10 najzdravijih namirnica na svetu

Da li ste znali da se u vašem domu krije najzdravija hrana na svetu? Super hrana se sastoji od super sastojaka koji vašem telu pružaju sve potrebne sastojke. Vreme je da vas upoznamo sa najzdravijom hranom.

Zdravlje

Izvor: Dnevnik.hr

Ponedeljak, 06.01.2014.

08:50

Default images

1. Pečurke

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamena za crveno meso. Pečurke regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.

2. Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola i vrlo korisna za regulaciju probave.

3. Orasi

Neverovatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

4. Integralna testenina

Najzdraviji oblik testenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Žitarice od celog zrna vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

5. Puter od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinske) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Puter možete i sami napraviti.

6. Kinoa

Kinoa nije žitarica već semenka biljke koja je srodna spanaću. Bogata je belančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom i gvožđem i pruža telu energiju.

7. Obrano mleko

Obrano mleko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju i D vitamin koji je borac protiv raka.

8. Borovnica

Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih sudova. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

9. Bulgur

Bulgur je napola skuvana, osušena i zdrobljena pšenica bogata gvožđem, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijumom i B vitaminom. Izuzetno je blagotvoran za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog creva, srčanih bolesti i raka.

10. Sočivo

Sočivo se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznato je kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljenih-hidrata.

Foto: Image courtesy of KEKO64 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: