Iza ovih naziva se skriva šećer

Šećer se u proizvodima može naći pod brojnim imenima. Ukoliko vam se učini da je nešto slatko to znači da u sebi sadrži šećer ili neki od veštačkih zaslađivača koji utiču na telo na isti način kao i šečer.

Prikazati ovde celokupan tekst članka

Pošaljite komentar

 1. Priča nije baš najsrećnije ispričana (činjenica), ali kod dijabetičara tipa 2, prethodno stanje koje se javlja najčešće jeste insulinska rezistencija. Potpuno je tačan deo o metabolisanju fruktoze i fruktoznog sirupa (kukuruznog sirupa). Metaboliše se samo u jetri, kao i alkohol, prouzrokuje preterano gomilanje masti u jetri, što dalje utiče na razvoj insulinske rezistencije.
  Obzirom da je konzumacija fruktoze drastično porasla u par poslednjih decenija (kao i drugih šećera), i pankreas je preopterećen. Posebno sa fruktozom koja ne može prvo da se koristi kao energija jer ne stimuliše insulin, već se prvo uskladišti (samo) u jetri.
  Ove stvari idu zajedno i ruku pod ruku.
  (SylphGourmand, 15. oktobar 2012 11:50)

  # Link komentara

 2. Ja sam dijabeticar i imam mnoga drugacija saznanja nego sto je ova senzacionalisticka prica. Jetra nije u vezi sa dijabetesom , vec pankreas, koji luci insulin, a ako jetra stane da razgradjuje masne naslage tada se optereti pankreas. Ovo bi vam svaki oboleli od dijabetesa mogao reci. Nazalost ispitivanja amerikanaca ne uzimamo zdravoza gotovo jer su oni napravili brdo losih rezultata pod uticajem farmakoloskih industrija.
  Malo manje prenosenja, senzav\cija, jer znamo da Americka parmaceutska industrija radi na novom zasladjivacu za dijabeticare i ne bi bilo prvi put da prave zvrcku. Hvala.
  (N00vosadista, 16. septembar 2012 15:17)

  # Link komentara

Ojačajte imunitet sokom od cvekle

21.10.2014. | Komentari: 0

Izuzetno lekovita i zdrava, cvekla je idealna namirnica za ovo doba godine kada nam je neophodna maksimalna zaštita od virusa.

Zanimljivosti

Dušan Kecman i Džeri, blenta sa klempavim ušima

21.10.2014. | Komentari: 10
Foto: Nada Todorović

Bivšeg košarkaša Partizana Dušana Kecmana svi znaju i pamte po čuvenom košu, "trojci", u poslednjim sekundama finalnog meča NLB lige protiv Cibone 2010. godine. Malo ko zna da Dušan obožava pse, koje je zavoleo uz svog psa. Upoznajte Džerija,