Sreda, 06.08.2014.

09:35

"Svi zaraženi od ebole moraju da imaju istu šansu"

Izvor: B92

"Svi zaraženi od ebole moraju da imaju istu šansu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

mujcinovic salih

pre 9 godina

Prica o emboli ne postoji!O eboli da.Vidim da se kroz komentare provlaci teorija zavere.Koliko razumem za srbe krivci su...Interesantno je recimo to da sem lekara iz SAD drugih nema?Gde su recimo rusi,kinezi?

a_jovicic

pre 9 godina

@dragana ... Postoji 5 podvrsti virusa Ebola ... od 4 oboljevaju ljudi i nisu prenosive vazduhom. Ona o kojoj pričate je Reston podvrsta i čak ne potiče iz Afrike nego sa Filipina i pogadja isključivo životinje. To što neke naše novine kreću da prave paniku zbog tiraža možemo da zahvalimo verovatno slabom poznavanju engleskog jezika novinara (pa rečenicu "We do know how to stop this outbreak" prevedu "Mi ne znamo kako da zaustavimo ovu epidemiju" ... a prevod je "mi ZNAMO..." ) ili alavosti uredništva, ali ovu epidemiju je moguće kontrolisati samo je potrebno da se izdvoji više novca i obezbedi jača logistika i šira medjunarodna podrška u ljudstvu. Razlog zašto se dole razbuktava, nije u mutaciji virusa nego u žalosnim životnim i higijenskim uslovima. Oni koji imaju "jači stomak" mogu da pogledaju dokumentarac http://www.youtube.com/watch?v=4YYskFkqoyI i da vide kako se medjunarodni tim izborio sa epidemijom u Zairu (Kongu) 1995. i u kakvim higijenskim uslovima se stanovništvo dole nalazi. Trenutno pogodjene zemlje ranije nisu imale iskustvo sa Ebolom i to je verovatno razlog zašto se od "index case-a" stiglo do najgore epidemije ove bolesti u istoriji. Da ... treba da budemo oprezni (pre svega zbog iskustva od pre par meseci sa "sposobnošću" trenutne vlasti da "upravlja" kriznim situacijama) ... ali ne treba da paničimo. Najbolja preventiva je EDUKACIJA!

Epidemiolog

pre 9 godina

Ovo sugerise da je aktuelni soj virusa virulentniji, a postoji verovatnoca i da je poceo da se siri putem vazduha. Ne treba zaboraviti da se ovog puta virus siri veoma brzo i pored svih preduzetih mera koje su se tokom ranijih epidemija pokazale kao efektne.
(dragana, 06. avgust 2014 15:16)

Vi kao da pisete za jedne domace novine, pa svuda trazite senzacionalizam. Ako mislite da se siri vazduhom vidite pa obavestite medicinsko osoblje tamo posto oni nose zastitnu opremu samo za kontaktne i kapljicne viruse. Osim toga u takvoj situaciji broj zarazenih bi se brojao hiljadama, a ne stotinama.

Ono sto sam hteo da vam kazem je da umesto sto pljujete zapadne zemlje i programirani ste na teorije zavere, skinite kapu doktorima iz Nemacke, Britanije, Francuske, SAD i dr. - koji su se dobrovoljno prijavili i otisli u epicentar zaraze, kako bi pomogli ljudima koje napustaju i njihovi sopstveni zdravstveni radnici. I kad sledeci put resite da pljunete taj isti zapad, zbog "dece u Africi", zapitajte se sta ste vi uradili za njih.

ja

pre 9 godina

nepoznata vakcina ili 10% sanse da preziim i postanem otporan ? hmm. jos ako verujemo da se nekako mozemo bolje izboriti od afrikanaca (bolja uhranjenost, vitamini...) mozda imamo i 20% sanse... ali ako prezivim, sigurno bih ostatak zivota posvetio pronalazenju i kaznjavanju odgovornih za sirenje epidemije! verujem da je namerno, nisam siguran ko i sa kojim ciljem...

dragana

pre 9 godina

R0 kod ebole je oko 1.5, zato svaka zapadna zemlja sa koliko toliko robustnim sistemom zdravstvene zastite, moze bez problema da se izbori sa ovim tipom epidemije na svojoj teritoriji.
(Epidemiolog, 6. avgust 2014 12:38)

Nasla sam podatke o R0 za virus spanske groznice koji je 1918. odneo izmedju 20 i 50 miliona zivota; procenjeno je da je bio izmedju 1.2 i 3. Za virus ebole sam nasla da se statistike zasnivaju uglavnom na podacima o dve epidemije - 1995. u Kongu i 2000. u Ugandi. Po ovoj studiji http://math.lanl.gov/~mac/papers/bio/CHCFH05.pdf za onu u Kongu R0 je procenjen na 1.83, a u Ugandi na 1.34, a prema nekim drugim izvorima R0 je procenjen i na vise od 2. Prvo, podataka je malo jer vecina epidemija uopste nije dokumuntovana, tako da ja ne bih sa sigurnoscu tvrdila da ne postoji rizik od pandemije u zapadnim zemljama. Istina je da je zakljucak vecine studija da hospitalizacija i edukacija znacajno uticu na tok epidemije, ali kad se radi o smrtonosnom virusu kakav je ebola, ne bi skodilo vise skepse i opreznosti od strane strucnjaka.

Objavljeno je da je soj Ebola Zair mogao da se siri putem vazduha izmedju svinja i makaki majmuna, a ako tako pocne da se prenosi izmedju ljudi, najverovatnije nece ostati lokalizovan u Africi. Iako nema visoku stopu mutacija, virus svakako evoluira i sto duze traju lokalne epidemije, povecava se sansa da virus evoluira u virulentniji oblik.

dragana

pre 9 godina

I jos nesto:
The outbreak “is moving faster than our efforts to control it,” warned Dr Margaret Chan, Director-General of the World Health Organization (WHO), earlier today (Friday 1 August 2014). “If the situation continues to deteriorate, the consequences can be catastrophic,” Chan told the Presidents of Guinea, Liberia, and Sierra Leone – the three countries hardest hit by the current Ebola outbreak.

Ovo sugerise da je aktuelni soj virusa virulentniji, a postoji verovatnoca i da je poceo da se siri putem vazduha. Ne treba zaboraviti da se ovog puta virus siri veoma brzo i pored svih preduzetih mera koje su se tokom ranijih epidemija pokazale kao efektne.

Ipak smo svi ljudi

pre 9 godina

@Epidemiolog
Naravno da sirenje ebole ima veze sa neobrazovanoscu naroda,losim higijenskim uslovima i svim drugim specificnostima Afrike,ALI,to je sve konstanta, a ova epidemija se bas sad pojavila kada eto postoje lekovi koji bi mogli da se testiraju.Cak i u jeku ove epidemije,ne postoje ozbiljne mere protiv sirenja ove zaraze(u Africi).Granice se jos uvek lako prelaze, kontrola na aerodromu je smesna - provere da li tog trenutka imate viosku temperaturu i to je sve! Da je nekom iz SZO stalo da se ova bolest ne siri dalje, verujem da bi bar neke mere bile preduzete do sada!

Epidemiolog

pre 9 godina

Naravno da smo i mi ovde komentarisali kako ce da se sada pojavi lek ili vakcina,odnosno da je epidemija ovih razmera namerno izazvana.Ipak,da moram da biram svakako bih izabrala lek koji se testira nego smrt.
(Ipak smo svi ljudi, 6. avgust 2014 11:05)

Naravno, mora da je namerno izazvana. Nikako ne moze da ima veze sa neobrazovanoscu naroda koji bezi od lekara kada dobije simptome, koji napadaju lekare ako prskaju dezinfekciona sredstva u zastitnim odelima - zato sto oni zapravo sire ebolu, sa ocajnim sistemom zdravstvene zastite koji je posledica sveopste korupcije, sa obicajima ljubljenja tela preminulih iako se zna da je koncentracija virusa u lesevima najizrazenija, sa pripremom jela od slepih miseva i majmuna itd. Nista od toga nema veze, nego dosli zli Amerikanci pa poprskali ebolu da bi prodali vakcinu bogatim Afrikancima, jer ne mogu dovoljno da zarade od prodaje vijagre.

R0 kod ebole je oko 1.5, zato svaka zapadna zemlja sa koliko toliko robustnim sistemom zdravstvene zastite, moze bez problema da se izbori sa ovim tipom epidemije na svojoj teritoriji.

Ipak smo svi ljudi

pre 9 godina

Trenutno sam u Africi, i mogu reci da je ovde opsta panika zbog ebole -naravno,potpuno opravdano.Veoma brzo se siri,i smrtnost je oko 90%.Naravno da smo i mi ovde komentarisali kako ce da se sada pojavi lek ili vakcina,odnosno da je epidemija ovih razmera namerno izazvana.Ipak,da moram da biram svakako bih izabrala lek koji se testira nego smrt. Najstrasnije u celoj prici-sto mnogi zaboravljaju- je da se na kraju radi o ljudima,koji ni krivi ni duzni ispastaju.

Klark

pre 9 godina

Priča o emboli je lepo izrežirana priča iz Sirbistana da bi ubedili narod u drugom krugu zastrašivanja epidemijom embole (sličan scenario kao i kod svinjskog gripa) radi dobrovoljne vakcinacije sveckog stanovništva. Problem je jedino što prećutkuju da vakcine sadrže nano-čipove namenjene ljudima koje niko pouzdano ne zna čemu služe. Postojalo je dosta tekstova o tome na netu, ali kada je pocela priča o emboli naprosto su svi sajtovi ugašeni ili su tekstovi izbrisani. Samo je na torentu za sada ostalo dva dokumentarca i nešto tekstova o planu za čipovanje ljudi.

Negotinac

pre 9 godina

Priča o emboli je lepo izrežirana priča sa zapada pa bi ubedili narod u drugom krugu zastrašivanja epidemijom embole (sličan scenario kao i kod svinjskog gripa) radi dobrovoljne vakcinacije sveckog stanovništva. Problem je jedino što prećutkuju da vakcine sadrže nano-čipove namenjene ljudima koje niko pouzdano ne zna čemu služe.

Postojalo je dosta tekstova o tome na netu, ali kada je pocela priča o emboli naprosto su svi sajtovi ugašeni ili su tekstovi izbrisani. Samo je na torentu za sada ostalo dva dokumentarca i nešto tekstova o planu za čipovanje ljudi.

eto

pre 9 godina

Eto prilike da svetski andjeli spasioci na zivom ljudskom mesu isprobaju svoje umotvorine.

Svaka cast ovoj amofrnoj masi koja jos trpi ovakvu monstruoznost mocnih.

Klark

pre 9 godina

Priča o emboli je lepo izrežirana priča iz Rusije da bi ubedili narod u drugom krugu zastrašivanja epidemijom embole (sličan scenario kao i kod svinjskog gripa) radi dobrovoljne vakcinacije sveckog stanovništva. Problem je jedino što prećutkuju da vakcine sadrže nano-čipove namenjene ljudima koje niko pouzdano ne zna čemu služe. Postojalo je dosta tekstova o tome na netu, ali kada je pocela priča o emboli naprosto su svi sajtovi ugašeni ili su tekstovi izbrisani. Samo je na torentu za sada ostalo dva dokumentarca i nešto tekstova o planu za čipovanje ljudi.

Ipak smo svi ljudi

pre 9 godina

Trenutno sam u Africi, i mogu reci da je ovde opsta panika zbog ebole -naravno,potpuno opravdano.Veoma brzo se siri,i smrtnost je oko 90%.Naravno da smo i mi ovde komentarisali kako ce da se sada pojavi lek ili vakcina,odnosno da je epidemija ovih razmera namerno izazvana.Ipak,da moram da biram svakako bih izabrala lek koji se testira nego smrt. Najstrasnije u celoj prici-sto mnogi zaboravljaju- je da se na kraju radi o ljudima,koji ni krivi ni duzni ispastaju.

Epidemiolog

pre 9 godina

Naravno da smo i mi ovde komentarisali kako ce da se sada pojavi lek ili vakcina,odnosno da je epidemija ovih razmera namerno izazvana.Ipak,da moram da biram svakako bih izabrala lek koji se testira nego smrt.
(Ipak smo svi ljudi, 6. avgust 2014 11:05)

Naravno, mora da je namerno izazvana. Nikako ne moze da ima veze sa neobrazovanoscu naroda koji bezi od lekara kada dobije simptome, koji napadaju lekare ako prskaju dezinfekciona sredstva u zastitnim odelima - zato sto oni zapravo sire ebolu, sa ocajnim sistemom zdravstvene zastite koji je posledica sveopste korupcije, sa obicajima ljubljenja tela preminulih iako se zna da je koncentracija virusa u lesevima najizrazenija, sa pripremom jela od slepih miseva i majmuna itd. Nista od toga nema veze, nego dosli zli Amerikanci pa poprskali ebolu da bi prodali vakcinu bogatim Afrikancima, jer ne mogu dovoljno da zarade od prodaje vijagre.

R0 kod ebole je oko 1.5, zato svaka zapadna zemlja sa koliko toliko robustnim sistemom zdravstvene zastite, moze bez problema da se izbori sa ovim tipom epidemije na svojoj teritoriji.

Epidemiolog

pre 9 godina

Ovo sugerise da je aktuelni soj virusa virulentniji, a postoji verovatnoca i da je poceo da se siri putem vazduha. Ne treba zaboraviti da se ovog puta virus siri veoma brzo i pored svih preduzetih mera koje su se tokom ranijih epidemija pokazale kao efektne.
(dragana, 06. avgust 2014 15:16)

Vi kao da pisete za jedne domace novine, pa svuda trazite senzacionalizam. Ako mislite da se siri vazduhom vidite pa obavestite medicinsko osoblje tamo posto oni nose zastitnu opremu samo za kontaktne i kapljicne viruse. Osim toga u takvoj situaciji broj zarazenih bi se brojao hiljadama, a ne stotinama.

Ono sto sam hteo da vam kazem je da umesto sto pljujete zapadne zemlje i programirani ste na teorije zavere, skinite kapu doktorima iz Nemacke, Britanije, Francuske, SAD i dr. - koji su se dobrovoljno prijavili i otisli u epicentar zaraze, kako bi pomogli ljudima koje napustaju i njihovi sopstveni zdravstveni radnici. I kad sledeci put resite da pljunete taj isti zapad, zbog "dece u Africi", zapitajte se sta ste vi uradili za njih.

dragana

pre 9 godina

R0 kod ebole je oko 1.5, zato svaka zapadna zemlja sa koliko toliko robustnim sistemom zdravstvene zastite, moze bez problema da se izbori sa ovim tipom epidemije na svojoj teritoriji.
(Epidemiolog, 6. avgust 2014 12:38)

Nasla sam podatke o R0 za virus spanske groznice koji je 1918. odneo izmedju 20 i 50 miliona zivota; procenjeno je da je bio izmedju 1.2 i 3. Za virus ebole sam nasla da se statistike zasnivaju uglavnom na podacima o dve epidemije - 1995. u Kongu i 2000. u Ugandi. Po ovoj studiji http://math.lanl.gov/~mac/papers/bio/CHCFH05.pdf za onu u Kongu R0 je procenjen na 1.83, a u Ugandi na 1.34, a prema nekim drugim izvorima R0 je procenjen i na vise od 2. Prvo, podataka je malo jer vecina epidemija uopste nije dokumuntovana, tako da ja ne bih sa sigurnoscu tvrdila da ne postoji rizik od pandemije u zapadnim zemljama. Istina je da je zakljucak vecine studija da hospitalizacija i edukacija znacajno uticu na tok epidemije, ali kad se radi o smrtonosnom virusu kakav je ebola, ne bi skodilo vise skepse i opreznosti od strane strucnjaka.

Objavljeno je da je soj Ebola Zair mogao da se siri putem vazduha izmedju svinja i makaki majmuna, a ako tako pocne da se prenosi izmedju ljudi, najverovatnije nece ostati lokalizovan u Africi. Iako nema visoku stopu mutacija, virus svakako evoluira i sto duze traju lokalne epidemije, povecava se sansa da virus evoluira u virulentniji oblik.

a_jovicic

pre 9 godina

@dragana ... Postoji 5 podvrsti virusa Ebola ... od 4 oboljevaju ljudi i nisu prenosive vazduhom. Ona o kojoj pričate je Reston podvrsta i čak ne potiče iz Afrike nego sa Filipina i pogadja isključivo životinje. To što neke naše novine kreću da prave paniku zbog tiraža možemo da zahvalimo verovatno slabom poznavanju engleskog jezika novinara (pa rečenicu "We do know how to stop this outbreak" prevedu "Mi ne znamo kako da zaustavimo ovu epidemiju" ... a prevod je "mi ZNAMO..." ) ili alavosti uredništva, ali ovu epidemiju je moguće kontrolisati samo je potrebno da se izdvoji više novca i obezbedi jača logistika i šira medjunarodna podrška u ljudstvu. Razlog zašto se dole razbuktava, nije u mutaciji virusa nego u žalosnim životnim i higijenskim uslovima. Oni koji imaju "jači stomak" mogu da pogledaju dokumentarac http://www.youtube.com/watch?v=4YYskFkqoyI i da vide kako se medjunarodni tim izborio sa epidemijom u Zairu (Kongu) 1995. i u kakvim higijenskim uslovima se stanovništvo dole nalazi. Trenutno pogodjene zemlje ranije nisu imale iskustvo sa Ebolom i to je verovatno razlog zašto se od "index case-a" stiglo do najgore epidemije ove bolesti u istoriji. Da ... treba da budemo oprezni (pre svega zbog iskustva od pre par meseci sa "sposobnošću" trenutne vlasti da "upravlja" kriznim situacijama) ... ali ne treba da paničimo. Najbolja preventiva je EDUKACIJA!

eto

pre 9 godina

Eto prilike da svetski andjeli spasioci na zivom ljudskom mesu isprobaju svoje umotvorine.

Svaka cast ovoj amofrnoj masi koja jos trpi ovakvu monstruoznost mocnih.

Ipak smo svi ljudi

pre 9 godina

@Epidemiolog
Naravno da sirenje ebole ima veze sa neobrazovanoscu naroda,losim higijenskim uslovima i svim drugim specificnostima Afrike,ALI,to je sve konstanta, a ova epidemija se bas sad pojavila kada eto postoje lekovi koji bi mogli da se testiraju.Cak i u jeku ove epidemije,ne postoje ozbiljne mere protiv sirenja ove zaraze(u Africi).Granice se jos uvek lako prelaze, kontrola na aerodromu je smesna - provere da li tog trenutka imate viosku temperaturu i to je sve! Da je nekom iz SZO stalo da se ova bolest ne siri dalje, verujem da bi bar neke mere bile preduzete do sada!

dragana

pre 9 godina

I jos nesto:
The outbreak “is moving faster than our efforts to control it,” warned Dr Margaret Chan, Director-General of the World Health Organization (WHO), earlier today (Friday 1 August 2014). “If the situation continues to deteriorate, the consequences can be catastrophic,” Chan told the Presidents of Guinea, Liberia, and Sierra Leone – the three countries hardest hit by the current Ebola outbreak.

Ovo sugerise da je aktuelni soj virusa virulentniji, a postoji verovatnoca i da je poceo da se siri putem vazduha. Ne treba zaboraviti da se ovog puta virus siri veoma brzo i pored svih preduzetih mera koje su se tokom ranijih epidemija pokazale kao efektne.

Negotinac

pre 9 godina

Priča o emboli je lepo izrežirana priča sa zapada pa bi ubedili narod u drugom krugu zastrašivanja epidemijom embole (sličan scenario kao i kod svinjskog gripa) radi dobrovoljne vakcinacije sveckog stanovništva. Problem je jedino što prećutkuju da vakcine sadrže nano-čipove namenjene ljudima koje niko pouzdano ne zna čemu služe.

Postojalo je dosta tekstova o tome na netu, ali kada je pocela priča o emboli naprosto su svi sajtovi ugašeni ili su tekstovi izbrisani. Samo je na torentu za sada ostalo dva dokumentarca i nešto tekstova o planu za čipovanje ljudi.

Klark

pre 9 godina

Priča o emboli je lepo izrežirana priča iz Rusije da bi ubedili narod u drugom krugu zastrašivanja epidemijom embole (sličan scenario kao i kod svinjskog gripa) radi dobrovoljne vakcinacije sveckog stanovništva. Problem je jedino što prećutkuju da vakcine sadrže nano-čipove namenjene ljudima koje niko pouzdano ne zna čemu služe. Postojalo je dosta tekstova o tome na netu, ali kada je pocela priča o emboli naprosto su svi sajtovi ugašeni ili su tekstovi izbrisani. Samo je na torentu za sada ostalo dva dokumentarca i nešto tekstova o planu za čipovanje ljudi.

Klark

pre 9 godina

Priča o emboli je lepo izrežirana priča iz Sirbistana da bi ubedili narod u drugom krugu zastrašivanja epidemijom embole (sličan scenario kao i kod svinjskog gripa) radi dobrovoljne vakcinacije sveckog stanovništva. Problem je jedino što prećutkuju da vakcine sadrže nano-čipove namenjene ljudima koje niko pouzdano ne zna čemu služe. Postojalo je dosta tekstova o tome na netu, ali kada je pocela priča o emboli naprosto su svi sajtovi ugašeni ili su tekstovi izbrisani. Samo je na torentu za sada ostalo dva dokumentarca i nešto tekstova o planu za čipovanje ljudi.

ja

pre 9 godina

nepoznata vakcina ili 10% sanse da preziim i postanem otporan ? hmm. jos ako verujemo da se nekako mozemo bolje izboriti od afrikanaca (bolja uhranjenost, vitamini...) mozda imamo i 20% sanse... ali ako prezivim, sigurno bih ostatak zivota posvetio pronalazenju i kaznjavanju odgovornih za sirenje epidemije! verujem da je namerno, nisam siguran ko i sa kojim ciljem...

mujcinovic salih

pre 9 godina

Prica o emboli ne postoji!O eboli da.Vidim da se kroz komentare provlaci teorija zavere.Koliko razumem za srbe krivci su...Interesantno je recimo to da sem lekara iz SAD drugih nema?Gde su recimo rusi,kinezi?

Negotinac

pre 9 godina

Priča o emboli je lepo izrežirana priča sa zapada pa bi ubedili narod u drugom krugu zastrašivanja epidemijom embole (sličan scenario kao i kod svinjskog gripa) radi dobrovoljne vakcinacije sveckog stanovništva. Problem je jedino što prećutkuju da vakcine sadrže nano-čipove namenjene ljudima koje niko pouzdano ne zna čemu služe.

Postojalo je dosta tekstova o tome na netu, ali kada je pocela priča o emboli naprosto su svi sajtovi ugašeni ili su tekstovi izbrisani. Samo je na torentu za sada ostalo dva dokumentarca i nešto tekstova o planu za čipovanje ljudi.

Klark

pre 9 godina

Priča o emboli je lepo izrežirana priča iz Rusije da bi ubedili narod u drugom krugu zastrašivanja epidemijom embole (sličan scenario kao i kod svinjskog gripa) radi dobrovoljne vakcinacije sveckog stanovništva. Problem je jedino što prećutkuju da vakcine sadrže nano-čipove namenjene ljudima koje niko pouzdano ne zna čemu služe. Postojalo je dosta tekstova o tome na netu, ali kada je pocela priča o emboli naprosto su svi sajtovi ugašeni ili su tekstovi izbrisani. Samo je na torentu za sada ostalo dva dokumentarca i nešto tekstova o planu za čipovanje ljudi.

eto

pre 9 godina

Eto prilike da svetski andjeli spasioci na zivom ljudskom mesu isprobaju svoje umotvorine.

Svaka cast ovoj amofrnoj masi koja jos trpi ovakvu monstruoznost mocnih.

Klark

pre 9 godina

Priča o emboli je lepo izrežirana priča iz Sirbistana da bi ubedili narod u drugom krugu zastrašivanja epidemijom embole (sličan scenario kao i kod svinjskog gripa) radi dobrovoljne vakcinacije sveckog stanovništva. Problem je jedino što prećutkuju da vakcine sadrže nano-čipove namenjene ljudima koje niko pouzdano ne zna čemu služe. Postojalo je dosta tekstova o tome na netu, ali kada je pocela priča o emboli naprosto su svi sajtovi ugašeni ili su tekstovi izbrisani. Samo je na torentu za sada ostalo dva dokumentarca i nešto tekstova o planu za čipovanje ljudi.

ja

pre 9 godina

nepoznata vakcina ili 10% sanse da preziim i postanem otporan ? hmm. jos ako verujemo da se nekako mozemo bolje izboriti od afrikanaca (bolja uhranjenost, vitamini...) mozda imamo i 20% sanse... ali ako prezivim, sigurno bih ostatak zivota posvetio pronalazenju i kaznjavanju odgovornih za sirenje epidemije! verujem da je namerno, nisam siguran ko i sa kojim ciljem...

Ipak smo svi ljudi

pre 9 godina

@Epidemiolog
Naravno da sirenje ebole ima veze sa neobrazovanoscu naroda,losim higijenskim uslovima i svim drugim specificnostima Afrike,ALI,to je sve konstanta, a ova epidemija se bas sad pojavila kada eto postoje lekovi koji bi mogli da se testiraju.Cak i u jeku ove epidemije,ne postoje ozbiljne mere protiv sirenja ove zaraze(u Africi).Granice se jos uvek lako prelaze, kontrola na aerodromu je smesna - provere da li tog trenutka imate viosku temperaturu i to je sve! Da je nekom iz SZO stalo da se ova bolest ne siri dalje, verujem da bi bar neke mere bile preduzete do sada!

Epidemiolog

pre 9 godina

Naravno da smo i mi ovde komentarisali kako ce da se sada pojavi lek ili vakcina,odnosno da je epidemija ovih razmera namerno izazvana.Ipak,da moram da biram svakako bih izabrala lek koji se testira nego smrt.
(Ipak smo svi ljudi, 6. avgust 2014 11:05)

Naravno, mora da je namerno izazvana. Nikako ne moze da ima veze sa neobrazovanoscu naroda koji bezi od lekara kada dobije simptome, koji napadaju lekare ako prskaju dezinfekciona sredstva u zastitnim odelima - zato sto oni zapravo sire ebolu, sa ocajnim sistemom zdravstvene zastite koji je posledica sveopste korupcije, sa obicajima ljubljenja tela preminulih iako se zna da je koncentracija virusa u lesevima najizrazenija, sa pripremom jela od slepih miseva i majmuna itd. Nista od toga nema veze, nego dosli zli Amerikanci pa poprskali ebolu da bi prodali vakcinu bogatim Afrikancima, jer ne mogu dovoljno da zarade od prodaje vijagre.

R0 kod ebole je oko 1.5, zato svaka zapadna zemlja sa koliko toliko robustnim sistemom zdravstvene zastite, moze bez problema da se izbori sa ovim tipom epidemije na svojoj teritoriji.

Ipak smo svi ljudi

pre 9 godina

Trenutno sam u Africi, i mogu reci da je ovde opsta panika zbog ebole -naravno,potpuno opravdano.Veoma brzo se siri,i smrtnost je oko 90%.Naravno da smo i mi ovde komentarisali kako ce da se sada pojavi lek ili vakcina,odnosno da je epidemija ovih razmera namerno izazvana.Ipak,da moram da biram svakako bih izabrala lek koji se testira nego smrt. Najstrasnije u celoj prici-sto mnogi zaboravljaju- je da se na kraju radi o ljudima,koji ni krivi ni duzni ispastaju.

dragana

pre 9 godina

I jos nesto:
The outbreak “is moving faster than our efforts to control it,” warned Dr Margaret Chan, Director-General of the World Health Organization (WHO), earlier today (Friday 1 August 2014). “If the situation continues to deteriorate, the consequences can be catastrophic,” Chan told the Presidents of Guinea, Liberia, and Sierra Leone – the three countries hardest hit by the current Ebola outbreak.

Ovo sugerise da je aktuelni soj virusa virulentniji, a postoji verovatnoca i da je poceo da se siri putem vazduha. Ne treba zaboraviti da se ovog puta virus siri veoma brzo i pored svih preduzetih mera koje su se tokom ranijih epidemija pokazale kao efektne.

Epidemiolog

pre 9 godina

Ovo sugerise da je aktuelni soj virusa virulentniji, a postoji verovatnoca i da je poceo da se siri putem vazduha. Ne treba zaboraviti da se ovog puta virus siri veoma brzo i pored svih preduzetih mera koje su se tokom ranijih epidemija pokazale kao efektne.
(dragana, 06. avgust 2014 15:16)

Vi kao da pisete za jedne domace novine, pa svuda trazite senzacionalizam. Ako mislite da se siri vazduhom vidite pa obavestite medicinsko osoblje tamo posto oni nose zastitnu opremu samo za kontaktne i kapljicne viruse. Osim toga u takvoj situaciji broj zarazenih bi se brojao hiljadama, a ne stotinama.

Ono sto sam hteo da vam kazem je da umesto sto pljujete zapadne zemlje i programirani ste na teorije zavere, skinite kapu doktorima iz Nemacke, Britanije, Francuske, SAD i dr. - koji su se dobrovoljno prijavili i otisli u epicentar zaraze, kako bi pomogli ljudima koje napustaju i njihovi sopstveni zdravstveni radnici. I kad sledeci put resite da pljunete taj isti zapad, zbog "dece u Africi", zapitajte se sta ste vi uradili za njih.

dragana

pre 9 godina

R0 kod ebole je oko 1.5, zato svaka zapadna zemlja sa koliko toliko robustnim sistemom zdravstvene zastite, moze bez problema da se izbori sa ovim tipom epidemije na svojoj teritoriji.
(Epidemiolog, 6. avgust 2014 12:38)

Nasla sam podatke o R0 za virus spanske groznice koji je 1918. odneo izmedju 20 i 50 miliona zivota; procenjeno je da je bio izmedju 1.2 i 3. Za virus ebole sam nasla da se statistike zasnivaju uglavnom na podacima o dve epidemije - 1995. u Kongu i 2000. u Ugandi. Po ovoj studiji http://math.lanl.gov/~mac/papers/bio/CHCFH05.pdf za onu u Kongu R0 je procenjen na 1.83, a u Ugandi na 1.34, a prema nekim drugim izvorima R0 je procenjen i na vise od 2. Prvo, podataka je malo jer vecina epidemija uopste nije dokumuntovana, tako da ja ne bih sa sigurnoscu tvrdila da ne postoji rizik od pandemije u zapadnim zemljama. Istina je da je zakljucak vecine studija da hospitalizacija i edukacija znacajno uticu na tok epidemije, ali kad se radi o smrtonosnom virusu kakav je ebola, ne bi skodilo vise skepse i opreznosti od strane strucnjaka.

Objavljeno je da je soj Ebola Zair mogao da se siri putem vazduha izmedju svinja i makaki majmuna, a ako tako pocne da se prenosi izmedju ljudi, najverovatnije nece ostati lokalizovan u Africi. Iako nema visoku stopu mutacija, virus svakako evoluira i sto duze traju lokalne epidemije, povecava se sansa da virus evoluira u virulentniji oblik.

a_jovicic

pre 9 godina

@dragana ... Postoji 5 podvrsti virusa Ebola ... od 4 oboljevaju ljudi i nisu prenosive vazduhom. Ona o kojoj pričate je Reston podvrsta i čak ne potiče iz Afrike nego sa Filipina i pogadja isključivo životinje. To što neke naše novine kreću da prave paniku zbog tiraža možemo da zahvalimo verovatno slabom poznavanju engleskog jezika novinara (pa rečenicu "We do know how to stop this outbreak" prevedu "Mi ne znamo kako da zaustavimo ovu epidemiju" ... a prevod je "mi ZNAMO..." ) ili alavosti uredništva, ali ovu epidemiju je moguće kontrolisati samo je potrebno da se izdvoji više novca i obezbedi jača logistika i šira medjunarodna podrška u ljudstvu. Razlog zašto se dole razbuktava, nije u mutaciji virusa nego u žalosnim životnim i higijenskim uslovima. Oni koji imaju "jači stomak" mogu da pogledaju dokumentarac http://www.youtube.com/watch?v=4YYskFkqoyI i da vide kako se medjunarodni tim izborio sa epidemijom u Zairu (Kongu) 1995. i u kakvim higijenskim uslovima se stanovništvo dole nalazi. Trenutno pogodjene zemlje ranije nisu imale iskustvo sa Ebolom i to je verovatno razlog zašto se od "index case-a" stiglo do najgore epidemije ove bolesti u istoriji. Da ... treba da budemo oprezni (pre svega zbog iskustva od pre par meseci sa "sposobnošću" trenutne vlasti da "upravlja" kriznim situacijama) ... ali ne treba da paničimo. Najbolja preventiva je EDUKACIJA!

mujcinovic salih

pre 9 godina

Prica o emboli ne postoji!O eboli da.Vidim da se kroz komentare provlaci teorija zavere.Koliko razumem za srbe krivci su...Interesantno je recimo to da sem lekara iz SAD drugih nema?Gde su recimo rusi,kinezi?