Zašto depresija najčešće pogađa mlađe žene?

Novo istraživanje pokazalo je kako žene mlađe od 50 godina, pogotovo one u dvadesetim godinama, najčešće traže pomoć u borbi protiv depresije

Zdravlje

Izvor: Tportal

Petak, 17.01.2014.

08:50

Default images

Gotovo dve trećine pacijenata koji traže lečenje depresije su žene, pokazuju podaci Nacionalne zdravstvene službe. Kako pokazuje istraživanje, u Velikoj Britaniji samo u prošloj godini 475 000 žena upućeno je na savetovanje ili bihejvioralne terapije, u poređenju sa 274 000 muškaraca, piše "Dejli mejl".

Podaci prvi put otkrivaju broj pacijenata koji odlaze na razgovore s terapeutom, a podaci pokazuju kako pomoć u lečenju depresije najčešće traže žene mlađe od 50 godina, posebno one u dvadesetim godinama.

Neki stručnjaci kažu kako su žene sklonije duševnim bolestima jer imaju tendenciju da zadržavaju osećanja, dok se muškarci “istresu” kada su ljuti. Takođe, žene su, u poređenju sa muškarcima, te koje će češće priznati da imaju problem.

Podaci Nacionalne zdravstvene službe pokazuju i kako se u Velikoj Britaniji izda 50 miliona recepata za antidepresive, što je porast od 7,5 posto u odnosu na godinu pre.

Za povećanje broja onih koji muku muče s depresijom delimično su odgovorne finansijske poteškoće, a postoji i određena zabrinutost da neki pojedinci postaju zavisni o lekovima.

Stručnjaci su podeljeni oko toga da li su li žene podložnije depresiji i anksioznosti ili su bolje u traženju stručne pomoći.

“I dok ne postoji razlika u učestalosti mentalnih problema kod muškaraca i žena, verovatnije je ipak da će žene pre potražiti pomoć, i spremne su da razgovaraju o sopstvenom mentalnom zdravlju”, kaže Bet Marfi iz udruženja Majnd.

Foto: Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: