Tri obroka dnevno škode zdravlju?

Preskakanje obroka moglo bi da ima blagotvornije dejstvo na opšte zdravstveno stanje od uobičajenih navika u ishrani, tvrde stručnjaci.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Sreda, 11.03.2015.

16:10

Default images

Istoričar Ebigejl Kerol i novinar Kjera Batler navode da ovakav sistem ishrane predstavlja evropsku tvorevinu, silom nametnutu američkim starosedeocima, kod kojih je učestalost ishrane varirala u zavisnosti od godišnjih doba, i uključivala post.

Kerol i Batler ističu da nijedno naučno istraživanje do sada nije potvrdilo zdravstvenu dobrobit navedenog režima, a doručak, koji navodno predstavlja najvažniji obrok u toku dana, najpogodniji je način da kompanije, koje se bave prozvodnjom pahuljica od žitarica ili sokova, manipulišu kupcima.

One kao glavni argument za svoju tvrdnju navode rezultate istraživanja Univerziteta u Batu i Univerziteta u Alabami, koja su pokazala da preskakanje doručka ne utiče na ukupan broj kalorija unetih u toku dana.

Istraživanje na miševima, objavljeno u magazinu “Cell Metabolism”, pokazalo je, takođe, da su one jedinke koje su obroke dobijale samo dvaput dnevno, oko devet sati ujutru i pet po podne, u proseku bile znatno zdravije i mršavije od jedinki koje su obroke dobijale triput dnevno.

Uprkos tome što se u današnje vreme smatra nehumanim, post, prema navodima stručnjaka, zapravo ima blagotvorno dejstvo na organizam - smanjuje krvni pritisak, uzrokuje mršavljenje i produžava životni vek.

Zahvaljujući postu, organizam troši uskladištene zalihe masti i šećera, a eliminiše istrošene ćelije, što podstiče čitav imunološki sistem na obnavljanje.

Foto: Brian/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: