Sreda, 29.07.2015.

10:43

Kada detetu treba dozvoliti da ima mobilni telefon?

Izvor: Fox News

Kada detetu treba dozvoliti da ima mobilni telefon? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

alexandar

pre 8 godina

ja sam mom detetu od 6 god. dao svoj stari (glupi) telefon samo za telefoniranje. Uveo fiksno biranje da moze da zove samo mene i suprugu i to je to. To je potreba... kad ga ostavim na nekoj letnjoj radionici da ima telefon kraj sebe. sve ostali (internet, facebook i sl...) zaista im ne treba u tom uzrastu. Dete je zadovoljno i sa ovim i srecno sto ima kakav takav telefon... Kakav internet, kakvi bakraci -
da vidite vi te srece kad je nekog prvi put pozvala sa svog telefona... :)

Marni

pre 8 godina

To je pitanje kojim treba da se pozabavi ministarstvo prosvete. Roditelji su pod pritiskom.Drugo dete mi krece u prvi razred, cekam da vidim kakva ce situacija da bude u odeljenju, pa da vidimo sta cemo.Mislim da je realnost drugi razred, starijem koji ima 15 godina, kupili smo telefon na polugodistu treceg razreda, nismo mogli vise da prolongiramo.

Psn

pre 8 godina

Kako god, moje dete je rođeno u kući koja je imala računar.. tako da je imalo pristup tehnici čim je naučilo da sedi.
Danas, toliko godina kasnije.. ja sam veoma zadovoljan roditelj - najbolji učenik, državni prvak, vođa ćete izviđača..
.. zašto bi tek sada trebalo da dobije pristup tehnologijama?

DaLanik

pre 8 godina

obican mobil od 1. razreda a pametni od 5-7 zavisi od toga koliko vrsnjaka ga ima pa da se ne bi osećao zapostavljeno jer svi imaju osim njega. ali bez interneta :-) posto mi je sin zavrsio 7. ne znam kada ce morati i internet na telefonu :-)

Iz druge perspektive

pre 8 godina

Profesor sam na univerzitetu, i priča sa mobilnim telefonima iz našeg ugla (sa katedre) je da 30-40% njih ne prestaje da gleda u mobilni tokom časa. To što rade je pretraživanje, prepisivanje nečega što dobiju kao vežbu na času, snimanje kolega i profesora i postavljanje na društvene mreže, do toga da se ponekad začuje i muzika... Bilo je inicijativa da se zabrani upotreba u učionicama i amfiteatrima (jer zaista dekoncentriše ljude okolo), ali nije uspevalo. Doduše, za ljude starije od 18 to je pitanje kulture i vaspitanja, pre nego zabrane.

švrćan

pre 8 godina

Problem je izopstavanje deteta medju vrsnjacima.

Ako citav razred ima mobilni, svi osim tvog deteta i - smeju se, druze, razenjuju sadrzaje, lajkuju, taguju, tvituju... Dete bez telefona ne pripada toj grupi i ostaje usamljeno i izopsteno.

Hteli - nehteli roditelji popuste i daju detetu telefon. Lepo se plasim sta me sve ceka za koju godinu kada krenu u skolu...

Nekad dete a sad odrastao covek

pre 8 godina

Ja sam svoji prvi mobilni dobio kad sam imao 14 godina kada sam zavrsavao osnovnu skolu..Naravno da nisam bio zavisnik odmah u startu tj da sam visio na njemu no stop jer mi to mi je sluzio samo da imam ako trebam da pozovem majku ili za drugare i domace zadatak,skola...Danas to nije bas tako jer uglavnom svi koriste samo ne u pametne svrhe!!!!!

To je neko moje misljenje iz mog ugla

pre 8 godina

Ovu sadasnju generaciju od 94,95,96,97,98,99,2000,1,2,3 ko je imaju mobilne je upropastilo vise nego sto je bilo u mom vremenu kada tehnoligija nije postojala toliko odnosno uznapredna kao sto je to sada...

antic botic

pre 8 godina

Ministarstvo prosvete mora poraditi na uredjenju ove oblasti.Mora se jasno odrediti od kog razreda je moguce imati telefon,koji model telefona se moze imati(neki od osnovnih da se izbegne podsmevanje onima ciji roditelji nisu u mogusnosti da kupe skuplji model)...Ima li nekoga pametnog u ministarstvu?

Psn

pre 8 godina

Ili, kada registrujete smartphone, ako je Google (Android), registrujte na detetov Google profil. Tu se unosi datum rođenja, pa Google ne dozvoljava sadržaje konji nisu za taj uzrast.
A ima i dodatnih opcija da se ograniči pristup mnogim stvarima. Google sve ima. Ne znam za Apple i Microsoft, Blackberry, itd.
Bonus je Google Youtube Kids aplikacija za Youtube, koja je namenjena deci..

Sve ima, ne treba odmah ili dati ili ne.. ovo je vreme smartphone-a - pametnih telefona, pa iskoristite to.

nevski

pre 8 godina

sa detetom od pet godina vec razmisljam o tome,definitivno ce dobiti tel kad krene u skolu,da pozove ako se ne stigne doci po nju do skole,nazalost,bar do petog razreda mora se ici po decu,nigde nije bezbedno. Od petog razreda,polako im dozirano uvoditi internet,mada,malecka vec uveliko surfuje:)

ma kako da ne ...

pre 8 godina

U elitnim americkim osnovnim skolama za decu imucnijih roditelja mobilni telefoni su strogo zabranjeni u ucionici. Deca imaju ormaric u koji ga smeste, zakljucaju i ne diraju tokom boravka u skoli. Takodje postoje i skole u kojima se u nastavi ne koriste kompjuteri sve do uzrasta 11-12 godina. Samo papir, olovka, lenjir i slicne unplugged sprave. Na kraju, pokojni Stiv Dzobs je u svojoj kuci koristio minimum elektronike, a svojoj deci je zabranio koriscenje mobilnih, tableta itd. I ta deca nisu glupa, naprotiv!

ls

pre 8 godina

Zasto ne treba detetu telefon? I zasto mora biti smart? Obican telefon, i dopuna od 200 din, ako slucajno mora da me nazove je ok. Pa logicnije je da u svakom momentu mozes da se cujes sa svojim detetom, kada ima odmor i slicno, a ne kao ja, kada sam poceo u skoli iz nekog razloga da mokrim krv, i toliko mi se slosilo da nisam mogao hodati, a nastavnica biologije (dobro se secam) me je pustila takvog da se odvucem do kuce. A to sto smo se mi igrali puskama na kukuruze, strocama i od nekih dascurina i kutijica pravili flipere, ne znaci da nasa deca ne trebaju biti malo modernija, jer i pored svih tih nasih vragolija koje smo radili kao deca, neki su izrasli u manijake, neki opet imaju po 120kg a racunar nisu videli kao deca. A to sto deca hoce telefone, sigurno nisu krivi oni, jer gde god se okrenu mobilni telefon je svuda prisutan.

Zarko

pre 8 godina

Deca ako ce da traze telefon, trazice smartphone zbog igrica. Ja bi tu napravio kompromis. Za malo dete, do 14 godina, bih kupio neki obican telefon (ne smart) sa kojim ce da ide u skolu, a kod kuce da recimo ima licni iPad. Smart telefon moze da dobije od 14. pa na dalje.

NightSky

pre 8 godina

Onaj obični telefon može bilo kad,jer on služi za to da se dete javi roditeljima iz škole ili odakle već,kako bi bili u kontaktu.Smartfon sa internetom-onda kad bude potrebe za to,u principu bolje je kasnije,ali zašto da dete bude izopštenonod društva jer nema mobilni?Diskriminacija se vrši i prema marki telefona,gleda se i ko ima skupu masku sa kristalima i ukrasima a ko onu običnu,zamislite tek kako bi se osećalo dete bez ikakvog telefona?

Troll

pre 8 godina

Nije problem mobilni telefon za po neki poziv ili SMS ali ovo ludilo sa pametnim telefonima je prevrsilo svaku meru. Nekada je bilo ono gledas TV ili kompjuter i onda ti roditelji kazu ajde izadji napolje odvoj se od toga i igraj se sa zivim bicima a sada postoje ovi "pametni" telefoni da po ceo dan se gleda u mobilni, odes napolje i vas nekoliko se skupite, sedite jedan pored drugog i "druzete" se preko Facebook-a.

Svetska zdravstveno organizacija je 21. vek vec proglasila vekom alijenacije (otudjenja).
(Srbija, 29. jul 2015 11:41)

Svaka cast za komentar, ja sam nesto slicno napisao ali na vesti u sekciji "Tehnopolis" i dobio brdo minusa. Jos sad ispade da je mobilni internet NEOPHODAN kao vazduh 24/7 a do samo pre 10 godina svi smo imali crno bele telefone (mobilni internet je bio svemirska tehnologija).
Telefoni sve pametniji, ljudi sve gluplji.

Šumadinac

pre 8 godina

Nikada. Mobilni telefon služi za obavljanje odredjenih poslova i omogućava, da u slučaju havarije na putu ili izleta u prirodi, pozovete pomoć. Sve ostalo je iživljavanje. To da je moderno da se čujete 832049203 puta sa prijateljima, pre nego što se nadjete u gradu kod bandere 1 ili konja2, ili da se javite deci da ćete zakasniti 10 minuta ili oni vama da su kakili i pikili, sve je to apsolutno nepotrebno. O tome da deca neprestano bulje u ekran "pametnog" telefona, ne treba uopšte gubiti reči. Ja mojem sinu dajem primer, mobilni ne koristim, imam ga u džepu isključenog. Uključim jednom dnevno posle posla, da vidim ako je neko zvao i pozovem propuštene pozive. Dovoljno, za ostalo je kućni telefon.

deca bez mobilnih

pre 8 godina

Zabranila bih nošenje mobilnih telefona u škole. Malo odraslija deca to jest ona u višim razredima Osnovne škole znaju da se naljute na nastavnika i pozovu odmah roditelje koji bez grama mozga nasrne na nastavnika i udare ga. Slučajno znam za takav slučaj. O nepotrebnosti da ga koriste u školi ili smetnji koji on donosi ne bih da govorim. A i to ko ima kakav mobilni i degradacija dece koja ga nemaju posebno.

lji

pre 8 godina

moje dete ima mobilni od 6 godina. koristi ga da me nazove kada mu trebam ili kada on treba meni. on mobilni ne koristi za net i igrice. mislim da treba poznavati svoje dete i verovati mu.

ppppp

pre 8 godina

ne znam zasto se podrazumeva smart telefon pod pojmom telefon. obican gsm 2g telefon date detetu od polaska u prvi razred da bi se javljalo gde je, i koordinacije sa roditeljima i drugarima...

Nislija

pre 8 godina

Pre par godina kolega je svom sinu, koji je tada bio prvi razred osnovne skole, morao da kupi mobilni telefon jer druga deca iz odeljenja nisu htela da se druze sa njim posto je bio jedino dete u odeljenju koje ga nije imalo. Neka taj psiholog ode pa neka objasni sedmogodisnjem detetu kako mu mobilni telefon nije potreban i kako nema veze sto ga druga deca izbegavaju. Apsolutno se slazem da tako maloj deci telefon nije potreban ali treba da se vrsi pritisak na ministarstvo prosvete da zabrani donosenje istih u skolu a ne da se dele saveti roditeljima koji saterani u cosak!

Srbija

pre 8 godina

Nije problem mobilni telefon za po neki poziv ili SMS ali ovo ludilo sa pametnim telefonima je prevrsilo svaku meru. Nekada je bilo ono gledas TV ili kompjuter i onda ti roditelji kazu ajde izadji napolje odvoj se od toga i igraj se sa zivim bicima a sada postoje ovi "pametni" telefoni da po ceo dan se gleda u mobilni, odes napolje i vas nekoliko se skupite, sedite jedan pored drugog i "druzete" se preko Facebook-a.

Svetska zdravstveno organizacija je 21. vek vec proglasila vekom alijenacije (otudjenja).

Nislija

pre 8 godina

Pre par godina kolega je svom sinu, koji je tada bio prvi razred osnovne skole, morao da kupi mobilni telefon jer druga deca iz odeljenja nisu htela da se druze sa njim posto je bio jedino dete u odeljenju koje ga nije imalo. Neka taj psiholog ode pa neka objasni sedmogodisnjem detetu kako mu mobilni telefon nije potreban i kako nema veze sto ga druga deca izbegavaju. Apsolutno se slazem da tako maloj deci telefon nije potreban ali treba da se vrsi pritisak na ministarstvo prosvete da zabrani donosenje istih u skolu a ne da se dele saveti roditeljima koji saterani u cosak!

Srbija

pre 8 godina

Nije problem mobilni telefon za po neki poziv ili SMS ali ovo ludilo sa pametnim telefonima je prevrsilo svaku meru. Nekada je bilo ono gledas TV ili kompjuter i onda ti roditelji kazu ajde izadji napolje odvoj se od toga i igraj se sa zivim bicima a sada postoje ovi "pametni" telefoni da po ceo dan se gleda u mobilni, odes napolje i vas nekoliko se skupite, sedite jedan pored drugog i "druzete" se preko Facebook-a.

Svetska zdravstveno organizacija je 21. vek vec proglasila vekom alijenacije (otudjenja).

ppppp

pre 8 godina

ne znam zasto se podrazumeva smart telefon pod pojmom telefon. obican gsm 2g telefon date detetu od polaska u prvi razred da bi se javljalo gde je, i koordinacije sa roditeljima i drugarima...

deca bez mobilnih

pre 8 godina

Zabranila bih nošenje mobilnih telefona u škole. Malo odraslija deca to jest ona u višim razredima Osnovne škole znaju da se naljute na nastavnika i pozovu odmah roditelje koji bez grama mozga nasrne na nastavnika i udare ga. Slučajno znam za takav slučaj. O nepotrebnosti da ga koriste u školi ili smetnji koji on donosi ne bih da govorim. A i to ko ima kakav mobilni i degradacija dece koja ga nemaju posebno.

Troll

pre 8 godina

Nije problem mobilni telefon za po neki poziv ili SMS ali ovo ludilo sa pametnim telefonima je prevrsilo svaku meru. Nekada je bilo ono gledas TV ili kompjuter i onda ti roditelji kazu ajde izadji napolje odvoj se od toga i igraj se sa zivim bicima a sada postoje ovi "pametni" telefoni da po ceo dan se gleda u mobilni, odes napolje i vas nekoliko se skupite, sedite jedan pored drugog i "druzete" se preko Facebook-a.

Svetska zdravstveno organizacija je 21. vek vec proglasila vekom alijenacije (otudjenja).
(Srbija, 29. jul 2015 11:41)

Svaka cast za komentar, ja sam nesto slicno napisao ali na vesti u sekciji "Tehnopolis" i dobio brdo minusa. Jos sad ispade da je mobilni internet NEOPHODAN kao vazduh 24/7 a do samo pre 10 godina svi smo imali crno bele telefone (mobilni internet je bio svemirska tehnologija).
Telefoni sve pametniji, ljudi sve gluplji.

ma kako da ne ...

pre 8 godina

U elitnim americkim osnovnim skolama za decu imucnijih roditelja mobilni telefoni su strogo zabranjeni u ucionici. Deca imaju ormaric u koji ga smeste, zakljucaju i ne diraju tokom boravka u skoli. Takodje postoje i skole u kojima se u nastavi ne koriste kompjuteri sve do uzrasta 11-12 godina. Samo papir, olovka, lenjir i slicne unplugged sprave. Na kraju, pokojni Stiv Dzobs je u svojoj kuci koristio minimum elektronike, a svojoj deci je zabranio koriscenje mobilnih, tableta itd. I ta deca nisu glupa, naprotiv!

ls

pre 8 godina

Zasto ne treba detetu telefon? I zasto mora biti smart? Obican telefon, i dopuna od 200 din, ako slucajno mora da me nazove je ok. Pa logicnije je da u svakom momentu mozes da se cujes sa svojim detetom, kada ima odmor i slicno, a ne kao ja, kada sam poceo u skoli iz nekog razloga da mokrim krv, i toliko mi se slosilo da nisam mogao hodati, a nastavnica biologije (dobro se secam) me je pustila takvog da se odvucem do kuce. A to sto smo se mi igrali puskama na kukuruze, strocama i od nekih dascurina i kutijica pravili flipere, ne znaci da nasa deca ne trebaju biti malo modernija, jer i pored svih tih nasih vragolija koje smo radili kao deca, neki su izrasli u manijake, neki opet imaju po 120kg a racunar nisu videli kao deca. A to sto deca hoce telefone, sigurno nisu krivi oni, jer gde god se okrenu mobilni telefon je svuda prisutan.

lji

pre 8 godina

moje dete ima mobilni od 6 godina. koristi ga da me nazove kada mu trebam ili kada on treba meni. on mobilni ne koristi za net i igrice. mislim da treba poznavati svoje dete i verovati mu.

NightSky

pre 8 godina

Onaj obični telefon može bilo kad,jer on služi za to da se dete javi roditeljima iz škole ili odakle već,kako bi bili u kontaktu.Smartfon sa internetom-onda kad bude potrebe za to,u principu bolje je kasnije,ali zašto da dete bude izopštenonod društva jer nema mobilni?Diskriminacija se vrši i prema marki telefona,gleda se i ko ima skupu masku sa kristalima i ukrasima a ko onu običnu,zamislite tek kako bi se osećalo dete bez ikakvog telefona?

Šumadinac

pre 8 godina

Nikada. Mobilni telefon služi za obavljanje odredjenih poslova i omogućava, da u slučaju havarije na putu ili izleta u prirodi, pozovete pomoć. Sve ostalo je iživljavanje. To da je moderno da se čujete 832049203 puta sa prijateljima, pre nego što se nadjete u gradu kod bandere 1 ili konja2, ili da se javite deci da ćete zakasniti 10 minuta ili oni vama da su kakili i pikili, sve je to apsolutno nepotrebno. O tome da deca neprestano bulje u ekran "pametnog" telefona, ne treba uopšte gubiti reči. Ja mojem sinu dajem primer, mobilni ne koristim, imam ga u džepu isključenog. Uključim jednom dnevno posle posla, da vidim ako je neko zvao i pozovem propuštene pozive. Dovoljno, za ostalo je kućni telefon.

To je neko moje misljenje iz mog ugla

pre 8 godina

Ovu sadasnju generaciju od 94,95,96,97,98,99,2000,1,2,3 ko je imaju mobilne je upropastilo vise nego sto je bilo u mom vremenu kada tehnoligija nije postojala toliko odnosno uznapredna kao sto je to sada...

Psn

pre 8 godina

Ili, kada registrujete smartphone, ako je Google (Android), registrujte na detetov Google profil. Tu se unosi datum rođenja, pa Google ne dozvoljava sadržaje konji nisu za taj uzrast.
A ima i dodatnih opcija da se ograniči pristup mnogim stvarima. Google sve ima. Ne znam za Apple i Microsoft, Blackberry, itd.
Bonus je Google Youtube Kids aplikacija za Youtube, koja je namenjena deci..

Sve ima, ne treba odmah ili dati ili ne.. ovo je vreme smartphone-a - pametnih telefona, pa iskoristite to.

Zarko

pre 8 godina

Deca ako ce da traze telefon, trazice smartphone zbog igrica. Ja bi tu napravio kompromis. Za malo dete, do 14 godina, bih kupio neki obican telefon (ne smart) sa kojim ce da ide u skolu, a kod kuce da recimo ima licni iPad. Smart telefon moze da dobije od 14. pa na dalje.

antic botic

pre 8 godina

Ministarstvo prosvete mora poraditi na uredjenju ove oblasti.Mora se jasno odrediti od kog razreda je moguce imati telefon,koji model telefona se moze imati(neki od osnovnih da se izbegne podsmevanje onima ciji roditelji nisu u mogusnosti da kupe skuplji model)...Ima li nekoga pametnog u ministarstvu?

Iz druge perspektive

pre 8 godina

Profesor sam na univerzitetu, i priča sa mobilnim telefonima iz našeg ugla (sa katedre) je da 30-40% njih ne prestaje da gleda u mobilni tokom časa. To što rade je pretraživanje, prepisivanje nečega što dobiju kao vežbu na času, snimanje kolega i profesora i postavljanje na društvene mreže, do toga da se ponekad začuje i muzika... Bilo je inicijativa da se zabrani upotreba u učionicama i amfiteatrima (jer zaista dekoncentriše ljude okolo), ali nije uspevalo. Doduše, za ljude starije od 18 to je pitanje kulture i vaspitanja, pre nego zabrane.

Nekad dete a sad odrastao covek

pre 8 godina

Ja sam svoji prvi mobilni dobio kad sam imao 14 godina kada sam zavrsavao osnovnu skolu..Naravno da nisam bio zavisnik odmah u startu tj da sam visio na njemu no stop jer mi to mi je sluzio samo da imam ako trebam da pozovem majku ili za drugare i domace zadatak,skola...Danas to nije bas tako jer uglavnom svi koriste samo ne u pametne svrhe!!!!!

alexandar

pre 8 godina

ja sam mom detetu od 6 god. dao svoj stari (glupi) telefon samo za telefoniranje. Uveo fiksno biranje da moze da zove samo mene i suprugu i to je to. To je potreba... kad ga ostavim na nekoj letnjoj radionici da ima telefon kraj sebe. sve ostali (internet, facebook i sl...) zaista im ne treba u tom uzrastu. Dete je zadovoljno i sa ovim i srecno sto ima kakav takav telefon... Kakav internet, kakvi bakraci -
da vidite vi te srece kad je nekog prvi put pozvala sa svog telefona... :)

nevski

pre 8 godina

sa detetom od pet godina vec razmisljam o tome,definitivno ce dobiti tel kad krene u skolu,da pozove ako se ne stigne doci po nju do skole,nazalost,bar do petog razreda mora se ici po decu,nigde nije bezbedno. Od petog razreda,polako im dozirano uvoditi internet,mada,malecka vec uveliko surfuje:)

švrćan

pre 8 godina

Problem je izopstavanje deteta medju vrsnjacima.

Ako citav razred ima mobilni, svi osim tvog deteta i - smeju se, druze, razenjuju sadrzaje, lajkuju, taguju, tvituju... Dete bez telefona ne pripada toj grupi i ostaje usamljeno i izopsteno.

Hteli - nehteli roditelji popuste i daju detetu telefon. Lepo se plasim sta me sve ceka za koju godinu kada krenu u skolu...

Psn

pre 8 godina

Kako god, moje dete je rođeno u kući koja je imala računar.. tako da je imalo pristup tehnici čim je naučilo da sedi.
Danas, toliko godina kasnije.. ja sam veoma zadovoljan roditelj - najbolji učenik, državni prvak, vođa ćete izviđača..
.. zašto bi tek sada trebalo da dobije pristup tehnologijama?

Marni

pre 8 godina

To je pitanje kojim treba da se pozabavi ministarstvo prosvete. Roditelji su pod pritiskom.Drugo dete mi krece u prvi razred, cekam da vidim kakva ce situacija da bude u odeljenju, pa da vidimo sta cemo.Mislim da je realnost drugi razred, starijem koji ima 15 godina, kupili smo telefon na polugodistu treceg razreda, nismo mogli vise da prolongiramo.

DaLanik

pre 8 godina

obican mobil od 1. razreda a pametni od 5-7 zavisi od toga koliko vrsnjaka ga ima pa da se ne bi osećao zapostavljeno jer svi imaju osim njega. ali bez interneta :-) posto mi je sin zavrsio 7. ne znam kada ce morati i internet na telefonu :-)

lji

pre 8 godina

moje dete ima mobilni od 6 godina. koristi ga da me nazove kada mu trebam ili kada on treba meni. on mobilni ne koristi za net i igrice. mislim da treba poznavati svoje dete i verovati mu.

nevski

pre 8 godina

sa detetom od pet godina vec razmisljam o tome,definitivno ce dobiti tel kad krene u skolu,da pozove ako se ne stigne doci po nju do skole,nazalost,bar do petog razreda mora se ici po decu,nigde nije bezbedno. Od petog razreda,polako im dozirano uvoditi internet,mada,malecka vec uveliko surfuje:)

Šumadinac

pre 8 godina

Nikada. Mobilni telefon služi za obavljanje odredjenih poslova i omogućava, da u slučaju havarije na putu ili izleta u prirodi, pozovete pomoć. Sve ostalo je iživljavanje. To da je moderno da se čujete 832049203 puta sa prijateljima, pre nego što se nadjete u gradu kod bandere 1 ili konja2, ili da se javite deci da ćete zakasniti 10 minuta ili oni vama da su kakili i pikili, sve je to apsolutno nepotrebno. O tome da deca neprestano bulje u ekran "pametnog" telefona, ne treba uopšte gubiti reči. Ja mojem sinu dajem primer, mobilni ne koristim, imam ga u džepu isključenog. Uključim jednom dnevno posle posla, da vidim ako je neko zvao i pozovem propuštene pozive. Dovoljno, za ostalo je kućni telefon.

antic botic

pre 8 godina

Ministarstvo prosvete mora poraditi na uredjenju ove oblasti.Mora se jasno odrediti od kog razreda je moguce imati telefon,koji model telefona se moze imati(neki od osnovnih da se izbegne podsmevanje onima ciji roditelji nisu u mogusnosti da kupe skuplji model)...Ima li nekoga pametnog u ministarstvu?

Nislija

pre 8 godina

Pre par godina kolega je svom sinu, koji je tada bio prvi razred osnovne skole, morao da kupi mobilni telefon jer druga deca iz odeljenja nisu htela da se druze sa njim posto je bio jedino dete u odeljenju koje ga nije imalo. Neka taj psiholog ode pa neka objasni sedmogodisnjem detetu kako mu mobilni telefon nije potreban i kako nema veze sto ga druga deca izbegavaju. Apsolutno se slazem da tako maloj deci telefon nije potreban ali treba da se vrsi pritisak na ministarstvo prosvete da zabrani donosenje istih u skolu a ne da se dele saveti roditeljima koji saterani u cosak!

deca bez mobilnih

pre 8 godina

Zabranila bih nošenje mobilnih telefona u škole. Malo odraslija deca to jest ona u višim razredima Osnovne škole znaju da se naljute na nastavnika i pozovu odmah roditelje koji bez grama mozga nasrne na nastavnika i udare ga. Slučajno znam za takav slučaj. O nepotrebnosti da ga koriste u školi ili smetnji koji on donosi ne bih da govorim. A i to ko ima kakav mobilni i degradacija dece koja ga nemaju posebno.

Psn

pre 8 godina

Kako god, moje dete je rođeno u kući koja je imala računar.. tako da je imalo pristup tehnici čim je naučilo da sedi.
Danas, toliko godina kasnije.. ja sam veoma zadovoljan roditelj - najbolji učenik, državni prvak, vođa ćete izviđača..
.. zašto bi tek sada trebalo da dobije pristup tehnologijama?

Marni

pre 8 godina

To je pitanje kojim treba da se pozabavi ministarstvo prosvete. Roditelji su pod pritiskom.Drugo dete mi krece u prvi razred, cekam da vidim kakva ce situacija da bude u odeljenju, pa da vidimo sta cemo.Mislim da je realnost drugi razred, starijem koji ima 15 godina, kupili smo telefon na polugodistu treceg razreda, nismo mogli vise da prolongiramo.

To je neko moje misljenje iz mog ugla

pre 8 godina

Ovu sadasnju generaciju od 94,95,96,97,98,99,2000,1,2,3 ko je imaju mobilne je upropastilo vise nego sto je bilo u mom vremenu kada tehnoligija nije postojala toliko odnosno uznapredna kao sto je to sada...

DaLanik

pre 8 godina

obican mobil od 1. razreda a pametni od 5-7 zavisi od toga koliko vrsnjaka ga ima pa da se ne bi osećao zapostavljeno jer svi imaju osim njega. ali bez interneta :-) posto mi je sin zavrsio 7. ne znam kada ce morati i internet na telefonu :-)

ppppp

pre 8 godina

ne znam zasto se podrazumeva smart telefon pod pojmom telefon. obican gsm 2g telefon date detetu od polaska u prvi razred da bi se javljalo gde je, i koordinacije sa roditeljima i drugarima...

Zarko

pre 8 godina

Deca ako ce da traze telefon, trazice smartphone zbog igrica. Ja bi tu napravio kompromis. Za malo dete, do 14 godina, bih kupio neki obican telefon (ne smart) sa kojim ce da ide u skolu, a kod kuce da recimo ima licni iPad. Smart telefon moze da dobije od 14. pa na dalje.

ls

pre 8 godina

Zasto ne treba detetu telefon? I zasto mora biti smart? Obican telefon, i dopuna od 200 din, ako slucajno mora da me nazove je ok. Pa logicnije je da u svakom momentu mozes da se cujes sa svojim detetom, kada ima odmor i slicno, a ne kao ja, kada sam poceo u skoli iz nekog razloga da mokrim krv, i toliko mi se slosilo da nisam mogao hodati, a nastavnica biologije (dobro se secam) me je pustila takvog da se odvucem do kuce. A to sto smo se mi igrali puskama na kukuruze, strocama i od nekih dascurina i kutijica pravili flipere, ne znaci da nasa deca ne trebaju biti malo modernija, jer i pored svih tih nasih vragolija koje smo radili kao deca, neki su izrasli u manijake, neki opet imaju po 120kg a racunar nisu videli kao deca. A to sto deca hoce telefone, sigurno nisu krivi oni, jer gde god se okrenu mobilni telefon je svuda prisutan.

Troll

pre 8 godina

Nije problem mobilni telefon za po neki poziv ili SMS ali ovo ludilo sa pametnim telefonima je prevrsilo svaku meru. Nekada je bilo ono gledas TV ili kompjuter i onda ti roditelji kazu ajde izadji napolje odvoj se od toga i igraj se sa zivim bicima a sada postoje ovi "pametni" telefoni da po ceo dan se gleda u mobilni, odes napolje i vas nekoliko se skupite, sedite jedan pored drugog i "druzete" se preko Facebook-a.

Svetska zdravstveno organizacija je 21. vek vec proglasila vekom alijenacije (otudjenja).
(Srbija, 29. jul 2015 11:41)

Svaka cast za komentar, ja sam nesto slicno napisao ali na vesti u sekciji "Tehnopolis" i dobio brdo minusa. Jos sad ispade da je mobilni internet NEOPHODAN kao vazduh 24/7 a do samo pre 10 godina svi smo imali crno bele telefone (mobilni internet je bio svemirska tehnologija).
Telefoni sve pametniji, ljudi sve gluplji.

Psn

pre 8 godina

Ili, kada registrujete smartphone, ako je Google (Android), registrujte na detetov Google profil. Tu se unosi datum rođenja, pa Google ne dozvoljava sadržaje konji nisu za taj uzrast.
A ima i dodatnih opcija da se ograniči pristup mnogim stvarima. Google sve ima. Ne znam za Apple i Microsoft, Blackberry, itd.
Bonus je Google Youtube Kids aplikacija za Youtube, koja je namenjena deci..

Sve ima, ne treba odmah ili dati ili ne.. ovo je vreme smartphone-a - pametnih telefona, pa iskoristite to.

Nekad dete a sad odrastao covek

pre 8 godina

Ja sam svoji prvi mobilni dobio kad sam imao 14 godina kada sam zavrsavao osnovnu skolu..Naravno da nisam bio zavisnik odmah u startu tj da sam visio na njemu no stop jer mi to mi je sluzio samo da imam ako trebam da pozovem majku ili za drugare i domace zadatak,skola...Danas to nije bas tako jer uglavnom svi koriste samo ne u pametne svrhe!!!!!

ma kako da ne ...

pre 8 godina

U elitnim americkim osnovnim skolama za decu imucnijih roditelja mobilni telefoni su strogo zabranjeni u ucionici. Deca imaju ormaric u koji ga smeste, zakljucaju i ne diraju tokom boravka u skoli. Takodje postoje i skole u kojima se u nastavi ne koriste kompjuteri sve do uzrasta 11-12 godina. Samo papir, olovka, lenjir i slicne unplugged sprave. Na kraju, pokojni Stiv Dzobs je u svojoj kuci koristio minimum elektronike, a svojoj deci je zabranio koriscenje mobilnih, tableta itd. I ta deca nisu glupa, naprotiv!

Srbija

pre 8 godina

Nije problem mobilni telefon za po neki poziv ili SMS ali ovo ludilo sa pametnim telefonima je prevrsilo svaku meru. Nekada je bilo ono gledas TV ili kompjuter i onda ti roditelji kazu ajde izadji napolje odvoj se od toga i igraj se sa zivim bicima a sada postoje ovi "pametni" telefoni da po ceo dan se gleda u mobilni, odes napolje i vas nekoliko se skupite, sedite jedan pored drugog i "druzete" se preko Facebook-a.

Svetska zdravstveno organizacija je 21. vek vec proglasila vekom alijenacije (otudjenja).

švrćan

pre 8 godina

Problem je izopstavanje deteta medju vrsnjacima.

Ako citav razred ima mobilni, svi osim tvog deteta i - smeju se, druze, razenjuju sadrzaje, lajkuju, taguju, tvituju... Dete bez telefona ne pripada toj grupi i ostaje usamljeno i izopsteno.

Hteli - nehteli roditelji popuste i daju detetu telefon. Lepo se plasim sta me sve ceka za koju godinu kada krenu u skolu...

NightSky

pre 8 godina

Onaj obični telefon može bilo kad,jer on služi za to da se dete javi roditeljima iz škole ili odakle već,kako bi bili u kontaktu.Smartfon sa internetom-onda kad bude potrebe za to,u principu bolje je kasnije,ali zašto da dete bude izopštenonod društva jer nema mobilni?Diskriminacija se vrši i prema marki telefona,gleda se i ko ima skupu masku sa kristalima i ukrasima a ko onu običnu,zamislite tek kako bi se osećalo dete bez ikakvog telefona?

Iz druge perspektive

pre 8 godina

Profesor sam na univerzitetu, i priča sa mobilnim telefonima iz našeg ugla (sa katedre) je da 30-40% njih ne prestaje da gleda u mobilni tokom časa. To što rade je pretraživanje, prepisivanje nečega što dobiju kao vežbu na času, snimanje kolega i profesora i postavljanje na društvene mreže, do toga da se ponekad začuje i muzika... Bilo je inicijativa da se zabrani upotreba u učionicama i amfiteatrima (jer zaista dekoncentriše ljude okolo), ali nije uspevalo. Doduše, za ljude starije od 18 to je pitanje kulture i vaspitanja, pre nego zabrane.

alexandar

pre 8 godina

ja sam mom detetu od 6 god. dao svoj stari (glupi) telefon samo za telefoniranje. Uveo fiksno biranje da moze da zove samo mene i suprugu i to je to. To je potreba... kad ga ostavim na nekoj letnjoj radionici da ima telefon kraj sebe. sve ostali (internet, facebook i sl...) zaista im ne treba u tom uzrastu. Dete je zadovoljno i sa ovim i srecno sto ima kakav takav telefon... Kakav internet, kakvi bakraci -
da vidite vi te srece kad je nekog prvi put pozvala sa svog telefona... :)