Sreda, 29.04.2015.

18:25

Carski rez, potreba ili moda?

Izvor: Z.Ostojiæ- Joksoviæ

Carski rez, potreba ili moda? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

prakticna

pre 8 godina

@jeca
Pre bih da bude carski, nego vakuum. Ginekolozi samo gledaju da izvade dete, a šta mu pri tome rade sa glavom, njih ne interesuje.

Yellow

pre 8 godina

Ja sam se porodila carskim rezom - trazila sam prvi dan da ustanem....drugi dan sam setala hodnikom. Oporavila sam se veoma brzo, a beba se nije maltretirala na porodjaju!!!!
Preko se pita trudnica: kako želi da se porodi?
Imate mogucnosti sami da birate!!!

jasna

pre 8 godina

Cudna mi je ta prica o sirenju vagine, dva puta se porodih prirodno, deca preko 3 kg, a i dalje mi je sve isto - kad stavljam tampon ili vaginaletu smorim se dok lepo ne udje, isto sam uska kao da nisam nikad radjala...A i muz kaze da je sve potpuno isto. Puno sam radila kegelove vezbe posle porodjaja oba puta, jos uvek ih radim povremeno, mozda to ima veze sa tim. Ne znam, neka se javi neka zena koja je zaista ostala siroka, ja takvu jos nisam upoznala,u mom okruzenju sve kazu da se vratilo na staro.

m a

pre 8 godina

@gaga,apsolutno se slazem sa tobom.. imala sam prirodni(indukovan i epiziotomija) i hitan carski.. opcija sa epiduralom je odlicna za onog ko se plasi bola,a jos kad ne bi bilo i nekad nepotrebne epiziotomije i indukcije vec malo vise truda,obzira od strane med.osoblja kada je sve kako treba...oporavak i posle epiziotomije je tezak,ali posle carskog je zaista tesko(pogotovo posle hitnog)... ne kapiram zasto bi neko normalnu,zdravu trudnocu sa svim indikacijama da se moze zavrsiti prirodnim porodjajem,danas,kad postoji mog epidurala,zavrsavao carskim..

Odgovor Gagi

pre 8 godina

Kako nema nista carsko?Mito posle operacije je itekako carski. Zato niko nece kritikovati zenu koja trazi carski, jer je to lepa protivpravna zarada za gisu.

gaga

pre 8 godina

@Sonja

Inače, nismo mi posle carskog reza drugi dan stale na noge zato što smo Juhu super, nego zato što nas nateraju, u agoniji, da ustanemo i šetamo što više da bi nam creva proradila posle operacije. Ako ne prorade onda tek sledi igranka... Nekada su žene posle carskog u KC ležale po dve nedelje, a danas nas izbacuju već 4-ti dan. Kod prirodnog porodjaja bar postoji opcija epidurala, a ako pred prvi porođaj neka žena želi da izbegne bol pa bira carski onda nek razmisli još jednom! Ipak je to "prava" ozbiljna operacija, gde se preseku mišići, tkivo i na kraju materica, a horizontalni rez se radi zato što je tako manji rizik da će materica pući pri sledećoj trudnoći i porođaju. I da dodam, pitajte lekare i svi će vam reći da u carskom rezu nema ništa carskog. Jedino priznaju da je to manje traumatično za dete, ali opet postoji rizik da neće izbaciti vodu iz pluća, kao što to uradi kod prirodnog porođaja.

Sonja

pre 8 godina

To sa spustanjem besike i matericom uopste nije kontraindikacija carskog...vise zavisi od genetike, tako da molim da se ne sire neistine o tome! Moja komsinica, starija zena, posle dva prirodna porodjaja, zbog visegodinjih problema sa spustenom besikom zbog toga, morala na operaciju! Mislim da je sve individuano, i da zavisi od toga koliko ste tolerantni na bol...ja posle prirodnog porodjaja i epiziotomije nisam mogla da sednem 6 nedelja, a prvih par dana da spavam jer sam vristala od bolova...a moja drugarica drugi dan posle carskog je stala na noge, bila sa bebom... Ne mislim uopste da je nju manje bolela njena rana, nego da smo razlicito osetljive na bol! I zasto onda onima koje bol osecaju jace, pa samim tim i imaju panican strah prema bolu ne dopustiti da se taj dan osecaju bar nekako ugodnije, koliko je to moguce? Priznajem, u tom bolu koji satima traje ne znam vise da li sam ziva, sta se desava....a o saradnji i da ne pricam! Pustite me da sama odlucim kako cu se poroditi ovaj drugi put! Pravo na izbor je osnov koji treba svima omoguciti!

je l' realno?

pre 8 godina

Meni samo nije jasno kakva to osoba moze "uskocu" vagine da stavi ispred zdravlja sopstvene zene i deteta, eto samo to. Ne kazem da je prirodni bolji od carskog ili obrnuto, nisam dovoljno kompetentna, ali zahtevati carski zbog ovoga bez obzira na bilo na sta drugo mi je, blago receno, jezivo.

Vesna

pre 8 godina

Moje telo, moj izbor. Doktor treba da mi predoči prednosti i mane i jednog i drugog, a porodiću se kako ja hoću. Lično bih išla na carski i zbog sebe, a još više zbog bebe. Znam za nekoliko slučajeva gde su forsirali prirodni, pa su napravili strašne probleme toj deci. Ne bih izlagala bebu tom riziku. I ako ja hoću da se meni uradi carski rez, ko je pozvan da mi to brani i da odlučuje umesto mene?

ja

pre 8 godina

Kada se ne bi nasim poznatim"damama" omogucavao carski rez bez ikakvih ozbiljnih indikacija(sem onih da ih boli i da mogu sebi da ga priuste) bilo bi vise bolnickog materijala za ozbiljno rizicne trudnoce i porodjaje.. Ovako, oni dozvoljavaju cascavanje i podmicivanje lekara i to je javna tajna, pa tako rade sve za novac. Svaki porodjaj koji traje duze od jednog dana je ekstremno rizican po zdravlje bebe, svaka zena ga uglavnom prezivi, ali deca imaju ozbiljne posledice. U redu je da doktorka svoje kolege stiti, ali nije bas da nemaju ugovorene carske rezove sa pojedinima. To cascavanje lekara za porodjaje bi neko morao ozbiljno da ispita, i pravo svake zene je da se porodi dostojanstveno i na najbolji moguci nacin za samo dete, ali mora se vise ta situacija sa nasim porodilistima resiti. Ko nam je ministar, ni ne cudi me sto ga ova tema ne zanima.

Dunja

pre 8 godina

@ Realnost
To tako vazi u teoriji ali praksa drugacije pokazuje.Vecina zena koje ja znam, od poznanica do veoma bliskih prijatelja i rodjaka, je mnogo vise komplikacija imalo nakon prirodnog porodjaja nego nakon carskog reza.Tacnije od 13 zena koje znam da su na carski , a i ja sam na carski , samo jedna je imala dva dana problema zbog jakih bolova, ostale smo bez problema drugi dan vec bile ko nove, ko da se nismo poradjala, nikakve konplikacije, sve ok.Sve pozitivna iskustva.Ali od 15 njih koje znam da su na prirodni porodjene, gde spadaju moje rodjene sestre , kume i prijateljice, se 8 dobro namucilo i to ne samo na porodjaju vec narocito nakon porodjaja.4 je imalo uzasne bolove prvih mesec dva nakon porodjaja zbog rane od sivenja, 2 su izgubile kontrolu nad besikom pa i sad nakon 4 godine i dalje muku muce sa tim, jos nisu povratile potpunu kontrolu, jednoj dete usred vadjenja vakuumom ima ozbiljne zdravstvene poteskoce sa disanjem, dve su istraumirane uzasnim bolovima i ponasanjem lekara i sestrara, njihovom galamom i bezobrazlukom i odlucile su da nece vise dece samo zbog toga.
Mislim da je sve to rezultat toga sto se na prirodni porodjaj gleda kao na nesto cemu ne treba posvetiti neku paznju, pa su cesce moguce komplikacije dok carski je operacija i kao takva zahteva veliku opreznost lekara.Zato su i cesce komplikacije na prirodnom u praksi ...

Marija

pre 8 godina

@ Realnost
Slazem se ja sa svim sto si napisao- la osim sa onim da treba zabraniti carski rez bez konkretnih indikacija za njega.Ima zena koje bi odustale da radjaju decu ukoliko im ne bi bio omogucen carski rez.Odrekle bi se dece zbog traumaticnog straha od bola, komplikacija itd .Ja sam jedna od njih.Da nisam imala mogucnost da odaberem i platim carski ne bih se ni odlucila da imam decu.Bilo je ili ili. Razloga ima dva- moja sestra koja je zbog silenja prirodnog iako je trebao carski je ostala invalid.Drugi je taj sto sam u prvoj trudnoci koji se zavrsila spontanim toliko istraumirana jer su mi sve radili na zivo..Imala sam posle toga strah i da zatrudnim a kamoli da se poradjam prirodno.Ipak obozavam decu i resila sam da ih zelim ali samo ako bude carski rez.Nikako drugacije.Mislim da bih skocila kroz prozor, ali to zaista stvarno mislim, da su krenuli prirodno da me poradjaju. Toliko sam istraumirana bila, da i na sam pomen prirodnog porodjaja meni pripadne muka i lose mi je.E sad da nije mogao carski, ja bih ostala bez dece.Ovako, uz dozvolu tj placanje carskog reza ja imam dvoje dece i jos bih.Obozavam decu.Nije bitan nacin , nwk svaka trudnica odabere za sebe.Najvece komplikacije se dese kada osobu obuzme panicni strah.

Lucy

pre 8 godina

"A da pomenete doktore koji se opredeljuju za carski rez jer im je gotova smena i hoce da idu kuci?"

Vidi se da ne znate kako stvari funkcionisu u bolnici. Doktori idu svojim kucama kad im se zavrsi smena, bez obzira da li se porodilja porodila ili ne, nju ce preuzeti drugi lekar, tako da niko ne forsira carski rez. Moja prijateljica je dva dana provela u bolnici pokusavajuci da se porodi prirodim puem, svasta su pokusali da bi dete prirodno doslo na svet, nakon mnogo sati mucenja, indukcije i cega sve ne, kako se ona nije otvarala, morali su da pristupe carskom, tako da je netacno da doktori gledaju laksi put.

sandra

pre 8 godina

@(Realnost, 29. april 2015 21:44)
I kada perforira slepo crevo svasta moze da se dogodi pa ga opet svima ne vade.
90-tih godina bila sam u srednjoj akuserskoj skoli. O tome kakvih sam se ruznih stvari nagledala za vreme prakse u porodjajnoj sali mogla bih knjigu da napisem a ovo 'ZENO'! podsetilo me je na to (zeno prestani da se deres i sl.) To je poznati nacin komunikacije nasih lekara. Predpostavljam da je gospodin 'realnost' od te vrste. U strucnoj literaturi ne pise da se epiziotomija obavezno i uvek radi,vec kada se primete znaci pretece rupture medjice. Takodje, postoje metode zastite medjice od strane babice ali i sledstveni problem sto tada akuserska sestra mora po prilicno da se angazuje, dobro da zasuce rukave i bude u stalnoj komunikaciji sa zenom. Upoznala akusersku sestru pred penziju koja nam je ispricala kako se to nekada radilo, kada epiziotomija nije bila rutinska metoda i da ako se potrudi gotovo svaku zenu moze poroditi bez epiziotomije. Naravno to nam je i demonstrirala. Kada zena dobija indukciju, cesto ima mnogo snaznije kontrakcije, beba brze izlazi, tako da je epiziotomija gotovo neizbezna. Indukcija je nekada neophodna ali cesto nije, vec samo osoblju ubrzava posao. U tom slucaju ne mozemo reci da je porodjaj prirodan (osim sto je prirodan porodjajni put). Sasvim je razumljivo zasto mnoge zene zele carski rez. Ako ste zdravi, udobno, opusteno i zaista prirodno, bez da dozivljavate bilo kakve neprijatnosti, mozete se poroditi npr. u Nemackoj :(

ljilja

pre 8 godina

Ja sam se porodila dva puta carskim rezom. Prvi put sam morala jer mi je beba bila u opasnosti, drugi put sam takodje morala jer je razmak izmedju porodjaja bio manji od tri godine, a obe bebe su bile krupne.
Da sam mogla da biram nikad, ali nikad se ne bih porodila carskim. Prirodni porodjaj boli, ali carski boli danima. Zene nekako smetnu s uma da je to operacija. Misle 'zaspis, probudis se, gotov porodjaj'. Kako tek posle toga boli...ne mogu da zaboravim da sam oba puta danima bila gladna, a mame koje su se porodile prirodno istog dana jedu!..Naravno, odmah im nadodje mleko, bebe odmah sa njima, ranije idu kuci, i mogu, ako hoce ra rode i 15 dece, a carskim putem dvoje ili troje, jer svaki sledeci mnogo vise boli..Za mene je to bila velika trauma oba puta i zao mi je jer, da nisam tako dozivela porodjaj sigurno bih rodila jos dece

tata

pre 8 godina

Ma kako da ne. Kad se moja suprga porodila carskim rezom u Frontu je odeljenje neonatologije bilo u rekonstrukciji pa su ih sve smestali u baby friendly i davali im da podizu bebce od 2-3 kile dan posle "hirurske intervencije kao i svake druge".

seckana reckana

pre 8 godina

Tri carska reza sam imala. Neophodni su bili da ne ulazim sada u detalje. Sada posle 15g od poslednjeg osecam i te kako posledice. Dijagnoza ruptura uteri, krpili mi matericu na vise mesta, cak hteli da je izvade skroz pa u zadnjem trenu odustali od toga. Ponekad presece bol kao noz
neko zarije na mesto reza onako na par sekundi i prodje. Ali problem sa mokrenjem je sve gori ubi me svaka prehlada, hladnoca.

zara

pre 8 godina

porodila sa dva puta. prvi put-16 sati,epiziotomija,hematom i 20 dana ludackih bolova...sjesti,ustati ili leci je bilo misaona imenica. drugi porod-pukla sama,porodila se za 4 sata a na podu sa starijim djetetom sjedila i igrala se 2 dan!

jeca

pre 8 godina

2 puta se porodila prirodno, decaci su mi super, prvi porodjaj haos težak, vakum, epiziotomija, dodatno pucanje, ma ludilo. Ali nikad ne bi svojom voljom na carski. Poznate mame idu na carski jer misle da nece da se muce, uostalom mogu posle da odmaraju kuci koliko hoce, uz put im zategnu stomak itd. Zasto da neko ide na nepptrebnu operaciju

Realnost

pre 8 godina

Čitam kimomentare i vidim - EPIZIOTOMIJA NEPOTREBNA?? ŽENO, da nema te epiziotomije došlo bi do nekontrolisanog pucanja (perforacije) medjice koja moze da zahvati kozu, sluzokozu vagine, misice i sfinkter anni i sta ces onda? Invalid.
CARSKIM REZOM SE PORADJAJU POZNATE LICNOSTI I TO JE OKEJ? Ne slazem se, niz mogucih komplikacija - presecanje trbusnog zida, odvajanje besike i zatim seckanje materice i onda sve to usiti... No, lakse je tako nego izdzati bolove i ostati citava. SVAKA ČAST HRABRIM ŽENAMA! Carski rez bi odobrio samo uz medicinske indikacije, kod uske karlice, trudnica sa kardiovaskularnih bolestima 3.i 4.stepena i dr.

iskrena

pre 8 godina

Jeste prirodni porodjaj bolji, ali objasnite to nasim (opravdano) istraumiranim trudnicama. Komsinica do mene ima dete sa teskocama u razvoju zbog silenja prirodnog porodjaja kad je trebao da ide carski. A koja zena zeli da devet meseci nosi dete da bi ga neka budala na porodjaju upropastila? Porodila sam se prirodno bez komplikacija, da ne bude da "hvalim svoga konja" i iako se slazem da je prirodni porodjaj najbolji, ovo maltretiranje koje se sprovodi kod nas je daleko od prirodnog porodjaja.

@Carski rez je vrh, necu da se mojoj zeni prosiri...

Procitaj opet deo gde zena govori o prednostima prirodnog porodjaja za bebu. "Sirenje" je mala zrtva za to, a i ne bi trebalo da bude problem ako si i ti "sirok".

Nna

pre 8 godina

nacin porodjaja treba da bude izbor roditelja, pre svega majke.Bas se pitam ako toliko nije dobar carski rez, zasto se skoro sve slavne licnosti opredeljuju za to, ocigledno imaju privilegiju nad drugim porodiljama.Ponavljam, treba malo oslusnuti i zelju buduce majke, i doneti odluku koja ce joj ublaziti stres u vec ocajnim uslovima u nasim bolnicama

iskrena

pre 8 godina

Jeste prirodni porodjaj bolji, ali objasnite to nasim (opravdano) istraumiranim trudnicama. Komsinica do mene ima dete sa teskocama u razvoju zbog silenja prirodnog porodjaja kad je trebao da ide carski. A koja zena zeli da devet meseci nosi dete da bi ga neka budala na porodjaju upropastila? Porodila sam se prirodno bez komplikacija, da ne bude da "hvalim svoga konja" i iako se slazem da je prirodni porodjaj najbolji, ovo maltretiranje koje se sprovodi kod nas je daleko od prirodnog porodjaja.

@Carski rez je vrh, necu da se mojoj zeni prosiri...

Procitaj opet deo gde zena govori o prednostima prirodnog porodjaja za bebu. "Sirenje" je mala zrtva za to, a i ne bi trebalo da bude problem ako si i ti "sirok".

Nna

pre 8 godina

nacin porodjaja treba da bude izbor roditelja, pre svega majke.Bas se pitam ako toliko nije dobar carski rez, zasto se skoro sve slavne licnosti opredeljuju za to, ocigledno imaju privilegiju nad drugim porodiljama.Ponavljam, treba malo oslusnuti i zelju buduce majke, i doneti odluku koja ce joj ublaziti stres u vec ocajnim uslovima u nasim bolnicama

Realnost

pre 8 godina

Čitam kimomentare i vidim - EPIZIOTOMIJA NEPOTREBNA?? ŽENO, da nema te epiziotomije došlo bi do nekontrolisanog pucanja (perforacije) medjice koja moze da zahvati kozu, sluzokozu vagine, misice i sfinkter anni i sta ces onda? Invalid.
CARSKIM REZOM SE PORADJAJU POZNATE LICNOSTI I TO JE OKEJ? Ne slazem se, niz mogucih komplikacija - presecanje trbusnog zida, odvajanje besike i zatim seckanje materice i onda sve to usiti... No, lakse je tako nego izdzati bolove i ostati citava. SVAKA ČAST HRABRIM ŽENAMA! Carski rez bi odobrio samo uz medicinske indikacije, kod uske karlice, trudnica sa kardiovaskularnih bolestima 3.i 4.stepena i dr.

Dunja

pre 8 godina

@ Realnost
To tako vazi u teoriji ali praksa drugacije pokazuje.Vecina zena koje ja znam, od poznanica do veoma bliskih prijatelja i rodjaka, je mnogo vise komplikacija imalo nakon prirodnog porodjaja nego nakon carskog reza.Tacnije od 13 zena koje znam da su na carski , a i ja sam na carski , samo jedna je imala dva dana problema zbog jakih bolova, ostale smo bez problema drugi dan vec bile ko nove, ko da se nismo poradjala, nikakve konplikacije, sve ok.Sve pozitivna iskustva.Ali od 15 njih koje znam da su na prirodni porodjene, gde spadaju moje rodjene sestre , kume i prijateljice, se 8 dobro namucilo i to ne samo na porodjaju vec narocito nakon porodjaja.4 je imalo uzasne bolove prvih mesec dva nakon porodjaja zbog rane od sivenja, 2 su izgubile kontrolu nad besikom pa i sad nakon 4 godine i dalje muku muce sa tim, jos nisu povratile potpunu kontrolu, jednoj dete usred vadjenja vakuumom ima ozbiljne zdravstvene poteskoce sa disanjem, dve su istraumirane uzasnim bolovima i ponasanjem lekara i sestrara, njihovom galamom i bezobrazlukom i odlucile su da nece vise dece samo zbog toga.
Mislim da je sve to rezultat toga sto se na prirodni porodjaj gleda kao na nesto cemu ne treba posvetiti neku paznju, pa su cesce moguce komplikacije dok carski je operacija i kao takva zahteva veliku opreznost lekara.Zato su i cesce komplikacije na prirodnom u praksi ...

Marija

pre 8 godina

@ Realnost
Slazem se ja sa svim sto si napisao- la osim sa onim da treba zabraniti carski rez bez konkretnih indikacija za njega.Ima zena koje bi odustale da radjaju decu ukoliko im ne bi bio omogucen carski rez.Odrekle bi se dece zbog traumaticnog straha od bola, komplikacija itd .Ja sam jedna od njih.Da nisam imala mogucnost da odaberem i platim carski ne bih se ni odlucila da imam decu.Bilo je ili ili. Razloga ima dva- moja sestra koja je zbog silenja prirodnog iako je trebao carski je ostala invalid.Drugi je taj sto sam u prvoj trudnoci koji se zavrsila spontanim toliko istraumirana jer su mi sve radili na zivo..Imala sam posle toga strah i da zatrudnim a kamoli da se poradjam prirodno.Ipak obozavam decu i resila sam da ih zelim ali samo ako bude carski rez.Nikako drugacije.Mislim da bih skocila kroz prozor, ali to zaista stvarno mislim, da su krenuli prirodno da me poradjaju. Toliko sam istraumirana bila, da i na sam pomen prirodnog porodjaja meni pripadne muka i lose mi je.E sad da nije mogao carski, ja bih ostala bez dece.Ovako, uz dozvolu tj placanje carskog reza ja imam dvoje dece i jos bih.Obozavam decu.Nije bitan nacin , nwk svaka trudnica odabere za sebe.Najvece komplikacije se dese kada osobu obuzme panicni strah.

Vesna

pre 8 godina

Moje telo, moj izbor. Doktor treba da mi predoči prednosti i mane i jednog i drugog, a porodiću se kako ja hoću. Lično bih išla na carski i zbog sebe, a još više zbog bebe. Znam za nekoliko slučajeva gde su forsirali prirodni, pa su napravili strašne probleme toj deci. Ne bih izlagala bebu tom riziku. I ako ja hoću da se meni uradi carski rez, ko je pozvan da mi to brani i da odlučuje umesto mene?

sandra

pre 8 godina

@(Realnost, 29. april 2015 21:44)
I kada perforira slepo crevo svasta moze da se dogodi pa ga opet svima ne vade.
90-tih godina bila sam u srednjoj akuserskoj skoli. O tome kakvih sam se ruznih stvari nagledala za vreme prakse u porodjajnoj sali mogla bih knjigu da napisem a ovo 'ZENO'! podsetilo me je na to (zeno prestani da se deres i sl.) To je poznati nacin komunikacije nasih lekara. Predpostavljam da je gospodin 'realnost' od te vrste. U strucnoj literaturi ne pise da se epiziotomija obavezno i uvek radi,vec kada se primete znaci pretece rupture medjice. Takodje, postoje metode zastite medjice od strane babice ali i sledstveni problem sto tada akuserska sestra mora po prilicno da se angazuje, dobro da zasuce rukave i bude u stalnoj komunikaciji sa zenom. Upoznala akusersku sestru pred penziju koja nam je ispricala kako se to nekada radilo, kada epiziotomija nije bila rutinska metoda i da ako se potrudi gotovo svaku zenu moze poroditi bez epiziotomije. Naravno to nam je i demonstrirala. Kada zena dobija indukciju, cesto ima mnogo snaznije kontrakcije, beba brze izlazi, tako da je epiziotomija gotovo neizbezna. Indukcija je nekada neophodna ali cesto nije, vec samo osoblju ubrzava posao. U tom slucaju ne mozemo reci da je porodjaj prirodan (osim sto je prirodan porodjajni put). Sasvim je razumljivo zasto mnoge zene zele carski rez. Ako ste zdravi, udobno, opusteno i zaista prirodno, bez da dozivljavate bilo kakve neprijatnosti, mozete se poroditi npr. u Nemackoj :(

je l' realno?

pre 8 godina

Meni samo nije jasno kakva to osoba moze "uskocu" vagine da stavi ispred zdravlja sopstvene zene i deteta, eto samo to. Ne kazem da je prirodni bolji od carskog ili obrnuto, nisam dovoljno kompetentna, ali zahtevati carski zbog ovoga bez obzira na bilo na sta drugo mi je, blago receno, jezivo.

ja

pre 8 godina

Kada se ne bi nasim poznatim"damama" omogucavao carski rez bez ikakvih ozbiljnih indikacija(sem onih da ih boli i da mogu sebi da ga priuste) bilo bi vise bolnickog materijala za ozbiljno rizicne trudnoce i porodjaje.. Ovako, oni dozvoljavaju cascavanje i podmicivanje lekara i to je javna tajna, pa tako rade sve za novac. Svaki porodjaj koji traje duze od jednog dana je ekstremno rizican po zdravlje bebe, svaka zena ga uglavnom prezivi, ali deca imaju ozbiljne posledice. U redu je da doktorka svoje kolege stiti, ali nije bas da nemaju ugovorene carske rezove sa pojedinima. To cascavanje lekara za porodjaje bi neko morao ozbiljno da ispita, i pravo svake zene je da se porodi dostojanstveno i na najbolji moguci nacin za samo dete, ali mora se vise ta situacija sa nasim porodilistima resiti. Ko nam je ministar, ni ne cudi me sto ga ova tema ne zanima.

tata

pre 8 godina

Ma kako da ne. Kad se moja suprga porodila carskim rezom u Frontu je odeljenje neonatologije bilo u rekonstrukciji pa su ih sve smestali u baby friendly i davali im da podizu bebce od 2-3 kile dan posle "hirurske intervencije kao i svake druge".

jeca

pre 8 godina

2 puta se porodila prirodno, decaci su mi super, prvi porodjaj haos težak, vakum, epiziotomija, dodatno pucanje, ma ludilo. Ali nikad ne bi svojom voljom na carski. Poznate mame idu na carski jer misle da nece da se muce, uostalom mogu posle da odmaraju kuci koliko hoce, uz put im zategnu stomak itd. Zasto da neko ide na nepptrebnu operaciju

ljilja

pre 8 godina

Ja sam se porodila dva puta carskim rezom. Prvi put sam morala jer mi je beba bila u opasnosti, drugi put sam takodje morala jer je razmak izmedju porodjaja bio manji od tri godine, a obe bebe su bile krupne.
Da sam mogla da biram nikad, ali nikad se ne bih porodila carskim. Prirodni porodjaj boli, ali carski boli danima. Zene nekako smetnu s uma da je to operacija. Misle 'zaspis, probudis se, gotov porodjaj'. Kako tek posle toga boli...ne mogu da zaboravim da sam oba puta danima bila gladna, a mame koje su se porodile prirodno istog dana jedu!..Naravno, odmah im nadodje mleko, bebe odmah sa njima, ranije idu kuci, i mogu, ako hoce ra rode i 15 dece, a carskim putem dvoje ili troje, jer svaki sledeci mnogo vise boli..Za mene je to bila velika trauma oba puta i zao mi je jer, da nisam tako dozivela porodjaj sigurno bih rodila jos dece

Lucy

pre 8 godina

"A da pomenete doktore koji se opredeljuju za carski rez jer im je gotova smena i hoce da idu kuci?"

Vidi se da ne znate kako stvari funkcionisu u bolnici. Doktori idu svojim kucama kad im se zavrsi smena, bez obzira da li se porodilja porodila ili ne, nju ce preuzeti drugi lekar, tako da niko ne forsira carski rez. Moja prijateljica je dva dana provela u bolnici pokusavajuci da se porodi prirodim puem, svasta su pokusali da bi dete prirodno doslo na svet, nakon mnogo sati mucenja, indukcije i cega sve ne, kako se ona nije otvarala, morali su da pristupe carskom, tako da je netacno da doktori gledaju laksi put.

Sonja

pre 8 godina

To sa spustanjem besike i matericom uopste nije kontraindikacija carskog...vise zavisi od genetike, tako da molim da se ne sire neistine o tome! Moja komsinica, starija zena, posle dva prirodna porodjaja, zbog visegodinjih problema sa spustenom besikom zbog toga, morala na operaciju! Mislim da je sve individuano, i da zavisi od toga koliko ste tolerantni na bol...ja posle prirodnog porodjaja i epiziotomije nisam mogla da sednem 6 nedelja, a prvih par dana da spavam jer sam vristala od bolova...a moja drugarica drugi dan posle carskog je stala na noge, bila sa bebom... Ne mislim uopste da je nju manje bolela njena rana, nego da smo razlicito osetljive na bol! I zasto onda onima koje bol osecaju jace, pa samim tim i imaju panican strah prema bolu ne dopustiti da se taj dan osecaju bar nekako ugodnije, koliko je to moguce? Priznajem, u tom bolu koji satima traje ne znam vise da li sam ziva, sta se desava....a o saradnji i da ne pricam! Pustite me da sama odlucim kako cu se poroditi ovaj drugi put! Pravo na izbor je osnov koji treba svima omoguciti!

gaga

pre 8 godina

@Sonja

Inače, nismo mi posle carskog reza drugi dan stale na noge zato što smo Juhu super, nego zato što nas nateraju, u agoniji, da ustanemo i šetamo što više da bi nam creva proradila posle operacije. Ako ne prorade onda tek sledi igranka... Nekada su žene posle carskog u KC ležale po dve nedelje, a danas nas izbacuju već 4-ti dan. Kod prirodnog porodjaja bar postoji opcija epidurala, a ako pred prvi porođaj neka žena želi da izbegne bol pa bira carski onda nek razmisli još jednom! Ipak je to "prava" ozbiljna operacija, gde se preseku mišići, tkivo i na kraju materica, a horizontalni rez se radi zato što je tako manji rizik da će materica pući pri sledećoj trudnoći i porođaju. I da dodam, pitajte lekare i svi će vam reći da u carskom rezu nema ništa carskog. Jedino priznaju da je to manje traumatično za dete, ali opet postoji rizik da neće izbaciti vodu iz pluća, kao što to uradi kod prirodnog porođaja.

jasna

pre 8 godina

Cudna mi je ta prica o sirenju vagine, dva puta se porodih prirodno, deca preko 3 kg, a i dalje mi je sve isto - kad stavljam tampon ili vaginaletu smorim se dok lepo ne udje, isto sam uska kao da nisam nikad radjala...A i muz kaze da je sve potpuno isto. Puno sam radila kegelove vezbe posle porodjaja oba puta, jos uvek ih radim povremeno, mozda to ima veze sa tim. Ne znam, neka se javi neka zena koja je zaista ostala siroka, ja takvu jos nisam upoznala,u mom okruzenju sve kazu da se vratilo na staro.

zara

pre 8 godina

porodila sa dva puta. prvi put-16 sati,epiziotomija,hematom i 20 dana ludackih bolova...sjesti,ustati ili leci je bilo misaona imenica. drugi porod-pukla sama,porodila se za 4 sata a na podu sa starijim djetetom sjedila i igrala se 2 dan!

seckana reckana

pre 8 godina

Tri carska reza sam imala. Neophodni su bili da ne ulazim sada u detalje. Sada posle 15g od poslednjeg osecam i te kako posledice. Dijagnoza ruptura uteri, krpili mi matericu na vise mesta, cak hteli da je izvade skroz pa u zadnjem trenu odustali od toga. Ponekad presece bol kao noz
neko zarije na mesto reza onako na par sekundi i prodje. Ali problem sa mokrenjem je sve gori ubi me svaka prehlada, hladnoca.

m a

pre 8 godina

@gaga,apsolutno se slazem sa tobom.. imala sam prirodni(indukovan i epiziotomija) i hitan carski.. opcija sa epiduralom je odlicna za onog ko se plasi bola,a jos kad ne bi bilo i nekad nepotrebne epiziotomije i indukcije vec malo vise truda,obzira od strane med.osoblja kada je sve kako treba...oporavak i posle epiziotomije je tezak,ali posle carskog je zaista tesko(pogotovo posle hitnog)... ne kapiram zasto bi neko normalnu,zdravu trudnocu sa svim indikacijama da se moze zavrsiti prirodnim porodjajem,danas,kad postoji mog epidurala,zavrsavao carskim..

Yellow

pre 8 godina

Ja sam se porodila carskim rezom - trazila sam prvi dan da ustanem....drugi dan sam setala hodnikom. Oporavila sam se veoma brzo, a beba se nije maltretirala na porodjaju!!!!
Preko se pita trudnica: kako želi da se porodi?
Imate mogucnosti sami da birate!!!

Odgovor Gagi

pre 8 godina

Kako nema nista carsko?Mito posle operacije je itekako carski. Zato niko nece kritikovati zenu koja trazi carski, jer je to lepa protivpravna zarada za gisu.

prakticna

pre 8 godina

@jeca
Pre bih da bude carski, nego vakuum. Ginekolozi samo gledaju da izvade dete, a šta mu pri tome rade sa glavom, njih ne interesuje.

jeca

pre 8 godina

2 puta se porodila prirodno, decaci su mi super, prvi porodjaj haos težak, vakum, epiziotomija, dodatno pucanje, ma ludilo. Ali nikad ne bi svojom voljom na carski. Poznate mame idu na carski jer misle da nece da se muce, uostalom mogu posle da odmaraju kuci koliko hoce, uz put im zategnu stomak itd. Zasto da neko ide na nepptrebnu operaciju

Realnost

pre 8 godina

Čitam kimomentare i vidim - EPIZIOTOMIJA NEPOTREBNA?? ŽENO, da nema te epiziotomije došlo bi do nekontrolisanog pucanja (perforacije) medjice koja moze da zahvati kozu, sluzokozu vagine, misice i sfinkter anni i sta ces onda? Invalid.
CARSKIM REZOM SE PORADJAJU POZNATE LICNOSTI I TO JE OKEJ? Ne slazem se, niz mogucih komplikacija - presecanje trbusnog zida, odvajanje besike i zatim seckanje materice i onda sve to usiti... No, lakse je tako nego izdzati bolove i ostati citava. SVAKA ČAST HRABRIM ŽENAMA! Carski rez bi odobrio samo uz medicinske indikacije, kod uske karlice, trudnica sa kardiovaskularnih bolestima 3.i 4.stepena i dr.

Nna

pre 8 godina

nacin porodjaja treba da bude izbor roditelja, pre svega majke.Bas se pitam ako toliko nije dobar carski rez, zasto se skoro sve slavne licnosti opredeljuju za to, ocigledno imaju privilegiju nad drugim porodiljama.Ponavljam, treba malo oslusnuti i zelju buduce majke, i doneti odluku koja ce joj ublaziti stres u vec ocajnim uslovima u nasim bolnicama

Vesna

pre 8 godina

Moje telo, moj izbor. Doktor treba da mi predoči prednosti i mane i jednog i drugog, a porodiću se kako ja hoću. Lično bih išla na carski i zbog sebe, a još više zbog bebe. Znam za nekoliko slučajeva gde su forsirali prirodni, pa su napravili strašne probleme toj deci. Ne bih izlagala bebu tom riziku. I ako ja hoću da se meni uradi carski rez, ko je pozvan da mi to brani i da odlučuje umesto mene?

iskrena

pre 8 godina

Jeste prirodni porodjaj bolji, ali objasnite to nasim (opravdano) istraumiranim trudnicama. Komsinica do mene ima dete sa teskocama u razvoju zbog silenja prirodnog porodjaja kad je trebao da ide carski. A koja zena zeli da devet meseci nosi dete da bi ga neka budala na porodjaju upropastila? Porodila sam se prirodno bez komplikacija, da ne bude da "hvalim svoga konja" i iako se slazem da je prirodni porodjaj najbolji, ovo maltretiranje koje se sprovodi kod nas je daleko od prirodnog porodjaja.

@Carski rez je vrh, necu da se mojoj zeni prosiri...

Procitaj opet deo gde zena govori o prednostima prirodnog porodjaja za bebu. "Sirenje" je mala zrtva za to, a i ne bi trebalo da bude problem ako si i ti "sirok".

ljilja

pre 8 godina

Ja sam se porodila dva puta carskim rezom. Prvi put sam morala jer mi je beba bila u opasnosti, drugi put sam takodje morala jer je razmak izmedju porodjaja bio manji od tri godine, a obe bebe su bile krupne.
Da sam mogla da biram nikad, ali nikad se ne bih porodila carskim. Prirodni porodjaj boli, ali carski boli danima. Zene nekako smetnu s uma da je to operacija. Misle 'zaspis, probudis se, gotov porodjaj'. Kako tek posle toga boli...ne mogu da zaboravim da sam oba puta danima bila gladna, a mame koje su se porodile prirodno istog dana jedu!..Naravno, odmah im nadodje mleko, bebe odmah sa njima, ranije idu kuci, i mogu, ako hoce ra rode i 15 dece, a carskim putem dvoje ili troje, jer svaki sledeci mnogo vise boli..Za mene je to bila velika trauma oba puta i zao mi je jer, da nisam tako dozivela porodjaj sigurno bih rodila jos dece

Marija

pre 8 godina

@ Realnost
Slazem se ja sa svim sto si napisao- la osim sa onim da treba zabraniti carski rez bez konkretnih indikacija za njega.Ima zena koje bi odustale da radjaju decu ukoliko im ne bi bio omogucen carski rez.Odrekle bi se dece zbog traumaticnog straha od bola, komplikacija itd .Ja sam jedna od njih.Da nisam imala mogucnost da odaberem i platim carski ne bih se ni odlucila da imam decu.Bilo je ili ili. Razloga ima dva- moja sestra koja je zbog silenja prirodnog iako je trebao carski je ostala invalid.Drugi je taj sto sam u prvoj trudnoci koji se zavrsila spontanim toliko istraumirana jer su mi sve radili na zivo..Imala sam posle toga strah i da zatrudnim a kamoli da se poradjam prirodno.Ipak obozavam decu i resila sam da ih zelim ali samo ako bude carski rez.Nikako drugacije.Mislim da bih skocila kroz prozor, ali to zaista stvarno mislim, da su krenuli prirodno da me poradjaju. Toliko sam istraumirana bila, da i na sam pomen prirodnog porodjaja meni pripadne muka i lose mi je.E sad da nije mogao carski, ja bih ostala bez dece.Ovako, uz dozvolu tj placanje carskog reza ja imam dvoje dece i jos bih.Obozavam decu.Nije bitan nacin , nwk svaka trudnica odabere za sebe.Najvece komplikacije se dese kada osobu obuzme panicni strah.

gaga

pre 8 godina

@Sonja

Inače, nismo mi posle carskog reza drugi dan stale na noge zato što smo Juhu super, nego zato što nas nateraju, u agoniji, da ustanemo i šetamo što više da bi nam creva proradila posle operacije. Ako ne prorade onda tek sledi igranka... Nekada su žene posle carskog u KC ležale po dve nedelje, a danas nas izbacuju već 4-ti dan. Kod prirodnog porodjaja bar postoji opcija epidurala, a ako pred prvi porođaj neka žena želi da izbegne bol pa bira carski onda nek razmisli još jednom! Ipak je to "prava" ozbiljna operacija, gde se preseku mišići, tkivo i na kraju materica, a horizontalni rez se radi zato što je tako manji rizik da će materica pući pri sledećoj trudnoći i porođaju. I da dodam, pitajte lekare i svi će vam reći da u carskom rezu nema ništa carskog. Jedino priznaju da je to manje traumatično za dete, ali opet postoji rizik da neće izbaciti vodu iz pluća, kao što to uradi kod prirodnog porođaja.

Odgovor Gagi

pre 8 godina

Kako nema nista carsko?Mito posle operacije je itekako carski. Zato niko nece kritikovati zenu koja trazi carski, jer je to lepa protivpravna zarada za gisu.

Yellow

pre 8 godina

Ja sam se porodila carskim rezom - trazila sam prvi dan da ustanem....drugi dan sam setala hodnikom. Oporavila sam se veoma brzo, a beba se nije maltretirala na porodjaju!!!!
Preko se pita trudnica: kako želi da se porodi?
Imate mogucnosti sami da birate!!!

je l' realno?

pre 8 godina

Meni samo nije jasno kakva to osoba moze "uskocu" vagine da stavi ispred zdravlja sopstvene zene i deteta, eto samo to. Ne kazem da je prirodni bolji od carskog ili obrnuto, nisam dovoljno kompetentna, ali zahtevati carski zbog ovoga bez obzira na bilo na sta drugo mi je, blago receno, jezivo.

Lucy

pre 8 godina

"A da pomenete doktore koji se opredeljuju za carski rez jer im je gotova smena i hoce da idu kuci?"

Vidi se da ne znate kako stvari funkcionisu u bolnici. Doktori idu svojim kucama kad im se zavrsi smena, bez obzira da li se porodilja porodila ili ne, nju ce preuzeti drugi lekar, tako da niko ne forsira carski rez. Moja prijateljica je dva dana provela u bolnici pokusavajuci da se porodi prirodim puem, svasta su pokusali da bi dete prirodno doslo na svet, nakon mnogo sati mucenja, indukcije i cega sve ne, kako se ona nije otvarala, morali su da pristupe carskom, tako da je netacno da doktori gledaju laksi put.

ja

pre 8 godina

Kada se ne bi nasim poznatim"damama" omogucavao carski rez bez ikakvih ozbiljnih indikacija(sem onih da ih boli i da mogu sebi da ga priuste) bilo bi vise bolnickog materijala za ozbiljno rizicne trudnoce i porodjaje.. Ovako, oni dozvoljavaju cascavanje i podmicivanje lekara i to je javna tajna, pa tako rade sve za novac. Svaki porodjaj koji traje duze od jednog dana je ekstremno rizican po zdravlje bebe, svaka zena ga uglavnom prezivi, ali deca imaju ozbiljne posledice. U redu je da doktorka svoje kolege stiti, ali nije bas da nemaju ugovorene carske rezove sa pojedinima. To cascavanje lekara za porodjaje bi neko morao ozbiljno da ispita, i pravo svake zene je da se porodi dostojanstveno i na najbolji moguci nacin za samo dete, ali mora se vise ta situacija sa nasim porodilistima resiti. Ko nam je ministar, ni ne cudi me sto ga ova tema ne zanima.

Sonja

pre 8 godina

To sa spustanjem besike i matericom uopste nije kontraindikacija carskog...vise zavisi od genetike, tako da molim da se ne sire neistine o tome! Moja komsinica, starija zena, posle dva prirodna porodjaja, zbog visegodinjih problema sa spustenom besikom zbog toga, morala na operaciju! Mislim da je sve individuano, i da zavisi od toga koliko ste tolerantni na bol...ja posle prirodnog porodjaja i epiziotomije nisam mogla da sednem 6 nedelja, a prvih par dana da spavam jer sam vristala od bolova...a moja drugarica drugi dan posle carskog je stala na noge, bila sa bebom... Ne mislim uopste da je nju manje bolela njena rana, nego da smo razlicito osetljive na bol! I zasto onda onima koje bol osecaju jace, pa samim tim i imaju panican strah prema bolu ne dopustiti da se taj dan osecaju bar nekako ugodnije, koliko je to moguce? Priznajem, u tom bolu koji satima traje ne znam vise da li sam ziva, sta se desava....a o saradnji i da ne pricam! Pustite me da sama odlucim kako cu se poroditi ovaj drugi put! Pravo na izbor je osnov koji treba svima omoguciti!

seckana reckana

pre 8 godina

Tri carska reza sam imala. Neophodni su bili da ne ulazim sada u detalje. Sada posle 15g od poslednjeg osecam i te kako posledice. Dijagnoza ruptura uteri, krpili mi matericu na vise mesta, cak hteli da je izvade skroz pa u zadnjem trenu odustali od toga. Ponekad presece bol kao noz
neko zarije na mesto reza onako na par sekundi i prodje. Ali problem sa mokrenjem je sve gori ubi me svaka prehlada, hladnoca.

jasna

pre 8 godina

Cudna mi je ta prica o sirenju vagine, dva puta se porodih prirodno, deca preko 3 kg, a i dalje mi je sve isto - kad stavljam tampon ili vaginaletu smorim se dok lepo ne udje, isto sam uska kao da nisam nikad radjala...A i muz kaze da je sve potpuno isto. Puno sam radila kegelove vezbe posle porodjaja oba puta, jos uvek ih radim povremeno, mozda to ima veze sa tim. Ne znam, neka se javi neka zena koja je zaista ostala siroka, ja takvu jos nisam upoznala,u mom okruzenju sve kazu da se vratilo na staro.

Dunja

pre 8 godina

@ Realnost
To tako vazi u teoriji ali praksa drugacije pokazuje.Vecina zena koje ja znam, od poznanica do veoma bliskih prijatelja i rodjaka, je mnogo vise komplikacija imalo nakon prirodnog porodjaja nego nakon carskog reza.Tacnije od 13 zena koje znam da su na carski , a i ja sam na carski , samo jedna je imala dva dana problema zbog jakih bolova, ostale smo bez problema drugi dan vec bile ko nove, ko da se nismo poradjala, nikakve konplikacije, sve ok.Sve pozitivna iskustva.Ali od 15 njih koje znam da su na prirodni porodjene, gde spadaju moje rodjene sestre , kume i prijateljice, se 8 dobro namucilo i to ne samo na porodjaju vec narocito nakon porodjaja.4 je imalo uzasne bolove prvih mesec dva nakon porodjaja zbog rane od sivenja, 2 su izgubile kontrolu nad besikom pa i sad nakon 4 godine i dalje muku muce sa tim, jos nisu povratile potpunu kontrolu, jednoj dete usred vadjenja vakuumom ima ozbiljne zdravstvene poteskoce sa disanjem, dve su istraumirane uzasnim bolovima i ponasanjem lekara i sestrara, njihovom galamom i bezobrazlukom i odlucile su da nece vise dece samo zbog toga.
Mislim da je sve to rezultat toga sto se na prirodni porodjaj gleda kao na nesto cemu ne treba posvetiti neku paznju, pa su cesce moguce komplikacije dok carski je operacija i kao takva zahteva veliku opreznost lekara.Zato su i cesce komplikacije na prirodnom u praksi ...

sandra

pre 8 godina

@(Realnost, 29. april 2015 21:44)
I kada perforira slepo crevo svasta moze da se dogodi pa ga opet svima ne vade.
90-tih godina bila sam u srednjoj akuserskoj skoli. O tome kakvih sam se ruznih stvari nagledala za vreme prakse u porodjajnoj sali mogla bih knjigu da napisem a ovo 'ZENO'! podsetilo me je na to (zeno prestani da se deres i sl.) To je poznati nacin komunikacije nasih lekara. Predpostavljam da je gospodin 'realnost' od te vrste. U strucnoj literaturi ne pise da se epiziotomija obavezno i uvek radi,vec kada se primete znaci pretece rupture medjice. Takodje, postoje metode zastite medjice od strane babice ali i sledstveni problem sto tada akuserska sestra mora po prilicno da se angazuje, dobro da zasuce rukave i bude u stalnoj komunikaciji sa zenom. Upoznala akusersku sestru pred penziju koja nam je ispricala kako se to nekada radilo, kada epiziotomija nije bila rutinska metoda i da ako se potrudi gotovo svaku zenu moze poroditi bez epiziotomije. Naravno to nam je i demonstrirala. Kada zena dobija indukciju, cesto ima mnogo snaznije kontrakcije, beba brze izlazi, tako da je epiziotomija gotovo neizbezna. Indukcija je nekada neophodna ali cesto nije, vec samo osoblju ubrzava posao. U tom slucaju ne mozemo reci da je porodjaj prirodan (osim sto je prirodan porodjajni put). Sasvim je razumljivo zasto mnoge zene zele carski rez. Ako ste zdravi, udobno, opusteno i zaista prirodno, bez da dozivljavate bilo kakve neprijatnosti, mozete se poroditi npr. u Nemackoj :(

tata

pre 8 godina

Ma kako da ne. Kad se moja suprga porodila carskim rezom u Frontu je odeljenje neonatologije bilo u rekonstrukciji pa su ih sve smestali u baby friendly i davali im da podizu bebce od 2-3 kile dan posle "hirurske intervencije kao i svake druge".

m a

pre 8 godina

@gaga,apsolutno se slazem sa tobom.. imala sam prirodni(indukovan i epiziotomija) i hitan carski.. opcija sa epiduralom je odlicna za onog ko se plasi bola,a jos kad ne bi bilo i nekad nepotrebne epiziotomije i indukcije vec malo vise truda,obzira od strane med.osoblja kada je sve kako treba...oporavak i posle epiziotomije je tezak,ali posle carskog je zaista tesko(pogotovo posle hitnog)... ne kapiram zasto bi neko normalnu,zdravu trudnocu sa svim indikacijama da se moze zavrsiti prirodnim porodjajem,danas,kad postoji mog epidurala,zavrsavao carskim..

prakticna

pre 8 godina

@jeca
Pre bih da bude carski, nego vakuum. Ginekolozi samo gledaju da izvade dete, a šta mu pri tome rade sa glavom, njih ne interesuje.

zara

pre 8 godina

porodila sa dva puta. prvi put-16 sati,epiziotomija,hematom i 20 dana ludackih bolova...sjesti,ustati ili leci je bilo misaona imenica. drugi porod-pukla sama,porodila se za 4 sata a na podu sa starijim djetetom sjedila i igrala se 2 dan!