Sarin put do pobede

Sara ima dve i po godine i boluje od neuroblastoma – malignog neuroendokrinog tumora, veoma čestog kod dece. Kada su njeni roditelji saznali šta je po sredi, nisu gubili nadu. Rešili su da pobede ovu tešku bolest i našli su bolnicu koja se bavi kliničkim ispitivanjima, u Memfisu, na kojoj se zajedno i u ovim trenucima bore za pobedu života.

Zdravlje

Izvor: Piše: T. Bogdanov

Ponedeljak, 26.05.2014.

10:33

Default images

Sara je bila veoma zdravo dete a na redovnoj kontroli sa dve i po godine u domu zdravlja, rezultatu krvi nisu bili u redu pa su je roditelji odveli u Univerzitetsku dečju bolnicu u Tiršovoj.

“Ukoliko ste roditelj, možete samo da pogađate kako smo se osećali kada smo saznali od čega je Sara bolesna. Ukoliko niste, jako je teško rečima opisati taj osećaj. Bili smo izgubljeni, sa nevericom smo slušali doktore kako nam saopštavaju užasnu vest. Moja supruga je tada bila u osmom mesecu trudnoće... “

Roditelji male Sare, reagovali su veoma brzo, praktično deset dana nakon saznanja da im je ćerkica bolesna, odveli su je u Memfis, na lečenje.

“Naši doktori u Tiršovoj nam nisu ulili poverenje, po njima je ishod bio unapred poznat zbog težine bolesti i metastaze. Pošto, pre svega, ja ne odustajem ni od mnogo manje bitnih stvari u životu, preduzeo sam sve što je bilo u mojoj moći da nađem adekvatno mesto gde bi Sari šanse za preživljavanje bile mnogo veće”, kaže za B92 Sarin otac, Bojan Jevtić.
Sara sa tatom Bojanom Jevtiæem; Foto – privatna arhiva
Za bolnicu u kojoj se Sara trenutno nalazi i leči njeni roditelji su saznali od prijatelja čiji prijatelj je odveo svoje dete na lečenje upravo u St. Jude bolnicu u Memfisu: “Usput je već dvoje naše dece, da ja znam, ovde uspešno izlečeno iako su im u Srbiji predviđali najgore”, objašnjava Jevtić.

St. Jude bolnica funkcioniše po principu donora, što znači da je besplatna za sve pacijente.

“Nama su plaćeni i smeštaj za do četiri osobe i hrana za pacijenta i naravno apsolutno svi troškovi lečenja! Primaju slučajeve kao što je naš, decu sa teškim i retkim bolestima - raznim tumorima, leukemijom i bolestima koštane srži”.

Bolnica koja se bavi kliničim ispitivanjima (research hospital) bolnica podrazumeva da ustanova pored standardnih protokola lečenja nudi i tzv. istraživački (research) protokol za koji veruje da će biti efikasniji od standardnog.

“Ogroman broj njihovih protokola kasnije uđe u standardne nakon što dokažu da su delotvorniji od trenutnih. Mi smo se odlučili za jedan takav `research program`“, objašnjava Sarin tata.

A o tretmanu u bolnici Bojan ima samo reči hvale...
Sara trenutno èeka na operaciju u kojoj æe joj biti odstranjen tumor; Foto – privatna arhiva
“Sve je ekstremno dobro organizovano, postoji veliki broj ljudi zadužen za Saru, od glavnog doktora, doktora na odeljenju, dnevnih supervizora, medicinskih sestara, pomoćnika medicinskih sestara... Tačno se zna ko, šta i kada radi, jednostavno ne greše, ne kasne. Izuzetno se vodi računa o higijeni tako da na svakom ćošku možete da dezinfikujete ruke. Uz to svi su neverovatno ljubazni, od radnika obezbeđenja i čistača, pa sve do gore pomenutih. Svi će vam se javiti na hodniku i pitati vas kako ste uz srdačan osmeh. Bilo kakvo pitanje da postavite nekome, nećete ostati bez odgovora. Ako onaj kome ste uputili pitanje ne zna odgovor, brzo će pokušati da sazna i da vam javi.“

„Posle mesec dana jednostvano smo zahvalni Bogu što nam je pokazao put na ovu stranu, jer je ovo prema rečima i mnogih naših doktora sa kojima smo pričali, a i šire, jedna od par najboljih dečjih bolnica na svetu. Video sam već neverovatne slučajeve gde su deca ozdravila iako su bila otpisana (greh bi bilo i porediti sa našim zdrastvom, sistemom istog ili bilo čim drugim vezanim za našu zemlju i lečenje u istoj).”

Sarino lečenje traje i niko ne gubi nadu da će ova nežna ali jaka devojčica dobiti borbu s opakom bolešću.

„Sara je sada na sredini drugog ciklusa hemioterapije. Upravo danas su nam saopštili sjajnu vest, a to je da će Sara biti operisana 5. juna i da će tumor biti odstranjen u rekordnom roku a to je nešto što je za naše doktore bilo nezamislivo, jer su nam rekli da ne postoji šansa da se operiše s obzirom na to koliko je metastazirao“, kaže Bojan Jevtić za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: