Hranom protiv starenja

Kako godine prolaze, ukus i potrebe vašeg tela se menjaju. Kada od rođendanskih svećica ne budete mogli da vidite tortu, postoje namirnice kojima treba da se okrenete, kako biste graciozno ulazili u godine pred vama.

Zdravlje

Izvor: bodyandsoul.com.au

Ponedeljak, 28.07.2014.

12:07

Default images

Foto: David Schiersner / Flickr.com

Predstavljamo vam glavne vitamine i minerale koji se bore protiv starenja.

Vitamin B

Foto: dana robinson / Flickr.com

Alchajmerova bolest može oštetiti i najaktivniji mozak, a istraživači su nedavno otkrili da njegovo smanjivanje ukazuje na rizik od ove bolesti.

Međutim, dokazano je da vitamin B sprečava smanjivanje mozga i to za 90 odsto.

Taj nutrijent može se naći u jajima, mlečnim prerađevinama, ribi i mesu. U kombinaciji sa folatima, u telu uništava homeocistein, amino kiselinu koja se povezuje sa raznim oblicima demencije i Alchajmerovom bolešću.

Magnezijum

Foto: Rachel Hathaway / Flickr.com

Magnezijum je odgovoran za više od 300 telesnih funkcija. Ne samo da održava rad srca, imuniteta i zdravlje kostiju, nego igra i ključnu ulogu u očuvanju funkcija mišića i nerava. Međutim, kao i kalcijum, naše telo ga s godinama sve sporije apsorbuje. Takođe, na slabije iskorištavanje ovog minerala utiče i uzimanje određenih lekova, poput diuretika.

Žene bi trebalo da uzimaju oko 320 mg magnezijuma dnevno, a muškarci oko 400. To možete dobiti ako pojedete pet porcija bilo kojih od navedenih namirnica: pola šolje kuvanog spanaća, šolju integralnog pirinča, šolju pasulja, šolju sočiva, dve banane.

Omega 3

Foto: Alpha / Flickr.com

Naučnici tek otkrivaju sve prednosti ove esencijalne masne kiseline. Već se zna da igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, regulisanju simptoma dijabetesa i olakšavanju simptoma depresije.

Omega 3 takođe pomaže iskorištavanje kalcijuma i borbu protiv reumatoidnog artritisa.

Manje poznate koristi su to da štiti od degeneracije makule.

Prema jednoj američkoj studiji koja je obuhvatila više od 3.000 ispitanika starijih od 49 godina, oni koji su jeli više ribe (bogat izvor omega 3) imali su manje šanse da obole od te bolesti.

Trebalo bi da se odlučite za masnije vrste ribe poput lososa, bakalara, sardina, tune i haringi.

Izotiocijanati

Foto: Gail / Flickr.com

Ova jedinjenja bore se protiv kancera i u organizam dospevaju varenjem kupusnjača, poput karfiola, kupusa i prokelja. Izotiocijanati sprečavaju aktivaciju karcenogenih jedinjenja u organizmu, štite ćelije od oštećenja DNK i deluju antibakterijski i antiinflamatorno.

Ne morate drastično da menjate navike, kako biste imali koristi od ovih namirnica. Jedna porcija nedeljno (što je oko dve glavice brokolija) može umanjiti rizik od raka prostate.

Kalcijum

Foto: Graeme Maclean / Flickr.com

Pošto s godinama kosti postaju krte, veoma je važno uzimati dovoljne količine kalcijuma. Međutim, telo u ovom slučaju radi protiv vas jer ga manje efikasno prerađuje.

Mnogo više kalcijuma se izluči putem mokraće, nego što dospe u ćelije. Zato žene starije od 50 godina, treba da uzimaju 1.300 mg na dan, što je količina koju treba da uzimaju muškarci stariji od 70.

Najbolji izvori ovog nutrijenta su mleko, sir, sardine, losos i zeleno lisnato povrće.Treba da uzimate tri do pet porcija dnevno.

Jogurt je takođe odličan izvor kalcijuma i štiti vaše zube. Naime, studija sprovedena u Japanu 2009. pokazala je da osobe koje su unosile barem četvrtinu šolje jogurta dnevno, imaju 60 odsto manje šanse da pate od bolesti desni i 50 odsto manje šanse da izgube zub.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: