Bolest kao govor duše

U Delfi kafeu u SKC-u danas je autor knjige "Bolest kao govor duše" u izdanju "Lagune", nemački lekar i psihoterapeut Ridiger Dalke predstavio ovo delo koji je nastavak najpoznatije knjige iz psihosomatske medicine "Bolest kao put".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.04.2014.

16:39

Default images

Dalke se danas smatra za najboljeg znalca primene ovog psihosomatskog pristupa lečenju, pošto se pionir metode Torvald Detlefsen, s kojim je pre decenije objavio "Bolest kao put do izlečenja", definitiovno povukao iz javnosti.

Kako je Dalke kazao "nikako nije mogao da ga nagovori da nastave zajednički započet posao". Ta njihova zajednička knjiga, koji je pre nekoliko godina objavila "Laguna", prevedena je na 24 jezika i imala je milionske tiraže jer su Detlefsen koji je bio holistričko-humanistički psiholog i Dalke kao psihoterapeut pokazali put koji vodi ka dubljem razumevanju bolesti.

Kako je kazao Dalke koji se već više od 35 godina bavi reinkarnacijskom terapijom, dijetetičar je za post, bavi se integrisanjem spiritualnih tema i širom sveta drži predavanja koja su sva usmerena ka postizanju sklada između tela i duha kao puta ka zdravom životu.

Do sada je objavio oko 90 naslova i bitno je doprineo razumevanju bolesti kao direktne posledice psihosomatskih stanja. On je objasnio da je "Bolest kao govor duše" dopuna i nadogradnja prethodne ("Bolest kao put") i u njoj je opisano mnoštvo (kliničkih) slika bolesti i data su uputstva kako da se "razume jezik tela, tumače registrovani simptomi i povežu s duševnim uzrocima".

"Ko svoje simptome shvati kao smislenu poruku i podsticaj da nešto nauči, za njega suština lečenja nije u njihovom odstranjivanju već u promeni duševnog stanja čiji je nužan izraz simptom koji je primećen i zbog koga je zatražena ponoć klasičnog lekara", objanio je autor.

"Takav pristup bolesti, naglasio je Dalke, pospešuje lični razvoj i ponovo uspostavlja sveobuhvatnu harmoniju, a trajno oduzima osnov za postojanje simptoma".

Posle prvoga dela u kome se Dalke bavi uvodom u filozofiju znacenja i tumačenja slika bolesti, u drugom se bavi konkretno obolenjima kao što su rak, obolenja srca, alergije i greškama klasičnih lekara čiji je ishod bio smrtonosan jer su to glavni zdravstveni problemi sa kojima se suočavaju ljudi u najrazvijenijim zemljama sveta.

Dalke je, inače doputovao u Beograd da bi bio jedan od govornika na Trećem međunarodnom kongresu mira posvećenom "Misteriji ženstvenosti-zadacima i odgovornosti žena i muškaraca u doba promena" koje od 30. aprila do 4. maja organizuje Udruženje "Porodični raspored" nastalo na osnovu saradnje sa Centrom za prirodnu medicinu u Johaneskirhenu u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: