Subota, 27.05.2017.

14:53

Naše žene zaobilaze antibebi pilule

Izvor: B92

Naše žene zaobilaze antibebi pilule IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Farmaceut

pre 6 godina

@ moje iskustvo
I jos nesto. Vi ste sa vec losim predubedjenjima poceli da pijete pilule, a kada imate lose misljenje o nekom leku onda mozete poceti osecati neke negativne efekte.Nesto tipa obrnuti placebo.
Kao neko ko je u farmaciji jako dugo godina i nakon godina istrazivanja dejstva ab pilula, mogu reci da samo 2-5 % zena ima neke manje smetnje prilikom uzimanja ab pilula( manje smetnje tipa povremena mucnina, pojacana maljavost, bolne grudi) , a manje od 1% je imalo neki konkretniji problem ( tromboza , problem sa jetrom i plucima) i to samo one zene koje su pusaci ili koje su imale i ranije neke vece zdravstvene poteskoce. Obicne zene sa normalnim zdravstenim stanjem nisu imale nikakve konkretnije nuspojave.

Farmaceut

pre 6 godina

@ moje iskustvo
Svaki lek ima svoju kontraindikaciju pa tako i ab pilule. Samo se o ab pilulama vise prica u negativnom kontekstu. Lekovi za srce, pritisak, secer, jetru i ostalo uvek nose cak i vece rizike u koriscenju od koriscenja ab pilula ali se to uvek zanemaruje. Npr moja mama je pila neki lek kao terapiju posle zracenja i to joj je jako uticalo na vid- dok nije prestala da koristi imala je stalno zamucenje vida, a i sad nakon par godina od prestanka koriscenja i dalje joj se to povremeno desava. O negativnom dejstvu pilula se pise mnogo vise jer je to zenska stvar, a u Srbiji sve sto se tice zena mora biti sacekano na noz- slicno kao sa upotrebom epidurala tokom porodjaja- i dalje pola Srbije robuje babskim pricama kako je epidural stetan. I anestezije za zub mogu imati veoma stetnih posledica a opet se preko toga prelazi lako i o tome niko ne raspravlja. Sta god u Srbiji treba da pomogne i olaksa zenama to se uvek jako puno dovodi u pitanje. Jer ipak je ovo Srbija gde je jos uvek tabu da zene mogu da kontrolisu zacece i radjanje. Naravno sto se tice pilula uvek treba obaviti analize jer nisu za svakog pilule, nekima ne odgovaraju i sl.

M

pre 6 godina

A što da ne ona jednostavna metoda - određivanje plodnih dana pomoću mini-mikroskopa koji možete da kupite u svakoj apoteci, nije ni skup? To sam neko vreme koristila i nije omanulo.

moje iskustvo

pre 6 godina

dakle, osim ako lekar nije prepisao da devojka mora da uzima plilulu, nikako nr koristiti. rizik od venske tromboze je ogroman, embolije pluca takodje, da ne govorim o povecanju holesterola, smanjenju libida, promenama raspolozenja, natecenosti, konstantno bolnih grudi. uzimala sam i kada sam prestala, progledah.
razmislite logicno: koliko je invanzivna metoda kada zaustavlja ovulaciju? koliko to zapravo ima uticaja na celokupan organizam kada 'gasi' odredjene hormone dok drugi bujaju?
veliko ne s moje strane

T

pre 6 godina

Pila sam pilule 5 godina, nikakvih problema nije bilo. Štaviše, sredila mi se koža, ciklusi su mi nakon prestanka išli na tačno 28 dana, menstruacije su prestale da mi budu obilne i jezivo bolne. Pre pilula sam triput operisala dojku od tumora. Nakon njih su mi grudi zdrave. Najnormalnije sam zatrudnela, mleko ide potpuno normalno. Sad planiram da ugradim spiralu jer muž ne podnosi kondom, a meni je muka od brige oko neželjene trudnoće. Naravno da svaki lek nosi rizik, ali mislim da je abortus ipak lošiji metod kontracepcije. Ako ćemo da cvikamo od pilule, pročitajte nuspojave svake tablete pre uzimanja. Ne paranoišite već izaberite tip kontracepcije koji vam odgovara. Nije sramota štititi se. Siguran seks je dobar seks.

M

pre 6 godina

@Ana

Ispade da devojka treba da koristi potencijalno opasnu terapiju (tromboza i ostalo) u korist para? Odnosno, da se žrtvuje za svoju vezu, zato što je tako jeftinije?

M

pre 6 godina

Meni (37 god.) prepisane su da reše problem sa ciklusom a izazivaju mi takvu depresiju i bezvoljnost da ih se gadim neopisivo. Ne mogu sebe da prepoznam. Gledam na njih kao na otrov, bez preterivanja. Ne bih ih ni koristila da situacija sa ciklusom nije ozbiljna. Čim se završe 2 meseca terapije i čim završim sa traženim eventualnim invazivnim pregledima, prelazim na biljnu terapiju, pa šta bude. Više se na ovu grozotu ne vraćam. Možda bi trebalo odmah da obustavim, ali šta da radim kada uvek najpre slušam šta kaže zvanična medicina.

Milena

pre 6 godina

@ sonja
Tacno. Ja sam pocela da ih pijem zbog policisticnih jajnika i sad se to sredilo. Istovremeno posto od 19 godine imam ciste na grudima, i imala 2 manje operacije zbog toga, od kada pijem pilule te ciste su bukvalno nestale. Prvo su se smanjile a onda i nestale. Onda sam se udala i rodila dete. A ciste na grudima se nisu ponovo pojavile. Sad nosim spiralu pa iz tog razloga ne pijem pilule ali generalno savetujem devojkama pilule kada su u duzim vezama. Sredice im se ciklus, resice probleme sa jajnicima a ukoliko imaju ciste velika je verovatnoca da ce im pilule pomoci da se toga rese.

Sanja

pre 6 godina

Kao neko kome su prepisane pilule zbog hormonskog disbalansa, mogu da kažem da ih ne koriste devojke/žene koje ne moraju. Imaju više negativnih strana nego pozitivnih, od nestanka libida, konstantno bolnih grudi, depresije, povećanja kilaže (zadržavanje vode), da ne pričam o povećanom riziku od tromboze i raka dojke. Koristite kondom koji vas neće namučiti, a i sprečiće potencijalni prenos polnih bolesti. Kod nas se AB pilule prepisuju napamet, bez prethodno urađenih neophodnih pretraga i dovode nas u opasnost od raznoraznih fatalnih zdravstvenih komplikacija.

bobi

pre 6 godina

u sustini,pilula ne prija zeni,kondom i jednom i drugom,nije isti osecaj,poenta je,imaj odnose samo zbog pravljenja dece,ne zbog uzitka

L

pre 6 godina

I ja sam ih koristila godinu dana, sa svoje 22 godine. I batalila. Jeste da ne brineš o trudnoći, al brineš o trombozi... Danas još malo pa ću da imam vene kao neka baba.
Mada jesu mi pomagale za menstrualne bolove, to mi jedino nedostaje.

Sonja

pre 6 godina

@ Luna
U zabludi si.Meni su se ciste smanjile tacnije nestale godinu dana od pocetka koriscenja pilula za kontracepciju. Velika je zabluda da pilule stvaraju probleme na grudima, cak naprotiv , one ih smanjuju.

drmr2

pre 6 godina

pa zasto onda imamo toliko abortusa i HPV infekcija ako svi koristite kondom i stitite se od polno prenosivih bolesti? pilule se piju kada imate stalnog partnera i niste u riziku od polno prenosivih bolesti! a neznanje i predrasude koje citam u komentarima su jos jedan od razloga ovolikog broja abortusa...ovde svi znaju bolje od lekara, nesto nekad culi pa sad na sva zvona!

Glas iz kolonije

pre 6 godina

Pad u prodaji AB pilula je evidentan u većem delu Evrope, najviše zbog nuspojava i mogućnosti da se dobije ne samo rak nego i mnogo drugih bolesti koje od žene vrlo brzo naprave invalida.
Ovo je veoma interesantna tema za istraživačko novinarstvo, a nije je toliko vremenski zahtevno, samo treba malo ispratiti stranu štampu. Ima sve.

Ana

pre 6 godina

@Nina
Zato sto gomila devojaka koja koristi pilulu ima stalnog decka, i stabilne duge veze u kojima je potpuno besmisleno koristiti kondom, a treba se zastiti od nezeljene trudnoce. Antibebi pilula na svakih 20 dana kosta 600 din, a kondomi na svakih 20 dana kostaju oko 4000 din i vise. Ako nisi u stabilnoj vezi, kondom naravno, ako jesi, veruj mi, pilula. Em lakse em jeftinije

menjam nick

pre 6 godina

Pa to su lekovi, a ne bombone.. Ne treba da se piju kako se nekome ćefne.. Odlično je što se malo pije kod nas.. Dakle, lekove treba uzimati samo kada postoji indikacija.. Pozdrav od studenta farmacije..

cisto.da.i.ja.nesto.kazem

pre 6 godina

Pa nebih se bas slozila sa tim. Glavna terapija protiv disbalansa hormona kod nasih endokrinologa je AB pilula, kojuprepisu bez davanja uvida u opasnosti koje nosi... Mnogo mojih drugarica ih konzumira, vise iz tih nego iz preventivnih razloga... i sama sam koristola iste par meseci, pre godinu dana sam prestala jos nmg da organizam dovedem u red.... zlo

Marija

pre 6 godina

Neću da se bakćem s pilulom i rizicima po zdravlje koje ona nosi. Kondom je najefikasnije i najpristupačnije kontraceptivno sredstvo, bez nusefekata. I pustite vi to „umanjuje osećaj“, hirurzi operišu u rukavicama debljim od kondoma. A i koristite ga stalno pa ćete se navići.

Ivan

pre 6 godina

A zasto onda u skandinaviji zene u tolikom procentu koriste pilule, sta one su glupe neobrazovane kao nase zene ili nesto trece je u pitanju........

ivon

pre 6 godina

Ja sam dugo koristila pilulu, ali zbog nesnosnih migrena i hormonskog disbalansa (uticu posredno i na hormone stitaste zlezde) sam prestala. A nus pojava od pada libida itd.ima na tone.

dunav

pre 6 godina

Kontraceptivna pilula u malom, ali i ne i beznacajnom procentu, dovodi do raka dojke, zato je zene izbegavaju. Posebno je vazno da je se klone zene koje u porodicj imaju rak dojke. Svaka zene bi trebalo da uradi BRCA 1 i 2 test.

Lola

pre 6 godina

Mozda zato sto kad imate bilo kakvu promenu na dojci prvo pitanje od strane svakog specijaliste je: Da li pijete AB pilule...Ima neka tajna veza izmedju upotrene pilule i raka dojke pa ja ne bih eksperimentisala. Ima naravno i hrabrijih pa ko voli nek izvoli.

DrMr

pre 6 godina

Sve napisano stoji, s tim što treba napraviti poseban osvrt na uzrast i socijalnu situaciju u kojem su abortusi najčešći- to nisu srednjoškolci i studenti kako se najčešće veruje već udate žene koje su već rodile ali nemaju uslova za drugo, treće dete!! Kod nas je u braku osnovni vid kontracepcije abortus!! Klinke se jos i paze..

Nina

pre 6 godina

Zašto bih ja recimo koristila pilulu, kada postoji kondom koji ne izaziva ni trombozu, niti ostale bolesti koje može izazvati pilula, pri čemu za razliku od pilule štiti od polno prenosivih bolesti?
I zašto bi, aman, pilulu koristile mlade devojke koje na prvom mestu, pored trudnoće, treba da se štite od polno prenosivih bolesti?

spirogira

pre 6 godina

Hormonska kontracepcija nije najbolja za zdravlje (sem ako žena ima zdravstvenih problema koji zahtevaju unos hormona, povećan rizik za rak jajnika i slično) ali je po jednostavnosti upotrebe i efikasnosti neprevaziđena.

Nina

pre 6 godina

Zašto bih ja recimo koristila pilulu, kada postoji kondom koji ne izaziva ni trombozu, niti ostale bolesti koje može izazvati pilula, pri čemu za razliku od pilule štiti od polno prenosivih bolesti?
I zašto bi, aman, pilulu koristile mlade devojke koje na prvom mestu, pored trudnoće, treba da se štite od polno prenosivih bolesti?

DrMr

pre 6 godina

Sve napisano stoji, s tim što treba napraviti poseban osvrt na uzrast i socijalnu situaciju u kojem su abortusi najčešći- to nisu srednjoškolci i studenti kako se najčešće veruje već udate žene koje su već rodile ali nemaju uslova za drugo, treće dete!! Kod nas je u braku osnovni vid kontracepcije abortus!! Klinke se jos i paze..

Marija

pre 6 godina

Neću da se bakćem s pilulom i rizicima po zdravlje koje ona nosi. Kondom je najefikasnije i najpristupačnije kontraceptivno sredstvo, bez nusefekata. I pustite vi to „umanjuje osećaj“, hirurzi operišu u rukavicama debljim od kondoma. A i koristite ga stalno pa ćete se navići.

Lola

pre 6 godina

Mozda zato sto kad imate bilo kakvu promenu na dojci prvo pitanje od strane svakog specijaliste je: Da li pijete AB pilule...Ima neka tajna veza izmedju upotrene pilule i raka dojke pa ja ne bih eksperimentisala. Ima naravno i hrabrijih pa ko voli nek izvoli.

dunav

pre 6 godina

Kontraceptivna pilula u malom, ali i ne i beznacajnom procentu, dovodi do raka dojke, zato je zene izbegavaju. Posebno je vazno da je se klone zene koje u porodicj imaju rak dojke. Svaka zene bi trebalo da uradi BRCA 1 i 2 test.

spirogira

pre 6 godina

Hormonska kontracepcija nije najbolja za zdravlje (sem ako žena ima zdravstvenih problema koji zahtevaju unos hormona, povećan rizik za rak jajnika i slično) ali je po jednostavnosti upotrebe i efikasnosti neprevaziđena.

ivon

pre 6 godina

Ja sam dugo koristila pilulu, ali zbog nesnosnih migrena i hormonskog disbalansa (uticu posredno i na hormone stitaste zlezde) sam prestala. A nus pojava od pada libida itd.ima na tone.

menjam nick

pre 6 godina

Pa to su lekovi, a ne bombone.. Ne treba da se piju kako se nekome ćefne.. Odlično je što se malo pije kod nas.. Dakle, lekove treba uzimati samo kada postoji indikacija.. Pozdrav od studenta farmacije..

Glas iz kolonije

pre 6 godina

Pad u prodaji AB pilula je evidentan u većem delu Evrope, najviše zbog nuspojava i mogućnosti da se dobije ne samo rak nego i mnogo drugih bolesti koje od žene vrlo brzo naprave invalida.
Ovo je veoma interesantna tema za istraživačko novinarstvo, a nije je toliko vremenski zahtevno, samo treba malo ispratiti stranu štampu. Ima sve.

Sanja

pre 6 godina

Kao neko kome su prepisane pilule zbog hormonskog disbalansa, mogu da kažem da ih ne koriste devojke/žene koje ne moraju. Imaju više negativnih strana nego pozitivnih, od nestanka libida, konstantno bolnih grudi, depresije, povećanja kilaže (zadržavanje vode), da ne pričam o povećanom riziku od tromboze i raka dojke. Koristite kondom koji vas neće namučiti, a i sprečiće potencijalni prenos polnih bolesti. Kod nas se AB pilule prepisuju napamet, bez prethodno urađenih neophodnih pretraga i dovode nas u opasnost od raznoraznih fatalnih zdravstvenih komplikacija.

cisto.da.i.ja.nesto.kazem

pre 6 godina

Pa nebih se bas slozila sa tim. Glavna terapija protiv disbalansa hormona kod nasih endokrinologa je AB pilula, kojuprepisu bez davanja uvida u opasnosti koje nosi... Mnogo mojih drugarica ih konzumira, vise iz tih nego iz preventivnih razloga... i sama sam koristola iste par meseci, pre godinu dana sam prestala jos nmg da organizam dovedem u red.... zlo

drmr2

pre 6 godina

pa zasto onda imamo toliko abortusa i HPV infekcija ako svi koristite kondom i stitite se od polno prenosivih bolesti? pilule se piju kada imate stalnog partnera i niste u riziku od polno prenosivih bolesti! a neznanje i predrasude koje citam u komentarima su jos jedan od razloga ovolikog broja abortusa...ovde svi znaju bolje od lekara, nesto nekad culi pa sad na sva zvona!

Sonja

pre 6 godina

@ Luna
U zabludi si.Meni su se ciste smanjile tacnije nestale godinu dana od pocetka koriscenja pilula za kontracepciju. Velika je zabluda da pilule stvaraju probleme na grudima, cak naprotiv , one ih smanjuju.

Milena

pre 6 godina

@ sonja
Tacno. Ja sam pocela da ih pijem zbog policisticnih jajnika i sad se to sredilo. Istovremeno posto od 19 godine imam ciste na grudima, i imala 2 manje operacije zbog toga, od kada pijem pilule te ciste su bukvalno nestale. Prvo su se smanjile a onda i nestale. Onda sam se udala i rodila dete. A ciste na grudima se nisu ponovo pojavile. Sad nosim spiralu pa iz tog razloga ne pijem pilule ali generalno savetujem devojkama pilule kada su u duzim vezama. Sredice im se ciklus, resice probleme sa jajnicima a ukoliko imaju ciste velika je verovatnoca da ce im pilule pomoci da se toga rese.

Ana

pre 6 godina

@Nina
Zato sto gomila devojaka koja koristi pilulu ima stalnog decka, i stabilne duge veze u kojima je potpuno besmisleno koristiti kondom, a treba se zastiti od nezeljene trudnoce. Antibebi pilula na svakih 20 dana kosta 600 din, a kondomi na svakih 20 dana kostaju oko 4000 din i vise. Ako nisi u stabilnoj vezi, kondom naravno, ako jesi, veruj mi, pilula. Em lakse em jeftinije

Ivan

pre 6 godina

A zasto onda u skandinaviji zene u tolikom procentu koriste pilule, sta one su glupe neobrazovane kao nase zene ili nesto trece je u pitanju........

L

pre 6 godina

I ja sam ih koristila godinu dana, sa svoje 22 godine. I batalila. Jeste da ne brineš o trudnoći, al brineš o trombozi... Danas još malo pa ću da imam vene kao neka baba.
Mada jesu mi pomagale za menstrualne bolove, to mi jedino nedostaje.

T

pre 6 godina

Pila sam pilule 5 godina, nikakvih problema nije bilo. Štaviše, sredila mi se koža, ciklusi su mi nakon prestanka išli na tačno 28 dana, menstruacije su prestale da mi budu obilne i jezivo bolne. Pre pilula sam triput operisala dojku od tumora. Nakon njih su mi grudi zdrave. Najnormalnije sam zatrudnela, mleko ide potpuno normalno. Sad planiram da ugradim spiralu jer muž ne podnosi kondom, a meni je muka od brige oko neželjene trudnoće. Naravno da svaki lek nosi rizik, ali mislim da je abortus ipak lošiji metod kontracepcije. Ako ćemo da cvikamo od pilule, pročitajte nuspojave svake tablete pre uzimanja. Ne paranoišite već izaberite tip kontracepcije koji vam odgovara. Nije sramota štititi se. Siguran seks je dobar seks.

moje iskustvo

pre 6 godina

dakle, osim ako lekar nije prepisao da devojka mora da uzima plilulu, nikako nr koristiti. rizik od venske tromboze je ogroman, embolije pluca takodje, da ne govorim o povecanju holesterola, smanjenju libida, promenama raspolozenja, natecenosti, konstantno bolnih grudi. uzimala sam i kada sam prestala, progledah.
razmislite logicno: koliko je invanzivna metoda kada zaustavlja ovulaciju? koliko to zapravo ima uticaja na celokupan organizam kada 'gasi' odredjene hormone dok drugi bujaju?
veliko ne s moje strane

Farmaceut

pre 6 godina

@ moje iskustvo
Svaki lek ima svoju kontraindikaciju pa tako i ab pilule. Samo se o ab pilulama vise prica u negativnom kontekstu. Lekovi za srce, pritisak, secer, jetru i ostalo uvek nose cak i vece rizike u koriscenju od koriscenja ab pilula ali se to uvek zanemaruje. Npr moja mama je pila neki lek kao terapiju posle zracenja i to joj je jako uticalo na vid- dok nije prestala da koristi imala je stalno zamucenje vida, a i sad nakon par godina od prestanka koriscenja i dalje joj se to povremeno desava. O negativnom dejstvu pilula se pise mnogo vise jer je to zenska stvar, a u Srbiji sve sto se tice zena mora biti sacekano na noz- slicno kao sa upotrebom epidurala tokom porodjaja- i dalje pola Srbije robuje babskim pricama kako je epidural stetan. I anestezije za zub mogu imati veoma stetnih posledica a opet se preko toga prelazi lako i o tome niko ne raspravlja. Sta god u Srbiji treba da pomogne i olaksa zenama to se uvek jako puno dovodi u pitanje. Jer ipak je ovo Srbija gde je jos uvek tabu da zene mogu da kontrolisu zacece i radjanje. Naravno sto se tice pilula uvek treba obaviti analize jer nisu za svakog pilule, nekima ne odgovaraju i sl.

M

pre 6 godina

Meni (37 god.) prepisane su da reše problem sa ciklusom a izazivaju mi takvu depresiju i bezvoljnost da ih se gadim neopisivo. Ne mogu sebe da prepoznam. Gledam na njih kao na otrov, bez preterivanja. Ne bih ih ni koristila da situacija sa ciklusom nije ozbiljna. Čim se završe 2 meseca terapije i čim završim sa traženim eventualnim invazivnim pregledima, prelazim na biljnu terapiju, pa šta bude. Više se na ovu grozotu ne vraćam. Možda bi trebalo odmah da obustavim, ali šta da radim kada uvek najpre slušam šta kaže zvanična medicina.

M

pre 6 godina

@Ana

Ispade da devojka treba da koristi potencijalno opasnu terapiju (tromboza i ostalo) u korist para? Odnosno, da se žrtvuje za svoju vezu, zato što je tako jeftinije?

bobi

pre 6 godina

u sustini,pilula ne prija zeni,kondom i jednom i drugom,nije isti osecaj,poenta je,imaj odnose samo zbog pravljenja dece,ne zbog uzitka

Farmaceut

pre 6 godina

@ moje iskustvo
I jos nesto. Vi ste sa vec losim predubedjenjima poceli da pijete pilule, a kada imate lose misljenje o nekom leku onda mozete poceti osecati neke negativne efekte.Nesto tipa obrnuti placebo.
Kao neko ko je u farmaciji jako dugo godina i nakon godina istrazivanja dejstva ab pilula, mogu reci da samo 2-5 % zena ima neke manje smetnje prilikom uzimanja ab pilula( manje smetnje tipa povremena mucnina, pojacana maljavost, bolne grudi) , a manje od 1% je imalo neki konkretniji problem ( tromboza , problem sa jetrom i plucima) i to samo one zene koje su pusaci ili koje su imale i ranije neke vece zdravstvene poteskoce. Obicne zene sa normalnim zdravstenim stanjem nisu imale nikakve konkretnije nuspojave.

M

pre 6 godina

A što da ne ona jednostavna metoda - određivanje plodnih dana pomoću mini-mikroskopa koji možete da kupite u svakoj apoteci, nije ni skup? To sam neko vreme koristila i nije omanulo.

bobi

pre 6 godina

u sustini,pilula ne prija zeni,kondom i jednom i drugom,nije isti osecaj,poenta je,imaj odnose samo zbog pravljenja dece,ne zbog uzitka

Ana

pre 6 godina

@Nina
Zato sto gomila devojaka koja koristi pilulu ima stalnog decka, i stabilne duge veze u kojima je potpuno besmisleno koristiti kondom, a treba se zastiti od nezeljene trudnoce. Antibebi pilula na svakih 20 dana kosta 600 din, a kondomi na svakih 20 dana kostaju oko 4000 din i vise. Ako nisi u stabilnoj vezi, kondom naravno, ako jesi, veruj mi, pilula. Em lakse em jeftinije

Ivan

pre 6 godina

A zasto onda u skandinaviji zene u tolikom procentu koriste pilule, sta one su glupe neobrazovane kao nase zene ili nesto trece je u pitanju........

Nina

pre 6 godina

Zašto bih ja recimo koristila pilulu, kada postoji kondom koji ne izaziva ni trombozu, niti ostale bolesti koje može izazvati pilula, pri čemu za razliku od pilule štiti od polno prenosivih bolesti?
I zašto bi, aman, pilulu koristile mlade devojke koje na prvom mestu, pored trudnoće, treba da se štite od polno prenosivih bolesti?

Lola

pre 6 godina

Mozda zato sto kad imate bilo kakvu promenu na dojci prvo pitanje od strane svakog specijaliste je: Da li pijete AB pilule...Ima neka tajna veza izmedju upotrene pilule i raka dojke pa ja ne bih eksperimentisala. Ima naravno i hrabrijih pa ko voli nek izvoli.

dunav

pre 6 godina

Kontraceptivna pilula u malom, ali i ne i beznacajnom procentu, dovodi do raka dojke, zato je zene izbegavaju. Posebno je vazno da je se klone zene koje u porodicj imaju rak dojke. Svaka zene bi trebalo da uradi BRCA 1 i 2 test.

menjam nick

pre 6 godina

Pa to su lekovi, a ne bombone.. Ne treba da se piju kako se nekome ćefne.. Odlično je što se malo pije kod nas.. Dakle, lekove treba uzimati samo kada postoji indikacija.. Pozdrav od studenta farmacije..

Sonja

pre 6 godina

@ Luna
U zabludi si.Meni su se ciste smanjile tacnije nestale godinu dana od pocetka koriscenja pilula za kontracepciju. Velika je zabluda da pilule stvaraju probleme na grudima, cak naprotiv , one ih smanjuju.

Glas iz kolonije

pre 6 godina

Pad u prodaji AB pilula je evidentan u većem delu Evrope, najviše zbog nuspojava i mogućnosti da se dobije ne samo rak nego i mnogo drugih bolesti koje od žene vrlo brzo naprave invalida.
Ovo je veoma interesantna tema za istraživačko novinarstvo, a nije je toliko vremenski zahtevno, samo treba malo ispratiti stranu štampu. Ima sve.

spirogira

pre 6 godina

Hormonska kontracepcija nije najbolja za zdravlje (sem ako žena ima zdravstvenih problema koji zahtevaju unos hormona, povećan rizik za rak jajnika i slično) ali je po jednostavnosti upotrebe i efikasnosti neprevaziđena.

Marija

pre 6 godina

Neću da se bakćem s pilulom i rizicima po zdravlje koje ona nosi. Kondom je najefikasnije i najpristupačnije kontraceptivno sredstvo, bez nusefekata. I pustite vi to „umanjuje osećaj“, hirurzi operišu u rukavicama debljim od kondoma. A i koristite ga stalno pa ćete se navići.

Milena

pre 6 godina

@ sonja
Tacno. Ja sam pocela da ih pijem zbog policisticnih jajnika i sad se to sredilo. Istovremeno posto od 19 godine imam ciste na grudima, i imala 2 manje operacije zbog toga, od kada pijem pilule te ciste su bukvalno nestale. Prvo su se smanjile a onda i nestale. Onda sam se udala i rodila dete. A ciste na grudima se nisu ponovo pojavile. Sad nosim spiralu pa iz tog razloga ne pijem pilule ali generalno savetujem devojkama pilule kada su u duzim vezama. Sredice im se ciklus, resice probleme sa jajnicima a ukoliko imaju ciste velika je verovatnoca da ce im pilule pomoci da se toga rese.

cisto.da.i.ja.nesto.kazem

pre 6 godina

Pa nebih se bas slozila sa tim. Glavna terapija protiv disbalansa hormona kod nasih endokrinologa je AB pilula, kojuprepisu bez davanja uvida u opasnosti koje nosi... Mnogo mojih drugarica ih konzumira, vise iz tih nego iz preventivnih razloga... i sama sam koristola iste par meseci, pre godinu dana sam prestala jos nmg da organizam dovedem u red.... zlo

Sanja

pre 6 godina

Kao neko kome su prepisane pilule zbog hormonskog disbalansa, mogu da kažem da ih ne koriste devojke/žene koje ne moraju. Imaju više negativnih strana nego pozitivnih, od nestanka libida, konstantno bolnih grudi, depresije, povećanja kilaže (zadržavanje vode), da ne pričam o povećanom riziku od tromboze i raka dojke. Koristite kondom koji vas neće namučiti, a i sprečiće potencijalni prenos polnih bolesti. Kod nas se AB pilule prepisuju napamet, bez prethodno urađenih neophodnih pretraga i dovode nas u opasnost od raznoraznih fatalnih zdravstvenih komplikacija.

M

pre 6 godina

A što da ne ona jednostavna metoda - određivanje plodnih dana pomoću mini-mikroskopa koji možete da kupite u svakoj apoteci, nije ni skup? To sam neko vreme koristila i nije omanulo.

DrMr

pre 6 godina

Sve napisano stoji, s tim što treba napraviti poseban osvrt na uzrast i socijalnu situaciju u kojem su abortusi najčešći- to nisu srednjoškolci i studenti kako se najčešće veruje već udate žene koje su već rodile ali nemaju uslova za drugo, treće dete!! Kod nas je u braku osnovni vid kontracepcije abortus!! Klinke se jos i paze..

drmr2

pre 6 godina

pa zasto onda imamo toliko abortusa i HPV infekcija ako svi koristite kondom i stitite se od polno prenosivih bolesti? pilule se piju kada imate stalnog partnera i niste u riziku od polno prenosivih bolesti! a neznanje i predrasude koje citam u komentarima su jos jedan od razloga ovolikog broja abortusa...ovde svi znaju bolje od lekara, nesto nekad culi pa sad na sva zvona!

L

pre 6 godina

I ja sam ih koristila godinu dana, sa svoje 22 godine. I batalila. Jeste da ne brineš o trudnoći, al brineš o trombozi... Danas još malo pa ću da imam vene kao neka baba.
Mada jesu mi pomagale za menstrualne bolove, to mi jedino nedostaje.

M

pre 6 godina

@Ana

Ispade da devojka treba da koristi potencijalno opasnu terapiju (tromboza i ostalo) u korist para? Odnosno, da se žrtvuje za svoju vezu, zato što je tako jeftinije?

ivon

pre 6 godina

Ja sam dugo koristila pilulu, ali zbog nesnosnih migrena i hormonskog disbalansa (uticu posredno i na hormone stitaste zlezde) sam prestala. A nus pojava od pada libida itd.ima na tone.

Farmaceut

pre 6 godina

@ moje iskustvo
I jos nesto. Vi ste sa vec losim predubedjenjima poceli da pijete pilule, a kada imate lose misljenje o nekom leku onda mozete poceti osecati neke negativne efekte.Nesto tipa obrnuti placebo.
Kao neko ko je u farmaciji jako dugo godina i nakon godina istrazivanja dejstva ab pilula, mogu reci da samo 2-5 % zena ima neke manje smetnje prilikom uzimanja ab pilula( manje smetnje tipa povremena mucnina, pojacana maljavost, bolne grudi) , a manje od 1% je imalo neki konkretniji problem ( tromboza , problem sa jetrom i plucima) i to samo one zene koje su pusaci ili koje su imale i ranije neke vece zdravstvene poteskoce. Obicne zene sa normalnim zdravstenim stanjem nisu imale nikakve konkretnije nuspojave.

T

pre 6 godina

Pila sam pilule 5 godina, nikakvih problema nije bilo. Štaviše, sredila mi se koža, ciklusi su mi nakon prestanka išli na tačno 28 dana, menstruacije su prestale da mi budu obilne i jezivo bolne. Pre pilula sam triput operisala dojku od tumora. Nakon njih su mi grudi zdrave. Najnormalnije sam zatrudnela, mleko ide potpuno normalno. Sad planiram da ugradim spiralu jer muž ne podnosi kondom, a meni je muka od brige oko neželjene trudnoće. Naravno da svaki lek nosi rizik, ali mislim da je abortus ipak lošiji metod kontracepcije. Ako ćemo da cvikamo od pilule, pročitajte nuspojave svake tablete pre uzimanja. Ne paranoišite već izaberite tip kontracepcije koji vam odgovara. Nije sramota štititi se. Siguran seks je dobar seks.

moje iskustvo

pre 6 godina

dakle, osim ako lekar nije prepisao da devojka mora da uzima plilulu, nikako nr koristiti. rizik od venske tromboze je ogroman, embolije pluca takodje, da ne govorim o povecanju holesterola, smanjenju libida, promenama raspolozenja, natecenosti, konstantno bolnih grudi. uzimala sam i kada sam prestala, progledah.
razmislite logicno: koliko je invanzivna metoda kada zaustavlja ovulaciju? koliko to zapravo ima uticaja na celokupan organizam kada 'gasi' odredjene hormone dok drugi bujaju?
veliko ne s moje strane

Farmaceut

pre 6 godina

@ moje iskustvo
Svaki lek ima svoju kontraindikaciju pa tako i ab pilule. Samo se o ab pilulama vise prica u negativnom kontekstu. Lekovi za srce, pritisak, secer, jetru i ostalo uvek nose cak i vece rizike u koriscenju od koriscenja ab pilula ali se to uvek zanemaruje. Npr moja mama je pila neki lek kao terapiju posle zracenja i to joj je jako uticalo na vid- dok nije prestala da koristi imala je stalno zamucenje vida, a i sad nakon par godina od prestanka koriscenja i dalje joj se to povremeno desava. O negativnom dejstvu pilula se pise mnogo vise jer je to zenska stvar, a u Srbiji sve sto se tice zena mora biti sacekano na noz- slicno kao sa upotrebom epidurala tokom porodjaja- i dalje pola Srbije robuje babskim pricama kako je epidural stetan. I anestezije za zub mogu imati veoma stetnih posledica a opet se preko toga prelazi lako i o tome niko ne raspravlja. Sta god u Srbiji treba da pomogne i olaksa zenama to se uvek jako puno dovodi u pitanje. Jer ipak je ovo Srbija gde je jos uvek tabu da zene mogu da kontrolisu zacece i radjanje. Naravno sto se tice pilula uvek treba obaviti analize jer nisu za svakog pilule, nekima ne odgovaraju i sl.

M

pre 6 godina

Meni (37 god.) prepisane su da reše problem sa ciklusom a izazivaju mi takvu depresiju i bezvoljnost da ih se gadim neopisivo. Ne mogu sebe da prepoznam. Gledam na njih kao na otrov, bez preterivanja. Ne bih ih ni koristila da situacija sa ciklusom nije ozbiljna. Čim se završe 2 meseca terapije i čim završim sa traženim eventualnim invazivnim pregledima, prelazim na biljnu terapiju, pa šta bude. Više se na ovu grozotu ne vraćam. Možda bi trebalo odmah da obustavim, ali šta da radim kada uvek najpre slušam šta kaže zvanična medicina.