Ponedeljak, 27.02.2017.

12:25

Srbija stari: Posle ćemo se čuditi šta nas je snašlo

Izvor: Tanjug

Srbija stari: Posle æemo se èuditi šta nas je snašlo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Crna Djordjija

pre 7 godina

@moje
A sta si ti od papira skupljao devet dana? Uzmes potvrdu iz suda i centra za soc rad i to je to. Meni je sve ukupno oduzelo sat vremena.

Neko iz mase

pre 7 godina

Kako se samo kvazi-feminizam grupa prebacila u ovu rubriku :) Jadne žene, samo žele ljubav i svoju jaču polovinu, sa kojom su ravnopravne, ali tamo gde one žele, da mu život ispune kompletno, pa da ljubav procveta. A zli muškarci, ni ne znaju šta propuštaju, pa se otimaju i bore, a ni ne shvataju da su brak, obaveze i brige samo za njihovo dobro. Sudeći po komentarima, sve ste zlatne, i samo ste vi u pravu, a mi smo zatucani i uglavnom lenji i neobrazovani, bez vizije kako bi život trebalo da izgleda. Jeste, jeste, kako da nije… Ako vam je do udaje i potomstva, ne znam zašto se vređate kada vam se kaže da to uradite kada treba. Kandidata definitivno imate na pretek. Možda ne iz ciljane „mnogo jaka plata“ grupe, ali šta da se radi :) Ako niste spremne na odricanja, a uglavnom niste, nekih privilegija se morate odreći. Vi biste brak, potomstvo, bogatog muža, visoke škole, da ste jednako poželjne i u dvadesetim i u četrdesetim, da je uvek po vašem, da ne morate ni da kuvate, perete i peglate jer ste ravnopravne, seks u braku dajete na kašičicu… Od muškarca tražite samo da pristane na vaše uslove, inače je gad ako gleda fudbal ili odigra video igru, jer zaboga, zapostavio je porodicu. I onda bude: Bože moj, kako on neće da me ženi? Pa neće jer je shvatio šta mu je bolje. Uživaj što duže možeš, jedan je život i nije srednji vek! Savet važi i za žene takođe :)

Sneza

pre 7 godina

@ neko iz mase
Dolazimo do zakljucka da muskarcima uopste ne prija kad primete da je zena iznad njih po intelektu. Pretrpece to mozda i nekako ali samo ukoliko se zena bude ponasala veoma skromno tacnije na granici sa poniznoscu, i dopusti da on izgleda pametnije od nje. Inace je odmah proglasava za uobrazenu pa nece da , citiram " nece da je zeni". A da mozda jos poradi na sebi, svom znanju i obrazovanju da bi mogao da parira toj zeni , to taj muskarac nece. Lakse mu je da nadje neku pored koje njegov ego nece biti ugrozen , pored koje ce moci da izigrava nekog pametnog i sposobnog.

i ja sam tako pravila planove za neke stvari, pa se ne ostvariše...

pre 7 godina

"A mogu da uživam u neobaveznim vezama bez komplikacija do svoje 45-te godine i onda se oženim nekom od 30 godina."
@Neko iz mase

To ti misliš da možeš, a šta ako dodješ u te godine, a u medjuvremenu ti se život toliko izmeni da više ne možeš ni da imaš tu od 30? Zašto misliš (ako uopšte razmišljaš tako) da će tvoj život biti kao kod nekih drugih..? U stvari, ne znaš pouzdano šta će (sve) biti sutra, a kamoli za par godina ili deceniju od danas..?

Lena

pre 7 godina

@ neko iz mase
A zasto vama smeta sto se devojka pohvalila? Zasto je odmah uobrazena ?Zasto je problem sto trazi nekog poput sebe? Vi muskarci ne volite kada se stvari nazivaju pravim imenom jer vas to ugrozava.
I da uzme u obzir i one sa platama od 600 do 800 evra, pa i one od 200 do 400 situacija je slicna. Slican mentalitet vecine muskaraca u Srbiji. Vecina se ne zeni iz ljubavi. Ti sa vecim platama odlazu brak i decu do srednjih cetrdesetih ,jer su samozivi ,i onda se zene da bi dobili decu oko kojih nemaju nameru nesto mnogo da se cimaju, ali je vazno imati potomstvo , jer su tako nauceni. Oni sa 200 do 400 zeniti da upotpune svoj budzet, da im zena odmeni majku u kucnim poslovima i takdoje da se dokazu kao sposobni da oplode zenu, a oni sa platama od 600 do 800 evra oni uglavnom biraju ispod svog nivoa jer zele da im se drugi dive, pa su posle uglavnom nezadovoljni jer misle da su ipak zasluzili bolje. Ni lj od ljubavi. Uglavnom potpuno nezrele licnosti.

Ana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Devojka je verovatno napisala nivo obrazovanja i jezike samo zato sto stalno srecemo komentare momaka tipa " zasto nije odabrala nekog pekara ili molera nego onog tipa ". A zasto bi obrazovana zena koja govori jezike odabrala neobrazovanog molera? Zar nije logicno da zeli nekog bar pribliznog nivoa. Jos uz to, devojka je u komentaru napisala da joj nije kriterijum nivo obrazovanja i da bi bila sa deckom i da nema fakultet ali da je nacitan i pametan. Ne vidim problem u tome. U principu najgora od svih kombinacija koja moze postojati je kombinacija pametne, nacitane visokoobrazovane devojke i momka koji je neintelektualni tip . To je najgora moguca kombinacija jer radja frustracije a cesto i nasilje. To je ono kada se muskarac zali kako njegova stalno " pametuje" a ustvari ne moze da pojmi njeno razmisljanje jer je plitak. Kada je momak malo iznad devojke na intelektualnom nivou to i moze proci jer muskarcima prija kada zena njega pita za misljenje i kada je njegova poslednja. Ali kada je zena ta koja je intelektualno jaca od momka to je pisi propalo. Uzas od veze i braka. Ona mora da se unizi da bi se on osecao dobro i jako.
Naravno ima i momaka koji nisu zavrsili fakultete ali su nacitani, intelektualno tipovi i takvog sigurno ne bi odbila ni jedna pametna zena pa bila i doktor nauka. Ali kod nas su cesto i ti visokoobrazovani zatucani i lenji pa je pametnim zenama jos teze. Nije ni cudo ona izreka da je teze udati se pametnoj zeni nego ruznoj zeni.

mr.wolf

pre 7 godina

@neko_iz_mase
Ja cu replicirati tvom odgovoru. Svakako se slazem da svako ima svoj izbor, pa tako ne vidim problem I da imas 45 godina I da se ozenis sa zenom od 30 god. kako kazes. Razumem I da ne zelis obaveze, da ne menjas slobodu za kako kazes 1m2 opeglane garderobe, da ne zelis kompromise. Tvoji prijatelji se kaju, svi do jednog, I to razumem, ali zasto se onda jednostavno ne razvedu, prosto je, podneses zahtev I to je to.
E sada sustina. Sustina je da ti ne shvatas sta je brak. Sustina je da tvoji nesrecni prijatelji takodje ne znaju. Sustina je da ti je bracni drug srodna dusa (nije bitno koliko godina ima), da delite lepe I ruzne stvari, da imate potomstvo koje ce odrasti u ljubavi. Da se volite, svadjate, smejjete, placete...
Sustina je da ti to ne razumes sada, mozda nikada I neces, zato imas takvo razmisljanje, ali kao sto rekoh, imas prava na to, I ukoliko je tebi zivot koji imas lep, ispunjava te "zezanje" do 45.te, samo napred. Nemoj samo da zaboravis da sa takvim stavom nije bitno kada ces se ozeniti, sve ce biti isto I tada, I dalje ce morati da pravis komproomise, neces imati "slobodu", I ponovo se svodi da ces doci do kesice supe, I na kraju ces opet biti nesrecan. Zato ti kazem da ako ne shvatis sustinu, sve ostalo je konstanta. Tvojim prijateljima saljem poruku, razvedite se, nemojte ziveti u losem braku, ili preispitajte sebe.

Tijana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Sve je ok sto ti pises ali zaboravljas da je ovde u Srbiji minimum 80% momaka veoma nakaradno vaspitano, pa ni obrazovanje nekad tu ne pomogne. Ali opet uz obrazovanje se ipak koliko toliko sire pogledi na svet pa je normalno ocekivati da ce obrazovana devojka pre naci istomisljenika i srodnu dusu medju njima . Takodje, clanovi biblioteka su vecinom zene, dok momci i ako citaju to je nesto samo za struku i mozda stripove.Kad pitate nekog decka sta je zadnje procitao gledaju vas belo, kao da niste pri sebi. Problem je sto je u Srbiji unazad 50 godina momci nazaduju , manje se obrazuju, a obrazovanih zena je sve vise. A kako se vec zna " zene se zaljibljuju u muskarca slusajuci ga". A sad vise nemaju sta da cuju od njih a da ih zainteresuje ili fascinira svojim znanjem ili razmisljanje. Kod vecine momaka u Srbiji sve se vrti oko igrica na racunaru, sporta ispred tv, piva i sexa. Suvise nedovoljno cak i za prosecnu devojku a kamoli za neku pametniju i obrazovaniju.

Bojana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Ok, ali ako vi muskarci necete da se zenite pre 40 te, na sta imate potpuno pravo, tesko da onda mozemo kriviti zene za smanjenje nataliteta. Istina je onda potpuno duigacija. A vecina muskaraca , bez obzira na sve cinjenice, pa i ti koji se zene u 40 tim , krivicu za to prebacuju na zene. Procitajte samo komentare na teme vezane za smanjenje nataliteta 90% komentatora razapinju zene na lomacu da su one krive sto je Srba sve manje. A mene da izvinete za.... za natalitet. Svako nek ulazi u brak kad hoce i nek sam odluci da li hoce jedno, petoro ili ni jedno dete.
A pro po price o izborima... ako odaberete pravu osobu za sebe, onda brak nije mucenje vec uzivanje. Znam nekol?ko parova koji su bas srecni u braku ali oni su znali dobro da izaberu, gledali su sustinu a ne izgled, birali su po vrednostima, stavovima a ne po godinama i sposobnosti radjanja, novcu i sl.Problem je sto je vecina nezrela i bira pogresno - daje prednost nebitnim i povrsnim stvarima naspram onih vaznih.Otuda i losi brakovi. Takodje sve je veca sebicnost i usmerenost samo na sebe. Zavaravate se ako mislite da cete se odjednom promeniti u 40 tim i biti usmereni na porodicu ako ste sve do tada gledali samo na sebe . Niti da ce vasa zenica to tek tako prihvatati. Mozda neka i hoce ali je takvoj stalo samo do vasih para. Mislim da muskarci kod nas imaju problem jer su jos uvek zarobljeni u tradicionalnim okvirima a opet su prihvatili i neke moderne odlike. I onda bi najbolje za sebe iz jednog i iz drugog miljea, a to je nemoguce. Ne mozete ocekivati pametnu obrazovanu zenu a da aminuje svaku vasu rec bez promisljanja . Ne mozete ocekivati vrhunski sex ako ste resili da ozenite onu koja je pre vas bila veoma cedna i ne voli mnogo sex. Ne mozete ocekivati obrazovanu zenu koja super zaradjuje a ocekujete da bude ponizna prema vasim roditeljima. Ne mozete ocekivati pametnu zenu koja super zaradjuje a da opet sve po kuci radi sama dok vi odmarate jer ste se umorili na poslu. Ne mozete ocekivati da kad odaberete neku koja je samo lepa , da posle bude i pametna i sposobna. Zbog tih protivrecnosti u prihvatanju modernog i ocuvanja tradicionalnog, vi muskarci se osecate nesrecnije u braku. Jer uglavnom izaberete pogresno, dajuci vecu prednost onome tradicionalnom jer je ono jako ukorenjeno u vama ( pa se posle zalite kako nemate sta da pricate sa tom samo lepom , plodnom ali ne preterano pametnoj zeni) . A opet i ako odaberete dajuci prednost modernom, opet cete biti nezadovoljni , jer vas ego kao muskarca ce biti ugrozen .

Nevena

pre 7 godina

@ japoniko
Ako je tebi sa 38 godina najvaznije kako devojka izgleda , onda i nisi za zenidbu. Jer kako god izgledala sada ta devojka, za 10, 15 godina sigurno nece tako izgledati i sta ces onda da radis? Da trazis drugu koja reprezentativno izgleda. S druge strane, ne pamtim kad sam videla zgodnog zategnutog muskarca starijeg od 35 godina? Da nema stomacinu to je jedan u 100 muskaraca starijih od 35 godina.Radim kao medicinska sestra i mogu reci da su nasi muskarci mnogo zapusteniji od zena fizicki.A opet ocekuju skoro pa savrsenstvo od zenskog izgleda.

Ivana

pre 7 godina

@ bojana
Izgleda da si na zadnjem komentaru dobila vise minusa jer ljudi ovde ne vole da cuju da zena svojim radom posteno zaradjuje dobre pare. Muskarci se tu narocito osecaju ugrozeno jer im je povredjen ego i muskost.
I u pravu si za intelektualno spajanje tj da momak i devojka treba da budu na istom nivou intelekta. Tu ne mislim da decko mora da ima zavrsen fakultet , ali je bitno da je nacitan i da ima nacin razmisljanja koji mi se dopada. Ljudi drugacijeg novoa intelekta i razmisljanja ne mogu ziveti srecno zajedno.Imala sam dosta sastanaka sa momcima koji na prvu loptu su sasvim ok ( tipa vredan, obrazovan, miran , ne mislim na lepotu i novac jer me to kod muskaraca ne zanima ) , a onda cujete stav od npr prvog decka da bi da je on na vlasti da bi pobili sve homoseksualce, od drugog decka na sastanku cujete kako misli da su zene niza klasa od njih i da ocekuju da se zena uvek ponasa kao ispod njega, od treceg decka cujem kako je citanje gubljenje vremena i da svo slobodno vreme igra igrice,od cetvrtog decka da je muska prevara oprostiva ali zenska nije. Sa petim sam isla na 6 sastanaka i tek na sestom se otkrio jer je ispricao kako je njegov kum zavrsio taj dan u zatvoru jer je prebio zenu, jer ga je ona navodno varala, tako su mu drugari napunili glavu. Kad sam ja rekla pa sto je istukao , bolje da je ostavio, on je poceo sa teorijom kako je to udarac za muski ego, kako je logicno da se istuce zena kada je neposlusna- to su njegove reci . Da ne nabrajam dalje. Toliko je toga sto moze jako da odbije.
Ja sam imala samo dva decka u zivotu. Tj prvog sa 20 godina i bili smo 4 godina zajedno , a onda je on otisao i inostranstvo i tu je bio kraj. A za drugog sam se udala u svojoj 33 godini a upoznala sam ga u svojoj 31 godini. Sest godina sam bila sama iako sam imala puno udvaraca , isla sam na puno sastanaka, da dam sansu, da upoznam decka pa da vidim da li zelim vezu sa njim. Ali moram reci da je 90% momaka u Srbiji jako povrsna bez obzira na nivo obrazovanja. Toliko je zatucanih povrsnih razmisljanja koji su mene uzasno odbijali.Imalo je tu ok momaka, ono tipa dobrodusni fini ali prosto kad neko da neke za mene nepojmljive stavove koji odrazavaju njegov nacin zivota i razmisljanja, preko toga se ne moze tek tako preci.Moze neka obicna devojka ne mnogo intelektualna ali devojka koja ima stav , obrazovanje, dubinu , ona ne moze. I onda kada sam vec potonula i mislila da nikada necu naci muskarca za sebe, upoznala sam mog muza. I iako je fizicki potpuno neprimetan, buckast, iako nema para za bacanje, on me je osvojio svojim nacinom razmisljanja.

DEX

pre 7 godina

Koga briga od politicata za natalitet. O tome se prica nekoliko puta pred izbore kao sada i tu se prica i zavrsava. Sta je sa penzijom za majke sa trecim detetom. Da li je normalno da udzbenici za jedno dete kostaju kao minimalni licni dohodak. Da ne pominjem porez i sve sirupe koji se kupuju. Samo lud covek se ovde odlucuje na podizanje dece.

Baxuz

pre 7 godina

@Bojana

Hajde da pricamo kao dva intelektualca. Posto ste ostavili kratak CV uradicu isto i ja. Ja imam 34 godine i 11 godina visokog obrazovanja (6 godina osnovne i 5 specijalisticke studije). Doduse ne zaradjujem 1800€ vec oko 800 sa 40 sati prekovremenog rada. Ja uopste ne znam gde vi vidite te 40to godisnjake sa devojkama od 25 godina. To je tako mali procenat da je zanemarljiv. Od mojih kolega slicnih godina vecina je ozenjena sa osobama pribliznih godina. Oni koji nisu imaju devojke takodje slicnih godina. Naravno da je u tridesetim teze naci odgovarajuceg partnera nego u 20tim, uvek je tako bilo i bice. Zenama jos teze, znam da to nije pravedno. Verujem ja vama. Moguce je da plata od 1800 koju ste pomenuli za vase kolege njima omogucava u ovom siromastvu, zivot iz 1001 noci. Ne znam, nemam tolike prihode.
Dakle bice da kao sto oni muskarci, koji svuda vide sponzuruse, imaju takvu percepciju, jer ih bas takve osobe privlace, da je vas problem slicne prirode. Mozda ako bi pored muskaraca koji zaradjuju 1000-1800€ u statistiku ubacili i one koji zaradjuju 600-800 :) dobili realniju sliku.
PS: Ni u jednoj drzavi najobrazovaniji sloj nije nosilac nataliteta, vec je totalno suprotno.
PPS: Muskarac koji smatra da zena posle 30 ne moze da rodi, ne treba ni jednoj zeni imala ona 18 ili 88 godina. Ako u Srbiji vecina tako razmislja a vi trazite van Srbije. Kad mogu oni da "uvoze" Albanke da im rintaju i radjaju onda mozete i vi da uvozite Svedjane. :))

Neko iz mase

pre 7 godina

@ Bojana

"Sta ce meni visokoobrazovanoj, koja govori tecno cetiri strana jezika i obozava da cita i voli sve vrste intelektualnih stimulacija neki neobrazovani, zatucani."

Ovaj deo tvog komentara sam prevideo, ne znam ni sam kako. Čitao sam na telefonu, sad sam prešao za PC :) Ovim si poništila svaki svoj argument do sada. Eto razloga zašto će muškarci biti singl dokle god im to odgovara, ne treba dalje tražiti. Ti, i tebi slične kojima nos para oblake ste problem u najavi za svaku vezu. Mada imaš pravo da budeš uobražena, to je ono što ja pokušavam da ti kažem, a imam i ja pravo da to primetim i da te ne ženim, pa se ti ljuti :)

Neko iz mase

pre 7 godina

@Bojana OK, ja ni nisam tvrdio da nisi uspešna i inteligentna, vidi se da jesi iz načina na koji pišeš i razmišljaš. I možda sam inicijalno pogrešno nastupio prema tebi, ali stav nisam promenio. Ali, ja pokušavam da te razumem, za razliku od tebe. Svakako imaš pravo na svoje kriterijume prilikom izbora momka ili muža, bili ti kriterijumi novac, status, lepota, pamet, dobrota, ili šta već želiš. Ali gledaš svet samo kroz svoje oči i uopšte ne razumeš drugu stranu: Niko nije dužan da ima isti pogled na život kao ti. Ne znam kako da napišem a da me razumeš ili da se ne osetiš prozvanom. Izbegavamo obaveze jer smo u mogućnosti da ih izbegnemo i dovoljno inteligentni da ih izbegnemo. Zašto bih tri četvrtine života proveo zarobljen u braku, stalno se prilagođavajući i praveći kompromise, uz razne brige, čantranja i hroničan nedostatak seksa, u zamenu za supu iz kesice i kvadratni metar opeglane odeće? A mogu da uživam u neobaveznim vezama bez komplikacija do svoje 45-te godine i onda se oženim nekom od 30 godina. Mogu ako želim i ako mi se ukaže prilika jer imam slobodu izbora, što ti ne razumeš. A pre nego što planeš na mene, opet kažem da imaš i ti izbor da nađeš nekog ko od života želi iste stvari kao ti. Vremena su se promenila, nije više XIX vek. Zakopati se u bračne obaveze i roditeljstvo više nije glavni prioritet u životu. Pride sve više muškaraca razmišlja kao ja. Već sam pisao negde, ali ponoviću. Od mojih ortaka pola ih je oženjeno, i sve i jedan od njih se pokajao zbog toga. Sada kažu da kada bi mogli da se vrate kroz vreme da se nikada ne bi venčavali. Bilo kako bilo, svako dobro ti želim :)

Nada

pre 7 godina

Ja pojma nemam o cemu prica Slavica Djukic...Ako cete iskreno, u Beogradu se sigurno ne oseca da pada natalitet, ali u drugim krajevima...Evo n.p., ja zivim u jogozapadnoj Srbiji - ostalo staro stanovnistvo, momci nezenje po 40 i vise godina, konstatno umiranje od starosti i bolesti - tuga, cemer i jad. Nekada cak ni mesecima niko ne dodje kod nas na kafu jer stari komsije i komsinice sede samo kod svojih kuca i lece se...Onoga trenutka kada se taj trend oseti i u Beogradu - e onda je to definitivni kraj, a mi inace po malim mestima vec zivimo taj kraj i mrtvi smo...nazalost. Dusa boli. Ovde neki momci i da hoce, ne mogu da se ozene, jer nema devojaka...Toliko. Spasavajte se svi ako mozete, dok mozete. Dok mozemo!

Ana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Pa poenta je da niko nece vas koji ste se resili zeniti u godinama + 40, zeleti da ulovi. Mislim da se zene ovde nisu zalile sto ne mogu da vas " ulove" vec su razocarene jer ne mogu da veruju da ste iako imate sve predispozicije ipak veoma nedovrseni kao licnosti i nezreli. Zrelu normalnu zenu ne moze privuci takav nezreo muskarac pa makar imao idealne uslove za zivot. A ulovice vas neke lukoske kojima je cilj da se udaju za lovatore bez obzira sto su podosta stariji od njih. Ili se zavaravate da su zaljubljene u vas, da vas vole i uvazavaju? Zar cete ozeniti neku takvu koja ce posle da vam radja i vaspitava decu? Samo kako ce da ih vaspitava. Mada mozda ste zaista jedni za druge. One lukave i veoma proracunate a vi nezreli cak i u svojim cetrdesetim. Uvek se na ovakve teme setim jednog komsije. Doktor elektrotehnike, predaje na jednom fakultetu u Novom Sadu. Isto je tako leteo u oblacima, nece da se zeni. I tako dosao u srednje cetrdesete i na bebu ga uhvatila neka neobrazovana sa 8 razreda osnovne skole, mladja od njega 18 godina. Izbi bruka i ozeni je on. Sad mu se svi smeju. Od toliko divnih devojaka na kraju je zavrsio sa takvom.

Bojana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Ja imam skoro 28 godina i uopste se ne plasim za sebe. Lepo zivim, zaradjujem super , sve sam sama sebi obezbedila od kad sam se zaposlila , cak i svojima ja placam lekove i neke racune, iako ja zivim privatno na stanu koji sama placam svojom platom. Zapitajte se koliko vas moze to da kaze za sebe. Uvek sam bila stava da je bolje biti sam nego u losem drustvu. I ne gledam momke kroz novac ali je vazno da biram spram sebe , pre svega u intelektualnom smislu. Sta ce meni visokoobrazovanoj, koja govori tecno cetiri strana jezika i obozava da cita i voli sve vrste intelektualnih stimulacija neki neobrazovani, zatucani.Mada ima i visokoobrazovanih i zatucanih, koliko vidim u pojednim komentarima. I to najvise unosi nesigurnost . Jer ako tako zatucano razmisljaju ti visokoobrazovani sta ocekivati od onih koji to nisu. Izgled mi je potpuno nevazan. Materijalno stanje muskarca - vazno je da je pametan i vredan, moze da zaradjuje manje od mene , ne smeta. Ali mora intelektualno da mi parira. To je najvaznije.
I kako to mislite " na vreme radjajte". Ispada da je nama zenama to vreme po vama muskarcima zaustavljeno na 30toj a vama muskarcima je neograniceno. Pa mislite da zato mozete da radite sta hocete. Takav stav i takav nacin razmisljanja je ono sto odbija mlade obrazovane zene jer sve to izgleda kao ucena i kalkulacija a ne kao ono zbog cega se treba ulaziti u brak a to je ljubav. Nije ni cudno sto zene sve manje imaju zelju za brakom i decom jer su uzasnute kolicinom nezrelosti i sebicnosti veceg dela muske populacije.
I ne zavaravajte se, lakse je zenama bez muskaraca nego muskarcima bez zene. Pa pogledajte samo komentare muskaraca na ovim i slicnim temema. Sve same zalopojke kako ne mogu da nadju devojku, kakve su zene itd. Toliko ste frustrirani zbog toga. Pa i ti od 40 tak godina kada rese da se zene pa i oni se zale jer ih te mladje nece .

Japoniko

pre 7 godina

Evo ja imam 38 i oženio bih neku, ali poznanici i prijatelji me stalno upoznavaju sa curama koje su ili ružne, ili puno debele, ili što je najgore aseksualne, asocijalne i sa zamišljenom facom i izgubljenim pogledom. Eto tako!

Maja

pre 7 godina

Neko iz mase, promašio si temu. Žena je pisala o tome kako su žene napadnute kao krivci za ovakvu situaciju, a ne da muškarac 'mora da se uklapa' u njen šablon. Nek je slobodan do 50te ako tako želi, ne mora nijedan da se oženi nikad, ali onda nisu žene krive za manjak beba, zar ne?

Mrvica

pre 7 godina

@ Neko iz mase: tebe će kad napuniš 45 kao što sam kažeš, da ulovi jedna od 20 i da troši tvoje pare. A kad te ostavi i kad joj budeš plaćao alimentaciju, tad ćeš da kukaš kako su 'sve iste' :-D

Black

pre 7 godina

Veoma logično. Ja prvi ne želim da imam dete u ovoj zemlji. Ne želim jednom živom biću da u napred uništim život. Neka nam država obezbedi uslove za normalan život, poslove, i sve što treba. Ovako ljudi ili odlaze negde drugde da prave porodicu ili se odluče da je ne prave.

Tina

pre 7 godina

Dajte bolji standard pa ću da ih rodim još. S jednim detetom grcamo, a sigurna sam da bi i meni i mužu najveća radost bila bar još jedna beba u kući. Ovako jedva spajamo kraj sa krajem, a vreme samo odmiče. Inače smo retki među našim prijateljima koji su u braku i imaju dete. Imamo 32 godine oboje. Svi ostali niti imaju para, niti partnera, niti krov nad glavom. Dvoje je već otišlo trbuhom za kruhom. I još će ih otići.

Mirjana

pre 7 godina

@ jovan preacher
A zene ne studiraju? Mozda nisi obavesten ali veci je broj studentkinja nego studenata tj muskaraca koji studiraju. I zene onda nakon studiraju pokusavaju da nadju posao , a kad nadju posao - koji je cesto manje placen od muskog, i one kao i muskarci koje pominjes zele da se izive, da se malo opuste, proputuju i sl. Samo sto muskarce svi razumeju i smatraju da je ok da se izive a devojkama se to zamera jer se ocekuje da odmah nakon studija se udaju i rode decu. Zar ne shvatas koliko su tu zene diskriminisane?
Neko je napisao kako se danas malo ceni domacica.. Pa naravno, i tu su krivi muskarci. Jer kad se vrate s posla se ponasaju ko Bogovi i ocekuju da ih zena koja je ceo dan u kuci rintala jos i sluzi. Pa i ona standardna recenica koje slusa 90% zena kad muz dodje kuci s posla i izjavi kako se jako umorio. A ona nije???? Pa muskarci misle da su se vise umorili i kada zena radi na poslu i posle posla u kuci a kako bi se tek jadali da im je zena domacica. Zenama je prosto dojadilo to musko kukumakanje. Shvatile su da se posao domacice nikada vise nece ceniti kao sto je to bilo pre 100 vise godina. Zato zene beze od kuce . Nije zanemarljivo ni to sto se zene dokazano manje umore dok rade na poslu nego dok rade kuci. Moja mama iako je radila veoma ozbiljan i odgovoran posao, je cesto govorila " idem na posao da se odmorim". To jasno govori koliko je posao domacice tezak i zasto svi beze od njega. Jos ako dodamo i musko podcenjivanje tog posla , nema se sta pridodati. Ko je jos lud da radi ko lud kod kuce a da to nije ne ceni?

Neko iz mase

pre 7 godina

Sram te bilo. Ja sam zavrsila fakultet i radim u privatnom sektoru , tacnije u IT sektoru. I imam lepu platu...
(Bojana, 28. februar 2017 11:29)

LOL za to sram te bilo :) Nisam ni ja baš bez škole, a potrefilo se da smo iz iste struke, odnosno IT-a. Ne znam šta te je toliko pogodilo u mom komentaru. Nije bilo lično, pošto te ne poznajem. Jednostavno sam odreagovao na taj ženski "moram pronaći kvalitetnog provajdera za sebe i potomstvo" stav koji si iskazala u svom komentaru. Ako hoćeš brak i potomstvo, radi na tome kada je vreme. A nema ljutnje kada ti zbog karijere izbor kasnije bude ograničen. Ali nemoj se ljutiti ako muškarci odbiju da se uklope u tvoj šablon. Zašto bi ijedan muškarac bio obavezan prema tebi, ili prema bilo kojoj ženi? I obavezan da stupi u brak? Ako želim da budem slobodan strelac do svoje 45-te godine, biću bez ikakve griže savesti. A to što će nekoj tamo da bude krivo što ne može da me ulovi, sve me briga :)

Maja

pre 7 godina

@ Maja: Imenjakinjo, isti je slučaj i sa mnom. Imam 31 godinu i uporno mi se udvaraju muškarci od 40+ godina, dok ovi mojih godina jure one od 20, jer neće da ih "smaraju sa pričom o deci i obavezama". U prethodnih nekoliko meseci mi se nabacivalo nekoliko muškaraca koji imaju i više od 45 godina. Ne ocenjujem čoveka po godinama, ali ovo pišem jer je realnost da muškarci od 30 godina u većini slučajeva (čast izuzecima) neće brak i obaveze. Moj brat (blizanci smo inače) je na nivou momka od 20 godina, i sam kaže da ga obaveze ne zanimaju, spava do pet popodne i i dalje studira. Bivši momak (jedan od razloga zašto je bivši) je čovek od 35 godina koji decu ne podnosi jer su "dosadna i budiće ga a on voli da spava"!?

Ne kažem, ima i svakakvih žena, ali nešto ne primećujem da žene mojih godina beže od braka i obaveza, dok kod muškaraca to itekako primećujem. Samo nemojte da mi pominjete da žene jure "karijere" pa neće porodicu jer je ta priča u Srbiji smešna, ljudi rade za 200 evra... O siromaštvu i nestabilnost kao osnovnom faktoru ne bih, jer su komentatori sve već rekli.

Jovan Preacher

pre 7 godina

@Marko @Bojana
Naravno. Dok studiraju i pocnu da rade i dignu sebi standard, muskarci nemaju prebijenu paru i nijedna ih nece. Dotle, te iste devojke izlaze sa starijim muskarcima koji imaju novac i imponuju im, a za neke se i udaju. Ove druge danas kukaju. Tako da je normalno da muskarac koji tek pocne u 30im da zaradjuje pristojne novce, zeli da se izivi pre nego sto udje u bracne vode. U sustini sve ide u krug.

Jasna

pre 7 godina

Jedan od razloga je i to sto se posao domacice podcenjuje, tako da zene ne zele da sede kod kuce i cuvaju decu. Vise se ceni bilo kakvo radno mesto, bilo gde, sa minimalnom platom, nego ako zena kod kuce radi celog dana sve poslove, svu logistiku, za tri ili vise osoba. Tako se danas vaspitavaju devojke - kakva udaja, deca, muz, kuca, to je strasno. Samo skola, posao, putovanja, izlasci, doterivanje, rad na sebi. Obicno, kad sama zena shvati da je propustila neke stvari, za to je suvise kasno.

Lena

pre 7 godina

@opal
Nisu krive ni žene ni muškarci, krivi su roditelji.

Roditelji koji su prvo svojoj deci nabijali krivicu kako je teško biti roditelj, kako svega moraš da se odrekneš a posle rositelji koji su proizveli generaciju muškaraca koji su neverovatno nezreli i misle da će (valjda) da žive zauvek. Moja drugarica se udala za jednog takvog (oko 35god,ali plata oko 500e, ne 1000),napravili dete pa se sad juri sa likom da mu objasnis da sad mora da bude odrastao, da sad njegove potrebe nisu najvažnije, i da kada se dete od 3 god naljuti na njega da jer neće da se igra sa njim, da je to dete i nije ništa lično i da tu nema mesta za "kako on tako sa mnom ja mu sve pružam".

Bojana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Sram te bilo. Ja sam zavrsila fakultet i radim u privatnom sektoru , tacnije u IT sektoru. I imam lepu platu jer svi mi u toj struci , koji vredno radimo, lepo i zaradjujemo. Ne gledam momke kroz novac. Samo kazem da i momci koji super zaradjuju nece da se zene iako imaju mogucnosti. Tako da nije istina da su se zene povampirile i nece da se udaju i radjaju decu, vec to cesto nece ni muskarci.

Dusica

pre 7 godina

@ evil
Ok, verujem ti da govoris istinu. Ali imam jedno pitanje. Ti i sam kazes da si u losoj finansijskoj situaciji, da nemate sredstava. E sad zamisli da ti oko 40 te krene na bolje ( a do tad nisi ozenjen jer nemam sredstava) , pocnes da zaradjujes velike pare i onda imas mogucnost da se ozenis i imas decu. Ali onda ta tvoja devojka ima vec 36-37 godina i vec je pitanje da li ce moci da ti da potomstvo koje ti sad bas prizeljkujes. Da li ces se ozeniti njome iako mozda necete imati dece jer je sa tobom jos od perioda kada nisi imao para ili ces traziti drugu , mnogo mladu, jer ona moze da ti radja koliko zelis a zelis ih vise? E to je ono sto pisu druge devojke. Jako cesto se desava ovo druge. Ja znam dosta slicnih slucajeva, gde su devojke dale svoje najbolje godine nekom bez para i mogucnosti da stvori porodicu , a onda cim se domogao para zaboravio na sve i njih ostavili i nasli neke mnogo mladje da bi mogle da im radjaju. Nije ni cudo sto su devojke od 30- 40 godina u dosta komplikovanoj situaciji.

Sonja

pre 7 godina

@ ivana
Zasto namerno tumacite komentar kako zelite? Zena je samo napisala da nije u redu samo kriviti zene za sve, jer ima i muskaraca koji su u dobroj situaciji a jos nece da se zene. I njih niko ne krivi i ne osudjuje. A zene sve osudjuju. Takodje i muskarci koji sad nemaju para, jednog dana - najcesce oko 40 te pozeleti da se ozene . I sta se onda desava. Nece zeleti neku njihovih godina zbog potomstva vec neku 10-15 godina mladju. Mi tj Bojana i ja pisemo o tome. Zasto je momak od 40 godina iako bez dinara pozeljnija prilika od zene u srednjim 30 tim a koja ima kakav takav posao? Samo zato sto on jos moze da oplodi a ona mozda nece moci da rodi. I ja se pitam gde je tu prava ljubav? Mene bi bilo sramota da sam musko i da imam 40 godina i trazim zenu od oko 25-30 godina. I to samo zbog radjanja. Samo se radi o tome da nije posteno prema zenama od 30+. Nije ni cudo sto je sve vise cepanja na trudnocu jer zene koje su i kasnim dvadesetim i ranim tridesetim jos samo tako mogu da " nateraju " momke da ih ozene .

Bojana

pre 7 godina

@ bongalong
Masite poentu. Ja samo pisem o tome kako se zauzimaju dvostruki standardi prema muskarcima i zenama. Ne osudjujem to sto neko nece da se zeni ili udaje- to je stvar licne odluke i svako nek se uda ili zeni kad pozeli. Ali razlika je ogromna u tretmanu. Muskarce niko ne osudjuje pa makar imali idealne uslove , a zene se osudjuju pa makar ne imale ispunjen ni jedan uslov - osim onog da su plodne. Jos je interesantnije i moram reci bezobraznije sto bas ti muskarci - a i svi ostali - koji nece da se zene do nekih ranih ili srednjih cetrdesetih daju sebi za pravo i stalno osudjuju zene jer nece da se rano udaju , vec ih nazivaju baba- devojkama , koje nece da radjaju po 3 i vise dece. Nista nije jedno bez drugog. Manje je brakova i dece zbog oba pola ne zbog jednog. Ako zelite da zenama postavite neke granice, onda postavimo i muskarcima. Iako licno nisam ni za kakve granice, vec da se svi zene i udaju kad pozele. Ali ako kazemo zene nek se udaju oko 25 -28 godina, onda i muskarcima treba staviti granicu tipa 26-30. Zanimljivo bi bilo videti da bi onda momci bili ti koji bi ispali krivci jer nece da se zene, dok bi vecina zena ipak bile za.

evil

pre 7 godina

@bojana gde ti radis ja bih se sa tom platom triput ozenio.
Hteo bih decu ali.. ja od 28 godina i moja devojka 24 oboje iz siromasnih porodica vecinom zavisimo od nasih roditelja iako ja radim za stalno a ona vikendom ide u restoran kao pomocnik po 14 sati smenu za 2000 dinara. Oboje smo zdravog razuma da dovodjenje deteta u takvu situaciju bi znacilo kraj zivota za svo troje. Da se zbijemo u moju sobu i da tu camimo oko deteta. Nemamo nista sem povremene bioskopske karte. A kamoli da moram da kupujem pelene i ostalo.
Trudim se stvarno koliko mogu, ali da budem moji otac i majka pa da pravim decu u 22 godine pa da posle kukam ceo zivot. Ne pada mi napamet.

malaa

pre 7 godina

Stari,siromasni,sa najgorom vladom ,najbolesniji ....sta ces ...
A jos kada te pita devetogodisnjak sa suzama u ocima : mama ti si kriva zasto sam se rodio ovde ...koji odgovor da mu dam :(

saša

pre 7 godina

Moj mlađi brat se spasio,otišao sa porodicom za Nemačku,dobio pappire njihove,ja ostao ovde...Imam 45 godina,ostao bez posla pre par meseci,živim sa roditeljima,posla nigde na vidiku.tako da mi ni u ludilu ne pada na pamet da zasnivam porodicu,a ovakvih kao ja je na žalost sve više i više.... Još pogotovo što živim na selu koje se sve brže i brže prazni...

Svetski Mega Car

pre 7 godina

Epiktet je rekao:Nije vazan dogadjaj,nego tumacenje dogadjaja.Ako negativno tumacite nizak natalitet i opadanje broja stanovnika u Srbiji,onda je to negativno.Ali isti dogadjaj se moze tumaciti i pozitivno.Manji natalitet znaci da ce manje ljudi dospevati na trziste rada,sto ce uz emigraciju mladih na Zapad dovesti do drasticnog smanjenja nezaposlenosti.Isti faktori,uz normalno i prirodno biolosko nestajanje,ce dovesti i do smanjenja broja buducih penzionera i manjeg pritiska na penzioni fond.I ekonomista Nikolic je izjavio da za 5 godina nece biti velike nezaposlenosti zbog navedenih faktora.Prema tome,nije sve tako crno.Jeste da cemo imati milion-dva manje stanovnika na kraju,ali drustvo ce biti manje siromasno.Nevidljiva ruka biologije ce sve regulisati.
(XY, 27. februar 2017 19:13)

Nisi u pravu uopšte. Nezaposlenost može da se smanji donekle, ali dugoročno gledano, odlazak ljudi je katastrofa za zaposlenost u Srbiji. Svi ti što odlaze su potencijalni kupci odredjenih proizvoda, korisnici usluga itd. Na primer neko ko u Srbiji drži restoran, kafić, prodavnicu, firmu itd, njemu odlaze potencijalni kupci i korisnici usluga, što znači da se tim firmama u Srbiji smanjuje profit, što znači da će u jednom momentu doći do otpuštanja radnika u tim firmama u Srbiji koje se ne bave izvozom. Vrzino kolo je to sve. A što se tiče penzionera, tek tu nisi u pravu. Da li znaš da u Srbiji ima skoro 2 miliona penzionera? Da li znaš da je odnos zaposlenih i penzionera odnos 1:1 skoro? A da bi penzioni sistem i uopšte država mogla da funkcioniše, odnos mora da bude minimum 3:1 u korist zaposlenih. Jer da se ne lažemo, penzioni fond ne postoji i odavno je pokraden, i penzije plaćaju postojeći poreski obveznici tj. zaposleni. Za 5-10 godina će penzije sigurno biti manje, a uslovi za odlazak u penziju još gori nego danas. Zaključak: treba bežati iz ove propale države.

L

pre 7 godina

"Primećeno je, pojašnjava Đukić Dejanovićeva, da majke u Beogradu dosta vremena izgube dok dete odvedu u vrtić ili školu, pa će se raditi na tome da dete predaju asistentima na pragu kuće koji će ih voditi i vraćati iz vrtića organizovanim prevozom"
Ahahahahahaha a pdv da ukinete, to ništa? Hoće neki botovi da budu asistenti?

Maja

pre 7 godina

@ Bojana
Tacno. I onda u svojim kasnim tridesetim i cetrdesetim jure zene u srednjim do kasnim dvadesetim. Ja imam 27 godina i non stop mi se udvaraju ti od 37+, najcesce oko 40 godina .Ne pamtim kad mi je prisao neko mojih godina ili stariji do 6 godina. Cak i kad pridju ti u ranim tridesetim oni zele neke kres seme i odmah se ogradjuju kako nisu za vezu. Nije da meni smetaju momci od 38+ godina, ali opet treba imati u vidu razliku u godinama. Ali ono sto mi najvise smeta je to sto oni mladji , tj oni nasih godina , plus minus par godina, beze od nas u kasnim dvadesetim ko od kuge, jer misle da smo mi u periodu da hocemo nesto ozbiljno i da hocemo brak i decu, a oni to nece u svojim ranim tridesetim. Dok pak oni u kasnim tridesetim i ranim cetrdesetim oni nas jure bas zbog nasih godina i sposobnosti radjanja. Ne znam sta mi je ogavnije od toga. Znaci nije toliki problem sto postoji razlika u godima kod tih starijih oko 10 tak godina, ali je ogavno koliko nas biraju pre svega zbog radjanja. Zasto taj od 37-43 ne bira zenu od 30-40 nego jure nas mladje? Prosto je u pitanju to sto se tu vise ne radi o ljubavi vec o klasicnoj kalkulaciji( da , da, ono sto se najvise spocitava zenama a vidimo da su i muskarci tu dobro potkovani)- tipa sad mi ne odgovara veza, izbegavam zene u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim, a deset godina kasnije - u kasnim tridesetim- sad hocu ozbiljnu vezu znaci gledam odredjenu cilnju grupu od 25-30 godina. Gde su tu devojke od 28- 39 godina? Njih skoro niko nece. Za neke su udavace, a za druge su matore.

Ivana

pre 7 godina

@Bojana

Ma jel moguce??? A kako to da si nekako samo te sa platama od 1000-1800 eura uzela u obzir? I uostalom, koliki oni procenata muske populacije cine? I kako to da oni sa sigurnoscu mogu da menjaju zene i 'uzivaju' do 40+ godina?

Ne ne, draga moja, pre ce biti da gomila zena takve juri i ganja, posto ovi ostali jednostavno nisu 'dovoljno dobri' za princeze kao sto si ti.

Neko iz mase

pre 7 godina

Konacno da neko napise nesto i o tome a ne samo da se kritikuju zene za sve. Na poslu ima jedno 10 tak muskaraca u godinama od 34-40 koji ne planiraju zenidbu i decu bar narednih 6-7 godina. Neki su u vezama neki imaju kratkotrajne seme jer nece jos da se vezu. Svi oni imaju stabilne poslove, lepe plate od 1000-1800 evra, u najboljim su godinama , lepo zive, imaju sve uslove ali ni jednom jos uvek ne pada na pamet ni zenidba ni deca . Kazu hoce da uzivaju jos, da putuju, menjaju zene. I njih niko ne osudjuje. Naravno svi priznaju da ce kad rese da se zene uzimati u obzir zene do 32 godine maksimum.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bojana, 27. februar 2017 18:36)

E moja Bojana. Da ne gledaš samo kakva im je plata, stan i auto, možda bi te neko od tih "sjajnih prilika" i oženio. Kada sam ovo pročitao, prosto mi je drago zbog njih.

Jardin

pre 7 godina

Jos je gore jer se mnogo ljudi nije odjavilo a emigriralo je. Prosle godine nas cetvoro. Ja sam htela da se odjavim ali sam i pored uplacene takse odustala kad nisu znali u policiji koji formular da mi daju.

laki78

pre 7 godina

Pocetak kraja Srba je 1.svetski rat kad smo demografski unisteni.Ovo dalje su samo posledice i duga agonija.Gde su bili politicari kad je trebalo zaustaviti ratove devedesetih?Nakon njih smo propali u svakom smislu a tad se niko od njih nije zamislio koje ce biti posledice.Danas su nam mladi i obrazovani otisli tako da povratka nema.Kad malo bolje razmislis kao narod nismo ni zasluzili da opstanemo,suvise smo napravili gresaka.

Asparagus

pre 7 godina

Kakav negativan prirodni priraštaj, kad svuda setaju bebe okolo? Cudi me da ih uopste ima,i da se roditelji upustaju u sve to, jer ova drzava svojim radom i podrskom parovima i ne zasluzuje decu.

peeing uz wind

pre 7 godina

Znaci istu ovu vest citam 10 put u zadnjih pola godine!
Znaaamo mi to sve vec napamet! Problem je u tome sto ko god da sjasi ili uzjasi ne radi nista da se taj trend zaustavi. Naprotiv, kao da je nekome u interesu da sto vise ljudi ode, da se sto manje razmnozavamo itd.
Cuj kao...

Opal

pre 7 godina

@Bojana, Marko
А ко је за то крив, мушкарци? Зашто би се женили кад сте им омогућиле да без брака (и обавеза) живе као да су у њему!?

Bongalong

pre 7 godina

(Bojana, 27. februar 2017 18:36)

Svako od tih deset muškaraca koje ste nabrojali može i da usvoji dete u svakom momentu. Imaju dobru platu i sve uslove, imaju dovoljno godina. Žena im ne treba osim da im potencijalno "ukrade" pola stečene imovine u jednom momentu. Mnogo ljudi tako razmišlja. Sa ženom može naravno, ali samo u vanbračnoj zajednici gde ona nema prava da ojadi nikoga iz besa i hira.

besplatna

pre 7 godina

Evo ja se dobrovoljno javljam da pomognem. Svim mladjim zenama nudim besplatnu telesnu oplodnju.Para nemam ali koliko mogu tu sam da se zrtvujem za drzavu.

XY

pre 7 godina

Epiktet je rekao:Nije vazan dogadjaj,nego tumacenje dogadjaja.Ako negativno tumacite nizak natalitet i opadanje broja stanovnika u Srbiji,onda je to negativno.Ali isti dogadjaj se moze tumaciti i pozitivno.Manji natalitet znaci da ce manje ljudi dospevati na trziste rada,sto ce uz emigraciju mladih na Zapad dovesti do drasticnog smanjenja nezaposlenosti.Isti faktori,uz normalno i prirodno biolosko nestajanje,ce dovesti i do smanjenja broja buducih penzionera i manjeg pritiska na penzioni fond.I ekonomista Nikolic je izjavio da za 5 godina nece biti velike nezaposlenosti zbog navedenih faktora.Prema tome,nije sve tako crno.Jeste da cemo imati milion-dva manje stanovnika na kraju,ali drustvo ce biti manje siromasno.Nevidljiva ruka biologije ce sve regulisati.

neko iz mase

pre 7 godina

Uništili smo upotpunosti sve zdrastvo,ekonomiju obezvredili smo obrazovanje da imaš ili nemaš diplomu si na istom. Posle se čudimo nešto a ne bi trebali??

slučajni prolaznik

pre 7 godina

Za oporavak zemlje je potrebno mnogo toga! Nažalost to neće se nikad ostvariti al će ostati želja manjine koje su hteli boljitak,zdravu državu jer nisu mogli da se izbore sa većinom kojim je odgovarao ovakav način života..Kroz politički sistem zvani kapitalizam plus rupa bez zakona koja ne postoji uopšte.

SudijaFalkone

pre 7 godina

Bolje je umesto vas u raznim ministarstvima i raznim upravnim odborima zaposliti mlade koji ce onda imati novca da zasnuju porodicu i neće odlaziti iz zemlje. Ne zadužujte zemlju, ne prodajte je strancima u bescenje, nego stimulišite preduzetnike i poljoprivrdnike. Ne dozvolite da ljudi u Srbiji rade kao roblje.
E, tako se brine o natalitetu, a ne ubeđivanjem naroda da nam je mnogo dobro.

Propo

pre 7 godina

Mnogi veci narodi su izumrli,poput rimljana,asirijaca koji su danas na nivou statisticke greske,fenicani,iliri,... ne vidim zasto je tolika fama oko izumiranja srba,neki drugi narod ce nas zameniti na ovim prostorima i ciklus se nastavlja

Bojana

pre 7 godina

@ marko
Konacno da neko napise nesto i o tome a ne samo da se kritikuju zene za sve. Na poslu ima jedno 10 tak muskaraca u godinama od 34-40 koji ne planiraju zenidbu i decu bar narednih 6-7 godina. Neki su u vezama neki imaju kratkotrajne seme jer nece jos da se vezu. Svi oni imaju stabilne poslove, lepe plate od 1000-1800 evra, u najboljim su godinama , lepo zive, imaju sve uslove ali ni jednom jos uvek ne pada na pamet ni zenidba ni deca . Kazu hoce da uzivaju jos, da putuju, menjaju zene. I njih niko ne osudjuje. Naravno svi priznaju da ce kad rese da se zene uzimati u obzir zene do 32 godine maksimum.

marko

pre 7 godina

Poznajem jako puno ljudi koji su otisli za Nemacku i Kanadu dopisujemo se preko tih drustvenih mreza kazu da nikada vise nece da se vrate u Srbiju i kaju se jedino sto nisu ranije otisli.

skorpija

pre 7 godina

Samo velili entuzijasti se u Srb odlučuju da imaju decu! Imam jedno, volela bih bar još dvoje al zaista ne znam kako bih to finansijski izvela!?

Mare

pre 7 godina

Da barem možemo reći "jesmo stari, ali smo zato zreli, iskusni, pametni, staloženi, tolerantni" tj. sve ono što bi trebao da bude logičan pratilac godina i "pređene kilometraže", ali na žalost to ne možemo reći, jer koliko god bili stari i dalje smo primitivni, neobrazovani, bahati i nekulturni. Barem velika većina.

marko

pre 7 godina

Omogućite i singl ženama da mogu na vantelesnu oplodnju, mnoge žene žele decu, ali njihovi muskarci vršnjaci ne žele do neke 45te god, i onda kad požele obično traže neku devojku od 25 god, a ne neku vršnjakinju ili eventualni max do 35..., tako da imate i čitavu generaciju singl zena bez dece zbog muškaraca koji misle da mogu da budu u tinejdžerskom ponašanju i do 45te godine.

bojan

pre 7 godina

Ministarko, bolje nam kazi kad ce se usvojiti zakon o finansijskoj podrsci porodicama sa decom za zene na privremenim i povremenim poslovima.Govorite odavno da treba pocetkom godine da bude usvojen?

moje

pre 7 godina

da drzava daje i deciji dodatak i to od 38000,a da bi taj dodatak dobio kazu na sajtu da ti treba minimu 9 dana da prikupis papire za isti i onda jos mesec da bi ti uplatili!e,pa to je ludilo u ovoj drzavi!a,najjaci je grad Beograd koji daje pomoc ali samo i iskljucivo ako su primanja po roditelju manja od 10000 din,pa to ni socijala ne moze da dobije!hahahaha kakva smo mi banana rep!!!!

Programerka

pre 7 godina

Ulaganje u vantelesnu i druge metode veštačke oplodnje neće doprineti porastu nataliteta u Srbiji.
Ukidanje poreza na bebi opremu, dečiju obuću, odeću, knjige, to već možda.

Mutna Voda

pre 7 godina

Citava Srbija ide stopama puste južne Srbije. Krivac je jedan a to je politički sistem zasnovan ka kradji naroda u sprezi sa "biznismenima".

Bili d kid

pre 7 godina

Obican svet i strucnjacu upucuju na ovo godinama. Necemo se posle pitati jer smo ovo znali odavno. I jos nesto, nema potrebe da vrsite istazivanja koja ce vam reci uzroke ovoga jer postoji samo jedan uzrok a to je siromastvo. poz

Mutna Voda

pre 7 godina

Citava Srbija ide stopama puste južne Srbije. Krivac je jedan a to je politički sistem zasnovan ka kradji naroda u sprezi sa "biznismenima".

Mare

pre 7 godina

Da barem možemo reći "jesmo stari, ali smo zato zreli, iskusni, pametni, staloženi, tolerantni" tj. sve ono što bi trebao da bude logičan pratilac godina i "pređene kilometraže", ali na žalost to ne možemo reći, jer koliko god bili stari i dalje smo primitivni, neobrazovani, bahati i nekulturni. Barem velika većina.

Programerka

pre 7 godina

Ulaganje u vantelesnu i druge metode veštačke oplodnje neće doprineti porastu nataliteta u Srbiji.
Ukidanje poreza na bebi opremu, dečiju obuću, odeću, knjige, to već možda.

marko

pre 7 godina

Omogućite i singl ženama da mogu na vantelesnu oplodnju, mnoge žene žele decu, ali njihovi muskarci vršnjaci ne žele do neke 45te god, i onda kad požele obično traže neku devojku od 25 god, a ne neku vršnjakinju ili eventualni max do 35..., tako da imate i čitavu generaciju singl zena bez dece zbog muškaraca koji misle da mogu da budu u tinejdžerskom ponašanju i do 45te godine.

marko

pre 7 godina

Poznajem jako puno ljudi koji su otisli za Nemacku i Kanadu dopisujemo se preko tih drustvenih mreza kazu da nikada vise nece da se vrate u Srbiju i kaju se jedino sto nisu ranije otisli.

Propo

pre 7 godina

Mnogi veci narodi su izumrli,poput rimljana,asirijaca koji su danas na nivou statisticke greske,fenicani,iliri,... ne vidim zasto je tolika fama oko izumiranja srba,neki drugi narod ce nas zameniti na ovim prostorima i ciklus se nastavlja

neko iz mase

pre 7 godina

Uništili smo upotpunosti sve zdrastvo,ekonomiju obezvredili smo obrazovanje da imaš ili nemaš diplomu si na istom. Posle se čudimo nešto a ne bi trebali??

Bili d kid

pre 7 godina

Obican svet i strucnjacu upucuju na ovo godinama. Necemo se posle pitati jer smo ovo znali odavno. I jos nesto, nema potrebe da vrsite istazivanja koja ce vam reci uzroke ovoga jer postoji samo jedan uzrok a to je siromastvo. poz

moje

pre 7 godina

da drzava daje i deciji dodatak i to od 38000,a da bi taj dodatak dobio kazu na sajtu da ti treba minimu 9 dana da prikupis papire za isti i onda jos mesec da bi ti uplatili!e,pa to je ludilo u ovoj drzavi!a,najjaci je grad Beograd koji daje pomoc ali samo i iskljucivo ako su primanja po roditelju manja od 10000 din,pa to ni socijala ne moze da dobije!hahahaha kakva smo mi banana rep!!!!

Bojana

pre 7 godina

@ marko
Konacno da neko napise nesto i o tome a ne samo da se kritikuju zene za sve. Na poslu ima jedno 10 tak muskaraca u godinama od 34-40 koji ne planiraju zenidbu i decu bar narednih 6-7 godina. Neki su u vezama neki imaju kratkotrajne seme jer nece jos da se vezu. Svi oni imaju stabilne poslove, lepe plate od 1000-1800 evra, u najboljim su godinama , lepo zive, imaju sve uslove ali ni jednom jos uvek ne pada na pamet ni zenidba ni deca . Kazu hoce da uzivaju jos, da putuju, menjaju zene. I njih niko ne osudjuje. Naravno svi priznaju da ce kad rese da se zene uzimati u obzir zene do 32 godine maksimum.

skorpija

pre 7 godina

Samo velili entuzijasti se u Srb odlučuju da imaju decu! Imam jedno, volela bih bar još dvoje al zaista ne znam kako bih to finansijski izvela!?

bojan

pre 7 godina

Ministarko, bolje nam kazi kad ce se usvojiti zakon o finansijskoj podrsci porodicama sa decom za zene na privremenim i povremenim poslovima.Govorite odavno da treba pocetkom godine da bude usvojen?

SudijaFalkone

pre 7 godina

Bolje je umesto vas u raznim ministarstvima i raznim upravnim odborima zaposliti mlade koji ce onda imati novca da zasnuju porodicu i neće odlaziti iz zemlje. Ne zadužujte zemlju, ne prodajte je strancima u bescenje, nego stimulišite preduzetnike i poljoprivrdnike. Ne dozvolite da ljudi u Srbiji rade kao roblje.
E, tako se brine o natalitetu, a ne ubeđivanjem naroda da nam je mnogo dobro.

XY

pre 7 godina

Epiktet je rekao:Nije vazan dogadjaj,nego tumacenje dogadjaja.Ako negativno tumacite nizak natalitet i opadanje broja stanovnika u Srbiji,onda je to negativno.Ali isti dogadjaj se moze tumaciti i pozitivno.Manji natalitet znaci da ce manje ljudi dospevati na trziste rada,sto ce uz emigraciju mladih na Zapad dovesti do drasticnog smanjenja nezaposlenosti.Isti faktori,uz normalno i prirodno biolosko nestajanje,ce dovesti i do smanjenja broja buducih penzionera i manjeg pritiska na penzioni fond.I ekonomista Nikolic je izjavio da za 5 godina nece biti velike nezaposlenosti zbog navedenih faktora.Prema tome,nije sve tako crno.Jeste da cemo imati milion-dva manje stanovnika na kraju,ali drustvo ce biti manje siromasno.Nevidljiva ruka biologije ce sve regulisati.

slučajni prolaznik

pre 7 godina

Za oporavak zemlje je potrebno mnogo toga! Nažalost to neće se nikad ostvariti al će ostati želja manjine koje su hteli boljitak,zdravu državu jer nisu mogli da se izbore sa većinom kojim je odgovarao ovakav način života..Kroz politički sistem zvani kapitalizam plus rupa bez zakona koja ne postoji uopšte.

L

pre 7 godina

"Primećeno je, pojašnjava Đukić Dejanovićeva, da majke u Beogradu dosta vremena izgube dok dete odvedu u vrtić ili školu, pa će se raditi na tome da dete predaju asistentima na pragu kuće koji će ih voditi i vraćati iz vrtića organizovanim prevozom"
Ahahahahahaha a pdv da ukinete, to ništa? Hoće neki botovi da budu asistenti?

evil

pre 7 godina

@bojana gde ti radis ja bih se sa tom platom triput ozenio.
Hteo bih decu ali.. ja od 28 godina i moja devojka 24 oboje iz siromasnih porodica vecinom zavisimo od nasih roditelja iako ja radim za stalno a ona vikendom ide u restoran kao pomocnik po 14 sati smenu za 2000 dinara. Oboje smo zdravog razuma da dovodjenje deteta u takvu situaciju bi znacilo kraj zivota za svo troje. Da se zbijemo u moju sobu i da tu camimo oko deteta. Nemamo nista sem povremene bioskopske karte. A kamoli da moram da kupujem pelene i ostalo.
Trudim se stvarno koliko mogu, ali da budem moji otac i majka pa da pravim decu u 22 godine pa da posle kukam ceo zivot. Ne pada mi napamet.

Maja

pre 7 godina

@ Bojana
Tacno. I onda u svojim kasnim tridesetim i cetrdesetim jure zene u srednjim do kasnim dvadesetim. Ja imam 27 godina i non stop mi se udvaraju ti od 37+, najcesce oko 40 godina .Ne pamtim kad mi je prisao neko mojih godina ili stariji do 6 godina. Cak i kad pridju ti u ranim tridesetim oni zele neke kres seme i odmah se ogradjuju kako nisu za vezu. Nije da meni smetaju momci od 38+ godina, ali opet treba imati u vidu razliku u godinama. Ali ono sto mi najvise smeta je to sto oni mladji , tj oni nasih godina , plus minus par godina, beze od nas u kasnim dvadesetim ko od kuge, jer misle da smo mi u periodu da hocemo nesto ozbiljno i da hocemo brak i decu, a oni to nece u svojim ranim tridesetim. Dok pak oni u kasnim tridesetim i ranim cetrdesetim oni nas jure bas zbog nasih godina i sposobnosti radjanja. Ne znam sta mi je ogavnije od toga. Znaci nije toliki problem sto postoji razlika u godima kod tih starijih oko 10 tak godina, ali je ogavno koliko nas biraju pre svega zbog radjanja. Zasto taj od 37-43 ne bira zenu od 30-40 nego jure nas mladje? Prosto je u pitanju to sto se tu vise ne radi o ljubavi vec o klasicnoj kalkulaciji( da , da, ono sto se najvise spocitava zenama a vidimo da su i muskarci tu dobro potkovani)- tipa sad mi ne odgovara veza, izbegavam zene u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim, a deset godina kasnije - u kasnim tridesetim- sad hocu ozbiljnu vezu znaci gledam odredjenu cilnju grupu od 25-30 godina. Gde su tu devojke od 28- 39 godina? Njih skoro niko nece. Za neke su udavace, a za druge su matore.

saša

pre 7 godina

Moj mlađi brat se spasio,otišao sa porodicom za Nemačku,dobio pappire njihove,ja ostao ovde...Imam 45 godina,ostao bez posla pre par meseci,živim sa roditeljima,posla nigde na vidiku.tako da mi ni u ludilu ne pada na pamet da zasnivam porodicu,a ovakvih kao ja je na žalost sve više i više.... Još pogotovo što živim na selu koje se sve brže i brže prazni...

laki78

pre 7 godina

Pocetak kraja Srba je 1.svetski rat kad smo demografski unisteni.Ovo dalje su samo posledice i duga agonija.Gde su bili politicari kad je trebalo zaustaviti ratove devedesetih?Nakon njih smo propali u svakom smislu a tad se niko od njih nije zamislio koje ce biti posledice.Danas su nam mladi i obrazovani otisli tako da povratka nema.Kad malo bolje razmislis kao narod nismo ni zasluzili da opstanemo,suvise smo napravili gresaka.

Svetski Mega Car

pre 7 godina

Epiktet je rekao:Nije vazan dogadjaj,nego tumacenje dogadjaja.Ako negativno tumacite nizak natalitet i opadanje broja stanovnika u Srbiji,onda je to negativno.Ali isti dogadjaj se moze tumaciti i pozitivno.Manji natalitet znaci da ce manje ljudi dospevati na trziste rada,sto ce uz emigraciju mladih na Zapad dovesti do drasticnog smanjenja nezaposlenosti.Isti faktori,uz normalno i prirodno biolosko nestajanje,ce dovesti i do smanjenja broja buducih penzionera i manjeg pritiska na penzioni fond.I ekonomista Nikolic je izjavio da za 5 godina nece biti velike nezaposlenosti zbog navedenih faktora.Prema tome,nije sve tako crno.Jeste da cemo imati milion-dva manje stanovnika na kraju,ali drustvo ce biti manje siromasno.Nevidljiva ruka biologije ce sve regulisati.
(XY, 27. februar 2017 19:13)

Nisi u pravu uopšte. Nezaposlenost može da se smanji donekle, ali dugoročno gledano, odlazak ljudi je katastrofa za zaposlenost u Srbiji. Svi ti što odlaze su potencijalni kupci odredjenih proizvoda, korisnici usluga itd. Na primer neko ko u Srbiji drži restoran, kafić, prodavnicu, firmu itd, njemu odlaze potencijalni kupci i korisnici usluga, što znači da se tim firmama u Srbiji smanjuje profit, što znači da će u jednom momentu doći do otpuštanja radnika u tim firmama u Srbiji koje se ne bave izvozom. Vrzino kolo je to sve. A što se tiče penzionera, tek tu nisi u pravu. Da li znaš da u Srbiji ima skoro 2 miliona penzionera? Da li znaš da je odnos zaposlenih i penzionera odnos 1:1 skoro? A da bi penzioni sistem i uopšte država mogla da funkcioniše, odnos mora da bude minimum 3:1 u korist zaposlenih. Jer da se ne lažemo, penzioni fond ne postoji i odavno je pokraden, i penzije plaćaju postojeći poreski obveznici tj. zaposleni. Za 5-10 godina će penzije sigurno biti manje, a uslovi za odlazak u penziju još gori nego danas. Zaključak: treba bežati iz ove propale države.

Jardin

pre 7 godina

Jos je gore jer se mnogo ljudi nije odjavilo a emigriralo je. Prosle godine nas cetvoro. Ja sam htela da se odjavim ali sam i pored uplacene takse odustala kad nisu znali u policiji koji formular da mi daju.

Asparagus

pre 7 godina

Kakav negativan prirodni priraštaj, kad svuda setaju bebe okolo? Cudi me da ih uopste ima,i da se roditelji upustaju u sve to, jer ova drzava svojim radom i podrskom parovima i ne zasluzuje decu.

peeing uz wind

pre 7 godina

Znaci istu ovu vest citam 10 put u zadnjih pola godine!
Znaaamo mi to sve vec napamet! Problem je u tome sto ko god da sjasi ili uzjasi ne radi nista da se taj trend zaustavi. Naprotiv, kao da je nekome u interesu da sto vise ljudi ode, da se sto manje razmnozavamo itd.
Cuj kao...

malaa

pre 7 godina

Stari,siromasni,sa najgorom vladom ,najbolesniji ....sta ces ...
A jos kada te pita devetogodisnjak sa suzama u ocima : mama ti si kriva zasto sam se rodio ovde ...koji odgovor da mu dam :(

Neko iz mase

pre 7 godina

Konacno da neko napise nesto i o tome a ne samo da se kritikuju zene za sve. Na poslu ima jedno 10 tak muskaraca u godinama od 34-40 koji ne planiraju zenidbu i decu bar narednih 6-7 godina. Neki su u vezama neki imaju kratkotrajne seme jer nece jos da se vezu. Svi oni imaju stabilne poslove, lepe plate od 1000-1800 evra, u najboljim su godinama , lepo zive, imaju sve uslove ali ni jednom jos uvek ne pada na pamet ni zenidba ni deca . Kazu hoce da uzivaju jos, da putuju, menjaju zene. I njih niko ne osudjuje. Naravno svi priznaju da ce kad rese da se zene uzimati u obzir zene do 32 godine maksimum.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bojana, 27. februar 2017 18:36)

E moja Bojana. Da ne gledaš samo kakva im je plata, stan i auto, možda bi te neko od tih "sjajnih prilika" i oženio. Kada sam ovo pročitao, prosto mi je drago zbog njih.

Bojana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Sram te bilo. Ja sam zavrsila fakultet i radim u privatnom sektoru , tacnije u IT sektoru. I imam lepu platu jer svi mi u toj struci , koji vredno radimo, lepo i zaradjujemo. Ne gledam momke kroz novac. Samo kazem da i momci koji super zaradjuju nece da se zene iako imaju mogucnosti. Tako da nije istina da su se zene povampirile i nece da se udaju i radjaju decu, vec to cesto nece ni muskarci.

Dusica

pre 7 godina

@ evil
Ok, verujem ti da govoris istinu. Ali imam jedno pitanje. Ti i sam kazes da si u losoj finansijskoj situaciji, da nemate sredstava. E sad zamisli da ti oko 40 te krene na bolje ( a do tad nisi ozenjen jer nemam sredstava) , pocnes da zaradjujes velike pare i onda imas mogucnost da se ozenis i imas decu. Ali onda ta tvoja devojka ima vec 36-37 godina i vec je pitanje da li ce moci da ti da potomstvo koje ti sad bas prizeljkujes. Da li ces se ozeniti njome iako mozda necete imati dece jer je sa tobom jos od perioda kada nisi imao para ili ces traziti drugu , mnogo mladu, jer ona moze da ti radja koliko zelis a zelis ih vise? E to je ono sto pisu druge devojke. Jako cesto se desava ovo druge. Ja znam dosta slicnih slucajeva, gde su devojke dale svoje najbolje godine nekom bez para i mogucnosti da stvori porodicu , a onda cim se domogao para zaboravio na sve i njih ostavili i nasli neke mnogo mladje da bi mogle da im radjaju. Nije ni cudo sto su devojke od 30- 40 godina u dosta komplikovanoj situaciji.

Tina

pre 7 godina

Dajte bolji standard pa ću da ih rodim još. S jednim detetom grcamo, a sigurna sam da bi i meni i mužu najveća radost bila bar još jedna beba u kući. Ovako jedva spajamo kraj sa krajem, a vreme samo odmiče. Inače smo retki među našim prijateljima koji su u braku i imaju dete. Imamo 32 godine oboje. Svi ostali niti imaju para, niti partnera, niti krov nad glavom. Dvoje je već otišlo trbuhom za kruhom. I još će ih otići.

Bojana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Ja imam skoro 28 godina i uopste se ne plasim za sebe. Lepo zivim, zaradjujem super , sve sam sama sebi obezbedila od kad sam se zaposlila , cak i svojima ja placam lekove i neke racune, iako ja zivim privatno na stanu koji sama placam svojom platom. Zapitajte se koliko vas moze to da kaze za sebe. Uvek sam bila stava da je bolje biti sam nego u losem drustvu. I ne gledam momke kroz novac ali je vazno da biram spram sebe , pre svega u intelektualnom smislu. Sta ce meni visokoobrazovanoj, koja govori tecno cetiri strana jezika i obozava da cita i voli sve vrste intelektualnih stimulacija neki neobrazovani, zatucani.Mada ima i visokoobrazovanih i zatucanih, koliko vidim u pojednim komentarima. I to najvise unosi nesigurnost . Jer ako tako zatucano razmisljaju ti visokoobrazovani sta ocekivati od onih koji to nisu. Izgled mi je potpuno nevazan. Materijalno stanje muskarca - vazno je da je pametan i vredan, moze da zaradjuje manje od mene , ne smeta. Ali mora intelektualno da mi parira. To je najvaznije.
I kako to mislite " na vreme radjajte". Ispada da je nama zenama to vreme po vama muskarcima zaustavljeno na 30toj a vama muskarcima je neograniceno. Pa mislite da zato mozete da radite sta hocete. Takav stav i takav nacin razmisljanja je ono sto odbija mlade obrazovane zene jer sve to izgleda kao ucena i kalkulacija a ne kao ono zbog cega se treba ulaziti u brak a to je ljubav. Nije ni cudno sto zene sve manje imaju zelju za brakom i decom jer su uzasnute kolicinom nezrelosti i sebicnosti veceg dela muske populacije.
I ne zavaravajte se, lakse je zenama bez muskaraca nego muskarcima bez zene. Pa pogledajte samo komentare muskaraca na ovim i slicnim temema. Sve same zalopojke kako ne mogu da nadju devojku, kakve su zene itd. Toliko ste frustrirani zbog toga. Pa i ti od 40 tak godina kada rese da se zene pa i oni se zale jer ih te mladje nece .

Ivana

pre 7 godina

@Bojana

Ma jel moguce??? A kako to da si nekako samo te sa platama od 1000-1800 eura uzela u obzir? I uostalom, koliki oni procenata muske populacije cine? I kako to da oni sa sigurnoscu mogu da menjaju zene i 'uzivaju' do 40+ godina?

Ne ne, draga moja, pre ce biti da gomila zena takve juri i ganja, posto ovi ostali jednostavno nisu 'dovoljno dobri' za princeze kao sto si ti.

Maja

pre 7 godina

@ Maja: Imenjakinjo, isti je slučaj i sa mnom. Imam 31 godinu i uporno mi se udvaraju muškarci od 40+ godina, dok ovi mojih godina jure one od 20, jer neće da ih "smaraju sa pričom o deci i obavezama". U prethodnih nekoliko meseci mi se nabacivalo nekoliko muškaraca koji imaju i više od 45 godina. Ne ocenjujem čoveka po godinama, ali ovo pišem jer je realnost da muškarci od 30 godina u većini slučajeva (čast izuzecima) neće brak i obaveze. Moj brat (blizanci smo inače) je na nivou momka od 20 godina, i sam kaže da ga obaveze ne zanimaju, spava do pet popodne i i dalje studira. Bivši momak (jedan od razloga zašto je bivši) je čovek od 35 godina koji decu ne podnosi jer su "dosadna i budiće ga a on voli da spava"!?

Ne kažem, ima i svakakvih žena, ali nešto ne primećujem da žene mojih godina beže od braka i obaveza, dok kod muškaraca to itekako primećujem. Samo nemojte da mi pominjete da žene jure "karijere" pa neće porodicu jer je ta priča u Srbiji smešna, ljudi rade za 200 evra... O siromaštvu i nestabilnost kao osnovnom faktoru ne bih, jer su komentatori sve već rekli.

Maja

pre 7 godina

Neko iz mase, promašio si temu. Žena je pisala o tome kako su žene napadnute kao krivci za ovakvu situaciju, a ne da muškarac 'mora da se uklapa' u njen šablon. Nek je slobodan do 50te ako tako želi, ne mora nijedan da se oženi nikad, ali onda nisu žene krive za manjak beba, zar ne?

Mirjana

pre 7 godina

@ jovan preacher
A zene ne studiraju? Mozda nisi obavesten ali veci je broj studentkinja nego studenata tj muskaraca koji studiraju. I zene onda nakon studiraju pokusavaju da nadju posao , a kad nadju posao - koji je cesto manje placen od muskog, i one kao i muskarci koje pominjes zele da se izive, da se malo opuste, proputuju i sl. Samo sto muskarce svi razumeju i smatraju da je ok da se izive a devojkama se to zamera jer se ocekuje da odmah nakon studija se udaju i rode decu. Zar ne shvatas koliko su tu zene diskriminisane?
Neko je napisao kako se danas malo ceni domacica.. Pa naravno, i tu su krivi muskarci. Jer kad se vrate s posla se ponasaju ko Bogovi i ocekuju da ih zena koja je ceo dan u kuci rintala jos i sluzi. Pa i ona standardna recenica koje slusa 90% zena kad muz dodje kuci s posla i izjavi kako se jako umorio. A ona nije???? Pa muskarci misle da su se vise umorili i kada zena radi na poslu i posle posla u kuci a kako bi se tek jadali da im je zena domacica. Zenama je prosto dojadilo to musko kukumakanje. Shvatile su da se posao domacice nikada vise nece ceniti kao sto je to bilo pre 100 vise godina. Zato zene beze od kuce . Nije zanemarljivo ni to sto se zene dokazano manje umore dok rade na poslu nego dok rade kuci. Moja mama iako je radila veoma ozbiljan i odgovoran posao, je cesto govorila " idem na posao da se odmorim". To jasno govori koliko je posao domacice tezak i zasto svi beze od njega. Jos ako dodamo i musko podcenjivanje tog posla , nema se sta pridodati. Ko je jos lud da radi ko lud kod kuce a da to nije ne ceni?

Ivana

pre 7 godina

@ bojana
Izgleda da si na zadnjem komentaru dobila vise minusa jer ljudi ovde ne vole da cuju da zena svojim radom posteno zaradjuje dobre pare. Muskarci se tu narocito osecaju ugrozeno jer im je povredjen ego i muskost.
I u pravu si za intelektualno spajanje tj da momak i devojka treba da budu na istom nivou intelekta. Tu ne mislim da decko mora da ima zavrsen fakultet , ali je bitno da je nacitan i da ima nacin razmisljanja koji mi se dopada. Ljudi drugacijeg novoa intelekta i razmisljanja ne mogu ziveti srecno zajedno.Imala sam dosta sastanaka sa momcima koji na prvu loptu su sasvim ok ( tipa vredan, obrazovan, miran , ne mislim na lepotu i novac jer me to kod muskaraca ne zanima ) , a onda cujete stav od npr prvog decka da bi da je on na vlasti da bi pobili sve homoseksualce, od drugog decka na sastanku cujete kako misli da su zene niza klasa od njih i da ocekuju da se zena uvek ponasa kao ispod njega, od treceg decka cujem kako je citanje gubljenje vremena i da svo slobodno vreme igra igrice,od cetvrtog decka da je muska prevara oprostiva ali zenska nije. Sa petim sam isla na 6 sastanaka i tek na sestom se otkrio jer je ispricao kako je njegov kum zavrsio taj dan u zatvoru jer je prebio zenu, jer ga je ona navodno varala, tako su mu drugari napunili glavu. Kad sam ja rekla pa sto je istukao , bolje da je ostavio, on je poceo sa teorijom kako je to udarac za muski ego, kako je logicno da se istuce zena kada je neposlusna- to su njegove reci . Da ne nabrajam dalje. Toliko je toga sto moze jako da odbije.
Ja sam imala samo dva decka u zivotu. Tj prvog sa 20 godina i bili smo 4 godina zajedno , a onda je on otisao i inostranstvo i tu je bio kraj. A za drugog sam se udala u svojoj 33 godini a upoznala sam ga u svojoj 31 godini. Sest godina sam bila sama iako sam imala puno udvaraca , isla sam na puno sastanaka, da dam sansu, da upoznam decka pa da vidim da li zelim vezu sa njim. Ali moram reci da je 90% momaka u Srbiji jako povrsna bez obzira na nivo obrazovanja. Toliko je zatucanih povrsnih razmisljanja koji su mene uzasno odbijali.Imalo je tu ok momaka, ono tipa dobrodusni fini ali prosto kad neko da neke za mene nepojmljive stavove koji odrazavaju njegov nacin zivota i razmisljanja, preko toga se ne moze tek tako preci.Moze neka obicna devojka ne mnogo intelektualna ali devojka koja ima stav , obrazovanje, dubinu , ona ne moze. I onda kada sam vec potonula i mislila da nikada necu naci muskarca za sebe, upoznala sam mog muza. I iako je fizicki potpuno neprimetan, buckast, iako nema para za bacanje, on me je osvojio svojim nacinom razmisljanja.

Sonja

pre 7 godina

@ ivana
Zasto namerno tumacite komentar kako zelite? Zena je samo napisala da nije u redu samo kriviti zene za sve, jer ima i muskaraca koji su u dobroj situaciji a jos nece da se zene. I njih niko ne krivi i ne osudjuje. A zene sve osudjuju. Takodje i muskarci koji sad nemaju para, jednog dana - najcesce oko 40 te pozeleti da se ozene . I sta se onda desava. Nece zeleti neku njihovih godina zbog potomstva vec neku 10-15 godina mladju. Mi tj Bojana i ja pisemo o tome. Zasto je momak od 40 godina iako bez dinara pozeljnija prilika od zene u srednjim 30 tim a koja ima kakav takav posao? Samo zato sto on jos moze da oplodi a ona mozda nece moci da rodi. I ja se pitam gde je tu prava ljubav? Mene bi bilo sramota da sam musko i da imam 40 godina i trazim zenu od oko 25-30 godina. I to samo zbog radjanja. Samo se radi o tome da nije posteno prema zenama od 30+. Nije ni cudo sto je sve vise cepanja na trudnocu jer zene koje su i kasnim dvadesetim i ranim tridesetim jos samo tako mogu da " nateraju " momke da ih ozene .

Nevena

pre 7 godina

@ japoniko
Ako je tebi sa 38 godina najvaznije kako devojka izgleda , onda i nisi za zenidbu. Jer kako god izgledala sada ta devojka, za 10, 15 godina sigurno nece tako izgledati i sta ces onda da radis? Da trazis drugu koja reprezentativno izgleda. S druge strane, ne pamtim kad sam videla zgodnog zategnutog muskarca starijeg od 35 godina? Da nema stomacinu to je jedan u 100 muskaraca starijih od 35 godina.Radim kao medicinska sestra i mogu reci da su nasi muskarci mnogo zapusteniji od zena fizicki.A opet ocekuju skoro pa savrsenstvo od zenskog izgleda.

Mrvica

pre 7 godina

@ Neko iz mase: tebe će kad napuniš 45 kao što sam kažeš, da ulovi jedna od 20 i da troši tvoje pare. A kad te ostavi i kad joj budeš plaćao alimentaciju, tad ćeš da kukaš kako su 'sve iste' :-D

Bojana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Ok, ali ako vi muskarci necete da se zenite pre 40 te, na sta imate potpuno pravo, tesko da onda mozemo kriviti zene za smanjenje nataliteta. Istina je onda potpuno duigacija. A vecina muskaraca , bez obzira na sve cinjenice, pa i ti koji se zene u 40 tim , krivicu za to prebacuju na zene. Procitajte samo komentare na teme vezane za smanjenje nataliteta 90% komentatora razapinju zene na lomacu da su one krive sto je Srba sve manje. A mene da izvinete za.... za natalitet. Svako nek ulazi u brak kad hoce i nek sam odluci da li hoce jedno, petoro ili ni jedno dete.
A pro po price o izborima... ako odaberete pravu osobu za sebe, onda brak nije mucenje vec uzivanje. Znam nekol?ko parova koji su bas srecni u braku ali oni su znali dobro da izaberu, gledali su sustinu a ne izgled, birali su po vrednostima, stavovima a ne po godinama i sposobnosti radjanja, novcu i sl.Problem je sto je vecina nezrela i bira pogresno - daje prednost nebitnim i povrsnim stvarima naspram onih vaznih.Otuda i losi brakovi. Takodje sve je veca sebicnost i usmerenost samo na sebe. Zavaravate se ako mislite da cete se odjednom promeniti u 40 tim i biti usmereni na porodicu ako ste sve do tada gledali samo na sebe . Niti da ce vasa zenica to tek tako prihvatati. Mozda neka i hoce ali je takvoj stalo samo do vasih para. Mislim da muskarci kod nas imaju problem jer su jos uvek zarobljeni u tradicionalnim okvirima a opet su prihvatili i neke moderne odlike. I onda bi najbolje za sebe iz jednog i iz drugog miljea, a to je nemoguce. Ne mozete ocekivati pametnu obrazovanu zenu a da aminuje svaku vasu rec bez promisljanja . Ne mozete ocekivati vrhunski sex ako ste resili da ozenite onu koja je pre vas bila veoma cedna i ne voli mnogo sex. Ne mozete ocekivati obrazovanu zenu koja super zaradjuje a ocekujete da bude ponizna prema vasim roditeljima. Ne mozete ocekivati pametnu zenu koja super zaradjuje a da opet sve po kuci radi sama dok vi odmarate jer ste se umorili na poslu. Ne mozete ocekivati da kad odaberete neku koja je samo lepa , da posle bude i pametna i sposobna. Zbog tih protivrecnosti u prihvatanju modernog i ocuvanja tradicionalnog, vi muskarci se osecate nesrecnije u braku. Jer uglavnom izaberete pogresno, dajuci vecu prednost onome tradicionalnom jer je ono jako ukorenjeno u vama ( pa se posle zalite kako nemate sta da pricate sa tom samo lepom , plodnom ali ne preterano pametnoj zeni) . A opet i ako odaberete dajuci prednost modernom, opet cete biti nezadovoljni , jer vas ego kao muskarca ce biti ugrozen .

Bojana

pre 7 godina

@ bongalong
Masite poentu. Ja samo pisem o tome kako se zauzimaju dvostruki standardi prema muskarcima i zenama. Ne osudjujem to sto neko nece da se zeni ili udaje- to je stvar licne odluke i svako nek se uda ili zeni kad pozeli. Ali razlika je ogromna u tretmanu. Muskarce niko ne osudjuje pa makar imali idealne uslove , a zene se osudjuju pa makar ne imale ispunjen ni jedan uslov - osim onog da su plodne. Jos je interesantnije i moram reci bezobraznije sto bas ti muskarci - a i svi ostali - koji nece da se zene do nekih ranih ili srednjih cetrdesetih daju sebi za pravo i stalno osudjuju zene jer nece da se rano udaju , vec ih nazivaju baba- devojkama , koje nece da radjaju po 3 i vise dece. Nista nije jedno bez drugog. Manje je brakova i dece zbog oba pola ne zbog jednog. Ako zelite da zenama postavite neke granice, onda postavimo i muskarcima. Iako licno nisam ni za kakve granice, vec da se svi zene i udaju kad pozele. Ali ako kazemo zene nek se udaju oko 25 -28 godina, onda i muskarcima treba staviti granicu tipa 26-30. Zanimljivo bi bilo videti da bi onda momci bili ti koji bi ispali krivci jer nece da se zene, dok bi vecina zena ipak bile za.

Lena

pre 7 godina

@opal
Nisu krive ni žene ni muškarci, krivi su roditelji.

Roditelji koji su prvo svojoj deci nabijali krivicu kako je teško biti roditelj, kako svega moraš da se odrekneš a posle rositelji koji su proizveli generaciju muškaraca koji su neverovatno nezreli i misle da će (valjda) da žive zauvek. Moja drugarica se udala za jednog takvog (oko 35god,ali plata oko 500e, ne 1000),napravili dete pa se sad juri sa likom da mu objasnis da sad mora da bude odrastao, da sad njegove potrebe nisu najvažnije, i da kada se dete od 3 god naljuti na njega da jer neće da se igra sa njim, da je to dete i nije ništa lično i da tu nema mesta za "kako on tako sa mnom ja mu sve pružam".

Jovan Preacher

pre 7 godina

@Marko @Bojana
Naravno. Dok studiraju i pocnu da rade i dignu sebi standard, muskarci nemaju prebijenu paru i nijedna ih nece. Dotle, te iste devojke izlaze sa starijim muskarcima koji imaju novac i imponuju im, a za neke se i udaju. Ove druge danas kukaju. Tako da je normalno da muskarac koji tek pocne u 30im da zaradjuje pristojne novce, zeli da se izivi pre nego sto udje u bracne vode. U sustini sve ide u krug.

Baxuz

pre 7 godina

@Bojana

Hajde da pricamo kao dva intelektualca. Posto ste ostavili kratak CV uradicu isto i ja. Ja imam 34 godine i 11 godina visokog obrazovanja (6 godina osnovne i 5 specijalisticke studije). Doduse ne zaradjujem 1800€ vec oko 800 sa 40 sati prekovremenog rada. Ja uopste ne znam gde vi vidite te 40to godisnjake sa devojkama od 25 godina. To je tako mali procenat da je zanemarljiv. Od mojih kolega slicnih godina vecina je ozenjena sa osobama pribliznih godina. Oni koji nisu imaju devojke takodje slicnih godina. Naravno da je u tridesetim teze naci odgovarajuceg partnera nego u 20tim, uvek je tako bilo i bice. Zenama jos teze, znam da to nije pravedno. Verujem ja vama. Moguce je da plata od 1800 koju ste pomenuli za vase kolege njima omogucava u ovom siromastvu, zivot iz 1001 noci. Ne znam, nemam tolike prihode.
Dakle bice da kao sto oni muskarci, koji svuda vide sponzuruse, imaju takvu percepciju, jer ih bas takve osobe privlace, da je vas problem slicne prirode. Mozda ako bi pored muskaraca koji zaradjuju 1000-1800€ u statistiku ubacili i one koji zaradjuju 600-800 :) dobili realniju sliku.
PS: Ni u jednoj drzavi najobrazovaniji sloj nije nosilac nataliteta, vec je totalno suprotno.
PPS: Muskarac koji smatra da zena posle 30 ne moze da rodi, ne treba ni jednoj zeni imala ona 18 ili 88 godina. Ako u Srbiji vecina tako razmislja a vi trazite van Srbije. Kad mogu oni da "uvoze" Albanke da im rintaju i radjaju onda mozete i vi da uvozite Svedjane. :))

Jasna

pre 7 godina

Jedan od razloga je i to sto se posao domacice podcenjuje, tako da zene ne zele da sede kod kuce i cuvaju decu. Vise se ceni bilo kakvo radno mesto, bilo gde, sa minimalnom platom, nego ako zena kod kuce radi celog dana sve poslove, svu logistiku, za tri ili vise osoba. Tako se danas vaspitavaju devojke - kakva udaja, deca, muz, kuca, to je strasno. Samo skola, posao, putovanja, izlasci, doterivanje, rad na sebi. Obicno, kad sama zena shvati da je propustila neke stvari, za to je suvise kasno.

Ana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Devojka je verovatno napisala nivo obrazovanja i jezike samo zato sto stalno srecemo komentare momaka tipa " zasto nije odabrala nekog pekara ili molera nego onog tipa ". A zasto bi obrazovana zena koja govori jezike odabrala neobrazovanog molera? Zar nije logicno da zeli nekog bar pribliznog nivoa. Jos uz to, devojka je u komentaru napisala da joj nije kriterijum nivo obrazovanja i da bi bila sa deckom i da nema fakultet ali da je nacitan i pametan. Ne vidim problem u tome. U principu najgora od svih kombinacija koja moze postojati je kombinacija pametne, nacitane visokoobrazovane devojke i momka koji je neintelektualni tip . To je najgora moguca kombinacija jer radja frustracije a cesto i nasilje. To je ono kada se muskarac zali kako njegova stalno " pametuje" a ustvari ne moze da pojmi njeno razmisljanje jer je plitak. Kada je momak malo iznad devojke na intelektualnom nivou to i moze proci jer muskarcima prija kada zena njega pita za misljenje i kada je njegova poslednja. Ali kada je zena ta koja je intelektualno jaca od momka to je pisi propalo. Uzas od veze i braka. Ona mora da se unizi da bi se on osecao dobro i jako.
Naravno ima i momaka koji nisu zavrsili fakultete ali su nacitani, intelektualno tipovi i takvog sigurno ne bi odbila ni jedna pametna zena pa bila i doktor nauka. Ali kod nas su cesto i ti visokoobrazovani zatucani i lenji pa je pametnim zenama jos teze. Nije ni cudo ona izreka da je teze udati se pametnoj zeni nego ruznoj zeni.

besplatna

pre 7 godina

Evo ja se dobrovoljno javljam da pomognem. Svim mladjim zenama nudim besplatnu telesnu oplodnju.Para nemam ali koliko mogu tu sam da se zrtvujem za drzavu.

Black

pre 7 godina

Veoma logično. Ja prvi ne želim da imam dete u ovoj zemlji. Ne želim jednom živom biću da u napred uništim život. Neka nam država obezbedi uslove za normalan život, poslove, i sve što treba. Ovako ljudi ili odlaze negde drugde da prave porodicu ili se odluče da je ne prave.

Bongalong

pre 7 godina

(Bojana, 27. februar 2017 18:36)

Svako od tih deset muškaraca koje ste nabrojali može i da usvoji dete u svakom momentu. Imaju dobru platu i sve uslove, imaju dovoljno godina. Žena im ne treba osim da im potencijalno "ukrade" pola stečene imovine u jednom momentu. Mnogo ljudi tako razmišlja. Sa ženom može naravno, ali samo u vanbračnoj zajednici gde ona nema prava da ojadi nikoga iz besa i hira.

Neko iz mase

pre 7 godina

Sram te bilo. Ja sam zavrsila fakultet i radim u privatnom sektoru , tacnije u IT sektoru. I imam lepu platu...
(Bojana, 28. februar 2017 11:29)

LOL za to sram te bilo :) Nisam ni ja baš bez škole, a potrefilo se da smo iz iste struke, odnosno IT-a. Ne znam šta te je toliko pogodilo u mom komentaru. Nije bilo lično, pošto te ne poznajem. Jednostavno sam odreagovao na taj ženski "moram pronaći kvalitetnog provajdera za sebe i potomstvo" stav koji si iskazala u svom komentaru. Ako hoćeš brak i potomstvo, radi na tome kada je vreme. A nema ljutnje kada ti zbog karijere izbor kasnije bude ograničen. Ali nemoj se ljutiti ako muškarci odbiju da se uklope u tvoj šablon. Zašto bi ijedan muškarac bio obavezan prema tebi, ili prema bilo kojoj ženi? I obavezan da stupi u brak? Ako želim da budem slobodan strelac do svoje 45-te godine, biću bez ikakve griže savesti. A to što će nekoj tamo da bude krivo što ne može da me ulovi, sve me briga :)

Nada

pre 7 godina

Ja pojma nemam o cemu prica Slavica Djukic...Ako cete iskreno, u Beogradu se sigurno ne oseca da pada natalitet, ali u drugim krajevima...Evo n.p., ja zivim u jogozapadnoj Srbiji - ostalo staro stanovnistvo, momci nezenje po 40 i vise godina, konstatno umiranje od starosti i bolesti - tuga, cemer i jad. Nekada cak ni mesecima niko ne dodje kod nas na kafu jer stari komsije i komsinice sede samo kod svojih kuca i lece se...Onoga trenutka kada se taj trend oseti i u Beogradu - e onda je to definitivni kraj, a mi inace po malim mestima vec zivimo taj kraj i mrtvi smo...nazalost. Dusa boli. Ovde neki momci i da hoce, ne mogu da se ozene, jer nema devojaka...Toliko. Spasavajte se svi ako mozete, dok mozete. Dok mozemo!

Neko iz mase

pre 7 godina

Kako se samo kvazi-feminizam grupa prebacila u ovu rubriku :) Jadne žene, samo žele ljubav i svoju jaču polovinu, sa kojom su ravnopravne, ali tamo gde one žele, da mu život ispune kompletno, pa da ljubav procveta. A zli muškarci, ni ne znaju šta propuštaju, pa se otimaju i bore, a ni ne shvataju da su brak, obaveze i brige samo za njihovo dobro. Sudeći po komentarima, sve ste zlatne, i samo ste vi u pravu, a mi smo zatucani i uglavnom lenji i neobrazovani, bez vizije kako bi život trebalo da izgleda. Jeste, jeste, kako da nije… Ako vam je do udaje i potomstva, ne znam zašto se vređate kada vam se kaže da to uradite kada treba. Kandidata definitivno imate na pretek. Možda ne iz ciljane „mnogo jaka plata“ grupe, ali šta da se radi :) Ako niste spremne na odricanja, a uglavnom niste, nekih privilegija se morate odreći. Vi biste brak, potomstvo, bogatog muža, visoke škole, da ste jednako poželjne i u dvadesetim i u četrdesetim, da je uvek po vašem, da ne morate ni da kuvate, perete i peglate jer ste ravnopravne, seks u braku dajete na kašičicu… Od muškarca tražite samo da pristane na vaše uslove, inače je gad ako gleda fudbal ili odigra video igru, jer zaboga, zapostavio je porodicu. I onda bude: Bože moj, kako on neće da me ženi? Pa neće jer je shvatio šta mu je bolje. Uživaj što duže možeš, jedan je život i nije srednji vek! Savet važi i za žene takođe :)

Neko iz mase

pre 7 godina

@ Bojana

"Sta ce meni visokoobrazovanoj, koja govori tecno cetiri strana jezika i obozava da cita i voli sve vrste intelektualnih stimulacija neki neobrazovani, zatucani."

Ovaj deo tvog komentara sam prevideo, ne znam ni sam kako. Čitao sam na telefonu, sad sam prešao za PC :) Ovim si poništila svaki svoj argument do sada. Eto razloga zašto će muškarci biti singl dokle god im to odgovara, ne treba dalje tražiti. Ti, i tebi slične kojima nos para oblake ste problem u najavi za svaku vezu. Mada imaš pravo da budeš uobražena, to je ono što ja pokušavam da ti kažem, a imam i ja pravo da to primetim i da te ne ženim, pa se ti ljuti :)

Tijana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Sve je ok sto ti pises ali zaboravljas da je ovde u Srbiji minimum 80% momaka veoma nakaradno vaspitano, pa ni obrazovanje nekad tu ne pomogne. Ali opet uz obrazovanje se ipak koliko toliko sire pogledi na svet pa je normalno ocekivati da ce obrazovana devojka pre naci istomisljenika i srodnu dusu medju njima . Takodje, clanovi biblioteka su vecinom zene, dok momci i ako citaju to je nesto samo za struku i mozda stripove.Kad pitate nekog decka sta je zadnje procitao gledaju vas belo, kao da niste pri sebi. Problem je sto je u Srbiji unazad 50 godina momci nazaduju , manje se obrazuju, a obrazovanih zena je sve vise. A kako se vec zna " zene se zaljibljuju u muskarca slusajuci ga". A sad vise nemaju sta da cuju od njih a da ih zainteresuje ili fascinira svojim znanjem ili razmisljanje. Kod vecine momaka u Srbiji sve se vrti oko igrica na racunaru, sporta ispred tv, piva i sexa. Suvise nedovoljno cak i za prosecnu devojku a kamoli za neku pametniju i obrazovaniju.

Opal

pre 7 godina

@Bojana, Marko
А ко је за то крив, мушкарци? Зашто би се женили кад сте им омогућиле да без брака (и обавеза) живе као да су у њему!?

Ana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Pa poenta je da niko nece vas koji ste se resili zeniti u godinama + 40, zeleti da ulovi. Mislim da se zene ovde nisu zalile sto ne mogu da vas " ulove" vec su razocarene jer ne mogu da veruju da ste iako imate sve predispozicije ipak veoma nedovrseni kao licnosti i nezreli. Zrelu normalnu zenu ne moze privuci takav nezreo muskarac pa makar imao idealne uslove za zivot. A ulovice vas neke lukoske kojima je cilj da se udaju za lovatore bez obzira sto su podosta stariji od njih. Ili se zavaravate da su zaljubljene u vas, da vas vole i uvazavaju? Zar cete ozeniti neku takvu koja ce posle da vam radja i vaspitava decu? Samo kako ce da ih vaspitava. Mada mozda ste zaista jedni za druge. One lukave i veoma proracunate a vi nezreli cak i u svojim cetrdesetim. Uvek se na ovakve teme setim jednog komsije. Doktor elektrotehnike, predaje na jednom fakultetu u Novom Sadu. Isto je tako leteo u oblacima, nece da se zeni. I tako dosao u srednje cetrdesete i na bebu ga uhvatila neka neobrazovana sa 8 razreda osnovne skole, mladja od njega 18 godina. Izbi bruka i ozeni je on. Sad mu se svi smeju. Od toliko divnih devojaka na kraju je zavrsio sa takvom.

Lena

pre 7 godina

@ neko iz mase
A zasto vama smeta sto se devojka pohvalila? Zasto je odmah uobrazena ?Zasto je problem sto trazi nekog poput sebe? Vi muskarci ne volite kada se stvari nazivaju pravim imenom jer vas to ugrozava.
I da uzme u obzir i one sa platama od 600 do 800 evra, pa i one od 200 do 400 situacija je slicna. Slican mentalitet vecine muskaraca u Srbiji. Vecina se ne zeni iz ljubavi. Ti sa vecim platama odlazu brak i decu do srednjih cetrdesetih ,jer su samozivi ,i onda se zene da bi dobili decu oko kojih nemaju nameru nesto mnogo da se cimaju, ali je vazno imati potomstvo , jer su tako nauceni. Oni sa 200 do 400 zeniti da upotpune svoj budzet, da im zena odmeni majku u kucnim poslovima i takdoje da se dokazu kao sposobni da oplode zenu, a oni sa platama od 600 do 800 evra oni uglavnom biraju ispod svog nivoa jer zele da im se drugi dive, pa su posle uglavnom nezadovoljni jer misle da su ipak zasluzili bolje. Ni lj od ljubavi. Uglavnom potpuno nezrele licnosti.

Japoniko

pre 7 godina

Evo ja imam 38 i oženio bih neku, ali poznanici i prijatelji me stalno upoznavaju sa curama koje su ili ružne, ili puno debele, ili što je najgore aseksualne, asocijalne i sa zamišljenom facom i izgubljenim pogledom. Eto tako!

DEX

pre 7 godina

Koga briga od politicata za natalitet. O tome se prica nekoliko puta pred izbore kao sada i tu se prica i zavrsava. Sta je sa penzijom za majke sa trecim detetom. Da li je normalno da udzbenici za jedno dete kostaju kao minimalni licni dohodak. Da ne pominjem porez i sve sirupe koji se kupuju. Samo lud covek se ovde odlucuje na podizanje dece.

mr.wolf

pre 7 godina

@neko_iz_mase
Ja cu replicirati tvom odgovoru. Svakako se slazem da svako ima svoj izbor, pa tako ne vidim problem I da imas 45 godina I da se ozenis sa zenom od 30 god. kako kazes. Razumem I da ne zelis obaveze, da ne menjas slobodu za kako kazes 1m2 opeglane garderobe, da ne zelis kompromise. Tvoji prijatelji se kaju, svi do jednog, I to razumem, ali zasto se onda jednostavno ne razvedu, prosto je, podneses zahtev I to je to.
E sada sustina. Sustina je da ti ne shvatas sta je brak. Sustina je da tvoji nesrecni prijatelji takodje ne znaju. Sustina je da ti je bracni drug srodna dusa (nije bitno koliko godina ima), da delite lepe I ruzne stvari, da imate potomstvo koje ce odrasti u ljubavi. Da se volite, svadjate, smejjete, placete...
Sustina je da ti to ne razumes sada, mozda nikada I neces, zato imas takvo razmisljanje, ali kao sto rekoh, imas prava na to, I ukoliko je tebi zivot koji imas lep, ispunjava te "zezanje" do 45.te, samo napred. Nemoj samo da zaboravis da sa takvim stavom nije bitno kada ces se ozeniti, sve ce biti isto I tada, I dalje ce morati da pravis komproomise, neces imati "slobodu", I ponovo se svodi da ces doci do kesice supe, I na kraju ces opet biti nesrecan. Zato ti kazem da ako ne shvatis sustinu, sve ostalo je konstanta. Tvojim prijateljima saljem poruku, razvedite se, nemojte ziveti u losem braku, ili preispitajte sebe.

Sneza

pre 7 godina

@ neko iz mase
Dolazimo do zakljucka da muskarcima uopste ne prija kad primete da je zena iznad njih po intelektu. Pretrpece to mozda i nekako ali samo ukoliko se zena bude ponasala veoma skromno tacnije na granici sa poniznoscu, i dopusti da on izgleda pametnije od nje. Inace je odmah proglasava za uobrazenu pa nece da , citiram " nece da je zeni". A da mozda jos poradi na sebi, svom znanju i obrazovanju da bi mogao da parira toj zeni , to taj muskarac nece. Lakse mu je da nadje neku pored koje njegov ego nece biti ugrozen , pored koje ce moci da izigrava nekog pametnog i sposobnog.

i ja sam tako pravila planove za neke stvari, pa se ne ostvariše...

pre 7 godina

"A mogu da uživam u neobaveznim vezama bez komplikacija do svoje 45-te godine i onda se oženim nekom od 30 godina."
@Neko iz mase

To ti misliš da možeš, a šta ako dodješ u te godine, a u medjuvremenu ti se život toliko izmeni da više ne možeš ni da imaš tu od 30? Zašto misliš (ako uopšte razmišljaš tako) da će tvoj život biti kao kod nekih drugih..? U stvari, ne znaš pouzdano šta će (sve) biti sutra, a kamoli za par godina ili deceniju od danas..?

Neko iz mase

pre 7 godina

@Bojana OK, ja ni nisam tvrdio da nisi uspešna i inteligentna, vidi se da jesi iz načina na koji pišeš i razmišljaš. I možda sam inicijalno pogrešno nastupio prema tebi, ali stav nisam promenio. Ali, ja pokušavam da te razumem, za razliku od tebe. Svakako imaš pravo na svoje kriterijume prilikom izbora momka ili muža, bili ti kriterijumi novac, status, lepota, pamet, dobrota, ili šta već želiš. Ali gledaš svet samo kroz svoje oči i uopšte ne razumeš drugu stranu: Niko nije dužan da ima isti pogled na život kao ti. Ne znam kako da napišem a da me razumeš ili da se ne osetiš prozvanom. Izbegavamo obaveze jer smo u mogućnosti da ih izbegnemo i dovoljno inteligentni da ih izbegnemo. Zašto bih tri četvrtine života proveo zarobljen u braku, stalno se prilagođavajući i praveći kompromise, uz razne brige, čantranja i hroničan nedostatak seksa, u zamenu za supu iz kesice i kvadratni metar opeglane odeće? A mogu da uživam u neobaveznim vezama bez komplikacija do svoje 45-te godine i onda se oženim nekom od 30 godina. Mogu ako želim i ako mi se ukaže prilika jer imam slobodu izbora, što ti ne razumeš. A pre nego što planeš na mene, opet kažem da imaš i ti izbor da nađeš nekog ko od života želi iste stvari kao ti. Vremena su se promenila, nije više XIX vek. Zakopati se u bračne obaveze i roditeljstvo više nije glavni prioritet u životu. Pride sve više muškaraca razmišlja kao ja. Već sam pisao negde, ali ponoviću. Od mojih ortaka pola ih je oženjeno, i sve i jedan od njih se pokajao zbog toga. Sada kažu da kada bi mogli da se vrate kroz vreme da se nikada ne bi venčavali. Bilo kako bilo, svako dobro ti želim :)

Crna Djordjija

pre 7 godina

@moje
A sta si ti od papira skupljao devet dana? Uzmes potvrdu iz suda i centra za soc rad i to je to. Meni je sve ukupno oduzelo sat vremena.

marko

pre 7 godina

Omogućite i singl ženama da mogu na vantelesnu oplodnju, mnoge žene žele decu, ali njihovi muskarci vršnjaci ne žele do neke 45te god, i onda kad požele obično traže neku devojku od 25 god, a ne neku vršnjakinju ili eventualni max do 35..., tako da imate i čitavu generaciju singl zena bez dece zbog muškaraca koji misle da mogu da budu u tinejdžerskom ponašanju i do 45te godine.

Neko iz mase

pre 7 godina

Konacno da neko napise nesto i o tome a ne samo da se kritikuju zene za sve. Na poslu ima jedno 10 tak muskaraca u godinama od 34-40 koji ne planiraju zenidbu i decu bar narednih 6-7 godina. Neki su u vezama neki imaju kratkotrajne seme jer nece jos da se vezu. Svi oni imaju stabilne poslove, lepe plate od 1000-1800 evra, u najboljim su godinama , lepo zive, imaju sve uslove ali ni jednom jos uvek ne pada na pamet ni zenidba ni deca . Kazu hoce da uzivaju jos, da putuju, menjaju zene. I njih niko ne osudjuje. Naravno svi priznaju da ce kad rese da se zene uzimati u obzir zene do 32 godine maksimum.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bojana, 27. februar 2017 18:36)

E moja Bojana. Da ne gledaš samo kakva im je plata, stan i auto, možda bi te neko od tih "sjajnih prilika" i oženio. Kada sam ovo pročitao, prosto mi je drago zbog njih.

XY

pre 7 godina

Epiktet je rekao:Nije vazan dogadjaj,nego tumacenje dogadjaja.Ako negativno tumacite nizak natalitet i opadanje broja stanovnika u Srbiji,onda je to negativno.Ali isti dogadjaj se moze tumaciti i pozitivno.Manji natalitet znaci da ce manje ljudi dospevati na trziste rada,sto ce uz emigraciju mladih na Zapad dovesti do drasticnog smanjenja nezaposlenosti.Isti faktori,uz normalno i prirodno biolosko nestajanje,ce dovesti i do smanjenja broja buducih penzionera i manjeg pritiska na penzioni fond.I ekonomista Nikolic je izjavio da za 5 godina nece biti velike nezaposlenosti zbog navedenih faktora.Prema tome,nije sve tako crno.Jeste da cemo imati milion-dva manje stanovnika na kraju,ali drustvo ce biti manje siromasno.Nevidljiva ruka biologije ce sve regulisati.

Bongalong

pre 7 godina

(Bojana, 27. februar 2017 18:36)

Svako od tih deset muškaraca koje ste nabrojali može i da usvoji dete u svakom momentu. Imaju dobru platu i sve uslove, imaju dovoljno godina. Žena im ne treba osim da im potencijalno "ukrade" pola stečene imovine u jednom momentu. Mnogo ljudi tako razmišlja. Sa ženom može naravno, ali samo u vanbračnoj zajednici gde ona nema prava da ojadi nikoga iz besa i hira.

Ivana

pre 7 godina

@Bojana

Ma jel moguce??? A kako to da si nekako samo te sa platama od 1000-1800 eura uzela u obzir? I uostalom, koliki oni procenata muske populacije cine? I kako to da oni sa sigurnoscu mogu da menjaju zene i 'uzivaju' do 40+ godina?

Ne ne, draga moja, pre ce biti da gomila zena takve juri i ganja, posto ovi ostali jednostavno nisu 'dovoljno dobri' za princeze kao sto si ti.

Opal

pre 7 godina

@Bojana, Marko
А ко је за то крив, мушкарци? Зашто би се женили кад сте им омогућиле да без брака (и обавеза) живе као да су у њему!?

Bojana

pre 7 godina

@ marko
Konacno da neko napise nesto i o tome a ne samo da se kritikuju zene za sve. Na poslu ima jedno 10 tak muskaraca u godinama od 34-40 koji ne planiraju zenidbu i decu bar narednih 6-7 godina. Neki su u vezama neki imaju kratkotrajne seme jer nece jos da se vezu. Svi oni imaju stabilne poslove, lepe plate od 1000-1800 evra, u najboljim su godinama , lepo zive, imaju sve uslove ali ni jednom jos uvek ne pada na pamet ni zenidba ni deca . Kazu hoce da uzivaju jos, da putuju, menjaju zene. I njih niko ne osudjuje. Naravno svi priznaju da ce kad rese da se zene uzimati u obzir zene do 32 godine maksimum.

besplatna

pre 7 godina

Evo ja se dobrovoljno javljam da pomognem. Svim mladjim zenama nudim besplatnu telesnu oplodnju.Para nemam ali koliko mogu tu sam da se zrtvujem za drzavu.

Maja

pre 7 godina

@ Bojana
Tacno. I onda u svojim kasnim tridesetim i cetrdesetim jure zene u srednjim do kasnim dvadesetim. Ja imam 27 godina i non stop mi se udvaraju ti od 37+, najcesce oko 40 godina .Ne pamtim kad mi je prisao neko mojih godina ili stariji do 6 godina. Cak i kad pridju ti u ranim tridesetim oni zele neke kres seme i odmah se ogradjuju kako nisu za vezu. Nije da meni smetaju momci od 38+ godina, ali opet treba imati u vidu razliku u godinama. Ali ono sto mi najvise smeta je to sto oni mladji , tj oni nasih godina , plus minus par godina, beze od nas u kasnim dvadesetim ko od kuge, jer misle da smo mi u periodu da hocemo nesto ozbiljno i da hocemo brak i decu, a oni to nece u svojim ranim tridesetim. Dok pak oni u kasnim tridesetim i ranim cetrdesetim oni nas jure bas zbog nasih godina i sposobnosti radjanja. Ne znam sta mi je ogavnije od toga. Znaci nije toliki problem sto postoji razlika u godima kod tih starijih oko 10 tak godina, ali je ogavno koliko nas biraju pre svega zbog radjanja. Zasto taj od 37-43 ne bira zenu od 30-40 nego jure nas mladje? Prosto je u pitanju to sto se tu vise ne radi o ljubavi vec o klasicnoj kalkulaciji( da , da, ono sto se najvise spocitava zenama a vidimo da su i muskarci tu dobro potkovani)- tipa sad mi ne odgovara veza, izbegavam zene u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim, a deset godina kasnije - u kasnim tridesetim- sad hocu ozbiljnu vezu znaci gledam odredjenu cilnju grupu od 25-30 godina. Gde su tu devojke od 28- 39 godina? Njih skoro niko nece. Za neke su udavace, a za druge su matore.

Neko iz mase

pre 7 godina

Sram te bilo. Ja sam zavrsila fakultet i radim u privatnom sektoru , tacnije u IT sektoru. I imam lepu platu...
(Bojana, 28. februar 2017 11:29)

LOL za to sram te bilo :) Nisam ni ja baš bez škole, a potrefilo se da smo iz iste struke, odnosno IT-a. Ne znam šta te je toliko pogodilo u mom komentaru. Nije bilo lično, pošto te ne poznajem. Jednostavno sam odreagovao na taj ženski "moram pronaći kvalitetnog provajdera za sebe i potomstvo" stav koji si iskazala u svom komentaru. Ako hoćeš brak i potomstvo, radi na tome kada je vreme. A nema ljutnje kada ti zbog karijere izbor kasnije bude ograničen. Ali nemoj se ljutiti ako muškarci odbiju da se uklope u tvoj šablon. Zašto bi ijedan muškarac bio obavezan prema tebi, ili prema bilo kojoj ženi? I obavezan da stupi u brak? Ako želim da budem slobodan strelac do svoje 45-te godine, biću bez ikakve griže savesti. A to što će nekoj tamo da bude krivo što ne može da me ulovi, sve me briga :)

Bojana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Ja imam skoro 28 godina i uopste se ne plasim za sebe. Lepo zivim, zaradjujem super , sve sam sama sebi obezbedila od kad sam se zaposlila , cak i svojima ja placam lekove i neke racune, iako ja zivim privatno na stanu koji sama placam svojom platom. Zapitajte se koliko vas moze to da kaze za sebe. Uvek sam bila stava da je bolje biti sam nego u losem drustvu. I ne gledam momke kroz novac ali je vazno da biram spram sebe , pre svega u intelektualnom smislu. Sta ce meni visokoobrazovanoj, koja govori tecno cetiri strana jezika i obozava da cita i voli sve vrste intelektualnih stimulacija neki neobrazovani, zatucani.Mada ima i visokoobrazovanih i zatucanih, koliko vidim u pojednim komentarima. I to najvise unosi nesigurnost . Jer ako tako zatucano razmisljaju ti visokoobrazovani sta ocekivati od onih koji to nisu. Izgled mi je potpuno nevazan. Materijalno stanje muskarca - vazno je da je pametan i vredan, moze da zaradjuje manje od mene , ne smeta. Ali mora intelektualno da mi parira. To je najvaznije.
I kako to mislite " na vreme radjajte". Ispada da je nama zenama to vreme po vama muskarcima zaustavljeno na 30toj a vama muskarcima je neograniceno. Pa mislite da zato mozete da radite sta hocete. Takav stav i takav nacin razmisljanja je ono sto odbija mlade obrazovane zene jer sve to izgleda kao ucena i kalkulacija a ne kao ono zbog cega se treba ulaziti u brak a to je ljubav. Nije ni cudno sto zene sve manje imaju zelju za brakom i decom jer su uzasnute kolicinom nezrelosti i sebicnosti veceg dela muske populacije.
I ne zavaravajte se, lakse je zenama bez muskaraca nego muskarcima bez zene. Pa pogledajte samo komentare muskaraca na ovim i slicnim temema. Sve same zalopojke kako ne mogu da nadju devojku, kakve su zene itd. Toliko ste frustrirani zbog toga. Pa i ti od 40 tak godina kada rese da se zene pa i oni se zale jer ih te mladje nece .

Jasna

pre 7 godina

Jedan od razloga je i to sto se posao domacice podcenjuje, tako da zene ne zele da sede kod kuce i cuvaju decu. Vise se ceni bilo kakvo radno mesto, bilo gde, sa minimalnom platom, nego ako zena kod kuce radi celog dana sve poslove, svu logistiku, za tri ili vise osoba. Tako se danas vaspitavaju devojke - kakva udaja, deca, muz, kuca, to je strasno. Samo skola, posao, putovanja, izlasci, doterivanje, rad na sebi. Obicno, kad sama zena shvati da je propustila neke stvari, za to je suvise kasno.

Neko iz mase

pre 7 godina

Kako se samo kvazi-feminizam grupa prebacila u ovu rubriku :) Jadne žene, samo žele ljubav i svoju jaču polovinu, sa kojom su ravnopravne, ali tamo gde one žele, da mu život ispune kompletno, pa da ljubav procveta. A zli muškarci, ni ne znaju šta propuštaju, pa se otimaju i bore, a ni ne shvataju da su brak, obaveze i brige samo za njihovo dobro. Sudeći po komentarima, sve ste zlatne, i samo ste vi u pravu, a mi smo zatucani i uglavnom lenji i neobrazovani, bez vizije kako bi život trebalo da izgleda. Jeste, jeste, kako da nije… Ako vam je do udaje i potomstva, ne znam zašto se vređate kada vam se kaže da to uradite kada treba. Kandidata definitivno imate na pretek. Možda ne iz ciljane „mnogo jaka plata“ grupe, ali šta da se radi :) Ako niste spremne na odricanja, a uglavnom niste, nekih privilegija se morate odreći. Vi biste brak, potomstvo, bogatog muža, visoke škole, da ste jednako poželjne i u dvadesetim i u četrdesetim, da je uvek po vašem, da ne morate ni da kuvate, perete i peglate jer ste ravnopravne, seks u braku dajete na kašičicu… Od muškarca tražite samo da pristane na vaše uslove, inače je gad ako gleda fudbal ili odigra video igru, jer zaboga, zapostavio je porodicu. I onda bude: Bože moj, kako on neće da me ženi? Pa neće jer je shvatio šta mu je bolje. Uživaj što duže možeš, jedan je život i nije srednji vek! Savet važi i za žene takođe :)

Propo

pre 7 godina

Mnogi veci narodi su izumrli,poput rimljana,asirijaca koji su danas na nivou statisticke greske,fenicani,iliri,... ne vidim zasto je tolika fama oko izumiranja srba,neki drugi narod ce nas zameniti na ovim prostorima i ciklus se nastavlja

Jovan Preacher

pre 7 godina

@Marko @Bojana
Naravno. Dok studiraju i pocnu da rade i dignu sebi standard, muskarci nemaju prebijenu paru i nijedna ih nece. Dotle, te iste devojke izlaze sa starijim muskarcima koji imaju novac i imponuju im, a za neke se i udaju. Ove druge danas kukaju. Tako da je normalno da muskarac koji tek pocne u 30im da zaradjuje pristojne novce, zeli da se izivi pre nego sto udje u bracne vode. U sustini sve ide u krug.

Neko iz mase

pre 7 godina

@ Bojana

"Sta ce meni visokoobrazovanoj, koja govori tecno cetiri strana jezika i obozava da cita i voli sve vrste intelektualnih stimulacija neki neobrazovani, zatucani."

Ovaj deo tvog komentara sam prevideo, ne znam ni sam kako. Čitao sam na telefonu, sad sam prešao za PC :) Ovim si poništila svaki svoj argument do sada. Eto razloga zašto će muškarci biti singl dokle god im to odgovara, ne treba dalje tražiti. Ti, i tebi slične kojima nos para oblake ste problem u najavi za svaku vezu. Mada imaš pravo da budeš uobražena, to je ono što ja pokušavam da ti kažem, a imam i ja pravo da to primetim i da te ne ženim, pa se ti ljuti :)

Programerka

pre 7 godina

Ulaganje u vantelesnu i druge metode veštačke oplodnje neće doprineti porastu nataliteta u Srbiji.
Ukidanje poreza na bebi opremu, dečiju obuću, odeću, knjige, to već možda.

Neko iz mase

pre 7 godina

@Bojana OK, ja ni nisam tvrdio da nisi uspešna i inteligentna, vidi se da jesi iz načina na koji pišeš i razmišljaš. I možda sam inicijalno pogrešno nastupio prema tebi, ali stav nisam promenio. Ali, ja pokušavam da te razumem, za razliku od tebe. Svakako imaš pravo na svoje kriterijume prilikom izbora momka ili muža, bili ti kriterijumi novac, status, lepota, pamet, dobrota, ili šta već želiš. Ali gledaš svet samo kroz svoje oči i uopšte ne razumeš drugu stranu: Niko nije dužan da ima isti pogled na život kao ti. Ne znam kako da napišem a da me razumeš ili da se ne osetiš prozvanom. Izbegavamo obaveze jer smo u mogućnosti da ih izbegnemo i dovoljno inteligentni da ih izbegnemo. Zašto bih tri četvrtine života proveo zarobljen u braku, stalno se prilagođavajući i praveći kompromise, uz razne brige, čantranja i hroničan nedostatak seksa, u zamenu za supu iz kesice i kvadratni metar opeglane odeće? A mogu da uživam u neobaveznim vezama bez komplikacija do svoje 45-te godine i onda se oženim nekom od 30 godina. Mogu ako želim i ako mi se ukaže prilika jer imam slobodu izbora, što ti ne razumeš. A pre nego što planeš na mene, opet kažem da imaš i ti izbor da nađeš nekog ko od života želi iste stvari kao ti. Vremena su se promenila, nije više XIX vek. Zakopati se u bračne obaveze i roditeljstvo više nije glavni prioritet u životu. Pride sve više muškaraca razmišlja kao ja. Već sam pisao negde, ali ponoviću. Od mojih ortaka pola ih je oženjeno, i sve i jedan od njih se pokajao zbog toga. Sada kažu da kada bi mogli da se vrate kroz vreme da se nikada ne bi venčavali. Bilo kako bilo, svako dobro ti želim :)

malaa

pre 7 godina

Stari,siromasni,sa najgorom vladom ,najbolesniji ....sta ces ...
A jos kada te pita devetogodisnjak sa suzama u ocima : mama ti si kriva zasto sam se rodio ovde ...koji odgovor da mu dam :(

Lena

pre 7 godina

@opal
Nisu krive ni žene ni muškarci, krivi su roditelji.

Roditelji koji su prvo svojoj deci nabijali krivicu kako je teško biti roditelj, kako svega moraš da se odrekneš a posle rositelji koji su proizveli generaciju muškaraca koji su neverovatno nezreli i misle da će (valjda) da žive zauvek. Moja drugarica se udala za jednog takvog (oko 35god,ali plata oko 500e, ne 1000),napravili dete pa se sad juri sa likom da mu objasnis da sad mora da bude odrastao, da sad njegove potrebe nisu najvažnije, i da kada se dete od 3 god naljuti na njega da jer neće da se igra sa njim, da je to dete i nije ništa lično i da tu nema mesta za "kako on tako sa mnom ja mu sve pružam".

marko

pre 7 godina

Poznajem jako puno ljudi koji su otisli za Nemacku i Kanadu dopisujemo se preko tih drustvenih mreza kazu da nikada vise nece da se vrate u Srbiju i kaju se jedino sto nisu ranije otisli.

skorpija

pre 7 godina

Samo velili entuzijasti se u Srb odlučuju da imaju decu! Imam jedno, volela bih bar još dvoje al zaista ne znam kako bih to finansijski izvela!?

Bojana

pre 7 godina

@ bongalong
Masite poentu. Ja samo pisem o tome kako se zauzimaju dvostruki standardi prema muskarcima i zenama. Ne osudjujem to sto neko nece da se zeni ili udaje- to je stvar licne odluke i svako nek se uda ili zeni kad pozeli. Ali razlika je ogromna u tretmanu. Muskarce niko ne osudjuje pa makar imali idealne uslove , a zene se osudjuju pa makar ne imale ispunjen ni jedan uslov - osim onog da su plodne. Jos je interesantnije i moram reci bezobraznije sto bas ti muskarci - a i svi ostali - koji nece da se zene do nekih ranih ili srednjih cetrdesetih daju sebi za pravo i stalno osudjuju zene jer nece da se rano udaju , vec ih nazivaju baba- devojkama , koje nece da radjaju po 3 i vise dece. Nista nije jedno bez drugog. Manje je brakova i dece zbog oba pola ne zbog jednog. Ako zelite da zenama postavite neke granice, onda postavimo i muskarcima. Iako licno nisam ni za kakve granice, vec da se svi zene i udaju kad pozele. Ali ako kazemo zene nek se udaju oko 25 -28 godina, onda i muskarcima treba staviti granicu tipa 26-30. Zanimljivo bi bilo videti da bi onda momci bili ti koji bi ispali krivci jer nece da se zene, dok bi vecina zena ipak bile za.

Maja

pre 7 godina

@ Maja: Imenjakinjo, isti je slučaj i sa mnom. Imam 31 godinu i uporno mi se udvaraju muškarci od 40+ godina, dok ovi mojih godina jure one od 20, jer neće da ih "smaraju sa pričom o deci i obavezama". U prethodnih nekoliko meseci mi se nabacivalo nekoliko muškaraca koji imaju i više od 45 godina. Ne ocenjujem čoveka po godinama, ali ovo pišem jer je realnost da muškarci od 30 godina u većini slučajeva (čast izuzecima) neće brak i obaveze. Moj brat (blizanci smo inače) je na nivou momka od 20 godina, i sam kaže da ga obaveze ne zanimaju, spava do pet popodne i i dalje studira. Bivši momak (jedan od razloga zašto je bivši) je čovek od 35 godina koji decu ne podnosi jer su "dosadna i budiće ga a on voli da spava"!?

Ne kažem, ima i svakakvih žena, ali nešto ne primećujem da žene mojih godina beže od braka i obaveza, dok kod muškaraca to itekako primećujem. Samo nemojte da mi pominjete da žene jure "karijere" pa neće porodicu jer je ta priča u Srbiji smešna, ljudi rade za 200 evra... O siromaštvu i nestabilnost kao osnovnom faktoru ne bih, jer su komentatori sve već rekli.

Black

pre 7 godina

Veoma logično. Ja prvi ne želim da imam dete u ovoj zemlji. Ne želim jednom živom biću da u napred uništim život. Neka nam država obezbedi uslove za normalan život, poslove, i sve što treba. Ovako ljudi ili odlaze negde drugde da prave porodicu ili se odluče da je ne prave.

Bojana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Sram te bilo. Ja sam zavrsila fakultet i radim u privatnom sektoru , tacnije u IT sektoru. I imam lepu platu jer svi mi u toj struci , koji vredno radimo, lepo i zaradjujemo. Ne gledam momke kroz novac. Samo kazem da i momci koji super zaradjuju nece da se zene iako imaju mogucnosti. Tako da nije istina da su se zene povampirile i nece da se udaju i radjaju decu, vec to cesto nece ni muskarci.

Sneza

pre 7 godina

@ neko iz mase
Dolazimo do zakljucka da muskarcima uopste ne prija kad primete da je zena iznad njih po intelektu. Pretrpece to mozda i nekako ali samo ukoliko se zena bude ponasala veoma skromno tacnije na granici sa poniznoscu, i dopusti da on izgleda pametnije od nje. Inace je odmah proglasava za uobrazenu pa nece da , citiram " nece da je zeni". A da mozda jos poradi na sebi, svom znanju i obrazovanju da bi mogao da parira toj zeni , to taj muskarac nece. Lakse mu je da nadje neku pored koje njegov ego nece biti ugrozen , pored koje ce moci da izigrava nekog pametnog i sposobnog.

Asparagus

pre 7 godina

Kakav negativan prirodni priraštaj, kad svuda setaju bebe okolo? Cudi me da ih uopste ima,i da se roditelji upustaju u sve to, jer ova drzava svojim radom i podrskom parovima i ne zasluzuje decu.

Svetski Mega Car

pre 7 godina

Epiktet je rekao:Nije vazan dogadjaj,nego tumacenje dogadjaja.Ako negativno tumacite nizak natalitet i opadanje broja stanovnika u Srbiji,onda je to negativno.Ali isti dogadjaj se moze tumaciti i pozitivno.Manji natalitet znaci da ce manje ljudi dospevati na trziste rada,sto ce uz emigraciju mladih na Zapad dovesti do drasticnog smanjenja nezaposlenosti.Isti faktori,uz normalno i prirodno biolosko nestajanje,ce dovesti i do smanjenja broja buducih penzionera i manjeg pritiska na penzioni fond.I ekonomista Nikolic je izjavio da za 5 godina nece biti velike nezaposlenosti zbog navedenih faktora.Prema tome,nije sve tako crno.Jeste da cemo imati milion-dva manje stanovnika na kraju,ali drustvo ce biti manje siromasno.Nevidljiva ruka biologije ce sve regulisati.
(XY, 27. februar 2017 19:13)

Nisi u pravu uopšte. Nezaposlenost može da se smanji donekle, ali dugoročno gledano, odlazak ljudi je katastrofa za zaposlenost u Srbiji. Svi ti što odlaze su potencijalni kupci odredjenih proizvoda, korisnici usluga itd. Na primer neko ko u Srbiji drži restoran, kafić, prodavnicu, firmu itd, njemu odlaze potencijalni kupci i korisnici usluga, što znači da se tim firmama u Srbiji smanjuje profit, što znači da će u jednom momentu doći do otpuštanja radnika u tim firmama u Srbiji koje se ne bave izvozom. Vrzino kolo je to sve. A što se tiče penzionera, tek tu nisi u pravu. Da li znaš da u Srbiji ima skoro 2 miliona penzionera? Da li znaš da je odnos zaposlenih i penzionera odnos 1:1 skoro? A da bi penzioni sistem i uopšte država mogla da funkcioniše, odnos mora da bude minimum 3:1 u korist zaposlenih. Jer da se ne lažemo, penzioni fond ne postoji i odavno je pokraden, i penzije plaćaju postojeći poreski obveznici tj. zaposleni. Za 5-10 godina će penzije sigurno biti manje, a uslovi za odlazak u penziju još gori nego danas. Zaključak: treba bežati iz ove propale države.

Dusica

pre 7 godina

@ evil
Ok, verujem ti da govoris istinu. Ali imam jedno pitanje. Ti i sam kazes da si u losoj finansijskoj situaciji, da nemate sredstava. E sad zamisli da ti oko 40 te krene na bolje ( a do tad nisi ozenjen jer nemam sredstava) , pocnes da zaradjujes velike pare i onda imas mogucnost da se ozenis i imas decu. Ali onda ta tvoja devojka ima vec 36-37 godina i vec je pitanje da li ce moci da ti da potomstvo koje ti sad bas prizeljkujes. Da li ces se ozeniti njome iako mozda necete imati dece jer je sa tobom jos od perioda kada nisi imao para ili ces traziti drugu , mnogo mladu, jer ona moze da ti radja koliko zelis a zelis ih vise? E to je ono sto pisu druge devojke. Jako cesto se desava ovo druge. Ja znam dosta slicnih slucajeva, gde su devojke dale svoje najbolje godine nekom bez para i mogucnosti da stvori porodicu , a onda cim se domogao para zaboravio na sve i njih ostavili i nasli neke mnogo mladje da bi mogle da im radjaju. Nije ni cudo sto su devojke od 30- 40 godina u dosta komplikovanoj situaciji.

Ivana

pre 7 godina

@ bojana
Izgleda da si na zadnjem komentaru dobila vise minusa jer ljudi ovde ne vole da cuju da zena svojim radom posteno zaradjuje dobre pare. Muskarci se tu narocito osecaju ugrozeno jer im je povredjen ego i muskost.
I u pravu si za intelektualno spajanje tj da momak i devojka treba da budu na istom nivou intelekta. Tu ne mislim da decko mora da ima zavrsen fakultet , ali je bitno da je nacitan i da ima nacin razmisljanja koji mi se dopada. Ljudi drugacijeg novoa intelekta i razmisljanja ne mogu ziveti srecno zajedno.Imala sam dosta sastanaka sa momcima koji na prvu loptu su sasvim ok ( tipa vredan, obrazovan, miran , ne mislim na lepotu i novac jer me to kod muskaraca ne zanima ) , a onda cujete stav od npr prvog decka da bi da je on na vlasti da bi pobili sve homoseksualce, od drugog decka na sastanku cujete kako misli da su zene niza klasa od njih i da ocekuju da se zena uvek ponasa kao ispod njega, od treceg decka cujem kako je citanje gubljenje vremena i da svo slobodno vreme igra igrice,od cetvrtog decka da je muska prevara oprostiva ali zenska nije. Sa petim sam isla na 6 sastanaka i tek na sestom se otkrio jer je ispricao kako je njegov kum zavrsio taj dan u zatvoru jer je prebio zenu, jer ga je ona navodno varala, tako su mu drugari napunili glavu. Kad sam ja rekla pa sto je istukao , bolje da je ostavio, on je poceo sa teorijom kako je to udarac za muski ego, kako je logicno da se istuce zena kada je neposlusna- to su njegove reci . Da ne nabrajam dalje. Toliko je toga sto moze jako da odbije.
Ja sam imala samo dva decka u zivotu. Tj prvog sa 20 godina i bili smo 4 godina zajedno , a onda je on otisao i inostranstvo i tu je bio kraj. A za drugog sam se udala u svojoj 33 godini a upoznala sam ga u svojoj 31 godini. Sest godina sam bila sama iako sam imala puno udvaraca , isla sam na puno sastanaka, da dam sansu, da upoznam decka pa da vidim da li zelim vezu sa njim. Ali moram reci da je 90% momaka u Srbiji jako povrsna bez obzira na nivo obrazovanja. Toliko je zatucanih povrsnih razmisljanja koji su mene uzasno odbijali.Imalo je tu ok momaka, ono tipa dobrodusni fini ali prosto kad neko da neke za mene nepojmljive stavove koji odrazavaju njegov nacin zivota i razmisljanja, preko toga se ne moze tek tako preci.Moze neka obicna devojka ne mnogo intelektualna ali devojka koja ima stav , obrazovanje, dubinu , ona ne moze. I onda kada sam vec potonula i mislila da nikada necu naci muskarca za sebe, upoznala sam mog muza. I iako je fizicki potpuno neprimetan, buckast, iako nema para za bacanje, on me je osvojio svojim nacinom razmisljanja.

moje

pre 7 godina

da drzava daje i deciji dodatak i to od 38000,a da bi taj dodatak dobio kazu na sajtu da ti treba minimu 9 dana da prikupis papire za isti i onda jos mesec da bi ti uplatili!e,pa to je ludilo u ovoj drzavi!a,najjaci je grad Beograd koji daje pomoc ali samo i iskljucivo ako su primanja po roditelju manja od 10000 din,pa to ni socijala ne moze da dobije!hahahaha kakva smo mi banana rep!!!!

evil

pre 7 godina

@bojana gde ti radis ja bih se sa tom platom triput ozenio.
Hteo bih decu ali.. ja od 28 godina i moja devojka 24 oboje iz siromasnih porodica vecinom zavisimo od nasih roditelja iako ja radim za stalno a ona vikendom ide u restoran kao pomocnik po 14 sati smenu za 2000 dinara. Oboje smo zdravog razuma da dovodjenje deteta u takvu situaciju bi znacilo kraj zivota za svo troje. Da se zbijemo u moju sobu i da tu camimo oko deteta. Nemamo nista sem povremene bioskopske karte. A kamoli da moram da kupujem pelene i ostalo.
Trudim se stvarno koliko mogu, ali da budem moji otac i majka pa da pravim decu u 22 godine pa da posle kukam ceo zivot. Ne pada mi napamet.

Japoniko

pre 7 godina

Evo ja imam 38 i oženio bih neku, ali poznanici i prijatelji me stalno upoznavaju sa curama koje su ili ružne, ili puno debele, ili što je najgore aseksualne, asocijalne i sa zamišljenom facom i izgubljenim pogledom. Eto tako!

Nevena

pre 7 godina

@ japoniko
Ako je tebi sa 38 godina najvaznije kako devojka izgleda , onda i nisi za zenidbu. Jer kako god izgledala sada ta devojka, za 10, 15 godina sigurno nece tako izgledati i sta ces onda da radis? Da trazis drugu koja reprezentativno izgleda. S druge strane, ne pamtim kad sam videla zgodnog zategnutog muskarca starijeg od 35 godina? Da nema stomacinu to je jedan u 100 muskaraca starijih od 35 godina.Radim kao medicinska sestra i mogu reci da su nasi muskarci mnogo zapusteniji od zena fizicki.A opet ocekuju skoro pa savrsenstvo od zenskog izgleda.

Ana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Devojka je verovatno napisala nivo obrazovanja i jezike samo zato sto stalno srecemo komentare momaka tipa " zasto nije odabrala nekog pekara ili molera nego onog tipa ". A zasto bi obrazovana zena koja govori jezike odabrala neobrazovanog molera? Zar nije logicno da zeli nekog bar pribliznog nivoa. Jos uz to, devojka je u komentaru napisala da joj nije kriterijum nivo obrazovanja i da bi bila sa deckom i da nema fakultet ali da je nacitan i pametan. Ne vidim problem u tome. U principu najgora od svih kombinacija koja moze postojati je kombinacija pametne, nacitane visokoobrazovane devojke i momka koji je neintelektualni tip . To je najgora moguca kombinacija jer radja frustracije a cesto i nasilje. To je ono kada se muskarac zali kako njegova stalno " pametuje" a ustvari ne moze da pojmi njeno razmisljanje jer je plitak. Kada je momak malo iznad devojke na intelektualnom nivou to i moze proci jer muskarcima prija kada zena njega pita za misljenje i kada je njegova poslednja. Ali kada je zena ta koja je intelektualno jaca od momka to je pisi propalo. Uzas od veze i braka. Ona mora da se unizi da bi se on osecao dobro i jako.
Naravno ima i momaka koji nisu zavrsili fakultete ali su nacitani, intelektualno tipovi i takvog sigurno ne bi odbila ni jedna pametna zena pa bila i doktor nauka. Ali kod nas su cesto i ti visokoobrazovani zatucani i lenji pa je pametnim zenama jos teze. Nije ni cudo ona izreka da je teze udati se pametnoj zeni nego ruznoj zeni.

Lena

pre 7 godina

@ neko iz mase
A zasto vama smeta sto se devojka pohvalila? Zasto je odmah uobrazena ?Zasto je problem sto trazi nekog poput sebe? Vi muskarci ne volite kada se stvari nazivaju pravim imenom jer vas to ugrozava.
I da uzme u obzir i one sa platama od 600 do 800 evra, pa i one od 200 do 400 situacija je slicna. Slican mentalitet vecine muskaraca u Srbiji. Vecina se ne zeni iz ljubavi. Ti sa vecim platama odlazu brak i decu do srednjih cetrdesetih ,jer su samozivi ,i onda se zene da bi dobili decu oko kojih nemaju nameru nesto mnogo da se cimaju, ali je vazno imati potomstvo , jer su tako nauceni. Oni sa 200 do 400 zeniti da upotpune svoj budzet, da im zena odmeni majku u kucnim poslovima i takdoje da se dokazu kao sposobni da oplode zenu, a oni sa platama od 600 do 800 evra oni uglavnom biraju ispod svog nivoa jer zele da im se drugi dive, pa su posle uglavnom nezadovoljni jer misle da su ipak zasluzili bolje. Ni lj od ljubavi. Uglavnom potpuno nezrele licnosti.

SudijaFalkone

pre 7 godina

Bolje je umesto vas u raznim ministarstvima i raznim upravnim odborima zaposliti mlade koji ce onda imati novca da zasnuju porodicu i neće odlaziti iz zemlje. Ne zadužujte zemlju, ne prodajte je strancima u bescenje, nego stimulišite preduzetnike i poljoprivrdnike. Ne dozvolite da ljudi u Srbiji rade kao roblje.
E, tako se brine o natalitetu, a ne ubeđivanjem naroda da nam je mnogo dobro.

Sonja

pre 7 godina

@ ivana
Zasto namerno tumacite komentar kako zelite? Zena je samo napisala da nije u redu samo kriviti zene za sve, jer ima i muskaraca koji su u dobroj situaciji a jos nece da se zene. I njih niko ne krivi i ne osudjuje. A zene sve osudjuju. Takodje i muskarci koji sad nemaju para, jednog dana - najcesce oko 40 te pozeleti da se ozene . I sta se onda desava. Nece zeleti neku njihovih godina zbog potomstva vec neku 10-15 godina mladju. Mi tj Bojana i ja pisemo o tome. Zasto je momak od 40 godina iako bez dinara pozeljnija prilika od zene u srednjim 30 tim a koja ima kakav takav posao? Samo zato sto on jos moze da oplodi a ona mozda nece moci da rodi. I ja se pitam gde je tu prava ljubav? Mene bi bilo sramota da sam musko i da imam 40 godina i trazim zenu od oko 25-30 godina. I to samo zbog radjanja. Samo se radi o tome da nije posteno prema zenama od 30+. Nije ni cudo sto je sve vise cepanja na trudnocu jer zene koje su i kasnim dvadesetim i ranim tridesetim jos samo tako mogu da " nateraju " momke da ih ozene .

Tijana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Sve je ok sto ti pises ali zaboravljas da je ovde u Srbiji minimum 80% momaka veoma nakaradno vaspitano, pa ni obrazovanje nekad tu ne pomogne. Ali opet uz obrazovanje se ipak koliko toliko sire pogledi na svet pa je normalno ocekivati da ce obrazovana devojka pre naci istomisljenika i srodnu dusu medju njima . Takodje, clanovi biblioteka su vecinom zene, dok momci i ako citaju to je nesto samo za struku i mozda stripove.Kad pitate nekog decka sta je zadnje procitao gledaju vas belo, kao da niste pri sebi. Problem je sto je u Srbiji unazad 50 godina momci nazaduju , manje se obrazuju, a obrazovanih zena je sve vise. A kako se vec zna " zene se zaljibljuju u muskarca slusajuci ga". A sad vise nemaju sta da cuju od njih a da ih zainteresuje ili fascinira svojim znanjem ili razmisljanje. Kod vecine momaka u Srbiji sve se vrti oko igrica na racunaru, sporta ispred tv, piva i sexa. Suvise nedovoljno cak i za prosecnu devojku a kamoli za neku pametniju i obrazovaniju.

i ja sam tako pravila planove za neke stvari, pa se ne ostvariše...

pre 7 godina

"A mogu da uživam u neobaveznim vezama bez komplikacija do svoje 45-te godine i onda se oženim nekom od 30 godina."
@Neko iz mase

To ti misliš da možeš, a šta ako dodješ u te godine, a u medjuvremenu ti se život toliko izmeni da više ne možeš ni da imaš tu od 30? Zašto misliš (ako uopšte razmišljaš tako) da će tvoj život biti kao kod nekih drugih..? U stvari, ne znaš pouzdano šta će (sve) biti sutra, a kamoli za par godina ili deceniju od danas..?

bojan

pre 7 godina

Ministarko, bolje nam kazi kad ce se usvojiti zakon o finansijskoj podrsci porodicama sa decom za zene na privremenim i povremenim poslovima.Govorite odavno da treba pocetkom godine da bude usvojen?

slučajni prolaznik

pre 7 godina

Za oporavak zemlje je potrebno mnogo toga! Nažalost to neće se nikad ostvariti al će ostati želja manjine koje su hteli boljitak,zdravu državu jer nisu mogli da se izbore sa većinom kojim je odgovarao ovakav način života..Kroz politički sistem zvani kapitalizam plus rupa bez zakona koja ne postoji uopšte.

neko iz mase

pre 7 godina

Uništili smo upotpunosti sve zdrastvo,ekonomiju obezvredili smo obrazovanje da imaš ili nemaš diplomu si na istom. Posle se čudimo nešto a ne bi trebali??

Mirjana

pre 7 godina

@ jovan preacher
A zene ne studiraju? Mozda nisi obavesten ali veci je broj studentkinja nego studenata tj muskaraca koji studiraju. I zene onda nakon studiraju pokusavaju da nadju posao , a kad nadju posao - koji je cesto manje placen od muskog, i one kao i muskarci koje pominjes zele da se izive, da se malo opuste, proputuju i sl. Samo sto muskarce svi razumeju i smatraju da je ok da se izive a devojkama se to zamera jer se ocekuje da odmah nakon studija se udaju i rode decu. Zar ne shvatas koliko su tu zene diskriminisane?
Neko je napisao kako se danas malo ceni domacica.. Pa naravno, i tu su krivi muskarci. Jer kad se vrate s posla se ponasaju ko Bogovi i ocekuju da ih zena koja je ceo dan u kuci rintala jos i sluzi. Pa i ona standardna recenica koje slusa 90% zena kad muz dodje kuci s posla i izjavi kako se jako umorio. A ona nije???? Pa muskarci misle da su se vise umorili i kada zena radi na poslu i posle posla u kuci a kako bi se tek jadali da im je zena domacica. Zenama je prosto dojadilo to musko kukumakanje. Shvatile su da se posao domacice nikada vise nece ceniti kao sto je to bilo pre 100 vise godina. Zato zene beze od kuce . Nije zanemarljivo ni to sto se zene dokazano manje umore dok rade na poslu nego dok rade kuci. Moja mama iako je radila veoma ozbiljan i odgovoran posao, je cesto govorila " idem na posao da se odmorim". To jasno govori koliko je posao domacice tezak i zasto svi beze od njega. Jos ako dodamo i musko podcenjivanje tog posla , nema se sta pridodati. Ko je jos lud da radi ko lud kod kuce a da to nije ne ceni?

Mrvica

pre 7 godina

@ Neko iz mase: tebe će kad napuniš 45 kao što sam kažeš, da ulovi jedna od 20 i da troši tvoje pare. A kad te ostavi i kad joj budeš plaćao alimentaciju, tad ćeš da kukaš kako su 'sve iste' :-D

Ana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Pa poenta je da niko nece vas koji ste se resili zeniti u godinama + 40, zeleti da ulovi. Mislim da se zene ovde nisu zalile sto ne mogu da vas " ulove" vec su razocarene jer ne mogu da veruju da ste iako imate sve predispozicije ipak veoma nedovrseni kao licnosti i nezreli. Zrelu normalnu zenu ne moze privuci takav nezreo muskarac pa makar imao idealne uslove za zivot. A ulovice vas neke lukoske kojima je cilj da se udaju za lovatore bez obzira sto su podosta stariji od njih. Ili se zavaravate da su zaljubljene u vas, da vas vole i uvazavaju? Zar cete ozeniti neku takvu koja ce posle da vam radja i vaspitava decu? Samo kako ce da ih vaspitava. Mada mozda ste zaista jedni za druge. One lukave i veoma proracunate a vi nezreli cak i u svojim cetrdesetim. Uvek se na ovakve teme setim jednog komsije. Doktor elektrotehnike, predaje na jednom fakultetu u Novom Sadu. Isto je tako leteo u oblacima, nece da se zeni. I tako dosao u srednje cetrdesete i na bebu ga uhvatila neka neobrazovana sa 8 razreda osnovne skole, mladja od njega 18 godina. Izbi bruka i ozeni je on. Sad mu se svi smeju. Od toliko divnih devojaka na kraju je zavrsio sa takvom.

Baxuz

pre 7 godina

@Bojana

Hajde da pricamo kao dva intelektualca. Posto ste ostavili kratak CV uradicu isto i ja. Ja imam 34 godine i 11 godina visokog obrazovanja (6 godina osnovne i 5 specijalisticke studije). Doduse ne zaradjujem 1800€ vec oko 800 sa 40 sati prekovremenog rada. Ja uopste ne znam gde vi vidite te 40to godisnjake sa devojkama od 25 godina. To je tako mali procenat da je zanemarljiv. Od mojih kolega slicnih godina vecina je ozenjena sa osobama pribliznih godina. Oni koji nisu imaju devojke takodje slicnih godina. Naravno da je u tridesetim teze naci odgovarajuceg partnera nego u 20tim, uvek je tako bilo i bice. Zenama jos teze, znam da to nije pravedno. Verujem ja vama. Moguce je da plata od 1800 koju ste pomenuli za vase kolege njima omogucava u ovom siromastvu, zivot iz 1001 noci. Ne znam, nemam tolike prihode.
Dakle bice da kao sto oni muskarci, koji svuda vide sponzuruse, imaju takvu percepciju, jer ih bas takve osobe privlace, da je vas problem slicne prirode. Mozda ako bi pored muskaraca koji zaradjuju 1000-1800€ u statistiku ubacili i one koji zaradjuju 600-800 :) dobili realniju sliku.
PS: Ni u jednoj drzavi najobrazovaniji sloj nije nosilac nataliteta, vec je totalno suprotno.
PPS: Muskarac koji smatra da zena posle 30 ne moze da rodi, ne treba ni jednoj zeni imala ona 18 ili 88 godina. Ako u Srbiji vecina tako razmislja a vi trazite van Srbije. Kad mogu oni da "uvoze" Albanke da im rintaju i radjaju onda mozete i vi da uvozite Svedjane. :))

mr.wolf

pre 7 godina

@neko_iz_mase
Ja cu replicirati tvom odgovoru. Svakako se slazem da svako ima svoj izbor, pa tako ne vidim problem I da imas 45 godina I da se ozenis sa zenom od 30 god. kako kazes. Razumem I da ne zelis obaveze, da ne menjas slobodu za kako kazes 1m2 opeglane garderobe, da ne zelis kompromise. Tvoji prijatelji se kaju, svi do jednog, I to razumem, ali zasto se onda jednostavno ne razvedu, prosto je, podneses zahtev I to je to.
E sada sustina. Sustina je da ti ne shvatas sta je brak. Sustina je da tvoji nesrecni prijatelji takodje ne znaju. Sustina je da ti je bracni drug srodna dusa (nije bitno koliko godina ima), da delite lepe I ruzne stvari, da imate potomstvo koje ce odrasti u ljubavi. Da se volite, svadjate, smejjete, placete...
Sustina je da ti to ne razumes sada, mozda nikada I neces, zato imas takvo razmisljanje, ali kao sto rekoh, imas prava na to, I ukoliko je tebi zivot koji imas lep, ispunjava te "zezanje" do 45.te, samo napred. Nemoj samo da zaboravis da sa takvim stavom nije bitno kada ces se ozeniti, sve ce biti isto I tada, I dalje ce morati da pravis komproomise, neces imati "slobodu", I ponovo se svodi da ces doci do kesice supe, I na kraju ces opet biti nesrecan. Zato ti kazem da ako ne shvatis sustinu, sve ostalo je konstanta. Tvojim prijateljima saljem poruku, razvedite se, nemojte ziveti u losem braku, ili preispitajte sebe.

Bili d kid

pre 7 godina

Obican svet i strucnjacu upucuju na ovo godinama. Necemo se posle pitati jer smo ovo znali odavno. I jos nesto, nema potrebe da vrsite istazivanja koja ce vam reci uzroke ovoga jer postoji samo jedan uzrok a to je siromastvo. poz

Mutna Voda

pre 7 godina

Citava Srbija ide stopama puste južne Srbije. Krivac je jedan a to je politički sistem zasnovan ka kradji naroda u sprezi sa "biznismenima".

Mare

pre 7 godina

Da barem možemo reći "jesmo stari, ali smo zato zreli, iskusni, pametni, staloženi, tolerantni" tj. sve ono što bi trebao da bude logičan pratilac godina i "pređene kilometraže", ali na žalost to ne možemo reći, jer koliko god bili stari i dalje smo primitivni, neobrazovani, bahati i nekulturni. Barem velika većina.

laki78

pre 7 godina

Pocetak kraja Srba je 1.svetski rat kad smo demografski unisteni.Ovo dalje su samo posledice i duga agonija.Gde su bili politicari kad je trebalo zaustaviti ratove devedesetih?Nakon njih smo propali u svakom smislu a tad se niko od njih nije zamislio koje ce biti posledice.Danas su nam mladi i obrazovani otisli tako da povratka nema.Kad malo bolje razmislis kao narod nismo ni zasluzili da opstanemo,suvise smo napravili gresaka.

Jardin

pre 7 godina

Jos je gore jer se mnogo ljudi nije odjavilo a emigriralo je. Prosle godine nas cetvoro. Ja sam htela da se odjavim ali sam i pored uplacene takse odustala kad nisu znali u policiji koji formular da mi daju.

Maja

pre 7 godina

Neko iz mase, promašio si temu. Žena je pisala o tome kako su žene napadnute kao krivci za ovakvu situaciju, a ne da muškarac 'mora da se uklapa' u njen šablon. Nek je slobodan do 50te ako tako želi, ne mora nijedan da se oženi nikad, ali onda nisu žene krive za manjak beba, zar ne?

Bojana

pre 7 godina

@ neko iz mase
Ok, ali ako vi muskarci necete da se zenite pre 40 te, na sta imate potpuno pravo, tesko da onda mozemo kriviti zene za smanjenje nataliteta. Istina je onda potpuno duigacija. A vecina muskaraca , bez obzira na sve cinjenice, pa i ti koji se zene u 40 tim , krivicu za to prebacuju na zene. Procitajte samo komentare na teme vezane za smanjenje nataliteta 90% komentatora razapinju zene na lomacu da su one krive sto je Srba sve manje. A mene da izvinete za.... za natalitet. Svako nek ulazi u brak kad hoce i nek sam odluci da li hoce jedno, petoro ili ni jedno dete.
A pro po price o izborima... ako odaberete pravu osobu za sebe, onda brak nije mucenje vec uzivanje. Znam nekol?ko parova koji su bas srecni u braku ali oni su znali dobro da izaberu, gledali su sustinu a ne izgled, birali su po vrednostima, stavovima a ne po godinama i sposobnosti radjanja, novcu i sl.Problem je sto je vecina nezrela i bira pogresno - daje prednost nebitnim i povrsnim stvarima naspram onih vaznih.Otuda i losi brakovi. Takodje sve je veca sebicnost i usmerenost samo na sebe. Zavaravate se ako mislite da cete se odjednom promeniti u 40 tim i biti usmereni na porodicu ako ste sve do tada gledali samo na sebe . Niti da ce vasa zenica to tek tako prihvatati. Mozda neka i hoce ali je takvoj stalo samo do vasih para. Mislim da muskarci kod nas imaju problem jer su jos uvek zarobljeni u tradicionalnim okvirima a opet su prihvatili i neke moderne odlike. I onda bi najbolje za sebe iz jednog i iz drugog miljea, a to je nemoguce. Ne mozete ocekivati pametnu obrazovanu zenu a da aminuje svaku vasu rec bez promisljanja . Ne mozete ocekivati vrhunski sex ako ste resili da ozenite onu koja je pre vas bila veoma cedna i ne voli mnogo sex. Ne mozete ocekivati obrazovanu zenu koja super zaradjuje a ocekujete da bude ponizna prema vasim roditeljima. Ne mozete ocekivati pametnu zenu koja super zaradjuje a da opet sve po kuci radi sama dok vi odmarate jer ste se umorili na poslu. Ne mozete ocekivati da kad odaberete neku koja je samo lepa , da posle bude i pametna i sposobna. Zbog tih protivrecnosti u prihvatanju modernog i ocuvanja tradicionalnog, vi muskarci se osecate nesrecnije u braku. Jer uglavnom izaberete pogresno, dajuci vecu prednost onome tradicionalnom jer je ono jako ukorenjeno u vama ( pa se posle zalite kako nemate sta da pricate sa tom samo lepom , plodnom ali ne preterano pametnoj zeni) . A opet i ako odaberete dajuci prednost modernom, opet cete biti nezadovoljni , jer vas ego kao muskarca ce biti ugrozen .

peeing uz wind

pre 7 godina

Znaci istu ovu vest citam 10 put u zadnjih pola godine!
Znaaamo mi to sve vec napamet! Problem je u tome sto ko god da sjasi ili uzjasi ne radi nista da se taj trend zaustavi. Naprotiv, kao da je nekome u interesu da sto vise ljudi ode, da se sto manje razmnozavamo itd.
Cuj kao...

saša

pre 7 godina

Moj mlađi brat se spasio,otišao sa porodicom za Nemačku,dobio pappire njihove,ja ostao ovde...Imam 45 godina,ostao bez posla pre par meseci,živim sa roditeljima,posla nigde na vidiku.tako da mi ni u ludilu ne pada na pamet da zasnivam porodicu,a ovakvih kao ja je na žalost sve više i više.... Još pogotovo što živim na selu koje se sve brže i brže prazni...

L

pre 7 godina

"Primećeno je, pojašnjava Đukić Dejanovićeva, da majke u Beogradu dosta vremena izgube dok dete odvedu u vrtić ili školu, pa će se raditi na tome da dete predaju asistentima na pragu kuće koji će ih voditi i vraćati iz vrtića organizovanim prevozom"
Ahahahahahaha a pdv da ukinete, to ništa? Hoće neki botovi da budu asistenti?

Tina

pre 7 godina

Dajte bolji standard pa ću da ih rodim još. S jednim detetom grcamo, a sigurna sam da bi i meni i mužu najveća radost bila bar još jedna beba u kući. Ovako jedva spajamo kraj sa krajem, a vreme samo odmiče. Inače smo retki među našim prijateljima koji su u braku i imaju dete. Imamo 32 godine oboje. Svi ostali niti imaju para, niti partnera, niti krov nad glavom. Dvoje je već otišlo trbuhom za kruhom. I još će ih otići.

DEX

pre 7 godina

Koga briga od politicata za natalitet. O tome se prica nekoliko puta pred izbore kao sada i tu se prica i zavrsava. Sta je sa penzijom za majke sa trecim detetom. Da li je normalno da udzbenici za jedno dete kostaju kao minimalni licni dohodak. Da ne pominjem porez i sve sirupe koji se kupuju. Samo lud covek se ovde odlucuje na podizanje dece.

Nada

pre 7 godina

Ja pojma nemam o cemu prica Slavica Djukic...Ako cete iskreno, u Beogradu se sigurno ne oseca da pada natalitet, ali u drugim krajevima...Evo n.p., ja zivim u jogozapadnoj Srbiji - ostalo staro stanovnistvo, momci nezenje po 40 i vise godina, konstatno umiranje od starosti i bolesti - tuga, cemer i jad. Nekada cak ni mesecima niko ne dodje kod nas na kafu jer stari komsije i komsinice sede samo kod svojih kuca i lece se...Onoga trenutka kada se taj trend oseti i u Beogradu - e onda je to definitivni kraj, a mi inace po malim mestima vec zivimo taj kraj i mrtvi smo...nazalost. Dusa boli. Ovde neki momci i da hoce, ne mogu da se ozene, jer nema devojaka...Toliko. Spasavajte se svi ako mozete, dok mozete. Dok mozemo!

Crna Djordjija

pre 7 godina

@moje
A sta si ti od papira skupljao devet dana? Uzmes potvrdu iz suda i centra za soc rad i to je to. Meni je sve ukupno oduzelo sat vremena.