Šta učiniti kad se otrujete hranom

Upravo smo u nadolazećem razdoblju leta češće podložni trovanju hranom. Iako najčešće već po samom mirisu ili izgledu raspoznajemo hranu koja nam može izazvati probleme, najopasnija je, naime, toplina, jer pogoduje razmnožavanju štetnih mikroorganizama i kvarenju hrane, zato je bitno znati kako sprečiti kvarenje, a ukoliko i dođe do trovanja, kako lečiti probleme

Zdravlje

Izvor: Tportal

Nedelja, 27.07.2014.

18:24

Default images

Visoke temperature i vlažnost u vazduhu leti pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani, a najčešće se otrujemo jednom od tri grupe bakterija - salmonele, stafilokoka i klostridije, koje se zadržavaju u namirnicama osetljivim na temperaturu: mesu, mlečnim proizvoda i jajima, ali i u voću, povrću i vodi.

Najčešći simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, grčevi, proliv, ponekad i groznica i temperatura.

U blažim oblicima trovanja poteškoće prolaze bez primene lečenja, tada je najbitnija nadoknada tečnosti izgubljene prolivom i povraćanjem.

Voda, slane supe ili čaj, pogotovo od kamilice ili šipka, smiriće želudac, a obezbediće vam tečnost i izgubljene elektrolite i minerale.

Dvopek i pirinač dobar su izbor za iritirani želudac nakon povraćanja. U slučaju da proliv ili povraćanje potraju, ili želite da se brže izlečite, posegnite za Carbomedom - aktivnim medicinskim ugljenom prirodnog porekla koji apsorbuje toksine mikroorganizama i gasove u probavnom sistemu, a pritom ne neutrališe želudačnu kiselinu.

Ako u stolici ima krvi ili proliv potraje više od nedelju dana, a povišena temperatura duže od dva dana, treba se obratiti lekaru.

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, posebno jer se radi o stanju koje je vrlo lako moguće izbeći sledeći par osnovnih smernica.

Sve se baziraju na higijenskoj pripremi hrane i održavanju površina i pribora čistim. Dakle, ruke uvek pre pripreme hrane operite sapunom. Meso, prerađevine od mesa i jaja dobro skuvajte, voće i povrće temeljno operite, a sav pribor za obradu mesa koriste isključivo za tu namenu (dakle nož za obradu mesa nemojte koristiti za obradu povrća). Mleku i mlečnim proizvodima uvek proverite rok trajanja i držite ih u frižideru.

Držite se ovih osnovnih pravila i šanse za trovanje su minimalne, uprkos nadolazećim letnjim vrućinama.

Foto: Image courtesy of Serge Bertasius Photography / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: