Ovo je pravi razlog zbog kog je crveno meso štetno

Mnogo se govori o štetnosti crvenog mesa, ali to ipak nije toliko opasna namirnica. Ona zapravo postaje štetna u kombinaciji sa bakterijama iz ljudskih creva. Ako one ne obavljaju posao kako treba, onda crveno meso može dovesti do štetnih posledica

Zdravlje

Izvor: Tportal

Četvrtak, 06.11.2014.

10:20

Default images

Nedavna vest o crvenom mesu, u kojoj je obznanjeno kako ta namirnica i nije toliko štetna koliko se govorilo poslednjih godina, razveselila je mnoge. Međutim, radost je bila kratkog daha jer najnovije istraživanje pokazuje da crveno meso ipak nije dobro za zdravlje srca.

Stručnjaci iz klinike Klivlend pojasnili su da kombinacija bakterija koje se nalaze u ljudskim crevima i nutrijenata iz crvenog mesa može dovesti do ateroskleroze, odnosno do nastanka plaka u arterijama koji dovodi do srčanih bolesti.

Iako ljudsko telo proizvodi karnitin u količinama dovoljnim za proizvodnju energije, ipak postoji rizik od srčanih bolesti i to zbog hrane bogate L-karnitinom poput crvenoga mesa. Što su veće količine takvih namirnica u organizmu, to su veće šanse za srčane bolesti.

Kako pojašnjavaju stručnjaci, L karnitin nije problem sam po sebi, ali može postati. To zavisi od načina na koji bakterije obavljaju svoju funkciju u crevima, odnosno na koji način se obavlja proces probave.

“Nadamo se da će naša otkrića pomoći pronalasku novih načina za sprečavanje takvog lošeg delovanja crvenog mesa”, izjavio je dr Stenli Hazen iz klinike Klivlend.

Stručnjaci navode da se crveno meso ne može nazvati u potpunosti štetnim, ali s njegovim količinama ipak ne treba preterivati. To posebno važi za ljude koji inače imaju probavnih problema.

Foto: Image courtesy of KEKO64 at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: