Šta je to alkalna dijeta?

Potpuno je suprotna svim trenutno popularnim načinima ishrane, a zasnovana je na poštovanju kiselo-bazne ravnoteže, a pridržavajući se alkalne dijete liniju održava i Dženifer Aniston.

Zdravlje

Izvor: Izvor: novosti.rs S. Bijeliæ

Utorak, 11.09.2012.

20:45

Default images

Holivud je "poludeo" za alkalnom dijetom, a njoj nije odolela ni Dženifer Aniston.

Umesto da pije voćne sokove bogate kiselinama, ona svakoga jutra guta alkalne napitke koji joj daju energiju, ravnaju stomak a kožu čine blistavom. Na spisku ljubiteljki ove dijete su i Gvinet Paltrou, Kirsten Danst...

Šta je suština alkalne dijete? Ona je potpuno suprotna svim trenutno popularnim načinima ishrane, a zasnovana je na poštovanju kiselo-bazne ravnoteže, koja je važna za zdravlje i može da spreči razvoj mnogih bolesti.

Naime, zahvaljujući ovoj dijeti uspevamo da izbalansiramo posledice izazvane visokim unosom proteinske, prerađene i brze hrane, kofeina, šećera i žitarica. Stoga i jeste namenjena najpre osobama koje su stalno pod stresom i na čijem jelovniku ima veoma malo bazne hrane, na primer povrća.

Alkalna dijeta sastoji se od oko 75 odsto alkalne i 25 odsto kisele hrane. Da biste razumeli o čemu govorimo, važno je da znate da je Ph našeg tela lagano bazičan, da se uglavnom kreće u rasponu od 7,36-7,44, pa posredstvom hrane treba da postignemo baš te vrednosti. Ako jedete kiselu hranu, životinjske proteine, šećer i pijete li kafu, onda se on poremeti.

Da ste preterali sa kiselim sastojcima, pokazaće analize krvi, ali i urina. Ali, i ako ste konstantno umorni, nemate dovoljno energije, ako ste mamac za infekcije i prehlade, ako imate slabe nokte, suvu kosu i kožu, ako ste nervozni, skloni cistama, ako vas često bole glava, zglobovi i mišići, ako imate grčeve, gastritis, neuritis, ako se borite sa gojaznošću, imate naduven stomak, loše varenje... to znači da preterujete sa kiselom hranom.

Zahvaljujući alkalnoj dijeti izbacićete pojedine grupe hrane ali nećete brojati kalorije, što je donekle razlog zašto je ovaj način ishrane postao popularan.

Zapravo, možete da jedete i alkalne i kisele namirnice, ali je važno da vodite računa o njihovoj proporciji, tako da dominiraju alkalne.
Već posle tri dana primene dijete, kažu nitrucionisti, osetićete da imate više energije, ali da biste stekli pravu sliku o tome koliko je ona delotvorna, potrebno je da se osam nedelja pridržavate alkalnog režima ishrane, koji podrazumeva da više jedete povrće, naročito zeleno (kelj, brokoli), što manje crvenog i mesa peradi (govedinu zamenite jagnjetinom) a što više ribe, da koristite mnogo maslinovog ulja umesto drugih biljnih ulja, da umesto pšenice koristite proso, da pijete vodu sa svežim limunovim sokom.

Kada je reč o alkalnoj hrani, tu spadaju:

* Morske alge, luk crni, beli i mladi, paštrnak, salata endivija, đumbir, brokoli, krompir, paprika, pečurke, karfiol, patlidžan, blitva, kelj, prokelj, vlašac, korijander, šargarepa, celer, keleraba, repa, artičoka, sveže paprike, gavez, kupus, ren, paštrnak, grašak, papričice, kupus, spanać, paradajz, zelena salata, pasulj, rotkvice, crna rotkva, lucerka, svež krastavac, maslačak, lubenica, bundeva... Od voća alakalni su avokado, banana, višnja, kokos, smokve i suve i sveže, limum, limeta. Zatim, seme bundeve, mak, kesten, badem, ulje avokada, laneno ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, susam, semenke kima, kapar, bosiljak, timijan, zrna soje, ječam, zob, sojino brašno, sočivo, proso, sojino mleko, morska so, cimet, soja sos, zeleni čaj, jabukovo sirće, čaj od đumbira... sir, sojino mleko.
U kiselu hranu, koja treba da čini 25 odsto ishrane, spadaju:

* Govedina, svinjetima, teletina, tunjevina i sardine iz konzerve, meso peradi i divljači, rakovi, ostrige, džigerica, mesne prerađevine... šljiva, brusnica, višnja, mandarina, ananas, nar, maline, ribizla, šipak, trešnja, jabuka, breskva, sveža i suva kajsija, borovnica, kupina, brusnica, mušmula, grejpfrut, papaja, mango, pomorandža, kruška, ribizla, jagoda...
Zatim lešnik, orah, brazilski orah, indijski orah, semenke bundeve, semenke suncokreta, pistaći, kikiriki... bademovo ulje, susamovo ulje, ulje šafrana, suncokretovo ulje, kanola ulje, sirće od belog vina, balzamiko sirće. Takođe i jaja, topljeni sir, sladoled, kravlje mleko, tvrdi sirevi, pasterizovano i nepasterizovano mleko, voćni i običan jogurt, puter, margarin. I kisela voda, gazirani napici, vino, zamene za kafu, voćni sok, crni čaj, kafa, pivo. U nju spadaju i hleb, cerealije, testenina, pirinač, fabrički slatkiši, džem, med, žele, kvasac, čokolada, šećer, kakao, saharin, kari, kečap, majonez, senf, soja sos, konzervirana hrana, sve iz mikrotalasne, kuvano povrće.

Napravite pravu kombinaciju i proporciju kada pravite jelo, ali vodeći računa o tome da pojedine namirnice ne bi uopšte trebalo imati na jelovniku, to važi za konzerviranu hranu, alkoholna pića, čokoladno mleko, slatkiše.

PREDLOG DIJETE ZA JEDAN DAN

Doručak: Kajgana od dva jajeta sa mladim lukom, paradajzom, žutim paprikama. Šoljica čaja od đumbira.

Užina: Voćka, šaka prženih semenki bundeve.

Ručak: Supa od sočiva sa dve šolje barenog povrća (brokoli, kelj, šargarepa, crni luk). Na bareno povrće dodajte maslinovo ulje. Ili, jedite hladan ili topao losos (može i piletina, tunjevina), serviran sa 2–3 šolje mešavine paradajza, krastavca, šargarepe, brokolija i drugog svežeg povrća. Preko nakapajte limunov sok.

Užina: Tvrdo kuvano jaje, isečeno na kolutove i preko njega morska so i malo svežeg lišća peršuna. Crvena paprika, celer ili štapići šargarepe. Opcija je i šaka badema.

Večera: Riba, piletina, ćurka ili drugo meso servirano sa krompirom i mešanom salatom.

Foto: freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: