Ishrana: Najbolji saveti za zdraviji život

Živeti zdravo nije nemoguća misija. Kada odluče da prihvate zdraviji način života, ljudi često čine drastčne promene i tada se teško držati plana. Međutim, postoje jednostavne stvari koje možete početi da radite svaki dan kako biste održali svoje telo zdravijim.

Zdravlje

Izvor: Dnevnik.hr

Petak, 27.06.2014.

09:52

Default images

Predlažemo nekoliko "zamena" koje vam u tome mogu pomoći.

Jedite sveže voće umesto voćnih sokova

Čaša soka od pomorandže slaba je zamena za svež komad voća. Sok sadrži vrlo malo pulpe i ništa vlakana. Sledeći put kada poželite sok, uzmite ipak komad voća koje ima više hranjivih materija, a manje kalorija.

Umesto kafe sa mlekom, zeleni čaj

Jutarnja kafa sa mlekom može imati i do 300 kalorija i to bez šećera. Pokušajte sa zelenim čajem. Sadrži nula kalorija, a ima kofeina. Takođe, ima sposobnost obnove metabolizma. Zeleni čaj ima termogenski učinak na metabolizam, što znači da će ga ubrzati čim popijete sadržaj šoljice.

Koristite ulje i balsamiko sirće umesto gotovih preliva za salatu

Kako bi poboljšali ukus salate proizvođači su izmislili razne prelive za salatu koji možda jesu ukusni, ali su istovremeno i jako kalorični. Za salate preporučujemo malo maslinovog ulja i balsamiko sirće. Jako ukusno, a ne morate brojati kalorije.

Spanać umesto zelene salate

Puterica nema hranjivih sastojaka. Spanać je međutim prepun folne kiseline i gvožđa. Zapamtite, što je povrće tamnije, to ima više hranjivih materija.

Čips!? Ne, bolje su kokice

Svi mi uživamo u grickalicama, ali umesto čipsa uzmite kokice. Ukusne su, a količina od tri šoljice ima samo 100 kalorija.

Jedite češće, manje obroke

Ovo je izuzetno važno - ne preskačite obroke. Ako ne jedete, osećaćete se umorno, metabolizam će se usporiti, pa je izgledno da ćete se kasnije prejesti.

Tost umesto peciva

Jedno pecivo ima kalorija koliko i pet kriški tosta. Dodatni argument zaista nije potreban.

Kuvajte sami, izbegavajte da jedete u restoranima i brzu hranu

Naravno da zdravo možete jesti i u restoranu, ali uvek je zapakovano malo više kalorija nego što mislite. Naručili ste salatu? Sigurno ima nekoliko puta više kalorija nego salata koju ćete napraviti kod kuće.

Foto: Image courtesy of Praisaeng / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: