Nedelja, 08.06.2014.

14:06

Šta zapravo izaziva mamurluk?

Izvor: News.com.au

Šta zapravo izaziva mamurluk? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

TNT

pre 9 godina

Top ljekovi protiv mamurluka
1.rasol
2.domaći sok od paradajza dobro zasoljen dodati malo bibera i šečera
3.banane

Uz sve to kisela voda sa dosta iscjeđenog limuna
(Nema mamurluka ali ako idete u §etnju uzmite rezervne gaće)

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

kod mene nema nekog pravila po nekada mesam pica sva ziva dodjem kuci ranom zorom odspavam 4,5 sati ustanem kao da sam limunadu pio celu noc,a nekada popijem i manje alkohola ne mesam pica,ranije legnem u krevet,odspavam od 8-10 sati i kada se probudim glavobolja,mucnina po 2 dana sebi ne mogu da dodjem...

perisa

pre 9 godina

Mamurluk je stanje nastalo dejstvom 2 toksina na nervni sistem i na ceo organizam:
prvi toksin - alkoholno pice/otrov/ i
drugi toksin-protivotrov- delovanje imunoloskog sistema i sistema za varenje za varenje "jacom hemijom" na alkoholno pice radi neutralizacije i izbacivanja.
Ako je nervni sistem osetljiviji i ako je sluzokoza zeluca osetljiva,protivotrov ce biti jaci i mamurluk tezi.
Hrana i voda razblazuju alkohol,a sem toga prekrivaju-stite sluzokozu zeluca i smanjuje se doza protivotrova/imunoloski odgovor/,pa ce mamurluk biti laksi.
Savet protiv mamurluka:
ne piti alkohol,
ili piti malo i umereno pice koje vam prija

cika djura

pre 9 godina

bogami, ja volim da ujutro posle burne noci smazem nesto masno tipa burek i sl. O'ma me prodje sav mamurluk, pod uslovom da se nisam bas odvalio od zivota i da nisam meshao pica. Aj uzdravlje!

taktika g6

pre 9 godina

Pre spavanja popiti multivitu, kafetin i nekoliko casa vode.
ujutro, od simptoma moze da ostane samo iscrpljenost...ne boli glava i nama mucnine :)

Dzoni

pre 9 godina

Moje iskustvo sa borbom protiv mamurluka..dok sam pio vikendom pivo ,vino ,viski i ostalo uvek sutra dan mamurluk nekad i bas veliki..onda sam pre 4 godine presao da pijem iskljucivo vodku pomesanu sa djusom ili koka kolom..u 4-5 ujutru kad krenem kuci obavezno svratim na burek ,pre nego legnem popijem dosta vode i ako sam i pola litra vodke popio mogu da ustanem u 9 ujutru kao da nisam pio apsolutni nista to vece..nikakvih posledica nemam..nijedan jedini put u zadnje 4 godina a pijem svaki vikend (nisam alkoholicar ..pijem samo vikendom) nisam imao mamurluk...cisto sam jednom probao zimus da pijem u gradu pivo da vidim da li je to do vodke ili do mene ali taj put ujutro me bolela glava tako da sam se vratio na vodku.

srbin

pre 9 godina

Mamurluk nastaje od alkohola višeg reda. Osnova alkoholnog pića je etanol, a odmah nakon produkcije, pored malog procenta metanola u piću se uvek nalaze i mali procenti alkohola višeg reda, propanol, butanol, pentanol, itd. Vremenom se svi ovi alkoholi razlažu na niže redove, sve do etanola. Otud objašnjenje zašto je svako piće, što više staro, to bolje. Setite se kada ste poslednji put imali mamurluk od nekog zaista starog i dobrog vina, ili stare rakije? Dok od rakije koja je pečena pre neki dan mamurluk ubije i boli glava. Naravno, sve u većim količinama škodi, ali uvek možete više popiti starog i dobrog pića.

el matador

pre 9 godina

Lek koji mene podize iz mrtvih je jedna tableta brufena i guarana. Posle toga sam kao nov, iako znam da je to ubitacno za moj organizam. :) A od viskija u zivotu nisam imao mamurluk, ako izuzmemo balantajns. :D

ilijada

pre 9 godina

Ja se dobro ispeglam kad se napijem. Jednom se desilo da nisam, ceo dan sam bila polumrtva. I od tada nikad nikad vise ne pijem. Toliko lepih stvari u zivotu ima da mi smrdljivi alkohol ne treba.

prolaznik

pre 9 godina

Ja ne verujem u pricu o "kvalitetu" pica, jer cak ni najkvalitetnije pice dovodi do mamurluka. Dakle, pitanje je samo kada, a ne da li je uopste moguce. Hvala Bogu, posto volim da se oletvam, ni najkvalitetnije pice mi ne bi pomoglo, npr. ozbiljan molt viski, jer bi stukao u sebe minimum litru. PS Vinjak mi je omiljen i mamrluk od njega je cista predrasuda drugih.

ili

pre 9 godina

dok pijem volim da je društvo veselo i da se igra i peva ako to nije slučaj onda ni ne pijem pošto me brzo zaboli glava i sve dok je tako meni je super i kada se suta probudim nije teško bitno je da se ustane posle 3-4sata spavanja i popije jedna šumeća od limuna ili narandže i kao nov

Circulus Vitiosus

pre 9 godina

@hepek- Ovo prestrucno objasnjenje pada u vodu ako makar i bacite pogled na prvo poglavlje cuvenog Gajtona koji govori o auoregulaciji pritiska u mozgu. Ali s obzirom na termine "prepumpa krv", "osamuti sinapsice", jasan mi je nivo strucnosti i tezina ovog naucnog pristupa...

wer

pre 9 godina

Molim vas deset sadnica drveta hovenije da imam za baštu.
(M, 8. jun 2014 16:08)

Broj 1: Droga cini da se mozak poremeti, siromasni misle da su bogati a gladni da se nalaze pred stolom koji se savija pod slasticama.

Bob Rock: Mozemo li dobiti na osobnu upotrebu?

pevac

pre 9 godina

Ne pomenuse u studiji acetalaldehid, supstancu koja nastaje razgradnjom etil alkohola u jetri. Mene ucise u skoli da ona uzrokuje mamurluk.

hepek

pre 9 godina

alo ljudi, uzrok mamurluka je taj sto zbog alkohola u krvi mozak pocinje slabije da radi(malo mu se uzj..u sinapsice). zbog toga organizam pumpa mnogo vise krvi ka mozgu ne bi li mu doneo jos kiseonika. posto stize vise krvi u mozak krvni sudovi u mozgu se logicno prosire i vrse pritisak na mozak. posto kada preterate osecate se pijanim vise sati samim tim pritisak krvnih sudova na mozak traje vise sati. sto je duze pritisak trajao to cete ujutru biti mamurniji.tako da ujutru kada se otreznite i krvni sudovi se ponovo suze osecate mamurluk zbog visecasovnog pritiska koji je bio u vasem mozgu, kao da vam je neko malo masirao mozak sto mu nikako ne prija. a ne metani, oktani i sta sve ovde napisaste.
p.s. ovo o mamurluku smo ucili davno u skoli

Dragan

pre 9 godina

Jednom sam se zapio od viskija a sledeće jutro sam imao posla na kući-teška fizikalija.Kako sam se dobro preznojio,nestao je i mamurluk.
Tada i nikada više.

Rajko

pre 9 godina

Samo je bitan kvalitet pica, a ne vrsta. Kvalitetno crno vino meni ni posle 5 flasa ne pravi problem. Posle 2 čaše lošeg vina, 2 dana sam out. Osiromašili smo, nemamo para za kvalitet, trujemo sami sebe.

Phill

pre 9 godina

Dok pijem nisam mamuram, ali kako odem da spavam, kad se probudim bude haos. Dakle, nemojte da prestajete da pijete :D
Šalu na stranu, par čaša vode pred spavanje mnogo pomaže, kao i da se dobro jede. Naravno, i izbegavanje vinjaka u širokom luku. :D

Nikola 58

pre 9 godina

Nekom logikom ako je alkohol izuzetno jak diuretik, izbacuje vodu i iz mozga, pa se kasnije javlja glavobolja. Isto tako, glavobolja prestaje posle velikih kolicina vode. Mamurluk je posledica susenja mozga.
(Bistro dete, 8. jun 2014 15:47)

Bistro dete,

mogu samo da ti aminujem komentar. Posle ekstremnih pijanki ne idem u krevet a da pre toga ne popijem 2-3 case vode, ili 2-3 case, debelo razredjenog soka od jabuke. Za svaki slucaj, da se nadje, parkiram pored kreveta litar razredjenog soka od jabuke. Pri okretanju na drugu stranu (ca. svaka dva sata) osetim ako sam "presusio", nalijem se dobro, a ujutro sam "kao nov"...Dobro, nisam bas kao nov, ali me ne boli glava i funkcionisem kao i da nisam pio.

Milan

pre 9 godina

Nalijem se vode na silu, pola litre minimum pre spavanja. Ostavim jos casu vode uz krevet i spremljen kafetin pored. Probudim se pola sata ranije od planiranog, popijem onu casu vode i kafetin, nastavim da spavam. Kad ustanem - nista.

Žarko

pre 9 godina

ako ne želite da prestanete da pijete, a želite da izbegnete mamurluk, poslušajte moje savete.
izbegavajte pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama.
izbegavajte boravak na preterano bučnim mestima.
pijte, koliko je to moguće, kvalitetan alkohol.
obavezno pred spavanje otvorite prozor, pa makar bila i zima.
živeli!

puk.Bjelajac

pre 9 godina

>da-pronadjen je lek, odavno. fizicka aktivnost. trcanje. kroz znoj sve izadje. budes kao nov, zaista...<
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sluzba, 8. jun 2014 15:45)

Ti bato, sigurno nikad nisi bio pijan!
Mamurnom od pijanstva, trcanje nije ni na kraj pameti,zato sto je fizicki nesposoban za to!

Popij uvece gajbu piva,pa ujutru probaj da trcis :0)))

TAP3AH

pre 9 godina

Mamurluku prethodi pijanstvo, usled dehidracije.

Uz SVAKU čašu alkohola,žestinu, pivo ili vino, popijte 3 dl vode.
Garantovano nema pijanstva, samim tim ni mamurluka.

Oni skloniji opijanju će uvideti da nije nimalo lako popiti 1,5 - 2 litre vode za kratko vreme, u kojem bi inače bez problema drmnuli 5-6 rakija.

steva

pre 9 godina

Kao sto vec svi znaju prekomerna upotreba alkohola steti organizmu. Mamurluk je nesto kao znak imunog sistema da ne konzumirate alkohol, znaci imuni sistem je uzrok mamurluka. Zapravo postoje studije koje su potvrdile ovo.

Milan

pre 9 godina

Ja znam za jedan 100% proveren lek, ne poznajem niti jednu osobu koja je to probala a d anije delovalo. Sunce+more(osvezavajuca hladna slana voda)+sveze cedjeni sok. E sad nismo svaki dan na plazi :)

hm

pre 9 godina

odumiranje nervnih celija je jedan od uzroka drugi uzrok je taj sto je nervni odskoci kao opruga po prestanku dejsta alkohola.prestane da bude utupljen.

Nikola

pre 9 godina

Iz nekog ličnog iskustva najveći činilac je dehidracija. Zaista mnogo znači da se popije čaša, dve vode pre nego što se legne u krevet. Šećer u pićima mi nije neki problem, naprotiv, najgore mamurluke sam imao od piva.

Bistro dete

pre 9 godina

Nekom logikom ako je alkohol izuzetno jak diuretik, izbacuje vodu i iz mozga, pa se kasnije javlja glavobolja. Isto tako, glavobolja prestaje posle velikih kolicina vode. Mamurluk je posledica susenja mozga. :D Koji sam nadrilekar... :D

Zanimljivost

pre 9 godina

Kada bi svako od nas pažljivo pratio svoja pijanstva, šta je jeo, šta je pio i napravio unakrsnu tabelu sa svim tim podacima došao bi možda do svoje dobitne kombinacije pri kojoj ima najmanji ili nema uopšte mamurluk.
Isto tako ako bi smatrao rezultate neprecciznima (što bi dobrim delom i bili) onda bi tabelu proširio na psihičku odmornost, fizičku odmornost i slično...

napacena dusa

pre 9 godina

mamurluk izaziva preterano pijenje...eve, nisam pio neko vreme i sinoc sa pobratima podelismo flasu rakiju. i tolko mu bese...dva puta se rastavi sa dusu i tek sad sam kolko tolko pod libelu.

М

pre 9 godina

Зато је и научно доказано да је алкохол у малим тј. нормалним количинама веома здрав, вино, пиво, ракија итд.

Bojan

pre 9 godina

Mene od rakije nikad glava zabolela nije. Sada ne pijem toliko, ali sam znao da stucem i litar sljive i da mi ne bude nista.

Sa druge strane, posle 3 piva, mamurluk mi je zagarantovan.

Zbrdvic

pre 9 godina

jednu istinu znam, a to je..... ako se posle teskog alkoholisanja, pre spavanja prejedem kao svinja, ujutru mi nista ne fali..... popijem kafu i potpuno sam u funkciji, bez obzira kad legao i koliko popio..... ako se kojim slucajem prevarim i legnem odmah da spavam, a ne jedem, tri dana sam bolestan, umirem, glavobolja, centar za ravnotezu i gravitaciju su mi pomereni.... sto muka......
naucnici, eto vam tema za razmisljanje.....

Hromi

pre 9 godina

Kod mene je dehidracija u pitanju kada je rec o mamurluku. Zato kad pijem alkohol redovno uz alkohol pijem i vodu. Od kad sam to poceo, ujutru gotovo nikad nemam mamurluk.
Takodje fizicka aktivnost (djuskanje) u toku konzumiranja alkohola pomaze da sutradan bude sve kako treba. :)

Bistro dete

pre 9 godina

Nekom logikom ako je alkohol izuzetno jak diuretik, izbacuje vodu i iz mozga, pa se kasnije javlja glavobolja. Isto tako, glavobolja prestaje posle velikih kolicina vode. Mamurluk je posledica susenja mozga. :D Koji sam nadrilekar... :D

napacena dusa

pre 9 godina

mamurluk izaziva preterano pijenje...eve, nisam pio neko vreme i sinoc sa pobratima podelismo flasu rakiju. i tolko mu bese...dva puta se rastavi sa dusu i tek sad sam kolko tolko pod libelu.

Nikola

pre 9 godina

Iz nekog ličnog iskustva najveći činilac je dehidracija. Zaista mnogo znači da se popije čaša, dve vode pre nego što se legne u krevet. Šećer u pićima mi nije neki problem, naprotiv, najgore mamurluke sam imao od piva.

Zbrdvic

pre 9 godina

jednu istinu znam, a to je..... ako se posle teskog alkoholisanja, pre spavanja prejedem kao svinja, ujutru mi nista ne fali..... popijem kafu i potpuno sam u funkciji, bez obzira kad legao i koliko popio..... ako se kojim slucajem prevarim i legnem odmah da spavam, a ne jedem, tri dana sam bolestan, umirem, glavobolja, centar za ravnotezu i gravitaciju su mi pomereni.... sto muka......
naucnici, eto vam tema za razmisljanje.....

puk.Bjelajac

pre 9 godina

>da-pronadjen je lek, odavno. fizicka aktivnost. trcanje. kroz znoj sve izadje. budes kao nov, zaista...<
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sluzba, 8. jun 2014 15:45)

Ti bato, sigurno nikad nisi bio pijan!
Mamurnom od pijanstva, trcanje nije ni na kraj pameti,zato sto je fizicki nesposoban za to!

Popij uvece gajbu piva,pa ujutru probaj da trcis :0)))

Bojan

pre 9 godina

Mene od rakije nikad glava zabolela nije. Sada ne pijem toliko, ali sam znao da stucem i litar sljive i da mi ne bude nista.

Sa druge strane, posle 3 piva, mamurluk mi je zagarantovan.

Hromi

pre 9 godina

Kod mene je dehidracija u pitanju kada je rec o mamurluku. Zato kad pijem alkohol redovno uz alkohol pijem i vodu. Od kad sam to poceo, ujutru gotovo nikad nemam mamurluk.
Takodje fizicka aktivnost (djuskanje) u toku konzumiranja alkohola pomaze da sutradan bude sve kako treba. :)

Phill

pre 9 godina

Dok pijem nisam mamuram, ali kako odem da spavam, kad se probudim bude haos. Dakle, nemojte da prestajete da pijete :D
Šalu na stranu, par čaša vode pred spavanje mnogo pomaže, kao i da se dobro jede. Naravno, i izbegavanje vinjaka u širokom luku. :D

Milan

pre 9 godina

Ja znam za jedan 100% proveren lek, ne poznajem niti jednu osobu koja je to probala a d anije delovalo. Sunce+more(osvezavajuca hladna slana voda)+sveze cedjeni sok. E sad nismo svaki dan na plazi :)

Rajko

pre 9 godina

Samo je bitan kvalitet pica, a ne vrsta. Kvalitetno crno vino meni ni posle 5 flasa ne pravi problem. Posle 2 čaše lošeg vina, 2 dana sam out. Osiromašili smo, nemamo para za kvalitet, trujemo sami sebe.

Zanimljivost

pre 9 godina

Kada bi svako od nas pažljivo pratio svoja pijanstva, šta je jeo, šta je pio i napravio unakrsnu tabelu sa svim tim podacima došao bi možda do svoje dobitne kombinacije pri kojoj ima najmanji ili nema uopšte mamurluk.
Isto tako ako bi smatrao rezultate neprecciznima (što bi dobrim delom i bili) onda bi tabelu proširio na psihičku odmornost, fizičku odmornost i slično...

Milan

pre 9 godina

Nalijem se vode na silu, pola litre minimum pre spavanja. Ostavim jos casu vode uz krevet i spremljen kafetin pored. Probudim se pola sata ranije od planiranog, popijem onu casu vode i kafetin, nastavim da spavam. Kad ustanem - nista.

hepek

pre 9 godina

alo ljudi, uzrok mamurluka je taj sto zbog alkohola u krvi mozak pocinje slabije da radi(malo mu se uzj..u sinapsice). zbog toga organizam pumpa mnogo vise krvi ka mozgu ne bi li mu doneo jos kiseonika. posto stize vise krvi u mozak krvni sudovi u mozgu se logicno prosire i vrse pritisak na mozak. posto kada preterate osecate se pijanim vise sati samim tim pritisak krvnih sudova na mozak traje vise sati. sto je duze pritisak trajao to cete ujutru biti mamurniji.tako da ujutru kada se otreznite i krvni sudovi se ponovo suze osecate mamurluk zbog visecasovnog pritiska koji je bio u vasem mozgu, kao da vam je neko malo masirao mozak sto mu nikako ne prija. a ne metani, oktani i sta sve ovde napisaste.
p.s. ovo o mamurluku smo ucili davno u skoli

Nikola 58

pre 9 godina

Nekom logikom ako je alkohol izuzetno jak diuretik, izbacuje vodu i iz mozga, pa se kasnije javlja glavobolja. Isto tako, glavobolja prestaje posle velikih kolicina vode. Mamurluk je posledica susenja mozga.
(Bistro dete, 8. jun 2014 15:47)

Bistro dete,

mogu samo da ti aminujem komentar. Posle ekstremnih pijanki ne idem u krevet a da pre toga ne popijem 2-3 case vode, ili 2-3 case, debelo razredjenog soka od jabuke. Za svaki slucaj, da se nadje, parkiram pored kreveta litar razredjenog soka od jabuke. Pri okretanju na drugu stranu (ca. svaka dva sata) osetim ako sam "presusio", nalijem se dobro, a ujutro sam "kao nov"...Dobro, nisam bas kao nov, ali me ne boli glava i funkcionisem kao i da nisam pio.

Žarko

pre 9 godina

ako ne želite da prestanete da pijete, a želite da izbegnete mamurluk, poslušajte moje savete.
izbegavajte pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama.
izbegavajte boravak na preterano bučnim mestima.
pijte, koliko je to moguće, kvalitetan alkohol.
obavezno pred spavanje otvorite prozor, pa makar bila i zima.
živeli!

М

pre 9 godina

Зато је и научно доказано да је алкохол у малим тј. нормалним количинама веома здрав, вино, пиво, ракија итд.

Dragan

pre 9 godina

Jednom sam se zapio od viskija a sledeće jutro sam imao posla na kući-teška fizikalija.Kako sam se dobro preznojio,nestao je i mamurluk.
Tada i nikada više.

TAP3AH

pre 9 godina

Mamurluku prethodi pijanstvo, usled dehidracije.

Uz SVAKU čašu alkohola,žestinu, pivo ili vino, popijte 3 dl vode.
Garantovano nema pijanstva, samim tim ni mamurluka.

Oni skloniji opijanju će uvideti da nije nimalo lako popiti 1,5 - 2 litre vode za kratko vreme, u kojem bi inače bez problema drmnuli 5-6 rakija.

hm

pre 9 godina

odumiranje nervnih celija je jedan od uzroka drugi uzrok je taj sto je nervni odskoci kao opruga po prestanku dejsta alkohola.prestane da bude utupljen.

steva

pre 9 godina

Kao sto vec svi znaju prekomerna upotreba alkohola steti organizmu. Mamurluk je nesto kao znak imunog sistema da ne konzumirate alkohol, znaci imuni sistem je uzrok mamurluka. Zapravo postoje studije koje su potvrdile ovo.

wer

pre 9 godina

Molim vas deset sadnica drveta hovenije da imam za baštu.
(M, 8. jun 2014 16:08)

Broj 1: Droga cini da se mozak poremeti, siromasni misle da su bogati a gladni da se nalaze pred stolom koji se savija pod slasticama.

Bob Rock: Mozemo li dobiti na osobnu upotrebu?

Circulus Vitiosus

pre 9 godina

@hepek- Ovo prestrucno objasnjenje pada u vodu ako makar i bacite pogled na prvo poglavlje cuvenog Gajtona koji govori o auoregulaciji pritiska u mozgu. Ali s obzirom na termine "prepumpa krv", "osamuti sinapsice", jasan mi je nivo strucnosti i tezina ovog naucnog pristupa...

perisa

pre 9 godina

Mamurluk je stanje nastalo dejstvom 2 toksina na nervni sistem i na ceo organizam:
prvi toksin - alkoholno pice/otrov/ i
drugi toksin-protivotrov- delovanje imunoloskog sistema i sistema za varenje za varenje "jacom hemijom" na alkoholno pice radi neutralizacije i izbacivanja.
Ako je nervni sistem osetljiviji i ako je sluzokoza zeluca osetljiva,protivotrov ce biti jaci i mamurluk tezi.
Hrana i voda razblazuju alkohol,a sem toga prekrivaju-stite sluzokozu zeluca i smanjuje se doza protivotrova/imunoloski odgovor/,pa ce mamurluk biti laksi.
Savet protiv mamurluka:
ne piti alkohol,
ili piti malo i umereno pice koje vam prija

Dzoni

pre 9 godina

Moje iskustvo sa borbom protiv mamurluka..dok sam pio vikendom pivo ,vino ,viski i ostalo uvek sutra dan mamurluk nekad i bas veliki..onda sam pre 4 godine presao da pijem iskljucivo vodku pomesanu sa djusom ili koka kolom..u 4-5 ujutru kad krenem kuci obavezno svratim na burek ,pre nego legnem popijem dosta vode i ako sam i pola litra vodke popio mogu da ustanem u 9 ujutru kao da nisam pio apsolutni nista to vece..nikakvih posledica nemam..nijedan jedini put u zadnje 4 godina a pijem svaki vikend (nisam alkoholicar ..pijem samo vikendom) nisam imao mamurluk...cisto sam jednom probao zimus da pijem u gradu pivo da vidim da li je to do vodke ili do mene ali taj put ujutro me bolela glava tako da sam se vratio na vodku.

cika djura

pre 9 godina

bogami, ja volim da ujutro posle burne noci smazem nesto masno tipa burek i sl. O'ma me prodje sav mamurluk, pod uslovom da se nisam bas odvalio od zivota i da nisam meshao pica. Aj uzdravlje!

srbin

pre 9 godina

Mamurluk nastaje od alkohola višeg reda. Osnova alkoholnog pića je etanol, a odmah nakon produkcije, pored malog procenta metanola u piću se uvek nalaze i mali procenti alkohola višeg reda, propanol, butanol, pentanol, itd. Vremenom se svi ovi alkoholi razlažu na niže redove, sve do etanola. Otud objašnjenje zašto je svako piće, što više staro, to bolje. Setite se kada ste poslednji put imali mamurluk od nekog zaista starog i dobrog vina, ili stare rakije? Dok od rakije koja je pečena pre neki dan mamurluk ubije i boli glava. Naravno, sve u većim količinama škodi, ali uvek možete više popiti starog i dobrog pića.

prolaznik

pre 9 godina

Ja ne verujem u pricu o "kvalitetu" pica, jer cak ni najkvalitetnije pice dovodi do mamurluka. Dakle, pitanje je samo kada, a ne da li je uopste moguce. Hvala Bogu, posto volim da se oletvam, ni najkvalitetnije pice mi ne bi pomoglo, npr. ozbiljan molt viski, jer bi stukao u sebe minimum litru. PS Vinjak mi je omiljen i mamrluk od njega je cista predrasuda drugih.

ilijada

pre 9 godina

Ja se dobro ispeglam kad se napijem. Jednom se desilo da nisam, ceo dan sam bila polumrtva. I od tada nikad nikad vise ne pijem. Toliko lepih stvari u zivotu ima da mi smrdljivi alkohol ne treba.

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

kod mene nema nekog pravila po nekada mesam pica sva ziva dodjem kuci ranom zorom odspavam 4,5 sati ustanem kao da sam limunadu pio celu noc,a nekada popijem i manje alkohola ne mesam pica,ranije legnem u krevet,odspavam od 8-10 sati i kada se probudim glavobolja,mucnina po 2 dana sebi ne mogu da dodjem...

pevac

pre 9 godina

Ne pomenuse u studiji acetalaldehid, supstancu koja nastaje razgradnjom etil alkohola u jetri. Mene ucise u skoli da ona uzrokuje mamurluk.

taktika g6

pre 9 godina

Pre spavanja popiti multivitu, kafetin i nekoliko casa vode.
ujutro, od simptoma moze da ostane samo iscrpljenost...ne boli glava i nama mucnine :)

ili

pre 9 godina

dok pijem volim da je društvo veselo i da se igra i peva ako to nije slučaj onda ni ne pijem pošto me brzo zaboli glava i sve dok je tako meni je super i kada se suta probudim nije teško bitno je da se ustane posle 3-4sata spavanja i popije jedna šumeća od limuna ili narandže i kao nov

el matador

pre 9 godina

Lek koji mene podize iz mrtvih je jedna tableta brufena i guarana. Posle toga sam kao nov, iako znam da je to ubitacno za moj organizam. :) A od viskija u zivotu nisam imao mamurluk, ako izuzmemo balantajns. :D

TNT

pre 9 godina

Top ljekovi protiv mamurluka
1.rasol
2.domaći sok od paradajza dobro zasoljen dodati malo bibera i šečera
3.banane

Uz sve to kisela voda sa dosta iscjeđenog limuna
(Nema mamurluka ali ako idete u §etnju uzmite rezervne gaće)

prolaznik

pre 9 godina

Ja ne verujem u pricu o "kvalitetu" pica, jer cak ni najkvalitetnije pice dovodi do mamurluka. Dakle, pitanje je samo kada, a ne da li je uopste moguce. Hvala Bogu, posto volim da se oletvam, ni najkvalitetnije pice mi ne bi pomoglo, npr. ozbiljan molt viski, jer bi stukao u sebe minimum litru. PS Vinjak mi je omiljen i mamrluk od njega je cista predrasuda drugih.

Milan

pre 9 godina

Ja znam za jedan 100% proveren lek, ne poznajem niti jednu osobu koja je to probala a d anije delovalo. Sunce+more(osvezavajuca hladna slana voda)+sveze cedjeni sok. E sad nismo svaki dan na plazi :)

Bojan

pre 9 godina

Mene od rakije nikad glava zabolela nije. Sada ne pijem toliko, ali sam znao da stucem i litar sljive i da mi ne bude nista.

Sa druge strane, posle 3 piva, mamurluk mi je zagarantovan.

hepek

pre 9 godina

alo ljudi, uzrok mamurluka je taj sto zbog alkohola u krvi mozak pocinje slabije da radi(malo mu se uzj..u sinapsice). zbog toga organizam pumpa mnogo vise krvi ka mozgu ne bi li mu doneo jos kiseonika. posto stize vise krvi u mozak krvni sudovi u mozgu se logicno prosire i vrse pritisak na mozak. posto kada preterate osecate se pijanim vise sati samim tim pritisak krvnih sudova na mozak traje vise sati. sto je duze pritisak trajao to cete ujutru biti mamurniji.tako da ujutru kada se otreznite i krvni sudovi se ponovo suze osecate mamurluk zbog visecasovnog pritiska koji je bio u vasem mozgu, kao da vam je neko malo masirao mozak sto mu nikako ne prija. a ne metani, oktani i sta sve ovde napisaste.
p.s. ovo o mamurluku smo ucili davno u skoli

Zbrdvic

pre 9 godina

jednu istinu znam, a to je..... ako se posle teskog alkoholisanja, pre spavanja prejedem kao svinja, ujutru mi nista ne fali..... popijem kafu i potpuno sam u funkciji, bez obzira kad legao i koliko popio..... ako se kojim slucajem prevarim i legnem odmah da spavam, a ne jedem, tri dana sam bolestan, umirem, glavobolja, centar za ravnotezu i gravitaciju su mi pomereni.... sto muka......
naucnici, eto vam tema za razmisljanje.....

napacena dusa

pre 9 godina

mamurluk izaziva preterano pijenje...eve, nisam pio neko vreme i sinoc sa pobratima podelismo flasu rakiju. i tolko mu bese...dva puta se rastavi sa dusu i tek sad sam kolko tolko pod libelu.

Rajko

pre 9 godina

Samo je bitan kvalitet pica, a ne vrsta. Kvalitetno crno vino meni ni posle 5 flasa ne pravi problem. Posle 2 čaše lošeg vina, 2 dana sam out. Osiromašili smo, nemamo para za kvalitet, trujemo sami sebe.

Nikola

pre 9 godina

Iz nekog ličnog iskustva najveći činilac je dehidracija. Zaista mnogo znači da se popije čaša, dve vode pre nego što se legne u krevet. Šećer u pićima mi nije neki problem, naprotiv, najgore mamurluke sam imao od piva.

М

pre 9 godina

Зато је и научно доказано да је алкохол у малим тј. нормалним количинама веома здрав, вино, пиво, ракија итд.

Dragan

pre 9 godina

Jednom sam se zapio od viskija a sledeće jutro sam imao posla na kući-teška fizikalija.Kako sam se dobro preznojio,nestao je i mamurluk.
Tada i nikada više.

Hromi

pre 9 godina

Kod mene je dehidracija u pitanju kada je rec o mamurluku. Zato kad pijem alkohol redovno uz alkohol pijem i vodu. Od kad sam to poceo, ujutru gotovo nikad nemam mamurluk.
Takodje fizicka aktivnost (djuskanje) u toku konzumiranja alkohola pomaze da sutradan bude sve kako treba. :)

hm

pre 9 godina

odumiranje nervnih celija je jedan od uzroka drugi uzrok je taj sto je nervni odskoci kao opruga po prestanku dejsta alkohola.prestane da bude utupljen.

puk.Bjelajac

pre 9 godina

>da-pronadjen je lek, odavno. fizicka aktivnost. trcanje. kroz znoj sve izadje. budes kao nov, zaista...<
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sluzba, 8. jun 2014 15:45)

Ti bato, sigurno nikad nisi bio pijan!
Mamurnom od pijanstva, trcanje nije ni na kraj pameti,zato sto je fizicki nesposoban za to!

Popij uvece gajbu piva,pa ujutru probaj da trcis :0)))

Bistro dete

pre 9 godina

Nekom logikom ako je alkohol izuzetno jak diuretik, izbacuje vodu i iz mozga, pa se kasnije javlja glavobolja. Isto tako, glavobolja prestaje posle velikih kolicina vode. Mamurluk je posledica susenja mozga. :D Koji sam nadrilekar... :D

Nikola 58

pre 9 godina

Nekom logikom ako je alkohol izuzetno jak diuretik, izbacuje vodu i iz mozga, pa se kasnije javlja glavobolja. Isto tako, glavobolja prestaje posle velikih kolicina vode. Mamurluk je posledica susenja mozga.
(Bistro dete, 8. jun 2014 15:47)

Bistro dete,

mogu samo da ti aminujem komentar. Posle ekstremnih pijanki ne idem u krevet a da pre toga ne popijem 2-3 case vode, ili 2-3 case, debelo razredjenog soka od jabuke. Za svaki slucaj, da se nadje, parkiram pored kreveta litar razredjenog soka od jabuke. Pri okretanju na drugu stranu (ca. svaka dva sata) osetim ako sam "presusio", nalijem se dobro, a ujutro sam "kao nov"...Dobro, nisam bas kao nov, ali me ne boli glava i funkcionisem kao i da nisam pio.

Zanimljivost

pre 9 godina

Kada bi svako od nas pažljivo pratio svoja pijanstva, šta je jeo, šta je pio i napravio unakrsnu tabelu sa svim tim podacima došao bi možda do svoje dobitne kombinacije pri kojoj ima najmanji ili nema uopšte mamurluk.
Isto tako ako bi smatrao rezultate neprecciznima (što bi dobrim delom i bili) onda bi tabelu proširio na psihičku odmornost, fizičku odmornost i slično...

Žarko

pre 9 godina

ako ne želite da prestanete da pijete, a želite da izbegnete mamurluk, poslušajte moje savete.
izbegavajte pušenje i boravak u zadimljenim prostorijama.
izbegavajte boravak na preterano bučnim mestima.
pijte, koliko je to moguće, kvalitetan alkohol.
obavezno pred spavanje otvorite prozor, pa makar bila i zima.
živeli!

Phill

pre 9 godina

Dok pijem nisam mamuram, ali kako odem da spavam, kad se probudim bude haos. Dakle, nemojte da prestajete da pijete :D
Šalu na stranu, par čaša vode pred spavanje mnogo pomaže, kao i da se dobro jede. Naravno, i izbegavanje vinjaka u širokom luku. :D

cika djura

pre 9 godina

bogami, ja volim da ujutro posle burne noci smazem nesto masno tipa burek i sl. O'ma me prodje sav mamurluk, pod uslovom da se nisam bas odvalio od zivota i da nisam meshao pica. Aj uzdravlje!

Milan

pre 9 godina

Nalijem se vode na silu, pola litre minimum pre spavanja. Ostavim jos casu vode uz krevet i spremljen kafetin pored. Probudim se pola sata ranije od planiranog, popijem onu casu vode i kafetin, nastavim da spavam. Kad ustanem - nista.

ilijada

pre 9 godina

Ja se dobro ispeglam kad se napijem. Jednom se desilo da nisam, ceo dan sam bila polumrtva. I od tada nikad nikad vise ne pijem. Toliko lepih stvari u zivotu ima da mi smrdljivi alkohol ne treba.

Circulus Vitiosus

pre 9 godina

@hepek- Ovo prestrucno objasnjenje pada u vodu ako makar i bacite pogled na prvo poglavlje cuvenog Gajtona koji govori o auoregulaciji pritiska u mozgu. Ali s obzirom na termine "prepumpa krv", "osamuti sinapsice", jasan mi je nivo strucnosti i tezina ovog naucnog pristupa...

perisa

pre 9 godina

Mamurluk je stanje nastalo dejstvom 2 toksina na nervni sistem i na ceo organizam:
prvi toksin - alkoholno pice/otrov/ i
drugi toksin-protivotrov- delovanje imunoloskog sistema i sistema za varenje za varenje "jacom hemijom" na alkoholno pice radi neutralizacije i izbacivanja.
Ako je nervni sistem osetljiviji i ako je sluzokoza zeluca osetljiva,protivotrov ce biti jaci i mamurluk tezi.
Hrana i voda razblazuju alkohol,a sem toga prekrivaju-stite sluzokozu zeluca i smanjuje se doza protivotrova/imunoloski odgovor/,pa ce mamurluk biti laksi.
Savet protiv mamurluka:
ne piti alkohol,
ili piti malo i umereno pice koje vam prija

TAP3AH

pre 9 godina

Mamurluku prethodi pijanstvo, usled dehidracije.

Uz SVAKU čašu alkohola,žestinu, pivo ili vino, popijte 3 dl vode.
Garantovano nema pijanstva, samim tim ni mamurluka.

Oni skloniji opijanju će uvideti da nije nimalo lako popiti 1,5 - 2 litre vode za kratko vreme, u kojem bi inače bez problema drmnuli 5-6 rakija.

wer

pre 9 godina

Molim vas deset sadnica drveta hovenije da imam za baštu.
(M, 8. jun 2014 16:08)

Broj 1: Droga cini da se mozak poremeti, siromasni misle da su bogati a gladni da se nalaze pred stolom koji se savija pod slasticama.

Bob Rock: Mozemo li dobiti na osobnu upotrebu?

ili

pre 9 godina

dok pijem volim da je društvo veselo i da se igra i peva ako to nije slučaj onda ni ne pijem pošto me brzo zaboli glava i sve dok je tako meni je super i kada se suta probudim nije teško bitno je da se ustane posle 3-4sata spavanja i popije jedna šumeća od limuna ili narandže i kao nov

steva

pre 9 godina

Kao sto vec svi znaju prekomerna upotreba alkohola steti organizmu. Mamurluk je nesto kao znak imunog sistema da ne konzumirate alkohol, znaci imuni sistem je uzrok mamurluka. Zapravo postoje studije koje su potvrdile ovo.

pevac

pre 9 godina

Ne pomenuse u studiji acetalaldehid, supstancu koja nastaje razgradnjom etil alkohola u jetri. Mene ucise u skoli da ona uzrokuje mamurluk.

el matador

pre 9 godina

Lek koji mene podize iz mrtvih je jedna tableta brufena i guarana. Posle toga sam kao nov, iako znam da je to ubitacno za moj organizam. :) A od viskija u zivotu nisam imao mamurluk, ako izuzmemo balantajns. :D

srbin

pre 9 godina

Mamurluk nastaje od alkohola višeg reda. Osnova alkoholnog pića je etanol, a odmah nakon produkcije, pored malog procenta metanola u piću se uvek nalaze i mali procenti alkohola višeg reda, propanol, butanol, pentanol, itd. Vremenom se svi ovi alkoholi razlažu na niže redove, sve do etanola. Otud objašnjenje zašto je svako piće, što više staro, to bolje. Setite se kada ste poslednji put imali mamurluk od nekog zaista starog i dobrog vina, ili stare rakije? Dok od rakije koja je pečena pre neki dan mamurluk ubije i boli glava. Naravno, sve u većim količinama škodi, ali uvek možete više popiti starog i dobrog pića.

Dzoni

pre 9 godina

Moje iskustvo sa borbom protiv mamurluka..dok sam pio vikendom pivo ,vino ,viski i ostalo uvek sutra dan mamurluk nekad i bas veliki..onda sam pre 4 godine presao da pijem iskljucivo vodku pomesanu sa djusom ili koka kolom..u 4-5 ujutru kad krenem kuci obavezno svratim na burek ,pre nego legnem popijem dosta vode i ako sam i pola litra vodke popio mogu da ustanem u 9 ujutru kao da nisam pio apsolutni nista to vece..nikakvih posledica nemam..nijedan jedini put u zadnje 4 godina a pijem svaki vikend (nisam alkoholicar ..pijem samo vikendom) nisam imao mamurluk...cisto sam jednom probao zimus da pijem u gradu pivo da vidim da li je to do vodke ili do mene ali taj put ujutro me bolela glava tako da sam se vratio na vodku.

taktika g6

pre 9 godina

Pre spavanja popiti multivitu, kafetin i nekoliko casa vode.
ujutro, od simptoma moze da ostane samo iscrpljenost...ne boli glava i nama mucnine :)

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

kod mene nema nekog pravila po nekada mesam pica sva ziva dodjem kuci ranom zorom odspavam 4,5 sati ustanem kao da sam limunadu pio celu noc,a nekada popijem i manje alkohola ne mesam pica,ranije legnem u krevet,odspavam od 8-10 sati i kada se probudim glavobolja,mucnina po 2 dana sebi ne mogu da dodjem...

TNT

pre 9 godina

Top ljekovi protiv mamurluka
1.rasol
2.domaći sok od paradajza dobro zasoljen dodati malo bibera i šečera
3.banane

Uz sve to kisela voda sa dosta iscjeđenog limuna
(Nema mamurluka ali ako idete u §etnju uzmite rezervne gaće)