Utorak, 25.10.2016.

16:45

10 zdravih navika koje su zapravo gubljenje vremena

Izvor: Newser

10 zdravih navika koje su zapravo gubljenje vremena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Radim 38 godina, ne uzimam vitamin C, osim kroz redovnu ishranu i nemam dana bolovanja.
(veteran, 26. oktobar 2016 07:54)

Ne bih se cudio i da letis bez aviona. Ili da radis 17 sati dnevno.

Moj slucaj ne znatno skromniji, mozda i zato sto se ne takmicim. Srecno na jahanju ajkule.

Trovach

pre 7 godina

Ako uzimate sinteticki vitamin C , njegova iskoriscenost je mala. Zato ga treba uzimati u obliku natrijum askorbata (iskoriscenost i do 75%), a pravi se tako sto u casu stavimo kafenu kasicicu (nikako metalnu) sintetickog vitamina C i pola kasicice sode bikarbone. Nalijemo zatim 2-3 cm vode i sacekamo da prestane da se peni, pa dolijemo jos toliko i popijemo. Soda bikarbona u obicnim prodavnicama obicno nije dovoljno cista jer sadrzi Aluminijum, pa je bolje kupovati u biotekama.

Trovach

pre 7 godina

@Marko...Takav paradajz nebi ni smeo biti u prodaji, jer je svaki proizvodjac duzan da koristi samo registrovane pesticide i da postuje karencu.

avitaminota (t > z)

pre 7 godina

Vezano za vodu, kazu neki da zaista nekad nije potrebno piti litar ipo - dva vode, jer se voda u organizmu usvaja i iz voca i povrca koje pojedemo (lubenice, tikvice, krastavac, grozdje sadrze vecu kolicinu vode, koja se, kazu, postepeno otpusta i dobro hidrira).
Ovo za vitamin C verujem da se odnosi na suplemente sintetickog vitamina C, u vidu (šumecih) tableta, koji je u vecoj kolicini čak i štetan po zdravlje i povezuje se sa formiranjem kamenca (kamena) u bubrezima.

nesabridges

pre 7 godina

Najbitnija je voda i to ubedljivo. Bez detoksikacije se ne moze. Ne oseca se kad se pije voda, ali se itekako oseti kada dodje do odredjenih zdravstvenih problema. Svako ko nije prosao kroz potrebu detoksikacije organizma ne moze o ovome suditi.

ja

pre 7 godina

@ (gile, 25. oktobar 2016 17:49)

Čitaj - kaže, istezanje PRE treninga. I to je dokazana činjenica - istezanje pre treninga može da dovede do povrede. Mišići se zagrevaju tako što se radi ono isto što bi se radilo kao glavna vežba na treningu, samo nižim intenzitetom (npr. lagano trčkaranje ili rad sa tegovima manje mase). Mišići se istežu POSLE treninga.

lopez

pre 7 godina

svaka povreda je imala nesto zajednicko - zbog zurbe nisam sigao da see istegnem ... mogu samo da ispravim i navedem da je dinamicko istezanje bolje od statickog prije fizicke aktivnosti, staticko je bolje posle ....

Hrana

pre 7 godina

Rok na pakovanju nije nagadjanje! Rok se utvrdjuje sa faktorom. Drugim recima ako nečemu od dana proizvodnje istice rok za 10 dana najverovatnije je da je rok 20 ili čak 30 dana. Faktor je tu 2 ili 3. Ovo se radi kako bi se proizvodjaci zaštitili od mogućih tužbi, povećala sigurnost korišćenja proizvoda i izbeglo uništavanje ugleda firme. Sto je duži rok trajanja faktor sigurnosti je manji. Taj faktor postoji u svim oblastima. Nosivost lifta je tona, a sajla na koju je nakačen može da nosi 10 tona (standardni faktor kod liftova). Lekovi sadrže niz štetnih materijala kao nusprodukt samog leka i tu su faktori sigurnosti po nekoliko hiljada... Naravno bez obzira uvek treba proveriti hranu u meri u kojoj je moguće, boja, miris, izgled i slično.

N57

pre 7 godina

Istezanjem se povecava cirkulacija krvi kroz misic, samim tim se i misic "hrani" ali dovoljno je jednom uraditi a ne kako neko rece na svakoj klupi

Marko

pre 7 godina

Sto se tice hranljivih sastojaka u kori, u Maxi-ju je na barkodu za paradajiz sitnim slovima pisalo da kora nije za jelo!
Toliko o zdravlju i pesticidima...

veteran

pre 7 godina

Na tarabi svasta pise: Dve godine bez dana bolovanja, svaka cast.Radim 38 godina, ne uzimam vitamin C, osim kroz redovnu ishranu i nemam dana bolovanja.

megatronman

pre 7 godina

Stavka devet je pametna. Stavka deset nije. Istezanje je itekako potrebno. Dokaz: probudite se. Naglo. Ako se ne istegnete u krevetu a naglo ustanete dosta je česta pojava da ćete izgubiti ravnotežu itekako ako je još mrak u prostoriji. Mala soba, okruženi stolicama, stol i slično. Moguća povreda. Ovo sa hranom je zanimljivo. Čokolada može stajati par godina nakon roka upotrebe. Industrijski jogurt može i desetak dana...

Sasha Makedonija

pre 7 godina

Blago rastezanje u malim amplitudima se radi pre treninga ( da bi se stavili ligamente u funkiciju), a onda zagrevanje u kombinaciji sa dinamicnko rastezanje. Na kraj treninga. Ide iztezanje

siki

pre 7 godina

Koja glupost za istezanje. Bavim se borilackim vestinama. Proba da uradim mavasi bez prethodnog zagrevanja? Ode i misic i kuk i ledja.

Milosav

pre 7 godina

Za drage kolege koje su svoje zvanje stekli u remomiranim privatnim Beogradskim univerzitetima i studentskim kampusima po raznim Leposavicima i Palama, postoje bar četiri osnovne vrste istezanja; PNF, statičko, balističko i dinamicko. Ukratko statičko istezanje se ne koristi u uvodnom delu treninga zato sto se njime postiže preterano izduženje mišića i tetiva a posredno i smanjuje stabilizacija zglobova kao i neadekvatna nervna stimulacija misica za glavni deo treninga, sto može dovesti do povrede, medjutim dinamičkim istezanjem se mišići, tetive i zglobovi dovode u optimalno stanje za izvodjenje glavnog dela treninga. Takodje "zagrevanje" se ne sastoji samo od "istezanja" vec pocinje npr. nekim prirodnim oblikom kretanja kao sto je npr. lagano trčanje . Za sve vrste sportista i sportova zagrevanje ne bi trebalo da je kraće od 15min...

Dizac pivske krigle

pre 7 godina

Kao dete sam rado trcao po dvoristu i tu ujedno prestaje svaka moja sportska aktivnost do danasnjeg dana. Danas kao penzioner sedim na klupi u parku i posmatram mladji svet kako trci i dzogira po okolnim stazama. Na mladima je sportska oprema i razni instrumenti i aparati za bar dve moje penzije. Trce oni tako od jedne klupe do druge, onda kod klupe zastanu i pocnu sa istezanjem valjda svega sto se iztezati moze, pa onda dalje do sledece klupe. Sta ga ja znam mozda je to ipak necemu dobro.

Dragan

pre 7 godina

Cik neka neko proba da se samo zagreje i bez istezanja krene da igra ozbiljan tenis, da vidim kako ce da se oseca posle nekoliko prvih servisa punom snagom ili posle forhenda iz trka na nisku loptu. Ovo zadnje ce da ga kosta kvadricefalne tetive ko stoj pa gledaj.
Mozda je trebalo da stoji "ne istezanje pre zagrevanja", to vec ima itekako smisla.

bludimir

pre 7 godina

@Stručnjak te studije macku o rep.. za koga su pisane, za profesionalce koji izgube 2% efikasnosti misica zbog istezanja, ili za preostalih 99,99% stanovnistva rekreativaca? tako sam ja jednom prilikom pre fudbala samo trckarao i zagrevao misice, i nisam stigao da se lepo istegnem.. kod prvog sprinta je pocela zadnja loza da zateze, a pri kraju termina je pukla.. pa 6 meseci nisam mogao ni za autobusom da potrcim... sad sve lepo istegnem ne moram ni da se zagrevam, ali istezanje mi je bitnije, i nemam problema... i da, bez konca za zube nigde.. nek mi objasne strucnjaci kako moze da ne bude lose da ostvljam hranu da truli u dzepovima celu noc?

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Za vitamin C nije tacno.
Dve godine bez dana bolovanja, i to ne zato sto idem slinav na posao, vezbam ili bilo sta drugo.
Pranje kose - takodje netacno. ne oerem kosu nego kozu glave. Ko god zivi u maksimalno zagadjenom gradu kao sto je Beograd dobro zna sta sve nakupi rokom dana i u cemu onda spava.

Stručnjak

pre 7 godina

Istezanje pre treninga može prouzrokovati povrede. Možete pročitati studije koje su dokazale da istezanje neposredno pre treninga smanjuje efikasnost mišića. Istezanje se vrši na kraju treninga, a pre samo zagrevanje. Tako da je to ipak tačno u tekstu.

Realno

pre 7 godina

Dragi sugradjani...istezanje se vrsi iskljucivo ali ISKLJUCIVO posle treninga, da bi se misici kao sto sama rec kaze istegli posle odredjenog napora. Istezanje pre pocetka treninga i pre zagrejavanja ne vodi nicemu nego samo povecanju mogucnosti da se ozbiljno povredite !

majstor

pre 7 godina

istezanje pre treninga je kontraproduktivno (mišići se tokom treninga grče pri naponu). posto su zgrčeni tokom treninga treba ih istezati posle.

марко

pre 7 godina

Хидрација организма и истезање пре тренинга није потребно? Ок, идите у теретану и одмах на справу. Сутра има да идете код физиотерапеута...

samsung

pre 7 godina

@ gile
istezanje posle treninga. misic kad je opusten veca je mogucnost od povreda. malo ljudi zna jer su nas u skolama ucili drugacije ali tako je

JEGOOD

pre 7 godina

-pet porcija voća i povrća dnevno.
-veoma često pranje farmerki.
-pranje kose svakoga dana.
-stavljanje u frizider hrane koja ne mora biti na hladnom...
Za ova "pravila" ne znam da li iko misli da su prevencija zdravlja..

Bobi

pre 7 godina

Da, istezanje je gubljenje vremena. Za zagrevanje je potrebno uraditi laksu varijaciju pokreta koji cete raditi pri treniranju. Istezanje je korisno pri kraju treninga jedino radi umanjivanja upala, pre treninga samo povecava mogucnost povrede.

SALIER DEL FLORES

pre 7 godina

Bravo. Bas bih voleo da vidim kako bi sportisti prolazili bez istezanja. Pucali bi misici, ligamenti itd. Čuj ,tegliti se nema uticaja...

Voja

pre 7 godina

Sve je tačno.. čak i za istezanje... U odredjenim slučajevima može biti i štetno... Postoji razlika izmedju zagrevanja mišića i istezanja.. Nije teško proveriti,ima gomila studija...

sinisa

pre 7 godina

Ja se nikad ne istezem prije treninga i nemam nikakvih problema...Shvatite da smo svi razliciti,sve je to individualno,zavisi do gradje.Tako je i u drugim stvarima,sve zavisi od osobe do osobe,ne mozemo generalizovati.

Milosav

pre 7 godina

Samo ako govorimo o statičkom istezanju ( ono na početku treninga ima opravdanje jedino ako postoji upala mišića ) inače dinamicko "istezanje" je obavezno iz mnogo razloga na početku svakog treninga a najviše zbog prevencije povreda.

Sasa

pre 7 godina

Istezanje je gubljenja vremena ako sleduje trening snage, odnosno trening sa tegovima. Dokazano je cak da istezanje pre dizanja tegova moze da prouzrokuje povredu jer se misici previse olabave, suportono od onoga sto je neophodno kada se dizu velike tezine. Umesto istezanja uraditi dva do tri laka seta pre vezbe za novu misicnu grupu, i onda preci na radne setove sa pravom tezinom.

Lady Stark

pre 7 godina

Što se hrane tiče, nisam sugurna da je ne treba bacati kad istekne rok. Prvo, ne detektuje se svaki kvar culom mirisa, a drugo da li ste zaista sigurni da ste je i do tog datuma baš držali na određenoj temperaturi, na suvom i tamnom mestu itd itd.

I druge neke stavke mi deluju diskutabilno. U svakom slucaju,kod svih ovih stvari, ne gubi se vreme nego uglavnom novac.

Stručnjak

pre 7 godina

Istezanje pre treninga može prouzrokovati povrede. Možete pročitati studije koje su dokazale da istezanje neposredno pre treninga smanjuje efikasnost mišića. Istezanje se vrši na kraju treninga, a pre samo zagrevanje. Tako da je to ipak tačno u tekstu.

Dizac pivske krigle

pre 7 godina

Kao dete sam rado trcao po dvoristu i tu ujedno prestaje svaka moja sportska aktivnost do danasnjeg dana. Danas kao penzioner sedim na klupi u parku i posmatram mladji svet kako trci i dzogira po okolnim stazama. Na mladima je sportska oprema i razni instrumenti i aparati za bar dve moje penzije. Trce oni tako od jedne klupe do druge, onda kod klupe zastanu i pocnu sa istezanjem valjda svega sto se iztezati moze, pa onda dalje do sledece klupe. Sta ga ja znam mozda je to ipak necemu dobro.

bludimir

pre 7 godina

@Stručnjak te studije macku o rep.. za koga su pisane, za profesionalce koji izgube 2% efikasnosti misica zbog istezanja, ili za preostalih 99,99% stanovnistva rekreativaca? tako sam ja jednom prilikom pre fudbala samo trckarao i zagrevao misice, i nisam stigao da se lepo istegnem.. kod prvog sprinta je pocela zadnja loza da zateze, a pri kraju termina je pukla.. pa 6 meseci nisam mogao ni za autobusom da potrcim... sad sve lepo istegnem ne moram ni da se zagrevam, ali istezanje mi je bitnije, i nemam problema... i da, bez konca za zube nigde.. nek mi objasne strucnjaci kako moze da ne bude lose da ostvljam hranu da truli u dzepovima celu noc?

Milosav

pre 7 godina

Samo ako govorimo o statičkom istezanju ( ono na početku treninga ima opravdanje jedino ako postoji upala mišića ) inače dinamicko "istezanje" je obavezno iz mnogo razloga na početku svakog treninga a najviše zbog prevencije povreda.

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Za vitamin C nije tacno.
Dve godine bez dana bolovanja, i to ne zato sto idem slinav na posao, vezbam ili bilo sta drugo.
Pranje kose - takodje netacno. ne oerem kosu nego kozu glave. Ko god zivi u maksimalno zagadjenom gradu kao sto je Beograd dobro zna sta sve nakupi rokom dana i u cemu onda spava.

Realno

pre 7 godina

Dragi sugradjani...istezanje se vrsi iskljucivo ali ISKLJUCIVO posle treninga, da bi se misici kao sto sama rec kaze istegli posle odredjenog napora. Istezanje pre pocetka treninga i pre zagrejavanja ne vodi nicemu nego samo povecanju mogucnosti da se ozbiljno povredite !

JEGOOD

pre 7 godina

-pet porcija voća i povrća dnevno.
-veoma često pranje farmerki.
-pranje kose svakoga dana.
-stavljanje u frizider hrane koja ne mora biti na hladnom...
Za ova "pravila" ne znam da li iko misli da su prevencija zdravlja..

Dragan

pre 7 godina

Cik neka neko proba da se samo zagreje i bez istezanja krene da igra ozbiljan tenis, da vidim kako ce da se oseca posle nekoliko prvih servisa punom snagom ili posle forhenda iz trka na nisku loptu. Ovo zadnje ce da ga kosta kvadricefalne tetive ko stoj pa gledaj.
Mozda je trebalo da stoji "ne istezanje pre zagrevanja", to vec ima itekako smisla.

Sasa

pre 7 godina

Istezanje je gubljenja vremena ako sleduje trening snage, odnosno trening sa tegovima. Dokazano je cak da istezanje pre dizanja tegova moze da prouzrokuje povredu jer se misici previse olabave, suportono od onoga sto je neophodno kada se dizu velike tezine. Umesto istezanja uraditi dva do tri laka seta pre vezbe za novu misicnu grupu, i onda preci na radne setove sa pravom tezinom.

Bobi

pre 7 godina

Da, istezanje je gubljenje vremena. Za zagrevanje je potrebno uraditi laksu varijaciju pokreta koji cete raditi pri treniranju. Istezanje je korisno pri kraju treninga jedino radi umanjivanja upala, pre treninga samo povecava mogucnost povrede.

majstor

pre 7 godina

istezanje pre treninga je kontraproduktivno (mišići se tokom treninga grče pri naponu). posto su zgrčeni tokom treninga treba ih istezati posle.

SALIER DEL FLORES

pre 7 godina

Bravo. Bas bih voleo da vidim kako bi sportisti prolazili bez istezanja. Pucali bi misici, ligamenti itd. Čuj ,tegliti se nema uticaja...

Voja

pre 7 godina

Sve je tačno.. čak i za istezanje... U odredjenim slučajevima može biti i štetno... Postoji razlika izmedju zagrevanja mišića i istezanja.. Nije teško proveriti,ima gomila studija...

марко

pre 7 godina

Хидрација организма и истезање пре тренинга није потребно? Ок, идите у теретану и одмах на справу. Сутра има да идете код физиотерапеута...

sinisa

pre 7 godina

Ja se nikad ne istezem prije treninga i nemam nikakvih problema...Shvatite da smo svi razliciti,sve je to individualno,zavisi do gradje.Tako je i u drugim stvarima,sve zavisi od osobe do osobe,ne mozemo generalizovati.

Lady Stark

pre 7 godina

Što se hrane tiče, nisam sugurna da je ne treba bacati kad istekne rok. Prvo, ne detektuje se svaki kvar culom mirisa, a drugo da li ste zaista sigurni da ste je i do tog datuma baš držali na određenoj temperaturi, na suvom i tamnom mestu itd itd.

I druge neke stavke mi deluju diskutabilno. U svakom slucaju,kod svih ovih stvari, ne gubi se vreme nego uglavnom novac.

samsung

pre 7 godina

@ gile
istezanje posle treninga. misic kad je opusten veca je mogucnost od povreda. malo ljudi zna jer su nas u skolama ucili drugacije ali tako je

Marko

pre 7 godina

Sto se tice hranljivih sastojaka u kori, u Maxi-ju je na barkodu za paradajiz sitnim slovima pisalo da kora nije za jelo!
Toliko o zdravlju i pesticidima...

lopez

pre 7 godina

svaka povreda je imala nesto zajednicko - zbog zurbe nisam sigao da see istegnem ... mogu samo da ispravim i navedem da je dinamicko istezanje bolje od statickog prije fizicke aktivnosti, staticko je bolje posle ....

ja

pre 7 godina

@ (gile, 25. oktobar 2016 17:49)

Čitaj - kaže, istezanje PRE treninga. I to je dokazana činjenica - istezanje pre treninga može da dovede do povrede. Mišići se zagrevaju tako što se radi ono isto što bi se radilo kao glavna vežba na treningu, samo nižim intenzitetom (npr. lagano trčkaranje ili rad sa tegovima manje mase). Mišići se istežu POSLE treninga.

Milosav

pre 7 godina

Za drage kolege koje su svoje zvanje stekli u remomiranim privatnim Beogradskim univerzitetima i studentskim kampusima po raznim Leposavicima i Palama, postoje bar četiri osnovne vrste istezanja; PNF, statičko, balističko i dinamicko. Ukratko statičko istezanje se ne koristi u uvodnom delu treninga zato sto se njime postiže preterano izduženje mišića i tetiva a posredno i smanjuje stabilizacija zglobova kao i neadekvatna nervna stimulacija misica za glavni deo treninga, sto može dovesti do povrede, medjutim dinamičkim istezanjem se mišići, tetive i zglobovi dovode u optimalno stanje za izvodjenje glavnog dela treninga. Takodje "zagrevanje" se ne sastoji samo od "istezanja" vec pocinje npr. nekim prirodnim oblikom kretanja kao sto je npr. lagano trčanje . Za sve vrste sportista i sportova zagrevanje ne bi trebalo da je kraće od 15min...

siki

pre 7 godina

Koja glupost za istezanje. Bavim se borilackim vestinama. Proba da uradim mavasi bez prethodnog zagrevanja? Ode i misic i kuk i ledja.

veteran

pre 7 godina

Na tarabi svasta pise: Dve godine bez dana bolovanja, svaka cast.Radim 38 godina, ne uzimam vitamin C, osim kroz redovnu ishranu i nemam dana bolovanja.

Hrana

pre 7 godina

Rok na pakovanju nije nagadjanje! Rok se utvrdjuje sa faktorom. Drugim recima ako nečemu od dana proizvodnje istice rok za 10 dana najverovatnije je da je rok 20 ili čak 30 dana. Faktor je tu 2 ili 3. Ovo se radi kako bi se proizvodjaci zaštitili od mogućih tužbi, povećala sigurnost korišćenja proizvoda i izbeglo uništavanje ugleda firme. Sto je duži rok trajanja faktor sigurnosti je manji. Taj faktor postoji u svim oblastima. Nosivost lifta je tona, a sajla na koju je nakačen može da nosi 10 tona (standardni faktor kod liftova). Lekovi sadrže niz štetnih materijala kao nusprodukt samog leka i tu su faktori sigurnosti po nekoliko hiljada... Naravno bez obzira uvek treba proveriti hranu u meri u kojoj je moguće, boja, miris, izgled i slično.

nesabridges

pre 7 godina

Najbitnija je voda i to ubedljivo. Bez detoksikacije se ne moze. Ne oseca se kad se pije voda, ali se itekako oseti kada dodje do odredjenih zdravstvenih problema. Svako ko nije prosao kroz potrebu detoksikacije organizma ne moze o ovome suditi.

Sasha Makedonija

pre 7 godina

Blago rastezanje u malim amplitudima se radi pre treninga ( da bi se stavili ligamente u funkiciju), a onda zagrevanje u kombinaciji sa dinamicnko rastezanje. Na kraj treninga. Ide iztezanje

megatronman

pre 7 godina

Stavka devet je pametna. Stavka deset nije. Istezanje je itekako potrebno. Dokaz: probudite se. Naglo. Ako se ne istegnete u krevetu a naglo ustanete dosta je česta pojava da ćete izgubiti ravnotežu itekako ako je još mrak u prostoriji. Mala soba, okruženi stolicama, stol i slično. Moguća povreda. Ovo sa hranom je zanimljivo. Čokolada može stajati par godina nakon roka upotrebe. Industrijski jogurt može i desetak dana...

N57

pre 7 godina

Istezanjem se povecava cirkulacija krvi kroz misic, samim tim se i misic "hrani" ali dovoljno je jednom uraditi a ne kako neko rece na svakoj klupi

Trovach

pre 7 godina

Ako uzimate sinteticki vitamin C , njegova iskoriscenost je mala. Zato ga treba uzimati u obliku natrijum askorbata (iskoriscenost i do 75%), a pravi se tako sto u casu stavimo kafenu kasicicu (nikako metalnu) sintetickog vitamina C i pola kasicice sode bikarbone. Nalijemo zatim 2-3 cm vode i sacekamo da prestane da se peni, pa dolijemo jos toliko i popijemo. Soda bikarbona u obicnim prodavnicama obicno nije dovoljno cista jer sadrzi Aluminijum, pa je bolje kupovati u biotekama.

avitaminota (t > z)

pre 7 godina

Vezano za vodu, kazu neki da zaista nekad nije potrebno piti litar ipo - dva vode, jer se voda u organizmu usvaja i iz voca i povrca koje pojedemo (lubenice, tikvice, krastavac, grozdje sadrze vecu kolicinu vode, koja se, kazu, postepeno otpusta i dobro hidrira).
Ovo za vitamin C verujem da se odnosi na suplemente sintetickog vitamina C, u vidu (šumecih) tableta, koji je u vecoj kolicini čak i štetan po zdravlje i povezuje se sa formiranjem kamenca (kamena) u bubrezima.

Trovach

pre 7 godina

@Marko...Takav paradajz nebi ni smeo biti u prodaji, jer je svaki proizvodjac duzan da koristi samo registrovane pesticide i da postuje karencu.

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Radim 38 godina, ne uzimam vitamin C, osim kroz redovnu ishranu i nemam dana bolovanja.
(veteran, 26. oktobar 2016 07:54)

Ne bih se cudio i da letis bez aviona. Ili da radis 17 sati dnevno.

Moj slucaj ne znatno skromniji, mozda i zato sto se ne takmicim. Srecno na jahanju ajkule.

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Za vitamin C nije tacno.
Dve godine bez dana bolovanja, i to ne zato sto idem slinav na posao, vezbam ili bilo sta drugo.
Pranje kose - takodje netacno. ne oerem kosu nego kozu glave. Ko god zivi u maksimalno zagadjenom gradu kao sto je Beograd dobro zna sta sve nakupi rokom dana i u cemu onda spava.

bludimir

pre 7 godina

@Stručnjak te studije macku o rep.. za koga su pisane, za profesionalce koji izgube 2% efikasnosti misica zbog istezanja, ili za preostalih 99,99% stanovnistva rekreativaca? tako sam ja jednom prilikom pre fudbala samo trckarao i zagrevao misice, i nisam stigao da se lepo istegnem.. kod prvog sprinta je pocela zadnja loza da zateze, a pri kraju termina je pukla.. pa 6 meseci nisam mogao ni za autobusom da potrcim... sad sve lepo istegnem ne moram ni da se zagrevam, ali istezanje mi je bitnije, i nemam problema... i da, bez konca za zube nigde.. nek mi objasne strucnjaci kako moze da ne bude lose da ostvljam hranu da truli u dzepovima celu noc?

Dizac pivske krigle

pre 7 godina

Kao dete sam rado trcao po dvoristu i tu ujedno prestaje svaka moja sportska aktivnost do danasnjeg dana. Danas kao penzioner sedim na klupi u parku i posmatram mladji svet kako trci i dzogira po okolnim stazama. Na mladima je sportska oprema i razni instrumenti i aparati za bar dve moje penzije. Trce oni tako od jedne klupe do druge, onda kod klupe zastanu i pocnu sa istezanjem valjda svega sto se iztezati moze, pa onda dalje do sledece klupe. Sta ga ja znam mozda je to ipak necemu dobro.

Dragan

pre 7 godina

Cik neka neko proba da se samo zagreje i bez istezanja krene da igra ozbiljan tenis, da vidim kako ce da se oseca posle nekoliko prvih servisa punom snagom ili posle forhenda iz trka na nisku loptu. Ovo zadnje ce da ga kosta kvadricefalne tetive ko stoj pa gledaj.
Mozda je trebalo da stoji "ne istezanje pre zagrevanja", to vec ima itekako smisla.

марко

pre 7 godina

Хидрација организма и истезање пре тренинга није потребно? Ок, идите у теретану и одмах на справу. Сутра има да идете код физиотерапеута...

Stručnjak

pre 7 godina

Istezanje pre treninga može prouzrokovati povrede. Možete pročitati studije koje su dokazale da istezanje neposredno pre treninga smanjuje efikasnost mišića. Istezanje se vrši na kraju treninga, a pre samo zagrevanje. Tako da je to ipak tačno u tekstu.

SALIER DEL FLORES

pre 7 godina

Bravo. Bas bih voleo da vidim kako bi sportisti prolazili bez istezanja. Pucali bi misici, ligamenti itd. Čuj ,tegliti se nema uticaja...

Lady Stark

pre 7 godina

Što se hrane tiče, nisam sugurna da je ne treba bacati kad istekne rok. Prvo, ne detektuje se svaki kvar culom mirisa, a drugo da li ste zaista sigurni da ste je i do tog datuma baš držali na određenoj temperaturi, na suvom i tamnom mestu itd itd.

I druge neke stavke mi deluju diskutabilno. U svakom slucaju,kod svih ovih stvari, ne gubi se vreme nego uglavnom novac.

Milosav

pre 7 godina

Samo ako govorimo o statičkom istezanju ( ono na početku treninga ima opravdanje jedino ako postoji upala mišića ) inače dinamicko "istezanje" je obavezno iz mnogo razloga na početku svakog treninga a najviše zbog prevencije povreda.

Realno

pre 7 godina

Dragi sugradjani...istezanje se vrsi iskljucivo ali ISKLJUCIVO posle treninga, da bi se misici kao sto sama rec kaze istegli posle odredjenog napora. Istezanje pre pocetka treninga i pre zagrejavanja ne vodi nicemu nego samo povecanju mogucnosti da se ozbiljno povredite !

Bobi

pre 7 godina

Da, istezanje je gubljenje vremena. Za zagrevanje je potrebno uraditi laksu varijaciju pokreta koji cete raditi pri treniranju. Istezanje je korisno pri kraju treninga jedino radi umanjivanja upala, pre treninga samo povecava mogucnost povrede.

sinisa

pre 7 godina

Ja se nikad ne istezem prije treninga i nemam nikakvih problema...Shvatite da smo svi razliciti,sve je to individualno,zavisi do gradje.Tako je i u drugim stvarima,sve zavisi od osobe do osobe,ne mozemo generalizovati.

samsung

pre 7 godina

@ gile
istezanje posle treninga. misic kad je opusten veca je mogucnost od povreda. malo ljudi zna jer su nas u skolama ucili drugacije ali tako je

veteran

pre 7 godina

Na tarabi svasta pise: Dve godine bez dana bolovanja, svaka cast.Radim 38 godina, ne uzimam vitamin C, osim kroz redovnu ishranu i nemam dana bolovanja.

majstor

pre 7 godina

istezanje pre treninga je kontraproduktivno (mišići se tokom treninga grče pri naponu). posto su zgrčeni tokom treninga treba ih istezati posle.

JEGOOD

pre 7 godina

-pet porcija voća i povrća dnevno.
-veoma često pranje farmerki.
-pranje kose svakoga dana.
-stavljanje u frizider hrane koja ne mora biti na hladnom...
Za ova "pravila" ne znam da li iko misli da su prevencija zdravlja..

Sasa

pre 7 godina

Istezanje je gubljenja vremena ako sleduje trening snage, odnosno trening sa tegovima. Dokazano je cak da istezanje pre dizanja tegova moze da prouzrokuje povredu jer se misici previse olabave, suportono od onoga sto je neophodno kada se dizu velike tezine. Umesto istezanja uraditi dva do tri laka seta pre vezbe za novu misicnu grupu, i onda preci na radne setove sa pravom tezinom.

ja

pre 7 godina

@ (gile, 25. oktobar 2016 17:49)

Čitaj - kaže, istezanje PRE treninga. I to je dokazana činjenica - istezanje pre treninga može da dovede do povrede. Mišići se zagrevaju tako što se radi ono isto što bi se radilo kao glavna vežba na treningu, samo nižim intenzitetom (npr. lagano trčkaranje ili rad sa tegovima manje mase). Mišići se istežu POSLE treninga.

Voja

pre 7 godina

Sve je tačno.. čak i za istezanje... U odredjenim slučajevima može biti i štetno... Postoji razlika izmedju zagrevanja mišića i istezanja.. Nije teško proveriti,ima gomila studija...

megatronman

pre 7 godina

Stavka devet je pametna. Stavka deset nije. Istezanje je itekako potrebno. Dokaz: probudite se. Naglo. Ako se ne istegnete u krevetu a naglo ustanete dosta je česta pojava da ćete izgubiti ravnotežu itekako ako je još mrak u prostoriji. Mala soba, okruženi stolicama, stol i slično. Moguća povreda. Ovo sa hranom je zanimljivo. Čokolada može stajati par godina nakon roka upotrebe. Industrijski jogurt može i desetak dana...

Trovach

pre 7 godina

Ako uzimate sinteticki vitamin C , njegova iskoriscenost je mala. Zato ga treba uzimati u obliku natrijum askorbata (iskoriscenost i do 75%), a pravi se tako sto u casu stavimo kafenu kasicicu (nikako metalnu) sintetickog vitamina C i pola kasicice sode bikarbone. Nalijemo zatim 2-3 cm vode i sacekamo da prestane da se peni, pa dolijemo jos toliko i popijemo. Soda bikarbona u obicnim prodavnicama obicno nije dovoljno cista jer sadrzi Aluminijum, pa je bolje kupovati u biotekama.

siki

pre 7 godina

Koja glupost za istezanje. Bavim se borilackim vestinama. Proba da uradim mavasi bez prethodnog zagrevanja? Ode i misic i kuk i ledja.

nesabridges

pre 7 godina

Najbitnija je voda i to ubedljivo. Bez detoksikacije se ne moze. Ne oseca se kad se pije voda, ali se itekako oseti kada dodje do odredjenih zdravstvenih problema. Svako ko nije prosao kroz potrebu detoksikacije organizma ne moze o ovome suditi.

lopez

pre 7 godina

svaka povreda je imala nesto zajednicko - zbog zurbe nisam sigao da see istegnem ... mogu samo da ispravim i navedem da je dinamicko istezanje bolje od statickog prije fizicke aktivnosti, staticko je bolje posle ....

Milosav

pre 7 godina

Za drage kolege koje su svoje zvanje stekli u remomiranim privatnim Beogradskim univerzitetima i studentskim kampusima po raznim Leposavicima i Palama, postoje bar četiri osnovne vrste istezanja; PNF, statičko, balističko i dinamicko. Ukratko statičko istezanje se ne koristi u uvodnom delu treninga zato sto se njime postiže preterano izduženje mišića i tetiva a posredno i smanjuje stabilizacija zglobova kao i neadekvatna nervna stimulacija misica za glavni deo treninga, sto može dovesti do povrede, medjutim dinamičkim istezanjem se mišići, tetive i zglobovi dovode u optimalno stanje za izvodjenje glavnog dela treninga. Takodje "zagrevanje" se ne sastoji samo od "istezanja" vec pocinje npr. nekim prirodnim oblikom kretanja kao sto je npr. lagano trčanje . Za sve vrste sportista i sportova zagrevanje ne bi trebalo da je kraće od 15min...

Marko

pre 7 godina

Sto se tice hranljivih sastojaka u kori, u Maxi-ju je na barkodu za paradajiz sitnim slovima pisalo da kora nije za jelo!
Toliko o zdravlju i pesticidima...

N57

pre 7 godina

Istezanjem se povecava cirkulacija krvi kroz misic, samim tim se i misic "hrani" ali dovoljno je jednom uraditi a ne kako neko rece na svakoj klupi

avitaminota (t > z)

pre 7 godina

Vezano za vodu, kazu neki da zaista nekad nije potrebno piti litar ipo - dva vode, jer se voda u organizmu usvaja i iz voca i povrca koje pojedemo (lubenice, tikvice, krastavac, grozdje sadrze vecu kolicinu vode, koja se, kazu, postepeno otpusta i dobro hidrira).
Ovo za vitamin C verujem da se odnosi na suplemente sintetickog vitamina C, u vidu (šumecih) tableta, koji je u vecoj kolicini čak i štetan po zdravlje i povezuje se sa formiranjem kamenca (kamena) u bubrezima.

Sasha Makedonija

pre 7 godina

Blago rastezanje u malim amplitudima se radi pre treninga ( da bi se stavili ligamente u funkiciju), a onda zagrevanje u kombinaciji sa dinamicnko rastezanje. Na kraj treninga. Ide iztezanje

Hrana

pre 7 godina

Rok na pakovanju nije nagadjanje! Rok se utvrdjuje sa faktorom. Drugim recima ako nečemu od dana proizvodnje istice rok za 10 dana najverovatnije je da je rok 20 ili čak 30 dana. Faktor je tu 2 ili 3. Ovo se radi kako bi se proizvodjaci zaštitili od mogućih tužbi, povećala sigurnost korišćenja proizvoda i izbeglo uništavanje ugleda firme. Sto je duži rok trajanja faktor sigurnosti je manji. Taj faktor postoji u svim oblastima. Nosivost lifta je tona, a sajla na koju je nakačen može da nosi 10 tona (standardni faktor kod liftova). Lekovi sadrže niz štetnih materijala kao nusprodukt samog leka i tu su faktori sigurnosti po nekoliko hiljada... Naravno bez obzira uvek treba proveriti hranu u meri u kojoj je moguće, boja, miris, izgled i slično.

Trovach

pre 7 godina

@Marko...Takav paradajz nebi ni smeo biti u prodaji, jer je svaki proizvodjac duzan da koristi samo registrovane pesticide i da postuje karencu.

na tarabi svasta pise

pre 7 godina

Radim 38 godina, ne uzimam vitamin C, osim kroz redovnu ishranu i nemam dana bolovanja.
(veteran, 26. oktobar 2016 07:54)

Ne bih se cudio i da letis bez aviona. Ili da radis 17 sati dnevno.

Moj slucaj ne znatno skromniji, mozda i zato sto se ne takmicim. Srecno na jahanju ajkule.