Čir na želucu

Interesuje me da li je moguće utvrditi gastritis ili čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu pomoću krvi, odnosno prisustvom heliko bakterije? Ja nisam u stanju da uradim gastroskopski pregled, pre 2 godine sam bila na skeneru abdomena, interesuje me da li je pregled rentgenom pomoću kontrastnog sredstva opasan u smislu prevelikog zračenja?

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.02.2011.

10:52

Default images

Gastroskopija je zlatni standard u dijagnostici čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisa kao i za dijagnostiku Helicobacter pylori. S obzirom da niste naveli iz kojih razloga niste u mogućnosti da uradite gastroskopiju, možete uraditi (ukoliko nemate kontraindikacija za to) rentgenski pregled želuca i dvanaestopalačnog creva, kojim se takođe može dijagnostifikovati eventualno prisustvo čira kao i druge promene na želucu i dvanaestopalačnom crevu, prisustvo kile, tumoroznih promena… Opasnosti od nekog velikog zračenja nema. Helicobacter pylori možete utvrditi osim gastroskopijom, tj. biopsijom sluzokože želuca i iz krvi, tj. određivanjem antitela na prisustvo bakterije koje možete uraditi u svim privatnim klinikama u našoj zemlji. Samo prisustvo bakterije ukazuje na infekciju, ali ne i na prisustvo čira ili gastritisa, za takvu dijagnozu, kao što sam navela, neophodno je uraditi ili gastroskopiju ili radiološki pregled.

Dr Andrijana Jocić, Lekarinfo.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: