Bronhiektazije

Bronhiektazije. Da li je to teže oboljenje ili vremenom može doći do te faze?

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2011.

17:11

Default images

Bronhiektazije predstavljaju oboljenje u kome je došlo do nepovratnog proširenja disajnih puteva i njihovog oštećenja. Ovo oboljenje je najčešće posledica postojanja infekcije disajnih puteva, ili neke druge bolesti koja oštećuje disajne puteve, a može biti i urođena bolest. Usled ove bolesti otežano je pražnjenje sekreta koji se nakuplja u plućima, što stvara povoljne uslove za rast i razvoj bakterija. To vodi ponavljanim i čestim plućnim infekcijama. Sa svakom infekcijom oštećenje pluća je sve veće.

mogu dovesti do veoma ozbiljnih zdravstvenih problema, koje uključuju oštećenje vitalnih organa, najčešće srca. Bronhiekatazijama može biti zahvaćen samo jedan deo pluća, ili one mogu biti opširne i zahvatiti oba plućna krila. Inicijalno oštećenje pluća najčešće počinje još u ranom detinjstvu, a prvi simptomi bolesti javljaju se nekoliko godina pre značajnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Najznačajniji simptom bolesti je kašalj koji traje nekoliko meseci ili godina i koji se karakteriše obilnim ispljuvkom, nekada i oko 250ml dnevno.

Tokom vremena javlja se i kratak dah, bolovi u plućima i sviranje u plućima, koji su praćeni velikim umorom, gubitkom telesne težine i lošim opštim zdravstvenim stanjem. Da bi se sprečilo značajnije pogoršanje bolesti, od velikog je značaja da se bolest dijagnostikuje na vreme i da se blagovremeno počne sa terapijom i preventivnim merama. Što se ranije bolest otkrije i ustanove propratni zdravstveni problemi prognoza je bolja. U terapiji se najčešće koriste antibiotici kako bi se sprečile infekcije, veoma je bitna fizikalna terapija pluća i obavezan je adekvatan životni stil.

U tom smislu, obaveza je Vašeg lekara da vam pomogne sa medikamentima, a na vama je odgovornost za pravilnu ishranu sa dosta svežih namirnica, izbegavanje duvanskog dima i ostalih faktora koji zagađuju vazduh. Neophodno je uzimati što više tečnosti, primarno vode, i baviti se laganom fizičkom aktivnošću. Bronhiektazije se ne mogu izlečiti, ali uz adekvatnu medicinsku negu i pravilan životni stil može se održati dobar kvalitet života.

Dr Andrijana Bocokić, lekar opšte prakse, Lekarinfo.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: