Ove namirnice samo pogoršavaju prehladu

Svi znaju kako se, kada smo bolesni, od toplog čaja ili pileće supe osećamo puno bolje. Međutim, postoje određene namirnice koji nisu saveznici u borbi protiv prehlade već mogu dodatno pojačati simptome. Saznajte koje...

Zdravlje

Izvor: Zadovoljna.hr

Petak, 24.01.2014.

08:50

Default images

1. Kupovni voćni sokovi

Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu izuzetno potrebni, međutim, to ne važi i za kupovne sokove. Takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne ćelije i 'krade' vitamine iz tela i samim tim oslabljuje imunitet.

2. Pržena hrana

Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno virusom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško probavljive i mogu značajno da poremete probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kafa

Kada smo bolesni trebalo bi da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka, deluje kao vrlo snažan dijuretik što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice

Kisele namirnice mogu iritirati već bolešću oštećenu sluzokožu što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol

Baš poput kafe, alkohol 'tera' tečnost iz tela i samim time može da prouzrokuje dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može smanjiti njihovo dejstvo. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mlečni proizvodi

Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

Foto: Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.ne

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: