Evo zašto je važno da deca kuvaju zajedno sa vama

Najnovije istraživanje pokazalo je da deca koja sa roditeljima učestvuju u kuvanju hrane jedu više povrća od one koja u tome ne učestvuju.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

13:28

Default images

Istraživanje sprovedeno u istraživačkom centru Nestle u Lozani poredilo je namirnice koje deca biraju da jedu kada učestvuju u pripremi obroka sa onima za koje se opredeljuju kada ne učestvuju u tome.

Ukupno 47 roditelja sa decom, uzrasta između 6 i 10 godina, pripremalo je obroke od različitih namirnica kao što su pohovana piletina, salata, karfiol i testenina.

Polovina dece pomagala je roditeljima u pripremi, dok se druga polovina dece igrala.

"Deca koja su kuvala sa roditeljima pojela su veći deo svog obroka i znatno veće količine povrća, a rezultati ukazuju na to da uključivanje dece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih navika u ishrani i povećati unos povrća kod dece", rekao je Tanjugu nutricionista dr Klazin van der Horst (Klazine van der Horst), vođa tima naučnika koji su sproveli istraživanje.

Deca koja su pripremala obrok sa roditeljima pojela su oko 76 odsto više salate, 27 odsto više piletine, a ukupno su uneli oko 25 odsto više kalorija.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da pomaganje u pripremi obroka povećava samopouzdanje dece i stvara osećaj ponosa.

Ishrana u predškolskim ustanovama obezbeđuje 70 do 75 odsto dnevnih energetskih potreba i predstavlja korektor porodične ishrane, a u vrtićima se organizuje i aktivno učešće dece u pripremi hrane, naročito hrane od namirnica koje deca teže prihvataju.

Foto: Image courtesy of mrsiraphol / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: