Ishrana utiče na kvalitet sna

Nova studija sa Univerziteta u Pensilvaniji ukazala je na vezu između naše ishrane i kvaliteta sna.

Zdravlje

Izvor: Huffington Post

Petak, 08.02.2013.

08:30

Default images

„Već je poznato da osobe koje spavaju 7-8 sati tokom noći generalno imaju bolje zdravlje i kvalitet života, tako da smo odlučili da saznamo da li postoje razlike u ishrani ljudi koji spavaju kratko, duže ili normalno“, izjavio je Majkl Grandner, jedan od istraživača.

Naučnici su ispitali dnevni unos kalorija osoba koje su učestvovale u velikom Nacionalnom istraživanju u vezi sa zdravljem i ishranom.

Oni su takođe sakupili i podatke u vezi sa dužinom sna koji su podelili u četiri kategorije: veoma kratak (manje od 5 sati), kratak (5-6 sati), standardan (7-8 sati) i dug (9 i više sati).

Rezultati su pokazali da postoji veza između namirnica koje unosimo i dužine sna. Osobe koje su spavale veoma kratko konzumirale su manje vode i karbohidrata u poređenju sa ostalim spavačima. Sa druge strane, osobe koje su spavale dugo, konzumirale su manje jedinjenja koje se može naći u čaju i čokoladi, kao i nutrijenta kolina, koji je prisutan u jajima i pojedinim vrstama mesa, ali su zato konzumirali više alkohola od ostalih grupa.

Istraživači su primetili da su svi sem normalnih spavača imali manje raznovrsnu ishranu, što je dovelo do pitanja: „Da li menjanje prehrambenih navika može zapravo da utiče na san?“.

„ovo će biti izuzetno ineteresantna tema za nas. Ukoliko možemo da identifikujemo idealan miks nutrijenata i kalorija za zdrav san, to bi moglo da bude veliki pomak za zdravstvo“, izjavio je Grandner.

važno je napomenuti da je studija trenutno samo pokazala vezu između naše ishrane i kvaliteta sna ali nije dokazala da određene namirnice zaista mogu direktno da utiču na njegovu dužinu.

Foto: Image courtesy of Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: