Nedelja, 28.06.2015.

12:23

Da li je fizičko kažnjavanje dece ikad opravdano?

Izvor: Yahoo

Da li je fizièko kažnjavanje dece ikad opravdano? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Surovi

pre 8 godina

Bio sam nezgodno dete,veoma zivahno i radoznalo,da su me iz miloste zvali "dete samoubica".Potpuno je bilo normalno da gurnem ekser u steker,da udjem kod kera u kucicu ,a niko ne sme posle da pridje da ga dzukela ne bi zadavila,da se popnem na drvo,a zatim i da padnem sa njega,da se spustim sa treceg sprata konopcem niz terasu i sl.
U mom slucaju,batine su bile neohodne i pozeljne,jer je bilo nemoguce kontrolisati me,a i opuirao sam se svakom pokusaju da to ucine.Jeste ,bio sam razuman i slusao sam ih dok mi pricaju ,ali to nije umirilo moju zelju da napravim picvajz.
Majka je bila zaduzena za batine,dok je otac to povremeno cinio,sto smatram da je bila velika greska,jer je to trebalo cesce da cini.Zahvalan sam mojim roditeljima,jer je njihovo zalaganje dovelo do toga da postanem ispravan covek,koji ume da razmislja,nikada nisam koristio droge,niti pravio probleme sa zakonom.
Svoju suprugu nikada nisam udario,dok dete tu i tamo mora da dobije vaspitnu,posto ponekad ne reaguje na nista drugo.
Da li je opravdano zviznuti dete ako zasluzi?
Svakako da jeste,a svi ti veliki strucnjaci ,neka pogledaju kakva su njihova deca i neka primenjuju sve te metode na njima,pa ce videti koliko su nedelotvorne.

antibot

pre 8 godina

Da li je opravdano "fizicki kaznjavati" odrasle zbog, recimo, saobracajnih prekrsaja?

Prodjes kroz crveno, 25 komada bicem po golom turu, pa ti vidi...

basa

pre 8 godina

neko rece samo primitivci tuku decu. ok, ajde da vidimo i to. evo, primera radi, sestric mog dobrog druga jednom u zivotu udaran nije, otac i majka pokusavaju kao razgovorom sve, dopustaju mu sve. ee ali ne lezi vraze, decko u prvom osnovne poceo da se tuce u skoli, da se dere na roditelje a oni sve mirno. ee tada je drug, detetov ujak, kada je decko razbio casu zato sto ne moze da igra igru na kompu, udario par puta po dupetu da da vidis kako je miran i pita izvini mogu li. sada, od kako je izdevetan par puta, miran je i fin... tako da sto neko rece udrite slobodno po malo decu da ne ispadnu barabe kao sto je 80% danasnjih klinaca

joj

pre 8 godina

Otac dam dvojice sinova, od 1 i 3 godine, relativno mlad pa se secam dobro i svog detinjstva. Naravno, u ranom, ranom detinjstvu je bilo malo vaspitnih batinica, a kasnije je bilo kaznenih zabrana poput 'nema televizije' ili 'nema kosarke'. I jedno i drugo radi posao, ali svaka metoda je primerena uzrastu. Prvo fizika (dok ne razumes), posle razgovor i psiha (kad pocnes da razumes). Moj licni osecaj, ovo drugo je gore i treba ga JAKO PAZLJIVO dozirati, jer te pravi nesigurnom osobom. Tim iskljucivanjem se grade tzv. ''zdrava'' drustva (Norveska, Svedska, itd) u kojima si JAKO osudjivacki posmatran ako si iole malo drugaciji od ''main stream''-a koji drustvo propagira. Omiljena fora 21. veka - prodamo svima pricu da je razlicitost OK, a onda ih ubedimo da se razlicitost ogleda u tetovazama, frizurama, seksualnoj opredeljenosti i oblacenju (otuda svi oni frikovi koke vidite kad odete u inostranstvo), ALI RAZMISLJANJE O SVEMU MORA BITI ISTO JER CES BITI ISKLJUCEN IZ DRUSTVA. E zato se forsira to da nema fizickog kaznjavanja, vec pretnja iskljucenjem. Tako se pravi armija ljudi koji slepo slusaju vodje tj.sistem, placaju porez bez obzira kome i za sta, nista ne pitaju, nikad ne kritikuju drzavu, a UVEK kritikuju ostale pojedince. Iz tog razloga, optimalan mix batinica i psihickog kaznjavanja mora da da rezultat ako zelite da napravite zrelu osobu od svog deteta, ali gospodo naucnici....dzabe sve metode ako sa svojom decom ne ucite i ne radite svaki dan, ceo dan, u svim prilikama i DOSLEDNO.

hm

pre 8 godina

Aleksandar! ovo je generacija onih, koje su tukli, pa zar nisu suuuuuuper. Ovde se nikako ne radi o batini! Radi se o tome da roditelji grcevito zele da zadrze prava da lupaju svoje dete. Koliko sam ja puta zelela da nabijem samar nekome, ali to nisam, jer bi imalo pravne posledice. A tukli su me kao malu. A vi tucete svoju jer znate da nece biti nikakvih posledica, nece moci ni da vam vrati. Tesko je priznati sebi da si slab roditelj, pogotovo jer srbi sve znaju najbolje. Deca onih, kojima se bave roditelji, na njima se to vidi. Nemojte raditi, pricati, ponasati se pred decom, onako, kako ne zelite da se ponasa! Nemojte turiti viljusku u utikac!

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

A kako drugacije kazniti dete koje te uopste ne slusa... I laze na svakom koraku. Moje dete sve ima sto pozeli, niko ga nikad ne grdi, najbolje vaspitanje... Ali, bezi u lazi jer zna da je pogresilo, a zna da mi to nismo zasluzili... Pricali smo s njim o tome koliko je lose lagati bar 20 puta, i on svaki put obecava da nece vise i opet isto. I nije mali da ne razume, ima vec 16 godina. Treba sam da vodi brigu o sebi. Znam da mu se mnogo popusta, ali ne mozemo drugacije. Najmladji je i srce mi se cepa kada ga grdim zbog gresaka...
(Miky, 28. jun 2015 13:37)

Najpre kažeš da ga niko nikad ne grdi, a na kraju da ti se srce cepa ksda ga grdiš!?

Dete koje niko ne grdi i koje ima sve što poželi NEMA nikakvo vaspitanje, jer mu nikakve granice nisu postavljene, tako da nije naučeno šta je dozvoljeno a šta nije. Ono što zna je da mu "pripada" sve što mu padne na pamet i neće birati sredstva da to i dobije.

Vi ste zakasnili sa vaspitanjem, problemi Vas tek čekaju....možda da sa detetom potražite pomoć psihologa.

Inače, da je batina valjala Ne bi iz raja izašla! Nikada nisam dobila batine i vrlo sam normalna. Svoju decu nisam tukla i izrasli su u normalne ljude!

Batine nisu vaspitno sredstvo, postoji niz drugih načina da kaznite dete kada to zasluži!

radoznala

pre 8 godina

Ako bi neko od ovih "dobijao sam batine i hvala roditeljima na tome, da me nisu tukli ko zna sta bi sa mnom bilo" bio ljubazan da nam objasni odakle znaju kakvi bi to bili da ih nisu tukli?
I, jos vaznije, kako to znaju?

Aleksandar

pre 8 godina

@Mirjana

To bi vazilo, kada bi sva deca bila genericki ista. Neko dete prihvata edukaciju, neko ne. Za nekoga reaguju batine, za neke ne. Sva deca su razlicita i za svako treba razlicito postupati, u zavisnosti od slucaja i kako u tom slucaju postupiti. Neki put uspeva normalno objasnjavanje, neki put pokazes sta moze da se desi, neki put se razderes, neki put cuska, neki put batine (par sljepa po turu).

Da li vi znate zasto postoje te "organizacije", koje se "zalazu" za nesto? Evo, za ovaj primer je, da ti oduzmu decu. Da sva nasa deca, budu pod kontrolom drzave. Vec ih uce glupostima u skoli, TV im ispira mozak glupostima...sve u cilju zatupljivanja nacije. Jos da ih oduzmu, savrseno. Vodice se po njihovim idealima.
Ja sam od jednih koji je dobijao batine, kada sam to zasluzio. Dan danas gledam ljude, kojima trebaju ozbiljne batine. Jer su bezobrazni, narcisi, egoisticni, oni koji ne pomazu ikome, drski. A ja, ja pomazem ljudima i cepa mi se srce, kada vidim siromastvo, ratove, pogubljenost....sve sto odredjeni ljudi, koji nisu dobijali batine, cine celom svetu.

Eno ga mali bogati Rus, ciji cale je prepun para. Placa ljudima 100 dolara ili evra da se ponizavaju i jos to snima. Taj nikada nije dobijao batine, od roditelja. Ali, zato mu je jedan na ulici prilepio samarcinu.

znašveć

pre 8 godina

Moje troje dece su u dobu kada im nije bilo moguće rečima objasniti opasnost iskusili blage fizičke kazne. Kao na primer pljasnete po prsticima koji posegnu za utičnicama, zemljom iz saksije i sl. Pre te "kazne" prvo bude bezbroj "ne", pa vika "ne!" pa fizičko udaljavanje od opasnosti, pa tek posle puno MESECI ponavljanja jedne te iste greške - kazna. I to sve pre godinu i po, kad ne postoji drustvo iz kog bi ga izbacili, niti psiha koja bi razumela opasnost objašnjenu rečima. Ako neko zna bolji način za čuvanje mladjih od 18 meseci, nek se javi.

Mirjana

pre 8 godina

Upravo na ovim tekstovima tj komentarima u vezi vaspitavanja dece se pokazuje zasto smo tu gde smo i zasto se necemo pomaci. Dakle, u 99% komentara se zalaze za 'fizicko vaspitavanje' i gle, svi oni koji su bili i sami podizani uz batine za sebe kazu da su dobri ljudi?! To da li je ko dobar ili ne, ostavite drugi da sude ali ste svi vi koji se zalazete za batine pedagoski antitalenti. Svaki udarac deteta je vas poraz zapamtite! Pri tome, decu treba uciti radu, redu, disciplini, kulturi, ponasanju svakako, nikako raspustanje i labavljenje. E, da bi to znali treba mnogo da se posvetite i svasta o roditeljstvu da ucite. Prvenstveno Ljubav roditelja izmedju sebe i prema deci. Stidite se svi koji silu prema slabijem ispoljavate!

Milanus

pre 8 godina

Zahvalan sam roditeljima sto su me u par navrata "fizicki kaznili" i mislim da je to bila ispravna odluka. Bez obzira na to sto smo uvek imali dobru komunikaciju i sto su se uvek trudili da me pripreme na ono sto me u zivotu ceka, znam da im nekoliko puta nisam ostavio mnogo manevarskog prostora. Ta "fizicka kazna" iz danasnje perspektive izgleda smesno i blago, ali je bila delotvorna i pravovremena.

гоцка

pre 8 godina

не, никако тући децу, деца су добра какве нервозне родитеље имају они су већ жртве, често видим како цимају дечицу када их воде како вичу на децу, нервозних и хистеричних родитеља има више него икада, ја разумем њихову нервозу у ово време кризе, немају посао али нису та мала мила створења крива даби испаштали, нико нема живаца ни времена за децу, част изузецима, виђам и лепо опхођења према деци али више лошег, ја нисам никада нажалост постала мајка али сво време и стрпљење за њих имам ,чувам једног милог дечака од седам година ,малог комшију мог и мисмо велики другари, ја се у својих педесет година буквално играм са њим, мама и тата му раде и када дођу са посла тата има друга посла а мама је на компу, фејсу, нема времена за дете, и хоћу рећи не туците децу, какви су родитељи деца су добра.

pik

pre 8 godina

Postoje neke stvari kada mala deca ne razumeju.npr. kuvam rucak,vri,a dete se priblizava sporetu I kreca rukicom na serpu.Pokazivala sam puno puta da to ne moze,ali ono ne slusa...prva sledeca prilika kada se ukazala I dete krenulo ka serpi , zaustavim ga I udarim po ruci I vicem:ovako boli kada se dira serpa sa sporeta I prospe po sebi.Posle toga zagrlim dete I poljubim ruku I kazem proci ce,ali serpu ne diraj nikako.Ne prilazi sporetu kada se nesto kuva! E, to je vaspitna cuska I dobio bi opet I opet.Bolje on da proplace malo, nego ja ceo zivot I on sa mnom.I jos da mi kaze : mama sto me nisi cuvala? Isto tako I za steker je dobio po ruci .Nikad vise nije prilazio,niti pokusavao da "majstorise".Sada vec resavamo drugacije.Ali u tom periodu , nije moglo drugacije.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

Ja moju ceru volim najvise na svetu! Tako i ona mene, ali je nekoliko puta dobila od mene cuskicu po dupetu! Nikada je nisam klepnuo jako, moglo bi se reci da ni komarca taj udarac nebi zaboleo i nikada to nisam uradio u izlivu besa. Kod nje je taj postupak izazivao osecaj krivice i delovao je itekako vaspitno. Naravno, nikako ne udarati dete za svaku sitnicu i u izlivu besa, kao sto pretuku dete na smrt. To sto su nestasni, razbiju nekada nesto, isaraju zidove.. Svi smo to radili. Najgore je kada ih nauceda psuju. To upiju za minut, a trebaju godine da se to izleci..

Milo

pre 8 godina

Da nisam dobijao batine od ćaće, i naučio da se tako vaspitava, ne bih ni ja ženi vaspitne delio. Al šta ću, zna i ona nekad, da je ko i dijete, zaslužila.

bota

pre 8 godina

evo ja nikada nisam dobio batine i normalan sam nisam gurao viljusku u utikac i jednom kad sam napravio glupost cale mi je to lepim recima objasnio i nisam vise ponovio .

vladica

pre 8 godina

Probajte da dete, kada je nevaljalo, kaznite isključenjem iz igre i odvajanjem iz grupe, gubitkom nekih provilegija, nametanjem kućnih obaveza, ili mu omogućite da provodi vreme s nekim starijim ‘mentorom’ koji će imati pozitivan uticaj”, 

- - objasni lepo RECIMA nesto detetu od 2-3 godine, to dete savrseno razume opasnost istrcavanja na kolovoz ili pada sa 9tog sprata. Ili ga pak psihicki izmaltretiraj ....ovi umesto packi predlazu lepo psihicko zlostavljanje dece..... pa ne cudi onda zasto toliko ljudo uzima sarene tabletice.
Vredi pogledati i Russel Petersa koji ce vas lepo zabaviti opisom vaspitanja imigranata i 'domacih' kanadjana

Selma, na ulasku u voz

pre 8 godina

Mene su povremeno tukli, ne cesto, i nisu nanosili telesne povrede. Sva se stresem kad se setim ponizenja i jada koje sam osecala. Mlati te neko ko te kao voli. Nadjacava te, ne silom morala, autoriteta, razuma, ljubavi, vec fizickom silom, jer si mali. Osecas se porazeno, ponizeno. Ako bih mogla nesto da promenim u svom detinjstvu, promenila bih te sramne, a potpuno nepotrebne epizode. Nista mi to nasilje nije pomoglo. Samo mi je ostavilo lose uspomene, i donekle me udaljilo od roditelja, jer kako da se osecate bliskim sa nekim ko vas tuce?! Iskreno, ne verujem ni da se moji roditelji toga rado secaju.

Roditeljski autoritet je neophodan, ali ako vam je sav autoritet baziran na tome sto ste krupniji i stoga jaci od deteta, to nije nesto vredno postovanja.

Za ove sto ponavljaju da je batina iz raja *izasla* - pa zasto je izasla ako je tako super? Batina je orudje posrnulih. Mnogi to ovde i priznaju - ne znaju kako bi drugacije. Sve je to ljudski, nisu svi citali naucne radove pa se naravno vode onim sto se smatralo normalnim jako dugo. Zato je vazno upoznati ljude sa naucnim rezultatima.

Iako je "vaspitna cuska" drugacija od premlacivanja (recimo, poput onog od kog je ono jednogodisnje dete nedavno umrlo), tolerisanje blazeg nasilja doprinosi da ozbiljno nasilje teze prepoznajemo. Ima i mentalno slabih ljudi koji ne mogu da se kontrolisu, krenu "vaspitno/normalno" pa se izgube - a cenu ne placaju oni, kao recimo u slucaju alkohola, vec jadna deca.

Ivana

pre 8 godina

Već duže vreme čitam o ovim istraživanjima i sad već postajem pomalo zgrožena komentarima i shvatanjima. Nemojte lupiti svoje dete po guzi ali isključite ga iz igre i izbacite iz društva ako ne poštuje Vaša pravila i pravila koja ste Vi odredili kao prihvatljiva. Da li iko od Vas stručnjaka i amatera uzima u obzir da su deca različita i da će na neko dete traumu ostaviti upravo isključivanje iz igre. Na mene su batine reagovale pozitivno,iz STRAHOPOŠTOVANJA prema svome ocu nikad se nisam usudila činiti stvari k
oje bi mi štetile u životu!! Sa mojom ćerkom za sada sve postižem razgovorom i objašnjenjima,ali je najvažnije svome detetu objasniti da mu vi želite sve najbolje i to i dokazati. Ako ga ponekad i lupite po guzi,ono mora biti svesno da vi strahujete za njega i da su takve reakcije nekad odraz naše želje da oni više nikad ne načine istu glupost. Ali deca su različita i normalni roditelji će najbolje znati koliko daleko mogu da idu. Sram Vas više bilo da se toliko površno bavite ozbiljnim stvarima.

mimi

pre 8 godina

@ da
to dete iz maxija nije od jednom doslo do tacke gde vristi i ucenjuje mamu. ispusteno je mnogo ranije, kada su se postavljale granice. roditelj je kriv, sto to nije uradio i sad ima besno dete. ali na vreme treba disciplinovati, sto ne znaci i ubiti boga u njima..

Nesto tu nije normalno

pre 8 godina

Interesuje me samo za nekih 30 godina sta ce biti sa drustvom koje ce voditi ljudi vaspitani iskljucivo razgovorom ( pojam kazne olako shvatan citavog detinjstva se mora nekako odraziti). Cinjenica je da danas roditelji nemaju dovoljno vremena da vaspitavaju decu, vise nedeljno provedu vremena u vrticu ili skoli - boravku nego kuci.

mimi

pre 8 godina

prebiti dete je znak slabosti roditelja koji jedino sto time radi je - pokusava da se isprazni od besa. dete ce biti isto praviti nestasljuke - tukli ga ili ne. decu stavljam u kaznu, u drugu sobu. isplace se, hiterise samo za sebe..na kraju kaze mama bicu dobra, i izadje iz sobe.

Maja, Zadar

pre 8 godina

To su oni što bi htjeli u 2 sekunde da isprave svoje propuste i neznanje u odgoju djeteta. Dijete se odgaja i uči od prvog dana. Samo razgovorom.

disko nindža

pre 8 godina

niko normalan ne voli da kažnjava vlastito dete. Ponekad je to poslednje rešenje. Nego šta kažu stručnjaci, jel trba decu krkati tabletama ako su previše aktivna?

pp aparat

pre 8 godina

sta fali nama starijima sto smo dobijali batine , ispali smo bolji ljudi , vaspitaniji od ovih sada. Sada ih kaznjavaju tako sto im uskrate komp i mobilni .

Ale

pre 8 godina

... Probajte da dete, kada je nevaljalo, kaznite isključenjem iz igre i odvajanjem iz grupe, gubitkom nekih provilegija, nametanjem kućnih obaveza, ili mu omogućite da provodi vreme s nekim starijim ‘mentorom’ koji će imati pozitivan uticaj”, savetuje Gilboa.

Ovaj Gilboa kao da nije imao decu.

Ako dete odbija pa se povinuje nekoj normi ponasanja ili da uradi nesto sto se jednostavno mora (znaci vec se presla bez povratka granica kada treba nesto uraditi) razgovor ce uspeti u samo 1% slucaja.

Dete tada biti toliko isfustrirano sto ga teramo da uradi nesto sto ne zeli da cemo samo podizati zid jer nijedna strana nece hteti da popusti.

Roditelj trazi da se uradi sto se mora, a dete iz svojeg vidjenja na situaciju odbija. Na kraju se zavrsi prisiljavanjem deteta ili odvlacenjem na skrovitije mesto da Vas ne blamira u javnosti.

Ovakvu sam situaciju imao sa klincem (sestric 7 god.) kada je uzeo (PS only) igru u gameshop-u (16+). Iako sam mu rekao da je igra za konzolu i da je za starije od njega on je tvrdio da njegovi drugovi igraju (iako znam da ne igraju jer nijedan nema konzolu), a opet ne bih mu dao igru sa tolikom starosnom granicom.

Probao sam sa drugim igrama (PC i nize godiste) i nije popustao. Na kraju i kad je vrag odneo salu uzeo sam mu kutiju, vratio na policu i izvukao ga iz radnje. Nisam ga udarao (tako nek se bave njime njegovi roditelji) ali sam ga izvukao iz radnje u wc da ga sredim (umijem) i pravac kuci.

xxx

pre 8 godina

Bravo za sud! Nadam se da ce i ovi koji prave gradjanski zakonik da postupe ovako! Postoji razlika izmedju fizicke kazne i zlostavljanja!
"Istraživanja su pokazala da je Gilboa u pravu. Studija iz 2010. pokazala je da je često fizičko kažnjavanje trogodišnjaka povezano s većim rizikom od agresivnosti deteta u petoj godini života."
Pa i nije bas u pravu. Niko se ne zalaze za to da se deca tuku svaki dan preventivno, ali ako dete od 3 godine zavuce ruku u steker da li je bolje
a) sesti sa njim i objasniti mu pojam smrti kao mogucu posledicu guranja prstiju u uticnicu, pa ako shvati - super, ako ne - nema veze, neka roditelj rizikuje da mozda ide na grob tom svom detetu naustrb eventualnog "poremecenog odnosa" koje ce dete imati s njim kad odraste ili
b) udariti ga po prsticima, sto ce dete u tom uzrastu svakako povezati sa necim losim i nece mu pasti na pamet da to ponovo ucini...
Predlagane alternative u vidu "odstranjivanja iz drustva", "zakljucavanja" itd u nekim slucajevima mogu biti i gore od fizicke kazne i cak se podvesti pod psihicko zlostavljanje. Ljudi idu iz krajnosti u krajnost, a nijedna krajnost nije resenje

Miky

pre 8 godina

A kako drugacije kazniti dete koje te uopste ne slusa... I laze na svakom koraku. Moje dete sve ima sto pozeli, niko ga nikad ne grdi, najbolje vaspitanje... Ali, bezi u lazi jer zna da je pogresilo, a zna da mi to nismo zasluzili... Pricali smo s njim o tome koliko je lose lagati bar 20 puta, i on svaki put obecava da nece vise i opet isto. I nije mali da ne razume, ima vec 16 godina. Treba sam da vodi brigu o sebi. Znam da mu se mnogo popusta, ali ne mozemo drugacije. Najmladji je i srce mi se cepa kada ga grdim zbog gresaka...

dejan1989

pre 8 godina

uvek neka istrazivanja pokazuju, pitam se koga oni ispituju? mene ne. A nisam ni cuo da su nekog ili da je taj neko cuo za nekog ili da je taj neko cuo za nekog koji je cuo za nekog tamo da su ga ispitivali. Budalastine :)

bbb

pre 8 godina

Samo cu reci batina je iz raja izasla! Mati me tukla i hvala joj na tom,ne zamjeram ni sekunde. Danasnja djeca nemaju postovanja prema starijima. (kad kazem tukla ne mislim zlostavljala itd,vec kao i vecina majki vjerujem ,malo kais malo prut itd :))

James

pre 8 godina

Apsolutno da ! Deca postaju nemoguca ako se ne vaspitaju na odredjeni nacin.. uvek ispituju dokle mogu da idu , testiraju granice ! Znam i po sebi kad sam bio mali dok nisam dobio jednu samarcinu koja me je preokrenula za 180 stepeni bio sam nemoguc. Isto tako lepo ponasanje treba da se nagradi .. mi nismo nista drugo nego malo inteligentnije zivotinje to mora da se shvati

da

pre 8 godina

Juce dete u veru vristi iz sveg glasa pored rafa sa slatkisima,majka nemoj kaze,nemoj molim te ono se dere i dalje. U maksiju jedno dete odbrusi mami-nemoj da sednem i pocnem da vristim da svi vide,kupices i ono sto ja kazem.
Da treba ubiti boga u njemu ako se tako ponasa,a bez da ga klepis i kazes ne tesko mozes da mu stavis do znanja sta znaci ne. Vi sto tako fino vaspitavate decu ste razlog sto se drogiraju,seksaju i nose pistolje po skolama u cetrnaestoj i samo ste krivi sto niste autoritet.Dete je covek,a covek je zivotinja.

Vojno obdanište "Mali Pinc"

pre 8 godina

'Ajde neka mi neko stručan objasni kako može detetu od nekoliko godina, a deca su uglavnom u tom dobu nemirna i manj-više nedokazna, da se razgovorom predoči da je pogrešilo i da ono to ukapira. Znači, nema šanse da će to ići, za to i služi blag udarac po guzi, čisto da dete razume da je pogrešilo. Niko normalan neće mlatiti sopstveno dete, gaziti ga, udarati po glavi i leđi, oplaviti celog... a to je ono što se izjednačava sa najnormalnijim vaspitavanjem dece i blagom ćuškom koja fizički i psihički ne ostavlja apsolutno nikakve posledice. Mene su i ćuškali kada sam bio mali i par puta, u nižim razredima osnoven, dobro izlemali kada sam pravio ozbiljne probleme, pa sam danas sasvim normalan i ništa mi ne fali. Niti se tučem sa bilo kim, niti pijem alkohol, niti se drogira, niti bih bih "mlatio pedere", podigao ruku na ženski rod (pre bih je sebi odsekao), završavam fakultet... Sve u svemu, prosečan i normalan čovek. A oko sebe visim sve više bezobrazne dece koja samo znaju dokle se prostiru njihova prava, dok im obaveze nekako promiču.

Opet kažem, vaspitna ćuška, blaga, po guzi, bez preterivanja i u situacijama kada je dete to stvarno zaslužilo, nikada nikome nije nanela zlo ili izazvala traumu. Iživljavanje nad decom, premlaćivanje i slično se ne mogu ničim opravdati i dacu bi u tim slučajevima (ako se dokaže krivica) trebalo oduzimati roditeljima jer isti očigledno nisu normalni.

ko je pročitao sve ovo što sam ispisao i nije ga mrzelo - svaka mu čast. :D

Godzilla

pre 8 godina

Ciste gluposti. Mene je mama tukla svaki dan, bio sam nemiran i pravio sam gluposti. Otac kada me dohvati, znaci da sam zeznuo nesto debelo i tako bude. Dobijem batine, placem, vristim, ali danas shvatam da je to sve bilo za moje bolje. Ispao sam dobar covek i zahvalan svojim roditeljima na svemu i podrsci koju su mi davali. Nikoga nije batina ubila, ako je opravdana i normalna. Danas se roditelji vode politikom sa decom treba razgovarati, a onda im deca vracaju vristanjem, negodovanjem, raznim ruznim recima, ponasaju se kao razmazena derista, kojima ne mogu nista, a koje mogu da smire kupujuci poklone. Svedoci smo sve veceg broja delikvenata, narkomana i nabedjene dece koji nemaju nimalo svesti o normalnom i pravom zivotu.

da

pre 8 godina

Juce dete u veru vristi iz sveg glasa pored rafa sa slatkisima,majka nemoj kaze,nemoj molim te ono se dere i dalje. U maksiju jedno dete odbrusi mami-nemoj da sednem i pocnem da vristim da svi vide,kupices i ono sto ja kazem.
Da treba ubiti boga u njemu ako se tako ponasa,a bez da ga klepis i kazes ne tesko mozes da mu stavis do znanja sta znaci ne. Vi sto tako fino vaspitavate decu ste razlog sto se drogiraju,seksaju i nose pistolje po skolama u cetrnaestoj i samo ste krivi sto niste autoritet.Dete je covek,a covek je zivotinja.

Vojno obdanište "Mali Pinc"

pre 8 godina

'Ajde neka mi neko stručan objasni kako može detetu od nekoliko godina, a deca su uglavnom u tom dobu nemirna i manj-više nedokazna, da se razgovorom predoči da je pogrešilo i da ono to ukapira. Znači, nema šanse da će to ići, za to i služi blag udarac po guzi, čisto da dete razume da je pogrešilo. Niko normalan neće mlatiti sopstveno dete, gaziti ga, udarati po glavi i leđi, oplaviti celog... a to je ono što se izjednačava sa najnormalnijim vaspitavanjem dece i blagom ćuškom koja fizički i psihički ne ostavlja apsolutno nikakve posledice. Mene su i ćuškali kada sam bio mali i par puta, u nižim razredima osnoven, dobro izlemali kada sam pravio ozbiljne probleme, pa sam danas sasvim normalan i ništa mi ne fali. Niti se tučem sa bilo kim, niti pijem alkohol, niti se drogira, niti bih bih "mlatio pedere", podigao ruku na ženski rod (pre bih je sebi odsekao), završavam fakultet... Sve u svemu, prosečan i normalan čovek. A oko sebe visim sve više bezobrazne dece koja samo znaju dokle se prostiru njihova prava, dok im obaveze nekako promiču.

Opet kažem, vaspitna ćuška, blaga, po guzi, bez preterivanja i u situacijama kada je dete to stvarno zaslužilo, nikada nikome nije nanela zlo ili izazvala traumu. Iživljavanje nad decom, premlaćivanje i slično se ne mogu ničim opravdati i dacu bi u tim slučajevima (ako se dokaže krivica) trebalo oduzimati roditeljima jer isti očigledno nisu normalni.

ko je pročitao sve ovo što sam ispisao i nije ga mrzelo - svaka mu čast. :D

Godzilla

pre 8 godina

Ciste gluposti. Mene je mama tukla svaki dan, bio sam nemiran i pravio sam gluposti. Otac kada me dohvati, znaci da sam zeznuo nesto debelo i tako bude. Dobijem batine, placem, vristim, ali danas shvatam da je to sve bilo za moje bolje. Ispao sam dobar covek i zahvalan svojim roditeljima na svemu i podrsci koju su mi davali. Nikoga nije batina ubila, ako je opravdana i normalna. Danas se roditelji vode politikom sa decom treba razgovarati, a onda im deca vracaju vristanjem, negodovanjem, raznim ruznim recima, ponasaju se kao razmazena derista, kojima ne mogu nista, a koje mogu da smire kupujuci poklone. Svedoci smo sve veceg broja delikvenata, narkomana i nabedjene dece koji nemaju nimalo svesti o normalnom i pravom zivotu.

pp aparat

pre 8 godina

sta fali nama starijima sto smo dobijali batine , ispali smo bolji ljudi , vaspitaniji od ovih sada. Sada ih kaznjavaju tako sto im uskrate komp i mobilni .

bbb

pre 8 godina

Samo cu reci batina je iz raja izasla! Mati me tukla i hvala joj na tom,ne zamjeram ni sekunde. Danasnja djeca nemaju postovanja prema starijima. (kad kazem tukla ne mislim zlostavljala itd,vec kao i vecina majki vjerujem ,malo kais malo prut itd :))

xxx

pre 8 godina

Bravo za sud! Nadam se da ce i ovi koji prave gradjanski zakonik da postupe ovako! Postoji razlika izmedju fizicke kazne i zlostavljanja!
"Istraživanja su pokazala da je Gilboa u pravu. Studija iz 2010. pokazala je da je često fizičko kažnjavanje trogodišnjaka povezano s većim rizikom od agresivnosti deteta u petoj godini života."
Pa i nije bas u pravu. Niko se ne zalaze za to da se deca tuku svaki dan preventivno, ali ako dete od 3 godine zavuce ruku u steker da li je bolje
a) sesti sa njim i objasniti mu pojam smrti kao mogucu posledicu guranja prstiju u uticnicu, pa ako shvati - super, ako ne - nema veze, neka roditelj rizikuje da mozda ide na grob tom svom detetu naustrb eventualnog "poremecenog odnosa" koje ce dete imati s njim kad odraste ili
b) udariti ga po prsticima, sto ce dete u tom uzrastu svakako povezati sa necim losim i nece mu pasti na pamet da to ponovo ucini...
Predlagane alternative u vidu "odstranjivanja iz drustva", "zakljucavanja" itd u nekim slucajevima mogu biti i gore od fizicke kazne i cak se podvesti pod psihicko zlostavljanje. Ljudi idu iz krajnosti u krajnost, a nijedna krajnost nije resenje

pik

pre 8 godina

Postoje neke stvari kada mala deca ne razumeju.npr. kuvam rucak,vri,a dete se priblizava sporetu I kreca rukicom na serpu.Pokazivala sam puno puta da to ne moze,ali ono ne slusa...prva sledeca prilika kada se ukazala I dete krenulo ka serpi , zaustavim ga I udarim po ruci I vicem:ovako boli kada se dira serpa sa sporeta I prospe po sebi.Posle toga zagrlim dete I poljubim ruku I kazem proci ce,ali serpu ne diraj nikako.Ne prilazi sporetu kada se nesto kuva! E, to je vaspitna cuska I dobio bi opet I opet.Bolje on da proplace malo, nego ja ceo zivot I on sa mnom.I jos da mi kaze : mama sto me nisi cuvala? Isto tako I za steker je dobio po ruci .Nikad vise nije prilazio,niti pokusavao da "majstorise".Sada vec resavamo drugacije.Ali u tom periodu , nije moglo drugacije.

James

pre 8 godina

Apsolutno da ! Deca postaju nemoguca ako se ne vaspitaju na odredjeni nacin.. uvek ispituju dokle mogu da idu , testiraju granice ! Znam i po sebi kad sam bio mali dok nisam dobio jednu samarcinu koja me je preokrenula za 180 stepeni bio sam nemoguc. Isto tako lepo ponasanje treba da se nagradi .. mi nismo nista drugo nego malo inteligentnije zivotinje to mora da se shvati

Ale

pre 8 godina

... Probajte da dete, kada je nevaljalo, kaznite isključenjem iz igre i odvajanjem iz grupe, gubitkom nekih provilegija, nametanjem kućnih obaveza, ili mu omogućite da provodi vreme s nekim starijim ‘mentorom’ koji će imati pozitivan uticaj”, savetuje Gilboa.

Ovaj Gilboa kao da nije imao decu.

Ako dete odbija pa se povinuje nekoj normi ponasanja ili da uradi nesto sto se jednostavno mora (znaci vec se presla bez povratka granica kada treba nesto uraditi) razgovor ce uspeti u samo 1% slucaja.

Dete tada biti toliko isfustrirano sto ga teramo da uradi nesto sto ne zeli da cemo samo podizati zid jer nijedna strana nece hteti da popusti.

Roditelj trazi da se uradi sto se mora, a dete iz svojeg vidjenja na situaciju odbija. Na kraju se zavrsi prisiljavanjem deteta ili odvlacenjem na skrovitije mesto da Vas ne blamira u javnosti.

Ovakvu sam situaciju imao sa klincem (sestric 7 god.) kada je uzeo (PS only) igru u gameshop-u (16+). Iako sam mu rekao da je igra za konzolu i da je za starije od njega on je tvrdio da njegovi drugovi igraju (iako znam da ne igraju jer nijedan nema konzolu), a opet ne bih mu dao igru sa tolikom starosnom granicom.

Probao sam sa drugim igrama (PC i nize godiste) i nije popustao. Na kraju i kad je vrag odneo salu uzeo sam mu kutiju, vratio na policu i izvukao ga iz radnje. Nisam ga udarao (tako nek se bave njime njegovi roditelji) ali sam ga izvukao iz radnje u wc da ga sredim (umijem) i pravac kuci.

Maja, Zadar

pre 8 godina

To su oni što bi htjeli u 2 sekunde da isprave svoje propuste i neznanje u odgoju djeteta. Dijete se odgaja i uči od prvog dana. Samo razgovorom.

Milanus

pre 8 godina

Zahvalan sam roditeljima sto su me u par navrata "fizicki kaznili" i mislim da je to bila ispravna odluka. Bez obzira na to sto smo uvek imali dobru komunikaciju i sto su se uvek trudili da me pripreme na ono sto me u zivotu ceka, znam da im nekoliko puta nisam ostavio mnogo manevarskog prostora. Ta "fizicka kazna" iz danasnje perspektive izgleda smesno i blago, ali je bila delotvorna i pravovremena.

mimi

pre 8 godina

prebiti dete je znak slabosti roditelja koji jedino sto time radi je - pokusava da se isprazni od besa. dete ce biti isto praviti nestasljuke - tukli ga ili ne. decu stavljam u kaznu, u drugu sobu. isplace se, hiterise samo za sebe..na kraju kaze mama bicu dobra, i izadje iz sobe.

Selma, na ulasku u voz

pre 8 godina

Mene su povremeno tukli, ne cesto, i nisu nanosili telesne povrede. Sva se stresem kad se setim ponizenja i jada koje sam osecala. Mlati te neko ko te kao voli. Nadjacava te, ne silom morala, autoriteta, razuma, ljubavi, vec fizickom silom, jer si mali. Osecas se porazeno, ponizeno. Ako bih mogla nesto da promenim u svom detinjstvu, promenila bih te sramne, a potpuno nepotrebne epizode. Nista mi to nasilje nije pomoglo. Samo mi je ostavilo lose uspomene, i donekle me udaljilo od roditelja, jer kako da se osecate bliskim sa nekim ko vas tuce?! Iskreno, ne verujem ni da se moji roditelji toga rado secaju.

Roditeljski autoritet je neophodan, ali ako vam je sav autoritet baziran na tome sto ste krupniji i stoga jaci od deteta, to nije nesto vredno postovanja.

Za ove sto ponavljaju da je batina iz raja *izasla* - pa zasto je izasla ako je tako super? Batina je orudje posrnulih. Mnogi to ovde i priznaju - ne znaju kako bi drugacije. Sve je to ljudski, nisu svi citali naucne radove pa se naravno vode onim sto se smatralo normalnim jako dugo. Zato je vazno upoznati ljude sa naucnim rezultatima.

Iako je "vaspitna cuska" drugacija od premlacivanja (recimo, poput onog od kog je ono jednogodisnje dete nedavno umrlo), tolerisanje blazeg nasilja doprinosi da ozbiljno nasilje teze prepoznajemo. Ima i mentalno slabih ljudi koji ne mogu da se kontrolisu, krenu "vaspitno/normalno" pa se izgube - a cenu ne placaju oni, kao recimo u slucaju alkohola, vec jadna deca.

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

Ja moju ceru volim najvise na svetu! Tako i ona mene, ali je nekoliko puta dobila od mene cuskicu po dupetu! Nikada je nisam klepnuo jako, moglo bi se reci da ni komarca taj udarac nebi zaboleo i nikada to nisam uradio u izlivu besa. Kod nje je taj postupak izazivao osecaj krivice i delovao je itekako vaspitno. Naravno, nikako ne udarati dete za svaku sitnicu i u izlivu besa, kao sto pretuku dete na smrt. To sto su nestasni, razbiju nekada nesto, isaraju zidove.. Svi smo to radili. Najgore je kada ih nauceda psuju. To upiju za minut, a trebaju godine da se to izleci..

Mirjana

pre 8 godina

Upravo na ovim tekstovima tj komentarima u vezi vaspitavanja dece se pokazuje zasto smo tu gde smo i zasto se necemo pomaci. Dakle, u 99% komentara se zalaze za 'fizicko vaspitavanje' i gle, svi oni koji su bili i sami podizani uz batine za sebe kazu da su dobri ljudi?! To da li je ko dobar ili ne, ostavite drugi da sude ali ste svi vi koji se zalazete za batine pedagoski antitalenti. Svaki udarac deteta je vas poraz zapamtite! Pri tome, decu treba uciti radu, redu, disciplini, kulturi, ponasanju svakako, nikako raspustanje i labavljenje. E, da bi to znali treba mnogo da se posvetite i svasta o roditeljstvu da ucite. Prvenstveno Ljubav roditelja izmedju sebe i prema deci. Stidite se svi koji silu prema slabijem ispoljavate!

dejan1989

pre 8 godina

uvek neka istrazivanja pokazuju, pitam se koga oni ispituju? mene ne. A nisam ni cuo da su nekog ili da je taj neko cuo za nekog ili da je taj neko cuo za nekog koji je cuo za nekog tamo da su ga ispitivali. Budalastine :)

mimi

pre 8 godina

@ da
to dete iz maxija nije od jednom doslo do tacke gde vristi i ucenjuje mamu. ispusteno je mnogo ranije, kada su se postavljale granice. roditelj je kriv, sto to nije uradio i sad ima besno dete. ali na vreme treba disciplinovati, sto ne znaci i ubiti boga u njima..

Ivana

pre 8 godina

Već duže vreme čitam o ovim istraživanjima i sad već postajem pomalo zgrožena komentarima i shvatanjima. Nemojte lupiti svoje dete po guzi ali isključite ga iz igre i izbacite iz društva ako ne poštuje Vaša pravila i pravila koja ste Vi odredili kao prihvatljiva. Da li iko od Vas stručnjaka i amatera uzima u obzir da su deca različita i da će na neko dete traumu ostaviti upravo isključivanje iz igre. Na mene su batine reagovale pozitivno,iz STRAHOPOŠTOVANJA prema svome ocu nikad se nisam usudila činiti stvari k
oje bi mi štetile u životu!! Sa mojom ćerkom za sada sve postižem razgovorom i objašnjenjima,ali je najvažnije svome detetu objasniti da mu vi želite sve najbolje i to i dokazati. Ako ga ponekad i lupite po guzi,ono mora biti svesno da vi strahujete za njega i da su takve reakcije nekad odraz naše želje da oni više nikad ne načine istu glupost. Ali deca su različita i normalni roditelji će najbolje znati koliko daleko mogu da idu. Sram Vas više bilo da se toliko površno bavite ozbiljnim stvarima.

vladica

pre 8 godina

Probajte da dete, kada je nevaljalo, kaznite isključenjem iz igre i odvajanjem iz grupe, gubitkom nekih provilegija, nametanjem kućnih obaveza, ili mu omogućite da provodi vreme s nekim starijim ‘mentorom’ koji će imati pozitivan uticaj”, 

- - objasni lepo RECIMA nesto detetu od 2-3 godine, to dete savrseno razume opasnost istrcavanja na kolovoz ili pada sa 9tog sprata. Ili ga pak psihicki izmaltretiraj ....ovi umesto packi predlazu lepo psihicko zlostavljanje dece..... pa ne cudi onda zasto toliko ljudo uzima sarene tabletice.
Vredi pogledati i Russel Petersa koji ce vas lepo zabaviti opisom vaspitanja imigranata i 'domacih' kanadjana

bota

pre 8 godina

evo ja nikada nisam dobio batine i normalan sam nisam gurao viljusku u utikac i jednom kad sam napravio glupost cale mi je to lepim recima objasnio i nisam vise ponovio .

disko nindža

pre 8 godina

niko normalan ne voli da kažnjava vlastito dete. Ponekad je to poslednje rešenje. Nego šta kažu stručnjaci, jel trba decu krkati tabletama ako su previše aktivna?

гоцка

pre 8 godina

не, никако тући децу, деца су добра какве нервозне родитеље имају они су већ жртве, често видим како цимају дечицу када их воде како вичу на децу, нервозних и хистеричних родитеља има више него икада, ја разумем њихову нервозу у ово време кризе, немају посао али нису та мала мила створења крива даби испаштали, нико нема живаца ни времена за децу, част изузецима, виђам и лепо опхођења према деци али више лошег, ја нисам никада нажалост постала мајка али сво време и стрпљење за њих имам ,чувам једног милог дечака од седам година ,малог комшију мог и мисмо велики другари, ја се у својих педесет година буквално играм са њим, мама и тата му раде и када дођу са посла тата има друга посла а мама је на компу, фејсу, нема времена за дете, и хоћу рећи не туците децу, какви су родитељи деца су добра.

Aleksandar

pre 8 godina

@Mirjana

To bi vazilo, kada bi sva deca bila genericki ista. Neko dete prihvata edukaciju, neko ne. Za nekoga reaguju batine, za neke ne. Sva deca su razlicita i za svako treba razlicito postupati, u zavisnosti od slucaja i kako u tom slucaju postupiti. Neki put uspeva normalno objasnjavanje, neki put pokazes sta moze da se desi, neki put se razderes, neki put cuska, neki put batine (par sljepa po turu).

Da li vi znate zasto postoje te "organizacije", koje se "zalazu" za nesto? Evo, za ovaj primer je, da ti oduzmu decu. Da sva nasa deca, budu pod kontrolom drzave. Vec ih uce glupostima u skoli, TV im ispira mozak glupostima...sve u cilju zatupljivanja nacije. Jos da ih oduzmu, savrseno. Vodice se po njihovim idealima.
Ja sam od jednih koji je dobijao batine, kada sam to zasluzio. Dan danas gledam ljude, kojima trebaju ozbiljne batine. Jer su bezobrazni, narcisi, egoisticni, oni koji ne pomazu ikome, drski. A ja, ja pomazem ljudima i cepa mi se srce, kada vidim siromastvo, ratove, pogubljenost....sve sto odredjeni ljudi, koji nisu dobijali batine, cine celom svetu.

Eno ga mali bogati Rus, ciji cale je prepun para. Placa ljudima 100 dolara ili evra da se ponizavaju i jos to snima. Taj nikada nije dobijao batine, od roditelja. Ali, zato mu je jedan na ulici prilepio samarcinu.

znašveć

pre 8 godina

Moje troje dece su u dobu kada im nije bilo moguće rečima objasniti opasnost iskusili blage fizičke kazne. Kao na primer pljasnete po prsticima koji posegnu za utičnicama, zemljom iz saksije i sl. Pre te "kazne" prvo bude bezbroj "ne", pa vika "ne!" pa fizičko udaljavanje od opasnosti, pa tek posle puno MESECI ponavljanja jedne te iste greške - kazna. I to sve pre godinu i po, kad ne postoji drustvo iz kog bi ga izbacili, niti psiha koja bi razumela opasnost objašnjenu rečima. Ako neko zna bolji način za čuvanje mladjih od 18 meseci, nek se javi.

Nesto tu nije normalno

pre 8 godina

Interesuje me samo za nekih 30 godina sta ce biti sa drustvom koje ce voditi ljudi vaspitani iskljucivo razgovorom ( pojam kazne olako shvatan citavog detinjstva se mora nekako odraziti). Cinjenica je da danas roditelji nemaju dovoljno vremena da vaspitavaju decu, vise nedeljno provedu vremena u vrticu ili skoli - boravku nego kuci.

antibot

pre 8 godina

Da li je opravdano "fizicki kaznjavati" odrasle zbog, recimo, saobracajnih prekrsaja?

Prodjes kroz crveno, 25 komada bicem po golom turu, pa ti vidi...

Surovi

pre 8 godina

Bio sam nezgodno dete,veoma zivahno i radoznalo,da su me iz miloste zvali "dete samoubica".Potpuno je bilo normalno da gurnem ekser u steker,da udjem kod kera u kucicu ,a niko ne sme posle da pridje da ga dzukela ne bi zadavila,da se popnem na drvo,a zatim i da padnem sa njega,da se spustim sa treceg sprata konopcem niz terasu i sl.
U mom slucaju,batine su bile neohodne i pozeljne,jer je bilo nemoguce kontrolisati me,a i opuirao sam se svakom pokusaju da to ucine.Jeste ,bio sam razuman i slusao sam ih dok mi pricaju ,ali to nije umirilo moju zelju da napravim picvajz.
Majka je bila zaduzena za batine,dok je otac to povremeno cinio,sto smatram da je bila velika greska,jer je to trebalo cesce da cini.Zahvalan sam mojim roditeljima,jer je njihovo zalaganje dovelo do toga da postanem ispravan covek,koji ume da razmislja,nikada nisam koristio droge,niti pravio probleme sa zakonom.
Svoju suprugu nikada nisam udario,dok dete tu i tamo mora da dobije vaspitnu,posto ponekad ne reaguje na nista drugo.
Da li je opravdano zviznuti dete ako zasluzi?
Svakako da jeste,a svi ti veliki strucnjaci ,neka pogledaju kakva su njihova deca i neka primenjuju sve te metode na njima,pa ce videti koliko su nedelotvorne.

basa

pre 8 godina

neko rece samo primitivci tuku decu. ok, ajde da vidimo i to. evo, primera radi, sestric mog dobrog druga jednom u zivotu udaran nije, otac i majka pokusavaju kao razgovorom sve, dopustaju mu sve. ee ali ne lezi vraze, decko u prvom osnovne poceo da se tuce u skoli, da se dere na roditelje a oni sve mirno. ee tada je drug, detetov ujak, kada je decko razbio casu zato sto ne moze da igra igru na kompu, udario par puta po dupetu da da vidis kako je miran i pita izvini mogu li. sada, od kako je izdevetan par puta, miran je i fin... tako da sto neko rece udrite slobodno po malo decu da ne ispadnu barabe kao sto je 80% danasnjih klinaca

joj

pre 8 godina

Otac dam dvojice sinova, od 1 i 3 godine, relativno mlad pa se secam dobro i svog detinjstva. Naravno, u ranom, ranom detinjstvu je bilo malo vaspitnih batinica, a kasnije je bilo kaznenih zabrana poput 'nema televizije' ili 'nema kosarke'. I jedno i drugo radi posao, ali svaka metoda je primerena uzrastu. Prvo fizika (dok ne razumes), posle razgovor i psiha (kad pocnes da razumes). Moj licni osecaj, ovo drugo je gore i treba ga JAKO PAZLJIVO dozirati, jer te pravi nesigurnom osobom. Tim iskljucivanjem se grade tzv. ''zdrava'' drustva (Norveska, Svedska, itd) u kojima si JAKO osudjivacki posmatran ako si iole malo drugaciji od ''main stream''-a koji drustvo propagira. Omiljena fora 21. veka - prodamo svima pricu da je razlicitost OK, a onda ih ubedimo da se razlicitost ogleda u tetovazama, frizurama, seksualnoj opredeljenosti i oblacenju (otuda svi oni frikovi koke vidite kad odete u inostranstvo), ALI RAZMISLJANJE O SVEMU MORA BITI ISTO JER CES BITI ISKLJUCEN IZ DRUSTVA. E zato se forsira to da nema fizickog kaznjavanja, vec pretnja iskljucenjem. Tako se pravi armija ljudi koji slepo slusaju vodje tj.sistem, placaju porez bez obzira kome i za sta, nista ne pitaju, nikad ne kritikuju drzavu, a UVEK kritikuju ostale pojedince. Iz tog razloga, optimalan mix batinica i psihickog kaznjavanja mora da da rezultat ako zelite da napravite zrelu osobu od svog deteta, ali gospodo naucnici....dzabe sve metode ako sa svojom decom ne ucite i ne radite svaki dan, ceo dan, u svim prilikama i DOSLEDNO.

radoznala

pre 8 godina

Ako bi neko od ovih "dobijao sam batine i hvala roditeljima na tome, da me nisu tukli ko zna sta bi sa mnom bilo" bio ljubazan da nam objasni odakle znaju kakvi bi to bili da ih nisu tukli?
I, jos vaznije, kako to znaju?

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

A kako drugacije kazniti dete koje te uopste ne slusa... I laze na svakom koraku. Moje dete sve ima sto pozeli, niko ga nikad ne grdi, najbolje vaspitanje... Ali, bezi u lazi jer zna da je pogresilo, a zna da mi to nismo zasluzili... Pricali smo s njim o tome koliko je lose lagati bar 20 puta, i on svaki put obecava da nece vise i opet isto. I nije mali da ne razume, ima vec 16 godina. Treba sam da vodi brigu o sebi. Znam da mu se mnogo popusta, ali ne mozemo drugacije. Najmladji je i srce mi se cepa kada ga grdim zbog gresaka...
(Miky, 28. jun 2015 13:37)

Najpre kažeš da ga niko nikad ne grdi, a na kraju da ti se srce cepa ksda ga grdiš!?

Dete koje niko ne grdi i koje ima sve što poželi NEMA nikakvo vaspitanje, jer mu nikakve granice nisu postavljene, tako da nije naučeno šta je dozvoljeno a šta nije. Ono što zna je da mu "pripada" sve što mu padne na pamet i neće birati sredstva da to i dobije.

Vi ste zakasnili sa vaspitanjem, problemi Vas tek čekaju....možda da sa detetom potražite pomoć psihologa.

Inače, da je batina valjala Ne bi iz raja izašla! Nikada nisam dobila batine i vrlo sam normalna. Svoju decu nisam tukla i izrasli su u normalne ljude!

Batine nisu vaspitno sredstvo, postoji niz drugih načina da kaznite dete kada to zasluži!

hm

pre 8 godina

Aleksandar! ovo je generacija onih, koje su tukli, pa zar nisu suuuuuuper. Ovde se nikako ne radi o batini! Radi se o tome da roditelji grcevito zele da zadrze prava da lupaju svoje dete. Koliko sam ja puta zelela da nabijem samar nekome, ali to nisam, jer bi imalo pravne posledice. A tukli su me kao malu. A vi tucete svoju jer znate da nece biti nikakvih posledica, nece moci ni da vam vrati. Tesko je priznati sebi da si slab roditelj, pogotovo jer srbi sve znaju najbolje. Deca onih, kojima se bave roditelji, na njima se to vidi. Nemojte raditi, pricati, ponasati se pred decom, onako, kako ne zelite da se ponasa! Nemojte turiti viljusku u utikac!

Miky

pre 8 godina

A kako drugacije kazniti dete koje te uopste ne slusa... I laze na svakom koraku. Moje dete sve ima sto pozeli, niko ga nikad ne grdi, najbolje vaspitanje... Ali, bezi u lazi jer zna da je pogresilo, a zna da mi to nismo zasluzili... Pricali smo s njim o tome koliko je lose lagati bar 20 puta, i on svaki put obecava da nece vise i opet isto. I nije mali da ne razume, ima vec 16 godina. Treba sam da vodi brigu o sebi. Znam da mu se mnogo popusta, ali ne mozemo drugacije. Najmladji je i srce mi se cepa kada ga grdim zbog gresaka...

Milo

pre 8 godina

Da nisam dobijao batine od ćaće, i naučio da se tako vaspitava, ne bih ni ja ženi vaspitne delio. Al šta ću, zna i ona nekad, da je ko i dijete, zaslužila.

Maja, Zadar

pre 8 godina

To su oni što bi htjeli u 2 sekunde da isprave svoje propuste i neznanje u odgoju djeteta. Dijete se odgaja i uči od prvog dana. Samo razgovorom.

Miky

pre 8 godina

A kako drugacije kazniti dete koje te uopste ne slusa... I laze na svakom koraku. Moje dete sve ima sto pozeli, niko ga nikad ne grdi, najbolje vaspitanje... Ali, bezi u lazi jer zna da je pogresilo, a zna da mi to nismo zasluzili... Pricali smo s njim o tome koliko je lose lagati bar 20 puta, i on svaki put obecava da nece vise i opet isto. I nije mali da ne razume, ima vec 16 godina. Treba sam da vodi brigu o sebi. Znam da mu se mnogo popusta, ali ne mozemo drugacije. Najmladji je i srce mi se cepa kada ga grdim zbog gresaka...

Milo

pre 8 godina

Da nisam dobijao batine od ćaće, i naučio da se tako vaspitava, ne bih ni ja ženi vaspitne delio. Al šta ću, zna i ona nekad, da je ko i dijete, zaslužila.

mimi

pre 8 godina

prebiti dete je znak slabosti roditelja koji jedino sto time radi je - pokusava da se isprazni od besa. dete ce biti isto praviti nestasljuke - tukli ga ili ne. decu stavljam u kaznu, u drugu sobu. isplace se, hiterise samo za sebe..na kraju kaze mama bicu dobra, i izadje iz sobe.

Mirjana

pre 8 godina

Upravo na ovim tekstovima tj komentarima u vezi vaspitavanja dece se pokazuje zasto smo tu gde smo i zasto se necemo pomaci. Dakle, u 99% komentara se zalaze za 'fizicko vaspitavanje' i gle, svi oni koji su bili i sami podizani uz batine za sebe kazu da su dobri ljudi?! To da li je ko dobar ili ne, ostavite drugi da sude ali ste svi vi koji se zalazete za batine pedagoski antitalenti. Svaki udarac deteta je vas poraz zapamtite! Pri tome, decu treba uciti radu, redu, disciplini, kulturi, ponasanju svakako, nikako raspustanje i labavljenje. E, da bi to znali treba mnogo da se posvetite i svasta o roditeljstvu da ucite. Prvenstveno Ljubav roditelja izmedju sebe i prema deci. Stidite se svi koji silu prema slabijem ispoljavate!

pp aparat

pre 8 godina

sta fali nama starijima sto smo dobijali batine , ispali smo bolji ljudi , vaspitaniji od ovih sada. Sada ih kaznjavaju tako sto im uskrate komp i mobilni .

bota

pre 8 godina

evo ja nikada nisam dobio batine i normalan sam nisam gurao viljusku u utikac i jednom kad sam napravio glupost cale mi je to lepim recima objasnio i nisam vise ponovio .

гоцка

pre 8 godina

не, никако тући децу, деца су добра какве нервозне родитеље имају они су већ жртве, често видим како цимају дечицу када их воде како вичу на децу, нервозних и хистеричних родитеља има више него икада, ја разумем њихову нервозу у ово време кризе, немају посао али нису та мала мила створења крива даби испаштали, нико нема живаца ни времена за децу, част изузецима, виђам и лепо опхођења према деци али више лошег, ја нисам никада нажалост постала мајка али сво време и стрпљење за њих имам ,чувам једног милог дечака од седам година ,малог комшију мог и мисмо велики другари, ја се у својих педесет година буквално играм са њим, мама и тата му раде и када дођу са посла тата има друга посла а мама је на компу, фејсу, нема времена за дете, и хоћу рећи не туците децу, какви су родитељи деца су добра.

da

pre 8 godina

Juce dete u veru vristi iz sveg glasa pored rafa sa slatkisima,majka nemoj kaze,nemoj molim te ono se dere i dalje. U maksiju jedno dete odbrusi mami-nemoj da sednem i pocnem da vristim da svi vide,kupices i ono sto ja kazem.
Da treba ubiti boga u njemu ako se tako ponasa,a bez da ga klepis i kazes ne tesko mozes da mu stavis do znanja sta znaci ne. Vi sto tako fino vaspitavate decu ste razlog sto se drogiraju,seksaju i nose pistolje po skolama u cetrnaestoj i samo ste krivi sto niste autoritet.Dete je covek,a covek je zivotinja.

Godzilla

pre 8 godina

Ciste gluposti. Mene je mama tukla svaki dan, bio sam nemiran i pravio sam gluposti. Otac kada me dohvati, znaci da sam zeznuo nesto debelo i tako bude. Dobijem batine, placem, vristim, ali danas shvatam da je to sve bilo za moje bolje. Ispao sam dobar covek i zahvalan svojim roditeljima na svemu i podrsci koju su mi davali. Nikoga nije batina ubila, ako je opravdana i normalna. Danas se roditelji vode politikom sa decom treba razgovarati, a onda im deca vracaju vristanjem, negodovanjem, raznim ruznim recima, ponasaju se kao razmazena derista, kojima ne mogu nista, a koje mogu da smire kupujuci poklone. Svedoci smo sve veceg broja delikvenata, narkomana i nabedjene dece koji nemaju nimalo svesti o normalnom i pravom zivotu.

bbb

pre 8 godina

Samo cu reci batina je iz raja izasla! Mati me tukla i hvala joj na tom,ne zamjeram ni sekunde. Danasnja djeca nemaju postovanja prema starijima. (kad kazem tukla ne mislim zlostavljala itd,vec kao i vecina majki vjerujem ,malo kais malo prut itd :))

Selma, na ulasku u voz

pre 8 godina

Mene su povremeno tukli, ne cesto, i nisu nanosili telesne povrede. Sva se stresem kad se setim ponizenja i jada koje sam osecala. Mlati te neko ko te kao voli. Nadjacava te, ne silom morala, autoriteta, razuma, ljubavi, vec fizickom silom, jer si mali. Osecas se porazeno, ponizeno. Ako bih mogla nesto da promenim u svom detinjstvu, promenila bih te sramne, a potpuno nepotrebne epizode. Nista mi to nasilje nije pomoglo. Samo mi je ostavilo lose uspomene, i donekle me udaljilo od roditelja, jer kako da se osecate bliskim sa nekim ko vas tuce?! Iskreno, ne verujem ni da se moji roditelji toga rado secaju.

Roditeljski autoritet je neophodan, ali ako vam je sav autoritet baziran na tome sto ste krupniji i stoga jaci od deteta, to nije nesto vredno postovanja.

Za ove sto ponavljaju da je batina iz raja *izasla* - pa zasto je izasla ako je tako super? Batina je orudje posrnulih. Mnogi to ovde i priznaju - ne znaju kako bi drugacije. Sve je to ljudski, nisu svi citali naucne radove pa se naravno vode onim sto se smatralo normalnim jako dugo. Zato je vazno upoznati ljude sa naucnim rezultatima.

Iako je "vaspitna cuska" drugacija od premlacivanja (recimo, poput onog od kog je ono jednogodisnje dete nedavno umrlo), tolerisanje blazeg nasilja doprinosi da ozbiljno nasilje teze prepoznajemo. Ima i mentalno slabih ljudi koji ne mogu da se kontrolisu, krenu "vaspitno/normalno" pa se izgube - a cenu ne placaju oni, kao recimo u slucaju alkohola, vec jadna deca.

radoznala

pre 8 godina

Ako bi neko od ovih "dobijao sam batine i hvala roditeljima na tome, da me nisu tukli ko zna sta bi sa mnom bilo" bio ljubazan da nam objasni odakle znaju kakvi bi to bili da ih nisu tukli?
I, jos vaznije, kako to znaju?

James

pre 8 godina

Apsolutno da ! Deca postaju nemoguca ako se ne vaspitaju na odredjeni nacin.. uvek ispituju dokle mogu da idu , testiraju granice ! Znam i po sebi kad sam bio mali dok nisam dobio jednu samarcinu koja me je preokrenula za 180 stepeni bio sam nemoguc. Isto tako lepo ponasanje treba da se nagradi .. mi nismo nista drugo nego malo inteligentnije zivotinje to mora da se shvati

Ivana

pre 8 godina

Već duže vreme čitam o ovim istraživanjima i sad već postajem pomalo zgrožena komentarima i shvatanjima. Nemojte lupiti svoje dete po guzi ali isključite ga iz igre i izbacite iz društva ako ne poštuje Vaša pravila i pravila koja ste Vi odredili kao prihvatljiva. Da li iko od Vas stručnjaka i amatera uzima u obzir da su deca različita i da će na neko dete traumu ostaviti upravo isključivanje iz igre. Na mene su batine reagovale pozitivno,iz STRAHOPOŠTOVANJA prema svome ocu nikad se nisam usudila činiti stvari k
oje bi mi štetile u životu!! Sa mojom ćerkom za sada sve postižem razgovorom i objašnjenjima,ali je najvažnije svome detetu objasniti da mu vi želite sve najbolje i to i dokazati. Ako ga ponekad i lupite po guzi,ono mora biti svesno da vi strahujete za njega i da su takve reakcije nekad odraz naše želje da oni više nikad ne načine istu glupost. Ali deca su različita i normalni roditelji će najbolje znati koliko daleko mogu da idu. Sram Vas više bilo da se toliko površno bavite ozbiljnim stvarima.

hm

pre 8 godina

Aleksandar! ovo je generacija onih, koje su tukli, pa zar nisu suuuuuuper. Ovde se nikako ne radi o batini! Radi se o tome da roditelji grcevito zele da zadrze prava da lupaju svoje dete. Koliko sam ja puta zelela da nabijem samar nekome, ali to nisam, jer bi imalo pravne posledice. A tukli su me kao malu. A vi tucete svoju jer znate da nece biti nikakvih posledica, nece moci ni da vam vrati. Tesko je priznati sebi da si slab roditelj, pogotovo jer srbi sve znaju najbolje. Deca onih, kojima se bave roditelji, na njima se to vidi. Nemojte raditi, pricati, ponasati se pred decom, onako, kako ne zelite da se ponasa! Nemojte turiti viljusku u utikac!

Milanus

pre 8 godina

Zahvalan sam roditeljima sto su me u par navrata "fizicki kaznili" i mislim da je to bila ispravna odluka. Bez obzira na to sto smo uvek imali dobru komunikaciju i sto su se uvek trudili da me pripreme na ono sto me u zivotu ceka, znam da im nekoliko puta nisam ostavio mnogo manevarskog prostora. Ta "fizicka kazna" iz danasnje perspektive izgleda smesno i blago, ali je bila delotvorna i pravovremena.

dejan1989

pre 8 godina

uvek neka istrazivanja pokazuju, pitam se koga oni ispituju? mene ne. A nisam ni cuo da su nekog ili da je taj neko cuo za nekog ili da je taj neko cuo za nekog koji je cuo za nekog tamo da su ga ispitivali. Budalastine :)

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

A kako drugacije kazniti dete koje te uopste ne slusa... I laze na svakom koraku. Moje dete sve ima sto pozeli, niko ga nikad ne grdi, najbolje vaspitanje... Ali, bezi u lazi jer zna da je pogresilo, a zna da mi to nismo zasluzili... Pricali smo s njim o tome koliko je lose lagati bar 20 puta, i on svaki put obecava da nece vise i opet isto. I nije mali da ne razume, ima vec 16 godina. Treba sam da vodi brigu o sebi. Znam da mu se mnogo popusta, ali ne mozemo drugacije. Najmladji je i srce mi se cepa kada ga grdim zbog gresaka...
(Miky, 28. jun 2015 13:37)

Najpre kažeš da ga niko nikad ne grdi, a na kraju da ti se srce cepa ksda ga grdiš!?

Dete koje niko ne grdi i koje ima sve što poželi NEMA nikakvo vaspitanje, jer mu nikakve granice nisu postavljene, tako da nije naučeno šta je dozvoljeno a šta nije. Ono što zna je da mu "pripada" sve što mu padne na pamet i neće birati sredstva da to i dobije.

Vi ste zakasnili sa vaspitanjem, problemi Vas tek čekaju....možda da sa detetom potražite pomoć psihologa.

Inače, da je batina valjala Ne bi iz raja izašla! Nikada nisam dobila batine i vrlo sam normalna. Svoju decu nisam tukla i izrasli su u normalne ljude!

Batine nisu vaspitno sredstvo, postoji niz drugih načina da kaznite dete kada to zasluži!

Vojno obdanište "Mali Pinc"

pre 8 godina

'Ajde neka mi neko stručan objasni kako može detetu od nekoliko godina, a deca su uglavnom u tom dobu nemirna i manj-više nedokazna, da se razgovorom predoči da je pogrešilo i da ono to ukapira. Znači, nema šanse da će to ići, za to i služi blag udarac po guzi, čisto da dete razume da je pogrešilo. Niko normalan neće mlatiti sopstveno dete, gaziti ga, udarati po glavi i leđi, oplaviti celog... a to je ono što se izjednačava sa najnormalnijim vaspitavanjem dece i blagom ćuškom koja fizički i psihički ne ostavlja apsolutno nikakve posledice. Mene su i ćuškali kada sam bio mali i par puta, u nižim razredima osnoven, dobro izlemali kada sam pravio ozbiljne probleme, pa sam danas sasvim normalan i ništa mi ne fali. Niti se tučem sa bilo kim, niti pijem alkohol, niti se drogira, niti bih bih "mlatio pedere", podigao ruku na ženski rod (pre bih je sebi odsekao), završavam fakultet... Sve u svemu, prosečan i normalan čovek. A oko sebe visim sve više bezobrazne dece koja samo znaju dokle se prostiru njihova prava, dok im obaveze nekako promiču.

Opet kažem, vaspitna ćuška, blaga, po guzi, bez preterivanja i u situacijama kada je dete to stvarno zaslužilo, nikada nikome nije nanela zlo ili izazvala traumu. Iživljavanje nad decom, premlaćivanje i slično se ne mogu ničim opravdati i dacu bi u tim slučajevima (ako se dokaže krivica) trebalo oduzimati roditeljima jer isti očigledno nisu normalni.

ko je pročitao sve ovo što sam ispisao i nije ga mrzelo - svaka mu čast. :D

xxx

pre 8 godina

Bravo za sud! Nadam se da ce i ovi koji prave gradjanski zakonik da postupe ovako! Postoji razlika izmedju fizicke kazne i zlostavljanja!
"Istraživanja su pokazala da je Gilboa u pravu. Studija iz 2010. pokazala je da je često fizičko kažnjavanje trogodišnjaka povezano s većim rizikom od agresivnosti deteta u petoj godini života."
Pa i nije bas u pravu. Niko se ne zalaze za to da se deca tuku svaki dan preventivno, ali ako dete od 3 godine zavuce ruku u steker da li je bolje
a) sesti sa njim i objasniti mu pojam smrti kao mogucu posledicu guranja prstiju u uticnicu, pa ako shvati - super, ako ne - nema veze, neka roditelj rizikuje da mozda ide na grob tom svom detetu naustrb eventualnog "poremecenog odnosa" koje ce dete imati s njim kad odraste ili
b) udariti ga po prsticima, sto ce dete u tom uzrastu svakako povezati sa necim losim i nece mu pasti na pamet da to ponovo ucini...
Predlagane alternative u vidu "odstranjivanja iz drustva", "zakljucavanja" itd u nekim slucajevima mogu biti i gore od fizicke kazne i cak se podvesti pod psihicko zlostavljanje. Ljudi idu iz krajnosti u krajnost, a nijedna krajnost nije resenje

vladica

pre 8 godina

Probajte da dete, kada je nevaljalo, kaznite isključenjem iz igre i odvajanjem iz grupe, gubitkom nekih provilegija, nametanjem kućnih obaveza, ili mu omogućite da provodi vreme s nekim starijim ‘mentorom’ koji će imati pozitivan uticaj”, 

- - objasni lepo RECIMA nesto detetu od 2-3 godine, to dete savrseno razume opasnost istrcavanja na kolovoz ili pada sa 9tog sprata. Ili ga pak psihicki izmaltretiraj ....ovi umesto packi predlazu lepo psihicko zlostavljanje dece..... pa ne cudi onda zasto toliko ljudo uzima sarene tabletice.
Vredi pogledati i Russel Petersa koji ce vas lepo zabaviti opisom vaspitanja imigranata i 'domacih' kanadjana

Slucajni prolaznik

pre 8 godina

Ja moju ceru volim najvise na svetu! Tako i ona mene, ali je nekoliko puta dobila od mene cuskicu po dupetu! Nikada je nisam klepnuo jako, moglo bi se reci da ni komarca taj udarac nebi zaboleo i nikada to nisam uradio u izlivu besa. Kod nje je taj postupak izazivao osecaj krivice i delovao je itekako vaspitno. Naravno, nikako ne udarati dete za svaku sitnicu i u izlivu besa, kao sto pretuku dete na smrt. To sto su nestasni, razbiju nekada nesto, isaraju zidove.. Svi smo to radili. Najgore je kada ih nauceda psuju. To upiju za minut, a trebaju godine da se to izleci..

disko nindža

pre 8 godina

niko normalan ne voli da kažnjava vlastito dete. Ponekad je to poslednje rešenje. Nego šta kažu stručnjaci, jel trba decu krkati tabletama ako su previše aktivna?

Aleksandar

pre 8 godina

@Mirjana

To bi vazilo, kada bi sva deca bila genericki ista. Neko dete prihvata edukaciju, neko ne. Za nekoga reaguju batine, za neke ne. Sva deca su razlicita i za svako treba razlicito postupati, u zavisnosti od slucaja i kako u tom slucaju postupiti. Neki put uspeva normalno objasnjavanje, neki put pokazes sta moze da se desi, neki put se razderes, neki put cuska, neki put batine (par sljepa po turu).

Da li vi znate zasto postoje te "organizacije", koje se "zalazu" za nesto? Evo, za ovaj primer je, da ti oduzmu decu. Da sva nasa deca, budu pod kontrolom drzave. Vec ih uce glupostima u skoli, TV im ispira mozak glupostima...sve u cilju zatupljivanja nacije. Jos da ih oduzmu, savrseno. Vodice se po njihovim idealima.
Ja sam od jednih koji je dobijao batine, kada sam to zasluzio. Dan danas gledam ljude, kojima trebaju ozbiljne batine. Jer su bezobrazni, narcisi, egoisticni, oni koji ne pomazu ikome, drski. A ja, ja pomazem ljudima i cepa mi se srce, kada vidim siromastvo, ratove, pogubljenost....sve sto odredjeni ljudi, koji nisu dobijali batine, cine celom svetu.

Eno ga mali bogati Rus, ciji cale je prepun para. Placa ljudima 100 dolara ili evra da se ponizavaju i jos to snima. Taj nikada nije dobijao batine, od roditelja. Ali, zato mu je jedan na ulici prilepio samarcinu.

pik

pre 8 godina

Postoje neke stvari kada mala deca ne razumeju.npr. kuvam rucak,vri,a dete se priblizava sporetu I kreca rukicom na serpu.Pokazivala sam puno puta da to ne moze,ali ono ne slusa...prva sledeca prilika kada se ukazala I dete krenulo ka serpi , zaustavim ga I udarim po ruci I vicem:ovako boli kada se dira serpa sa sporeta I prospe po sebi.Posle toga zagrlim dete I poljubim ruku I kazem proci ce,ali serpu ne diraj nikako.Ne prilazi sporetu kada se nesto kuva! E, to je vaspitna cuska I dobio bi opet I opet.Bolje on da proplace malo, nego ja ceo zivot I on sa mnom.I jos da mi kaze : mama sto me nisi cuvala? Isto tako I za steker je dobio po ruci .Nikad vise nije prilazio,niti pokusavao da "majstorise".Sada vec resavamo drugacije.Ali u tom periodu , nije moglo drugacije.

Surovi

pre 8 godina

Bio sam nezgodno dete,veoma zivahno i radoznalo,da su me iz miloste zvali "dete samoubica".Potpuno je bilo normalno da gurnem ekser u steker,da udjem kod kera u kucicu ,a niko ne sme posle da pridje da ga dzukela ne bi zadavila,da se popnem na drvo,a zatim i da padnem sa njega,da se spustim sa treceg sprata konopcem niz terasu i sl.
U mom slucaju,batine su bile neohodne i pozeljne,jer je bilo nemoguce kontrolisati me,a i opuirao sam se svakom pokusaju da to ucine.Jeste ,bio sam razuman i slusao sam ih dok mi pricaju ,ali to nije umirilo moju zelju da napravim picvajz.
Majka je bila zaduzena za batine,dok je otac to povremeno cinio,sto smatram da je bila velika greska,jer je to trebalo cesce da cini.Zahvalan sam mojim roditeljima,jer je njihovo zalaganje dovelo do toga da postanem ispravan covek,koji ume da razmislja,nikada nisam koristio droge,niti pravio probleme sa zakonom.
Svoju suprugu nikada nisam udario,dok dete tu i tamo mora da dobije vaspitnu,posto ponekad ne reaguje na nista drugo.
Da li je opravdano zviznuti dete ako zasluzi?
Svakako da jeste,a svi ti veliki strucnjaci ,neka pogledaju kakva su njihova deca i neka primenjuju sve te metode na njima,pa ce videti koliko su nedelotvorne.

basa

pre 8 godina

neko rece samo primitivci tuku decu. ok, ajde da vidimo i to. evo, primera radi, sestric mog dobrog druga jednom u zivotu udaran nije, otac i majka pokusavaju kao razgovorom sve, dopustaju mu sve. ee ali ne lezi vraze, decko u prvom osnovne poceo da se tuce u skoli, da se dere na roditelje a oni sve mirno. ee tada je drug, detetov ujak, kada je decko razbio casu zato sto ne moze da igra igru na kompu, udario par puta po dupetu da da vidis kako je miran i pita izvini mogu li. sada, od kako je izdevetan par puta, miran je i fin... tako da sto neko rece udrite slobodno po malo decu da ne ispadnu barabe kao sto je 80% danasnjih klinaca

joj

pre 8 godina

Otac dam dvojice sinova, od 1 i 3 godine, relativno mlad pa se secam dobro i svog detinjstva. Naravno, u ranom, ranom detinjstvu je bilo malo vaspitnih batinica, a kasnije je bilo kaznenih zabrana poput 'nema televizije' ili 'nema kosarke'. I jedno i drugo radi posao, ali svaka metoda je primerena uzrastu. Prvo fizika (dok ne razumes), posle razgovor i psiha (kad pocnes da razumes). Moj licni osecaj, ovo drugo je gore i treba ga JAKO PAZLJIVO dozirati, jer te pravi nesigurnom osobom. Tim iskljucivanjem se grade tzv. ''zdrava'' drustva (Norveska, Svedska, itd) u kojima si JAKO osudjivacki posmatran ako si iole malo drugaciji od ''main stream''-a koji drustvo propagira. Omiljena fora 21. veka - prodamo svima pricu da je razlicitost OK, a onda ih ubedimo da se razlicitost ogleda u tetovazama, frizurama, seksualnoj opredeljenosti i oblacenju (otuda svi oni frikovi koke vidite kad odete u inostranstvo), ALI RAZMISLJANJE O SVEMU MORA BITI ISTO JER CES BITI ISKLJUCEN IZ DRUSTVA. E zato se forsira to da nema fizickog kaznjavanja, vec pretnja iskljucenjem. Tako se pravi armija ljudi koji slepo slusaju vodje tj.sistem, placaju porez bez obzira kome i za sta, nista ne pitaju, nikad ne kritikuju drzavu, a UVEK kritikuju ostale pojedince. Iz tog razloga, optimalan mix batinica i psihickog kaznjavanja mora da da rezultat ako zelite da napravite zrelu osobu od svog deteta, ali gospodo naucnici....dzabe sve metode ako sa svojom decom ne ucite i ne radite svaki dan, ceo dan, u svim prilikama i DOSLEDNO.

mimi

pre 8 godina

@ da
to dete iz maxija nije od jednom doslo do tacke gde vristi i ucenjuje mamu. ispusteno je mnogo ranije, kada su se postavljale granice. roditelj je kriv, sto to nije uradio i sad ima besno dete. ali na vreme treba disciplinovati, sto ne znaci i ubiti boga u njima..

znašveć

pre 8 godina

Moje troje dece su u dobu kada im nije bilo moguće rečima objasniti opasnost iskusili blage fizičke kazne. Kao na primer pljasnete po prsticima koji posegnu za utičnicama, zemljom iz saksije i sl. Pre te "kazne" prvo bude bezbroj "ne", pa vika "ne!" pa fizičko udaljavanje od opasnosti, pa tek posle puno MESECI ponavljanja jedne te iste greške - kazna. I to sve pre godinu i po, kad ne postoji drustvo iz kog bi ga izbacili, niti psiha koja bi razumela opasnost objašnjenu rečima. Ako neko zna bolji način za čuvanje mladjih od 18 meseci, nek se javi.

antibot

pre 8 godina

Da li je opravdano "fizicki kaznjavati" odrasle zbog, recimo, saobracajnih prekrsaja?

Prodjes kroz crveno, 25 komada bicem po golom turu, pa ti vidi...

Nesto tu nije normalno

pre 8 godina

Interesuje me samo za nekih 30 godina sta ce biti sa drustvom koje ce voditi ljudi vaspitani iskljucivo razgovorom ( pojam kazne olako shvatan citavog detinjstva se mora nekako odraziti). Cinjenica je da danas roditelji nemaju dovoljno vremena da vaspitavaju decu, vise nedeljno provedu vremena u vrticu ili skoli - boravku nego kuci.

Ale

pre 8 godina

... Probajte da dete, kada je nevaljalo, kaznite isključenjem iz igre i odvajanjem iz grupe, gubitkom nekih provilegija, nametanjem kućnih obaveza, ili mu omogućite da provodi vreme s nekim starijim ‘mentorom’ koji će imati pozitivan uticaj”, savetuje Gilboa.

Ovaj Gilboa kao da nije imao decu.

Ako dete odbija pa se povinuje nekoj normi ponasanja ili da uradi nesto sto se jednostavno mora (znaci vec se presla bez povratka granica kada treba nesto uraditi) razgovor ce uspeti u samo 1% slucaja.

Dete tada biti toliko isfustrirano sto ga teramo da uradi nesto sto ne zeli da cemo samo podizati zid jer nijedna strana nece hteti da popusti.

Roditelj trazi da se uradi sto se mora, a dete iz svojeg vidjenja na situaciju odbija. Na kraju se zavrsi prisiljavanjem deteta ili odvlacenjem na skrovitije mesto da Vas ne blamira u javnosti.

Ovakvu sam situaciju imao sa klincem (sestric 7 god.) kada je uzeo (PS only) igru u gameshop-u (16+). Iako sam mu rekao da je igra za konzolu i da je za starije od njega on je tvrdio da njegovi drugovi igraju (iako znam da ne igraju jer nijedan nema konzolu), a opet ne bih mu dao igru sa tolikom starosnom granicom.

Probao sam sa drugim igrama (PC i nize godiste) i nije popustao. Na kraju i kad je vrag odneo salu uzeo sam mu kutiju, vratio na policu i izvukao ga iz radnje. Nisam ga udarao (tako nek se bave njime njegovi roditelji) ali sam ga izvukao iz radnje u wc da ga sredim (umijem) i pravac kuci.