Sreda, 27.04.2016.

11:28

"Nemoguće je biti vegetarijanac"

Izvor: metro.co.uk

"Nemoguæe je biti vegetarijanac" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Еуридамас

pre 7 godina

Majo slažem se da je tako kad se gleda iz tog ugla. Mačke me ne zanimaju, tj i ne volim ih (izuzetak su divlje mačke), zanimalo me iz istog razloga, tj volim prirodne nauke. Imam dosta dodira sa anatomijom, fiziologijom, biohemijom pored ostalih sportskih i medicinskih oblasti, tako da mogu razumjeti nerviranje zbog raznih gluposti koje ljudi pričaju. Ali samo opušteno. :)

Maja

pre 7 godina

Euridamas, samo je stvar terminologije. Svako ukrstanje sa ciljem dobijanja odredjenih osobina je genetska modifikacija. Jedina razlika izmedju modernog i tradicionalnog modifikovanja je u tome sto se danas moze delovati samo na jedan jedini gen koji hoces da promenis. Ranije su se uz zeljene osobine, dobijale i neplanirane, jer je bilo potrebno mnogo koraka da bi se doslo do cilja, i nije se moglo uticati na sve mutacije. Pretpostavljam da je taj nos neplanirana posledica.

Za himalajske macke znam sticajem okolnosti, jer moja drugarica duze vreme trazi "normalnu" posto ove "spljostene" imaju zdravstvenih problema. Cini mi se da se te sa "normalnim" nosom zovu tradicionalne ili klasicne ili tako nesto. Ako te zanimaju detalji za macke, onda ja nisam adekvatna osoba za pitanja.

Moj argument je bio iskljucivo sa bioloske strane. Volim biologiju, i nerviraju me "strucnjaci" sa interneta koji sire gluposti, i one slike sa spricevima u voce koje nemaju veze sa mozgom.

Еуридамас

pre 7 godina

@Maja, за укрштање различитих раса знам, поготово код паса, али генетска модификација је нешто друго. Хоћете ли објаснити како је могуће генетски модификовати мачку да има мањи нос? Искрено нисам знао да се може утицати на ген/дио гена који је "задужен" за нос. Напомена: нисам подругљив, него питам зато што ме занима.

Maja

pre 7 godina

@Euridamas, jeste prvo su pripitomljene pa onda modifikovane prema zahtevima uzgajivaca. Da se manje linja, da ima kraci nos ili sta vec njemu padne na pamet. Pogledaj na primer kako se himalajska macka menjala kroz istoriju uzgajanja. Ima jos par vrsta kojima je lice postalo potpuno "spljosteno" (u nedostatku bolje reci). Ili macke kojima je ubacivan gen od tigra, nisam sigurna da li se i zvanicno zovu tigrice ili je to u slengu.

Da su ostavili macke da se same razmnozavaju i menjaju to bi bilo samo pripitomljeno. Onog trenutka kada je covek uskocio sa svojim prohtevima to je postala modifikacija. Jedno ne iskljucuje drugo.

Ivan Grozni mlađi

pre 7 godina

Tko ne vjeruje naka provjeri sam. Iz biljne hrane čovjekov probavni trakt ne može izdvojiti vitamin B12. Samo iz životinjske hrane. Prijatelj i uz to doktor prešao je na vegetarijansku ishranu prije cca. 10 godina. Ja ga pitam koliki mu je homocistein (aminokiselina koja bi se trebala razgraditi i nestati iz krvi) koji je faktor br. 1 rizika za srčani i moždani udar. Provjerio je i utvrdio da mu je povišen 5 puta u osnosu na normalu! Jeo je razne alge za koje se tvrdi da su pune B12 vitamina jer on snižava tj. razgrađuje homocistein. Rezultat: nula. Tek kada je počeo uzimati B12 u kapsulama pao je na normalu. Od tada više nije vegan i kaže da se osjeća bolje. B12 je neophodan i za stvaranje hemoglobina koji prenosi kisik u krvi. B12 se može zadržati i 7 godina prije nego se potpuno potroše zalihe tako da se mnogi osjećaju bolje kada prijeđu na veganstvo, ali sa vremenom su sve lošije.
Vegani i vegetarijanci u prosjeku žive samo 1 godinu duže od onih koji jedu meso. To je rezultat studije na više desetaka tisuća ljudi. Razlog je vjerojatno jer oni uglavnom više vode računa o zdravlju od nevegana.
Zato se sada Nole i osjeća dobro, ali koliko dugo - vidjet ćemo. Inače za brzu obnovu mišićnog tkiva bolja je hrana sa više bjelančevina (jaja, sir, meso, riba). Pokažite mi dizača utega vegana.

Еуридамас

pre 7 godina

@Maja, мачке генетски модификоване да би биле кућни љубимци? А да нису можда припитомљене?

daleko od istine

pre 7 godina

"Garnish with lobster meat and drizzle with a few drops of lobster oil or cream."
Kada su prvi Mediteranci i preostali južnjaci šezdesetih godina krenuli na bogati sever, svi kobasičari, slaninari i grozni švajcarski sirevi su se rugali smradu njihovih lignja i drugih morskih proizvoda.
Danas u svetu borbe za očuvanje zdravlja i morskih dubine Srbi se bore ko će više pojesti životinjskih proteina.

Daleko smo mi os istine!
Kuća 420 m2, plac "1 acre" = (4046,86 m2), (545 Water St, Waupaca, 54981 Wisconsin), cena US$129.000 !!!
A mi prodajemo Beograd na vodi za pola miliona evra.

balerina

pre 7 godina

"Proleteri svih zemalja, ujedinite se!"
- Boljševici će uvek jesti "seafood, lobster, crab, shrimp..." i zdravu vegetarinsku hranu.
- Proleteri će jesti što se nađe ili što ostane i raditi za one prve.

Nije to moj voljeni Vladimir Ilič izmislio.

Maja

pre 7 godina

Mene na primer zanima sta bi vegani radili ako bi nauka dokazala da biljke osecaju kada ih secete, grizete i sl. Sta bi jeli?

Naravno da se mi nevegani zgrazavamo sto u Kini jedu pse i macke, jer su te zivotinje genetski modifikovane iskljucivo da bi bile kucni ljubimci. Sumnjam da bi i najzagrizeniji vegan uveo kravu ili svinju u svoju spavacu sobu da spava pored kreveta.

Ne volim vegane jer su arogantni i ne propustaju priliku da sole pamet svima oko sebe.

misko

pre 7 godina

nauka je dokazala...
čovek se odmaknuo od majmuna kad je počeo da jede crveno meso....
dobio je višak energije koja hrani mozak
vegeterijanci.......

vegetarijanski test

pre 7 godina

Hrana testa, sve žitarice i kuvano zrno kukuruza u salati, ruska salata, krompir, grašak, bob svih veličina i zeleni, sočiva, grašak, boranija, sve vrste pasulja iz Argentine, iz Vijetnama i iz Kine, uvek najskuplje maslinovo ulje, sva poznata domaća i egzotična povrća i voća, preterani broj napitaka od infuzija cveta i lista, svi čajevi i zeleni čaj, prirodni med svih kategorija, najpoznatiji biološki kokteli...
30 dana kasnije koža moga lica je postala čista, glatka i tanka kao u šestomesečnoj bebici, dok je koža preostalih delova tela postala suva, krhka i željna neke prirodne kreme (kao Nivea).

Neke civilizacije, (Aztecs, Maya & Inca) i neke druge civilizacije u "plodnom trouglu" i u severnoj Etiopiji su znale i danas znaju kako se od žitarica i od drugih useva živi.
"Arabic pancake", "flat pastry cake", (la galette arabe semoule), (la galette du Liban), neka vrsta lepinje od griza i mleko jedne koze hrane celi Sahel po širini Afrike i polovinu Etiopiju. Ovi narodi ne žive dugo.
Mi nismo sposobni kuvati, peći i jesti nešto nepoznato, i ne možemo 100% vegeterijanci biti. Povremeni dodaci masne i posne ribe i živine su nephodni.

...

pre 7 godina

Da li moze neki vegan da napise preko koje hrane bez mlecnih proizvoda moze da se unese 1000 mg kalcijuma dnevno a da nisu suplementi? Ili da se odvaljujem od brokolija i susama... tofu ne volim...

krol

pre 7 godina

haha ljuti vegane, da nisam po struci inz ratarstva i povrtarstva pa da ti poverujem za tu bajku o ishrani biljnim proizvodima koje tek sibaju hormonima itd :)
Ili svi imate svoje baste sa zemljom koja je bila u parlogu barem 20 godina, a agro teh mere su vam samo vase ruke i motikica, nalivate samo izvorskom vodom itd :)

doberman

pre 7 godina

nole vegan? nisi mu pogledao tablicu, rucak crveno meso, vecera belo ili riba. to sto radi fiskulturu i vezbe istezanja, ili moderno jogu, i sto bleji u tisini pola sata dnevno- meditira, ne cini ga ni joginom ni fakirom, ponajmanje veganom.

Ljuti Vegan

pre 7 godina

Mi ne ubijamo nevina ziva bica koja osete bol, srecu i tugu. Mi ne ubijamo nevina ziva bica koja ima nervni sistem.
Mi jedemo biljke, voce, povrce, mahunarke i legumineze koje nemaju oci, kozu, usi, ne placu kada ih secete i ne prolivaju krv i koje su krcate vitaminima, mineralima, antioksidantima, flavonoidima i drugim zdravim fitonutrijentima, dok s'druge strane vi mesozderi jedete zivotinjske proizvode koje nemaju nista u sebi sem vestackih hormona, antibiotika, prirodnih hormona te zivotinje i jako nezdravih masti poput arahidonske kiseline. Toboze se zgrozavate kada vidite da u Kini jedu pse, ali zato je u redu da se jedu druge zivotinje. Licemerstvo na nivou.

tvrdi jedan naučnik

pre 7 godina

Ovaj neprirodni naučnik ništa ne zna o nedostižnoj ispravnosti srpskog vegetarijanstva.
Izvoz rpskih insekticida je zabranjen samo na evropskom kontinentu i u preostalom svetu.

Zoran

pre 7 godina

Evo jedna Indijac dolazi u nasu ordinaciju ovde u Americi, tanak kao flis papir. Ne jede jaja, mleko, nista. I ima los holesterol. Drugi Rus bavi se sportom, stariji covek, pliva, opet holesterol, nije debeo ni malo. Nece lekove, hoce prirodnim putem da skine holesterol. I na kraju mora lek.

Geni su vam u 90% slucajeva krivi za sve.

Visnja

pre 7 godina

Ne kapiram. Pa vegani se ne zalazu da se sve zivotinje na planeti uniste. Naprotiv. Nek' nam one zive i seruckaju i plode zemlju a kad umru prirodnom smrcu isto kao i mi neka nam isto tako plode zemlju. O cemu ovaj covek uopste prica?

olo

pre 7 godina

Visnja, ni mi koji jedemo meso ne mrzimo zivotinje. Zapravo ako bi jeli tigrove i bele medvede bilo bi ih kao svinja i krava. Sto nekom razvucenom analogijom znaci da vi vegani hocete da istrebite gicu, kravu, kokos... Zveri jedne, hocete planetu samo za sebe.

dulea

pre 7 godina

Čovek je potpuno u pravu. Koliko god da se trudimo da to izbegnemo, moramo da unosimo delove životinja. Ćelije sluzokože usta, jednjaka, želudca i creva se obnavljaju, pa onda kad se ugrizemo za jezik...
(da ne proširujem temu...)

ssergioack

pre 7 godina

Osim sto ne jede gluten, Nole ne jede ni mlecne proizvode, secer a i vegetarijanac je. Tako da teorija tog "naucnika" direktno pada u vodu. A znam jos par osoba koji su vegani i nista im ne fali, naprotiv, imaju savrseno zdravlje.

Zoran

pre 7 godina

Evo jedna Indijac dolazi u nasu ordinaciju ovde u Americi, tanak kao flis papir. Ne jede jaja, mleko, nista. I ima los holesterol. Drugi Rus bavi se sportom, stariji covek, pliva, opet holesterol, nije debeo ni malo. Nece lekove, hoce prirodnim putem da skine holesterol. I na kraju mora lek.

Geni su vam u 90% slucajeva krivi za sve.

doberman

pre 7 godina

nole vegan? nisi mu pogledao tablicu, rucak crveno meso, vecera belo ili riba. to sto radi fiskulturu i vezbe istezanja, ili moderno jogu, i sto bleji u tisini pola sata dnevno- meditira, ne cini ga ni joginom ni fakirom, ponajmanje veganom.

Visnja

pre 7 godina

Ne kapiram. Pa vegani se ne zalazu da se sve zivotinje na planeti uniste. Naprotiv. Nek' nam one zive i seruckaju i plode zemlju a kad umru prirodnom smrcu isto kao i mi neka nam isto tako plode zemlju. O cemu ovaj covek uopste prica?

Maja

pre 7 godina

Mene na primer zanima sta bi vegani radili ako bi nauka dokazala da biljke osecaju kada ih secete, grizete i sl. Sta bi jeli?

Naravno da se mi nevegani zgrazavamo sto u Kini jedu pse i macke, jer su te zivotinje genetski modifikovane iskljucivo da bi bile kucni ljubimci. Sumnjam da bi i najzagrizeniji vegan uveo kravu ili svinju u svoju spavacu sobu da spava pored kreveta.

Ne volim vegane jer su arogantni i ne propustaju priliku da sole pamet svima oko sebe.

olo

pre 7 godina

Visnja, ni mi koji jedemo meso ne mrzimo zivotinje. Zapravo ako bi jeli tigrove i bele medvede bilo bi ih kao svinja i krava. Sto nekom razvucenom analogijom znaci da vi vegani hocete da istrebite gicu, kravu, kokos... Zveri jedne, hocete planetu samo za sebe.

krol

pre 7 godina

haha ljuti vegane, da nisam po struci inz ratarstva i povrtarstva pa da ti poverujem za tu bajku o ishrani biljnim proizvodima koje tek sibaju hormonima itd :)
Ili svi imate svoje baste sa zemljom koja je bila u parlogu barem 20 godina, a agro teh mere su vam samo vase ruke i motikica, nalivate samo izvorskom vodom itd :)

dulea

pre 7 godina

Čovek je potpuno u pravu. Koliko god da se trudimo da to izbegnemo, moramo da unosimo delove životinja. Ćelije sluzokože usta, jednjaka, želudca i creva se obnavljaju, pa onda kad se ugrizemo za jezik...
(da ne proširujem temu...)

Ljuti Vegan

pre 7 godina

Mi ne ubijamo nevina ziva bica koja osete bol, srecu i tugu. Mi ne ubijamo nevina ziva bica koja ima nervni sistem.
Mi jedemo biljke, voce, povrce, mahunarke i legumineze koje nemaju oci, kozu, usi, ne placu kada ih secete i ne prolivaju krv i koje su krcate vitaminima, mineralima, antioksidantima, flavonoidima i drugim zdravim fitonutrijentima, dok s'druge strane vi mesozderi jedete zivotinjske proizvode koje nemaju nista u sebi sem vestackih hormona, antibiotika, prirodnih hormona te zivotinje i jako nezdravih masti poput arahidonske kiseline. Toboze se zgrozavate kada vidite da u Kini jedu pse, ali zato je u redu da se jedu druge zivotinje. Licemerstvo na nivou.

...

pre 7 godina

Da li moze neki vegan da napise preko koje hrane bez mlecnih proizvoda moze da se unese 1000 mg kalcijuma dnevno a da nisu suplementi? Ili da se odvaljujem od brokolija i susama... tofu ne volim...

misko

pre 7 godina

nauka je dokazala...
čovek se odmaknuo od majmuna kad je počeo da jede crveno meso....
dobio je višak energije koja hrani mozak
vegeterijanci.......

ssergioack

pre 7 godina

Osim sto ne jede gluten, Nole ne jede ni mlecne proizvode, secer a i vegetarijanac je. Tako da teorija tog "naucnika" direktno pada u vodu. A znam jos par osoba koji su vegani i nista im ne fali, naprotiv, imaju savrseno zdravlje.

balerina

pre 7 godina

"Proleteri svih zemalja, ujedinite se!"
- Boljševici će uvek jesti "seafood, lobster, crab, shrimp..." i zdravu vegetarinsku hranu.
- Proleteri će jesti što se nađe ili što ostane i raditi za one prve.

Nije to moj voljeni Vladimir Ilič izmislio.

tvrdi jedan naučnik

pre 7 godina

Ovaj neprirodni naučnik ništa ne zna o nedostižnoj ispravnosti srpskog vegetarijanstva.
Izvoz rpskih insekticida je zabranjen samo na evropskom kontinentu i u preostalom svetu.

vegetarijanski test

pre 7 godina

Hrana testa, sve žitarice i kuvano zrno kukuruza u salati, ruska salata, krompir, grašak, bob svih veličina i zeleni, sočiva, grašak, boranija, sve vrste pasulja iz Argentine, iz Vijetnama i iz Kine, uvek najskuplje maslinovo ulje, sva poznata domaća i egzotična povrća i voća, preterani broj napitaka od infuzija cveta i lista, svi čajevi i zeleni čaj, prirodni med svih kategorija, najpoznatiji biološki kokteli...
30 dana kasnije koža moga lica je postala čista, glatka i tanka kao u šestomesečnoj bebici, dok je koža preostalih delova tela postala suva, krhka i željna neke prirodne kreme (kao Nivea).

Neke civilizacije, (Aztecs, Maya & Inca) i neke druge civilizacije u "plodnom trouglu" i u severnoj Etiopiji su znale i danas znaju kako se od žitarica i od drugih useva živi.
"Arabic pancake", "flat pastry cake", (la galette arabe semoule), (la galette du Liban), neka vrsta lepinje od griza i mleko jedne koze hrane celi Sahel po širini Afrike i polovinu Etiopiju. Ovi narodi ne žive dugo.
Mi nismo sposobni kuvati, peći i jesti nešto nepoznato, i ne možemo 100% vegeterijanci biti. Povremeni dodaci masne i posne ribe i živine su nephodni.

Ivan Grozni mlađi

pre 7 godina

Tko ne vjeruje naka provjeri sam. Iz biljne hrane čovjekov probavni trakt ne može izdvojiti vitamin B12. Samo iz životinjske hrane. Prijatelj i uz to doktor prešao je na vegetarijansku ishranu prije cca. 10 godina. Ja ga pitam koliki mu je homocistein (aminokiselina koja bi se trebala razgraditi i nestati iz krvi) koji je faktor br. 1 rizika za srčani i moždani udar. Provjerio je i utvrdio da mu je povišen 5 puta u osnosu na normalu! Jeo je razne alge za koje se tvrdi da su pune B12 vitamina jer on snižava tj. razgrađuje homocistein. Rezultat: nula. Tek kada je počeo uzimati B12 u kapsulama pao je na normalu. Od tada više nije vegan i kaže da se osjeća bolje. B12 je neophodan i za stvaranje hemoglobina koji prenosi kisik u krvi. B12 se može zadržati i 7 godina prije nego se potpuno potroše zalihe tako da se mnogi osjećaju bolje kada prijeđu na veganstvo, ali sa vremenom su sve lošije.
Vegani i vegetarijanci u prosjeku žive samo 1 godinu duže od onih koji jedu meso. To je rezultat studije na više desetaka tisuća ljudi. Razlog je vjerojatno jer oni uglavnom više vode računa o zdravlju od nevegana.
Zato se sada Nole i osjeća dobro, ali koliko dugo - vidjet ćemo. Inače za brzu obnovu mišićnog tkiva bolja je hrana sa više bjelančevina (jaja, sir, meso, riba). Pokažite mi dizača utega vegana.

daleko od istine

pre 7 godina

"Garnish with lobster meat and drizzle with a few drops of lobster oil or cream."
Kada su prvi Mediteranci i preostali južnjaci šezdesetih godina krenuli na bogati sever, svi kobasičari, slaninari i grozni švajcarski sirevi su se rugali smradu njihovih lignja i drugih morskih proizvoda.
Danas u svetu borbe za očuvanje zdravlja i morskih dubine Srbi se bore ko će više pojesti životinjskih proteina.

Daleko smo mi os istine!
Kuća 420 m2, plac "1 acre" = (4046,86 m2), (545 Water St, Waupaca, 54981 Wisconsin), cena US$129.000 !!!
A mi prodajemo Beograd na vodi za pola miliona evra.

Еуридамас

pre 7 godina

@Maja, мачке генетски модификоване да би биле кућни љубимци? А да нису можда припитомљене?

Maja

pre 7 godina

@Euridamas, jeste prvo su pripitomljene pa onda modifikovane prema zahtevima uzgajivaca. Da se manje linja, da ima kraci nos ili sta vec njemu padne na pamet. Pogledaj na primer kako se himalajska macka menjala kroz istoriju uzgajanja. Ima jos par vrsta kojima je lice postalo potpuno "spljosteno" (u nedostatku bolje reci). Ili macke kojima je ubacivan gen od tigra, nisam sigurna da li se i zvanicno zovu tigrice ili je to u slengu.

Da su ostavili macke da se same razmnozavaju i menjaju to bi bilo samo pripitomljeno. Onog trenutka kada je covek uskocio sa svojim prohtevima to je postala modifikacija. Jedno ne iskljucuje drugo.

Еуридамас

pre 7 godina

@Maja, за укрштање различитих раса знам, поготово код паса, али генетска модификација је нешто друго. Хоћете ли објаснити како је могуће генетски модификовати мачку да има мањи нос? Искрено нисам знао да се може утицати на ген/дио гена који је "задужен" за нос. Напомена: нисам подругљив, него питам зато што ме занима.

Maja

pre 7 godina

Euridamas, samo je stvar terminologije. Svako ukrstanje sa ciljem dobijanja odredjenih osobina je genetska modifikacija. Jedina razlika izmedju modernog i tradicionalnog modifikovanja je u tome sto se danas moze delovati samo na jedan jedini gen koji hoces da promenis. Ranije su se uz zeljene osobine, dobijale i neplanirane, jer je bilo potrebno mnogo koraka da bi se doslo do cilja, i nije se moglo uticati na sve mutacije. Pretpostavljam da je taj nos neplanirana posledica.

Za himalajske macke znam sticajem okolnosti, jer moja drugarica duze vreme trazi "normalnu" posto ove "spljostene" imaju zdravstvenih problema. Cini mi se da se te sa "normalnim" nosom zovu tradicionalne ili klasicne ili tako nesto. Ako te zanimaju detalji za macke, onda ja nisam adekvatna osoba za pitanja.

Moj argument je bio iskljucivo sa bioloske strane. Volim biologiju, i nerviraju me "strucnjaci" sa interneta koji sire gluposti, i one slike sa spricevima u voce koje nemaju veze sa mozgom.

Еуридамас

pre 7 godina

Majo slažem se da je tako kad se gleda iz tog ugla. Mačke me ne zanimaju, tj i ne volim ih (izuzetak su divlje mačke), zanimalo me iz istog razloga, tj volim prirodne nauke. Imam dosta dodira sa anatomijom, fiziologijom, biohemijom pored ostalih sportskih i medicinskih oblasti, tako da mogu razumjeti nerviranje zbog raznih gluposti koje ljudi pričaju. Ali samo opušteno. :)

ssergioack

pre 7 godina

Osim sto ne jede gluten, Nole ne jede ni mlecne proizvode, secer a i vegetarijanac je. Tako da teorija tog "naucnika" direktno pada u vodu. A znam jos par osoba koji su vegani i nista im ne fali, naprotiv, imaju savrseno zdravlje.

Ljuti Vegan

pre 7 godina

Mi ne ubijamo nevina ziva bica koja osete bol, srecu i tugu. Mi ne ubijamo nevina ziva bica koja ima nervni sistem.
Mi jedemo biljke, voce, povrce, mahunarke i legumineze koje nemaju oci, kozu, usi, ne placu kada ih secete i ne prolivaju krv i koje su krcate vitaminima, mineralima, antioksidantima, flavonoidima i drugim zdravim fitonutrijentima, dok s'druge strane vi mesozderi jedete zivotinjske proizvode koje nemaju nista u sebi sem vestackih hormona, antibiotika, prirodnih hormona te zivotinje i jako nezdravih masti poput arahidonske kiseline. Toboze se zgrozavate kada vidite da u Kini jedu pse, ali zato je u redu da se jedu druge zivotinje. Licemerstvo na nivou.

misko

pre 7 godina

nauka je dokazala...
čovek se odmaknuo od majmuna kad je počeo da jede crveno meso....
dobio je višak energije koja hrani mozak
vegeterijanci.......

Maja

pre 7 godina

Mene na primer zanima sta bi vegani radili ako bi nauka dokazala da biljke osecaju kada ih secete, grizete i sl. Sta bi jeli?

Naravno da se mi nevegani zgrazavamo sto u Kini jedu pse i macke, jer su te zivotinje genetski modifikovane iskljucivo da bi bile kucni ljubimci. Sumnjam da bi i najzagrizeniji vegan uveo kravu ili svinju u svoju spavacu sobu da spava pored kreveta.

Ne volim vegane jer su arogantni i ne propustaju priliku da sole pamet svima oko sebe.

olo

pre 7 godina

Visnja, ni mi koji jedemo meso ne mrzimo zivotinje. Zapravo ako bi jeli tigrove i bele medvede bilo bi ih kao svinja i krava. Sto nekom razvucenom analogijom znaci da vi vegani hocete da istrebite gicu, kravu, kokos... Zveri jedne, hocete planetu samo za sebe.

Visnja

pre 7 godina

Ne kapiram. Pa vegani se ne zalazu da se sve zivotinje na planeti uniste. Naprotiv. Nek' nam one zive i seruckaju i plode zemlju a kad umru prirodnom smrcu isto kao i mi neka nam isto tako plode zemlju. O cemu ovaj covek uopste prica?

...

pre 7 godina

Da li moze neki vegan da napise preko koje hrane bez mlecnih proizvoda moze da se unese 1000 mg kalcijuma dnevno a da nisu suplementi? Ili da se odvaljujem od brokolija i susama... tofu ne volim...

vegetarijanski test

pre 7 godina

Hrana testa, sve žitarice i kuvano zrno kukuruza u salati, ruska salata, krompir, grašak, bob svih veličina i zeleni, sočiva, grašak, boranija, sve vrste pasulja iz Argentine, iz Vijetnama i iz Kine, uvek najskuplje maslinovo ulje, sva poznata domaća i egzotična povrća i voća, preterani broj napitaka od infuzija cveta i lista, svi čajevi i zeleni čaj, prirodni med svih kategorija, najpoznatiji biološki kokteli...
30 dana kasnije koža moga lica je postala čista, glatka i tanka kao u šestomesečnoj bebici, dok je koža preostalih delova tela postala suva, krhka i željna neke prirodne kreme (kao Nivea).

Neke civilizacije, (Aztecs, Maya & Inca) i neke druge civilizacije u "plodnom trouglu" i u severnoj Etiopiji su znale i danas znaju kako se od žitarica i od drugih useva živi.
"Arabic pancake", "flat pastry cake", (la galette arabe semoule), (la galette du Liban), neka vrsta lepinje od griza i mleko jedne koze hrane celi Sahel po širini Afrike i polovinu Etiopiju. Ovi narodi ne žive dugo.
Mi nismo sposobni kuvati, peći i jesti nešto nepoznato, i ne možemo 100% vegeterijanci biti. Povremeni dodaci masne i posne ribe i živine su nephodni.

Zoran

pre 7 godina

Evo jedna Indijac dolazi u nasu ordinaciju ovde u Americi, tanak kao flis papir. Ne jede jaja, mleko, nista. I ima los holesterol. Drugi Rus bavi se sportom, stariji covek, pliva, opet holesterol, nije debeo ni malo. Nece lekove, hoce prirodnim putem da skine holesterol. I na kraju mora lek.

Geni su vam u 90% slucajeva krivi za sve.

krol

pre 7 godina

haha ljuti vegane, da nisam po struci inz ratarstva i povrtarstva pa da ti poverujem za tu bajku o ishrani biljnim proizvodima koje tek sibaju hormonima itd :)
Ili svi imate svoje baste sa zemljom koja je bila u parlogu barem 20 godina, a agro teh mere su vam samo vase ruke i motikica, nalivate samo izvorskom vodom itd :)

doberman

pre 7 godina

nole vegan? nisi mu pogledao tablicu, rucak crveno meso, vecera belo ili riba. to sto radi fiskulturu i vezbe istezanja, ili moderno jogu, i sto bleji u tisini pola sata dnevno- meditira, ne cini ga ni joginom ni fakirom, ponajmanje veganom.

dulea

pre 7 godina

Čovek je potpuno u pravu. Koliko god da se trudimo da to izbegnemo, moramo da unosimo delove životinja. Ćelije sluzokože usta, jednjaka, želudca i creva se obnavljaju, pa onda kad se ugrizemo za jezik...
(da ne proširujem temu...)

tvrdi jedan naučnik

pre 7 godina

Ovaj neprirodni naučnik ništa ne zna o nedostižnoj ispravnosti srpskog vegetarijanstva.
Izvoz rpskih insekticida je zabranjen samo na evropskom kontinentu i u preostalom svetu.

daleko od istine

pre 7 godina

"Garnish with lobster meat and drizzle with a few drops of lobster oil or cream."
Kada su prvi Mediteranci i preostali južnjaci šezdesetih godina krenuli na bogati sever, svi kobasičari, slaninari i grozni švajcarski sirevi su se rugali smradu njihovih lignja i drugih morskih proizvoda.
Danas u svetu borbe za očuvanje zdravlja i morskih dubine Srbi se bore ko će više pojesti životinjskih proteina.

Daleko smo mi os istine!
Kuća 420 m2, plac "1 acre" = (4046,86 m2), (545 Water St, Waupaca, 54981 Wisconsin), cena US$129.000 !!!
A mi prodajemo Beograd na vodi za pola miliona evra.

balerina

pre 7 godina

"Proleteri svih zemalja, ujedinite se!"
- Boljševici će uvek jesti "seafood, lobster, crab, shrimp..." i zdravu vegetarinsku hranu.
- Proleteri će jesti što se nađe ili što ostane i raditi za one prve.

Nije to moj voljeni Vladimir Ilič izmislio.

Ivan Grozni mlađi

pre 7 godina

Tko ne vjeruje naka provjeri sam. Iz biljne hrane čovjekov probavni trakt ne može izdvojiti vitamin B12. Samo iz životinjske hrane. Prijatelj i uz to doktor prešao je na vegetarijansku ishranu prije cca. 10 godina. Ja ga pitam koliki mu je homocistein (aminokiselina koja bi se trebala razgraditi i nestati iz krvi) koji je faktor br. 1 rizika za srčani i moždani udar. Provjerio je i utvrdio da mu je povišen 5 puta u osnosu na normalu! Jeo je razne alge za koje se tvrdi da su pune B12 vitamina jer on snižava tj. razgrađuje homocistein. Rezultat: nula. Tek kada je počeo uzimati B12 u kapsulama pao je na normalu. Od tada više nije vegan i kaže da se osjeća bolje. B12 je neophodan i za stvaranje hemoglobina koji prenosi kisik u krvi. B12 se može zadržati i 7 godina prije nego se potpuno potroše zalihe tako da se mnogi osjećaju bolje kada prijeđu na veganstvo, ali sa vremenom su sve lošije.
Vegani i vegetarijanci u prosjeku žive samo 1 godinu duže od onih koji jedu meso. To je rezultat studije na više desetaka tisuća ljudi. Razlog je vjerojatno jer oni uglavnom više vode računa o zdravlju od nevegana.
Zato se sada Nole i osjeća dobro, ali koliko dugo - vidjet ćemo. Inače za brzu obnovu mišićnog tkiva bolja je hrana sa više bjelančevina (jaja, sir, meso, riba). Pokažite mi dizača utega vegana.

Еуридамас

pre 7 godina

@Maja, за укрштање различитих раса знам, поготово код паса, али генетска модификација је нешто друго. Хоћете ли објаснити како је могуће генетски модификовати мачку да има мањи нос? Искрено нисам знао да се може утицати на ген/дио гена који је "задужен" за нос. Напомена: нисам подругљив, него питам зато што ме занима.

Maja

pre 7 godina

@Euridamas, jeste prvo su pripitomljene pa onda modifikovane prema zahtevima uzgajivaca. Da se manje linja, da ima kraci nos ili sta vec njemu padne na pamet. Pogledaj na primer kako se himalajska macka menjala kroz istoriju uzgajanja. Ima jos par vrsta kojima je lice postalo potpuno "spljosteno" (u nedostatku bolje reci). Ili macke kojima je ubacivan gen od tigra, nisam sigurna da li se i zvanicno zovu tigrice ili je to u slengu.

Da su ostavili macke da se same razmnozavaju i menjaju to bi bilo samo pripitomljeno. Onog trenutka kada je covek uskocio sa svojim prohtevima to je postala modifikacija. Jedno ne iskljucuje drugo.

Maja

pre 7 godina

Euridamas, samo je stvar terminologije. Svako ukrstanje sa ciljem dobijanja odredjenih osobina je genetska modifikacija. Jedina razlika izmedju modernog i tradicionalnog modifikovanja je u tome sto se danas moze delovati samo na jedan jedini gen koji hoces da promenis. Ranije su se uz zeljene osobine, dobijale i neplanirane, jer je bilo potrebno mnogo koraka da bi se doslo do cilja, i nije se moglo uticati na sve mutacije. Pretpostavljam da je taj nos neplanirana posledica.

Za himalajske macke znam sticajem okolnosti, jer moja drugarica duze vreme trazi "normalnu" posto ove "spljostene" imaju zdravstvenih problema. Cini mi se da se te sa "normalnim" nosom zovu tradicionalne ili klasicne ili tako nesto. Ako te zanimaju detalji za macke, onda ja nisam adekvatna osoba za pitanja.

Moj argument je bio iskljucivo sa bioloske strane. Volim biologiju, i nerviraju me "strucnjaci" sa interneta koji sire gluposti, i one slike sa spricevima u voce koje nemaju veze sa mozgom.

Еуридамас

pre 7 godina

@Maja, мачке генетски модификоване да би биле кућни љубимци? А да нису можда припитомљене?

Еуридамас

pre 7 godina

Majo slažem se da je tako kad se gleda iz tog ugla. Mačke me ne zanimaju, tj i ne volim ih (izuzetak su divlje mačke), zanimalo me iz istog razloga, tj volim prirodne nauke. Imam dosta dodira sa anatomijom, fiziologijom, biohemijom pored ostalih sportskih i medicinskih oblasti, tako da mogu razumjeti nerviranje zbog raznih gluposti koje ljudi pričaju. Ali samo opušteno. :)