Ishrana srčanih bolesnika

Ovaj način ishrane topi masne naslage, pa su efekti vidljiviji kod onih koji su deblji.

Zdravlje

Izvor: Izvor: novosti.rs, N.D.

Nedelja, 07.10.2012.

14:10

Default images

Dijeta namenjena srčanim bolesnicima sa prekomernom telesnom težinom, kojima je potrebno da se brzo oslobode viška kilograma, nedavno je dobila „zeleno svetlo“ i za sve one koji su radi da smršaju. Naročito za one koji imaju 10 do 15 kilograma više nego što bi trebalo.

Uz pomoć ove dijete može da se izgubi od četiri do sedam kilograma za nedelju dana, ali je najtačnija procena da se oslabi do 10 kilograma za mesec dana. Potvrđeno je i da je ovo dijeta koja topi masne naslage, tako da je najefikasnija za one koji su deblji: što više masnih naslaga, više se i izgubi.

Ovaj sedmodnevni plan može da se primenjuje onoliko često koliko se želi. A ako se pravilno sprovodi, ova dijeta će istovremeno i da pročisti organizam. Najvažnije je da se razlika u odnosu na prethodno stanje brzo oseti.

Osnovu ove dijete predstavlja „čarobna supa“ koja se jede u bilo koje doba dana, uvek kada se oseti glad. Ona je niskokalorična, tako da što se više jede više se gubi težina. Međutim, ne sme da se jede samo supa kako ne bi došlo do neuhranjenosti.

Posle sedmodnevnog dijetalnog režima, napravite dva dana pauzu, pa opet možete da krenete ispočetka..

RECEPT

„Čarobna supa“:

- 6 većih strukova praziluka
- 2 paprike babure
- veća glavica kupusa
- koren celera
- so
- biber
- peršun
- kari
- sok od paradajza ili kečap

Sitno iseckajte povrće, prelijte vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri dok povrće ne omekša. Pred kraj kuvanja dodajte začine po želji i kuvajte još dva-tri minuta. Da ne bi supa uskisla, sok od paradajza (kečap) dodajte kad je sipate u tanjir. NAPOMENA: Skuvajte veću količinu supe da je ne biste spremali svaki dan, već je samo podgrevajte.

PRVI DAN

Prvog dana jedite samo supu i voće, zabranjene su jedino banane. Možete da pijete vodu i nezaslađene čajeve.

DRUGI DAN

Jedite koliko želite supe i povrća (presnog ili kuvanog na pari). Birajte „zeleniš“, a klonite se pasulja i kukuruza. Za ručak pojedite veći pečeni krompir sa puterom.

TREĆI DAN

Treći dan je „mešavina“ prethodna dva. Jedite koliko želite supe, voća i povrća (osim krompira).

ČETVRTI DAN

Uz obaveznu supu, pojedite šest banana i popijte koliko želite obranog mleka. Banana sadrži mnogo kalorija i ugljenih hidrata kao i mleko, ali baš ovog dana dijete, telu su potrebni kalcijum i ugljeni hidrati, kao i proteini i kalijum da bi se smanjila želja za slatkim.

PETI DAN

Možete da pojedete 300 g govedine i šest svežih paradajza. Goveđe šnicle premažite senfom i sa malo maslinovog ulja i vode, dugo dinstajte na tihoj vatri. Meso i paradajz će da pojačaju želudačnu kiselinu pa je neophodno da pijete što više vode. Supu pojedite bar jednom u toku dana.

ŠESTI DAN

Danas pojedite što više supe, a mesa i povrća koliko želite. Možete da pojedete čak i dve-tri šnicle pečene na žaru. Sve osim krompira!

SEDMI DAN

Osim „čarobne supe“, danas jedite integralni pirinač. Predtodnog dana ga nalijte vodom i ostavite da prenoći, sutradan ga isperite i ponovo prelijte vodom, pa kuvajte na tihoj vatri dok ne upije vodu. Uz pirinač jedite i povrće po želji, pijte vodu ili nezaslađene voćne sokove, a supu obavezno pojedite barem jednom.

Alkohol je zabranjen

Dijeta mora da se prekine najmanje 24 časa pre pijenja alkohola. Pošto se digestivni sistem razlikuje od osobe do osobe, i dijeta će da ima individualan učinak. Posle tri dana imaćete više energije nego kad ste započeli dijetu. Već posle nekoliko dana osetićete promene u digestivnom traktu. Zato pojedite šolju jogurta sa dve do tri kašike mekinja. Mada možete da pijete crnu kafu, posle trećeg dana više nećete da osećate potrebu za njom.

Foto: www.freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: