Kako izabrati pravi antidepresiv?

Glavni pokazatelji depresije su loše raspoloženje, plačljivost, nedostatak samopouzdanja, gubitak interesa za aktivnosti koje su nekada predstavljale zadovoljstvo, smanjena koncentracija, sklonost ka samoubistvu, anksioznost i promene apetita. Loše je što depresija uništava život. Dobra vest je, što je uz psihoterapiju i lekove, izlečivo.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2011.

23:54

Default images

Proces lečenja ne bi trebalo da se svede samo na lekove jer bi efekti bili vrlo mali, a rešenje problema privremeno. Da bi se oslobodili depresije, najpre se mora utvrditi psihički uzrok problema. Lekovi mogu samo da povećaju učinak psihoterapije, a izbor odgovarajućeg antidepresiva je presudan.

Govorimo o antidepresivima u množini jer su vrlo često kombinovani sa drugim psihijatrijskim medikamentima kao što su lekovi protiv anksioznosti, ali i lekovi za bolji san. Lečenje depresije je kao odlazak u rat, general nikada ne bi trebalo da ograničava izbor oružja. Ipak, najbitnije je nikada se ne predati.

Psihijatar bi najpre trebalo da bude obazriv kada je u pitanju anksioznost kao jedan od osnovnih pokazatelja depresije. Treba razlikovati simptome depresije od tuge i gubitka energije. Neki antidepesivi mogu pacijenta učiniti smirenijim, dok ga drugi mogu pokrenuti.

Nakon probnog perioda od nekoliko nedelja, može se ustanoviti da li i kada su lekovi počeli da deluju. Ipak, potreba da se doza poveća je realna. Ukoliko rezultati izostaju i nakon 3-4 nedelje, trebalo bi probati sa drugim antidepresivima. Pod tim se podrazumeva i korišćenje stimulansa i lekova za stabilizovanje raspoloženja.

Evo nekoliko smernica kada je u pitanju proces lečenja:

1. Posetite psihijatra. Drugi doktori bi pokušali da leče depresiju, ali ukoliko bolujete od depresije bolje je posetiti lekara koji vam može prepisati i odgovarajuće lekove.Vašem lekaru opšte prakse ipak prepustite da vam prepiše tretman za prehladu.

2. Posetite lekara koji se bavi psihoterapijom. Upotreba samo lekova može biti privremeno rešenje.

3. Izaberite psihijatra koji želi u potpunosti da vam pomogne da se oslobodite depresije. Trenutno poboljšanje stanja, nije krajnji cilj.

4. Ako vam ne bude bolje nakon 3 ili 4 meseca, promenite psihijatra. Iz nekog razloga ljudi ostaju privrženi jednom psihijatru nekoliko godina, čak i kada rezultati izostaju. Depresija podrazumeva adekvatno lečenje, ne zaboravite to.
Na osnovu navedenog čini se da je lečenje depresije težak proces koliko i nauka ili stvaranje umetničkog dela. Zahteva da psihijatar ima osećaj koje lekove treba koristiti, kako ih dozirati, ali mora znati i da proceni kada dodati i druge lekove. Psihijatar ne bi trebalo da izgubi iz vida da je depresija emotivna kriza koja iziskuje sposobnost da se dođe da skrivenih razloga depresije.

Imajte na umu da je korišćenje antidepresiva povezano sa uvećanim rizikom od samoubistva. Između 2 ili 3 odsto pacijenata mlađih od 24 godine pomišljalo je na samoubistvo upravo zbog činjenice da koriste lekove. Možda je razlog tome što lekovi izazivaju različite reakcije kod ljudi, pa se može destiti da se osećaju još neprijatnije i beznadežnije.

Da li to znači da bi trebalo prestati sa uzimanjem antidepresiva čak i kada ih je psihijatar preporučio? Naravno da ne. Rizik uvek postoji.

Najbolja strategija da pobedite depresiju je ako izaberete mudrog psihijatra. Uvek podelite svoja razmišljanja sa njim. Morate biti uvereni da je skoncentrisan na vašu bolest i da ima volju da se zajedno sa vama izbori sa njom.

Depresija može biti pobeđena. Ako ste pogođeni ovom bolešću, skupite snagu i napravite neophodne korake.

Foto: APatterson / www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: