Ponedeljak, 29.12.2014.

09:20

100 evra za carski rez!

Izvor: B92

100 evra za carski rez! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Srdjan

pre 8 godina

Nedavno sam postao otac pa gledam sad ovu stranicu da vidim ima li sta korisno.

Citajuci ove komentare, mogu da kazem da na svu srecu zivim u inostranstvu, gde mi se supruga i porodila.

Imam dva zapazanja: 1. Jadna je zemlja koja se ophodi prema nejaci kako je opisano u tekstu i komentarima; 2: stavovi pojedinih muskaraca u komentarima su jako blizu, ako ne i identicni, stavovima ekstremista iz najcrnjih zabiti Pakistana, Iraka i Avganistana. Jadne njihove zene i cerke.

Pozdrav.

Dejan

pre 9 godina

@ja se zovem Ivana...
A to sto ti Ivana zlato ne vidis je da je u vreme tvoje babe taj divni prirodni samostalni porodjaj i rano detinjstvo prezivaljavalo svako drugo dete. 100 godina ranije, svako trece i tako unazad...

Svi vi koji se zalazete za "prirodni" pristup (vezano za porodjaj, vakcine, lekove itd.) treba da uvek, ali uvek, imate u vidu da priroda vrlo cesto sa sobom nosi smrt. Babice, dedice, doktori, aparati, sve je to usmereno ka tome da porodjaj prezivi SVAKO dete. Tako da, ne treba da mojom rukom i rukom mog deteta mlatite gloginje. Svako je slobodan da se poradja u podrumu ili kao moja baba u stali sa kravama, ja zivim u 21. veku i moja supruga smatra da treba da se porodi sa anestezijom i uz odgovarajucu medicinsku negu koju PLACAMO jer mi planiramo da nam prezivi SVAKO dete koje napravimo. U porodici mog oca, dok se baba poradjala u senu medju kravama, preziveo je od prilike tako, svaki drugi...

alex

pre 9 godina

ee, a hajdemo ovako, poznaninkova supruga ode u bolnicu na "planirani carski", i "sa razlogom" i sve se to toliko iskomplikuje sa nekim krvavljenjem u toku,povredom crijeva, nekom infekcijom te se otpusti tek 2 mjeseca poslije u invalidskim kolicima i sa nekom plasticnom crevkom preko kojega se hrani...beba je dobro hvala Bogu.
Postoji i druga strana medalje i slažem se o nehumanim uslovima u bolnicama, ali kakvi su nam odnosi u društvu? Zar to nije samo slika prilika?
Naravno da pacijenti imaju pravo na informaciju,ali i da utiču na uslugu koju dobijaju....i to mora biti udružena akcija države,ministarstva,udruženja porodica, ali i pojedinca!
Za kraj neka vas poradjaju oni koji to znaju i koji su isli u skolu za to, jer oni primaju platu za to , a vi necete platiti. Zakonom ograniciti sta je poklon a sta mito....poklon ce se naravno dati poslije svega, a nikako prije i imati nivo tipa max 40 eura i tacka. Sve ostalo se prijavljuje i podlijeze kazni.

m

pre 9 godina

sreca je meni dosla divna druga smena i dr koja je insistirala na hitnom carskom rezu kada je videla polozaj bebe,neaktivnost u spustanju ploda i nije dozvolila da se ugrozimo i beba i ja... inace pre toga sam prosla sve bolove,pucanje vodenjaka,otvorila se,ali nije vredelo,da nije bilo dr koja je bila divna kakva jeste ko zna koliko bih se jos mucila. posle su se svi na odeljenu gde leze zene pprodjene carskim zasto sam toliko dugo ostavljena u prirodnom pprodjaju,a ja se zahvaljujem dr i onom gore sto je njena smena bila i sto nije dala da agonija jos duze traje... i danas mi je nekako zao sto je morao carski jer sam prvo dete rodila prirodno i ipak ti tak prvi plac posle sveg bola bude nagrada,drugi put sam posle svih bolova i muka uspavana... ako se plasite bola nemojte nikad insistirati na carskom ,ako je sve drugo i redu naravno,uzmite epidural... neprocenjivo je videti svoje dete cim se rodi!

danili

pre 9 godina

Postaviti video nadzor od momenta prijema do porodjaja pa u slucaju spora imamo dokaz kako je bilo,ovako dzaba pricamo. Kad mogu kamere svuda da se postavljaju sto ne bi i u porodilistima. Svojevremeno i mi dadosmo pare u jednoj smeni, supruga se porodi u drugoj smeni, rezultat svega 26 konaca (nista od carskog reza)

Mirko

pre 9 godina

Moje sestre su isto tako morale da "caste" da bi bile tretirane kao ljudska bica. Izricito je naglaseno je da ne zaborave da "caste" posle porodjaja. Ja da sam na mestu tih doktora, odmah bi se zamonasio i spalio diplomu. Razvijaju biznis unutar bolnice...Isto tako morao sam da castim medicinske sestre (a naravno nisam jedini u familiji koji je isao da vidi) da vidim sestrinu bebu. Vise bih voleo da moja sestra nije morala da plati, a ne da sam i ja potpomagao korupciju. Srbija sa takvom korupcijom ni da ima naftu i dijamante ne bi se izvukla.

Tuzno je sto se neki zacudjeno pitaju zasto natalitet u Srbiji opada, a i dalje se desavaju ovakve stvari. Da ne pominjem jos i ukradene bebe. Uskoro cemo i mi raditi na bebi i nedao bog da nesto pogrese u koracima.

Selma, na ulasku u voz

pre 9 godina

@Ja se zovem Ivana: Ranije su i zubi vadjeni bez anestezije; potegnes malo rakije i to je to. Pa tako sledeci put kad ti trebaju usluge zubara, ti odbij bilo kakvu anesteziju. Uostalom, nije samo stomatologija tako radjena; sve operacije su radjene na zivo, sa malo alkohola i varjacom medju zubima. Sto da ne? Odlicna ti je logika. U to vreme kad su se zene poradjale same, mnoge su i umirale i ostajale bogalji. Dovoljno je da procitas neku istorisjku knjigu ili bar pogledas istorijski film da bi to znao - toliko je elementarno. Ajde sto ne znas medicinu i ljudsku biologiju, ali sto ne poznajes ni elementarnu istoriju, niti logiku, a pritom drugima solis pamet.

Marko

pre 9 godina

Iz Kikinde sam,pre dve godine smo dobili devojcicu. Carskim rezom je odradjen porodjaj. Dve godine su prosle od tog za nas najvaznijeg dogadjaja ali traume kod zene jos uvek nisu prosle. Strahovite stvari je dozivela dok je lezala u bolnici a posto nismo imali novca da platimo porodjaj bila je ostavljena na cekanju dok god joj nije pozlilo. Toliko lose iskustvo ima da ne smem ni da spominjem drugo dete. Daj Boze da se tu nesto promeni,mada tesko,mislim da samo gore moze da bude jer sve ovo je trulo u samom korenu drustva i zaista ne vidim nacin na koji bi se ispravilo nesto tako veliko. Pozdrav i veliko postovanje svim sadasnjim i buducim majkama.

Filmofil

pre 9 godina

@(ja sezovem Ivana a tata me zove zlato, 29. decembar 2014 22:01)

Nisu ovo samo minusi od zenske populacije, a ta tvoja baba bi ti ga dala da cita sta si napisao.

Marija

pre 9 godina

@ja se zovem ivana a tata....
E i ja tako nesto razmisljam i setih se da su nase dede i pradede vadili i popravljali zube bez ikakve anestezije, a takodje su i amputacije ruku,nogu, operacije slepog creva itd radili na zivo.Kada vi muskarci budete pa makar i zub izvadili bez anestezije a kamoli nesto komplikovanije,tad cete imati pravo da komenarisete ovakve teme i porodjaje zena.Do tada jezik za zube!

ja sezovem Ivana a tata me zove zlato

pre 9 godina

Čitam komentare žena i nešto razmišljam kada mi moja baba kaže kako se ona porodila kod kuće, bez pomoći lekara i stručnog osoblja. Jednostavno prirodno je da se žena sama porađa, ali eto neke žene kukaju i pored stručne lekarske pomoći. A primetio sam takođe da estradne umetnice dižu veliku galamu oko porođaja, kao da pre njih nijedna žena nije rodila dete. Verovatno će pljustati minusi od ženskog roda, ali samo kažem ono što vidim.

sandra

pre 9 godina

svuda je isto u nasem regionu i u slicnim nerazvijenim zemljama. jasna je situacija i iako grozna i odvratna, meni nije padalo na pamet da se kockam sa svojim zdravljem i zivotom svog deteta. platila sam, castila, dala bih i vise da je trebalo. ne, nego cu da isterujem pravdu u zemlji srbiji i izlazem se bolovima i agoniji. i onako je bilo odvratno, i bolnica i medicinsko isoblje i kreveti i toaleti. ali sam sigurna otisla na carski rez kod jednog od najbolhih strucnjaka i bila sigurna da cu dobiti svoje dete.nikada se nase drustvo nece promeniti, ni mentalitet ljudi, sta god mi radili ili ne radili. meni je savest mirna, zelim zdravlje i zivot a ne pravdu preko svoje grbace

Asparagus

pre 9 godina

Isto sto je bilo pre 45-50 godina, i danas je. Nije mi jasno zasto, bar medicina treba da bude progresivna,i medicinski radnici! Zasto se ne koristi sila gravitacije, i zasto se ne uvazavaju zene u 21. veku ako smo civilizovani ? Da je tako, porodjaji bi trajali krace, bili bi uz obaveznu anesteziju i prisustvo partnera bi se podrazumevalo a ne koristilo za naplatu. I zub vadimo uz anesteziju, a tako bolan cin kao sto je porodjaj se ne uvazava. Zene tada moraju da uzimaju tecnost po malo jer im treba snaga,ali se to izbegava jer osoblje ne zeli da plivaju u urinu koji oni moraju da ciste. Sta govoriti o osoblju koje i danas vredja zene koje odu na abortus pa ih naziva stokom koja kad je vec znala da uziva,sada neka trpi! Daleko smo od civilizovanosti jer smo izgubili humanost. Usluge za nesto normalno kao porodjaj NE smeju da se naplacuju, medicinska etika nalaze da se osoblje mora brinuti o pacijentima i tacka. Ko krši ta pravila, nema sta da trazi u tom poslu. Ozbiljno, nemojte davati novac jer time podrzavate javasluk i korupciju, a time i drustveni sunovrat.

Cika

pre 9 godina

Nema mnogo izbora. "Castis" i porodis se bez problema. Ako ne, mozes da cekas i danima, dok to ne uradis. Najgore je sto je to "skakljiva" stvar, niko od nas ne sme da se igra sa zivotima, pa posle sebi da prebacuje ako nesto krene naopako. Zato, cutimo i dajemo, sta cemo drugo.

Isidora

pre 9 godina

Osnovala sam peticiju povodom ove teme Pravo na dostojanstven porodjaj! Potpisimo je i pokažimo još jednom moć društvenih medija!
http://www.peticije24.com/pravo_izbora_na_dostojanstven_poroaj

Ne volim zimu

pre 9 godina

Ovako je nazalost i u GAK Narodni front. Nebriga, nepaznja, nezainteresovanost ako niste privatno isli kod tog doktora. Mucenje...

mod

pre 9 godina

Sve je podredjeno komforu lekara, dzaba im sto idu po kongresima i po svetu na usavrsavanja kad se nista od vidjenog ne primenjuje kod nas. Uzalud potrosen novac, ne znam ni sta uce na fakultetu.
Ubedjena sam da je odluka zena da nemaju vise dece posle prvog porodjaja samo i jedino zbog trauma sa porodjaja. Najlepsi cin u zivotu je ponizavajuci kod nas.
Uzas!

postena manjina

pre 9 godina

Odgovorno tvrdim da nekoj manjini, koja uzima mito, savrseno odgovara ovaj haos u porodilistima i uopste u zdravstvu. Da je red, ne bi oni imali zasto da uzimaju svoj mito.
Nazalost, ta manjina je na vodecim mestima i ostali, kad se bune, mogu da budu samo kaznjeni. Ja probah i izvukoh deblji kraj. Necu se vise boriti za prava pacijentkinja umesto njih samih, kad vole da daju koju paru, a ja moram da mislim na porodicu.
Na kraju, odlucili smo porodicno da se spremamo na odlazak u inostranstvo. To je jedino resenje za iskusne a nepodmitljive lekare, jer se od onih lovarnih vise ne moze ziveti.

olivera

pre 9 godina

Isto vazi i za Beogradska porodilista. Zaista bi se sa malim promenama moglo dosta pomoci zenama u tim ionako teskim satima. Pre svega izbor polozaja, dozvoliti unos tecnosti, i edukovati sestre za dojenje.
Sto se tice odluke o tome kako se poroditi, ja ipak imam poverenja u doktore i njihovo znanje i iskustvo. Racunam da znaju bolje nego ja, pa se ne bih usudila da sama odlucujem o tome. Svejedno, zena mora imati pravo izbora, ja kazem licno misljenje. Nezainteresovanost, diskriminacija u tretmanu i mito su druga velika tema, i nju je izgleda teze promeniti, ali makar par tih malih pomeranja bi mnogo znacilo!

RP

pre 9 godina

Isto važi i u Srbiji! Potrebno je izvršiti organizovan ogroman pritisak i stvari će doći na svoje. Priključimo se svi akciji koja će unaprediti porođaje u celoj Srbiji! Živele bebe, i mame :) !

John Smith

pre 9 godina

Strasno,mada znaj da uvek ima gore, nedao ti Bog da se poradjas u kbc Kragujevac... A najstrasnije je da niko ne reaguje iako je ta praksa tretiranja ljudi kao goveda visedecenijska... A kad bude neki nesrecnik digao sebe i njih u vazduh zbog nekog gubitka e tad ce po novinama da se pitaju kakav smo narod,a ne zasto se to nije sprecilo....

Sonja

pre 9 godina

Citam ovaj tekst, potpuno je isto u Novom Sadu! Od svih stvari koje su nenormalne i nelogicne, tipa zasto otac ne moze da prisustvuje porodjaju i sl. jedna stvar mi nikako nece biti jasna> tokom mog porodjaja se secam da mi je krevet, tzv.tvrdi sto za sam porodjaj bio uzasan, polozaj neprirodan, vezivanje nogu....a najgore je od svega sto su insistirali da moram da se uhvatim za neke rucke...i kada sam im rekla da ne mogu da ih dohvatim , da su jako udaljene, da ocigledno imam kratke ruke, oni su insistirali!!! I tako sam se namucila, vise da ispunim tzv.pravi polozaj u pravom krevetu, sa uhvacenim ruckama, koji mi uopste nije odgovarao, nego da guram bebu napolje! I ko jos pred sam porodjaj seta od jednog do drugog kreveta...to je tek duga prica!

John Smith

pre 9 godina

Strasno,mada znaj da uvek ima gore, nedao ti Bog da se poradjas u kbc Kragujevac... A najstrasnije je da niko ne reaguje iako je ta praksa tretiranja ljudi kao goveda visedecenijska... A kad bude neki nesrecnik digao sebe i njih u vazduh zbog nekog gubitka e tad ce po novinama da se pitaju kakav smo narod,a ne zasto se to nije sprecilo....

Sonja

pre 9 godina

Citam ovaj tekst, potpuno je isto u Novom Sadu! Od svih stvari koje su nenormalne i nelogicne, tipa zasto otac ne moze da prisustvuje porodjaju i sl. jedna stvar mi nikako nece biti jasna> tokom mog porodjaja se secam da mi je krevet, tzv.tvrdi sto za sam porodjaj bio uzasan, polozaj neprirodan, vezivanje nogu....a najgore je od svega sto su insistirali da moram da se uhvatim za neke rucke...i kada sam im rekla da ne mogu da ih dohvatim , da su jako udaljene, da ocigledno imam kratke ruke, oni su insistirali!!! I tako sam se namucila, vise da ispunim tzv.pravi polozaj u pravom krevetu, sa uhvacenim ruckama, koji mi uopste nije odgovarao, nego da guram bebu napolje! I ko jos pred sam porodjaj seta od jednog do drugog kreveta...to je tek duga prica!

postena manjina

pre 9 godina

Odgovorno tvrdim da nekoj manjini, koja uzima mito, savrseno odgovara ovaj haos u porodilistima i uopste u zdravstvu. Da je red, ne bi oni imali zasto da uzimaju svoj mito.
Nazalost, ta manjina je na vodecim mestima i ostali, kad se bune, mogu da budu samo kaznjeni. Ja probah i izvukoh deblji kraj. Necu se vise boriti za prava pacijentkinja umesto njih samih, kad vole da daju koju paru, a ja moram da mislim na porodicu.
Na kraju, odlucili smo porodicno da se spremamo na odlazak u inostranstvo. To je jedino resenje za iskusne a nepodmitljive lekare, jer se od onih lovarnih vise ne moze ziveti.

mod

pre 9 godina

Sve je podredjeno komforu lekara, dzaba im sto idu po kongresima i po svetu na usavrsavanja kad se nista od vidjenog ne primenjuje kod nas. Uzalud potrosen novac, ne znam ni sta uce na fakultetu.
Ubedjena sam da je odluka zena da nemaju vise dece posle prvog porodjaja samo i jedino zbog trauma sa porodjaja. Najlepsi cin u zivotu je ponizavajuci kod nas.
Uzas!

olivera

pre 9 godina

Isto vazi i za Beogradska porodilista. Zaista bi se sa malim promenama moglo dosta pomoci zenama u tim ionako teskim satima. Pre svega izbor polozaja, dozvoliti unos tecnosti, i edukovati sestre za dojenje.
Sto se tice odluke o tome kako se poroditi, ja ipak imam poverenja u doktore i njihovo znanje i iskustvo. Racunam da znaju bolje nego ja, pa se ne bih usudila da sama odlucujem o tome. Svejedno, zena mora imati pravo izbora, ja kazem licno misljenje. Nezainteresovanost, diskriminacija u tretmanu i mito su druga velika tema, i nju je izgleda teze promeniti, ali makar par tih malih pomeranja bi mnogo znacilo!

Isidora

pre 9 godina

Osnovala sam peticiju povodom ove teme Pravo na dostojanstven porodjaj! Potpisimo je i pokažimo još jednom moć društvenih medija!
http://www.peticije24.com/pravo_izbora_na_dostojanstven_poroaj

RP

pre 9 godina

Isto važi i u Srbiji! Potrebno je izvršiti organizovan ogroman pritisak i stvari će doći na svoje. Priključimo se svi akciji koja će unaprediti porođaje u celoj Srbiji! Živele bebe, i mame :) !

Asparagus

pre 9 godina

Isto sto je bilo pre 45-50 godina, i danas je. Nije mi jasno zasto, bar medicina treba da bude progresivna,i medicinski radnici! Zasto se ne koristi sila gravitacije, i zasto se ne uvazavaju zene u 21. veku ako smo civilizovani ? Da je tako, porodjaji bi trajali krace, bili bi uz obaveznu anesteziju i prisustvo partnera bi se podrazumevalo a ne koristilo za naplatu. I zub vadimo uz anesteziju, a tako bolan cin kao sto je porodjaj se ne uvazava. Zene tada moraju da uzimaju tecnost po malo jer im treba snaga,ali se to izbegava jer osoblje ne zeli da plivaju u urinu koji oni moraju da ciste. Sta govoriti o osoblju koje i danas vredja zene koje odu na abortus pa ih naziva stokom koja kad je vec znala da uziva,sada neka trpi! Daleko smo od civilizovanosti jer smo izgubili humanost. Usluge za nesto normalno kao porodjaj NE smeju da se naplacuju, medicinska etika nalaze da se osoblje mora brinuti o pacijentima i tacka. Ko krši ta pravila, nema sta da trazi u tom poslu. Ozbiljno, nemojte davati novac jer time podrzavate javasluk i korupciju, a time i drustveni sunovrat.

Ne volim zimu

pre 9 godina

Ovako je nazalost i u GAK Narodni front. Nebriga, nepaznja, nezainteresovanost ako niste privatno isli kod tog doktora. Mucenje...

Marko

pre 9 godina

Iz Kikinde sam,pre dve godine smo dobili devojcicu. Carskim rezom je odradjen porodjaj. Dve godine su prosle od tog za nas najvaznijeg dogadjaja ali traume kod zene jos uvek nisu prosle. Strahovite stvari je dozivela dok je lezala u bolnici a posto nismo imali novca da platimo porodjaj bila je ostavljena na cekanju dok god joj nije pozlilo. Toliko lose iskustvo ima da ne smem ni da spominjem drugo dete. Daj Boze da se tu nesto promeni,mada tesko,mislim da samo gore moze da bude jer sve ovo je trulo u samom korenu drustva i zaista ne vidim nacin na koji bi se ispravilo nesto tako veliko. Pozdrav i veliko postovanje svim sadasnjim i buducim majkama.

Cika

pre 9 godina

Nema mnogo izbora. "Castis" i porodis se bez problema. Ako ne, mozes da cekas i danima, dok to ne uradis. Najgore je sto je to "skakljiva" stvar, niko od nas ne sme da se igra sa zivotima, pa posle sebi da prebacuje ako nesto krene naopako. Zato, cutimo i dajemo, sta cemo drugo.

Marija

pre 9 godina

@ja se zovem ivana a tata....
E i ja tako nesto razmisljam i setih se da su nase dede i pradede vadili i popravljali zube bez ikakve anestezije, a takodje su i amputacije ruku,nogu, operacije slepog creva itd radili na zivo.Kada vi muskarci budete pa makar i zub izvadili bez anestezije a kamoli nesto komplikovanije,tad cete imati pravo da komenarisete ovakve teme i porodjaje zena.Do tada jezik za zube!

Selma, na ulasku u voz

pre 9 godina

@Ja se zovem Ivana: Ranije su i zubi vadjeni bez anestezije; potegnes malo rakije i to je to. Pa tako sledeci put kad ti trebaju usluge zubara, ti odbij bilo kakvu anesteziju. Uostalom, nije samo stomatologija tako radjena; sve operacije su radjene na zivo, sa malo alkohola i varjacom medju zubima. Sto da ne? Odlicna ti je logika. U to vreme kad su se zene poradjale same, mnoge su i umirale i ostajale bogalji. Dovoljno je da procitas neku istorisjku knjigu ili bar pogledas istorijski film da bi to znao - toliko je elementarno. Ajde sto ne znas medicinu i ljudsku biologiju, ali sto ne poznajes ni elementarnu istoriju, niti logiku, a pritom drugima solis pamet.

Filmofil

pre 9 godina

@(ja sezovem Ivana a tata me zove zlato, 29. decembar 2014 22:01)

Nisu ovo samo minusi od zenske populacije, a ta tvoja baba bi ti ga dala da cita sta si napisao.

sandra

pre 9 godina

svuda je isto u nasem regionu i u slicnim nerazvijenim zemljama. jasna je situacija i iako grozna i odvratna, meni nije padalo na pamet da se kockam sa svojim zdravljem i zivotom svog deteta. platila sam, castila, dala bih i vise da je trebalo. ne, nego cu da isterujem pravdu u zemlji srbiji i izlazem se bolovima i agoniji. i onako je bilo odvratno, i bolnica i medicinsko isoblje i kreveti i toaleti. ali sam sigurna otisla na carski rez kod jednog od najbolhih strucnjaka i bila sigurna da cu dobiti svoje dete.nikada se nase drustvo nece promeniti, ni mentalitet ljudi, sta god mi radili ili ne radili. meni je savest mirna, zelim zdravlje i zivot a ne pravdu preko svoje grbace

Mirko

pre 9 godina

Moje sestre su isto tako morale da "caste" da bi bile tretirane kao ljudska bica. Izricito je naglaseno je da ne zaborave da "caste" posle porodjaja. Ja da sam na mestu tih doktora, odmah bi se zamonasio i spalio diplomu. Razvijaju biznis unutar bolnice...Isto tako morao sam da castim medicinske sestre (a naravno nisam jedini u familiji koji je isao da vidi) da vidim sestrinu bebu. Vise bih voleo da moja sestra nije morala da plati, a ne da sam i ja potpomagao korupciju. Srbija sa takvom korupcijom ni da ima naftu i dijamante ne bi se izvukla.

Tuzno je sto se neki zacudjeno pitaju zasto natalitet u Srbiji opada, a i dalje se desavaju ovakve stvari. Da ne pominjem jos i ukradene bebe. Uskoro cemo i mi raditi na bebi i nedao bog da nesto pogrese u koracima.

danili

pre 9 godina

Postaviti video nadzor od momenta prijema do porodjaja pa u slucaju spora imamo dokaz kako je bilo,ovako dzaba pricamo. Kad mogu kamere svuda da se postavljaju sto ne bi i u porodilistima. Svojevremeno i mi dadosmo pare u jednoj smeni, supruga se porodi u drugoj smeni, rezultat svega 26 konaca (nista od carskog reza)

m

pre 9 godina

sreca je meni dosla divna druga smena i dr koja je insistirala na hitnom carskom rezu kada je videla polozaj bebe,neaktivnost u spustanju ploda i nije dozvolila da se ugrozimo i beba i ja... inace pre toga sam prosla sve bolove,pucanje vodenjaka,otvorila se,ali nije vredelo,da nije bilo dr koja je bila divna kakva jeste ko zna koliko bih se jos mucila. posle su se svi na odeljenu gde leze zene pprodjene carskim zasto sam toliko dugo ostavljena u prirodnom pprodjaju,a ja se zahvaljujem dr i onom gore sto je njena smena bila i sto nije dala da agonija jos duze traje... i danas mi je nekako zao sto je morao carski jer sam prvo dete rodila prirodno i ipak ti tak prvi plac posle sveg bola bude nagrada,drugi put sam posle svih bolova i muka uspavana... ako se plasite bola nemojte nikad insistirati na carskom ,ako je sve drugo i redu naravno,uzmite epidural... neprocenjivo je videti svoje dete cim se rodi!

ja sezovem Ivana a tata me zove zlato

pre 9 godina

Čitam komentare žena i nešto razmišljam kada mi moja baba kaže kako se ona porodila kod kuće, bez pomoći lekara i stručnog osoblja. Jednostavno prirodno je da se žena sama porađa, ali eto neke žene kukaju i pored stručne lekarske pomoći. A primetio sam takođe da estradne umetnice dižu veliku galamu oko porođaja, kao da pre njih nijedna žena nije rodila dete. Verovatno će pljustati minusi od ženskog roda, ali samo kažem ono što vidim.

alex

pre 9 godina

ee, a hajdemo ovako, poznaninkova supruga ode u bolnicu na "planirani carski", i "sa razlogom" i sve se to toliko iskomplikuje sa nekim krvavljenjem u toku,povredom crijeva, nekom infekcijom te se otpusti tek 2 mjeseca poslije u invalidskim kolicima i sa nekom plasticnom crevkom preko kojega se hrani...beba je dobro hvala Bogu.
Postoji i druga strana medalje i slažem se o nehumanim uslovima u bolnicama, ali kakvi su nam odnosi u društvu? Zar to nije samo slika prilika?
Naravno da pacijenti imaju pravo na informaciju,ali i da utiču na uslugu koju dobijaju....i to mora biti udružena akcija države,ministarstva,udruženja porodica, ali i pojedinca!
Za kraj neka vas poradjaju oni koji to znaju i koji su isli u skolu za to, jer oni primaju platu za to , a vi necete platiti. Zakonom ograniciti sta je poklon a sta mito....poklon ce se naravno dati poslije svega, a nikako prije i imati nivo tipa max 40 eura i tacka. Sve ostalo se prijavljuje i podlijeze kazni.

Dejan

pre 9 godina

@ja se zovem Ivana...
A to sto ti Ivana zlato ne vidis je da je u vreme tvoje babe taj divni prirodni samostalni porodjaj i rano detinjstvo prezivaljavalo svako drugo dete. 100 godina ranije, svako trece i tako unazad...

Svi vi koji se zalazete za "prirodni" pristup (vezano za porodjaj, vakcine, lekove itd.) treba da uvek, ali uvek, imate u vidu da priroda vrlo cesto sa sobom nosi smrt. Babice, dedice, doktori, aparati, sve je to usmereno ka tome da porodjaj prezivi SVAKO dete. Tako da, ne treba da mojom rukom i rukom mog deteta mlatite gloginje. Svako je slobodan da se poradja u podrumu ili kao moja baba u stali sa kravama, ja zivim u 21. veku i moja supruga smatra da treba da se porodi sa anestezijom i uz odgovarajucu medicinsku negu koju PLACAMO jer mi planiramo da nam prezivi SVAKO dete koje napravimo. U porodici mog oca, dok se baba poradjala u senu medju kravama, preziveo je od prilike tako, svaki drugi...

Srdjan

pre 8 godina

Nedavno sam postao otac pa gledam sad ovu stranicu da vidim ima li sta korisno.

Citajuci ove komentare, mogu da kazem da na svu srecu zivim u inostranstvu, gde mi se supruga i porodila.

Imam dva zapazanja: 1. Jadna je zemlja koja se ophodi prema nejaci kako je opisano u tekstu i komentarima; 2: stavovi pojedinih muskaraca u komentarima su jako blizu, ako ne i identicni, stavovima ekstremista iz najcrnjih zabiti Pakistana, Iraka i Avganistana. Jadne njihove zene i cerke.

Pozdrav.

ja sezovem Ivana a tata me zove zlato

pre 9 godina

Čitam komentare žena i nešto razmišljam kada mi moja baba kaže kako se ona porodila kod kuće, bez pomoći lekara i stručnog osoblja. Jednostavno prirodno je da se žena sama porađa, ali eto neke žene kukaju i pored stručne lekarske pomoći. A primetio sam takođe da estradne umetnice dižu veliku galamu oko porođaja, kao da pre njih nijedna žena nije rodila dete. Verovatno će pljustati minusi od ženskog roda, ali samo kažem ono što vidim.

sandra

pre 9 godina

svuda je isto u nasem regionu i u slicnim nerazvijenim zemljama. jasna je situacija i iako grozna i odvratna, meni nije padalo na pamet da se kockam sa svojim zdravljem i zivotom svog deteta. platila sam, castila, dala bih i vise da je trebalo. ne, nego cu da isterujem pravdu u zemlji srbiji i izlazem se bolovima i agoniji. i onako je bilo odvratno, i bolnica i medicinsko isoblje i kreveti i toaleti. ali sam sigurna otisla na carski rez kod jednog od najbolhih strucnjaka i bila sigurna da cu dobiti svoje dete.nikada se nase drustvo nece promeniti, ni mentalitet ljudi, sta god mi radili ili ne radili. meni je savest mirna, zelim zdravlje i zivot a ne pravdu preko svoje grbace

mod

pre 9 godina

Sve je podredjeno komforu lekara, dzaba im sto idu po kongresima i po svetu na usavrsavanja kad se nista od vidjenog ne primenjuje kod nas. Uzalud potrosen novac, ne znam ni sta uce na fakultetu.
Ubedjena sam da je odluka zena da nemaju vise dece posle prvog porodjaja samo i jedino zbog trauma sa porodjaja. Najlepsi cin u zivotu je ponizavajuci kod nas.
Uzas!

Sonja

pre 9 godina

Citam ovaj tekst, potpuno je isto u Novom Sadu! Od svih stvari koje su nenormalne i nelogicne, tipa zasto otac ne moze da prisustvuje porodjaju i sl. jedna stvar mi nikako nece biti jasna> tokom mog porodjaja se secam da mi je krevet, tzv.tvrdi sto za sam porodjaj bio uzasan, polozaj neprirodan, vezivanje nogu....a najgore je od svega sto su insistirali da moram da se uhvatim za neke rucke...i kada sam im rekla da ne mogu da ih dohvatim , da su jako udaljene, da ocigledno imam kratke ruke, oni su insistirali!!! I tako sam se namucila, vise da ispunim tzv.pravi polozaj u pravom krevetu, sa uhvacenim ruckama, koji mi uopste nije odgovarao, nego da guram bebu napolje! I ko jos pred sam porodjaj seta od jednog do drugog kreveta...to je tek duga prica!

Filmofil

pre 9 godina

@(ja sezovem Ivana a tata me zove zlato, 29. decembar 2014 22:01)

Nisu ovo samo minusi od zenske populacije, a ta tvoja baba bi ti ga dala da cita sta si napisao.

danili

pre 9 godina

Postaviti video nadzor od momenta prijema do porodjaja pa u slucaju spora imamo dokaz kako je bilo,ovako dzaba pricamo. Kad mogu kamere svuda da se postavljaju sto ne bi i u porodilistima. Svojevremeno i mi dadosmo pare u jednoj smeni, supruga se porodi u drugoj smeni, rezultat svega 26 konaca (nista od carskog reza)

John Smith

pre 9 godina

Strasno,mada znaj da uvek ima gore, nedao ti Bog da se poradjas u kbc Kragujevac... A najstrasnije je da niko ne reaguje iako je ta praksa tretiranja ljudi kao goveda visedecenijska... A kad bude neki nesrecnik digao sebe i njih u vazduh zbog nekog gubitka e tad ce po novinama da se pitaju kakav smo narod,a ne zasto se to nije sprecilo....

Cika

pre 9 godina

Nema mnogo izbora. "Castis" i porodis se bez problema. Ako ne, mozes da cekas i danima, dok to ne uradis. Najgore je sto je to "skakljiva" stvar, niko od nas ne sme da se igra sa zivotima, pa posle sebi da prebacuje ako nesto krene naopako. Zato, cutimo i dajemo, sta cemo drugo.

Marija

pre 9 godina

@ja se zovem ivana a tata....
E i ja tako nesto razmisljam i setih se da su nase dede i pradede vadili i popravljali zube bez ikakve anestezije, a takodje su i amputacije ruku,nogu, operacije slepog creva itd radili na zivo.Kada vi muskarci budete pa makar i zub izvadili bez anestezije a kamoli nesto komplikovanije,tad cete imati pravo da komenarisete ovakve teme i porodjaje zena.Do tada jezik za zube!

postena manjina

pre 9 godina

Odgovorno tvrdim da nekoj manjini, koja uzima mito, savrseno odgovara ovaj haos u porodilistima i uopste u zdravstvu. Da je red, ne bi oni imali zasto da uzimaju svoj mito.
Nazalost, ta manjina je na vodecim mestima i ostali, kad se bune, mogu da budu samo kaznjeni. Ja probah i izvukoh deblji kraj. Necu se vise boriti za prava pacijentkinja umesto njih samih, kad vole da daju koju paru, a ja moram da mislim na porodicu.
Na kraju, odlucili smo porodicno da se spremamo na odlazak u inostranstvo. To je jedino resenje za iskusne a nepodmitljive lekare, jer se od onih lovarnih vise ne moze ziveti.

Selma, na ulasku u voz

pre 9 godina

@Ja se zovem Ivana: Ranije su i zubi vadjeni bez anestezije; potegnes malo rakije i to je to. Pa tako sledeci put kad ti trebaju usluge zubara, ti odbij bilo kakvu anesteziju. Uostalom, nije samo stomatologija tako radjena; sve operacije su radjene na zivo, sa malo alkohola i varjacom medju zubima. Sto da ne? Odlicna ti je logika. U to vreme kad su se zene poradjale same, mnoge su i umirale i ostajale bogalji. Dovoljno je da procitas neku istorisjku knjigu ili bar pogledas istorijski film da bi to znao - toliko je elementarno. Ajde sto ne znas medicinu i ljudsku biologiju, ali sto ne poznajes ni elementarnu istoriju, niti logiku, a pritom drugima solis pamet.

Ne volim zimu

pre 9 godina

Ovako je nazalost i u GAK Narodni front. Nebriga, nepaznja, nezainteresovanost ako niste privatno isli kod tog doktora. Mucenje...

Asparagus

pre 9 godina

Isto sto je bilo pre 45-50 godina, i danas je. Nije mi jasno zasto, bar medicina treba da bude progresivna,i medicinski radnici! Zasto se ne koristi sila gravitacije, i zasto se ne uvazavaju zene u 21. veku ako smo civilizovani ? Da je tako, porodjaji bi trajali krace, bili bi uz obaveznu anesteziju i prisustvo partnera bi se podrazumevalo a ne koristilo za naplatu. I zub vadimo uz anesteziju, a tako bolan cin kao sto je porodjaj se ne uvazava. Zene tada moraju da uzimaju tecnost po malo jer im treba snaga,ali se to izbegava jer osoblje ne zeli da plivaju u urinu koji oni moraju da ciste. Sta govoriti o osoblju koje i danas vredja zene koje odu na abortus pa ih naziva stokom koja kad je vec znala da uziva,sada neka trpi! Daleko smo od civilizovanosti jer smo izgubili humanost. Usluge za nesto normalno kao porodjaj NE smeju da se naplacuju, medicinska etika nalaze da se osoblje mora brinuti o pacijentima i tacka. Ko krši ta pravila, nema sta da trazi u tom poslu. Ozbiljno, nemojte davati novac jer time podrzavate javasluk i korupciju, a time i drustveni sunovrat.

olivera

pre 9 godina

Isto vazi i za Beogradska porodilista. Zaista bi se sa malim promenama moglo dosta pomoci zenama u tim ionako teskim satima. Pre svega izbor polozaja, dozvoliti unos tecnosti, i edukovati sestre za dojenje.
Sto se tice odluke o tome kako se poroditi, ja ipak imam poverenja u doktore i njihovo znanje i iskustvo. Racunam da znaju bolje nego ja, pa se ne bih usudila da sama odlucujem o tome. Svejedno, zena mora imati pravo izbora, ja kazem licno misljenje. Nezainteresovanost, diskriminacija u tretmanu i mito su druga velika tema, i nju je izgleda teze promeniti, ali makar par tih malih pomeranja bi mnogo znacilo!

Isidora

pre 9 godina

Osnovala sam peticiju povodom ove teme Pravo na dostojanstven porodjaj! Potpisimo je i pokažimo još jednom moć društvenih medija!
http://www.peticije24.com/pravo_izbora_na_dostojanstven_poroaj

Marko

pre 9 godina

Iz Kikinde sam,pre dve godine smo dobili devojcicu. Carskim rezom je odradjen porodjaj. Dve godine su prosle od tog za nas najvaznijeg dogadjaja ali traume kod zene jos uvek nisu prosle. Strahovite stvari je dozivela dok je lezala u bolnici a posto nismo imali novca da platimo porodjaj bila je ostavljena na cekanju dok god joj nije pozlilo. Toliko lose iskustvo ima da ne smem ni da spominjem drugo dete. Daj Boze da se tu nesto promeni,mada tesko,mislim da samo gore moze da bude jer sve ovo je trulo u samom korenu drustva i zaista ne vidim nacin na koji bi se ispravilo nesto tako veliko. Pozdrav i veliko postovanje svim sadasnjim i buducim majkama.

m

pre 9 godina

sreca je meni dosla divna druga smena i dr koja je insistirala na hitnom carskom rezu kada je videla polozaj bebe,neaktivnost u spustanju ploda i nije dozvolila da se ugrozimo i beba i ja... inace pre toga sam prosla sve bolove,pucanje vodenjaka,otvorila se,ali nije vredelo,da nije bilo dr koja je bila divna kakva jeste ko zna koliko bih se jos mucila. posle su se svi na odeljenu gde leze zene pprodjene carskim zasto sam toliko dugo ostavljena u prirodnom pprodjaju,a ja se zahvaljujem dr i onom gore sto je njena smena bila i sto nije dala da agonija jos duze traje... i danas mi je nekako zao sto je morao carski jer sam prvo dete rodila prirodno i ipak ti tak prvi plac posle sveg bola bude nagrada,drugi put sam posle svih bolova i muka uspavana... ako se plasite bola nemojte nikad insistirati na carskom ,ako je sve drugo i redu naravno,uzmite epidural... neprocenjivo je videti svoje dete cim se rodi!

alex

pre 9 godina

ee, a hajdemo ovako, poznaninkova supruga ode u bolnicu na "planirani carski", i "sa razlogom" i sve se to toliko iskomplikuje sa nekim krvavljenjem u toku,povredom crijeva, nekom infekcijom te se otpusti tek 2 mjeseca poslije u invalidskim kolicima i sa nekom plasticnom crevkom preko kojega se hrani...beba je dobro hvala Bogu.
Postoji i druga strana medalje i slažem se o nehumanim uslovima u bolnicama, ali kakvi su nam odnosi u društvu? Zar to nije samo slika prilika?
Naravno da pacijenti imaju pravo na informaciju,ali i da utiču na uslugu koju dobijaju....i to mora biti udružena akcija države,ministarstva,udruženja porodica, ali i pojedinca!
Za kraj neka vas poradjaju oni koji to znaju i koji su isli u skolu za to, jer oni primaju platu za to , a vi necete platiti. Zakonom ograniciti sta je poklon a sta mito....poklon ce se naravno dati poslije svega, a nikako prije i imati nivo tipa max 40 eura i tacka. Sve ostalo se prijavljuje i podlijeze kazni.

RP

pre 9 godina

Isto važi i u Srbiji! Potrebno je izvršiti organizovan ogroman pritisak i stvari će doći na svoje. Priključimo se svi akciji koja će unaprediti porođaje u celoj Srbiji! Živele bebe, i mame :) !

Mirko

pre 9 godina

Moje sestre su isto tako morale da "caste" da bi bile tretirane kao ljudska bica. Izricito je naglaseno je da ne zaborave da "caste" posle porodjaja. Ja da sam na mestu tih doktora, odmah bi se zamonasio i spalio diplomu. Razvijaju biznis unutar bolnice...Isto tako morao sam da castim medicinske sestre (a naravno nisam jedini u familiji koji je isao da vidi) da vidim sestrinu bebu. Vise bih voleo da moja sestra nije morala da plati, a ne da sam i ja potpomagao korupciju. Srbija sa takvom korupcijom ni da ima naftu i dijamante ne bi se izvukla.

Tuzno je sto se neki zacudjeno pitaju zasto natalitet u Srbiji opada, a i dalje se desavaju ovakve stvari. Da ne pominjem jos i ukradene bebe. Uskoro cemo i mi raditi na bebi i nedao bog da nesto pogrese u koracima.

Dejan

pre 9 godina

@ja se zovem Ivana...
A to sto ti Ivana zlato ne vidis je da je u vreme tvoje babe taj divni prirodni samostalni porodjaj i rano detinjstvo prezivaljavalo svako drugo dete. 100 godina ranije, svako trece i tako unazad...

Svi vi koji se zalazete za "prirodni" pristup (vezano za porodjaj, vakcine, lekove itd.) treba da uvek, ali uvek, imate u vidu da priroda vrlo cesto sa sobom nosi smrt. Babice, dedice, doktori, aparati, sve je to usmereno ka tome da porodjaj prezivi SVAKO dete. Tako da, ne treba da mojom rukom i rukom mog deteta mlatite gloginje. Svako je slobodan da se poradja u podrumu ili kao moja baba u stali sa kravama, ja zivim u 21. veku i moja supruga smatra da treba da se porodi sa anestezijom i uz odgovarajucu medicinsku negu koju PLACAMO jer mi planiramo da nam prezivi SVAKO dete koje napravimo. U porodici mog oca, dok se baba poradjala u senu medju kravama, preziveo je od prilike tako, svaki drugi...

Srdjan

pre 8 godina

Nedavno sam postao otac pa gledam sad ovu stranicu da vidim ima li sta korisno.

Citajuci ove komentare, mogu da kazem da na svu srecu zivim u inostranstvu, gde mi se supruga i porodila.

Imam dva zapazanja: 1. Jadna je zemlja koja se ophodi prema nejaci kako je opisano u tekstu i komentarima; 2: stavovi pojedinih muskaraca u komentarima su jako blizu, ako ne i identicni, stavovima ekstremista iz najcrnjih zabiti Pakistana, Iraka i Avganistana. Jadne njihove zene i cerke.

Pozdrav.