Petak, 19.08.2005.

11:39

Zašto je laneno ulje tako zdravo

Izvor: B92

Zašto je laneno ulje tako zdravo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Zlatica Sapic

pre 9 godina

Postovanje!
Laneno ulje koristim u integralnim plocicama.

RECEPT:
1 kafena soljica lanenog ulja.
1 kafena soljica maslinovog ulja.
2 kafene soljice piva( u pivu potopiti 1 supenu kasiku ovsenih pahuljica,jecmenih, sojinih,psenicnih klica) da odstoji 30 min. da nabubre.
500 gr. integralnog brasna
1 prasak za pecivo
NAPOMENA: Dodajem 100 gr. poparene sitno iseckane blitve,bundevine i suncokretove semenke po 1 supenu kasiku.
Sve izmesati. Dobicete masno testo.
Puniti metalne modlice ili razvuci u plehu tanku koru.
U zagrejanoj rerni na 200 stepeni peci 20 min.
Izlomkati plocice ako niste koristili metalne modlice.

Prijatno!!!

ivana brasic

pre 12 godina

Htela bih da vam skrenem paznju na to da u clanku o lanenom ulju imate nekoliko gresaka. Prvo, laneno ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama omega 3, jer postoje i druge (omega 6) i njihov procenat je oko 50%, a ne 25%. Drugo Johana Budvig nije smislila smesu lanenog ulja i mladog sira zbog boljeg ukusa ili bolje odrzivotsti, vec zbog lakse apsorpcije.

Slobodan

pre 13 godina

Laneno seme i ulje se dugo smatralo zdravim, ali je dokazano da stvara toksicne naslage u organizmu, u nemackoj i francuskoj je zabranjeno za bilo kakvu prodaju za ljudsku upotrebu.
Cak je zabranjena upotreba za prehranu zivtoinja cije se meso prodaje za ljudsku upotrebu

judith

pre 15 godina

ozbiljnost sa kojom mnogi na ovom sajtu preilaze ovoj temi dakako je za svaku pohvalu budi veru u prisustvo duha i savesti.
Moj mali doprinos:
1. Pre desetak godina je moje dete palo s bicikla u punoj brzini i tom preilikom zadobila teske i duboke posekotine i oderotine lica i vrata.
moj bivsi suprug je nabavio Saljicevu mast i jos i rastvor koji sam nanosila u kombinaciji Ucinak je bio fantastican,sve,kao rukom odneseno a na mestu krasti se pojavila mlada ,raze koza.Napominjem da je nasao negde na Banovom brdu sveze proizvode ,ako se dobro secam sin Saljicev ih pravi na licu mesta u zavisnosti od problema.Ovaj podatak bi mogao biti dragocen za be daj Boze.Bila je to jedna od retkih stvari koje je ucinio moj bivsi suprug ali ODLICNA!
2.Moja majka boluje od autoimune bolesti koja se sove LUPUS.Tragajuci po raznim izvorima ne bih li joj pomogla pronasla sam i terapiju lanenim semenom i procitala dosta o pozitivnom ucinku o kojima su strucniji od mene vec dosta napisali iznad.
3.Odlicno laneno seme u kesicam moze se kupiti u radnji DM U glavnoj ulici u Bg kod Beogradjanke(oko 80 din}
Pozdrav svima,ozbiljnima

denis

pre 16 godina

hey ljudi ima li neko da moze poslati laneno ulje u prizrenu tako reci na kosovu ako moze neko neka mi javi nepitam cenu koliko je molim vas potrebno je mnogo

vojkan

pre 18 godina

Drago mi je da je jedna ovakva tema postavljena i da ima ovakvih misljenja. Kako je odavno postavljena nadam se da nije zaboravljena.Naime lanenovo seme sigurno je supstanca koja moze pomoci obolelima od karcionama toliko je pozitivnih primera da u to netreba sumnjati. Problem je u tome sto je pogresan pristup samoj temi.Niko nije odgovorio na pitanje sta je karcinom i zasto nastaje. Kada bi se to znalo onda nebi bilo oprecnih stavova .Svatilo bi se i sam mehanizam delovanja upravo esencijalnih masnih kiselina.Pojam esencijalna znaci da organizam ne moze sam da ih proizvede Ako se zna da smo zemlja koja najmanje konzumira ribu ,po nekim pokazateljima mozda I zadnja u Evropi onda se i svata da je glad organizma za esencijalnim masnim kiselinama velika.Malo je poznato da ove esencijalne masne kiseline nose tkz. pi-oblak elektrona koji se vezuje upravo za nezasiceni lanac ugljenika koji mogu da se vide u lancu upravo ovih kiselina.Ko malo udje u ovu problematiku svata da ce svaki organizam delovati razlicito neko ce oboleti od artrita nekom ce obleti srce a oni posle 50 – tih sigurno od starackog dijabetisa.Naime kompletan metabolizam masti je poremecen sto organizam moze da izdrzi tokom vremena ,ali na duze staze ne.Kada se na ovo nadovezu niz socijalnih faktora bolest je neminovna.Pokazatelji govore da je kod amera ovaj odnos 1: 25-50 u korist zasicenih masnih kiselina. . Treba dodati da Budvigova kombinuje a sto je vrlo bitno seme lana sa “sulfur rich protein “ koga ima u siru i to nemasnom maldom siru.time se kompletira ovo dejstvo. Vratio bih se na pocetak i onom pi – oblaku koga hemiska industrija nazalost unistava u margarinu, a njena istrazivanja su pokazala da je upravo pi – oblak zaduzen da dopremi kiseonik do same celije. Mozdase ovde krije odgovor na pojavu karcinoma neznam. Nadam se da ce ovim krenuti bar malo diskusija sa mrtve tacke. Nepotrebna je diskusija za ili protiv vec argumenti da li to moze pomoci.Za sada su svi argumenti na strani ove biljke ,pogotovo ako govorimo o preventivi .Za sada nije zabelezen nijedan negativan primer ali ako neko ima bilo koji primer protiv neka navede izvor.Ako nekog interesuju moji izvori za rado cu mu ih dati.

prvi

pre 18 godina

evo sta pise na plivinom sajtu, dakle, na sajtu poznate farmaceutske kuce:

Sjemenke lana

Sjemenke lana sadrže ulja iznimne kakvoće, lignin i druga vlakna, dok je sve ostalo slično sastavu drugih sjemenki. Lignini su se u istraživanjima pokazali korisnim za smanjenje rizika nastanka raka dojke i jajnika, jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog spolnog hormona žene -potencijalnog podstrekača malignog rasta.

Sjemenke lana sadrže 57 posto alfa linolenske kiseline koja metaboličkom preobrazbom daje omega-3 masne kiseline, slavne zbog mnogostrukog ljekovitog djelovanja. Zbog toga laneno ulje, hladno prešano i nerafinirano kakvo je u sjemenkama u prehrani može zamijeniti ribu!

Zbog istog razloga laneno ulje ima utjecaj na vrijednost kolesterola, upalne procese i procese grušanja krvi... pa se preporučuje piti ga na žlice ili ga stavljati na salatu! Osobito se preporuča djeci, starijima, pothranjenima i rekonvalescentima, a preventivno djeluje na sve nas.

Kao i soja, i lan čeka bolja vremena i svoj "dokazani" materijal za ljekovitost. Promućurni ulažu novac u lan i tehnologiju protiv kvarenja ulja - jedinu manu savršenom ulju.

Victor

pre 18 godina

Uh, uh, ne mozes ocekivati od posetioca sajta da budu alternativni iscelitelji i da ti daju rekla kazala recepte. To bi bilo malo neodgovorno. Plus, treba da naletis na nekoga ko je imao tvoje nedace i uspesno se izlecio, pa da te uputi na pravu terapiju. Posto ne spadam ni u jednu kategoriju, a bih da ti nekako pomognem, evo par saveta.

Tebi bi sa alternativne strane verovatno mogla pomoci u nekoj meri

- akupunktura (javi se na Vojno medicinsku akademiju u Beogradu),

- zatim delimicno i travarstvo (pronadji neke ozbiljne knjige na tu temu, Tucakov, koji caj za pijenje koji za kupke i obloge), pa

- makrobiotika, imas knjige Michio Kushija, ali to zahteva potpunu promenu zivotnih navika,

- homeopatija (pitas u magazinu "Zdrav zivot" da ti nekoga klasicnog homeopatu preporuce),

- ajurvedska medicina zajedno sa indijskom masazom,

- mozda neki bioenergeticar, mada koliko znam njihovi efekti su kratkotrajni za tu bolest,

- vitafon aparat, iliti sajt www.vitafon.ru imas njihovo predstavnistvo kod nas, nacices adresu na siteu ili gledaj vikendom ART TV Kanal imaju emisiju, taj aparat bi svojim dejstvima na kapilarni sistem mogao da ti bude vrlo dobar,

- Bioptron lampa (Zepter), koja je verovao ti ili ne, ali pokazala solidne rezultate, stim sto ne verujem da bas moze reumu skroz da izleci, i tako redom.

Lista mogucih alternativnih tretmana je velika, imas tu jos i samane, i kostolomce, i banje, i lekovito blato u Bugarskom primorju, i antireumatske masti, i svasta jos ponesto, no, jedno je sigurno, nisam kompetentan da ti sugerisem izbor.

Ali eto, makar da vidis da svega ima, kao na pijaci :>)

Branislav

pre 18 godina

Zamolio sam da neko napise o alternativnom (prirodnom) leku za ublazavanje reumatskih bolova u sakama i stopalama. Kako se, do danas, niko nije javio osecam potrebu da, na ovom forumu, izrazim svoje razocarenje.

Vladimir Radovic

pre 18 godina

Laneno ulje je odlicno. Sam sam se uvjerio. Vec godinama ga koristim za premazivanje puscanih kundaka. Prvo stiti drvo kundaka od vlage i daje mu onaj barsunast osjecaj pod rukom, a drugo kundak daleko ljepse izgleda nego oni lakirani. Noj savjet je zato krpicu u ruke i laneno ulje i samo trljaj.

Victor

pre 18 godina

Za Momcila:

Postoji nekakav sindrom misljenja koji bi nazvali "Mitska svest" i koja veruje u nemoguce, tako da se izrazim. I jako je lako usvojiti takav nacin misljenja, jer pruza nadu da je sve moguce, cak i ako praksa pokaze suprotno.

Da nema te svesti i te nade ne bi bilo ni napretka nauke i znanja, i sa te strane sam spreman da uvek prihvatim optimistican pogled i na svet i na bolesti i na zivot. No, ima li tu nekih razumnih granica, gde saznanje ima svoje mesto umesto "slepe vere". To je posebno bitno kada se radi o teskim i ajde da se izrazim ublazenije, retko izlecivim bolestima.

Lepo je verovati da su odredjene trenutno neizlecive i tesko izlecive bolesti zapravo lecive. Ali dok se terapija njihovog izlecenja ne potvrdi mnostvom uspesnih primera, zna biti jako problematicno laicki eksperimentisati.

Uzecu na primer jedan poznati slucaj, to jest mast protiv opekotina travara Jovana Saljica, posebno sto licno poznajem tu porodicu. Iako je u stampi pisano o njenom cudesnom uticaju na opekotine poznate holivudske glumice, ista u praksi nije pokazala stalno tu cudesnost. Lekari su Saljicevu mast usvojili u praksi, prepisuju je rado kao dodatno sredstvo nege opekotina, ali nije postala ono o cemu narod voli da raspreda price: Cudesan lek. Par dozivljenih cuda nije merilo univerzalnosti leka, iako istine radi treba reci da Saljiceva mast zna u vecini slucajeva da dosta pomogne a u nekim slucajevima i vrlo znacajno, pa u tom kontekstu ima svoj veliki znacaj.

Mitska i paganska svest je fenomen ljudske istorije. Ona drustva koja su bila kriticnija prema toj vrsti svesti, racionalnija i vrednija, napredovala su na svim poljima. Ona koja su sklona paganskom, mogu samo da podivljaju, vracaju, bajaju, stavljaju sumnjive meleme na rane i tumore, i ubijaju svoje gradjane neznanjem.

Prvi sam medju pobornicima zdravije medicine, ajde da kazem alternativne, ali uz visok stepen odgovornosti. Uvek kao dobar primer isticem kinesku tradicionalnu medicinu koja je organizovana na slican nacin kao i zapadna klasicna medicina, to jest zvanicno preporucuje samo ono sto su vekovi i nebrojena praksa dokazali.

Primer: Akupunktura ne leci dijabetes i u kineskim udzbenicima je to tako i napisano. Ali zato kod nas poznata doktorka sa privatnom praksom akupunkture to "leci" i ljudi veruju u to. I onda ljudi pocnu da veruju da akupunktura sve leci, sto stvarno nije istina. Ne cenim manje akupunkturu zbog toga, naprotiv, samo se zalazem da svi budemo vise kriticni i oprezni, da ne kazem odgovorni i prema sebi i prema pacijentima, a ne da lecimo neznanjem i poluznanjem.

momcilo

pre 18 godina

Jedan od najvećih alhemičara, ali i jedan od otaca moderne hemije, Paracelzius je rekao jednu veliku istinu: Sve je otrov i ništa nije otrov. To važi i za citostatike i za jabukovo sirće.
Viktore, kada bih ja dobio rak nikako ne bih voleo da mi neko tako decidirano kaže NEMA LEKA, prvenstveno zato što duboko verujem da nema 100% neizlečivih bolesti, već da postoje samo ljudi kojima nema pomoći.
Što se tiče eksperimentisanja i uvrštavanja u farmakopeju, mnogi biljni lekovi, da ne govorim o nekim egzotičnim i novim metodma kao što je radionika, ne mogu se testirati na način na koji se testiraju farmaceutski lekovi. To što način njihovog testiranja nije adekvatan ne znači da oni ne deluju, mada je i to često slučaj.
Meni je jasno zašto neko ko je klasično medicinski obrazovan to teško razumeva, ali moramo znati da napredak nauke zavisi samo od čovekove sposobnosti da prihvati neverovatno. Na koliko osporavanja je naišla pomenuta doktorka nauke, koja je nekoliko puta noimnovana za Nobela, zamislite šta bi se desilo da nekim slučajem seoski travar sa Homolja uspe da izleči rak. Kao i svemu moramo biti pre svega otvoreni za nove opcije, moramo raspolagati određenim znanjem, pa tek onda prihvatiti nešto ili ga odbaciti kao glupost.
Za one koji se odluče da koriste laneno seme važna napomena. Prilikom korišćenja morate unosti puno tečnosti(1 supena kašika - 200 ml vode ili soka). laneno seme je blag i dobar laksativ koji smeju da koriste i trudnice jer njegova sluz mehanički podmazuje creva.

Victor

pre 18 godina

Fenomen izlecenja raka odredjenim alternativnim metodama mozda treba sagledati iz jednog ugla koji kaze da je to jedna od najopasnijih i najubitacnijih bolesti danasnjice za koju kod najzlocudnijih oblika NEMA LEKA. Barem ne pouzdanog i uvek delujuceg, sto cete svakako zapaziti i kod zakljucaka ozbiljnih ne klasicnih iscelitelja.

Stoga treba biti jako oprezan kada nekome nesto sugerisemo putem medija.

Cudesna isceljenja su postojala od kako je pisane istorije, pa imamo svedocanstva o tome. Razni oblici terapija i razna sredstva uspevaju da izlece NEKE ljude od raka, ali cesto umeju i da ne pomognu.

S druge strane nije se igrati kod blazis i lecivih oblika raka pa ih pokusavati leciti alternativnim metodama, jer ako lek ne bude delovao, a bolest uznapreduje, nesto sto je u startu bilo izlecivo na kraju moze da postane smrtonosno. Posebno isticem to kod koznih promena, manjih tumora i slicno.

m

pre 18 godina

1. Jedna moja poznanica je odbranila doktorsku disertaciju u kojoj je ustanovila povezanost niskog nivoa nezasićenih masnih kiselina (i povećanog nivoa zasićenih) sa pojavom raznih tumora, a pre svega malignih.
2. Laneno ulje je izvrsna namirnica (kao i laneno seme) bogata upravo nezasićenim masnim kiselinama, koje su za naše zdravlje neophodne isto koliko i razni vitamini i minerali. Zato ih u literaturi često nazivaju i esencijalnim masnim kiselinama.
3. Ne verujem da će neko izlečiti rak samo tako što će piti tri kašike lanenog ulja. Problem je mnogo širi.
4. Za opšte zdravlje, kao i za uspešnost terapije, veoma je bitna i "sreća", tj. mentalno zdravlje i pozitivan mentalni stav. Postoje ozbiljne studije koje ukazuju na uticaj npr. depresija na učestalost pojedinih "organskih" oboljenja. Ukratko: "srećni" ljudi su zdraviji od "nesrećnih".

P.S.
Pozdrav za Dr Mariju

Branislav

pre 18 godina

Molim nekog da mi preporuci neki alternativni lek protiv artritisa u sakama i stopalama. Unapred se zahvaljujem
P.S. Lekove protiv bolova ne zelim ni da taknem; smatram da oni ne leche reumu.

Verica

pre 18 godina

Toliko ljudi je ne samo umrlo, vec i uzasno muceno i iscrpljivano putem klasicne terapije. Ako ce ovo ulje nekoga izleciti i pri tom mu nece nanositi bolove, ne znam zasto bi neko oko toga pravio problem. Ono sto je sigurno, citostatici mu ne daju vecu sansu. Znam samo dve zene koje se godinama uspesno lece na klasican nacin(jos uvek se lece, nisu izlecene), dok su ostali ljudi koje sam znala, nazalost, podlegli. Naravno da ce na coveka bolje da utice neki od alternativnih pristupa, ukoliko organizam prethodno nije iscrpljen citostaticima. Nazalost, mnogi se jave ljudima koji lece na prirodan nacin kada bude vec kasno. Drago mi je sto ce da se ozvanici i tradicionalna medicina, pa ce tako moci i da se reklamira.

Odin

pre 18 godina

Nimalo ne sumnjam u blagotvornost lanenog ulja, ali to ne menja cinjenicu da je ovaj tekst napisan amaterski. Kao i svi ostali clanci u novinama (pocev od Politike pa do raznih casopisa o zdravlju, nauci, svemu...) obiluje praznim tekstom, netacnim ili polutacnim informacijama. Izvori se retko kada navode i niko ne proverava njihov kredibilitet.

Btw. Kao konkretan primer besmislice navodim podatak: “Dr Budvig je analizirala sve prirodne masnoće i ulja i otkrila da se u lanenom ulju nalazi najveći procenat nezasićenih masnih kiselina (preko 25%)” Ako niste znali, reci cu vam da vec svinjska masnoca ima skoro 50 % nezasicenih masnih kiselina a kod lanenog ulja je taj procenat daleko veci. Ja mogu samo da nagadjam sta je Dr Budvig stvarno otkrila (verovatno se 25% odnosi na sadrzaj linolne ili linolenske kis.) Na osnovu ostalih komentara moze se zakljuciti da ovo nije jedina greska u tekstu.

Dr Marija

pre 18 godina

Laneno ulje je verovatno u nekoj meri korisno, kao sto se u tekstu pise, kao sto je klinicki dokazano na vise mesta u svetu da je zamena masti u ishrani sa maslinovim uljem mnogo celishodnija i zdravija.

Verovatno da tretmani sa lanenim uljem daju odredjene rezultate, kao sto ih daju i neke druge terapije.

Ono sto meni smeta u ovakvoj raspravi je apriori stav ZA kao i to da se uvek promovisu pozitivni rezultati neke terapije a ne i negativni. To jest, ako je izleceno hiljadu teskih pacijenata - to je odlican rezultat, ali koliko njih nije izleceno na taj nacin a pkousano je.

S druge strane imate vec pomenutu terapiju citostaticima, koja leci stotine hiljada sirom sveta sa nekom statistikom uspesnosti (ne znam tacno koliko, pa ne bih nagadjala) i to se uvek iznosi u praksi kroz saopstenja.

Tretmani citostaticima nisu naivni ni zdravi ali spasavaju mnoge zivote i kako klasicna medicina nije jos uvek nasla pouzdanije i efikasnije sredstvo, ona je trenutno najbolji izbor za vecinu nas.

Ne znam zasto se stalno kroz ovakve forume klasicnoj i zvanicnoj medicini poturaju "kukavicja jaja" i govori o njenim negativnim aspektima, kada je to jedna nauka koja se vrlo strogo i disciplinovano razvija. Kada ozbiljni medicinski radnici provere nebrojeno puta neki preparat ili terapiju i ona dokaze visoku pouzdanost, naravno da ce je uvrstiti u farmakopeju, udzbenike i terapijsku praksu, niko nije blesav ni lud da se odrekne dobrog leka. Tako ni lanenog ulja, na primer. Tako su na primer, apirin, penicilin, nitroglicerin, i slicni preparati dobili svoje zasluzeno i cenjeno mesto u medicini.

Ali zato, kada se u klasicnoj medicini govori o nekom leku, uvek se u u uputstvu jasno navede sta moze da izleci, koliko i kakve se nus pojave mogu pojaviti, sto u ovakvim pisanjima ne stoji, na zalost.

marija

pre 18 godina

"Ja sam i danas ubeđena da, ukoliko neka žena ima jako loš brak, ako je svakodnevno izložena supresiji od strane svoga muža, tada joj ni ja ne mogu pomoći sa "lanenom" dijetom."
zar i zene u srecnom braku dobijaju rak???
elem, ovaj 'argument" je malchice cirkularan.
ako laneno ulje ne pomaze onima kojima nesto, kahm, ometa ekvilibrijum tela dushe i duha; a rak nastaje upravo kao posledica tih, kahm, ometajucih faktora; ispade da laneno ulje moze pomoci samo onima koji su vec zdravi.

Gandi

pre 18 godina

Uuuuu, protreses drvo da padne neki plod a ono izletose ose iz njega :>)

To je na ime reakcija na moje pisanije koje se jedino i sustinski bavilo kulturom pisanja tekstova, a ne niti naucnicom Budvig, niti svojstvima lanenog ulja, niti homeopatijom, niti suzenjem svesti, vec samo pitanjem "vernika i nevernika" ili sto bi politicari popularno rekli fenomenom Pavla i Savla.

Opet ponavljam da mi je muka od takvih "sirokih umova" koji stalno prave epp za neka sredstva a onda ih posipaju pepelom, jer ona naravno nisu to za sta se predstavljaju. Nije problem u korisnosti lanenog ulja, vec u tome da se to prezentuje nekriticki.

Evo tipicnih primera: Paradajz je super jer ima mineralnih soli, cisti bubrege, cisti organizam - Paradajz je stetan jer ima kiseline koje nadrazuju sluzokozu, on je ekstremno jin pa je u makrobiotici zabranjen (kao i paprika), njegova kozica se lepi za creva i slicno, Kofein je odlican stimulans jer podstice vitalnost, bolje pamcenje i misljenje, kao tonik pomaze depresivnima, slabima - Koefin je uzas savremenog drustva jer stvara hiperaktivnost kod dece i odraslih, nesanice, dijareje, slabost besike, nadrazaj zeludca, itd. Glina je super jer cisti organizam, oslobadja nas toksina, regulise probavu - Glina je opasnost jer povecava drenazu i izlucivanje dragocene vode, isusuje kozu, ubrzava stvaranje kamena u bubregu, Jabukovo sirce je fenomenalno jer leci skoro sve poznatije bolesti, ubrzava metabolizam, sagorevanje masti i slicno - Jabukovo sirce je skriveni otrov jer je puna plesni, menja alkalnost i ph krvi u negativnom smeru, nadrazuje sluzokozu, opterecuje bubrege, podstice rast gljivica, itd.

Svi gore navedeni sudovi su iz tkzv "zdrave stampe" i njihovih tekstova. I to je zapravo osnovni sindrom tkzv "otvorenog uma" koji kaze da je samo jedna istina moguca, kao sto je za pobornike otvorenog uma i otvorenog drustva to jedina moguca istina, bez obzira da li je kompletna ili ne.

Postoji hiljade korisnih i lekovitih supstanci koje su lekovite ukoliko se pravilno koriste i namenjene odredjenoj bolesti pacijentu, koje a koje pak mogu biti u suprotnom stetne. I to uvek treba navesti, a ne velicati nesto preterano do besmisla i kontraproduktivno.

Zabranjeni

pre 18 godina

Koliko mi je poznato, laneno ulje se koristi u industriji. Bar je tako bilo sedamdesetih godina, dje je sluzilo kao pomocno sredstvo za fino rezanje celika. Bilo je skupo ali korisno! Naravno, sve se vraca prirodoj hrani i lekovima, zato bi trebalo sacekati ispitivanja koja ce potvrditi nalaz naucnice. Mozda je ona i u pravu. ali ako i nije ne treba sve sto je novo docekivati 'na noz'.

Dragana

pre 18 godina

Meni je već muka od naših sveznalica koje ne dozvoljavaju da se čuje ništa drugo osim, već poznatih domaćih nauka i shvatanja "stare", "dobre" medicine. Hvala Bogu pa sam se barem ja izbavila iz njenih čeljusti a to isto želim jos nekome (ko je u stanju da malo misli svojom, a ne tuđom glavom). Dr Johana Budvig je naučnica koja je nekoliko puta bila nominovana za Nobelovu nagradu - diplomirani farmaceut, doktor nauka - fizike i hemije, i lekar. Svojom terapijom sa lanenim uljem (u tekstu je dat samo hiljaditi deo njene terapije) izlečila je nekoliko hiljada TERMINALNIH pacijenata (to su oni kojima lekari, nakon što sve živo isprobaju na njima obično kažu: "Žao mi je, ali vama je ostalo još par meseci života. Idite kući, pa nam se javite kada vam bude zatrebao morfijum protiv bolova." - ovo je iz stvarnog života a ne iz SF filma!).
Naravno da se ne može sve razrešiti lanenim uljem i da su stvari mnogo komplikovanije, i mnogo je lakše osuditi ljude koji "nisu propustali masno meso, kobasice, slaninu, kavurmu, pastete, sarme, zaprsku i slicne masne djakonije (Gandi)", nego im pomoći. Upravo zbog njih je i dr Budvig napisala knjigu "Krebs - Das Problem und die Lösung" ("Rak - problem i rešenje") u kojoj između ostalog kaže: "Veoma je važno da se čovek posmatra kao jedinstvo tela, duše i duha. Različiti faktori prevladavaju u datom trenutku. Ja sam i danas ubeđena da, ukoliko neka žena ima jako loš brak, ako je svakodnevno izložena supresiji od strane svoga muža, tada joj ni ja ne mogu pomoći sa "lanenom" dijetom. Sva tri faktora zajedno, deo su čoveka."

Možda neko izađe malo iz ovog našeg skučenog prostora, nabavi knjige ove naučnice (koja je i sa svojih 90 godina držala predavanja!), pročita ih i možda pomogne nekome ili samom sebi.

Svi ovi tekstovi služe samo kao podsticaj da oslobodimo svoj "Zarobljeni um" i da krenemo u istraživanje, kako bismo bolje razumeli neke stvari. Uostalom, Istina nije ničije privatno vlasništvo a puteva do nje ima mnogo - i zato niko ne može da kaže "moj put treba da bude i tvoj put" (mada se kod nas više upotrebljava "mora da bude").

Moram na kraju da citiram i Velikog Gandija (mislim onog pravog, ne osobu koja se potpisuje pseudonimom Gandi) i ono što je on rekao o jednoj "alternativnoj" metodi lečenja: "Homeopatija leči veći procenat bolesti od svih drugih medicinskih terapija, od kojih je, bez sumnje, jeftinija i bezopasnija. Ona predstavlja najpotpuniju medicinsku nauku". Drago mi je što sam homeopata i što mogu da lečim sebe i svoju porodicu, pa makar nikad ne radila u ovoj zemlji kao homeopata!!!

nebojsa

pre 18 godina

Ocigledno je da laneno ulje ima svoje vrednosti koje nezdrava (klasicna zapadna) ishrana nema. Ako se shvata kao dodatak ishrani, moze samo da pomogne. Naravno da ako se uzima u prevelikim kolicinama moze da bude stetno (kao i sve drugo u svemiru!!!), ali pomenute kolicine, u toku par meseci, pracene pauzom, definitivno imaju blagotvorno dejstvo na organizam. Ko nekriticki pokusava da ga diskredituje, stavlja se na stranu 'naucnika' koji su unistili karijeru Johane Budvig, jer su uvedeli da njeno istrazivanje ukazuje na stetnost margarina i drugih produkata zasicavanja ulja na koje su odredjeni 'naucnici' drzali patent.

Da li laneno ulje moze da izleci rak, to je drugo pitanje. Citao sam na desetine svedocanstava ljudi u SAD kojima je pomoglo, i to cak u situacijama kada su ih doktori poslali kuci da umru jer je zapadna medicina potpuno podbacila. Verovati da je ovoliki broj slucajeva dovoljan da se formira zakljucak o dejstvu lanenog ulja je pitanje licnog stava.

Ali isto tako treba znati da su citostatici u osnovi otrovi koji visokom procentu ubiju pacijenta pre nego sto ga izlece. A citostatici jesu i dalje osnova zapadne medicine po pitanju medikamenata za rak. Da ne govorim o tome da doktori cesto potezu noz pre nego sto pomisle na bilo koji drugi tip terapije. Ono sto im izmice je da postoji i nesto drugo sem hemikalija koje imaju provereno dejstvo i toksicnost. Pitanje odgovornosti, po mom misljenju: ako pacijent umre, makar mogu da kazu da nisu eksperimentisali na njemu.

Moje je stav da razliciti tipovi zapadne terapije treba da se kombinuju sa velikim promenama u ishrani kod lecenja raka.

Sto se tice nedovoljne kriticnosti novinara u prezentovanju naucnih i nutricionih tema, ne zelim ni da pocinjem o tome...

Gagi

pre 18 godina

Vec dugo vremena citam o tome da je lan (u obliku semena ili ulja) veoma zdrav, naravno ako je pre svega u hladno cedjenom obliku. U tekstu nije receno da laneno ulje direktno sprecava rak, vec da je moguce da moze da bude dobro za preventivu, kao sto je vec opste poznata stvar da hladno cedjena biljna ulja kao izvor nezasicenim masnih kiselina su odlicni za zdravlje. A to da laneno ulje u vecoj kolicini nije zdravo, pa u tekstu se govori o 2-3 kasike ulja. Jasno je da se sa bilo kojim uljem i bilo cim uopste ne sme preterivati. Ono sto moze da se doda za lan jos jeste da je izuzetno bogat izvor omega 3 masti, pa je tako sjajna zamena za ribu recimo.

nebojsa

pre 18 godina

Ovo jednostavno nije tacno.

Laneno ulje u vecim kolicinama NIJE zdravo.

Veoma lako oksidise u telu i inhibira enzime koji vrse elongaciju masnih kiselina.

Gandi

pre 18 godina

Ponovo jedan od onih stereotipnih i neodgovornih tekstova tipa "Ovo ce te spasiti".

Krajnji je red da se prestane sa epp tekstovima gde se u jednom izdanju kaze kako je na primer kofein (ili cokolada, paradajz, luk, paprika, laneno ulje, bundeva, jabukovo sirce) grozan i uzasan sastojak koji izaziva to i to, da bi u sledecem broju isti taj sastojak velicali zbog svojih svojstava. Ili obrnuto, svejedno.

Uopste, kriticka svest i objektivnost nasih medija i novinara je katastrofa, sve vernik do antivernika. Ili u nesto slepo veruje ili u nesto slepo neveruje.

Laneno ulje i rak. Isto tako je moglo biti napisano da i nedostatak dovoljnih kolicina vode, ili celuloznih vlakana, ili vitamina, ili minerala, ili izbalansirane ishrane, ili kulture zivljenja, izazivaju rak, sto je sve istina.

Grrrrr! Ne sporim vrednost lanenog ulja, ali povecan stepen masnoca kod obolelih od raka sigurno nije zbog toga sto su propustili da piju laneno ulje, vec zbog toga sto nisu propustali masno meso, kobasice, slaninu, kavurmu, pastete, sarme, zaprsku i slicne masne djakonije.

Ovakvi tekstovi ce samo nesrecne i lakoverne pacijente naterati da piju laneno ulje kao blesavi, ne shvatajuci da problem raka nije resiv pijenjem istog, nego mnogo kompleksnijim pristupom njihovoj bolesti.

Ocena teksta: 1 (cista jedinica) bez mogucnosti popravnog!

help please

pre 18 godina

laneno seme/ulje je ocigledno jedna od onih stvari iz kategorije svuda ih ima nisu skupi i veoma su zdravi (beli luk...) da li isto moze da se kaze za obicne mekinje jer su po lekarima spas za probavu

Slobodan

pre 13 godina

Laneno seme i ulje se dugo smatralo zdravim, ali je dokazano da stvara toksicne naslage u organizmu, u nemackoj i francuskoj je zabranjeno za bilo kakvu prodaju za ljudsku upotrebu.
Cak je zabranjena upotreba za prehranu zivtoinja cije se meso prodaje za ljudsku upotrebu

vojkan

pre 18 godina

Drago mi je da je jedna ovakva tema postavljena i da ima ovakvih misljenja. Kako je odavno postavljena nadam se da nije zaboravljena.Naime lanenovo seme sigurno je supstanca koja moze pomoci obolelima od karcionama toliko je pozitivnih primera da u to netreba sumnjati. Problem je u tome sto je pogresan pristup samoj temi.Niko nije odgovorio na pitanje sta je karcinom i zasto nastaje. Kada bi se to znalo onda nebi bilo oprecnih stavova .Svatilo bi se i sam mehanizam delovanja upravo esencijalnih masnih kiselina.Pojam esencijalna znaci da organizam ne moze sam da ih proizvede Ako se zna da smo zemlja koja najmanje konzumira ribu ,po nekim pokazateljima mozda I zadnja u Evropi onda se i svata da je glad organizma za esencijalnim masnim kiselinama velika.Malo je poznato da ove esencijalne masne kiseline nose tkz. pi-oblak elektrona koji se vezuje upravo za nezasiceni lanac ugljenika koji mogu da se vide u lancu upravo ovih kiselina.Ko malo udje u ovu problematiku svata da ce svaki organizam delovati razlicito neko ce oboleti od artrita nekom ce obleti srce a oni posle 50 – tih sigurno od starackog dijabetisa.Naime kompletan metabolizam masti je poremecen sto organizam moze da izdrzi tokom vremena ,ali na duze staze ne.Kada se na ovo nadovezu niz socijalnih faktora bolest je neminovna.Pokazatelji govore da je kod amera ovaj odnos 1: 25-50 u korist zasicenih masnih kiselina. . Treba dodati da Budvigova kombinuje a sto je vrlo bitno seme lana sa “sulfur rich protein “ koga ima u siru i to nemasnom maldom siru.time se kompletira ovo dejstvo. Vratio bih se na pocetak i onom pi – oblaku koga hemiska industrija nazalost unistava u margarinu, a njena istrazivanja su pokazala da je upravo pi – oblak zaduzen da dopremi kiseonik do same celije. Mozdase ovde krije odgovor na pojavu karcinoma neznam. Nadam se da ce ovim krenuti bar malo diskusija sa mrtve tacke. Nepotrebna je diskusija za ili protiv vec argumenti da li to moze pomoci.Za sada su svi argumenti na strani ove biljke ,pogotovo ako govorimo o preventivi .Za sada nije zabelezen nijedan negativan primer ali ako neko ima bilo koji primer protiv neka navede izvor.Ako nekog interesuju moji izvori za rado cu mu ih dati.

judith

pre 15 godina

ozbiljnost sa kojom mnogi na ovom sajtu preilaze ovoj temi dakako je za svaku pohvalu budi veru u prisustvo duha i savesti.
Moj mali doprinos:
1. Pre desetak godina je moje dete palo s bicikla u punoj brzini i tom preilikom zadobila teske i duboke posekotine i oderotine lica i vrata.
moj bivsi suprug je nabavio Saljicevu mast i jos i rastvor koji sam nanosila u kombinaciji Ucinak je bio fantastican,sve,kao rukom odneseno a na mestu krasti se pojavila mlada ,raze koza.Napominjem da je nasao negde na Banovom brdu sveze proizvode ,ako se dobro secam sin Saljicev ih pravi na licu mesta u zavisnosti od problema.Ovaj podatak bi mogao biti dragocen za be daj Boze.Bila je to jedna od retkih stvari koje je ucinio moj bivsi suprug ali ODLICNA!
2.Moja majka boluje od autoimune bolesti koja se sove LUPUS.Tragajuci po raznim izvorima ne bih li joj pomogla pronasla sam i terapiju lanenim semenom i procitala dosta o pozitivnom ucinku o kojima su strucniji od mene vec dosta napisali iznad.
3.Odlicno laneno seme u kesicam moze se kupiti u radnji DM U glavnoj ulici u Bg kod Beogradjanke(oko 80 din}
Pozdrav svima,ozbiljnima

Gandi

pre 18 godina

Ponovo jedan od onih stereotipnih i neodgovornih tekstova tipa "Ovo ce te spasiti".

Krajnji je red da se prestane sa epp tekstovima gde se u jednom izdanju kaze kako je na primer kofein (ili cokolada, paradajz, luk, paprika, laneno ulje, bundeva, jabukovo sirce) grozan i uzasan sastojak koji izaziva to i to, da bi u sledecem broju isti taj sastojak velicali zbog svojih svojstava. Ili obrnuto, svejedno.

Uopste, kriticka svest i objektivnost nasih medija i novinara je katastrofa, sve vernik do antivernika. Ili u nesto slepo veruje ili u nesto slepo neveruje.

Laneno ulje i rak. Isto tako je moglo biti napisano da i nedostatak dovoljnih kolicina vode, ili celuloznih vlakana, ili vitamina, ili minerala, ili izbalansirane ishrane, ili kulture zivljenja, izazivaju rak, sto je sve istina.

Grrrrr! Ne sporim vrednost lanenog ulja, ali povecan stepen masnoca kod obolelih od raka sigurno nije zbog toga sto su propustili da piju laneno ulje, vec zbog toga sto nisu propustali masno meso, kobasice, slaninu, kavurmu, pastete, sarme, zaprsku i slicne masne djakonije.

Ovakvi tekstovi ce samo nesrecne i lakoverne pacijente naterati da piju laneno ulje kao blesavi, ne shvatajuci da problem raka nije resiv pijenjem istog, nego mnogo kompleksnijim pristupom njihovoj bolesti.

Ocena teksta: 1 (cista jedinica) bez mogucnosti popravnog!

help please

pre 18 godina

laneno seme/ulje je ocigledno jedna od onih stvari iz kategorije svuda ih ima nisu skupi i veoma su zdravi (beli luk...) da li isto moze da se kaze za obicne mekinje jer su po lekarima spas za probavu

Dragana

pre 18 godina

Meni je već muka od naših sveznalica koje ne dozvoljavaju da se čuje ništa drugo osim, već poznatih domaćih nauka i shvatanja "stare", "dobre" medicine. Hvala Bogu pa sam se barem ja izbavila iz njenih čeljusti a to isto želim jos nekome (ko je u stanju da malo misli svojom, a ne tuđom glavom). Dr Johana Budvig je naučnica koja je nekoliko puta bila nominovana za Nobelovu nagradu - diplomirani farmaceut, doktor nauka - fizike i hemije, i lekar. Svojom terapijom sa lanenim uljem (u tekstu je dat samo hiljaditi deo njene terapije) izlečila je nekoliko hiljada TERMINALNIH pacijenata (to su oni kojima lekari, nakon što sve živo isprobaju na njima obično kažu: "Žao mi je, ali vama je ostalo još par meseci života. Idite kući, pa nam se javite kada vam bude zatrebao morfijum protiv bolova." - ovo je iz stvarnog života a ne iz SF filma!).
Naravno da se ne može sve razrešiti lanenim uljem i da su stvari mnogo komplikovanije, i mnogo je lakše osuditi ljude koji "nisu propustali masno meso, kobasice, slaninu, kavurmu, pastete, sarme, zaprsku i slicne masne djakonije (Gandi)", nego im pomoći. Upravo zbog njih je i dr Budvig napisala knjigu "Krebs - Das Problem und die Lösung" ("Rak - problem i rešenje") u kojoj između ostalog kaže: "Veoma je važno da se čovek posmatra kao jedinstvo tela, duše i duha. Različiti faktori prevladavaju u datom trenutku. Ja sam i danas ubeđena da, ukoliko neka žena ima jako loš brak, ako je svakodnevno izložena supresiji od strane svoga muža, tada joj ni ja ne mogu pomoći sa "lanenom" dijetom. Sva tri faktora zajedno, deo su čoveka."

Možda neko izađe malo iz ovog našeg skučenog prostora, nabavi knjige ove naučnice (koja je i sa svojih 90 godina držala predavanja!), pročita ih i možda pomogne nekome ili samom sebi.

Svi ovi tekstovi služe samo kao podsticaj da oslobodimo svoj "Zarobljeni um" i da krenemo u istraživanje, kako bismo bolje razumeli neke stvari. Uostalom, Istina nije ničije privatno vlasništvo a puteva do nje ima mnogo - i zato niko ne može da kaže "moj put treba da bude i tvoj put" (mada se kod nas više upotrebljava "mora da bude").

Moram na kraju da citiram i Velikog Gandija (mislim onog pravog, ne osobu koja se potpisuje pseudonimom Gandi) i ono što je on rekao o jednoj "alternativnoj" metodi lečenja: "Homeopatija leči veći procenat bolesti od svih drugih medicinskih terapija, od kojih je, bez sumnje, jeftinija i bezopasnija. Ona predstavlja najpotpuniju medicinsku nauku". Drago mi je što sam homeopata i što mogu da lečim sebe i svoju porodicu, pa makar nikad ne radila u ovoj zemlji kao homeopata!!!

prvi

pre 18 godina

evo sta pise na plivinom sajtu, dakle, na sajtu poznate farmaceutske kuce:

Sjemenke lana

Sjemenke lana sadrže ulja iznimne kakvoće, lignin i druga vlakna, dok je sve ostalo slično sastavu drugih sjemenki. Lignini su se u istraživanjima pokazali korisnim za smanjenje rizika nastanka raka dojke i jajnika, jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog spolnog hormona žene -potencijalnog podstrekača malignog rasta.

Sjemenke lana sadrže 57 posto alfa linolenske kiseline koja metaboličkom preobrazbom daje omega-3 masne kiseline, slavne zbog mnogostrukog ljekovitog djelovanja. Zbog toga laneno ulje, hladno prešano i nerafinirano kakvo je u sjemenkama u prehrani može zamijeniti ribu!

Zbog istog razloga laneno ulje ima utjecaj na vrijednost kolesterola, upalne procese i procese grušanja krvi... pa se preporučuje piti ga na žlice ili ga stavljati na salatu! Osobito se preporuča djeci, starijima, pothranjenima i rekonvalescentima, a preventivno djeluje na sve nas.

Kao i soja, i lan čeka bolja vremena i svoj "dokazani" materijal za ljekovitost. Promućurni ulažu novac u lan i tehnologiju protiv kvarenja ulja - jedinu manu savršenom ulju.

Branislav

pre 18 godina

Molim nekog da mi preporuci neki alternativni lek protiv artritisa u sakama i stopalama. Unapred se zahvaljujem
P.S. Lekove protiv bolova ne zelim ni da taknem; smatram da oni ne leche reumu.

m

pre 18 godina

1. Jedna moja poznanica je odbranila doktorsku disertaciju u kojoj je ustanovila povezanost niskog nivoa nezasićenih masnih kiselina (i povećanog nivoa zasićenih) sa pojavom raznih tumora, a pre svega malignih.
2. Laneno ulje je izvrsna namirnica (kao i laneno seme) bogata upravo nezasićenim masnim kiselinama, koje su za naše zdravlje neophodne isto koliko i razni vitamini i minerali. Zato ih u literaturi često nazivaju i esencijalnim masnim kiselinama.
3. Ne verujem da će neko izlečiti rak samo tako što će piti tri kašike lanenog ulja. Problem je mnogo širi.
4. Za opšte zdravlje, kao i za uspešnost terapije, veoma je bitna i "sreća", tj. mentalno zdravlje i pozitivan mentalni stav. Postoje ozbiljne studije koje ukazuju na uticaj npr. depresija na učestalost pojedinih "organskih" oboljenja. Ukratko: "srećni" ljudi su zdraviji od "nesrećnih".

P.S.
Pozdrav za Dr Mariju

ivana brasic

pre 12 godina

Htela bih da vam skrenem paznju na to da u clanku o lanenom ulju imate nekoliko gresaka. Prvo, laneno ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama omega 3, jer postoje i druge (omega 6) i njihov procenat je oko 50%, a ne 25%. Drugo Johana Budvig nije smislila smesu lanenog ulja i mladog sira zbog boljeg ukusa ili bolje odrzivotsti, vec zbog lakse apsorpcije.

denis

pre 16 godina

hey ljudi ima li neko da moze poslati laneno ulje u prizrenu tako reci na kosovu ako moze neko neka mi javi nepitam cenu koliko je molim vas potrebno je mnogo

Gandi

pre 18 godina

Uuuuu, protreses drvo da padne neki plod a ono izletose ose iz njega :>)

To je na ime reakcija na moje pisanije koje se jedino i sustinski bavilo kulturom pisanja tekstova, a ne niti naucnicom Budvig, niti svojstvima lanenog ulja, niti homeopatijom, niti suzenjem svesti, vec samo pitanjem "vernika i nevernika" ili sto bi politicari popularno rekli fenomenom Pavla i Savla.

Opet ponavljam da mi je muka od takvih "sirokih umova" koji stalno prave epp za neka sredstva a onda ih posipaju pepelom, jer ona naravno nisu to za sta se predstavljaju. Nije problem u korisnosti lanenog ulja, vec u tome da se to prezentuje nekriticki.

Evo tipicnih primera: Paradajz je super jer ima mineralnih soli, cisti bubrege, cisti organizam - Paradajz je stetan jer ima kiseline koje nadrazuju sluzokozu, on je ekstremno jin pa je u makrobiotici zabranjen (kao i paprika), njegova kozica se lepi za creva i slicno, Kofein je odlican stimulans jer podstice vitalnost, bolje pamcenje i misljenje, kao tonik pomaze depresivnima, slabima - Koefin je uzas savremenog drustva jer stvara hiperaktivnost kod dece i odraslih, nesanice, dijareje, slabost besike, nadrazaj zeludca, itd. Glina je super jer cisti organizam, oslobadja nas toksina, regulise probavu - Glina je opasnost jer povecava drenazu i izlucivanje dragocene vode, isusuje kozu, ubrzava stvaranje kamena u bubregu, Jabukovo sirce je fenomenalno jer leci skoro sve poznatije bolesti, ubrzava metabolizam, sagorevanje masti i slicno - Jabukovo sirce je skriveni otrov jer je puna plesni, menja alkalnost i ph krvi u negativnom smeru, nadrazuje sluzokozu, opterecuje bubrege, podstice rast gljivica, itd.

Svi gore navedeni sudovi su iz tkzv "zdrave stampe" i njihovih tekstova. I to je zapravo osnovni sindrom tkzv "otvorenog uma" koji kaze da je samo jedna istina moguca, kao sto je za pobornike otvorenog uma i otvorenog drustva to jedina moguca istina, bez obzira da li je kompletna ili ne.

Postoji hiljade korisnih i lekovitih supstanci koje su lekovite ukoliko se pravilno koriste i namenjene odredjenoj bolesti pacijentu, koje a koje pak mogu biti u suprotnom stetne. I to uvek treba navesti, a ne velicati nesto preterano do besmisla i kontraproduktivno.

momcilo

pre 18 godina

Jedan od najvećih alhemičara, ali i jedan od otaca moderne hemije, Paracelzius je rekao jednu veliku istinu: Sve je otrov i ništa nije otrov. To važi i za citostatike i za jabukovo sirće.
Viktore, kada bih ja dobio rak nikako ne bih voleo da mi neko tako decidirano kaže NEMA LEKA, prvenstveno zato što duboko verujem da nema 100% neizlečivih bolesti, već da postoje samo ljudi kojima nema pomoći.
Što se tiče eksperimentisanja i uvrštavanja u farmakopeju, mnogi biljni lekovi, da ne govorim o nekim egzotičnim i novim metodma kao što je radionika, ne mogu se testirati na način na koji se testiraju farmaceutski lekovi. To što način njihovog testiranja nije adekvatan ne znači da oni ne deluju, mada je i to često slučaj.
Meni je jasno zašto neko ko je klasično medicinski obrazovan to teško razumeva, ali moramo znati da napredak nauke zavisi samo od čovekove sposobnosti da prihvati neverovatno. Na koliko osporavanja je naišla pomenuta doktorka nauke, koja je nekoliko puta noimnovana za Nobela, zamislite šta bi se desilo da nekim slučajem seoski travar sa Homolja uspe da izleči rak. Kao i svemu moramo biti pre svega otvoreni za nove opcije, moramo raspolagati određenim znanjem, pa tek onda prihvatiti nešto ili ga odbaciti kao glupost.
Za one koji se odluče da koriste laneno seme važna napomena. Prilikom korišćenja morate unosti puno tečnosti(1 supena kašika - 200 ml vode ili soka). laneno seme je blag i dobar laksativ koji smeju da koriste i trudnice jer njegova sluz mehanički podmazuje creva.

nebojsa

pre 18 godina

Ovo jednostavno nije tacno.

Laneno ulje u vecim kolicinama NIJE zdravo.

Veoma lako oksidise u telu i inhibira enzime koji vrse elongaciju masnih kiselina.

Gagi

pre 18 godina

Vec dugo vremena citam o tome da je lan (u obliku semena ili ulja) veoma zdrav, naravno ako je pre svega u hladno cedjenom obliku. U tekstu nije receno da laneno ulje direktno sprecava rak, vec da je moguce da moze da bude dobro za preventivu, kao sto je vec opste poznata stvar da hladno cedjena biljna ulja kao izvor nezasicenim masnih kiselina su odlicni za zdravlje. A to da laneno ulje u vecoj kolicini nije zdravo, pa u tekstu se govori o 2-3 kasike ulja. Jasno je da se sa bilo kojim uljem i bilo cim uopste ne sme preterivati. Ono sto moze da se doda za lan jos jeste da je izuzetno bogat izvor omega 3 masti, pa je tako sjajna zamena za ribu recimo.

Victor

pre 18 godina

Za Momcila:

Postoji nekakav sindrom misljenja koji bi nazvali "Mitska svest" i koja veruje u nemoguce, tako da se izrazim. I jako je lako usvojiti takav nacin misljenja, jer pruza nadu da je sve moguce, cak i ako praksa pokaze suprotno.

Da nema te svesti i te nade ne bi bilo ni napretka nauke i znanja, i sa te strane sam spreman da uvek prihvatim optimistican pogled i na svet i na bolesti i na zivot. No, ima li tu nekih razumnih granica, gde saznanje ima svoje mesto umesto "slepe vere". To je posebno bitno kada se radi o teskim i ajde da se izrazim ublazenije, retko izlecivim bolestima.

Lepo je verovati da su odredjene trenutno neizlecive i tesko izlecive bolesti zapravo lecive. Ali dok se terapija njihovog izlecenja ne potvrdi mnostvom uspesnih primera, zna biti jako problematicno laicki eksperimentisati.

Uzecu na primer jedan poznati slucaj, to jest mast protiv opekotina travara Jovana Saljica, posebno sto licno poznajem tu porodicu. Iako je u stampi pisano o njenom cudesnom uticaju na opekotine poznate holivudske glumice, ista u praksi nije pokazala stalno tu cudesnost. Lekari su Saljicevu mast usvojili u praksi, prepisuju je rado kao dodatno sredstvo nege opekotina, ali nije postala ono o cemu narod voli da raspreda price: Cudesan lek. Par dozivljenih cuda nije merilo univerzalnosti leka, iako istine radi treba reci da Saljiceva mast zna u vecini slucajeva da dosta pomogne a u nekim slucajevima i vrlo znacajno, pa u tom kontekstu ima svoj veliki znacaj.

Mitska i paganska svest je fenomen ljudske istorije. Ona drustva koja su bila kriticnija prema toj vrsti svesti, racionalnija i vrednija, napredovala su na svim poljima. Ona koja su sklona paganskom, mogu samo da podivljaju, vracaju, bajaju, stavljaju sumnjive meleme na rane i tumore, i ubijaju svoje gradjane neznanjem.

Prvi sam medju pobornicima zdravije medicine, ajde da kazem alternativne, ali uz visok stepen odgovornosti. Uvek kao dobar primer isticem kinesku tradicionalnu medicinu koja je organizovana na slican nacin kao i zapadna klasicna medicina, to jest zvanicno preporucuje samo ono sto su vekovi i nebrojena praksa dokazali.

Primer: Akupunktura ne leci dijabetes i u kineskim udzbenicima je to tako i napisano. Ali zato kod nas poznata doktorka sa privatnom praksom akupunkture to "leci" i ljudi veruju u to. I onda ljudi pocnu da veruju da akupunktura sve leci, sto stvarno nije istina. Ne cenim manje akupunkturu zbog toga, naprotiv, samo se zalazem da svi budemo vise kriticni i oprezni, da ne kazem odgovorni i prema sebi i prema pacijentima, a ne da lecimo neznanjem i poluznanjem.

Verica

pre 18 godina

Toliko ljudi je ne samo umrlo, vec i uzasno muceno i iscrpljivano putem klasicne terapije. Ako ce ovo ulje nekoga izleciti i pri tom mu nece nanositi bolove, ne znam zasto bi neko oko toga pravio problem. Ono sto je sigurno, citostatici mu ne daju vecu sansu. Znam samo dve zene koje se godinama uspesno lece na klasican nacin(jos uvek se lece, nisu izlecene), dok su ostali ljudi koje sam znala, nazalost, podlegli. Naravno da ce na coveka bolje da utice neki od alternativnih pristupa, ukoliko organizam prethodno nije iscrpljen citostaticima. Nazalost, mnogi se jave ljudima koji lece na prirodan nacin kada bude vec kasno. Drago mi je sto ce da se ozvanici i tradicionalna medicina, pa ce tako moci i da se reklamira.

Vladimir Radovic

pre 18 godina

Laneno ulje je odlicno. Sam sam se uvjerio. Vec godinama ga koristim za premazivanje puscanih kundaka. Prvo stiti drvo kundaka od vlage i daje mu onaj barsunast osjecaj pod rukom, a drugo kundak daleko ljepse izgleda nego oni lakirani. Noj savjet je zato krpicu u ruke i laneno ulje i samo trljaj.

nebojsa

pre 18 godina

Ocigledno je da laneno ulje ima svoje vrednosti koje nezdrava (klasicna zapadna) ishrana nema. Ako se shvata kao dodatak ishrani, moze samo da pomogne. Naravno da ako se uzima u prevelikim kolicinama moze da bude stetno (kao i sve drugo u svemiru!!!), ali pomenute kolicine, u toku par meseci, pracene pauzom, definitivno imaju blagotvorno dejstvo na organizam. Ko nekriticki pokusava da ga diskredituje, stavlja se na stranu 'naucnika' koji su unistili karijeru Johane Budvig, jer su uvedeli da njeno istrazivanje ukazuje na stetnost margarina i drugih produkata zasicavanja ulja na koje su odredjeni 'naucnici' drzali patent.

Da li laneno ulje moze da izleci rak, to je drugo pitanje. Citao sam na desetine svedocanstava ljudi u SAD kojima je pomoglo, i to cak u situacijama kada su ih doktori poslali kuci da umru jer je zapadna medicina potpuno podbacila. Verovati da je ovoliki broj slucajeva dovoljan da se formira zakljucak o dejstvu lanenog ulja je pitanje licnog stava.

Ali isto tako treba znati da su citostatici u osnovi otrovi koji visokom procentu ubiju pacijenta pre nego sto ga izlece. A citostatici jesu i dalje osnova zapadne medicine po pitanju medikamenata za rak. Da ne govorim o tome da doktori cesto potezu noz pre nego sto pomisle na bilo koji drugi tip terapije. Ono sto im izmice je da postoji i nesto drugo sem hemikalija koje imaju provereno dejstvo i toksicnost. Pitanje odgovornosti, po mom misljenju: ako pacijent umre, makar mogu da kazu da nisu eksperimentisali na njemu.

Moje je stav da razliciti tipovi zapadne terapije treba da se kombinuju sa velikim promenama u ishrani kod lecenja raka.

Sto se tice nedovoljne kriticnosti novinara u prezentovanju naucnih i nutricionih tema, ne zelim ni da pocinjem o tome...

Branislav

pre 18 godina

Zamolio sam da neko napise o alternativnom (prirodnom) leku za ublazavanje reumatskih bolova u sakama i stopalama. Kako se, do danas, niko nije javio osecam potrebu da, na ovom forumu, izrazim svoje razocarenje.

Zabranjeni

pre 18 godina

Koliko mi je poznato, laneno ulje se koristi u industriji. Bar je tako bilo sedamdesetih godina, dje je sluzilo kao pomocno sredstvo za fino rezanje celika. Bilo je skupo ali korisno! Naravno, sve se vraca prirodoj hrani i lekovima, zato bi trebalo sacekati ispitivanja koja ce potvrditi nalaz naucnice. Mozda je ona i u pravu. ali ako i nije ne treba sve sto je novo docekivati 'na noz'.

Victor

pre 18 godina

Fenomen izlecenja raka odredjenim alternativnim metodama mozda treba sagledati iz jednog ugla koji kaze da je to jedna od najopasnijih i najubitacnijih bolesti danasnjice za koju kod najzlocudnijih oblika NEMA LEKA. Barem ne pouzdanog i uvek delujuceg, sto cete svakako zapaziti i kod zakljucaka ozbiljnih ne klasicnih iscelitelja.

Stoga treba biti jako oprezan kada nekome nesto sugerisemo putem medija.

Cudesna isceljenja su postojala od kako je pisane istorije, pa imamo svedocanstva o tome. Razni oblici terapija i razna sredstva uspevaju da izlece NEKE ljude od raka, ali cesto umeju i da ne pomognu.

S druge strane nije se igrati kod blazis i lecivih oblika raka pa ih pokusavati leciti alternativnim metodama, jer ako lek ne bude delovao, a bolest uznapreduje, nesto sto je u startu bilo izlecivo na kraju moze da postane smrtonosno. Posebno isticem to kod koznih promena, manjih tumora i slicno.

Zlatica Sapic

pre 9 godina

Postovanje!
Laneno ulje koristim u integralnim plocicama.

RECEPT:
1 kafena soljica lanenog ulja.
1 kafena soljica maslinovog ulja.
2 kafene soljice piva( u pivu potopiti 1 supenu kasiku ovsenih pahuljica,jecmenih, sojinih,psenicnih klica) da odstoji 30 min. da nabubre.
500 gr. integralnog brasna
1 prasak za pecivo
NAPOMENA: Dodajem 100 gr. poparene sitno iseckane blitve,bundevine i suncokretove semenke po 1 supenu kasiku.
Sve izmesati. Dobicete masno testo.
Puniti metalne modlice ili razvuci u plehu tanku koru.
U zagrejanoj rerni na 200 stepeni peci 20 min.
Izlomkati plocice ako niste koristili metalne modlice.

Prijatno!!!

marija

pre 18 godina

"Ja sam i danas ubeđena da, ukoliko neka žena ima jako loš brak, ako je svakodnevno izložena supresiji od strane svoga muža, tada joj ni ja ne mogu pomoći sa "lanenom" dijetom."
zar i zene u srecnom braku dobijaju rak???
elem, ovaj 'argument" je malchice cirkularan.
ako laneno ulje ne pomaze onima kojima nesto, kahm, ometa ekvilibrijum tela dushe i duha; a rak nastaje upravo kao posledica tih, kahm, ometajucih faktora; ispade da laneno ulje moze pomoci samo onima koji su vec zdravi.

Dr Marija

pre 18 godina

Laneno ulje je verovatno u nekoj meri korisno, kao sto se u tekstu pise, kao sto je klinicki dokazano na vise mesta u svetu da je zamena masti u ishrani sa maslinovim uljem mnogo celishodnija i zdravija.

Verovatno da tretmani sa lanenim uljem daju odredjene rezultate, kao sto ih daju i neke druge terapije.

Ono sto meni smeta u ovakvoj raspravi je apriori stav ZA kao i to da se uvek promovisu pozitivni rezultati neke terapije a ne i negativni. To jest, ako je izleceno hiljadu teskih pacijenata - to je odlican rezultat, ali koliko njih nije izleceno na taj nacin a pkousano je.

S druge strane imate vec pomenutu terapiju citostaticima, koja leci stotine hiljada sirom sveta sa nekom statistikom uspesnosti (ne znam tacno koliko, pa ne bih nagadjala) i to se uvek iznosi u praksi kroz saopstenja.

Tretmani citostaticima nisu naivni ni zdravi ali spasavaju mnoge zivote i kako klasicna medicina nije jos uvek nasla pouzdanije i efikasnije sredstvo, ona je trenutno najbolji izbor za vecinu nas.

Ne znam zasto se stalno kroz ovakve forume klasicnoj i zvanicnoj medicini poturaju "kukavicja jaja" i govori o njenim negativnim aspektima, kada je to jedna nauka koja se vrlo strogo i disciplinovano razvija. Kada ozbiljni medicinski radnici provere nebrojeno puta neki preparat ili terapiju i ona dokaze visoku pouzdanost, naravno da ce je uvrstiti u farmakopeju, udzbenike i terapijsku praksu, niko nije blesav ni lud da se odrekne dobrog leka. Tako ni lanenog ulja, na primer. Tako su na primer, apirin, penicilin, nitroglicerin, i slicni preparati dobili svoje zasluzeno i cenjeno mesto u medicini.

Ali zato, kada se u klasicnoj medicini govori o nekom leku, uvek se u u uputstvu jasno navede sta moze da izleci, koliko i kakve se nus pojave mogu pojaviti, sto u ovakvim pisanjima ne stoji, na zalost.

Victor

pre 18 godina

Uh, uh, ne mozes ocekivati od posetioca sajta da budu alternativni iscelitelji i da ti daju rekla kazala recepte. To bi bilo malo neodgovorno. Plus, treba da naletis na nekoga ko je imao tvoje nedace i uspesno se izlecio, pa da te uputi na pravu terapiju. Posto ne spadam ni u jednu kategoriju, a bih da ti nekako pomognem, evo par saveta.

Tebi bi sa alternativne strane verovatno mogla pomoci u nekoj meri

- akupunktura (javi se na Vojno medicinsku akademiju u Beogradu),

- zatim delimicno i travarstvo (pronadji neke ozbiljne knjige na tu temu, Tucakov, koji caj za pijenje koji za kupke i obloge), pa

- makrobiotika, imas knjige Michio Kushija, ali to zahteva potpunu promenu zivotnih navika,

- homeopatija (pitas u magazinu "Zdrav zivot" da ti nekoga klasicnog homeopatu preporuce),

- ajurvedska medicina zajedno sa indijskom masazom,

- mozda neki bioenergeticar, mada koliko znam njihovi efekti su kratkotrajni za tu bolest,

- vitafon aparat, iliti sajt www.vitafon.ru imas njihovo predstavnistvo kod nas, nacices adresu na siteu ili gledaj vikendom ART TV Kanal imaju emisiju, taj aparat bi svojim dejstvima na kapilarni sistem mogao da ti bude vrlo dobar,

- Bioptron lampa (Zepter), koja je verovao ti ili ne, ali pokazala solidne rezultate, stim sto ne verujem da bas moze reumu skroz da izleci, i tako redom.

Lista mogucih alternativnih tretmana je velika, imas tu jos i samane, i kostolomce, i banje, i lekovito blato u Bugarskom primorju, i antireumatske masti, i svasta jos ponesto, no, jedno je sigurno, nisam kompetentan da ti sugerisem izbor.

Ali eto, makar da vidis da svega ima, kao na pijaci :>)

Odin

pre 18 godina

Nimalo ne sumnjam u blagotvornost lanenog ulja, ali to ne menja cinjenicu da je ovaj tekst napisan amaterski. Kao i svi ostali clanci u novinama (pocev od Politike pa do raznih casopisa o zdravlju, nauci, svemu...) obiluje praznim tekstom, netacnim ili polutacnim informacijama. Izvori se retko kada navode i niko ne proverava njihov kredibilitet.

Btw. Kao konkretan primer besmislice navodim podatak: “Dr Budvig je analizirala sve prirodne masnoće i ulja i otkrila da se u lanenom ulju nalazi najveći procenat nezasićenih masnih kiselina (preko 25%)” Ako niste znali, reci cu vam da vec svinjska masnoca ima skoro 50 % nezasicenih masnih kiselina a kod lanenog ulja je taj procenat daleko veci. Ja mogu samo da nagadjam sta je Dr Budvig stvarno otkrila (verovatno se 25% odnosi na sadrzaj linolne ili linolenske kis.) Na osnovu ostalih komentara moze se zakljuciti da ovo nije jedina greska u tekstu.

Slobodan

pre 13 godina

Laneno seme i ulje se dugo smatralo zdravim, ali je dokazano da stvara toksicne naslage u organizmu, u nemackoj i francuskoj je zabranjeno za bilo kakvu prodaju za ljudsku upotrebu.
Cak je zabranjena upotreba za prehranu zivtoinja cije se meso prodaje za ljudsku upotrebu

Vladimir Radovic

pre 18 godina

Laneno ulje je odlicno. Sam sam se uvjerio. Vec godinama ga koristim za premazivanje puscanih kundaka. Prvo stiti drvo kundaka od vlage i daje mu onaj barsunast osjecaj pod rukom, a drugo kundak daleko ljepse izgleda nego oni lakirani. Noj savjet je zato krpicu u ruke i laneno ulje i samo trljaj.

Gandi

pre 18 godina

Ponovo jedan od onih stereotipnih i neodgovornih tekstova tipa "Ovo ce te spasiti".

Krajnji je red da se prestane sa epp tekstovima gde se u jednom izdanju kaze kako je na primer kofein (ili cokolada, paradajz, luk, paprika, laneno ulje, bundeva, jabukovo sirce) grozan i uzasan sastojak koji izaziva to i to, da bi u sledecem broju isti taj sastojak velicali zbog svojih svojstava. Ili obrnuto, svejedno.

Uopste, kriticka svest i objektivnost nasih medija i novinara je katastrofa, sve vernik do antivernika. Ili u nesto slepo veruje ili u nesto slepo neveruje.

Laneno ulje i rak. Isto tako je moglo biti napisano da i nedostatak dovoljnih kolicina vode, ili celuloznih vlakana, ili vitamina, ili minerala, ili izbalansirane ishrane, ili kulture zivljenja, izazivaju rak, sto je sve istina.

Grrrrr! Ne sporim vrednost lanenog ulja, ali povecan stepen masnoca kod obolelih od raka sigurno nije zbog toga sto su propustili da piju laneno ulje, vec zbog toga sto nisu propustali masno meso, kobasice, slaninu, kavurmu, pastete, sarme, zaprsku i slicne masne djakonije.

Ovakvi tekstovi ce samo nesrecne i lakoverne pacijente naterati da piju laneno ulje kao blesavi, ne shvatajuci da problem raka nije resiv pijenjem istog, nego mnogo kompleksnijim pristupom njihovoj bolesti.

Ocena teksta: 1 (cista jedinica) bez mogucnosti popravnog!

nebojsa

pre 18 godina

Ovo jednostavno nije tacno.

Laneno ulje u vecim kolicinama NIJE zdravo.

Veoma lako oksidise u telu i inhibira enzime koji vrse elongaciju masnih kiselina.

Dr Marija

pre 18 godina

Laneno ulje je verovatno u nekoj meri korisno, kao sto se u tekstu pise, kao sto je klinicki dokazano na vise mesta u svetu da je zamena masti u ishrani sa maslinovim uljem mnogo celishodnija i zdravija.

Verovatno da tretmani sa lanenim uljem daju odredjene rezultate, kao sto ih daju i neke druge terapije.

Ono sto meni smeta u ovakvoj raspravi je apriori stav ZA kao i to da se uvek promovisu pozitivni rezultati neke terapije a ne i negativni. To jest, ako je izleceno hiljadu teskih pacijenata - to je odlican rezultat, ali koliko njih nije izleceno na taj nacin a pkousano je.

S druge strane imate vec pomenutu terapiju citostaticima, koja leci stotine hiljada sirom sveta sa nekom statistikom uspesnosti (ne znam tacno koliko, pa ne bih nagadjala) i to se uvek iznosi u praksi kroz saopstenja.

Tretmani citostaticima nisu naivni ni zdravi ali spasavaju mnoge zivote i kako klasicna medicina nije jos uvek nasla pouzdanije i efikasnije sredstvo, ona je trenutno najbolji izbor za vecinu nas.

Ne znam zasto se stalno kroz ovakve forume klasicnoj i zvanicnoj medicini poturaju "kukavicja jaja" i govori o njenim negativnim aspektima, kada je to jedna nauka koja se vrlo strogo i disciplinovano razvija. Kada ozbiljni medicinski radnici provere nebrojeno puta neki preparat ili terapiju i ona dokaze visoku pouzdanost, naravno da ce je uvrstiti u farmakopeju, udzbenike i terapijsku praksu, niko nije blesav ni lud da se odrekne dobrog leka. Tako ni lanenog ulja, na primer. Tako su na primer, apirin, penicilin, nitroglicerin, i slicni preparati dobili svoje zasluzeno i cenjeno mesto u medicini.

Ali zato, kada se u klasicnoj medicini govori o nekom leku, uvek se u u uputstvu jasno navede sta moze da izleci, koliko i kakve se nus pojave mogu pojaviti, sto u ovakvim pisanjima ne stoji, na zalost.

judith

pre 15 godina

ozbiljnost sa kojom mnogi na ovom sajtu preilaze ovoj temi dakako je za svaku pohvalu budi veru u prisustvo duha i savesti.
Moj mali doprinos:
1. Pre desetak godina je moje dete palo s bicikla u punoj brzini i tom preilikom zadobila teske i duboke posekotine i oderotine lica i vrata.
moj bivsi suprug je nabavio Saljicevu mast i jos i rastvor koji sam nanosila u kombinaciji Ucinak je bio fantastican,sve,kao rukom odneseno a na mestu krasti se pojavila mlada ,raze koza.Napominjem da je nasao negde na Banovom brdu sveze proizvode ,ako se dobro secam sin Saljicev ih pravi na licu mesta u zavisnosti od problema.Ovaj podatak bi mogao biti dragocen za be daj Boze.Bila je to jedna od retkih stvari koje je ucinio moj bivsi suprug ali ODLICNA!
2.Moja majka boluje od autoimune bolesti koja se sove LUPUS.Tragajuci po raznim izvorima ne bih li joj pomogla pronasla sam i terapiju lanenim semenom i procitala dosta o pozitivnom ucinku o kojima su strucniji od mene vec dosta napisali iznad.
3.Odlicno laneno seme u kesicam moze se kupiti u radnji DM U glavnoj ulici u Bg kod Beogradjanke(oko 80 din}
Pozdrav svima,ozbiljnima

momcilo

pre 18 godina

Jedan od najvećih alhemičara, ali i jedan od otaca moderne hemije, Paracelzius je rekao jednu veliku istinu: Sve je otrov i ništa nije otrov. To važi i za citostatike i za jabukovo sirće.
Viktore, kada bih ja dobio rak nikako ne bih voleo da mi neko tako decidirano kaže NEMA LEKA, prvenstveno zato što duboko verujem da nema 100% neizlečivih bolesti, već da postoje samo ljudi kojima nema pomoći.
Što se tiče eksperimentisanja i uvrštavanja u farmakopeju, mnogi biljni lekovi, da ne govorim o nekim egzotičnim i novim metodma kao što je radionika, ne mogu se testirati na način na koji se testiraju farmaceutski lekovi. To što način njihovog testiranja nije adekvatan ne znači da oni ne deluju, mada je i to često slučaj.
Meni je jasno zašto neko ko je klasično medicinski obrazovan to teško razumeva, ali moramo znati da napredak nauke zavisi samo od čovekove sposobnosti da prihvati neverovatno. Na koliko osporavanja je naišla pomenuta doktorka nauke, koja je nekoliko puta noimnovana za Nobela, zamislite šta bi se desilo da nekim slučajem seoski travar sa Homolja uspe da izleči rak. Kao i svemu moramo biti pre svega otvoreni za nove opcije, moramo raspolagati određenim znanjem, pa tek onda prihvatiti nešto ili ga odbaciti kao glupost.
Za one koji se odluče da koriste laneno seme važna napomena. Prilikom korišćenja morate unosti puno tečnosti(1 supena kašika - 200 ml vode ili soka). laneno seme je blag i dobar laksativ koji smeju da koriste i trudnice jer njegova sluz mehanički podmazuje creva.

prvi

pre 18 godina

evo sta pise na plivinom sajtu, dakle, na sajtu poznate farmaceutske kuce:

Sjemenke lana

Sjemenke lana sadrže ulja iznimne kakvoće, lignin i druga vlakna, dok je sve ostalo slično sastavu drugih sjemenki. Lignini su se u istraživanjima pokazali korisnim za smanjenje rizika nastanka raka dojke i jajnika, jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog spolnog hormona žene -potencijalnog podstrekača malignog rasta.

Sjemenke lana sadrže 57 posto alfa linolenske kiseline koja metaboličkom preobrazbom daje omega-3 masne kiseline, slavne zbog mnogostrukog ljekovitog djelovanja. Zbog toga laneno ulje, hladno prešano i nerafinirano kakvo je u sjemenkama u prehrani može zamijeniti ribu!

Zbog istog razloga laneno ulje ima utjecaj na vrijednost kolesterola, upalne procese i procese grušanja krvi... pa se preporučuje piti ga na žlice ili ga stavljati na salatu! Osobito se preporuča djeci, starijima, pothranjenima i rekonvalescentima, a preventivno djeluje na sve nas.

Kao i soja, i lan čeka bolja vremena i svoj "dokazani" materijal za ljekovitost. Promućurni ulažu novac u lan i tehnologiju protiv kvarenja ulja - jedinu manu savršenom ulju.

help please

pre 18 godina

laneno seme/ulje je ocigledno jedna od onih stvari iz kategorije svuda ih ima nisu skupi i veoma su zdravi (beli luk...) da li isto moze da se kaze za obicne mekinje jer su po lekarima spas za probavu

Gagi

pre 18 godina

Vec dugo vremena citam o tome da je lan (u obliku semena ili ulja) veoma zdrav, naravno ako je pre svega u hladno cedjenom obliku. U tekstu nije receno da laneno ulje direktno sprecava rak, vec da je moguce da moze da bude dobro za preventivu, kao sto je vec opste poznata stvar da hladno cedjena biljna ulja kao izvor nezasicenim masnih kiselina su odlicni za zdravlje. A to da laneno ulje u vecoj kolicini nije zdravo, pa u tekstu se govori o 2-3 kasike ulja. Jasno je da se sa bilo kojim uljem i bilo cim uopste ne sme preterivati. Ono sto moze da se doda za lan jos jeste da je izuzetno bogat izvor omega 3 masti, pa je tako sjajna zamena za ribu recimo.

vojkan

pre 18 godina

Drago mi je da je jedna ovakva tema postavljena i da ima ovakvih misljenja. Kako je odavno postavljena nadam se da nije zaboravljena.Naime lanenovo seme sigurno je supstanca koja moze pomoci obolelima od karcionama toliko je pozitivnih primera da u to netreba sumnjati. Problem je u tome sto je pogresan pristup samoj temi.Niko nije odgovorio na pitanje sta je karcinom i zasto nastaje. Kada bi se to znalo onda nebi bilo oprecnih stavova .Svatilo bi se i sam mehanizam delovanja upravo esencijalnih masnih kiselina.Pojam esencijalna znaci da organizam ne moze sam da ih proizvede Ako se zna da smo zemlja koja najmanje konzumira ribu ,po nekim pokazateljima mozda I zadnja u Evropi onda se i svata da je glad organizma za esencijalnim masnim kiselinama velika.Malo je poznato da ove esencijalne masne kiseline nose tkz. pi-oblak elektrona koji se vezuje upravo za nezasiceni lanac ugljenika koji mogu da se vide u lancu upravo ovih kiselina.Ko malo udje u ovu problematiku svata da ce svaki organizam delovati razlicito neko ce oboleti od artrita nekom ce obleti srce a oni posle 50 – tih sigurno od starackog dijabetisa.Naime kompletan metabolizam masti je poremecen sto organizam moze da izdrzi tokom vremena ,ali na duze staze ne.Kada se na ovo nadovezu niz socijalnih faktora bolest je neminovna.Pokazatelji govore da je kod amera ovaj odnos 1: 25-50 u korist zasicenih masnih kiselina. . Treba dodati da Budvigova kombinuje a sto je vrlo bitno seme lana sa “sulfur rich protein “ koga ima u siru i to nemasnom maldom siru.time se kompletira ovo dejstvo. Vratio bih se na pocetak i onom pi – oblaku koga hemiska industrija nazalost unistava u margarinu, a njena istrazivanja su pokazala da je upravo pi – oblak zaduzen da dopremi kiseonik do same celije. Mozdase ovde krije odgovor na pojavu karcinoma neznam. Nadam se da ce ovim krenuti bar malo diskusija sa mrtve tacke. Nepotrebna je diskusija za ili protiv vec argumenti da li to moze pomoci.Za sada su svi argumenti na strani ove biljke ,pogotovo ako govorimo o preventivi .Za sada nije zabelezen nijedan negativan primer ali ako neko ima bilo koji primer protiv neka navede izvor.Ako nekog interesuju moji izvori za rado cu mu ih dati.

denis

pre 16 godina

hey ljudi ima li neko da moze poslati laneno ulje u prizrenu tako reci na kosovu ako moze neko neka mi javi nepitam cenu koliko je molim vas potrebno je mnogo

marija

pre 18 godina

"Ja sam i danas ubeđena da, ukoliko neka žena ima jako loš brak, ako je svakodnevno izložena supresiji od strane svoga muža, tada joj ni ja ne mogu pomoći sa "lanenom" dijetom."
zar i zene u srecnom braku dobijaju rak???
elem, ovaj 'argument" je malchice cirkularan.
ako laneno ulje ne pomaze onima kojima nesto, kahm, ometa ekvilibrijum tela dushe i duha; a rak nastaje upravo kao posledica tih, kahm, ometajucih faktora; ispade da laneno ulje moze pomoci samo onima koji su vec zdravi.

ivana brasic

pre 12 godina

Htela bih da vam skrenem paznju na to da u clanku o lanenom ulju imate nekoliko gresaka. Prvo, laneno ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama omega 3, jer postoje i druge (omega 6) i njihov procenat je oko 50%, a ne 25%. Drugo Johana Budvig nije smislila smesu lanenog ulja i mladog sira zbog boljeg ukusa ili bolje odrzivotsti, vec zbog lakse apsorpcije.

Gandi

pre 18 godina

Uuuuu, protreses drvo da padne neki plod a ono izletose ose iz njega :>)

To je na ime reakcija na moje pisanije koje se jedino i sustinski bavilo kulturom pisanja tekstova, a ne niti naucnicom Budvig, niti svojstvima lanenog ulja, niti homeopatijom, niti suzenjem svesti, vec samo pitanjem "vernika i nevernika" ili sto bi politicari popularno rekli fenomenom Pavla i Savla.

Opet ponavljam da mi je muka od takvih "sirokih umova" koji stalno prave epp za neka sredstva a onda ih posipaju pepelom, jer ona naravno nisu to za sta se predstavljaju. Nije problem u korisnosti lanenog ulja, vec u tome da se to prezentuje nekriticki.

Evo tipicnih primera: Paradajz je super jer ima mineralnih soli, cisti bubrege, cisti organizam - Paradajz je stetan jer ima kiseline koje nadrazuju sluzokozu, on je ekstremno jin pa je u makrobiotici zabranjen (kao i paprika), njegova kozica se lepi za creva i slicno, Kofein je odlican stimulans jer podstice vitalnost, bolje pamcenje i misljenje, kao tonik pomaze depresivnima, slabima - Koefin je uzas savremenog drustva jer stvara hiperaktivnost kod dece i odraslih, nesanice, dijareje, slabost besike, nadrazaj zeludca, itd. Glina je super jer cisti organizam, oslobadja nas toksina, regulise probavu - Glina je opasnost jer povecava drenazu i izlucivanje dragocene vode, isusuje kozu, ubrzava stvaranje kamena u bubregu, Jabukovo sirce je fenomenalno jer leci skoro sve poznatije bolesti, ubrzava metabolizam, sagorevanje masti i slicno - Jabukovo sirce je skriveni otrov jer je puna plesni, menja alkalnost i ph krvi u negativnom smeru, nadrazuje sluzokozu, opterecuje bubrege, podstice rast gljivica, itd.

Svi gore navedeni sudovi su iz tkzv "zdrave stampe" i njihovih tekstova. I to je zapravo osnovni sindrom tkzv "otvorenog uma" koji kaze da je samo jedna istina moguca, kao sto je za pobornike otvorenog uma i otvorenog drustva to jedina moguca istina, bez obzira da li je kompletna ili ne.

Postoji hiljade korisnih i lekovitih supstanci koje su lekovite ukoliko se pravilno koriste i namenjene odredjenoj bolesti pacijentu, koje a koje pak mogu biti u suprotnom stetne. I to uvek treba navesti, a ne velicati nesto preterano do besmisla i kontraproduktivno.

Dragana

pre 18 godina

Meni je već muka od naših sveznalica koje ne dozvoljavaju da se čuje ništa drugo osim, već poznatih domaćih nauka i shvatanja "stare", "dobre" medicine. Hvala Bogu pa sam se barem ja izbavila iz njenih čeljusti a to isto želim jos nekome (ko je u stanju da malo misli svojom, a ne tuđom glavom). Dr Johana Budvig je naučnica koja je nekoliko puta bila nominovana za Nobelovu nagradu - diplomirani farmaceut, doktor nauka - fizike i hemije, i lekar. Svojom terapijom sa lanenim uljem (u tekstu je dat samo hiljaditi deo njene terapije) izlečila je nekoliko hiljada TERMINALNIH pacijenata (to su oni kojima lekari, nakon što sve živo isprobaju na njima obično kažu: "Žao mi je, ali vama je ostalo još par meseci života. Idite kući, pa nam se javite kada vam bude zatrebao morfijum protiv bolova." - ovo je iz stvarnog života a ne iz SF filma!).
Naravno da se ne može sve razrešiti lanenim uljem i da su stvari mnogo komplikovanije, i mnogo je lakše osuditi ljude koji "nisu propustali masno meso, kobasice, slaninu, kavurmu, pastete, sarme, zaprsku i slicne masne djakonije (Gandi)", nego im pomoći. Upravo zbog njih je i dr Budvig napisala knjigu "Krebs - Das Problem und die Lösung" ("Rak - problem i rešenje") u kojoj između ostalog kaže: "Veoma je važno da se čovek posmatra kao jedinstvo tela, duše i duha. Različiti faktori prevladavaju u datom trenutku. Ja sam i danas ubeđena da, ukoliko neka žena ima jako loš brak, ako je svakodnevno izložena supresiji od strane svoga muža, tada joj ni ja ne mogu pomoći sa "lanenom" dijetom. Sva tri faktora zajedno, deo su čoveka."

Možda neko izađe malo iz ovog našeg skučenog prostora, nabavi knjige ove naučnice (koja je i sa svojih 90 godina držala predavanja!), pročita ih i možda pomogne nekome ili samom sebi.

Svi ovi tekstovi služe samo kao podsticaj da oslobodimo svoj "Zarobljeni um" i da krenemo u istraživanje, kako bismo bolje razumeli neke stvari. Uostalom, Istina nije ničije privatno vlasništvo a puteva do nje ima mnogo - i zato niko ne može da kaže "moj put treba da bude i tvoj put" (mada se kod nas više upotrebljava "mora da bude").

Moram na kraju da citiram i Velikog Gandija (mislim onog pravog, ne osobu koja se potpisuje pseudonimom Gandi) i ono što je on rekao o jednoj "alternativnoj" metodi lečenja: "Homeopatija leči veći procenat bolesti od svih drugih medicinskih terapija, od kojih je, bez sumnje, jeftinija i bezopasnija. Ona predstavlja najpotpuniju medicinsku nauku". Drago mi je što sam homeopata i što mogu da lečim sebe i svoju porodicu, pa makar nikad ne radila u ovoj zemlji kao homeopata!!!

Victor

pre 18 godina

Fenomen izlecenja raka odredjenim alternativnim metodama mozda treba sagledati iz jednog ugla koji kaze da je to jedna od najopasnijih i najubitacnijih bolesti danasnjice za koju kod najzlocudnijih oblika NEMA LEKA. Barem ne pouzdanog i uvek delujuceg, sto cete svakako zapaziti i kod zakljucaka ozbiljnih ne klasicnih iscelitelja.

Stoga treba biti jako oprezan kada nekome nesto sugerisemo putem medija.

Cudesna isceljenja su postojala od kako je pisane istorije, pa imamo svedocanstva o tome. Razni oblici terapija i razna sredstva uspevaju da izlece NEKE ljude od raka, ali cesto umeju i da ne pomognu.

S druge strane nije se igrati kod blazis i lecivih oblika raka pa ih pokusavati leciti alternativnim metodama, jer ako lek ne bude delovao, a bolest uznapreduje, nesto sto je u startu bilo izlecivo na kraju moze da postane smrtonosno. Posebno isticem to kod koznih promena, manjih tumora i slicno.

nebojsa

pre 18 godina

Ocigledno je da laneno ulje ima svoje vrednosti koje nezdrava (klasicna zapadna) ishrana nema. Ako se shvata kao dodatak ishrani, moze samo da pomogne. Naravno da ako se uzima u prevelikim kolicinama moze da bude stetno (kao i sve drugo u svemiru!!!), ali pomenute kolicine, u toku par meseci, pracene pauzom, definitivno imaju blagotvorno dejstvo na organizam. Ko nekriticki pokusava da ga diskredituje, stavlja se na stranu 'naucnika' koji su unistili karijeru Johane Budvig, jer su uvedeli da njeno istrazivanje ukazuje na stetnost margarina i drugih produkata zasicavanja ulja na koje su odredjeni 'naucnici' drzali patent.

Da li laneno ulje moze da izleci rak, to je drugo pitanje. Citao sam na desetine svedocanstava ljudi u SAD kojima je pomoglo, i to cak u situacijama kada su ih doktori poslali kuci da umru jer je zapadna medicina potpuno podbacila. Verovati da je ovoliki broj slucajeva dovoljan da se formira zakljucak o dejstvu lanenog ulja je pitanje licnog stava.

Ali isto tako treba znati da su citostatici u osnovi otrovi koji visokom procentu ubiju pacijenta pre nego sto ga izlece. A citostatici jesu i dalje osnova zapadne medicine po pitanju medikamenata za rak. Da ne govorim o tome da doktori cesto potezu noz pre nego sto pomisle na bilo koji drugi tip terapije. Ono sto im izmice je da postoji i nesto drugo sem hemikalija koje imaju provereno dejstvo i toksicnost. Pitanje odgovornosti, po mom misljenju: ako pacijent umre, makar mogu da kazu da nisu eksperimentisali na njemu.

Moje je stav da razliciti tipovi zapadne terapije treba da se kombinuju sa velikim promenama u ishrani kod lecenja raka.

Sto se tice nedovoljne kriticnosti novinara u prezentovanju naucnih i nutricionih tema, ne zelim ni da pocinjem o tome...

Zabranjeni

pre 18 godina

Koliko mi je poznato, laneno ulje se koristi u industriji. Bar je tako bilo sedamdesetih godina, dje je sluzilo kao pomocno sredstvo za fino rezanje celika. Bilo je skupo ali korisno! Naravno, sve se vraca prirodoj hrani i lekovima, zato bi trebalo sacekati ispitivanja koja ce potvrditi nalaz naucnice. Mozda je ona i u pravu. ali ako i nije ne treba sve sto je novo docekivati 'na noz'.

Odin

pre 18 godina

Nimalo ne sumnjam u blagotvornost lanenog ulja, ali to ne menja cinjenicu da je ovaj tekst napisan amaterski. Kao i svi ostali clanci u novinama (pocev od Politike pa do raznih casopisa o zdravlju, nauci, svemu...) obiluje praznim tekstom, netacnim ili polutacnim informacijama. Izvori se retko kada navode i niko ne proverava njihov kredibilitet.

Btw. Kao konkretan primer besmislice navodim podatak: “Dr Budvig je analizirala sve prirodne masnoće i ulja i otkrila da se u lanenom ulju nalazi najveći procenat nezasićenih masnih kiselina (preko 25%)” Ako niste znali, reci cu vam da vec svinjska masnoca ima skoro 50 % nezasicenih masnih kiselina a kod lanenog ulja je taj procenat daleko veci. Ja mogu samo da nagadjam sta je Dr Budvig stvarno otkrila (verovatno se 25% odnosi na sadrzaj linolne ili linolenske kis.) Na osnovu ostalih komentara moze se zakljuciti da ovo nije jedina greska u tekstu.

Verica

pre 18 godina

Toliko ljudi je ne samo umrlo, vec i uzasno muceno i iscrpljivano putem klasicne terapije. Ako ce ovo ulje nekoga izleciti i pri tom mu nece nanositi bolove, ne znam zasto bi neko oko toga pravio problem. Ono sto je sigurno, citostatici mu ne daju vecu sansu. Znam samo dve zene koje se godinama uspesno lece na klasican nacin(jos uvek se lece, nisu izlecene), dok su ostali ljudi koje sam znala, nazalost, podlegli. Naravno da ce na coveka bolje da utice neki od alternativnih pristupa, ukoliko organizam prethodno nije iscrpljen citostaticima. Nazalost, mnogi se jave ljudima koji lece na prirodan nacin kada bude vec kasno. Drago mi je sto ce da se ozvanici i tradicionalna medicina, pa ce tako moci i da se reklamira.

Branislav

pre 18 godina

Molim nekog da mi preporuci neki alternativni lek protiv artritisa u sakama i stopalama. Unapred se zahvaljujem
P.S. Lekove protiv bolova ne zelim ni da taknem; smatram da oni ne leche reumu.

m

pre 18 godina

1. Jedna moja poznanica je odbranila doktorsku disertaciju u kojoj je ustanovila povezanost niskog nivoa nezasićenih masnih kiselina (i povećanog nivoa zasićenih) sa pojavom raznih tumora, a pre svega malignih.
2. Laneno ulje je izvrsna namirnica (kao i laneno seme) bogata upravo nezasićenim masnim kiselinama, koje su za naše zdravlje neophodne isto koliko i razni vitamini i minerali. Zato ih u literaturi često nazivaju i esencijalnim masnim kiselinama.
3. Ne verujem da će neko izlečiti rak samo tako što će piti tri kašike lanenog ulja. Problem je mnogo širi.
4. Za opšte zdravlje, kao i za uspešnost terapije, veoma je bitna i "sreća", tj. mentalno zdravlje i pozitivan mentalni stav. Postoje ozbiljne studije koje ukazuju na uticaj npr. depresija na učestalost pojedinih "organskih" oboljenja. Ukratko: "srećni" ljudi su zdraviji od "nesrećnih".

P.S.
Pozdrav za Dr Mariju

Victor

pre 18 godina

Za Momcila:

Postoji nekakav sindrom misljenja koji bi nazvali "Mitska svest" i koja veruje u nemoguce, tako da se izrazim. I jako je lako usvojiti takav nacin misljenja, jer pruza nadu da je sve moguce, cak i ako praksa pokaze suprotno.

Da nema te svesti i te nade ne bi bilo ni napretka nauke i znanja, i sa te strane sam spreman da uvek prihvatim optimistican pogled i na svet i na bolesti i na zivot. No, ima li tu nekih razumnih granica, gde saznanje ima svoje mesto umesto "slepe vere". To je posebno bitno kada se radi o teskim i ajde da se izrazim ublazenije, retko izlecivim bolestima.

Lepo je verovati da su odredjene trenutno neizlecive i tesko izlecive bolesti zapravo lecive. Ali dok se terapija njihovog izlecenja ne potvrdi mnostvom uspesnih primera, zna biti jako problematicno laicki eksperimentisati.

Uzecu na primer jedan poznati slucaj, to jest mast protiv opekotina travara Jovana Saljica, posebno sto licno poznajem tu porodicu. Iako je u stampi pisano o njenom cudesnom uticaju na opekotine poznate holivudske glumice, ista u praksi nije pokazala stalno tu cudesnost. Lekari su Saljicevu mast usvojili u praksi, prepisuju je rado kao dodatno sredstvo nege opekotina, ali nije postala ono o cemu narod voli da raspreda price: Cudesan lek. Par dozivljenih cuda nije merilo univerzalnosti leka, iako istine radi treba reci da Saljiceva mast zna u vecini slucajeva da dosta pomogne a u nekim slucajevima i vrlo znacajno, pa u tom kontekstu ima svoj veliki znacaj.

Mitska i paganska svest je fenomen ljudske istorije. Ona drustva koja su bila kriticnija prema toj vrsti svesti, racionalnija i vrednija, napredovala su na svim poljima. Ona koja su sklona paganskom, mogu samo da podivljaju, vracaju, bajaju, stavljaju sumnjive meleme na rane i tumore, i ubijaju svoje gradjane neznanjem.

Prvi sam medju pobornicima zdravije medicine, ajde da kazem alternativne, ali uz visok stepen odgovornosti. Uvek kao dobar primer isticem kinesku tradicionalnu medicinu koja je organizovana na slican nacin kao i zapadna klasicna medicina, to jest zvanicno preporucuje samo ono sto su vekovi i nebrojena praksa dokazali.

Primer: Akupunktura ne leci dijabetes i u kineskim udzbenicima je to tako i napisano. Ali zato kod nas poznata doktorka sa privatnom praksom akupunkture to "leci" i ljudi veruju u to. I onda ljudi pocnu da veruju da akupunktura sve leci, sto stvarno nije istina. Ne cenim manje akupunkturu zbog toga, naprotiv, samo se zalazem da svi budemo vise kriticni i oprezni, da ne kazem odgovorni i prema sebi i prema pacijentima, a ne da lecimo neznanjem i poluznanjem.

Branislav

pre 18 godina

Zamolio sam da neko napise o alternativnom (prirodnom) leku za ublazavanje reumatskih bolova u sakama i stopalama. Kako se, do danas, niko nije javio osecam potrebu da, na ovom forumu, izrazim svoje razocarenje.

Victor

pre 18 godina

Uh, uh, ne mozes ocekivati od posetioca sajta da budu alternativni iscelitelji i da ti daju rekla kazala recepte. To bi bilo malo neodgovorno. Plus, treba da naletis na nekoga ko je imao tvoje nedace i uspesno se izlecio, pa da te uputi na pravu terapiju. Posto ne spadam ni u jednu kategoriju, a bih da ti nekako pomognem, evo par saveta.

Tebi bi sa alternativne strane verovatno mogla pomoci u nekoj meri

- akupunktura (javi se na Vojno medicinsku akademiju u Beogradu),

- zatim delimicno i travarstvo (pronadji neke ozbiljne knjige na tu temu, Tucakov, koji caj za pijenje koji za kupke i obloge), pa

- makrobiotika, imas knjige Michio Kushija, ali to zahteva potpunu promenu zivotnih navika,

- homeopatija (pitas u magazinu "Zdrav zivot" da ti nekoga klasicnog homeopatu preporuce),

- ajurvedska medicina zajedno sa indijskom masazom,

- mozda neki bioenergeticar, mada koliko znam njihovi efekti su kratkotrajni za tu bolest,

- vitafon aparat, iliti sajt www.vitafon.ru imas njihovo predstavnistvo kod nas, nacices adresu na siteu ili gledaj vikendom ART TV Kanal imaju emisiju, taj aparat bi svojim dejstvima na kapilarni sistem mogao da ti bude vrlo dobar,

- Bioptron lampa (Zepter), koja je verovao ti ili ne, ali pokazala solidne rezultate, stim sto ne verujem da bas moze reumu skroz da izleci, i tako redom.

Lista mogucih alternativnih tretmana je velika, imas tu jos i samane, i kostolomce, i banje, i lekovito blato u Bugarskom primorju, i antireumatske masti, i svasta jos ponesto, no, jedno je sigurno, nisam kompetentan da ti sugerisem izbor.

Ali eto, makar da vidis da svega ima, kao na pijaci :>)

Zlatica Sapic

pre 9 godina

Postovanje!
Laneno ulje koristim u integralnim plocicama.

RECEPT:
1 kafena soljica lanenog ulja.
1 kafena soljica maslinovog ulja.
2 kafene soljice piva( u pivu potopiti 1 supenu kasiku ovsenih pahuljica,jecmenih, sojinih,psenicnih klica) da odstoji 30 min. da nabubre.
500 gr. integralnog brasna
1 prasak za pecivo
NAPOMENA: Dodajem 100 gr. poparene sitno iseckane blitve,bundevine i suncokretove semenke po 1 supenu kasiku.
Sve izmesati. Dobicete masno testo.
Puniti metalne modlice ili razvuci u plehu tanku koru.
U zagrejanoj rerni na 200 stepeni peci 20 min.
Izlomkati plocice ako niste koristili metalne modlice.

Prijatno!!!