Čir na želucu

Povremeno osjetim peckanjeu želucu. Simptomi su isti godinama i ja sam to prihvatila kao normalno stanje, ali me nedavno jedan prijatelj uvjeravao da to nije normalno te da imam neki zdravstveni problem. Peckanje se javlja kada sam gladna, a naročito ako danima jedem suhu hranu. Ako jedan ili više dana povedem računa da jedem čorbice, variva i probiotike peckanje nestane ili se smanji. Peckanje nije bolno, ne ometa mi normalan život, samo ga primjetim, i obično zaključim da sam gladna i pojedem nešto. U prosjeku ga primjetim jednom u 10-15 dana. Da li je peckanjeu želucu normalan simptom gladi ili je to pokazatelj nekog problema?

Inače nemam bolova u želucu, žgaravicu, osjećaj težine ili bilo kakav drugi problem sa varenjem. U zadnje vrijeme se peckanje češće javlja, ako danima jedem veću količinu kiselog voća (mandarine, kisele jabuke) na prazan stomak. Takođe zadnja 4 mjeseca koristim terapiju protiv anemije te sam zaključila da to možda ima veze i sa unosom vitamina C odnosno povećanja kiselosti u želucu. Terapiju trebam završiti za 2 mjeseca. Ne pijem alkohol, pijem kafu i sedmično ispušim 2-3 cigarete.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2010.

14:11

Default images

Simptomi koje opisujete ne deluju suviše alarmatno i uznemirujuće. Kako kažete i kada se javi „peckanje” ono Vam ne remeti životne funkcije. Ono na šta može da se posumnja to je možda postojanje čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Glavni simptom čira na želucu je da bolovi nastaju nakon uzimanja hrane a na dvanaestopalačnom crevu nastaju na prazan stomak, a prestaju uzimanjem hrane. Međutim ti bolovi bi trebalo da budu dosta jači. Takođe terapija koju pijete povećava koncentraciju kiseline u želucu koja može da dovede takvog osećaja. Ukoliko nemate još neke simptome, nadustost u stomaku, gorušice nema potrebe za lekarom.

Dr Živković Vladimir lekar na specijalizaciji iz opšte hirurgije Lekarinfo.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: