Plućni emfizem

Imam plućni emfizem. Kako se može zaustaviti njegovo širenje? Šta mi preporučujete? Imam 55 godina.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.05.2010.

15:19

Default images

Emfizem pluća se definiše kao trajno, destruktivno povećanje vazdušnih prostora distalno od završnih bronhiola.

Emfizem ne može da se leči. Terapeutski napori su usmereni ka prevenciji i tretmanu povratnog suženja disajnih puteva. Prevencija se ogleda u prestanku pušenja. Izbegavati aerozagađenu sredinu (eliminisati aerosol sprejeve, dezodorans, lak za kosu, insekticidi za kućnu upotrebu...), kao i dejstvo agenasa vezanih za radnu sredinu.

Sprovoditi vakcinaciju protiv gripa, svake godine. Vakcinacija sa pneumo vakcinom 23. Telesnim vežbama postiže se poboljšanje kondicije i bolje osećanje.

Preporuka: šetnje, sobni bicikl, vežbe za jačanje mišića ruku. Voditi računa o normalnoj telesnoj težini. Ako je manja od 85% idealne težine, oralna prehrana može povećati mišićnu snagu te smanjiti sklonost ka umaranju i ređe ostajanje bez daha.

dr Mimica Jovanović-Nenadić, specijalista pulmologije

http://www.dr-ristic.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: