Ponedeljak, 10.03.2014.

12:34

Još jedna prednost vegetarijanske ishrane?

Izvor: Tanjug

Još jedna prednost vegetarijanske ishrane? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Slobec

pre 10 godina

Ne radi se samo o deficitu vitamina b12 vec o citavom nizu supstanci.Npr. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/clc.4960080507/pdf http://macaulay.cuny.edu/eportfolios/liu10/files/2010/09/sdarticle1.pdf http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/3337.pdf http://www.altmedrev.com/publications/3/2/128.pdf

Nenad

pre 10 godina

"Neki stručnjaci smatraju da vegetarijanski način ishrane ima pozitivan efekat na nivo krvnog pritiska, ali do sada nema jednoglasnog zaključka."
Moze i nemora biti

sargarepa

pre 10 godina

Naravno, opet ste sve naopako postavili. Covek na mesu moze samo da prezivljava, a ne da zivi, jer u njemu je sunceva energija na minimumu minimuma. To sto ljudi dobace danas na mesnoj ishrani neke godine 60, 70 je zato sto ne jedu samo meso vec uz to jedu salate, hleb i to ih odrzava. Ali, pre ili kasnije jedenje zivotinja ispostavi racun u zdravlju. Hunza plemena su najstariji i najdugovecniji narod na planeti i sto je jos vaznije umiru zdravi i imaju sve zdrave zube, jaku kosu, ostar vid i sa preko 100 godina rade teske fizicke poslove. Pitate te se sta jedu, samo sirovo voce i povrce i semena voca od kojih prave hleb. Eskimi tesko da prebace 40 godina iako jedu sirovu ribu koja u sebi ipak ima sacuvane enzime. Svako od nas bira kako ce da zivi i kakve ce posledice na njegovo zdravlje uciniti nacin zivota koji vodi. Tako da ako vec zelite da se bavite zdravom hranom edukujte se prvo.

Dejan Milinković

pre 10 godina

Zaklati i ubrati svakako nije isto. Kao što nije ubrati ili otrovati, iseckati na komade, uništavati staništa i čitave eko sisteme u proizvodnji monokultura ili ostaviti mladunce da umru od gladi zato što im je majka stradala od nečega od prethodno pomenutog. Naravno, sve ovo ste neelegantno preskočili kao nebitno što jasno govori koliko vas patnje životinja zaista zanimaju i koliko su vaši neuhranjeni mozgovi zaista u stanju da saosećaju. Ako već hoćete da povučete granicu tako da zaista smanjite patnju životinja na najmanju moguću meru onda motiku u šake pa na organski uzgoj biljčica u vlastitoj baštici. Sve ostalo su, kao što rekoh, isprazna i površna moralisanja salonskih vegija. A što se procenata tiče, znate, 4% nečeg neretko zna da bude mnogo veće od 33% posto nečeg drugog.

Dejan Milinković

pre 10 godina

I još nešto. Znate, to đubre kako kažete je u usta stavljalo bar 100.000 generacija vaših predaka zahvaljujući čemu ste između ostalog u stanju da kuckate komentare ovde. Malo više poštovanja prema svima njima zaista ne bi škodilo.

Ger-mann

pre 10 godina

(Dejan Milinković, 12. mart 2014 11:11) - Um ce naci hiljade izgovora. Ipak, zaklati i ubrati nije isto. Strah patnja i bol prilikom klanja, u vidu eksplozije hormona, zivotinja luci u svoje telo. Jeduci meso, jedes samu smrt. To djubre nikad ne bih stavio u usta.

Dejan Milinković

pre 10 godina

Vegi burger, vi ste nažalost samo još jedan površni vegi sledbenik. Jeste li se zapitali nekad koliko životinja (glodara, ptica, malih sisara, insekata...) mora da strada u procesu proizvodnje, transporta i skladištenja biljne hrane? Šta mislite u kakvim mukama umiru životinje od pesticida i insekticida? Šta se dešava sa životinjama kad im mehanizacija uništi staništa ili ih isecka na komade? Je l’ vas to sprečava da jedete sve te biljke? Naravno da ne! Dobro, to se i može razumeti i prihvatiti. Ali isprazno i površno moralisanje već malo teže.

Dejan Milinković

pre 10 godina

sargarepa, nije tačno da šargarepa i druge biljke sadrže vitatamin A već sadrže beta-karotin koji je prethodnik vit A. Beta-karotin se u ljudskom telu konvertuje u vitamin A ali je proces konverzije vrlo neefikasan. Za razliku od biljaka u goveđoj džigerici (i drugoj životinjskoj hrani) se zaista nalazi vitamin A (retinol) i to u velikim količinama tako da se nedeljne potrebe koje iznose 3000 IU mogu zadovoljiti samo jednim obrokom. Da bi se ista količina vitamina A dobila iz biljaka potrebno je da svaki dan u nedelji naprimer jedemo dve porcije (tanjira) šargarepe, jednu slatkog krompira ili dve porcije kelja. To razume se i objašnjava zašto mnogi vegani i vegetarijanci imaju deficit ovog vitamina. Generalno, u biljnoj hrani često ima dovoljno vitamina i minerala ali je njihova bioiskoristivost vrlo niska zbog velikog inhibitora i antinutrijenata. Znate, suprotno vašem vrlo površnom gledanju na stvari, ni biljke baš nisu lude za tim da ih uništavamo i jedemo ali pošto za razliku od životinja ne mogu da se skrivaju, ujedaju ili beže razvile su malo suptilnije mehanizme odbrane nego što jedan neuhranjeni vegi mozak može da shvati.

vlade

pre 10 godina

(Dejan Milinković, 11. mart 2014 11:34) - Bar mi stomak nije niciji grob. (Vegi burger, 11. mart 2014 23:25)

Kako nije? A krompirov, mrkvin, cveklin, kupusov, lubenicin? Licimuri!

Ger-mann

pre 10 godina

(Nucky Thompson, 11. mart 2014 02:19) - Greska prijatelju. Vegeterijanci definitivno NE jedu jaja. Slucajno sam jedan od njih, pa znam. Taj koji jede jaja, nije, niti moze biti vegeterijanac.

Dejan Milinković

pre 10 godina

Ana K, što se tiče etike i stavljanja prsta na čelo možda ne bi bilo loše da razmislite o sledećem. Da bi se dobio 1 kg hrane mnogo veći broj životinja strada u industrijskoj proizvodnji biljne hrane (naročito žitarica i soje) nego u neindustrijskoj, domaćoj proizvodnji životinjske hrane.

Dejan Milinković

pre 10 godina

vegan koji pase travu, ne znam za vašu decu ali naša pored jagoda i te kako vole da jedu i meso, jaja, sireve... I srećom, izuzetno su zdrava. A svima nama u porodici krene voda na usta ne samo kad osetimo miris pomenutih jagoda nego i pršute, slanine, mesa sa roštilja...

brm

pre 10 godina

@Pametnjaković
Vegetarijanci jednu mleko i jaja, jer vegetarijanci ne jedu samo mesu. A vegani ne jednu ni namirnice životinjskog porekla. Tako da si pobrkao vegane i vegetarijance, ili ih strpao u isti koš.

Dejan Milinković

pre 10 godina

Brojne studije pokazuju da 68% vegetarijanaca i 83% vegana ima deficit vit B12. Kod svaštojeda 5% ima isti deficit. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje neurološke i psihijatrijske probleme, letargiju, depresiju, slabost, anemiju i mnoge druge. Kod vegija je izražen i deficit esencijalnih omega 3 masnih kiselina – EPA i DHA. Ove MK su izuzetno važne za normalno funkcionisanje i razvoj mozga, naročito kod dece a takođe imaju i važnu ulogu u prevenciji kancera, astme, depresije, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti. Vegetarijanci imaju 30% niži nivo ovih MK od svaštojeda dok vegani imaju 50% posto niži nivo EPA i 60% niži nivo DHA. Dalje, kod vegija je vrlo izražen nedostatak vitamina topivih u masti – A i D. Kod vegetarijanaca je nivo vit D 58% a kod vegana 74% manji nego kod svaštojeda. Vit A je važan za pravilno funkcionisanje imunog sistema, za plodnost, dobar vid i zdravu kožu. Vit D je bitan za metabolizam kalcijuma, smanjuje upale i štiti od nekih kancera. Takođe, kod vegija je često izražen deficit kalcijuma, gvožđa i cinka. Pa nešto neće biti da je priroda to tako zamislila.

vegan koji pase travu

pre 10 godina

ne bi covek imao ovoliku snagu i brzinu, nocni vid, dva izrazena ocnjaka i nokte kadre da raspore antilopu u trku, da nije mesozder! deca ne bi pre priklala malog zeku, no sto bi se poigrala njime, da nisu rodjena kao mesozderi! ne bi nam isla voda na usta kad vidimo iznutrice i osetimo miris krvi, a gadili se i cepili noseve na odvratne jagode, da nismo ljubitelji mesa! i zato, dosta te veganske propagande i ispiranja mozga!

X

pre 10 godina

Aman ljudi, ne mogu vise objasnjavati! VEGANI ne jedu nista sto je zivotinjskog porekla: jaja, mleko, med, itd. Vegetarijanci mogu da jedu - zavisi kojem nivou vegetarijanstva su predani. Lacto ovo - jedu i jaja i mleko, Lacto samo mleko (bez jaja i mesa), itd.
Pescatarijanci jedu ribu - mada vecina vegetarijanaca ih ne smatra pravim vegetarijancima.
Poenta je da svako jede sta hoce i kako hoce i iz kojih god razloga hoce. Hvala.

Lazni Idoli

pre 10 godina

nebuloze! na kraju ce bicevati nas mesoždere!
(majstor, 10. mart 2014 12:52)

Nece vas niko bicevati...vi to sami sebi radite jedenjem mesa i mesnih preradjevina.
(30 god. vegetarijanac, 10. mart 2014 18:17)

Ah .. ah .. vase samozodovoljstvo .. me ... gusiii ... argh.

Ana K.

pre 10 godina

Cekajte, zar nije ovako: vegeterijanci ne jedu meso, ali jedu proizvode zivotinja ( tipa jaja, med, sir,...), dok vegani ne jedu ni zivotinje ni njihove proizvode? Uglavnom, ja sam od ove godine vegeterijanac :-) postala sam to iskljucivo iz etickih razloga. Ne osecam se kao da sam se neceg odrekla, vec naprotiv, kao da sam pocela vise da zivim u skladu sa prirodom. Povecala sam i unos svezeg voca i povrca, i osecam se svezije i sa vise energije. Videcemo kako ce biti ubuduce. Koliko se secam Federer je jednom rekao da je u preiodu kad je postizao najbolje rezultate bio na skoro vegetarijanskoj ishrani. Svako ima pravo na izbor, samo ne zaboravite da vecina nas prihvata neki okvir samo po navici ili pod uticajem drustva, reklama itd., bez da stavi prst na celo i razmisli malo o nekim stvarima.

ajoj majko

pre 10 godina

jao Boze kako ste neinformisani ! Bolje prvo proverite sta pisete. Vegani su ti koji ne jedu ribu ni mleko ni jaja, kao sto je neko dole obrazlozio. Mesozderi kako vam komplexi rade. I nije tacno da ne mozes biti fizicki aktivan ja trcim po 20 km svaki drugi dan.

Ger-mann

pre 10 godina

Vdgeterijanci ne jedu ni ribu ni jaja. Jedu iskljucivo ono sto ne moras da ubijes (da, u jajima zive embrioni kokosaka). Vegeterijanci jedu iskljucivo ono sto moze da se pozenje, ubere, ili izmuze (ali samo kad krava/koza/ovca NE doje)

Trijatlon

pre 10 godina

Ja pokusao bilo ok dok nisam ponovo poceo da vozim duze relacije bicikli +150km takodje tokom priprema za trijatlon definitivno sam odusao ok je za nekog ko zivi i provodi vreme u gradu za nekog ko je veoma fizicki aktivan u prirodi ne vredi tj moze ako imate nekog da za vas vucara hranu da bi jeli svakih 1-2 sata

Vlada

pre 10 godina

Alo bre ne smarajte vise. Volim meso i ne zelim da ga se odreknem i apsolutno smatram da je ova vasa propaganda uvredljiva i diskriminatorna.

Trole

pre 10 godina

Kratak osvrt na tekst s neophodnim objasnjenjima. Vegetarijanci su osobe koje ne jedu meso i mesne preradjevine. Lakto-ovo-vegatarijanci jedu mlecne proizvode i jaja. Pesko-vegetarijanci jedu i ribu. Vegani jedu iskljucivo namirnice koje nisu zivotinjskog porekla. Raw vegani jedu iskljucivo sirove namirnice koje nit su zivotinjskog porekla nit su termicki ili na drugi nacin obradjene.
Ja jedem sve, ali umereno, mislim da je to jedina prava stvar, mada ponekad pomislim na fabrike smrti u kojima nehumano tove i ubijaju zivotinje, pa mi se onda malo zgadi, sto zbog humanosti sto zbog sumnje u kvalitet tako proizvedenog mesa. Nadam se da je nekom pomoglo.

Madhva (Hare Krišna)

pre 10 godina

Jadni ovi mesožderi, poludeće od pritiska koji im stvaramo. Najbolje da se ućutimo i ne daj bože da uvredimo njihov odabir hrane.

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Ne mogu za sebe da kažem da sam vegetarijanac, jer ponekad jedem ribu i belo pileće meso, ali mi je 90-95% ishrane biljnog porekla. I kako sam smanjivao meso, sve mi je više prijalo. Nedavno sam krenuo da jedem pljeskavicu, pošto nisam dugo pa kao da probam. Uzeo sam 4 zalogaja i osećao sam se kao da sam pojeo kamenje.

Njak

pre 10 godina

A mozda vegetarijanci vise paze na to sto jedu... Korelacija je sigurno tu, ali uzrocno-posledicna veza nije utvrdjena, i to i pise u clanku.

Pametnjaković

pre 10 godina

Prvi put čujem da vegetarijanci piju mleko i jedu jaja, jer je to životinjskog porekla. Takođe prvi put čujem da vegetarijanci i vegani imaju deficit B12, s obzirom da zbog unosa povrća, voća, žitarica, semenja, itd., creva postaju plodno tlo za razvoj bakterija koje proizvode B12, samim tim se jednostavno ne može javiti deficit, jer su nama potrebne vrlo male količine B12. Ne poznajem ni jednog vegana ili vegetarijanca koji uzima veštački B12. Toliko dezinformacija i gluposti samo ovde mogu da pročitam.

30 god. vegetarijanac

pre 10 godina

nebuloze! na kraju ce bicevati nas mesoždere!
(majstor, 10. mart 2014 12:52)

Nece vas niko bicevati...vi to sami sebi radite jedenjem mesa i mesnih preradjevina.

Trole

pre 10 godina

Kratak osvrt na tekst s neophodnim objasnjenjima. Vegetarijanci su osobe koje ne jedu meso i mesne preradjevine. Lakto-ovo-vegatarijanci jedu mlecne proizvode i jaja. Pesko-vegetarijanci jedu i ribu. Vegani jedu iskljucivo namirnice koje nisu zivotinjskog porekla. Raw vegani jedu iskljucivo sirove namirnice koje nit su zivotinjskog porekla nit su termicki ili na drugi nacin obradjene.
Ja jedem sve, ali umereno, mislim da je to jedina prava stvar, mada ponekad pomislim na fabrike smrti u kojima nehumano tove i ubijaju zivotinje, pa mi se onda malo zgadi, sto zbog humanosti sto zbog sumnje u kvalitet tako proizvedenog mesa. Nadam se da je nekom pomoglo.

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Ne mogu za sebe da kažem da sam vegetarijanac, jer ponekad jedem ribu i belo pileće meso, ali mi je 90-95% ishrane biljnog porekla. I kako sam smanjivao meso, sve mi je više prijalo. Nedavno sam krenuo da jedem pljeskavicu, pošto nisam dugo pa kao da probam. Uzeo sam 4 zalogaja i osećao sam se kao da sam pojeo kamenje.

30 god. vegetarijanac

pre 10 godina

nebuloze! na kraju ce bicevati nas mesoždere!
(majstor, 10. mart 2014 12:52)

Nece vas niko bicevati...vi to sami sebi radite jedenjem mesa i mesnih preradjevina.

Madhva (Hare Krišna)

pre 10 godina

Jadni ovi mesožderi, poludeće od pritiska koji im stvaramo. Najbolje da se ućutimo i ne daj bože da uvredimo njihov odabir hrane.

Vlada

pre 10 godina

Alo bre ne smarajte vise. Volim meso i ne zelim da ga se odreknem i apsolutno smatram da je ova vasa propaganda uvredljiva i diskriminatorna.

Njak

pre 10 godina

A mozda vegetarijanci vise paze na to sto jedu... Korelacija je sigurno tu, ali uzrocno-posledicna veza nije utvrdjena, i to i pise u clanku.

Trijatlon

pre 10 godina

Ja pokusao bilo ok dok nisam ponovo poceo da vozim duze relacije bicikli +150km takodje tokom priprema za trijatlon definitivno sam odusao ok je za nekog ko zivi i provodi vreme u gradu za nekog ko je veoma fizicki aktivan u prirodi ne vredi tj moze ako imate nekog da za vas vucara hranu da bi jeli svakih 1-2 sata

Pametnjaković

pre 10 godina

Prvi put čujem da vegetarijanci piju mleko i jedu jaja, jer je to životinjskog porekla. Takođe prvi put čujem da vegetarijanci i vegani imaju deficit B12, s obzirom da zbog unosa povrća, voća, žitarica, semenja, itd., creva postaju plodno tlo za razvoj bakterija koje proizvode B12, samim tim se jednostavno ne može javiti deficit, jer su nama potrebne vrlo male količine B12. Ne poznajem ni jednog vegana ili vegetarijanca koji uzima veštački B12. Toliko dezinformacija i gluposti samo ovde mogu da pročitam.

Dejan Milinković

pre 10 godina

vegan koji pase travu, ne znam za vašu decu ali naša pored jagoda i te kako vole da jedu i meso, jaja, sireve... I srećom, izuzetno su zdrava. A svima nama u porodici krene voda na usta ne samo kad osetimo miris pomenutih jagoda nego i pršute, slanine, mesa sa roštilja...

X

pre 10 godina

Aman ljudi, ne mogu vise objasnjavati! VEGANI ne jedu nista sto je zivotinjskog porekla: jaja, mleko, med, itd. Vegetarijanci mogu da jedu - zavisi kojem nivou vegetarijanstva su predani. Lacto ovo - jedu i jaja i mleko, Lacto samo mleko (bez jaja i mesa), itd.
Pescatarijanci jedu ribu - mada vecina vegetarijanaca ih ne smatra pravim vegetarijancima.
Poenta je da svako jede sta hoce i kako hoce i iz kojih god razloga hoce. Hvala.

ajoj majko

pre 10 godina

jao Boze kako ste neinformisani ! Bolje prvo proverite sta pisete. Vegani su ti koji ne jedu ribu ni mleko ni jaja, kao sto je neko dole obrazlozio. Mesozderi kako vam komplexi rade. I nije tacno da ne mozes biti fizicki aktivan ja trcim po 20 km svaki drugi dan.

vegan koji pase travu

pre 10 godina

ne bi covek imao ovoliku snagu i brzinu, nocni vid, dva izrazena ocnjaka i nokte kadre da raspore antilopu u trku, da nije mesozder! deca ne bi pre priklala malog zeku, no sto bi se poigrala njime, da nisu rodjena kao mesozderi! ne bi nam isla voda na usta kad vidimo iznutrice i osetimo miris krvi, a gadili se i cepili noseve na odvratne jagode, da nismo ljubitelji mesa! i zato, dosta te veganske propagande i ispiranja mozga!

Dejan Milinković

pre 10 godina

Brojne studije pokazuju da 68% vegetarijanaca i 83% vegana ima deficit vit B12. Kod svaštojeda 5% ima isti deficit. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje neurološke i psihijatrijske probleme, letargiju, depresiju, slabost, anemiju i mnoge druge. Kod vegija je izražen i deficit esencijalnih omega 3 masnih kiselina – EPA i DHA. Ove MK su izuzetno važne za normalno funkcionisanje i razvoj mozga, naročito kod dece a takođe imaju i važnu ulogu u prevenciji kancera, astme, depresije, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti. Vegetarijanci imaju 30% niži nivo ovih MK od svaštojeda dok vegani imaju 50% posto niži nivo EPA i 60% niži nivo DHA. Dalje, kod vegija je vrlo izražen nedostatak vitamina topivih u masti – A i D. Kod vegetarijanaca je nivo vit D 58% a kod vegana 74% manji nego kod svaštojeda. Vit A je važan za pravilno funkcionisanje imunog sistema, za plodnost, dobar vid i zdravu kožu. Vit D je bitan za metabolizam kalcijuma, smanjuje upale i štiti od nekih kancera. Takođe, kod vegija je često izražen deficit kalcijuma, gvožđa i cinka. Pa nešto neće biti da je priroda to tako zamislila.

Ana K.

pre 10 godina

Cekajte, zar nije ovako: vegeterijanci ne jedu meso, ali jedu proizvode zivotinja ( tipa jaja, med, sir,...), dok vegani ne jedu ni zivotinje ni njihove proizvode? Uglavnom, ja sam od ove godine vegeterijanac :-) postala sam to iskljucivo iz etickih razloga. Ne osecam se kao da sam se neceg odrekla, vec naprotiv, kao da sam pocela vise da zivim u skladu sa prirodom. Povecala sam i unos svezeg voca i povrca, i osecam se svezije i sa vise energije. Videcemo kako ce biti ubuduce. Koliko se secam Federer je jednom rekao da je u preiodu kad je postizao najbolje rezultate bio na skoro vegetarijanskoj ishrani. Svako ima pravo na izbor, samo ne zaboravite da vecina nas prihvata neki okvir samo po navici ili pod uticajem drustva, reklama itd., bez da stavi prst na celo i razmisli malo o nekim stvarima.

Lazni Idoli

pre 10 godina

nebuloze! na kraju ce bicevati nas mesoždere!
(majstor, 10. mart 2014 12:52)

Nece vas niko bicevati...vi to sami sebi radite jedenjem mesa i mesnih preradjevina.
(30 god. vegetarijanac, 10. mart 2014 18:17)

Ah .. ah .. vase samozodovoljstvo .. me ... gusiii ... argh.

vlade

pre 10 godina

(Dejan Milinković, 11. mart 2014 11:34) - Bar mi stomak nije niciji grob. (Vegi burger, 11. mart 2014 23:25)

Kako nije? A krompirov, mrkvin, cveklin, kupusov, lubenicin? Licimuri!

Ger-mann

pre 10 godina

Vdgeterijanci ne jedu ni ribu ni jaja. Jedu iskljucivo ono sto ne moras da ubijes (da, u jajima zive embrioni kokosaka). Vegeterijanci jedu iskljucivo ono sto moze da se pozenje, ubere, ili izmuze (ali samo kad krava/koza/ovca NE doje)

Ger-mann

pre 10 godina

(Dejan Milinković, 12. mart 2014 11:11) - Um ce naci hiljade izgovora. Ipak, zaklati i ubrati nije isto. Strah patnja i bol prilikom klanja, u vidu eksplozije hormona, zivotinja luci u svoje telo. Jeduci meso, jedes samu smrt. To djubre nikad ne bih stavio u usta.

brm

pre 10 godina

@Pametnjaković
Vegetarijanci jednu mleko i jaja, jer vegetarijanci ne jedu samo mesu. A vegani ne jednu ni namirnice životinjskog porekla. Tako da si pobrkao vegane i vegetarijance, ili ih strpao u isti koš.

Dejan Milinković

pre 10 godina

Ana K, što se tiče etike i stavljanja prsta na čelo možda ne bi bilo loše da razmislite o sledećem. Da bi se dobio 1 kg hrane mnogo veći broj životinja strada u industrijskoj proizvodnji biljne hrane (naročito žitarica i soje) nego u neindustrijskoj, domaćoj proizvodnji životinjske hrane.

Dejan Milinković

pre 10 godina

sargarepa, nije tačno da šargarepa i druge biljke sadrže vitatamin A već sadrže beta-karotin koji je prethodnik vit A. Beta-karotin se u ljudskom telu konvertuje u vitamin A ali je proces konverzije vrlo neefikasan. Za razliku od biljaka u goveđoj džigerici (i drugoj životinjskoj hrani) se zaista nalazi vitamin A (retinol) i to u velikim količinama tako da se nedeljne potrebe koje iznose 3000 IU mogu zadovoljiti samo jednim obrokom. Da bi se ista količina vitamina A dobila iz biljaka potrebno je da svaki dan u nedelji naprimer jedemo dve porcije (tanjira) šargarepe, jednu slatkog krompira ili dve porcije kelja. To razume se i objašnjava zašto mnogi vegani i vegetarijanci imaju deficit ovog vitamina. Generalno, u biljnoj hrani često ima dovoljno vitamina i minerala ali je njihova bioiskoristivost vrlo niska zbog velikog inhibitora i antinutrijenata. Znate, suprotno vašem vrlo površnom gledanju na stvari, ni biljke baš nisu lude za tim da ih uništavamo i jedemo ali pošto za razliku od životinja ne mogu da se skrivaju, ujedaju ili beže razvile su malo suptilnije mehanizme odbrane nego što jedan neuhranjeni vegi mozak može da shvati.

Dejan Milinković

pre 10 godina

Vegi burger, vi ste nažalost samo još jedan površni vegi sledbenik. Jeste li se zapitali nekad koliko životinja (glodara, ptica, malih sisara, insekata...) mora da strada u procesu proizvodnje, transporta i skladištenja biljne hrane? Šta mislite u kakvim mukama umiru životinje od pesticida i insekticida? Šta se dešava sa životinjama kad im mehanizacija uništi staništa ili ih isecka na komade? Je l’ vas to sprečava da jedete sve te biljke? Naravno da ne! Dobro, to se i može razumeti i prihvatiti. Ali isprazno i površno moralisanje već malo teže.

Dejan Milinković

pre 10 godina

I još nešto. Znate, to đubre kako kažete je u usta stavljalo bar 100.000 generacija vaših predaka zahvaljujući čemu ste između ostalog u stanju da kuckate komentare ovde. Malo više poštovanja prema svima njima zaista ne bi škodilo.

sargarepa

pre 10 godina

Naravno, opet ste sve naopako postavili. Covek na mesu moze samo da prezivljava, a ne da zivi, jer u njemu je sunceva energija na minimumu minimuma. To sto ljudi dobace danas na mesnoj ishrani neke godine 60, 70 je zato sto ne jedu samo meso vec uz to jedu salate, hleb i to ih odrzava. Ali, pre ili kasnije jedenje zivotinja ispostavi racun u zdravlju. Hunza plemena su najstariji i najdugovecniji narod na planeti i sto je jos vaznije umiru zdravi i imaju sve zdrave zube, jaku kosu, ostar vid i sa preko 100 godina rade teske fizicke poslove. Pitate te se sta jedu, samo sirovo voce i povrce i semena voca od kojih prave hleb. Eskimi tesko da prebace 40 godina iako jedu sirovu ribu koja u sebi ipak ima sacuvane enzime. Svako od nas bira kako ce da zivi i kakve ce posledice na njegovo zdravlje uciniti nacin zivota koji vodi. Tako da ako vec zelite da se bavite zdravom hranom edukujte se prvo.

Dejan Milinković

pre 10 godina

Zaklati i ubrati svakako nije isto. Kao što nije ubrati ili otrovati, iseckati na komade, uništavati staništa i čitave eko sisteme u proizvodnji monokultura ili ostaviti mladunce da umru od gladi zato što im je majka stradala od nečega od prethodno pomenutog. Naravno, sve ovo ste neelegantno preskočili kao nebitno što jasno govori koliko vas patnje životinja zaista zanimaju i koliko su vaši neuhranjeni mozgovi zaista u stanju da saosećaju. Ako već hoćete da povučete granicu tako da zaista smanjite patnju životinja na najmanju moguću meru onda motiku u šake pa na organski uzgoj biljčica u vlastitoj baštici. Sve ostalo su, kao što rekoh, isprazna i površna moralisanja salonskih vegija. A što se procenata tiče, znate, 4% nečeg neretko zna da bude mnogo veće od 33% posto nečeg drugog.

Nenad

pre 10 godina

"Neki stručnjaci smatraju da vegetarijanski način ishrane ima pozitivan efekat na nivo krvnog pritiska, ali do sada nema jednoglasnog zaključka."
Moze i nemora biti

Ger-mann

pre 10 godina

(Nucky Thompson, 11. mart 2014 02:19) - Greska prijatelju. Vegeterijanci definitivno NE jedu jaja. Slucajno sam jedan od njih, pa znam. Taj koji jede jaja, nije, niti moze biti vegeterijanac.

Slobec

pre 10 godina

Ne radi se samo o deficitu vitamina b12 vec o citavom nizu supstanci.Npr. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/clc.4960080507/pdf http://macaulay.cuny.edu/eportfolios/liu10/files/2010/09/sdarticle1.pdf http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/3337.pdf http://www.altmedrev.com/publications/3/2/128.pdf

30 god. vegetarijanac

pre 10 godina

nebuloze! na kraju ce bicevati nas mesoždere!
(majstor, 10. mart 2014 12:52)

Nece vas niko bicevati...vi to sami sebi radite jedenjem mesa i mesnih preradjevina.

Pametnjaković

pre 10 godina

Prvi put čujem da vegetarijanci piju mleko i jedu jaja, jer je to životinjskog porekla. Takođe prvi put čujem da vegetarijanci i vegani imaju deficit B12, s obzirom da zbog unosa povrća, voća, žitarica, semenja, itd., creva postaju plodno tlo za razvoj bakterija koje proizvode B12, samim tim se jednostavno ne može javiti deficit, jer su nama potrebne vrlo male količine B12. Ne poznajem ni jednog vegana ili vegetarijanca koji uzima veštački B12. Toliko dezinformacija i gluposti samo ovde mogu da pročitam.

Vlada

pre 10 godina

Alo bre ne smarajte vise. Volim meso i ne zelim da ga se odreknem i apsolutno smatram da je ova vasa propaganda uvredljiva i diskriminatorna.

Madhva (Hare Krišna)

pre 10 godina

Jadni ovi mesožderi, poludeće od pritiska koji im stvaramo. Najbolje da se ućutimo i ne daj bože da uvredimo njihov odabir hrane.

Ger-mann

pre 10 godina

Vdgeterijanci ne jedu ni ribu ni jaja. Jedu iskljucivo ono sto ne moras da ubijes (da, u jajima zive embrioni kokosaka). Vegeterijanci jedu iskljucivo ono sto moze da se pozenje, ubere, ili izmuze (ali samo kad krava/koza/ovca NE doje)

vegan koji pase travu

pre 10 godina

ne bi covek imao ovoliku snagu i brzinu, nocni vid, dva izrazena ocnjaka i nokte kadre da raspore antilopu u trku, da nije mesozder! deca ne bi pre priklala malog zeku, no sto bi se poigrala njime, da nisu rodjena kao mesozderi! ne bi nam isla voda na usta kad vidimo iznutrice i osetimo miris krvi, a gadili se i cepili noseve na odvratne jagode, da nismo ljubitelji mesa! i zato, dosta te veganske propagande i ispiranja mozga!

Stanimir Branimir

pre 10 godina

Ne mogu za sebe da kažem da sam vegetarijanac, jer ponekad jedem ribu i belo pileće meso, ali mi je 90-95% ishrane biljnog porekla. I kako sam smanjivao meso, sve mi je više prijalo. Nedavno sam krenuo da jedem pljeskavicu, pošto nisam dugo pa kao da probam. Uzeo sam 4 zalogaja i osećao sam se kao da sam pojeo kamenje.

Dejan Milinković

pre 10 godina

vegan koji pase travu, ne znam za vašu decu ali naša pored jagoda i te kako vole da jedu i meso, jaja, sireve... I srećom, izuzetno su zdrava. A svima nama u porodici krene voda na usta ne samo kad osetimo miris pomenutih jagoda nego i pršute, slanine, mesa sa roštilja...

Trijatlon

pre 10 godina

Ja pokusao bilo ok dok nisam ponovo poceo da vozim duze relacije bicikli +150km takodje tokom priprema za trijatlon definitivno sam odusao ok je za nekog ko zivi i provodi vreme u gradu za nekog ko je veoma fizicki aktivan u prirodi ne vredi tj moze ako imate nekog da za vas vucara hranu da bi jeli svakih 1-2 sata

Dejan Milinković

pre 10 godina

Brojne studije pokazuju da 68% vegetarijanaca i 83% vegana ima deficit vit B12. Kod svaštojeda 5% ima isti deficit. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje neurološke i psihijatrijske probleme, letargiju, depresiju, slabost, anemiju i mnoge druge. Kod vegija je izražen i deficit esencijalnih omega 3 masnih kiselina – EPA i DHA. Ove MK su izuzetno važne za normalno funkcionisanje i razvoj mozga, naročito kod dece a takođe imaju i važnu ulogu u prevenciji kancera, astme, depresije, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti. Vegetarijanci imaju 30% niži nivo ovih MK od svaštojeda dok vegani imaju 50% posto niži nivo EPA i 60% niži nivo DHA. Dalje, kod vegija je vrlo izražen nedostatak vitamina topivih u masti – A i D. Kod vegetarijanaca je nivo vit D 58% a kod vegana 74% manji nego kod svaštojeda. Vit A je važan za pravilno funkcionisanje imunog sistema, za plodnost, dobar vid i zdravu kožu. Vit D je bitan za metabolizam kalcijuma, smanjuje upale i štiti od nekih kancera. Takođe, kod vegija je često izražen deficit kalcijuma, gvožđa i cinka. Pa nešto neće biti da je priroda to tako zamislila.

Dejan Milinković

pre 10 godina

sargarepa, nije tačno da šargarepa i druge biljke sadrže vitatamin A već sadrže beta-karotin koji je prethodnik vit A. Beta-karotin se u ljudskom telu konvertuje u vitamin A ali je proces konverzije vrlo neefikasan. Za razliku od biljaka u goveđoj džigerici (i drugoj životinjskoj hrani) se zaista nalazi vitamin A (retinol) i to u velikim količinama tako da se nedeljne potrebe koje iznose 3000 IU mogu zadovoljiti samo jednim obrokom. Da bi se ista količina vitamina A dobila iz biljaka potrebno je da svaki dan u nedelji naprimer jedemo dve porcije (tanjira) šargarepe, jednu slatkog krompira ili dve porcije kelja. To razume se i objašnjava zašto mnogi vegani i vegetarijanci imaju deficit ovog vitamina. Generalno, u biljnoj hrani često ima dovoljno vitamina i minerala ali je njihova bioiskoristivost vrlo niska zbog velikog inhibitora i antinutrijenata. Znate, suprotno vašem vrlo površnom gledanju na stvari, ni biljke baš nisu lude za tim da ih uništavamo i jedemo ali pošto za razliku od životinja ne mogu da se skrivaju, ujedaju ili beže razvile su malo suptilnije mehanizme odbrane nego što jedan neuhranjeni vegi mozak može da shvati.

Dejan Milinković

pre 10 godina

Ana K, što se tiče etike i stavljanja prsta na čelo možda ne bi bilo loše da razmislite o sledećem. Da bi se dobio 1 kg hrane mnogo veći broj životinja strada u industrijskoj proizvodnji biljne hrane (naročito žitarica i soje) nego u neindustrijskoj, domaćoj proizvodnji životinjske hrane.

vlade

pre 10 godina

(Dejan Milinković, 11. mart 2014 11:34) - Bar mi stomak nije niciji grob. (Vegi burger, 11. mart 2014 23:25)

Kako nije? A krompirov, mrkvin, cveklin, kupusov, lubenicin? Licimuri!

Dejan Milinković

pre 10 godina

Vegi burger, vi ste nažalost samo još jedan površni vegi sledbenik. Jeste li se zapitali nekad koliko životinja (glodara, ptica, malih sisara, insekata...) mora da strada u procesu proizvodnje, transporta i skladištenja biljne hrane? Šta mislite u kakvim mukama umiru životinje od pesticida i insekticida? Šta se dešava sa životinjama kad im mehanizacija uništi staništa ili ih isecka na komade? Je l’ vas to sprečava da jedete sve te biljke? Naravno da ne! Dobro, to se i može razumeti i prihvatiti. Ali isprazno i površno moralisanje već malo teže.

Ger-mann

pre 10 godina

(Nucky Thompson, 11. mart 2014 02:19) - Greska prijatelju. Vegeterijanci definitivno NE jedu jaja. Slucajno sam jedan od njih, pa znam. Taj koji jede jaja, nije, niti moze biti vegeterijanac.

Njak

pre 10 godina

A mozda vegetarijanci vise paze na to sto jedu... Korelacija je sigurno tu, ali uzrocno-posledicna veza nije utvrdjena, i to i pise u clanku.

Trole

pre 10 godina

Kratak osvrt na tekst s neophodnim objasnjenjima. Vegetarijanci su osobe koje ne jedu meso i mesne preradjevine. Lakto-ovo-vegatarijanci jedu mlecne proizvode i jaja. Pesko-vegetarijanci jedu i ribu. Vegani jedu iskljucivo namirnice koje nisu zivotinjskog porekla. Raw vegani jedu iskljucivo sirove namirnice koje nit su zivotinjskog porekla nit su termicki ili na drugi nacin obradjene.
Ja jedem sve, ali umereno, mislim da je to jedina prava stvar, mada ponekad pomislim na fabrike smrti u kojima nehumano tove i ubijaju zivotinje, pa mi se onda malo zgadi, sto zbog humanosti sto zbog sumnje u kvalitet tako proizvedenog mesa. Nadam se da je nekom pomoglo.

Ger-mann

pre 10 godina

(Dejan Milinković, 12. mart 2014 11:11) - Um ce naci hiljade izgovora. Ipak, zaklati i ubrati nije isto. Strah patnja i bol prilikom klanja, u vidu eksplozije hormona, zivotinja luci u svoje telo. Jeduci meso, jedes samu smrt. To djubre nikad ne bih stavio u usta.

Ana K.

pre 10 godina

Cekajte, zar nije ovako: vegeterijanci ne jedu meso, ali jedu proizvode zivotinja ( tipa jaja, med, sir,...), dok vegani ne jedu ni zivotinje ni njihove proizvode? Uglavnom, ja sam od ove godine vegeterijanac :-) postala sam to iskljucivo iz etickih razloga. Ne osecam se kao da sam se neceg odrekla, vec naprotiv, kao da sam pocela vise da zivim u skladu sa prirodom. Povecala sam i unos svezeg voca i povrca, i osecam se svezije i sa vise energije. Videcemo kako ce biti ubuduce. Koliko se secam Federer je jednom rekao da je u preiodu kad je postizao najbolje rezultate bio na skoro vegetarijanskoj ishrani. Svako ima pravo na izbor, samo ne zaboravite da vecina nas prihvata neki okvir samo po navici ili pod uticajem drustva, reklama itd., bez da stavi prst na celo i razmisli malo o nekim stvarima.

Dejan Milinković

pre 10 godina

I još nešto. Znate, to đubre kako kažete je u usta stavljalo bar 100.000 generacija vaših predaka zahvaljujući čemu ste između ostalog u stanju da kuckate komentare ovde. Malo više poštovanja prema svima njima zaista ne bi škodilo.

ajoj majko

pre 10 godina

jao Boze kako ste neinformisani ! Bolje prvo proverite sta pisete. Vegani su ti koji ne jedu ribu ni mleko ni jaja, kao sto je neko dole obrazlozio. Mesozderi kako vam komplexi rade. I nije tacno da ne mozes biti fizicki aktivan ja trcim po 20 km svaki drugi dan.

Dejan Milinković

pre 10 godina

Zaklati i ubrati svakako nije isto. Kao što nije ubrati ili otrovati, iseckati na komade, uništavati staništa i čitave eko sisteme u proizvodnji monokultura ili ostaviti mladunce da umru od gladi zato što im je majka stradala od nečega od prethodno pomenutog. Naravno, sve ovo ste neelegantno preskočili kao nebitno što jasno govori koliko vas patnje životinja zaista zanimaju i koliko su vaši neuhranjeni mozgovi zaista u stanju da saosećaju. Ako već hoćete da povučete granicu tako da zaista smanjite patnju životinja na najmanju moguću meru onda motiku u šake pa na organski uzgoj biljčica u vlastitoj baštici. Sve ostalo su, kao što rekoh, isprazna i površna moralisanja salonskih vegija. A što se procenata tiče, znate, 4% nečeg neretko zna da bude mnogo veće od 33% posto nečeg drugog.

sargarepa

pre 10 godina

Naravno, opet ste sve naopako postavili. Covek na mesu moze samo da prezivljava, a ne da zivi, jer u njemu je sunceva energija na minimumu minimuma. To sto ljudi dobace danas na mesnoj ishrani neke godine 60, 70 je zato sto ne jedu samo meso vec uz to jedu salate, hleb i to ih odrzava. Ali, pre ili kasnije jedenje zivotinja ispostavi racun u zdravlju. Hunza plemena su najstariji i najdugovecniji narod na planeti i sto je jos vaznije umiru zdravi i imaju sve zdrave zube, jaku kosu, ostar vid i sa preko 100 godina rade teske fizicke poslove. Pitate te se sta jedu, samo sirovo voce i povrce i semena voca od kojih prave hleb. Eskimi tesko da prebace 40 godina iako jedu sirovu ribu koja u sebi ipak ima sacuvane enzime. Svako od nas bira kako ce da zivi i kakve ce posledice na njegovo zdravlje uciniti nacin zivota koji vodi. Tako da ako vec zelite da se bavite zdravom hranom edukujte se prvo.

Lazni Idoli

pre 10 godina

nebuloze! na kraju ce bicevati nas mesoždere!
(majstor, 10. mart 2014 12:52)

Nece vas niko bicevati...vi to sami sebi radite jedenjem mesa i mesnih preradjevina.
(30 god. vegetarijanac, 10. mart 2014 18:17)

Ah .. ah .. vase samozodovoljstvo .. me ... gusiii ... argh.

Nenad

pre 10 godina

"Neki stručnjaci smatraju da vegetarijanski način ishrane ima pozitivan efekat na nivo krvnog pritiska, ali do sada nema jednoglasnog zaključka."
Moze i nemora biti

X

pre 10 godina

Aman ljudi, ne mogu vise objasnjavati! VEGANI ne jedu nista sto je zivotinjskog porekla: jaja, mleko, med, itd. Vegetarijanci mogu da jedu - zavisi kojem nivou vegetarijanstva su predani. Lacto ovo - jedu i jaja i mleko, Lacto samo mleko (bez jaja i mesa), itd.
Pescatarijanci jedu ribu - mada vecina vegetarijanaca ih ne smatra pravim vegetarijancima.
Poenta je da svako jede sta hoce i kako hoce i iz kojih god razloga hoce. Hvala.

brm

pre 10 godina

@Pametnjaković
Vegetarijanci jednu mleko i jaja, jer vegetarijanci ne jedu samo mesu. A vegani ne jednu ni namirnice životinjskog porekla. Tako da si pobrkao vegane i vegetarijance, ili ih strpao u isti koš.

Slobec

pre 10 godina

Ne radi se samo o deficitu vitamina b12 vec o citavom nizu supstanci.Npr. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/clc.4960080507/pdf http://macaulay.cuny.edu/eportfolios/liu10/files/2010/09/sdarticle1.pdf http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/3337.pdf http://www.altmedrev.com/publications/3/2/128.pdf