Pampers i UNICEF: Vakcina koja spasava život

Pampers i UNICEF kampanja “1 pakovanje = 1 vakcina koja spasava” je podržala program za vakcinaciju u Madagaskaru s namerom da eliminiše širenje zaraze u zemlji.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2015.

10:39

Default images

Studije slučaja koje su Pampers i UNICEF prikupili na terenu u Madagaskaru tokom 2014. godine i koje je napisala Georgine Thompson, UNICEF, govore o kampanji kroz lično iskustvo lokalnih zdravstvenih radnika i majki. U nizu publikacija ćemo vam prikazati neke od tih priča.

Upoznajte Ernestine

Ernestine je 11 godina živela u ruralnom selu Soamonina koje se nalazi u brdima centralnog Madagaskara, na oko 10km udaljenosti od najbliže zdravstvene ustanove. Uprkos tome što je 4 meseca trudna, Ernestine radi sa svojim suprugom na brdu kao farmer, kako bi mogli da izdržavaju još malo troje dece. Njena dva sina, Jessy koji ima 10 godina i Sarobidy koji ima 8, pomažu roditeljima da uzgajaju i prodaju voće i povrće na lokalnoj pijaci. Porodica živi u zajednici koja ima 1750 stanovnika i ima minimalan pristup medicinskoj nezi.

Zdravstveni programi uključujući kampanju za vakcinaciju protiv materinskog i neonatalnog tetanusa, koju je podržao Pampers i UNICEF kampanja “1 pakovanje = 1 vakcina koja spasava život”, otvaraju mogućnost majkama kao što je Ernestine da sebe i svoju nerođenu decu zaštite od bolesti, uprkos izazovima sa kojima se susreću živeći u tako ruralnim područjima.

Ernestine je naučila o važnosti vakcine od zdravstvenog radnika zajednice u svom selu. Oni su odigrali ključnu ulogu u očuvanju života majki i dece kroz kampanju o vakcinaciji koja utiče na podizanje svesti i metodom od „vrata do vrata“ kako bi savetovali i podsetili žene da moraju biti vakcinisane da bi zaštitile sebe i svoju nerođenu decu od bolesti kao što su materinski i neonatalni tetanus.

Sarobidy, drugo dete Ernestine je rođeno kod kuće, jer se najbliža zdravstvena ustanova nalazila prdaleko da bi stigla peške do nje kada su trudovi već počeli. Tradicionalni službenik za porođaje je bio prisutan i doneo bebu na svet. Ovo često predstavlja opasnost za žene kao što je Ernestine, pošto je tetanus virus koji živi u tlu pa se lako može preneti za vreme porođaja pri presecanju pupčane vrpce, zbog čega je još važnije da trudnice završe ciklus primanja vakcine protiv materinskog i neonatalnog tetanusa. Nažalost, Ernestin je iz prve ruke videla kako izgleda kada se vakcina ne primi na vrem, kada se dete njene drugarice razbolelo.

Pampers i UNICEF kampanja „1. pakovanje + 1. vakcina“ je podržala program za vakcinaciju u Madagaskaru s namerom da eliminiše širenje zaraze u zemlji. Uprkos pomoći da se eliminiše materinski i neonatalni tetanus u 17 zemalja, uključujući Madagaskar, i dalje postoji 71 milion žena i njihovih novorođenčadi u 21. državi kojima i dalje preti opasnost od fatalne bolesti. Podrškom Pampers® - UNICEF kampanje, možemo pomoći ženama i bebama koje su najugroženije materinskim i neonatalnim tetanusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: