Sreda, 27.07.2016.

09:54

Prirodni porođaj ili carski rez: Prednosti i rizici

Izvor: B92

Prirodni poroðaj ili carski rez: Prednosti i rizici IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Ena

pre 7 godina

Prvi porodaj prirodan,bez anestezije.DRugi zbog komplikacija carski.Posle prvog prorodnpg sam se odmah oporavila, posle drugog je jako dugo trajalo.Osecala sam se kao invalid.Dojenje je bilo bolje posle drugog porodaja iako je bio carski.Da me pitaju kada bih imala trece, odlucila bih se za prirodno bez obzira na zaista nesnosne bolove, jer si fit nakon par sati posle porodaja.

ivana

pre 7 godina

Imala sam dva carska i sada patim od inkontinencije. Znaci to nema veze sa vrstom porodjaja, nego sa trudnocom.
(mia, 27. jul 2016 14:31)

Ko zna sa cim ima veze. Ja sam imala vaginalni porodjaj uz epidural, fenomenalno iskustvo, samo jedan sav koji je otpao posle 3 nedelje, normalan oporavak, zdrava trudnoca i bebica koja sada ima 10 meseci, a ja imam problem potpuno suprotan od inkontinencije. Ako ne odem u wc iste sekunde kad mi se ide, a to je na pola sata - sat, onda sedim po 5 - 10 minuta na wc solji i uz blagi bol u besici, pokusavam da zavrsim to zbog cega sam dosla. Mozda je na nervnoj bazi, ne znam. Kegelove vezbe mnogo pomazu, proredjuju mi se ove bolne situacije.

Neko iz mase

pre 7 godina

@termin za pet dana i ako imas mogucnost za baby friendly vrati bebu nazad. Samo podoj, ako se odlucis da dojis i nadji strucnjaka jer bez obzira na vrstu porodjaja to bas nije tako prirodna stvar. To je sve ulepšavanje za masu. Kod mene priroda nije radila. Cim se porodis, spavaj, mani se bebe. Odmori se i povrati snagu dok si u bolnici. Ja sam zeznula, jer sam ga posmatrala satima. A kad sam se setila da je vreme da spavam, posle pola sata vratili mi ga da jede. Sledeci dan je svo vreme bio sa bebama, a ja sam spavala. Bio je sa mnom samo kad jede i kad su mi bile posete. Naucila od cimerke, njoj drugo pa je znala sta da radi. Nisam imala pomoc i morala sam da gledam da sebe oporavim. Srecna mama, srecna beba. Zelim ti svu srecu od srca i da sto lakse prodjes na porodjaju! :)

Neko iz mase

pre 7 godina

@termin za pet dana ne slusaj nikoga, glavu gore. Meni je koleginica rekla pred sam porodjaj: "Nema nazad, beba mora da izadje na ovaj ili onaj nacin". Meni je pomoglo sto sam gledala YouTube. Sva sreca pa se kaci sve i svasta. Uradi sve sto mozes da olaksas sebi. Ti se poradjas, a ne muz, rodbina i komsiluk. Niti ces biti manja majka ako imas carski (izbor ili potreba), niti veca ako prolazis tantalove muke kao sto prirodni zna da bude ako se otegne kao gladna godina. Ako si u inostranstvu ucinice ti sve da se sto lakse porodis, takva im kultura. Takvo je moje iskustvo. Za nas, znam samo iz prica i to ne zelim da komentarise.

Nswoman

pre 7 godina

Posle drugog carskog reza sam shvatila da postoji savrseno bezbolan i siguran carski rez.Da,ja sam ga trazila.Imala sam patoloski strah od porodjaja jer mi je prag bola -beskonacno.Prvi porodjaj totalna anestezija.mislila sam da necu preziveti,mesec dana nisam mogla da trepnem.Drugi carski dogovor sa doktorom (zna se kakav).Treci dan od porodjaja sam izasla i mogla da trcim.Dete uzela odmah,dobijala ga kad sam htela,doktor me je obilazio na svaka2 sata,analgetike dobijala cim se pozalim da me zaboli,kao u snu.bilo je predivno nisam imala osecaj da sam se porodila.Znaci sve moze da prodje kako treba ako doktori i osoblje to zele.

m

pre 7 godina

@spirogira,tacno..prvi put sam se porodila prirodno i da nije bilo indukcije,bilo bi i bez vecih bolova..drugi put uz neverovatno brze prirodne kontrakcije i otvaranje,i posle epidural zavrsila sam na hitnom carskom...oporavak moj je u prva tri dana bio drasticno drugaciji i tezi od zena koje su isle na planirani cr.. duze sam bila na intenzivnoj,vise ab i ostalih lekova,teza pokretljivost,medj snaga tela to brzo izjednaci i posle par dana isto kao i druge zene sa carskog..

nesto sto vam niko nece reci

pre 7 godina

Porodila sam se carskim rezom. Zbog više komplikacija znala sam od 32 nedelje da ću morati na carski, a pred operaciju su mi predložili spinalnu anesteziju kao sigurniju za mene zbog zdravstvenog stanja. Osetila sam kad su izvukli bebu, čula plac, doneli ga da ga poljubim na sekund i odneli. Naredna 24 časa posle spinalne mora da se strogo leži na leđima na ravnom. Gledate bukvalno ceo dan u plafon. Najdužih 24 sata u mom životu (briga za bebu koju ne vidite niti znate kako je ceo dan, bolovi od reza i kontrakcija). Posle tog perioda tek ide ustajanje i ostalo što obično bude posle carskog reza. Bebu vam donesu tek 3 dan. E sad meni su tada krenule komplikacije od spinalne anestezije. Dobila sam postspinalne glavobolje. Bolovi od carskog su mala maca za ovo. Imam visok prag boli, ali ovo je bilo neizdrživo. Najveći problem je što vam analgetici slabo ili ništa ne pomažu. Pošto nisam mogla glavu da dignem sa jastuka, bebu mi nisu doneli ni taj dan. Doneli su ga tek 4 dan. Postspinalne glavobolje mogu da traju do mesec dana. Meni su trajale nedelju dana na sreću. Kako sam izdržala da brinem o bebi u tom periodu ni sada ne znam. Potpuni osećaj u nogama sam povratila tek za godinu dana. Ja nisam imala izbora. Ali da su spinalna i epidural bogom dani i nisu baš. Spinalna vam tek onemogućava zbližavanje sa bebom, čak i ako sve prođe ok. Nose oni ne tako male komplikacije, ali se o tome slabo ili ništa priča, a trebalo bi.

Lun

pre 7 godina

Ja bih ovima sto insistiraju na prirodnom porodjaju,jer kako su njihove babe i majke radjale po dva'estoro sto ne bi i ove razmazene zene danas u 2016, zabranila
1. anesteziju kod zubara. Izvini, kad je moj pokojni deda Velibor vadio zube sebi kljestima bez anestezije sa malo ljute rakije e mos' i ti vala!
2. Bez gipsa ako slomis nesto! Isti taj Velibor je lomio kuk, ma kakav crni doktor, pokojna baba mu smuckala neki sapun i zumance i mazi. Doduse, ostala mi je kraca noga za 20 cenata.
3. Bez analgetika, antibiotika, probiotika i sl pomagala samo natural bajo

priroda je cudo

pre 7 godina

Prvo što mi se ne svidja što tekst propagira carski rez!!! Carski rez je neminovna operacija kada nije moguće sprovesti porodjaj do kraja prirodnim putem. Sve buduće majke bih posavetovala da se informišu o svemu pozitivnom i negativnom što nosi i jedan i drugi čin. Kada bi gledale i neke druge stvari sem činjenice da olakšaju sebi ne bi govorile pozitivno o carskom rezu.
U razvijenim zemljama se radi na smanjivanju procenata carskih rezova, a očigledno je da kod nas sve mora da kasni, pa čak i informacije o tome koliko je prolazak kroz vaginalni kanal bitan za bebu. Ja sam se porodila prirodnim putem i bez epidurala jer nije bilo vremena za njega. Moj porođaj je bio takozvani rapidan porodjaj gde se sve završilo u roku od četri sata. Kontrakcije sam savladavala pravilnim disanjem i na kraju jeste bilo čupavo, beba je bila veća. Ali i da nisam imala takav porođaj, opet bi drugi put išla na varijantu prirodnim putem uz epidural. Tako je najbolje za moju bebu i za mene. Do epiziotomije je došlo ali i to može da se izbegne ukoliko se u našim porodilištima promeni stav o tretmanu žena. To je neka druga tema i na to imam puno zamerki. Treba propagirati prirodan porođaj uz najbolji tretman koji možete pružiti jednoj porodilji da joj olakšate taj savršeni prirodni čin.

esma

pre 7 godina

Mislim,jer znam sto se i u tekstu potvrdjuje da je carski rez "alternativa"koja se primenjuje u slucajevima procenjenog rizika koju nosi prirodan put porodjaja kod porodilje sa nekim anomalijama .Znaci da nema dileme oko zdravstvenih dobrobiti za zenu pri porodjaju i to nije pitanje izbora trudnice vec nuznost kojoj dobri lekari pribegavaju da bi izbegli moguce komplikacije.

ovca

pre 7 godina

Ma ti britanci samo pricaju. Drugaricu u britaniji poradjali prirodno u situaciji u kojoj bi kod nas bezpogovorno bio carski rez. Kao rezultat, ona je imala ogromno.krvarenje, jedva prezivela, detetu pao puls, izvlacili forcepsom i sad ima spljostenu glavu. O cepanju da ne pisem.

spirogira

pre 7 godina

Hitan carski rez je traumatično iskustvo i oporavak od njega je teži i od vaginalnog porođaja i od planiranog carskog reza, zato osobe koje poznaju samo takav carski rez ne razumeju prednosti planiranog carskog reza. Mešaju babe i žabe. Ako ovo čita neko ko treba da se porodi planiranim carskim rezom, opustite se, ove horor priče o carskom rezu iz komentara se ne odnose na vašu situaciju. Štaviše, jedini 100% siguran način da izbegnete hitan carski rez (najgoru opciju) je da imate planirani carski rez.

spirogira

pre 7 godina

"I moj deda i pradeda i svi ostali preci su vadili zube bez anestezije, cak su i vadili slepo crevo i izvodili razne operacije bez ikakve anestezije. Ako se to moglo podneti i ništa im nije falilo zasto se danas te operacije izvode sa anestezijom? Zašto je jedino normalno da porodjaj mora da se odvija u bolovima a za sve ostalo je anestezija sasvim prihvatljiva?"

Sad će spirogira da ti objasni: zato što se muškarci ne porađaju. Da se oni porađaju epidural bi bio izmišljen pre 50 godina a anesteziologa bi bilo više od medicinskih sestara, da na svakom porođaju bude jedan glavni i jedan rezervni, za slučaj da se onom glavnom nešto desi.

Farmerica

pre 7 godina

Ne razumem polemiku u komentarima na temu šta je bolje. Svaka trudnoća je, čak i kod iste osobe, različita. Samim tim je vrlo individualno na koji način će pre svega LEKAR savetovati da se odvija porođaj.
Iz mog iskustva sa dva porođaja u dva različita grada u Srbiji najopasnije su žene koje šire paniku i dezinformacije. Evo primera za to, neko je komentarisao sledeće:
1) "samo mu ime kaže prirodan= bolji"
"prirodni porođaj" nema veze sa prirodom. Nije prirodno da trudnica tokom porođaja leži na leđima, što je prvo neudobno jer beba pritiska sve organe trudnice drugo što ne dozvoljava gravitaciji da odradi svoje i pomogne bebi da se spusti, položaj je osmišljen da bi se lekarima olakšalo da obavljaju pregled."
Koja gomila dezinformacija nekog ko, očigledno, nikad nije bio trudan. A kako će trudnica da leži tokom porođaja, na stomaku? Koje to "sve" organe beba pritiska u ležećem položaju? I kakve veze ima gravitacija s porođajem? I da je telo okrenuto naopačke, kontrakcije i napone je upravo priroda tako podesila da bi se žena porodila i uvis. Isto kao što gravitacija nema ama baš nikakvu ulogu ni dok je beba u stomaku (bebe su uglavnom okrenute naopačke). Beba se spušta u porođajni kanal i pre samog porođaja. I naravno da će lekaru da bude lakši pristup dok je žena na leđima, a njoj lakše da gura u fazi istiskivanja ploda.
2) "Nije prirodno da budeš prikačen na 500 aparata"
Na samo jedan aparat, zove se ctg. Niko nije pomenuo opciju da postoje babice za porođaj kod kuće: ako nećeš "aparate", niko te na to ne tera.
3) "ne smeš da piješ vodu ako si žedna."
Tačno. A to je zbog toga što, u slučaju da nešto pođe naopako pa treba hitan carski, nije mudro imati sadržaj u želucu koji se može aspirirati u anesteziji.
4) "Nije prirodno da ne smeš da se pomeraš da ti aparati ne bi spali i morali da se nameštaju."
Pomeraš se s boka na bok. A taj jedan aparat ctg nije toliko lako zbaciti sa sebe, a nije ni toliko teško namestiti ga ponovo.
5) "Nije prirodno da se porađa u hladnoj sobi"
Porađala sam se u januaru i bila sam iznenađena kako je dobro grejanje.
6) "sama, dok brdo stranaca trči okolo ili viče šta treba da radi, bez ijedne poznate i bliske osobe."
Možeš da tražiš prisustvo muža, oba puta je moj bio tu.
7) "Između ostalog prirodno je i da umiremo od bakterija pa ipak koristimo antibiotik."
Sad si još i kontradiktorna: nećeš 500 aparata, a hoćeš antibiotik!

Iris

pre 7 godina

Komentari tipa za prirodni sam porodjaj jer sama rec kaze prirodno.Sa takvim razmisljanjem ni ne treba vam dati slobodu izbora.A nije vam palo na pamet da carski porodjaj stvarno znaci carski.Carice - carski. Ne povezujete i dalje?

gaga

pre 7 godina

pa i ja da kazem
Primljena u bolnicu da malo odlezim zbog rizicne trudnoce, bum tras sa pupcanom vrpcom nesto nije u redu... hitan carski rez... probudila se za vreme carskog u agoniji, jer kako kazu ju ju nisu mi dobro dali anesteziju.... O oporavku ne zelim da pricam, i posle 4 godine mi se desi da mi se u predelu reza naduje stomak i boli, posle nekih fizickih napora. Tako da, neka hvala ja bih sledeci put, ako moze, da probam prirodno ali definitivno uz epidural. A ako bas mora, onda carski sa spinalnom a ne totalnom anestezijom.

Baba Vanga

pre 7 godina

Dva porodjaja, oba na carski rez. Prvi jer je moralo (beba se nije okrenula), drugi jer sam sama to trazila. U Kanadi gde zivim, to je standradna praksa - prvi put se mora imati razlog, drugi, treci put moze da se bira. Ovde se planirani carski radi uz spinalnu anesteziju i prisustvo muza. Mama je sve vreme budna i svesna! Beba se odmah dobija, sve vreme je sa mamom u sobi i nema apsolutno nikakve razlike u odnosu na majke/bebe koje su se rodile prirodno. Oba puta sam se porodila u petak, u nedelju sam vec isla kuci. Zadrzavanje u bolnici ako je sve u redu je 2 noci. Nema savova, rana se spolja "zakrpi" heftalicom, tako da je oziljak skoro i nevidljiv. Oporavak je oba puta isao brzo, sve je proslo sasvim u redu, bez ikakvih problema. Svako je razlicit, ja iz svog iskustva mogu samo da iznesem pohvale na racun carskog reza.

Tamara

pre 7 godina

Porađala sam se pre skoro dve godine u Višegradskoj. Posle 24 sata nakon prijema zbog pucanja vodenjaka u 34. nedelji i pored toga što je beba bila karlično okrenuta, dežurna doktorka je htela da me porodi prirodnim putem. Navodno, taj način je najbolji za povezivanje majke i deteta. Moja sreća je što se tu našao doktor koji nije hteo ni da čuje za tu opciju, nego je insistirao da se obavi carski rez. Nemam pojma ko je, ali hvala mu za to!

termin za pet dana

pre 7 godina

Mislim da je bzvz da na ovakvoj temi komentarisete nesto sto niste proziveli ili lazete zbog nas koji ne znamo sta nas ceka.

Steva

pre 7 godina

Prirodni je sigurno blolja varijanta jer je evolucija telo zene prilagodjavala takvom porodjaju desetinama hiljada godina. Carski rez je resenje za komplikacije kada prirodni nije moguc ili kada nosi visoke rizike, najcesce po plod. Supruga se porodila na hitni carski rez uz epiduralnu zbog komplikacija, ali hvala bogu na kraju sve super proslo, i hvala bogu pa tehnologija napreduje i nudi takva resenja. S druge strane, oporavak je bio bolan i dug sto onda utice na razne srvari ukljucujuci brzinu povezivanja majke sa detetom pa jos svasta nesto. Strucnjaci klasifikuju carski rez kao 'major' operaciju. Cinjenica je da se sece koza, trbusna opna, materica. Sve u svemu, kad sve ide kako treba, prirodni nema alternativu rekao bih, a carski je vise nego prihvatljivo resenje u suprotnom.

xx

pre 7 godina

Zena se informise I u razgovoru sa ginekologom moze da odluci.Mislim da je to najpametnije.Svaki porodjaj je druga prica,jer se razlikujemo.

Lena

pre 7 godina

Dojenje i da li će mleko "krenuti" nema veze sa carskim rezom, stvarno ne znam ni kad ni zašto se to povezalo, ali ono što medicina zna je da nema veze. Jedino je što je neposredno nakon carskog potrebno dojiti u drugačijem položaju (bočno ili ležeći) jer u klasičnom položaju beba može da pritiska stomak i ranu, što je neprijatno.

@sandra
To je jezivo. Usivanje se nigde u normalnom svetu ne radi bez ikakve anestezije... Užas... Nemam reči.
Gde si se porađala?
Treba da počnemo da pričamo o ovim stvarima više. Nema smisla da se žene tretiraju na takve načine, da ceo proces bude podređen udobnosti osoblja a ne porodilja. Pri tom, ja ne znam šta drugo da mislim osim da si dopala u ruke ozbiljnih sadista. Jezivo je da ti ljudi rade.

Mama

pre 7 godina

Poradjala sam su u inostranstvu. Tamo cim udjete pitaju vas da li hocete epidural. Ja pametnica, rekla necu, hocu prirodno. Na kraju sam ga uzela, sta cu kad mi je prag boli -1. Svakako raspitala sam se kako funkcionise epidural. Bitno je da se dozira toliko da se osete kontrakcije, a opet da ne bude toliko bolno. Sve zajedno 10 sati, jedan unutrasnji sav. Majka me posavetovala da slusam lekara kada da guram, da se ne iscepam. Ko svaki streber primenila nauceno. Tri dana posle porodjaja, nista. Kao da se nisam ni porodila. Carskog sam se plasila vise od icega, bas zato sto imam nizak prag boli. Neka svako radi kako se najbolje oseca i bira kako mu je volja. Svi smo drugaciji, bez osudjivanja.

Neko iz mase

pre 7 godina

@lena u pravu ste, narocito za prirodan polozaj tela i ležanje. Ono sto sam cula kod drugarica, kod nas je poradja je ogroman stres bas zbog svega toga sto ste naveli. U inostranstvu su to napravili, da se zeni sve moguce olaksa. Meni jedino nisu dali da jedem, sve ostalo je moglo. Plus sto sam imala i posetioce u sobi u vidi drugarice, muza i rodbine. I mogla sam da setam sve dok me nisu prikljucili na epidural. Bukvalno sam do poslednjeg trenutka bila na skype sa mamom. Iskreno, zelala bih da tako nesto napokon uvedu kod nas, da zenama sto vise olaksaju. Kad cujem da je epidural jos uvek luksuz, tj nema ko da ga daje dize mi se kosa na glavi. Porodjaj je sam po sebi dovoljan stres, ne treba pogorsavati dodatno.

Nebo

pre 7 godina

Jako je loše da se preporučuje jedno ili drugo bilo kome.
Moja supruga se pre 20-tak dana porodila u Višegradskoj prirodno bez epidurala. Porođaj je trajao 4 sata, na kraju je bilo bolno naravno.
Imala je konce koji su u međuvremenu otpali, bebac je super iako je imao malo veću težinu za konstituciju majke. I sad, da li neko treba da kaže da morate prirodno jer je naše iskustvo bilo super?
Sa ovakvim pričama samo pravite stres budućim mamama.

Sandra

pre 7 godina

Porodila sam se pre 12 dana. Prirodni porodjaj... nije bilo "vremena" ( citaj koverte ) za epidural. Nista tu nema prirodno.... Lezanje na stolu ko iz doba inkvizicije, gomila glava naguranih u tvoje medjunozje....bol do granice izdrzljivosti...secenje na zivo bez pitanja....usivanje na zivo....oporavak uz 1 brufen na 8 sati....naredne 2 nedelje nemogucnost sedenja, ustajanja, o odlasku u wc da i ne pricam.....sreca pa sam rodila sina :-)

Neva

pre 7 godina

Ne znam kako izgleda prirodan porodjaj, pa ne mogu da sudim, ali sve je stvar ličnog iskustva. Moja majka je mene rodila pripodnim putem (težak, dug porođaj), a braću carskim rezom i uvek je govorila da bi se pre porađala prirodnim putem. Ja sam oboje rodila carskim, prvi put me nisu ni pitali samo su zakazali (nisam imala nikakvu vezu), drugi put je bio moj izbor jer sam procenila da su rizici i za bebu i za mene manji. Ja sam oba carska reza baš lako podnela, četvrtog dana sam izlazila iz porodilišta i svu brigu o deci i kući sama vodila, bez ičije pomoći. Rana boli, ali verujem da i rana posle sečenja ili cepanja vagine boli, a ne možeš ni da sediš.

Lena

pre 7 godina

"samo mu ime kaže prirodan= bolji"
"prirodni porođaj" nema veze sa prirodom. Nije prirodno da trudnica tokom porođaja leži na leđima, što je prvo neudobno jer beba pritiska sve organe trudnice drugo što ne dozvoljava gravitaciji da odradi svoje i pomogne bebi da se spusti, položaj je osmišljen da bi se lekarima olakšalo da obavljaju pregled. Nije prirodno da budeš prikačen na 500 aparata, ne smeš da piješ vodu ako si žedna. Nije prirodno da ne smeš da se pomeraš da ti aparati ne bi spali i morali da se nameštaju. Nije prirodno da se porađa u hladnoj sobi, sama, dok brdo stranaca trči okolo ili viče šta treba da radi, bez ijedne poznate i bliske osobe. Ili sluša i gleda druge žene kako se porađaju.
Između ostalog prirodno je i da umiremo od bakterija pa ipak koristimo antibiotik.

Mm

pre 7 godina

Najbolja drugarica prvog bebca carskim rezom na zahtev lekara (bebac nije hteo da izađe), oporavak čas posla, posle 5 dana je već išla sama gradskim prevozom da obavlja stvari, dojenje sve super bez problema. 2 godine kasnije, 8 mesec trenutno, bebac super zdrav, sve u redu. Plašila se prvi put i nije htela carski, cimala se, a sad je u fazonu da bi radije i ovaj put išla na carski.

Pretpostavljam da oporavak od carskog zavisi od žene do žene, kao i u prirodnom i okolnosti zbog kojih je tu (kapiram da telu treba više da se oporavi ako je pre toga tokom pokušaja prirodnog bilo problema ili komplikacija, ili ko je dugo trajalo, telo već izmučeno pa mu treba više).

Seckana reckana

pre 7 godina

Tri carska reza sam imala doduše u prošlom veku :). Posle prvog jedva se oporavila, posle druga dva mnogo lakše stala na noge. Đavo da me nosio što sam požurila da skočim iz kreveta i radim i to sitno po kući bolove u leđima i posle dvadeset godina imam, priraslice na materici od podizanja "težeg od kašike kako je rečeno da ne radim", i ono meni što najviše smeta je da od onda i sa najmanjom prehladom slabo ili uopšte ne kontrolišem mokrenje i to mi je strašno. Nekoliko puta godišnje osetim oštar bol u stomaku kao da neko nož zarije toliko jak da se savijem u momentu traje svega par sekundi, ali je prejak, ginekolog mi objašnjava da je to od šavova koji se na materici ne šire pa u nekom pokretu zatekne, ajd pa da mu verujem. Mleko nije došlo nikad jer ni bebu ne dobijete u šok sobi osim tek na kratko u toku dana da li je sada drugačije ne znam. Tako da porođaj nije boleo, rana jeste i kasnije posledice su velike.

Milan

pre 7 godina

Mislim da treba da bude izbor svake zene kako se osecaju da im je najbolje.
Ono sto ne kapiram je da ako se zove prirodni da je najbolji...medicina je ipak mnogo napredovala da bi se vratili na prirodne stvari...

pizza pametnica

pre 7 godina

Pa prirodno je i kad beba umre, prema tome vasi prirodnjacki argumenti ne drze vodu. Izvinite na brutalnosti, ali, oh da, znam o cemu pricam. Inace u Francuskoj ne moze da se bira, a velika je propaganda protiv carskog reza. O rizicima vaginalnog porodjaja niko ne prica. Tu i tamo neko nezvanicno pomene cenu carskog.

pera detlic

pre 7 godina

Dva puta carski rez i oba puta lak oporavak...obe bebe sisale bez problema više od godinu dana..oziljak jedva primetna bela linija...apsolutno ne shvatam cemu prirodni porodjaj i cemu taj neopisivi rizik i za majku i za bebu a narocito za bebu

srBA

pre 7 godina

@ (Ana, 27. jul 2016 11:24)
Za dete kad ima astmu i uopšte plućna oboljenja, ili slab imunitet, odlično je kozje mleko. Ono je najsličnije majčinom i prebogato je imunološkimm materijama, tako da se za mesec-dva stekne imuniteta za ceo život.

maja

pre 7 godina

Svakako će da vas seku, gore ili dole. Svakako ćete biti u bolovima, manjim ili većim. Svakako nećete (ili hoćete) moći da ustanete, što zavisi ISKLJUČIVO od vas i vašeg organizma.
Dva porođaja, prvi prirodan - katastrofa. Sekli me, ušili pogrešno, imala sam problema sa stolicom jer se napinjem (imam problema sa zatvorima), možete misliti agonije dok sve to nije zaraslo. Nisam mogla da sednem mesec dana, o odlasku u toalet da ne govorim. Sam porođaj je trajao preko 20 sati, to je tek posebna agonija ali dobro, kod prvorotki je to tako.
Drugi porođaj - hitan carski rez. Prošla sam odlično. Ustala sam odmah, ne znam o kom ležanju žene ovde govore, u bolnici vas odmah dižu na noge, sa razlogom... Jeste da boli rana, ali meni je bilo odlično posle bukvalno 5 dana. Glasam za carski. Ima žena koje su imale obrnute slučajeve, ali eto, moje iskustvo je ovakvo.

O "prirodnim" porođajima ne bih u tom smislu, jer medicina i postoji da nam "prirodu" olakša, zašto bi se neko mučio. I vađenje zuba bez anestezije je prirodno, pa to niko normalan ne radi. I nije uvek bolji prirodni (vaginalni) porođaj, jer su sve žene različite, pa kako koja prođe.

Artičoka

pre 7 godina

Porodila sam se carskim rezom i sve je bilo ok. Lako sam nosila trudnoću ali sam se jako plašila da li ću umeti da saradjujem sa babicom i akušerom. Moj ginekolog mi je preporučio planirani carski rez i to je za mene bilo olakšanje.Znala sam da je beba tako bezbednija,a ja sam brzo stala na noge za 3 dana.Savetujem svakoj trudnici da dobro osluškuje samu sebe, nema tu nikakvih apsolutnih i generalnih istina.i jedan i drugi način ima i pozitivnih i negatkvnih strana.Mislim i da svaka trudnica zna šta je najbolje za nju i kom ginekologu i akušeru če da veruje

M

pre 7 godina

U Indiji svake godine umre 78.000 žena na porođaju, jer dve trećine žena nema pristup adekvatnoj medicinskoj nezi. u 2008. godini je na i neposredno pre i posle porođaja u svetu umrlo 342.900 žena, prema 526.300 u 1980.

Nemojte se cimati na propagandu i gluposti tipa kako se žene sada razmažene i ostale gluposti. Ljudi su nekad imali prosečan životni vek od 50 godina, pa nećemo sad sa pričamo sa ne treba da koristimo medicinu da bi bili zdravi i produžili svoj život.
Kada malo pročitate i pogledate, u suštini jedini razlog zašto se ovo već ne radi je što zdravstveno neće sa plaća carski rez, čije je izvođenje skuplje nego "prirodni porođaj" (nema ničeg prirodnog da žena tokom porođaja mora da leži na leđima, da bude prikačena na 500 aparata, ne sme da se pomera zbog aparata, dok brdo ljudi trči okolo a ona sama među strancima u hladnoj sobi).

M

pre 7 godina

Svaka operacija nosi sve moguce hirurske komplikacije: krvarenje, lose zarastanje rane, gnojenje rane. Dugo ne moze da uzme bebu u narucje, otezano se krece, estetika je tu najmanje bitna.
Maja

Da li sre steti i ovih 100 ljudi što ti je lajlovalo komentar svesni da je sve što si napisala rizik i prateća nus pojava prirodnog porođaja, krvarenje obavezno, rana (bilo sečena ili cepana, pa tek onda stepen cepanja) obavezna, pri tom rana od cepanja teže i gore zarasta od hirurške, otežano se kreće dok se rana na vagini ne oporavi i dok se sve ne vrati na svoje mesto. A uzimanje bebe po porođaju kao i u većini slučajeva lepo spinalna anestezija umesto totalne i dođe ti na isto.

Asparagus

pre 7 godina

Glupo je filozofirati sad ovde koji je porodjaj bolji i bezbedniji. Svaka zena je slucaj za sebe i to kako ce proci porodjaj zavisi od psihicke pripreme i kondicije zene, strucnosti babice i lekara, velicine i zrelosti bebe, medicinskih okolnosti, i stosta utice na brzinu oporavka majke i bebe. Takodje i svaka trudnoca jedne iste zene se razlikuje, tako da saveti-"Ovo je bolje, slusaj ti mene" tu padaju u vodu. Ipak, dobro je da se zene informisu putem strucne literature jer onda bolje saradjuju sa osobljem, i brze i lakse se sve zavrsi kad je zena opustena i sa pozitivnim stavom. I zena treba da bude ta koja uz konsultovanje sa lekarem i babicom odluci kako ce da se porodi-prirodno ili carskim rezom. Porodjaj je ogroman stres za zenu i svim zenama je vrlo bitno da koliko mogu imaju kontrolu nad tim dogadjajem i rode zdravu bebu. Posle radjanja tek sledi najlepsi ali najstresniji period suzivota sa detetom; i zato im mnogo znaci sacuvana energija i porodjaj sa sto manje bola i provedenih sati na neudobnom stolu.

Sofija

pre 7 godina

@ ojha
I moj deda i pradeda i svi ostali preci su vadili zube bez anestezije, cak su i vadili slepo crevo i izvodili razne operacije bez ikakve anestezije. Ako se to moglo podneti i ništa im nije falilo zasto se danas te operacije izvode sa anestezijom? Zašto je jedino normalno da porodjaj mora da se odvija u bolovima a za sve ostalo je anestezija sasvim prihvatljiva?

M

pre 7 godina

U Indiji svake godine umre 78.000 žena na porođaju, jer dve trećine žena nema pristup adekvatnoj medicinskoj nezi. u 2008. godini je na i neposredno pre i posle porođaja u svetu umrlo 342.900 žena, prema 526.300 u 1980.

Nemojte se cimati na propagandu i gluposti tipa kako se žene sada razmažene i ostale gluposti. Ljudi su nekad imali prosečan životni vek od 50 godina, pa nećemo sad sa pričamo sa ne treba da koristimo medicinu da bi bili zdravi i produžili svoj život.
Kada malo pročitate i pogledate, u suštini jedini razlog zašto se ovo već ne radi je što zdravstveno neće sa plaća carski rez, čije je izvođenje skuplje nego "prirodni porođaj" (nema ničeg prirodnog da žena tokom porođaja mora da leži na leđima, da bude prikačena na 500 aparata, ne sme da se pomera zbog aparata, dok brdo ljudi trči okolo a ona sama među strancima u hladnoj sobi).

а је то

pre 7 godina

Царски рез није ни мао царски. Ни за маму, ни за дете.

Наравно, постоје нужности када је он неизбежан, иначе избегавати.

Бојан Цимбаљевић

pre 7 godina

"Kejt Midlton se poradjala prirodno uz epidural mislim da to dovoljno govori o tome sta je idealno." -- Ако Кејт Мидлтон скочи с моста, претпостављам да би и то био "идеалан" начин за решавање проблема? Не верујем.

Rezana

pre 7 godina

Deluje mi kao da preporučujete carski rez, što je stvarno skandalozno. Kao neko ko je morao na carski, mogu da kažem: kateteri, šok soba, učite da hodate opet, viđate dete na sat vremena, i onda sve to prođe za dve, tri nedelje ali uz teške muke. Naravno da i prirodan porođaj ima hiljadu negativnih strana ali je, kao što mu ime kaže, PRIRODAN a priroda ipak to još uvek mnogo bolje radi.

mama

pre 7 godina

Pred porodjaj sam citala i gledala emisije o porodjajima kako bih otprilike znala sta me ceka. Naravno da sam se plasila. Moj porodjaj se oduzio, dobila prvo indukciju, pa krenule kontrakcije i porodjaj, medjutim se iskomplikovalo i isla sam na hitan carski rez. Nisam planirala carski rez, ali kao u mom slucaju, bolje kako doktori procene i da se sve dobro zavrsi nego da rizikujem svoj i zivot svoje bebe zahtevajuci da bude po mom po svaku cenu.

ja

pre 7 godina

Carski rez je vrlo izbiljna operacija koja nosi sa sobom ozbiljne rizike. Odakle vam pravo da ovako nesto objavite i velicate ga u piredjenju sa prirodnim porodjajem?!?!?!? Za njega ne treba objasnjenje jer sama rec kaze: prirodan!!!!

Mila

pre 7 godina

Zasto se zove prirodni ako prirodni nije bolji. Ja sam se porodila na carski i muke ustati sedeti lezati, nisam bebu mogla odmah da drzim, mleko nije doslo, oporavak katastrofa, ali za bebu je manje rizicno.

ALEKSA

pre 7 godina

Prosla sam i jedno i drugo. Na prirodnom sam se namucila, cak sam i transfuziju krvi imala. Na carskom (morala zbog velicine bebe i moje sitne gradje), sam prosla fantasticno. Iako sam se porodila ujutru, uvece sam vec bila na nogama. Otpustili su me posle tri dana. Nikakve komplikacije nisam imala. Tako da iz moje perspektive mogu reci da je carski najbolje resenje. E sad, ima zena koje su se od carskog oporavljale i po petnaest dana. Mislim da strah od porodjaja kod zena izaziva da se odluce za carski. Ja se kod prvog porodjaja uopste nisam dvoumila da to bude prirodni, pa sam prosla jako lose. Zato, kada bih se odlucila i za trecu trudnocu, moj izbor bi bio carski.

dobri

pre 7 godina

Moja zena za vreme trudnoce cita knjige, internet... prica mi o rizicima krece da place, ja je tesim i sta sam mogo da ocekujem?!
Na kraju je bio prirodni porodjaj, babica i bez anestezije u vodi. Hocu samo da kazem da postoji velika razlika izmedju "informisite se" i "informisu vas".

mala_maca

pre 7 godina

Porodila sam se prirodno bez anestezije jer ta mogućnost nije postojala u bolnici u kojoj sam se porodila. I opet bih prošla kroz sve to, kroz sve bolove, kontrakcije itd. pre nego da imam carski rez. Zašto? Zato što sam istog dana otišla do toaleta, dojila dete, prespavala sa njim u krevetu. Zato što sam se ubrzo normalno istuširala i izašla iz bolnice 3. dana. Malo me je bolela rana od epiziotomije, ali sam sigurna da nije ni približno koliko boli rana od carskog reza. I grlić mi se pocepao, ali ni to niti je strašno, niti je bolno. Ne bi ga džabe zvali prirodan porođaj, a mi ne bismo bili ljudi da ne izmišljamo toplu vodu...

Lena

pre 7 godina

Ja bih radije carski, pre svega zbog bebe. Znam za više slučajeva gde su bebe pretrpele povrede i trajna oštećenja prilikom prirodnog (nedostatak kiseonika i slično). Drugarica je doživela da tokom prirodnog porođaja, kad se dete u nekom trenutku zaglavilo, čuje doktora koji kaže da se srčani tonovi bebe gube! Hvala Bogu, spasli su dete. Tako da se ja prirodnog porođaja bojim, a najviše se bojim forsiranih prirodnih porođaja.Sekundarna stvar, ali mislim da bi i meni sa carskim bilo lakše. Jedino što bih volela spinalnu, a ne totalnu anesteziju, što danas nije problem. Prosto bih volela da budem prisutna, odnosno svesna u tom trenutku.

Tanja

pre 7 godina

Kejt Midlton se poradjala prirodno uz epidural mislim da to dovoljno govori o tome sta je idealno. Naravno ukoliko je carski rez nije neizbezan iz medicinskih razloga.

veca

pre 7 godina

Najbitnije je da spremite oko 200 evrica doci,da vodite trudnocu privatno kod doktora koji radi i u sali na porodjaju, i mnogo lakse i opusstenije ce sve ici, to valda svi znamo u Srbiji kako ide,nazalost.

Meister Jakob

pre 7 godina

Carski rez nije operacija bez rizika, kao i svaka operacija.
U Austriji na carski rez automatski idu samo blizanci, to znam iz ličnog iskustva, a za "obične" trudnoće mora postojati neki medicinski razlog da bi se radio carski rez inače se ide na prirodan porođaj, pa ljudi su se silne hiljade godine rađali bez carskog reza i evo ima nas 7 milijardi, ne prijeti nam izumiranje.

Ojha

pre 7 godina

Prije su zene radjale po 20 dece prirodno i to bez ikakvih doktora, pa im nista nije falilo. Moja majka me je rodila kod kuce bez ikakve babice kao i sve zene tada u selu, i odmah poslije toga otisla na bunar da uzme vodu da pere ves, tako je rodila i svu ostalu bracu. I nista joj ni danas ne fali, zdrava i prava starica. Zasto bi i danas to bio problem pored sve medicinske nege.

Ja

pre 7 godina

Mislim da je lepo sto postoji mogucnost izbora. Napredak medicine i napredak covecanstva uopste vode sve vecoj udobnosti, u tome nema NISTA LOSE, i lepo je da zene mogu da biraju sta im se cini kao povoljnija opcija. U tome nema nicega kukavickog, niti ima smisla junaciti se prirodnim porodjajem, pravo na informisani izbor i pristanak bi bila prava stvar.

Ana

pre 7 godina

@ maja
I carskim rezom tj carskim sa spinalnom anestezijom odmah vidis i osetis bebu. Posto nisi uspavan kao sa totalnom anestezijom. Kao neko ko je prvo dete rodio prirodnim porodjajem a drugo carskim, ja glas definitivno dajem za carski. Naravno iako svako ima razlicita iskustva, ja sa prirodnim nisam mogla da ustanem 14 dana jer sam imala vece komplikacije, skoro sam bila nepokretna, a i ostetila sam urogeni trakt,koji sam stabilizovala tek nakon godinu dana. A nakon carskog reza sam ustala vec prvi dan, malo mucnine bilo i to je sve. Vec drugi dan sam bila ko da se nisam poradjala. Takodje, prvo dete rodjeno prirodno ima astmu i iako sam ga dojila godinu dana stalno je bolesljivo, dok drugo dete iako rodjeno carskim mozda se za tri godine dva puta sitno nesto prehladilo, sve savrseno kod njega. A u odnosu na prvo dete dojila sam ga samo 6 meseci. Tako da svako ima razlicita iskustva.

Jelena

pre 7 godina

Prvo dete carski rez zbog komplikacija, drugo dete prirodni porodjaj na moje insistiranje. Prvi porodjaj b
ez bolova, sve fantasticno, drugi porodjaj 16 sati uz vristanje i ostalo. Posle prvog porodjaja depresija, problemi sa dojenjem. Posle drugog porodjaja polet, energija, dojila 14 meseci, povezanost sa bebom...To je moje iskustvo. Sto neko rece, kako god samo nek se radjaju bebe!!!

Ceca

pre 7 godina

Carski rez-operacija po izboru? Stvarno mislite da je normalno da neko moze da izabere da ga operisu? Pa to je kao kad bi odlazili kod hirurga i trazili da nam operisu srce,jer "to je moje srce i mogu da radim s njim sta hocu." Razumem ja strah od bola,ali uzmite epidural da vas ne bi bolelo,ne treba niko da vas sece bez razloga. Posle prirodnog porodjaja (sa ili bez anestezije) ste vec posle 5 sati na nogama.

ema

pre 7 godina

I u pecini su se poradjali prirodnim putem...svasta...21 vek..pa mcenje zena, cepanje, vagina oslabi (sex posle kakav je?), pa se beba povredi, ostane invalid zauvek...aman ljudi ko to jos radi???
Sa anestezijom jos nekako, mada opet moze da se povredi beba i majka da se povredi. Ma uzas od primitivizma. A ti popovi sto laprdaju glupost neka nesto kazu tek kad se oni porode.

spirogira

pre 7 godina

Pa naravno da treba dati ženi informacije i o jednom i o drugom pa da sama odluči koji rizici su joj prihvatljiviji, da li je moguće da to do sada nisu radili? O svašta.

SamsungLove

pre 7 godina

Uz spinalnu anesteziju, carski rez je idealna opcija. Nema bolova i nepotrebnog visesatnog mucenja, trudnica je sve vreme budna, samo je oseca nista. I ondmah moze i da vidi i da uzme bebu! Prema tome, sto bismo se vracali vekovima unazad, kad postoje stvari koje mogu da nam olaksaju zivot?!

mara

pre 7 godina

sta god je potrebno da sve bude u redu i sa bebom i sa majkom.


Porodila sam se hitnim carskim rezom posle 40h pokusavanja prirodnim.

Hvala svima u Visegradskoj sto su nam spasili zivote i hvala celoj ekipi na patologiji koji su nas pratili i negovali.

S

pre 7 godina

Carski. Dve drugarice su izabrale da se porode na taj nacun (ne zivimo u Srbiji, cula sam da tu nema biranja), jedna je lekar I rodila je troje dece carskim rezom. Kaze da se nikada nije pokajala zbog tog izvora. To ce biti I moja odluka, muz se protivi ali odluka ce biti moja.

Maja

pre 7 godina

Carski rez je operacija kao i svaka druga obimnija operacija. Zasto bi zena to sebi radila? Svaka operacija nosi sve moguce hirurske komplikacije: krvarenje, lose zarastanje rane, gnojenje rane. Dugo ne moze da uzme bebu u narucje, otezano se krece, estetika je tu najmanje bitna. Jeste, i vaginalni porodjaj nosi rizik, niko ne kaze suprotno. Ali uz dobru babicu sve u najvecem broju slucajeva prodje glatko. I najvaznije za svaku mamu, odmah cuje bebu, odmah je vidi, odmah je oseti. Nema veceg blaga. To je nesto sto necu zaboraviti nikad! Zasto bi se majka odrekla tog osecaja??
Carski rez samo po proceni lekara, a ne da zdrava zena iz nekog hira, uz to i neznanja bira nacin porodjaja.

dva prirodna

pre 7 godina

Drage trudnice, kad krenete na porodjaj ne razmisljajte o tome na nacin "idem da me porode" vec "idem da rodim dete". I, koji god nacin da odaberete, zelim vam srecu.

Ko shvati razumece

pre 7 godina

Mislim da je jasno o čem' se radi.
Carski rez drugi put je veliki rizik.
I tako, jedno dete, carskim rezom, i
eto to je to što se dece tiče.
O ''tem'' se radi braćo.

Mary

pre 7 godina

Porodila se pre 7 nedelja prirodno, bez anestezije, 15h porodjaj, bolno i iscrpljujuce kako se ne moze opisati dok se ne dozivi. Bez obzira na sve opet bih isto uradila, moje misljenje da je carski rez druga opcija ukoliko postoje zdravstveni razlozi. Svaka zena je razlicita i trebalo bi da ima pravo izbora ali da i bude informisana o prednostima i nedostacima obe varijante.

dva prirodna

pre 7 godina

Drage trudnice, kad krenete na porodjaj ne razmisljajte o tome na nacin "idem da me porode" vec "idem da rodim dete". I, koji god nacin da odaberete, zelim vam srecu.

Mary

pre 7 godina

Porodila se pre 7 nedelja prirodno, bez anestezije, 15h porodjaj, bolno i iscrpljujuce kako se ne moze opisati dok se ne dozivi. Bez obzira na sve opet bih isto uradila, moje misljenje da je carski rez druga opcija ukoliko postoje zdravstveni razlozi. Svaka zena je razlicita i trebalo bi da ima pravo izbora ali da i bude informisana o prednostima i nedostacima obe varijante.

Lena

pre 7 godina

"samo mu ime kaže prirodan= bolji"
"prirodni porođaj" nema veze sa prirodom. Nije prirodno da trudnica tokom porođaja leži na leđima, što je prvo neudobno jer beba pritiska sve organe trudnice drugo što ne dozvoljava gravitaciji da odradi svoje i pomogne bebi da se spusti, položaj je osmišljen da bi se lekarima olakšalo da obavljaju pregled. Nije prirodno da budeš prikačen na 500 aparata, ne smeš da piješ vodu ako si žedna. Nije prirodno da ne smeš da se pomeraš da ti aparati ne bi spali i morali da se nameštaju. Nije prirodno da se porađa u hladnoj sobi, sama, dok brdo stranaca trči okolo ili viče šta treba da radi, bez ijedne poznate i bliske osobe. Ili sluša i gleda druge žene kako se porađaju.
Između ostalog prirodno je i da umiremo od bakterija pa ipak koristimo antibiotik.

Maja

pre 7 godina

Carski rez je operacija kao i svaka druga obimnija operacija. Zasto bi zena to sebi radila? Svaka operacija nosi sve moguce hirurske komplikacije: krvarenje, lose zarastanje rane, gnojenje rane. Dugo ne moze da uzme bebu u narucje, otezano se krece, estetika je tu najmanje bitna. Jeste, i vaginalni porodjaj nosi rizik, niko ne kaze suprotno. Ali uz dobru babicu sve u najvecem broju slucajeva prodje glatko. I najvaznije za svaku mamu, odmah cuje bebu, odmah je vidi, odmah je oseti. Nema veceg blaga. To je nesto sto necu zaboraviti nikad! Zasto bi se majka odrekla tog osecaja??
Carski rez samo po proceni lekara, a ne da zdrava zena iz nekog hira, uz to i neznanja bira nacin porodjaja.

spirogira

pre 7 godina

"I moj deda i pradeda i svi ostali preci su vadili zube bez anestezije, cak su i vadili slepo crevo i izvodili razne operacije bez ikakve anestezije. Ako se to moglo podneti i ništa im nije falilo zasto se danas te operacije izvode sa anestezijom? Zašto je jedino normalno da porodjaj mora da se odvija u bolovima a za sve ostalo je anestezija sasvim prihvatljiva?"

Sad će spirogira da ti objasni: zato što se muškarci ne porađaju. Da se oni porađaju epidural bi bio izmišljen pre 50 godina a anesteziologa bi bilo više od medicinskih sestara, da na svakom porođaju bude jedan glavni i jedan rezervni, za slučaj da se onom glavnom nešto desi.

maja

pre 7 godina

Svakako će da vas seku, gore ili dole. Svakako ćete biti u bolovima, manjim ili većim. Svakako nećete (ili hoćete) moći da ustanete, što zavisi ISKLJUČIVO od vas i vašeg organizma.
Dva porođaja, prvi prirodan - katastrofa. Sekli me, ušili pogrešno, imala sam problema sa stolicom jer se napinjem (imam problema sa zatvorima), možete misliti agonije dok sve to nije zaraslo. Nisam mogla da sednem mesec dana, o odlasku u toalet da ne govorim. Sam porođaj je trajao preko 20 sati, to je tek posebna agonija ali dobro, kod prvorotki je to tako.
Drugi porođaj - hitan carski rez. Prošla sam odlično. Ustala sam odmah, ne znam o kom ležanju žene ovde govore, u bolnici vas odmah dižu na noge, sa razlogom... Jeste da boli rana, ali meni je bilo odlično posle bukvalno 5 dana. Glasam za carski. Ima žena koje su imale obrnute slučajeve, ali eto, moje iskustvo je ovakvo.

O "prirodnim" porođajima ne bih u tom smislu, jer medicina i postoji da nam "prirodu" olakša, zašto bi se neko mučio. I vađenje zuba bez anestezije je prirodno, pa to niko normalan ne radi. I nije uvek bolji prirodni (vaginalni) porođaj, jer su sve žene različite, pa kako koja prođe.

Sofija

pre 7 godina

@ ojha
I moj deda i pradeda i svi ostali preci su vadili zube bez anestezije, cak su i vadili slepo crevo i izvodili razne operacije bez ikakve anestezije. Ako se to moglo podneti i ništa im nije falilo zasto se danas te operacije izvode sa anestezijom? Zašto je jedino normalno da porodjaj mora da se odvija u bolovima a za sve ostalo je anestezija sasvim prihvatljiva?

S

pre 7 godina

Carski. Dve drugarice su izabrale da se porode na taj nacun (ne zivimo u Srbiji, cula sam da tu nema biranja), jedna je lekar I rodila je troje dece carskim rezom. Kaze da se nikada nije pokajala zbog tog izvora. To ce biti I moja odluka, muz se protivi ali odluka ce biti moja.

Lun

pre 7 godina

Ja bih ovima sto insistiraju na prirodnom porodjaju,jer kako su njihove babe i majke radjale po dva'estoro sto ne bi i ove razmazene zene danas u 2016, zabranila
1. anesteziju kod zubara. Izvini, kad je moj pokojni deda Velibor vadio zube sebi kljestima bez anestezije sa malo ljute rakije e mos' i ti vala!
2. Bez gipsa ako slomis nesto! Isti taj Velibor je lomio kuk, ma kakav crni doktor, pokojna baba mu smuckala neki sapun i zumance i mazi. Doduse, ostala mi je kraca noga za 20 cenata.
3. Bez analgetika, antibiotika, probiotika i sl pomagala samo natural bajo

Sandra

pre 7 godina

Porodila sam se pre 12 dana. Prirodni porodjaj... nije bilo "vremena" ( citaj koverte ) za epidural. Nista tu nema prirodno.... Lezanje na stolu ko iz doba inkvizicije, gomila glava naguranih u tvoje medjunozje....bol do granice izdrzljivosti...secenje na zivo bez pitanja....usivanje na zivo....oporavak uz 1 brufen na 8 sati....naredne 2 nedelje nemogucnost sedenja, ustajanja, o odlasku u wc da i ne pricam.....sreca pa sam rodila sina :-)

Бојан Цимбаљевић

pre 7 godina

"Kejt Midlton se poradjala prirodno uz epidural mislim da to dovoljno govori o tome sta je idealno." -- Ако Кејт Мидлтон скочи с моста, претпостављам да би и то био "идеалан" начин за решавање проблема? Не верујем.

mara

pre 7 godina

sta god je potrebno da sve bude u redu i sa bebom i sa majkom.


Porodila sam se hitnim carskim rezom posle 40h pokusavanja prirodnim.

Hvala svima u Visegradskoj sto su nam spasili zivote i hvala celoj ekipi na patologiji koji su nas pratili i negovali.

Tamara

pre 7 godina

Porađala sam se pre skoro dve godine u Višegradskoj. Posle 24 sata nakon prijema zbog pucanja vodenjaka u 34. nedelji i pored toga što je beba bila karlično okrenuta, dežurna doktorka je htela da me porodi prirodnim putem. Navodno, taj način je najbolji za povezivanje majke i deteta. Moja sreća je što se tu našao doktor koji nije hteo ni da čuje za tu opciju, nego je insistirao da se obavi carski rez. Nemam pojma ko je, ali hvala mu za to!

Neko iz mase

pre 7 godina

@lena u pravu ste, narocito za prirodan polozaj tela i ležanje. Ono sto sam cula kod drugarica, kod nas je poradja je ogroman stres bas zbog svega toga sto ste naveli. U inostranstvu su to napravili, da se zeni sve moguce olaksa. Meni jedino nisu dali da jedem, sve ostalo je moglo. Plus sto sam imala i posetioce u sobi u vidi drugarice, muza i rodbine. I mogla sam da setam sve dok me nisu prikljucili na epidural. Bukvalno sam do poslednjeg trenutka bila na skype sa mamom. Iskreno, zelala bih da tako nesto napokon uvedu kod nas, da zenama sto vise olaksaju. Kad cujem da je epidural jos uvek luksuz, tj nema ko da ga daje dize mi se kosa na glavi. Porodjaj je sam po sebi dovoljan stres, ne treba pogorsavati dodatno.

SamsungLove

pre 7 godina

Uz spinalnu anesteziju, carski rez je idealna opcija. Nema bolova i nepotrebnog visesatnog mucenja, trudnica je sve vreme budna, samo je oseca nista. I ondmah moze i da vidi i da uzme bebu! Prema tome, sto bismo se vracali vekovima unazad, kad postoje stvari koje mogu da nam olaksaju zivot?!

Rezana

pre 7 godina

Deluje mi kao da preporučujete carski rez, što je stvarno skandalozno. Kao neko ko je morao na carski, mogu da kažem: kateteri, šok soba, učite da hodate opet, viđate dete na sat vremena, i onda sve to prođe za dve, tri nedelje ali uz teške muke. Naravno da i prirodan porođaj ima hiljadu negativnih strana ali je, kao što mu ime kaže, PRIRODAN a priroda ipak to još uvek mnogo bolje radi.

M

pre 7 godina

U Indiji svake godine umre 78.000 žena na porođaju, jer dve trećine žena nema pristup adekvatnoj medicinskoj nezi. u 2008. godini je na i neposredno pre i posle porođaja u svetu umrlo 342.900 žena, prema 526.300 u 1980.

Nemojte se cimati na propagandu i gluposti tipa kako se žene sada razmažene i ostale gluposti. Ljudi su nekad imali prosečan životni vek od 50 godina, pa nećemo sad sa pričamo sa ne treba da koristimo medicinu da bi bili zdravi i produžili svoj život.
Kada malo pročitate i pogledate, u suštini jedini razlog zašto se ovo već ne radi je što zdravstveno neće sa plaća carski rez, čije je izvođenje skuplje nego "prirodni porođaj" (nema ničeg prirodnog da žena tokom porođaja mora da leži na leđima, da bude prikačena na 500 aparata, ne sme da se pomera zbog aparata, dok brdo ljudi trči okolo a ona sama među strancima u hladnoj sobi).

Ana

pre 7 godina

@ maja
I carskim rezom tj carskim sa spinalnom anestezijom odmah vidis i osetis bebu. Posto nisi uspavan kao sa totalnom anestezijom. Kao neko ko je prvo dete rodio prirodnim porodjajem a drugo carskim, ja glas definitivno dajem za carski. Naravno iako svako ima razlicita iskustva, ja sa prirodnim nisam mogla da ustanem 14 dana jer sam imala vece komplikacije, skoro sam bila nepokretna, a i ostetila sam urogeni trakt,koji sam stabilizovala tek nakon godinu dana. A nakon carskog reza sam ustala vec prvi dan, malo mucnine bilo i to je sve. Vec drugi dan sam bila ko da se nisam poradjala. Takodje, prvo dete rodjeno prirodno ima astmu i iako sam ga dojila godinu dana stalno je bolesljivo, dok drugo dete iako rodjeno carskim mozda se za tri godine dva puta sitno nesto prehladilo, sve savrseno kod njega. A u odnosu na prvo dete dojila sam ga samo 6 meseci. Tako da svako ima razlicita iskustva.

dobri

pre 7 godina

Moja zena za vreme trudnoce cita knjige, internet... prica mi o rizicima krece da place, ja je tesim i sta sam mogo da ocekujem?!
Na kraju je bio prirodni porodjaj, babica i bez anestezije u vodi. Hocu samo da kazem da postoji velika razlika izmedju "informisite se" i "informisu vas".

Nebo

pre 7 godina

Jako je loše da se preporučuje jedno ili drugo bilo kome.
Moja supruga se pre 20-tak dana porodila u Višegradskoj prirodno bez epidurala. Porođaj je trajao 4 sata, na kraju je bilo bolno naravno.
Imala je konce koji su u međuvremenu otpali, bebac je super iako je imao malo veću težinu za konstituciju majke. I sad, da li neko treba da kaže da morate prirodno jer je naše iskustvo bilo super?
Sa ovakvim pričama samo pravite stres budućim mamama.

Mama

pre 7 godina

Poradjala sam su u inostranstvu. Tamo cim udjete pitaju vas da li hocete epidural. Ja pametnica, rekla necu, hocu prirodno. Na kraju sam ga uzela, sta cu kad mi je prag boli -1. Svakako raspitala sam se kako funkcionise epidural. Bitno je da se dozira toliko da se osete kontrakcije, a opet da ne bude toliko bolno. Sve zajedno 10 sati, jedan unutrasnji sav. Majka me posavetovala da slusam lekara kada da guram, da se ne iscepam. Ko svaki streber primenila nauceno. Tri dana posle porodjaja, nista. Kao da se nisam ni porodila. Carskog sam se plasila vise od icega, bas zato sto imam nizak prag boli. Neka svako radi kako se najbolje oseca i bira kako mu je volja. Svi smo drugaciji, bez osudjivanja.

veca

pre 7 godina

Najbitnije je da spremite oko 200 evrica doci,da vodite trudnocu privatno kod doktora koji radi i u sali na porodjaju, i mnogo lakse i opusstenije ce sve ici, to valda svi znamo u Srbiji kako ide,nazalost.

pera detlic

pre 7 godina

Dva puta carski rez i oba puta lak oporavak...obe bebe sisale bez problema više od godinu dana..oziljak jedva primetna bela linija...apsolutno ne shvatam cemu prirodni porodjaj i cemu taj neopisivi rizik i za majku i za bebu a narocito za bebu

ema

pre 7 godina

I u pecini su se poradjali prirodnim putem...svasta...21 vek..pa mcenje zena, cepanje, vagina oslabi (sex posle kakav je?), pa se beba povredi, ostane invalid zauvek...aman ljudi ko to jos radi???
Sa anestezijom jos nekako, mada opet moze da se povredi beba i majka da se povredi. Ma uzas od primitivizma. A ti popovi sto laprdaju glupost neka nesto kazu tek kad se oni porode.

termin za pet dana

pre 7 godina

Mislim da je bzvz da na ovakvoj temi komentarisete nesto sto niste proziveli ili lazete zbog nas koji ne znamo sta nas ceka.

ALEKSA

pre 7 godina

Prosla sam i jedno i drugo. Na prirodnom sam se namucila, cak sam i transfuziju krvi imala. Na carskom (morala zbog velicine bebe i moje sitne gradje), sam prosla fantasticno. Iako sam se porodila ujutru, uvece sam vec bila na nogama. Otpustili su me posle tri dana. Nikakve komplikacije nisam imala. Tako da iz moje perspektive mogu reci da je carski najbolje resenje. E sad, ima zena koje su se od carskog oporavljale i po petnaest dana. Mislim da strah od porodjaja kod zena izaziva da se odluce za carski. Ja se kod prvog porodjaja uopste nisam dvoumila da to bude prirodni, pa sam prosla jako lose. Zato, kada bih se odlucila i za trecu trudnocu, moj izbor bi bio carski.

Ja

pre 7 godina

Mislim da je lepo sto postoji mogucnost izbora. Napredak medicine i napredak covecanstva uopste vode sve vecoj udobnosti, u tome nema NISTA LOSE, i lepo je da zene mogu da biraju sta im se cini kao povoljnija opcija. U tome nema nicega kukavickog, niti ima smisla junaciti se prirodnim porodjajem, pravo na informisani izbor i pristanak bi bila prava stvar.

Asparagus

pre 7 godina

Glupo je filozofirati sad ovde koji je porodjaj bolji i bezbedniji. Svaka zena je slucaj za sebe i to kako ce proci porodjaj zavisi od psihicke pripreme i kondicije zene, strucnosti babice i lekara, velicine i zrelosti bebe, medicinskih okolnosti, i stosta utice na brzinu oporavka majke i bebe. Takodje i svaka trudnoca jedne iste zene se razlikuje, tako da saveti-"Ovo je bolje, slusaj ti mene" tu padaju u vodu. Ipak, dobro je da se zene informisu putem strucne literature jer onda bolje saradjuju sa osobljem, i brze i lakse se sve zavrsi kad je zena opustena i sa pozitivnim stavom. I zena treba da bude ta koja uz konsultovanje sa lekarem i babicom odluci kako ce da se porodi-prirodno ili carskim rezom. Porodjaj je ogroman stres za zenu i svim zenama je vrlo bitno da koliko mogu imaju kontrolu nad tim dogadjajem i rode zdravu bebu. Posle radjanja tek sledi najlepsi ali najstresniji period suzivota sa detetom; i zato im mnogo znaci sacuvana energija i porodjaj sa sto manje bola i provedenih sati na neudobnom stolu.

Neva

pre 7 godina

Ne znam kako izgleda prirodan porodjaj, pa ne mogu da sudim, ali sve je stvar ličnog iskustva. Moja majka je mene rodila pripodnim putem (težak, dug porođaj), a braću carskim rezom i uvek je govorila da bi se pre porađala prirodnim putem. Ja sam oboje rodila carskim, prvi put me nisu ni pitali samo su zakazali (nisam imala nikakvu vezu), drugi put je bio moj izbor jer sam procenila da su rizici i za bebu i za mene manji. Ja sam oba carska reza baš lako podnela, četvrtog dana sam izlazila iz porodilišta i svu brigu o deci i kući sama vodila, bez ičije pomoći. Rana boli, ali verujem da i rana posle sečenja ili cepanja vagine boli, a ne možeš ni da sediš.

mama

pre 7 godina

Pred porodjaj sam citala i gledala emisije o porodjajima kako bih otprilike znala sta me ceka. Naravno da sam se plasila. Moj porodjaj se oduzio, dobila prvo indukciju, pa krenule kontrakcije i porodjaj, medjutim se iskomplikovalo i isla sam na hitan carski rez. Nisam planirala carski rez, ali kao u mom slucaju, bolje kako doktori procene i da se sve dobro zavrsi nego da rizikujem svoj i zivot svoje bebe zahtevajuci da bude po mom po svaku cenu.

ja

pre 7 godina

Carski rez je vrlo izbiljna operacija koja nosi sa sobom ozbiljne rizike. Odakle vam pravo da ovako nesto objavite i velicate ga u piredjenju sa prirodnim porodjajem?!?!?!? Za njega ne treba objasnjenje jer sama rec kaze: prirodan!!!!

pizza pametnica

pre 7 godina

Pa prirodno je i kad beba umre, prema tome vasi prirodnjacki argumenti ne drze vodu. Izvinite na brutalnosti, ali, oh da, znam o cemu pricam. Inace u Francuskoj ne moze da se bira, a velika je propaganda protiv carskog reza. O rizicima vaginalnog porodjaja niko ne prica. Tu i tamo neko nezvanicno pomene cenu carskog.

spirogira

pre 7 godina

Hitan carski rez je traumatično iskustvo i oporavak od njega je teži i od vaginalnog porođaja i od planiranog carskog reza, zato osobe koje poznaju samo takav carski rez ne razumeju prednosti planiranog carskog reza. Mešaju babe i žabe. Ako ovo čita neko ko treba da se porodi planiranim carskim rezom, opustite se, ove horor priče o carskom rezu iz komentara se ne odnose na vašu situaciju. Štaviše, jedini 100% siguran način da izbegnete hitan carski rez (najgoru opciju) je da imate planirani carski rez.

Lena

pre 7 godina

Dojenje i da li će mleko "krenuti" nema veze sa carskim rezom, stvarno ne znam ni kad ni zašto se to povezalo, ali ono što medicina zna je da nema veze. Jedino je što je neposredno nakon carskog potrebno dojiti u drugačijem položaju (bočno ili ležeći) jer u klasičnom položaju beba može da pritiska stomak i ranu, što je neprijatno.

@sandra
To je jezivo. Usivanje se nigde u normalnom svetu ne radi bez ikakve anestezije... Užas... Nemam reči.
Gde si se porađala?
Treba da počnemo da pričamo o ovim stvarima više. Nema smisla da se žene tretiraju na takve načine, da ceo proces bude podređen udobnosti osoblja a ne porodilja. Pri tom, ja ne znam šta drugo da mislim osim da si dopala u ruke ozbiljnih sadista. Jezivo je da ti ljudi rade.

Artičoka

pre 7 godina

Porodila sam se carskim rezom i sve je bilo ok. Lako sam nosila trudnoću ali sam se jako plašila da li ću umeti da saradjujem sa babicom i akušerom. Moj ginekolog mi je preporučio planirani carski rez i to je za mene bilo olakšanje.Znala sam da je beba tako bezbednija,a ja sam brzo stala na noge za 3 dana.Savetujem svakoj trudnici da dobro osluškuje samu sebe, nema tu nikakvih apsolutnih i generalnih istina.i jedan i drugi način ima i pozitivnih i negatkvnih strana.Mislim i da svaka trudnica zna šta je najbolje za nju i kom ginekologu i akušeru če da veruje

Lena

pre 7 godina

Ja bih radije carski, pre svega zbog bebe. Znam za više slučajeva gde su bebe pretrpele povrede i trajna oštećenja prilikom prirodnog (nedostatak kiseonika i slično). Drugarica je doživela da tokom prirodnog porođaja, kad se dete u nekom trenutku zaglavilo, čuje doktora koji kaže da se srčani tonovi bebe gube! Hvala Bogu, spasli su dete. Tako da se ja prirodnog porođaja bojim, a najviše se bojim forsiranih prirodnih porođaja.Sekundarna stvar, ali mislim da bi i meni sa carskim bilo lakše. Jedino što bih volela spinalnu, a ne totalnu anesteziju, što danas nije problem. Prosto bih volela da budem prisutna, odnosno svesna u tom trenutku.

xx

pre 7 godina

Zena se informise I u razgovoru sa ginekologom moze da odluci.Mislim da je to najpametnije.Svaki porodjaj je druga prica,jer se razlikujemo.

M

pre 7 godina

U Indiji svake godine umre 78.000 žena na porođaju, jer dve trećine žena nema pristup adekvatnoj medicinskoj nezi. u 2008. godini je na i neposredno pre i posle porođaja u svetu umrlo 342.900 žena, prema 526.300 u 1980.

Nemojte se cimati na propagandu i gluposti tipa kako se žene sada razmažene i ostale gluposti. Ljudi su nekad imali prosečan životni vek od 50 godina, pa nećemo sad sa pričamo sa ne treba da koristimo medicinu da bi bili zdravi i produžili svoj život.
Kada malo pročitate i pogledate, u suštini jedini razlog zašto se ovo već ne radi je što zdravstveno neće sa plaća carski rez, čije je izvođenje skuplje nego "prirodni porođaj" (nema ničeg prirodnog da žena tokom porođaja mora da leži na leđima, da bude prikačena na 500 aparata, ne sme da se pomera zbog aparata, dok brdo ljudi trči okolo a ona sama među strancima u hladnoj sobi).

Steva

pre 7 godina

Prirodni je sigurno blolja varijanta jer je evolucija telo zene prilagodjavala takvom porodjaju desetinama hiljada godina. Carski rez je resenje za komplikacije kada prirodni nije moguc ili kada nosi visoke rizike, najcesce po plod. Supruga se porodila na hitni carski rez uz epiduralnu zbog komplikacija, ali hvala bogu na kraju sve super proslo, i hvala bogu pa tehnologija napreduje i nudi takva resenja. S druge strane, oporavak je bio bolan i dug sto onda utice na razne srvari ukljucujuci brzinu povezivanja majke sa detetom pa jos svasta nesto. Strucnjaci klasifikuju carski rez kao 'major' operaciju. Cinjenica je da se sece koza, trbusna opna, materica. Sve u svemu, kad sve ide kako treba, prirodni nema alternativu rekao bih, a carski je vise nego prihvatljivo resenje u suprotnom.

Jelena

pre 7 godina

Prvo dete carski rez zbog komplikacija, drugo dete prirodni porodjaj na moje insistiranje. Prvi porodjaj b
ez bolova, sve fantasticno, drugi porodjaj 16 sati uz vristanje i ostalo. Posle prvog porodjaja depresija, problemi sa dojenjem. Posle drugog porodjaja polet, energija, dojila 14 meseci, povezanost sa bebom...To je moje iskustvo. Sto neko rece, kako god samo nek se radjaju bebe!!!

Ko shvati razumece

pre 7 godina

Mislim da je jasno o čem' se radi.
Carski rez drugi put je veliki rizik.
I tako, jedno dete, carskim rezom, i
eto to je to što se dece tiče.
O ''tem'' se radi braćo.

mala_maca

pre 7 godina

Porodila sam se prirodno bez anestezije jer ta mogućnost nije postojala u bolnici u kojoj sam se porodila. I opet bih prošla kroz sve to, kroz sve bolove, kontrakcije itd. pre nego da imam carski rez. Zašto? Zato što sam istog dana otišla do toaleta, dojila dete, prespavala sa njim u krevetu. Zato što sam se ubrzo normalno istuširala i izašla iz bolnice 3. dana. Malo me je bolela rana od epiziotomije, ali sam sigurna da nije ni približno koliko boli rana od carskog reza. I grlić mi se pocepao, ali ni to niti je strašno, niti je bolno. Ne bi ga džabe zvali prirodan porođaj, a mi ne bismo bili ljudi da ne izmišljamo toplu vodu...

Baba Vanga

pre 7 godina

Dva porodjaja, oba na carski rez. Prvi jer je moralo (beba se nije okrenula), drugi jer sam sama to trazila. U Kanadi gde zivim, to je standradna praksa - prvi put se mora imati razlog, drugi, treci put moze da se bira. Ovde se planirani carski radi uz spinalnu anesteziju i prisustvo muza. Mama je sve vreme budna i svesna! Beba se odmah dobija, sve vreme je sa mamom u sobi i nema apsolutno nikakve razlike u odnosu na majke/bebe koje su se rodile prirodno. Oba puta sam se porodila u petak, u nedelju sam vec isla kuci. Zadrzavanje u bolnici ako je sve u redu je 2 noci. Nema savova, rana se spolja "zakrpi" heftalicom, tako da je oziljak skoro i nevidljiv. Oporavak je oba puta isao brzo, sve je proslo sasvim u redu, bez ikakvih problema. Svako je razlicit, ja iz svog iskustva mogu samo da iznesem pohvale na racun carskog reza.

Nswoman

pre 7 godina

Posle drugog carskog reza sam shvatila da postoji savrseno bezbolan i siguran carski rez.Da,ja sam ga trazila.Imala sam patoloski strah od porodjaja jer mi je prag bola -beskonacno.Prvi porodjaj totalna anestezija.mislila sam da necu preziveti,mesec dana nisam mogla da trepnem.Drugi carski dogovor sa doktorom (zna se kakav).Treci dan od porodjaja sam izasla i mogla da trcim.Dete uzela odmah,dobijala ga kad sam htela,doktor me je obilazio na svaka2 sata,analgetike dobijala cim se pozalim da me zaboli,kao u snu.bilo je predivno nisam imala osecaj da sam se porodila.Znaci sve moze da prodje kako treba ako doktori i osoblje to zele.

Milan

pre 7 godina

Mislim da treba da bude izbor svake zene kako se osecaju da im je najbolje.
Ono sto ne kapiram je da ako se zove prirodni da je najbolji...medicina je ipak mnogo napredovala da bi se vratili na prirodne stvari...

Iris

pre 7 godina

Komentari tipa za prirodni sam porodjaj jer sama rec kaze prirodno.Sa takvim razmisljanjem ni ne treba vam dati slobodu izbora.A nije vam palo na pamet da carski porodjaj stvarno znaci carski.Carice - carski. Ne povezujete i dalje?

Mm

pre 7 godina

Najbolja drugarica prvog bebca carskim rezom na zahtev lekara (bebac nije hteo da izađe), oporavak čas posla, posle 5 dana je već išla sama gradskim prevozom da obavlja stvari, dojenje sve super bez problema. 2 godine kasnije, 8 mesec trenutno, bebac super zdrav, sve u redu. Plašila se prvi put i nije htela carski, cimala se, a sad je u fazonu da bi radije i ovaj put išla na carski.

Pretpostavljam da oporavak od carskog zavisi od žene do žene, kao i u prirodnom i okolnosti zbog kojih je tu (kapiram da telu treba više da se oporavi ako je pre toga tokom pokušaja prirodnog bilo problema ili komplikacija, ili ko je dugo trajalo, telo već izmučeno pa mu treba više).

spirogira

pre 7 godina

Pa naravno da treba dati ženi informacije i o jednom i o drugom pa da sama odluči koji rizici su joj prihvatljiviji, da li je moguće da to do sada nisu radili? O svašta.

priroda je cudo

pre 7 godina

Prvo što mi se ne svidja što tekst propagira carski rez!!! Carski rez je neminovna operacija kada nije moguće sprovesti porodjaj do kraja prirodnim putem. Sve buduće majke bih posavetovala da se informišu o svemu pozitivnom i negativnom što nosi i jedan i drugi čin. Kada bi gledale i neke druge stvari sem činjenice da olakšaju sebi ne bi govorile pozitivno o carskom rezu.
U razvijenim zemljama se radi na smanjivanju procenata carskih rezova, a očigledno je da kod nas sve mora da kasni, pa čak i informacije o tome koliko je prolazak kroz vaginalni kanal bitan za bebu. Ja sam se porodila prirodnim putem i bez epidurala jer nije bilo vremena za njega. Moj porođaj je bio takozvani rapidan porodjaj gde se sve završilo u roku od četri sata. Kontrakcije sam savladavala pravilnim disanjem i na kraju jeste bilo čupavo, beba je bila veća. Ali i da nisam imala takav porođaj, opet bi drugi put išla na varijantu prirodnim putem uz epidural. Tako je najbolje za moju bebu i za mene. Do epiziotomije je došlo ali i to može da se izbegne ukoliko se u našim porodilištima promeni stav o tretmanu žena. To je neka druga tema i na to imam puno zamerki. Treba propagirati prirodan porođaj uz najbolji tretman koji možete pružiti jednoj porodilji da joj olakšate taj savršeni prirodni čin.

Neko iz mase

pre 7 godina

@termin za pet dana ne slusaj nikoga, glavu gore. Meni je koleginica rekla pred sam porodjaj: "Nema nazad, beba mora da izadje na ovaj ili onaj nacin". Meni je pomoglo sto sam gledala YouTube. Sva sreca pa se kaci sve i svasta. Uradi sve sto mozes da olaksas sebi. Ti se poradjas, a ne muz, rodbina i komsiluk. Niti ces biti manja majka ako imas carski (izbor ili potreba), niti veca ako prolazis tantalove muke kao sto prirodni zna da bude ako se otegne kao gladna godina. Ako si u inostranstvu ucinice ti sve da se sto lakse porodis, takva im kultura. Takvo je moje iskustvo. Za nas, znam samo iz prica i to ne zelim da komentarise.

Seckana reckana

pre 7 godina

Tri carska reza sam imala doduše u prošlom veku :). Posle prvog jedva se oporavila, posle druga dva mnogo lakše stala na noge. Đavo da me nosio što sam požurila da skočim iz kreveta i radim i to sitno po kući bolove u leđima i posle dvadeset godina imam, priraslice na materici od podizanja "težeg od kašike kako je rečeno da ne radim", i ono meni što najviše smeta je da od onda i sa najmanjom prehladom slabo ili uopšte ne kontrolišem mokrenje i to mi je strašno. Nekoliko puta godišnje osetim oštar bol u stomaku kao da neko nož zarije toliko jak da se savijem u momentu traje svega par sekundi, ali je prejak, ginekolog mi objašnjava da je to od šavova koji se na materici ne šire pa u nekom pokretu zatekne, ajd pa da mu verujem. Mleko nije došlo nikad jer ni bebu ne dobijete u šok sobi osim tek na kratko u toku dana da li je sada drugačije ne znam. Tako da porođaj nije boleo, rana jeste i kasnije posledice su velike.

Ceca

pre 7 godina

Carski rez-operacija po izboru? Stvarno mislite da je normalno da neko moze da izabere da ga operisu? Pa to je kao kad bi odlazili kod hirurga i trazili da nam operisu srce,jer "to je moje srce i mogu da radim s njim sta hocu." Razumem ja strah od bola,ali uzmite epidural da vas ne bi bolelo,ne treba niko da vas sece bez razloga. Posle prirodnog porodjaja (sa ili bez anestezije) ste vec posle 5 sati na nogama.

M

pre 7 godina

Svaka operacija nosi sve moguce hirurske komplikacije: krvarenje, lose zarastanje rane, gnojenje rane. Dugo ne moze da uzme bebu u narucje, otezano se krece, estetika je tu najmanje bitna.
Maja

Da li sre steti i ovih 100 ljudi što ti je lajlovalo komentar svesni da je sve što si napisala rizik i prateća nus pojava prirodnog porođaja, krvarenje obavezno, rana (bilo sečena ili cepana, pa tek onda stepen cepanja) obavezna, pri tom rana od cepanja teže i gore zarasta od hirurške, otežano se kreće dok se rana na vagini ne oporavi i dok se sve ne vrati na svoje mesto. A uzimanje bebe po porođaju kao i u većini slučajeva lepo spinalna anestezija umesto totalne i dođe ti na isto.

Tanja

pre 7 godina

Kejt Midlton se poradjala prirodno uz epidural mislim da to dovoljno govori o tome sta je idealno. Naravno ukoliko je carski rez nije neizbezan iz medicinskih razloga.

Meister Jakob

pre 7 godina

Carski rez nije operacija bez rizika, kao i svaka operacija.
U Austriji na carski rez automatski idu samo blizanci, to znam iz ličnog iskustva, a za "obične" trudnoće mora postojati neki medicinski razlog da bi se radio carski rez inače se ide na prirodan porođaj, pa ljudi su se silne hiljade godine rađali bez carskog reza i evo ima nas 7 milijardi, ne prijeti nam izumiranje.

ovca

pre 7 godina

Ma ti britanci samo pricaju. Drugaricu u britaniji poradjali prirodno u situaciji u kojoj bi kod nas bezpogovorno bio carski rez. Kao rezultat, ona je imala ogromno.krvarenje, jedva prezivela, detetu pao puls, izvlacili forcepsom i sad ima spljostenu glavu. O cepanju da ne pisem.

Farmerica

pre 7 godina

Ne razumem polemiku u komentarima na temu šta je bolje. Svaka trudnoća je, čak i kod iste osobe, različita. Samim tim je vrlo individualno na koji način će pre svega LEKAR savetovati da se odvija porođaj.
Iz mog iskustva sa dva porođaja u dva različita grada u Srbiji najopasnije su žene koje šire paniku i dezinformacije. Evo primera za to, neko je komentarisao sledeće:
1) "samo mu ime kaže prirodan= bolji"
"prirodni porođaj" nema veze sa prirodom. Nije prirodno da trudnica tokom porođaja leži na leđima, što je prvo neudobno jer beba pritiska sve organe trudnice drugo što ne dozvoljava gravitaciji da odradi svoje i pomogne bebi da se spusti, položaj je osmišljen da bi se lekarima olakšalo da obavljaju pregled."
Koja gomila dezinformacija nekog ko, očigledno, nikad nije bio trudan. A kako će trudnica da leži tokom porođaja, na stomaku? Koje to "sve" organe beba pritiska u ležećem položaju? I kakve veze ima gravitacija s porođajem? I da je telo okrenuto naopačke, kontrakcije i napone je upravo priroda tako podesila da bi se žena porodila i uvis. Isto kao što gravitacija nema ama baš nikakvu ulogu ni dok je beba u stomaku (bebe su uglavnom okrenute naopačke). Beba se spušta u porođajni kanal i pre samog porođaja. I naravno da će lekaru da bude lakši pristup dok je žena na leđima, a njoj lakše da gura u fazi istiskivanja ploda.
2) "Nije prirodno da budeš prikačen na 500 aparata"
Na samo jedan aparat, zove se ctg. Niko nije pomenuo opciju da postoje babice za porođaj kod kuće: ako nećeš "aparate", niko te na to ne tera.
3) "ne smeš da piješ vodu ako si žedna."
Tačno. A to je zbog toga što, u slučaju da nešto pođe naopako pa treba hitan carski, nije mudro imati sadržaj u želucu koji se može aspirirati u anesteziji.
4) "Nije prirodno da ne smeš da se pomeraš da ti aparati ne bi spali i morali da se nameštaju."
Pomeraš se s boka na bok. A taj jedan aparat ctg nije toliko lako zbaciti sa sebe, a nije ni toliko teško namestiti ga ponovo.
5) "Nije prirodno da se porađa u hladnoj sobi"
Porađala sam se u januaru i bila sam iznenađena kako je dobro grejanje.
6) "sama, dok brdo stranaca trči okolo ili viče šta treba da radi, bez ijedne poznate i bliske osobe."
Možeš da tražiš prisustvo muža, oba puta je moj bio tu.
7) "Između ostalog prirodno je i da umiremo od bakterija pa ipak koristimo antibiotik."
Sad si još i kontradiktorna: nećeš 500 aparata, a hoćeš antibiotik!

Mila

pre 7 godina

Zasto se zove prirodni ako prirodni nije bolji. Ja sam se porodila na carski i muke ustati sedeti lezati, nisam bebu mogla odmah da drzim, mleko nije doslo, oporavak katastrofa, ali za bebu je manje rizicno.

а је то

pre 7 godina

Царски рез није ни мао царски. Ни за маму, ни за дете.

Наравно, постоје нужности када је он неизбежан, иначе избегавати.

Neko iz mase

pre 7 godina

@termin za pet dana i ako imas mogucnost za baby friendly vrati bebu nazad. Samo podoj, ako se odlucis da dojis i nadji strucnjaka jer bez obzira na vrstu porodjaja to bas nije tako prirodna stvar. To je sve ulepšavanje za masu. Kod mene priroda nije radila. Cim se porodis, spavaj, mani se bebe. Odmori se i povrati snagu dok si u bolnici. Ja sam zeznula, jer sam ga posmatrala satima. A kad sam se setila da je vreme da spavam, posle pola sata vratili mi ga da jede. Sledeci dan je svo vreme bio sa bebama, a ja sam spavala. Bio je sa mnom samo kad jede i kad su mi bile posete. Naucila od cimerke, njoj drugo pa je znala sta da radi. Nisam imala pomoc i morala sam da gledam da sebe oporavim. Srecna mama, srecna beba. Zelim ti svu srecu od srca i da sto lakse prodjes na porodjaju! :)

srBA

pre 7 godina

@ (Ana, 27. jul 2016 11:24)
Za dete kad ima astmu i uopšte plućna oboljenja, ili slab imunitet, odlično je kozje mleko. Ono je najsličnije majčinom i prebogato je imunološkimm materijama, tako da se za mesec-dva stekne imuniteta za ceo život.

nesto sto vam niko nece reci

pre 7 godina

Porodila sam se carskim rezom. Zbog više komplikacija znala sam od 32 nedelje da ću morati na carski, a pred operaciju su mi predložili spinalnu anesteziju kao sigurniju za mene zbog zdravstvenog stanja. Osetila sam kad su izvukli bebu, čula plac, doneli ga da ga poljubim na sekund i odneli. Naredna 24 časa posle spinalne mora da se strogo leži na leđima na ravnom. Gledate bukvalno ceo dan u plafon. Najdužih 24 sata u mom životu (briga za bebu koju ne vidite niti znate kako je ceo dan, bolovi od reza i kontrakcija). Posle tog perioda tek ide ustajanje i ostalo što obično bude posle carskog reza. Bebu vam donesu tek 3 dan. E sad meni su tada krenule komplikacije od spinalne anestezije. Dobila sam postspinalne glavobolje. Bolovi od carskog su mala maca za ovo. Imam visok prag boli, ali ovo je bilo neizdrživo. Najveći problem je što vam analgetici slabo ili ništa ne pomažu. Pošto nisam mogla glavu da dignem sa jastuka, bebu mi nisu doneli ni taj dan. Doneli su ga tek 4 dan. Postspinalne glavobolje mogu da traju do mesec dana. Meni su trajale nedelju dana na sreću. Kako sam izdržala da brinem o bebi u tom periodu ni sada ne znam. Potpuni osećaj u nogama sam povratila tek za godinu dana. Ja nisam imala izbora. Ali da su spinalna i epidural bogom dani i nisu baš. Spinalna vam tek onemogućava zbližavanje sa bebom, čak i ako sve prođe ok. Nose oni ne tako male komplikacije, ali se o tome slabo ili ništa priča, a trebalo bi.

Ojha

pre 7 godina

Prije su zene radjale po 20 dece prirodno i to bez ikakvih doktora, pa im nista nije falilo. Moja majka me je rodila kod kuce bez ikakve babice kao i sve zene tada u selu, i odmah poslije toga otisla na bunar da uzme vodu da pere ves, tako je rodila i svu ostalu bracu. I nista joj ni danas ne fali, zdrava i prava starica. Zasto bi i danas to bio problem pored sve medicinske nege.

ivana

pre 7 godina

Imala sam dva carska i sada patim od inkontinencije. Znaci to nema veze sa vrstom porodjaja, nego sa trudnocom.
(mia, 27. jul 2016 14:31)

Ko zna sa cim ima veze. Ja sam imala vaginalni porodjaj uz epidural, fenomenalno iskustvo, samo jedan sav koji je otpao posle 3 nedelje, normalan oporavak, zdrava trudnoca i bebica koja sada ima 10 meseci, a ja imam problem potpuno suprotan od inkontinencije. Ako ne odem u wc iste sekunde kad mi se ide, a to je na pola sata - sat, onda sedim po 5 - 10 minuta na wc solji i uz blagi bol u besici, pokusavam da zavrsim to zbog cega sam dosla. Mozda je na nervnoj bazi, ne znam. Kegelove vezbe mnogo pomazu, proredjuju mi se ove bolne situacije.

esma

pre 7 godina

Mislim,jer znam sto se i u tekstu potvrdjuje da je carski rez "alternativa"koja se primenjuje u slucajevima procenjenog rizika koju nosi prirodan put porodjaja kod porodilje sa nekim anomalijama .Znaci da nema dileme oko zdravstvenih dobrobiti za zenu pri porodjaju i to nije pitanje izbora trudnice vec nuznost kojoj dobri lekari pribegavaju da bi izbegli moguce komplikacije.

gaga

pre 7 godina

pa i ja da kazem
Primljena u bolnicu da malo odlezim zbog rizicne trudnoce, bum tras sa pupcanom vrpcom nesto nije u redu... hitan carski rez... probudila se za vreme carskog u agoniji, jer kako kazu ju ju nisu mi dobro dali anesteziju.... O oporavku ne zelim da pricam, i posle 4 godine mi se desi da mi se u predelu reza naduje stomak i boli, posle nekih fizickih napora. Tako da, neka hvala ja bih sledeci put, ako moze, da probam prirodno ali definitivno uz epidural. A ako bas mora, onda carski sa spinalnom a ne totalnom anestezijom.

m

pre 7 godina

@spirogira,tacno..prvi put sam se porodila prirodno i da nije bilo indukcije,bilo bi i bez vecih bolova..drugi put uz neverovatno brze prirodne kontrakcije i otvaranje,i posle epidural zavrsila sam na hitnom carskom...oporavak moj je u prva tri dana bio drasticno drugaciji i tezi od zena koje su isle na planirani cr.. duze sam bila na intenzivnoj,vise ab i ostalih lekova,teza pokretljivost,medj snaga tela to brzo izjednaci i posle par dana isto kao i druge zene sa carskog..

Ena

pre 7 godina

Prvi porodaj prirodan,bez anestezije.DRugi zbog komplikacija carski.Posle prvog prorodnpg sam se odmah oporavila, posle drugog je jako dugo trajalo.Osecala sam se kao invalid.Dojenje je bilo bolje posle drugog porodaja iako je bio carski.Da me pitaju kada bih imala trece, odlucila bih se za prirodno bez obzira na zaista nesnosne bolove, jer si fit nakon par sati posle porodaja.

Ojha

pre 7 godina

Prije su zene radjale po 20 dece prirodno i to bez ikakvih doktora, pa im nista nije falilo. Moja majka me je rodila kod kuce bez ikakve babice kao i sve zene tada u selu, i odmah poslije toga otisla na bunar da uzme vodu da pere ves, tako je rodila i svu ostalu bracu. I nista joj ni danas ne fali, zdrava i prava starica. Zasto bi i danas to bio problem pored sve medicinske nege.

Ko shvati razumece

pre 7 godina

Mislim da je jasno o čem' se radi.
Carski rez drugi put je veliki rizik.
I tako, jedno dete, carskim rezom, i
eto to je to što se dece tiče.
O ''tem'' se radi braćo.

Maja

pre 7 godina

Carski rez je operacija kao i svaka druga obimnija operacija. Zasto bi zena to sebi radila? Svaka operacija nosi sve moguce hirurske komplikacije: krvarenje, lose zarastanje rane, gnojenje rane. Dugo ne moze da uzme bebu u narucje, otezano se krece, estetika je tu najmanje bitna. Jeste, i vaginalni porodjaj nosi rizik, niko ne kaze suprotno. Ali uz dobru babicu sve u najvecem broju slucajeva prodje glatko. I najvaznije za svaku mamu, odmah cuje bebu, odmah je vidi, odmah je oseti. Nema veceg blaga. To je nesto sto necu zaboraviti nikad! Zasto bi se majka odrekla tog osecaja??
Carski rez samo po proceni lekara, a ne da zdrava zena iz nekog hira, uz to i neznanja bira nacin porodjaja.

S

pre 7 godina

Carski. Dve drugarice su izabrale da se porode na taj nacun (ne zivimo u Srbiji, cula sam da tu nema biranja), jedna je lekar I rodila je troje dece carskim rezom. Kaze da se nikada nije pokajala zbog tog izvora. To ce biti I moja odluka, muz se protivi ali odluka ce biti moja.

ja

pre 7 godina

Carski rez je vrlo izbiljna operacija koja nosi sa sobom ozbiljne rizike. Odakle vam pravo da ovako nesto objavite i velicate ga u piredjenju sa prirodnim porodjajem?!?!?!? Za njega ne treba objasnjenje jer sama rec kaze: prirodan!!!!

mala_maca

pre 7 godina

Porodila sam se prirodno bez anestezije jer ta mogućnost nije postojala u bolnici u kojoj sam se porodila. I opet bih prošla kroz sve to, kroz sve bolove, kontrakcije itd. pre nego da imam carski rez. Zašto? Zato što sam istog dana otišla do toaleta, dojila dete, prespavala sa njim u krevetu. Zato što sam se ubrzo normalno istuširala i izašla iz bolnice 3. dana. Malo me je bolela rana od epiziotomije, ali sam sigurna da nije ni približno koliko boli rana od carskog reza. I grlić mi se pocepao, ali ni to niti je strašno, niti je bolno. Ne bi ga džabe zvali prirodan porođaj, a mi ne bismo bili ljudi da ne izmišljamo toplu vodu...

Rezana

pre 7 godina

Deluje mi kao da preporučujete carski rez, što je stvarno skandalozno. Kao neko ko je morao na carski, mogu da kažem: kateteri, šok soba, učite da hodate opet, viđate dete na sat vremena, i onda sve to prođe za dve, tri nedelje ali uz teške muke. Naravno da i prirodan porođaj ima hiljadu negativnih strana ali je, kao što mu ime kaže, PRIRODAN a priroda ipak to još uvek mnogo bolje radi.

Ceca

pre 7 godina

Carski rez-operacija po izboru? Stvarno mislite da je normalno da neko moze da izabere da ga operisu? Pa to je kao kad bi odlazili kod hirurga i trazili da nam operisu srce,jer "to je moje srce i mogu da radim s njim sta hocu." Razumem ja strah od bola,ali uzmite epidural da vas ne bi bolelo,ne treba niko da vas sece bez razloga. Posle prirodnog porodjaja (sa ili bez anestezije) ste vec posle 5 sati na nogama.

Tanja

pre 7 godina

Kejt Midlton se poradjala prirodno uz epidural mislim da to dovoljno govori o tome sta je idealno. Naravno ukoliko je carski rez nije neizbezan iz medicinskih razloga.

priroda je cudo

pre 7 godina

Prvo što mi se ne svidja što tekst propagira carski rez!!! Carski rez je neminovna operacija kada nije moguće sprovesti porodjaj do kraja prirodnim putem. Sve buduće majke bih posavetovala da se informišu o svemu pozitivnom i negativnom što nosi i jedan i drugi čin. Kada bi gledale i neke druge stvari sem činjenice da olakšaju sebi ne bi govorile pozitivno o carskom rezu.
U razvijenim zemljama se radi na smanjivanju procenata carskih rezova, a očigledno je da kod nas sve mora da kasni, pa čak i informacije o tome koliko je prolazak kroz vaginalni kanal bitan za bebu. Ja sam se porodila prirodnim putem i bez epidurala jer nije bilo vremena za njega. Moj porođaj je bio takozvani rapidan porodjaj gde se sve završilo u roku od četri sata. Kontrakcije sam savladavala pravilnim disanjem i na kraju jeste bilo čupavo, beba je bila veća. Ali i da nisam imala takav porođaj, opet bi drugi put išla na varijantu prirodnim putem uz epidural. Tako je najbolje za moju bebu i za mene. Do epiziotomije je došlo ali i to može da se izbegne ukoliko se u našim porodilištima promeni stav o tretmanu žena. To je neka druga tema i na to imam puno zamerki. Treba propagirati prirodan porođaj uz najbolji tretman koji možete pružiti jednoj porodilji da joj olakšate taj savršeni prirodni čin.

Mila

pre 7 godina

Zasto se zove prirodni ako prirodni nije bolji. Ja sam se porodila na carski i muke ustati sedeti lezati, nisam bebu mogla odmah da drzim, mleko nije doslo, oporavak katastrofa, ali za bebu je manje rizicno.

а је то

pre 7 godina

Царски рез није ни мао царски. Ни за маму, ни за дете.

Наравно, постоје нужности када је он неизбежан, иначе избегавати.

Meister Jakob

pre 7 godina

Carski rez nije operacija bez rizika, kao i svaka operacija.
U Austriji na carski rez automatski idu samo blizanci, to znam iz ličnog iskustva, a za "obične" trudnoće mora postojati neki medicinski razlog da bi se radio carski rez inače se ide na prirodan porođaj, pa ljudi su se silne hiljade godine rađali bez carskog reza i evo ima nas 7 milijardi, ne prijeti nam izumiranje.

ema

pre 7 godina

I u pecini su se poradjali prirodnim putem...svasta...21 vek..pa mcenje zena, cepanje, vagina oslabi (sex posle kakav je?), pa se beba povredi, ostane invalid zauvek...aman ljudi ko to jos radi???
Sa anestezijom jos nekako, mada opet moze da se povredi beba i majka da se povredi. Ma uzas od primitivizma. A ti popovi sto laprdaju glupost neka nesto kazu tek kad se oni porode.

Farmerica

pre 7 godina

Ne razumem polemiku u komentarima na temu šta je bolje. Svaka trudnoća je, čak i kod iste osobe, različita. Samim tim je vrlo individualno na koji način će pre svega LEKAR savetovati da se odvija porođaj.
Iz mog iskustva sa dva porođaja u dva različita grada u Srbiji najopasnije su žene koje šire paniku i dezinformacije. Evo primera za to, neko je komentarisao sledeće:
1) "samo mu ime kaže prirodan= bolji"
"prirodni porođaj" nema veze sa prirodom. Nije prirodno da trudnica tokom porođaja leži na leđima, što je prvo neudobno jer beba pritiska sve organe trudnice drugo što ne dozvoljava gravitaciji da odradi svoje i pomogne bebi da se spusti, položaj je osmišljen da bi se lekarima olakšalo da obavljaju pregled."
Koja gomila dezinformacija nekog ko, očigledno, nikad nije bio trudan. A kako će trudnica da leži tokom porođaja, na stomaku? Koje to "sve" organe beba pritiska u ležećem položaju? I kakve veze ima gravitacija s porođajem? I da je telo okrenuto naopačke, kontrakcije i napone je upravo priroda tako podesila da bi se žena porodila i uvis. Isto kao što gravitacija nema ama baš nikakvu ulogu ni dok je beba u stomaku (bebe su uglavnom okrenute naopačke). Beba se spušta u porođajni kanal i pre samog porođaja. I naravno da će lekaru da bude lakši pristup dok je žena na leđima, a njoj lakše da gura u fazi istiskivanja ploda.
2) "Nije prirodno da budeš prikačen na 500 aparata"
Na samo jedan aparat, zove se ctg. Niko nije pomenuo opciju da postoje babice za porođaj kod kuće: ako nećeš "aparate", niko te na to ne tera.
3) "ne smeš da piješ vodu ako si žedna."
Tačno. A to je zbog toga što, u slučaju da nešto pođe naopako pa treba hitan carski, nije mudro imati sadržaj u želucu koji se može aspirirati u anesteziji.
4) "Nije prirodno da ne smeš da se pomeraš da ti aparati ne bi spali i morali da se nameštaju."
Pomeraš se s boka na bok. A taj jedan aparat ctg nije toliko lako zbaciti sa sebe, a nije ni toliko teško namestiti ga ponovo.
5) "Nije prirodno da se porađa u hladnoj sobi"
Porađala sam se u januaru i bila sam iznenađena kako je dobro grejanje.
6) "sama, dok brdo stranaca trči okolo ili viče šta treba da radi, bez ijedne poznate i bliske osobe."
Možeš da tražiš prisustvo muža, oba puta je moj bio tu.
7) "Između ostalog prirodno je i da umiremo od bakterija pa ipak koristimo antibiotik."
Sad si još i kontradiktorna: nećeš 500 aparata, a hoćeš antibiotik!

Sandra

pre 7 godina

Porodila sam se pre 12 dana. Prirodni porodjaj... nije bilo "vremena" ( citaj koverte ) za epidural. Nista tu nema prirodno.... Lezanje na stolu ko iz doba inkvizicije, gomila glava naguranih u tvoje medjunozje....bol do granice izdrzljivosti...secenje na zivo bez pitanja....usivanje na zivo....oporavak uz 1 brufen na 8 sati....naredne 2 nedelje nemogucnost sedenja, ustajanja, o odlasku u wc da i ne pricam.....sreca pa sam rodila sina :-)

SamsungLove

pre 7 godina

Uz spinalnu anesteziju, carski rez je idealna opcija. Nema bolova i nepotrebnog visesatnog mucenja, trudnica je sve vreme budna, samo je oseca nista. I ondmah moze i da vidi i da uzme bebu! Prema tome, sto bismo se vracali vekovima unazad, kad postoje stvari koje mogu da nam olaksaju zivot?!

Mary

pre 7 godina

Porodila se pre 7 nedelja prirodno, bez anestezije, 15h porodjaj, bolno i iscrpljujuce kako se ne moze opisati dok se ne dozivi. Bez obzira na sve opet bih isto uradila, moje misljenje da je carski rez druga opcija ukoliko postoje zdravstveni razlozi. Svaka zena je razlicita i trebalo bi da ima pravo izbora ali da i bude informisana o prednostima i nedostacima obe varijante.

pera detlic

pre 7 godina

Dva puta carski rez i oba puta lak oporavak...obe bebe sisale bez problema više od godinu dana..oziljak jedva primetna bela linija...apsolutno ne shvatam cemu prirodni porodjaj i cemu taj neopisivi rizik i za majku i za bebu a narocito za bebu

Steva

pre 7 godina

Prirodni je sigurno blolja varijanta jer je evolucija telo zene prilagodjavala takvom porodjaju desetinama hiljada godina. Carski rez je resenje za komplikacije kada prirodni nije moguc ili kada nosi visoke rizike, najcesce po plod. Supruga se porodila na hitni carski rez uz epiduralnu zbog komplikacija, ali hvala bogu na kraju sve super proslo, i hvala bogu pa tehnologija napreduje i nudi takva resenja. S druge strane, oporavak je bio bolan i dug sto onda utice na razne srvari ukljucujuci brzinu povezivanja majke sa detetom pa jos svasta nesto. Strucnjaci klasifikuju carski rez kao 'major' operaciju. Cinjenica je da se sece koza, trbusna opna, materica. Sve u svemu, kad sve ide kako treba, prirodni nema alternativu rekao bih, a carski je vise nego prihvatljivo resenje u suprotnom.

Iris

pre 7 godina

Komentari tipa za prirodni sam porodjaj jer sama rec kaze prirodno.Sa takvim razmisljanjem ni ne treba vam dati slobodu izbora.A nije vam palo na pamet da carski porodjaj stvarno znaci carski.Carice - carski. Ne povezujete i dalje?

Lun

pre 7 godina

Ja bih ovima sto insistiraju na prirodnom porodjaju,jer kako su njihove babe i majke radjale po dva'estoro sto ne bi i ove razmazene zene danas u 2016, zabranila
1. anesteziju kod zubara. Izvini, kad je moj pokojni deda Velibor vadio zube sebi kljestima bez anestezije sa malo ljute rakije e mos' i ti vala!
2. Bez gipsa ako slomis nesto! Isti taj Velibor je lomio kuk, ma kakav crni doktor, pokojna baba mu smuckala neki sapun i zumance i mazi. Doduse, ostala mi je kraca noga za 20 cenata.
3. Bez analgetika, antibiotika, probiotika i sl pomagala samo natural bajo

dva prirodna

pre 7 godina

Drage trudnice, kad krenete na porodjaj ne razmisljajte o tome na nacin "idem da me porode" vec "idem da rodim dete". I, koji god nacin da odaberete, zelim vam srecu.

Lena

pre 7 godina

Ja bih radije carski, pre svega zbog bebe. Znam za više slučajeva gde su bebe pretrpele povrede i trajna oštećenja prilikom prirodnog (nedostatak kiseonika i slično). Drugarica je doživela da tokom prirodnog porođaja, kad se dete u nekom trenutku zaglavilo, čuje doktora koji kaže da se srčani tonovi bebe gube! Hvala Bogu, spasli su dete. Tako da se ja prirodnog porođaja bojim, a najviše se bojim forsiranih prirodnih porođaja.Sekundarna stvar, ali mislim da bi i meni sa carskim bilo lakše. Jedino što bih volela spinalnu, a ne totalnu anesteziju, što danas nije problem. Prosto bih volela da budem prisutna, odnosno svesna u tom trenutku.

Бојан Цимбаљевић

pre 7 godina

"Kejt Midlton se poradjala prirodno uz epidural mislim da to dovoljno govori o tome sta je idealno." -- Ако Кејт Мидлтон скочи с моста, претпостављам да би и то био "идеалан" начин за решавање проблема? Не верујем.

maja

pre 7 godina

Svakako će da vas seku, gore ili dole. Svakako ćete biti u bolovima, manjim ili većim. Svakako nećete (ili hoćete) moći da ustanete, što zavisi ISKLJUČIVO od vas i vašeg organizma.
Dva porođaja, prvi prirodan - katastrofa. Sekli me, ušili pogrešno, imala sam problema sa stolicom jer se napinjem (imam problema sa zatvorima), možete misliti agonije dok sve to nije zaraslo. Nisam mogla da sednem mesec dana, o odlasku u toalet da ne govorim. Sam porođaj je trajao preko 20 sati, to je tek posebna agonija ali dobro, kod prvorotki je to tako.
Drugi porođaj - hitan carski rez. Prošla sam odlično. Ustala sam odmah, ne znam o kom ležanju žene ovde govore, u bolnici vas odmah dižu na noge, sa razlogom... Jeste da boli rana, ali meni je bilo odlično posle bukvalno 5 dana. Glasam za carski. Ima žena koje su imale obrnute slučajeve, ali eto, moje iskustvo je ovakvo.

O "prirodnim" porođajima ne bih u tom smislu, jer medicina i postoji da nam "prirodu" olakša, zašto bi se neko mučio. I vađenje zuba bez anestezije je prirodno, pa to niko normalan ne radi. I nije uvek bolji prirodni (vaginalni) porođaj, jer su sve žene različite, pa kako koja prođe.

ALEKSA

pre 7 godina

Prosla sam i jedno i drugo. Na prirodnom sam se namucila, cak sam i transfuziju krvi imala. Na carskom (morala zbog velicine bebe i moje sitne gradje), sam prosla fantasticno. Iako sam se porodila ujutru, uvece sam vec bila na nogama. Otpustili su me posle tri dana. Nikakve komplikacije nisam imala. Tako da iz moje perspektive mogu reci da je carski najbolje resenje. E sad, ima zena koje su se od carskog oporavljale i po petnaest dana. Mislim da strah od porodjaja kod zena izaziva da se odluce za carski. Ja se kod prvog porodjaja uopste nisam dvoumila da to bude prirodni, pa sam prosla jako lose. Zato, kada bih se odlucila i za trecu trudnocu, moj izbor bi bio carski.

Seckana reckana

pre 7 godina

Tri carska reza sam imala doduše u prošlom veku :). Posle prvog jedva se oporavila, posle druga dva mnogo lakše stala na noge. Đavo da me nosio što sam požurila da skočim iz kreveta i radim i to sitno po kući bolove u leđima i posle dvadeset godina imam, priraslice na materici od podizanja "težeg od kašike kako je rečeno da ne radim", i ono meni što najviše smeta je da od onda i sa najmanjom prehladom slabo ili uopšte ne kontrolišem mokrenje i to mi je strašno. Nekoliko puta godišnje osetim oštar bol u stomaku kao da neko nož zarije toliko jak da se savijem u momentu traje svega par sekundi, ali je prejak, ginekolog mi objašnjava da je to od šavova koji se na materici ne šire pa u nekom pokretu zatekne, ajd pa da mu verujem. Mleko nije došlo nikad jer ni bebu ne dobijete u šok sobi osim tek na kratko u toku dana da li je sada drugačije ne znam. Tako da porođaj nije boleo, rana jeste i kasnije posledice su velike.

Ana

pre 7 godina

@ maja
I carskim rezom tj carskim sa spinalnom anestezijom odmah vidis i osetis bebu. Posto nisi uspavan kao sa totalnom anestezijom. Kao neko ko je prvo dete rodio prirodnim porodjajem a drugo carskim, ja glas definitivno dajem za carski. Naravno iako svako ima razlicita iskustva, ja sa prirodnim nisam mogla da ustanem 14 dana jer sam imala vece komplikacije, skoro sam bila nepokretna, a i ostetila sam urogeni trakt,koji sam stabilizovala tek nakon godinu dana. A nakon carskog reza sam ustala vec prvi dan, malo mucnine bilo i to je sve. Vec drugi dan sam bila ko da se nisam poradjala. Takodje, prvo dete rodjeno prirodno ima astmu i iako sam ga dojila godinu dana stalno je bolesljivo, dok drugo dete iako rodjeno carskim mozda se za tri godine dva puta sitno nesto prehladilo, sve savrseno kod njega. A u odnosu na prvo dete dojila sam ga samo 6 meseci. Tako da svako ima razlicita iskustva.

Sofija

pre 7 godina

@ ojha
I moj deda i pradeda i svi ostali preci su vadili zube bez anestezije, cak su i vadili slepo crevo i izvodili razne operacije bez ikakve anestezije. Ako se to moglo podneti i ništa im nije falilo zasto se danas te operacije izvode sa anestezijom? Zašto je jedino normalno da porodjaj mora da se odvija u bolovima a za sve ostalo je anestezija sasvim prihvatljiva?

M

pre 7 godina

Svaka operacija nosi sve moguce hirurske komplikacije: krvarenje, lose zarastanje rane, gnojenje rane. Dugo ne moze da uzme bebu u narucje, otezano se krece, estetika je tu najmanje bitna.
Maja

Da li sre steti i ovih 100 ljudi što ti je lajlovalo komentar svesni da je sve što si napisala rizik i prateća nus pojava prirodnog porođaja, krvarenje obavezno, rana (bilo sečena ili cepana, pa tek onda stepen cepanja) obavezna, pri tom rana od cepanja teže i gore zarasta od hirurške, otežano se kreće dok se rana na vagini ne oporavi i dok se sve ne vrati na svoje mesto. A uzimanje bebe po porođaju kao i u većini slučajeva lepo spinalna anestezija umesto totalne i dođe ti na isto.

veca

pre 7 godina

Najbitnije je da spremite oko 200 evrica doci,da vodite trudnocu privatno kod doktora koji radi i u sali na porodjaju, i mnogo lakse i opusstenije ce sve ici, to valda svi znamo u Srbiji kako ide,nazalost.

Lena

pre 7 godina

"samo mu ime kaže prirodan= bolji"
"prirodni porođaj" nema veze sa prirodom. Nije prirodno da trudnica tokom porođaja leži na leđima, što je prvo neudobno jer beba pritiska sve organe trudnice drugo što ne dozvoljava gravitaciji da odradi svoje i pomogne bebi da se spusti, položaj je osmišljen da bi se lekarima olakšalo da obavljaju pregled. Nije prirodno da budeš prikačen na 500 aparata, ne smeš da piješ vodu ako si žedna. Nije prirodno da ne smeš da se pomeraš da ti aparati ne bi spali i morali da se nameštaju. Nije prirodno da se porađa u hladnoj sobi, sama, dok brdo stranaca trči okolo ili viče šta treba da radi, bez ijedne poznate i bliske osobe. Ili sluša i gleda druge žene kako se porađaju.
Između ostalog prirodno je i da umiremo od bakterija pa ipak koristimo antibiotik.

nesto sto vam niko nece reci

pre 7 godina

Porodila sam se carskim rezom. Zbog više komplikacija znala sam od 32 nedelje da ću morati na carski, a pred operaciju su mi predložili spinalnu anesteziju kao sigurniju za mene zbog zdravstvenog stanja. Osetila sam kad su izvukli bebu, čula plac, doneli ga da ga poljubim na sekund i odneli. Naredna 24 časa posle spinalne mora da se strogo leži na leđima na ravnom. Gledate bukvalno ceo dan u plafon. Najdužih 24 sata u mom životu (briga za bebu koju ne vidite niti znate kako je ceo dan, bolovi od reza i kontrakcija). Posle tog perioda tek ide ustajanje i ostalo što obično bude posle carskog reza. Bebu vam donesu tek 3 dan. E sad meni su tada krenule komplikacije od spinalne anestezije. Dobila sam postspinalne glavobolje. Bolovi od carskog su mala maca za ovo. Imam visok prag boli, ali ovo je bilo neizdrživo. Najveći problem je što vam analgetici slabo ili ništa ne pomažu. Pošto nisam mogla glavu da dignem sa jastuka, bebu mi nisu doneli ni taj dan. Doneli su ga tek 4 dan. Postspinalne glavobolje mogu da traju do mesec dana. Meni su trajale nedelju dana na sreću. Kako sam izdržala da brinem o bebi u tom periodu ni sada ne znam. Potpuni osećaj u nogama sam povratila tek za godinu dana. Ja nisam imala izbora. Ali da su spinalna i epidural bogom dani i nisu baš. Spinalna vam tek onemogućava zbližavanje sa bebom, čak i ako sve prođe ok. Nose oni ne tako male komplikacije, ali se o tome slabo ili ništa priča, a trebalo bi.

Jelena

pre 7 godina

Prvo dete carski rez zbog komplikacija, drugo dete prirodni porodjaj na moje insistiranje. Prvi porodjaj b
ez bolova, sve fantasticno, drugi porodjaj 16 sati uz vristanje i ostalo. Posle prvog porodjaja depresija, problemi sa dojenjem. Posle drugog porodjaja polet, energija, dojila 14 meseci, povezanost sa bebom...To je moje iskustvo. Sto neko rece, kako god samo nek se radjaju bebe!!!

Ena

pre 7 godina

Prvi porodaj prirodan,bez anestezije.DRugi zbog komplikacija carski.Posle prvog prorodnpg sam se odmah oporavila, posle drugog je jako dugo trajalo.Osecala sam se kao invalid.Dojenje je bilo bolje posle drugog porodaja iako je bio carski.Da me pitaju kada bih imala trece, odlucila bih se za prirodno bez obzira na zaista nesnosne bolove, jer si fit nakon par sati posle porodaja.

srBA

pre 7 godina

@ (Ana, 27. jul 2016 11:24)
Za dete kad ima astmu i uopšte plućna oboljenja, ili slab imunitet, odlično je kozje mleko. Ono je najsličnije majčinom i prebogato je imunološkimm materijama, tako da se za mesec-dva stekne imuniteta za ceo život.

pizza pametnica

pre 7 godina

Pa prirodno je i kad beba umre, prema tome vasi prirodnjacki argumenti ne drze vodu. Izvinite na brutalnosti, ali, oh da, znam o cemu pricam. Inace u Francuskoj ne moze da se bira, a velika je propaganda protiv carskog reza. O rizicima vaginalnog porodjaja niko ne prica. Tu i tamo neko nezvanicno pomene cenu carskog.

M

pre 7 godina

U Indiji svake godine umre 78.000 žena na porođaju, jer dve trećine žena nema pristup adekvatnoj medicinskoj nezi. u 2008. godini je na i neposredno pre i posle porođaja u svetu umrlo 342.900 žena, prema 526.300 u 1980.

Nemojte se cimati na propagandu i gluposti tipa kako se žene sada razmažene i ostale gluposti. Ljudi su nekad imali prosečan životni vek od 50 godina, pa nećemo sad sa pričamo sa ne treba da koristimo medicinu da bi bili zdravi i produžili svoj život.
Kada malo pročitate i pogledate, u suštini jedini razlog zašto se ovo već ne radi je što zdravstveno neće sa plaća carski rez, čije je izvođenje skuplje nego "prirodni porođaj" (nema ničeg prirodnog da žena tokom porođaja mora da leži na leđima, da bude prikačena na 500 aparata, ne sme da se pomera zbog aparata, dok brdo ljudi trči okolo a ona sama među strancima u hladnoj sobi).

M

pre 7 godina

U Indiji svake godine umre 78.000 žena na porođaju, jer dve trećine žena nema pristup adekvatnoj medicinskoj nezi. u 2008. godini je na i neposredno pre i posle porođaja u svetu umrlo 342.900 žena, prema 526.300 u 1980.

Nemojte se cimati na propagandu i gluposti tipa kako se žene sada razmažene i ostale gluposti. Ljudi su nekad imali prosečan životni vek od 50 godina, pa nećemo sad sa pričamo sa ne treba da koristimo medicinu da bi bili zdravi i produžili svoj život.
Kada malo pročitate i pogledate, u suštini jedini razlog zašto se ovo već ne radi je što zdravstveno neće sa plaća carski rez, čije je izvođenje skuplje nego "prirodni porođaj" (nema ničeg prirodnog da žena tokom porođaja mora da leži na leđima, da bude prikačena na 500 aparata, ne sme da se pomera zbog aparata, dok brdo ljudi trči okolo a ona sama među strancima u hladnoj sobi).

gaga

pre 7 godina

pa i ja da kazem
Primljena u bolnicu da malo odlezim zbog rizicne trudnoce, bum tras sa pupcanom vrpcom nesto nije u redu... hitan carski rez... probudila se za vreme carskog u agoniji, jer kako kazu ju ju nisu mi dobro dali anesteziju.... O oporavku ne zelim da pricam, i posle 4 godine mi se desi da mi se u predelu reza naduje stomak i boli, posle nekih fizickih napora. Tako da, neka hvala ja bih sledeci put, ako moze, da probam prirodno ali definitivno uz epidural. A ako bas mora, onda carski sa spinalnom a ne totalnom anestezijom.

Milan

pre 7 godina

Mislim da treba da bude izbor svake zene kako se osecaju da im je najbolje.
Ono sto ne kapiram je da ako se zove prirodni da je najbolji...medicina je ipak mnogo napredovala da bi se vratili na prirodne stvari...

xx

pre 7 godina

Zena se informise I u razgovoru sa ginekologom moze da odluci.Mislim da je to najpametnije.Svaki porodjaj je druga prica,jer se razlikujemo.

Ja

pre 7 godina

Mislim da je lepo sto postoji mogucnost izbora. Napredak medicine i napredak covecanstva uopste vode sve vecoj udobnosti, u tome nema NISTA LOSE, i lepo je da zene mogu da biraju sta im se cini kao povoljnija opcija. U tome nema nicega kukavickog, niti ima smisla junaciti se prirodnim porodjajem, pravo na informisani izbor i pristanak bi bila prava stvar.

Nswoman

pre 7 godina

Posle drugog carskog reza sam shvatila da postoji savrseno bezbolan i siguran carski rez.Da,ja sam ga trazila.Imala sam patoloski strah od porodjaja jer mi je prag bola -beskonacno.Prvi porodjaj totalna anestezija.mislila sam da necu preziveti,mesec dana nisam mogla da trepnem.Drugi carski dogovor sa doktorom (zna se kakav).Treci dan od porodjaja sam izasla i mogla da trcim.Dete uzela odmah,dobijala ga kad sam htela,doktor me je obilazio na svaka2 sata,analgetike dobijala cim se pozalim da me zaboli,kao u snu.bilo je predivno nisam imala osecaj da sam se porodila.Znaci sve moze da prodje kako treba ako doktori i osoblje to zele.

Artičoka

pre 7 godina

Porodila sam se carskim rezom i sve je bilo ok. Lako sam nosila trudnoću ali sam se jako plašila da li ću umeti da saradjujem sa babicom i akušerom. Moj ginekolog mi je preporučio planirani carski rez i to je za mene bilo olakšanje.Znala sam da je beba tako bezbednija,a ja sam brzo stala na noge za 3 dana.Savetujem svakoj trudnici da dobro osluškuje samu sebe, nema tu nikakvih apsolutnih i generalnih istina.i jedan i drugi način ima i pozitivnih i negatkvnih strana.Mislim i da svaka trudnica zna šta je najbolje za nju i kom ginekologu i akušeru če da veruje

Neva

pre 7 godina

Ne znam kako izgleda prirodan porodjaj, pa ne mogu da sudim, ali sve je stvar ličnog iskustva. Moja majka je mene rodila pripodnim putem (težak, dug porođaj), a braću carskim rezom i uvek je govorila da bi se pre porađala prirodnim putem. Ja sam oboje rodila carskim, prvi put me nisu ni pitali samo su zakazali (nisam imala nikakvu vezu), drugi put je bio moj izbor jer sam procenila da su rizici i za bebu i za mene manji. Ja sam oba carska reza baš lako podnela, četvrtog dana sam izlazila iz porodilišta i svu brigu o deci i kući sama vodila, bez ičije pomoći. Rana boli, ali verujem da i rana posle sečenja ili cepanja vagine boli, a ne možeš ni da sediš.

termin za pet dana

pre 7 godina

Mislim da je bzvz da na ovakvoj temi komentarisete nesto sto niste proziveli ili lazete zbog nas koji ne znamo sta nas ceka.

spirogira

pre 7 godina

Hitan carski rez je traumatično iskustvo i oporavak od njega je teži i od vaginalnog porođaja i od planiranog carskog reza, zato osobe koje poznaju samo takav carski rez ne razumeju prednosti planiranog carskog reza. Mešaju babe i žabe. Ako ovo čita neko ko treba da se porodi planiranim carskim rezom, opustite se, ove horor priče o carskom rezu iz komentara se ne odnose na vašu situaciju. Štaviše, jedini 100% siguran način da izbegnete hitan carski rez (najgoru opciju) je da imate planirani carski rez.

spirogira

pre 7 godina

Pa naravno da treba dati ženi informacije i o jednom i o drugom pa da sama odluči koji rizici su joj prihvatljiviji, da li je moguće da to do sada nisu radili? O svašta.

dobri

pre 7 godina

Moja zena za vreme trudnoce cita knjige, internet... prica mi o rizicima krece da place, ja je tesim i sta sam mogo da ocekujem?!
Na kraju je bio prirodni porodjaj, babica i bez anestezije u vodi. Hocu samo da kazem da postoji velika razlika izmedju "informisite se" i "informisu vas".

Baba Vanga

pre 7 godina

Dva porodjaja, oba na carski rez. Prvi jer je moralo (beba se nije okrenula), drugi jer sam sama to trazila. U Kanadi gde zivim, to je standradna praksa - prvi put se mora imati razlog, drugi, treci put moze da se bira. Ovde se planirani carski radi uz spinalnu anesteziju i prisustvo muza. Mama je sve vreme budna i svesna! Beba se odmah dobija, sve vreme je sa mamom u sobi i nema apsolutno nikakve razlike u odnosu na majke/bebe koje su se rodile prirodno. Oba puta sam se porodila u petak, u nedelju sam vec isla kuci. Zadrzavanje u bolnici ako je sve u redu je 2 noci. Nema savova, rana se spolja "zakrpi" heftalicom, tako da je oziljak skoro i nevidljiv. Oporavak je oba puta isao brzo, sve je proslo sasvim u redu, bez ikakvih problema. Svako je razlicit, ja iz svog iskustva mogu samo da iznesem pohvale na racun carskog reza.

ovca

pre 7 godina

Ma ti britanci samo pricaju. Drugaricu u britaniji poradjali prirodno u situaciji u kojoj bi kod nas bezpogovorno bio carski rez. Kao rezultat, ona je imala ogromno.krvarenje, jedva prezivela, detetu pao puls, izvlacili forcepsom i sad ima spljostenu glavu. O cepanju da ne pisem.

Neko iz mase

pre 7 godina

@termin za pet dana i ako imas mogucnost za baby friendly vrati bebu nazad. Samo podoj, ako se odlucis da dojis i nadji strucnjaka jer bez obzira na vrstu porodjaja to bas nije tako prirodna stvar. To je sve ulepšavanje za masu. Kod mene priroda nije radila. Cim se porodis, spavaj, mani se bebe. Odmori se i povrati snagu dok si u bolnici. Ja sam zeznula, jer sam ga posmatrala satima. A kad sam se setila da je vreme da spavam, posle pola sata vratili mi ga da jede. Sledeci dan je svo vreme bio sa bebama, a ja sam spavala. Bio je sa mnom samo kad jede i kad su mi bile posete. Naucila od cimerke, njoj drugo pa je znala sta da radi. Nisam imala pomoc i morala sam da gledam da sebe oporavim. Srecna mama, srecna beba. Zelim ti svu srecu od srca i da sto lakse prodjes na porodjaju! :)

mama

pre 7 godina

Pred porodjaj sam citala i gledala emisije o porodjajima kako bih otprilike znala sta me ceka. Naravno da sam se plasila. Moj porodjaj se oduzio, dobila prvo indukciju, pa krenule kontrakcije i porodjaj, medjutim se iskomplikovalo i isla sam na hitan carski rez. Nisam planirala carski rez, ali kao u mom slucaju, bolje kako doktori procene i da se sve dobro zavrsi nego da rizikujem svoj i zivot svoje bebe zahtevajuci da bude po mom po svaku cenu.

Mama

pre 7 godina

Poradjala sam su u inostranstvu. Tamo cim udjete pitaju vas da li hocete epidural. Ja pametnica, rekla necu, hocu prirodno. Na kraju sam ga uzela, sta cu kad mi je prag boli -1. Svakako raspitala sam se kako funkcionise epidural. Bitno je da se dozira toliko da se osete kontrakcije, a opet da ne bude toliko bolno. Sve zajedno 10 sati, jedan unutrasnji sav. Majka me posavetovala da slusam lekara kada da guram, da se ne iscepam. Ko svaki streber primenila nauceno. Tri dana posle porodjaja, nista. Kao da se nisam ni porodila. Carskog sam se plasila vise od icega, bas zato sto imam nizak prag boli. Neka svako radi kako se najbolje oseca i bira kako mu je volja. Svi smo drugaciji, bez osudjivanja.

Lena

pre 7 godina

Dojenje i da li će mleko "krenuti" nema veze sa carskim rezom, stvarno ne znam ni kad ni zašto se to povezalo, ali ono što medicina zna je da nema veze. Jedino je što je neposredno nakon carskog potrebno dojiti u drugačijem položaju (bočno ili ležeći) jer u klasičnom položaju beba može da pritiska stomak i ranu, što je neprijatno.

@sandra
To je jezivo. Usivanje se nigde u normalnom svetu ne radi bez ikakve anestezije... Užas... Nemam reči.
Gde si se porađala?
Treba da počnemo da pričamo o ovim stvarima više. Nema smisla da se žene tretiraju na takve načine, da ceo proces bude podređen udobnosti osoblja a ne porodilja. Pri tom, ja ne znam šta drugo da mislim osim da si dopala u ruke ozbiljnih sadista. Jezivo je da ti ljudi rade.

Tamara

pre 7 godina

Porađala sam se pre skoro dve godine u Višegradskoj. Posle 24 sata nakon prijema zbog pucanja vodenjaka u 34. nedelji i pored toga što je beba bila karlično okrenuta, dežurna doktorka je htela da me porodi prirodnim putem. Navodno, taj način je najbolji za povezivanje majke i deteta. Moja sreća je što se tu našao doktor koji nije hteo ni da čuje za tu opciju, nego je insistirao da se obavi carski rez. Nemam pojma ko je, ali hvala mu za to!

esma

pre 7 godina

Mislim,jer znam sto se i u tekstu potvrdjuje da je carski rez "alternativa"koja se primenjuje u slucajevima procenjenog rizika koju nosi prirodan put porodjaja kod porodilje sa nekim anomalijama .Znaci da nema dileme oko zdravstvenih dobrobiti za zenu pri porodjaju i to nije pitanje izbora trudnice vec nuznost kojoj dobri lekari pribegavaju da bi izbegli moguce komplikacije.

spirogira

pre 7 godina

"I moj deda i pradeda i svi ostali preci su vadili zube bez anestezije, cak su i vadili slepo crevo i izvodili razne operacije bez ikakve anestezije. Ako se to moglo podneti i ništa im nije falilo zasto se danas te operacije izvode sa anestezijom? Zašto je jedino normalno da porodjaj mora da se odvija u bolovima a za sve ostalo je anestezija sasvim prihvatljiva?"

Sad će spirogira da ti objasni: zato što se muškarci ne porađaju. Da se oni porađaju epidural bi bio izmišljen pre 50 godina a anesteziologa bi bilo više od medicinskih sestara, da na svakom porođaju bude jedan glavni i jedan rezervni, za slučaj da se onom glavnom nešto desi.

Neko iz mase

pre 7 godina

@termin za pet dana ne slusaj nikoga, glavu gore. Meni je koleginica rekla pred sam porodjaj: "Nema nazad, beba mora da izadje na ovaj ili onaj nacin". Meni je pomoglo sto sam gledala YouTube. Sva sreca pa se kaci sve i svasta. Uradi sve sto mozes da olaksas sebi. Ti se poradjas, a ne muz, rodbina i komsiluk. Niti ces biti manja majka ako imas carski (izbor ili potreba), niti veca ako prolazis tantalove muke kao sto prirodni zna da bude ako se otegne kao gladna godina. Ako si u inostranstvu ucinice ti sve da se sto lakse porodis, takva im kultura. Takvo je moje iskustvo. Za nas, znam samo iz prica i to ne zelim da komentarise.

mara

pre 7 godina

sta god je potrebno da sve bude u redu i sa bebom i sa majkom.


Porodila sam se hitnim carskim rezom posle 40h pokusavanja prirodnim.

Hvala svima u Visegradskoj sto su nam spasili zivote i hvala celoj ekipi na patologiji koji su nas pratili i negovali.

Asparagus

pre 7 godina

Glupo je filozofirati sad ovde koji je porodjaj bolji i bezbedniji. Svaka zena je slucaj za sebe i to kako ce proci porodjaj zavisi od psihicke pripreme i kondicije zene, strucnosti babice i lekara, velicine i zrelosti bebe, medicinskih okolnosti, i stosta utice na brzinu oporavka majke i bebe. Takodje i svaka trudnoca jedne iste zene se razlikuje, tako da saveti-"Ovo je bolje, slusaj ti mene" tu padaju u vodu. Ipak, dobro je da se zene informisu putem strucne literature jer onda bolje saradjuju sa osobljem, i brze i lakse se sve zavrsi kad je zena opustena i sa pozitivnim stavom. I zena treba da bude ta koja uz konsultovanje sa lekarem i babicom odluci kako ce da se porodi-prirodno ili carskim rezom. Porodjaj je ogroman stres za zenu i svim zenama je vrlo bitno da koliko mogu imaju kontrolu nad tim dogadjajem i rode zdravu bebu. Posle radjanja tek sledi najlepsi ali najstresniji period suzivota sa detetom; i zato im mnogo znaci sacuvana energija i porodjaj sa sto manje bola i provedenih sati na neudobnom stolu.

Nebo

pre 7 godina

Jako je loše da se preporučuje jedno ili drugo bilo kome.
Moja supruga se pre 20-tak dana porodila u Višegradskoj prirodno bez epidurala. Porođaj je trajao 4 sata, na kraju je bilo bolno naravno.
Imala je konce koji su u međuvremenu otpali, bebac je super iako je imao malo veću težinu za konstituciju majke. I sad, da li neko treba da kaže da morate prirodno jer je naše iskustvo bilo super?
Sa ovakvim pričama samo pravite stres budućim mamama.

Neko iz mase

pre 7 godina

@lena u pravu ste, narocito za prirodan polozaj tela i ležanje. Ono sto sam cula kod drugarica, kod nas je poradja je ogroman stres bas zbog svega toga sto ste naveli. U inostranstvu su to napravili, da se zeni sve moguce olaksa. Meni jedino nisu dali da jedem, sve ostalo je moglo. Plus sto sam imala i posetioce u sobi u vidi drugarice, muza i rodbine. I mogla sam da setam sve dok me nisu prikljucili na epidural. Bukvalno sam do poslednjeg trenutka bila na skype sa mamom. Iskreno, zelala bih da tako nesto napokon uvedu kod nas, da zenama sto vise olaksaju. Kad cujem da je epidural jos uvek luksuz, tj nema ko da ga daje dize mi se kosa na glavi. Porodjaj je sam po sebi dovoljan stres, ne treba pogorsavati dodatno.

m

pre 7 godina

@spirogira,tacno..prvi put sam se porodila prirodno i da nije bilo indukcije,bilo bi i bez vecih bolova..drugi put uz neverovatno brze prirodne kontrakcije i otvaranje,i posle epidural zavrsila sam na hitnom carskom...oporavak moj je u prva tri dana bio drasticno drugaciji i tezi od zena koje su isle na planirani cr.. duze sam bila na intenzivnoj,vise ab i ostalih lekova,teza pokretljivost,medj snaga tela to brzo izjednaci i posle par dana isto kao i druge zene sa carskog..

ivana

pre 7 godina

Imala sam dva carska i sada patim od inkontinencije. Znaci to nema veze sa vrstom porodjaja, nego sa trudnocom.
(mia, 27. jul 2016 14:31)

Ko zna sa cim ima veze. Ja sam imala vaginalni porodjaj uz epidural, fenomenalno iskustvo, samo jedan sav koji je otpao posle 3 nedelje, normalan oporavak, zdrava trudnoca i bebica koja sada ima 10 meseci, a ja imam problem potpuno suprotan od inkontinencije. Ako ne odem u wc iste sekunde kad mi se ide, a to je na pola sata - sat, onda sedim po 5 - 10 minuta na wc solji i uz blagi bol u besici, pokusavam da zavrsim to zbog cega sam dosla. Mozda je na nervnoj bazi, ne znam. Kegelove vezbe mnogo pomazu, proredjuju mi se ove bolne situacije.

Mm

pre 7 godina

Najbolja drugarica prvog bebca carskim rezom na zahtev lekara (bebac nije hteo da izađe), oporavak čas posla, posle 5 dana je već išla sama gradskim prevozom da obavlja stvari, dojenje sve super bez problema. 2 godine kasnije, 8 mesec trenutno, bebac super zdrav, sve u redu. Plašila se prvi put i nije htela carski, cimala se, a sad je u fazonu da bi radije i ovaj put išla na carski.

Pretpostavljam da oporavak od carskog zavisi od žene do žene, kao i u prirodnom i okolnosti zbog kojih je tu (kapiram da telu treba više da se oporavi ako je pre toga tokom pokušaja prirodnog bilo problema ili komplikacija, ili ko je dugo trajalo, telo već izmučeno pa mu treba više).