Ove namirnice će vam očistiti organizam posle praznične trpeze

U ovom periodu na stolu su dominirale kalorične namirnice u čijem konzumiranju tradicionalno preterujemo. Kako bismo sanirali posledice prejedanja, potrebno je jelovnik obogatiti namirnicama koje će uspešno neutralisati masnoće u organizmu.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2020.

13:02

Ove namirnice će vam očistiti organizam posle praznične trpeze
Foto: depositphotos/Baloncici

Povrće je idealno za borbu protiv nakupljenih masnoća, a sadrži i dosta vitamina i minerala koji će biti korisni u sezoni virusa.

Cvekla

Cveklu uglavnom povezujemo sa lečenjem anemije, zato što sadrži veliku količinu gvožđa, ali ona je takođe dobar saveznik u postprazničnom čišćenju organizma, jer sadrži pigmente koji imaju snažno antioksidativno dejstvo. Jedan od njih je betain, koji posebno štiti jetru.

Cvekla takođe reguliše rad creva i pospešuje varenje. Najbolje ju je jesti svežu jer se antioksidativna svojstva gube prilikom termičke obrade. U svežem obliku možete je koristiti kao sok koji uz dodatak limunovog soka postaje prava mala čaša zdravlja. Od sveže cvekle možete da napravite i ukusnu zimsku salatu koja u kombinaciji sa drugim namirnicama izbacuje neželjene masnoće iz tela.

Spanać

Toksine u organizmu možete neutralisati i spanaćem. Bogat je vlaknima koja će stimulisati varenje i pomoći u rešavanju problema sa opstipacijom. Jedan je od najjačih antioksidanata. Spanać je odavno prestao da bude samo namirnica koju jedemo uz pire krompir i jaja na oko. Jede se od jutra do večeri, a kao sok može se piti kao užina.

Od spanaća možete praviti razne čorbe koje obnavljaju zalihe gvožđa u telu i ujedno čiste organizam. Ako niste ljubitelj spanaća, jednostavno ga zamenite jednako hranljivom blitvom.

Brokoli

Ovo zeleno povrće obiluje korisnim nutrijentima sa antioksidativnim dejstvom. U pitanju je niskokalorična namirnica bogata vitaminima C, A i B6, gvožđem, kalcijumom i magnezijumom. Novija istraživanja pokazala su da brokoli sprečava nakupljanje masnoća u jetri.

Može se pripremati na razne načine, a najzdravje je da ga blanširate i dodate malo belog luka i maslinovog ulja. Ako volite kremaste čorbe, ovo povrće je idealno za tako nešto.

Kupus

Svež kupus je fantastična dijetalna namirnica sa samo 25 kalorija u 100 grama. Bogat je vitaminima C i E, beta-karotenom, magnezijumom i gvožđem, ima snažno protivupalno dejstvo, pospešuje varenje i čisti jetru od toksina. Salata od svežeg kupusa nezaobilazan je deo naših jelovnika i može da se jede uz različite vrste jela.

Kiseli kupus je posebno popularan tokom zime, kao i rasol, koji ne samo da pomaže kod mamurluka, već i leči. Rasol obiluje vitaminima C, E, K, vitaminima B kompleksa, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina koji je važan za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Beli luk

Beli luk je jedna od najmoćnijih namirnica na svetu sa snažnim lekovitim svojstvima. Smatra se prirodnim antibiotikom zbog svog antibakterijskog dejstva. U belom luku se nalazi stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa – jedinjenja koja smanjuju trošenje i opterećenost ćelija u organizmu.

Redovno jedenje belog luka može da pomogne u ublažavanju raznih zdravstvenih tegoba, a jednako je koristan i prilikom procesa detoksikacije. Najbolje deluje kada se jede sirov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: