Top 10 namirnica za detoksikaciju

Detoksikacija je suštinski deo optimalnog zdravlja. Svaki čovek je biohemijski jedinstven, pa samim tim ima i drugačije prohteve organizma. Zato je značajno da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo kakav program detoksikacije.

Izvor:
Podeli

Ipak, postoji određen obroj univerzalnih namirnica koje obezbeđuju dnevnu dozu detoksikacije organizma.

Repa

Repa je apsolutni šampion. Puna je vitamina B3, B6 i C, kao i beta-karotena. Takođe je važan izvor gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma - svih neophodnih elemenata koji obezbeđuju detoksikaciju.

Repa utiče i na zdravlje žučne kese i jetre - organa koji su ključni u eliminisanju toksina. Visok nivo vlakana u repi poboljšava varenje.

Alge

Poznata i kao morska trava, ova izvrsna hrana sadrži brojne antioksidanse koji pomažu alkalizu krvi i jačaju digestivni trakt. Alge apsorbuju toksine na sličan način kao što voda razblažuje.

One nude brojne minerale iz okeana, koji se nalaze i u ljudskoj krvi.

Maslačak

Moćna hrana bogata nutritientima koji su osnov svake zdrave dijete. On je superoksidant koji pospešuje čišćenje digestivnog trakta i obnavlja jetru.

Slobodno dodajte lišće maslačka u svoju salatu.

Brokoli

On sadrži veoma važne fitohemikalije koje se oslobađaju za vreme žvakanja i varenja. Cvetovi brokolija su znatno delotvorniji, jer sadrže 20 puta više sulforofana.

Ne ustručavajte se da ga jedete u svakom obliku - kuvan ili svež.

Laneno seme

Kada želite da detoksikujete svoje telo, važno je da se uverite da se toksini eliminišu na pravi način. Seme lana jeste odličan izvor vlakana, kao i omega 3 ulja. Probajte da svako jutro pojedete dve kašike semena natopljenog limunovim sokom.

Limun

Ko ne voli limun? Ovo izvrsno voće stimuliše osobađanje enzima i pomaže da se toksini pretvore u tečnost i lakše izbace iz organizma. Ako pijete vodu sa limunom svako jutro, pomoći će da izbalansirate kiselost hrane koju unosite u organizam.

Beli luk

Nijedan detoks plan ne može biti uspešan bez belog luka. On je snažan prirodni antiseptik i antibiotik. Oslobađa organizam od patogenih mikroba i redukuje toksine u organizmu.

Artičoke

Ne samo da su ukusne, već su i neverovatno zdrave. One podstiču proizvodnju žuči i štite jetru. Takođe imaju diuretičko dejstvo.

Đumbir

Kurkumin je aktivni sastojak đumbira i daje mu žutu boju. Koristi se u alternativnoj medicini u lečenju jetre i poremećaja varenja.

Jabuke

Izvor su vlakana, vitamina, minerala, fitohemikalija kao što su D-Glukarat, bioflavonoida i terpenoida. Sve ove supstance pomažu proces detoksikacije.

Jedan od bioflavonoida, florizidin, stimuliše proizvodnju žuči koja pomaže jetri da se reši toksina. Jabuke sadrže i pektin koji izbacuje metale i aditive iz organizma. Najbolje je da birate one organske, s obzirom na to da su neorganske jabuke jedan od najvećih izvora pesticida.

Prati B92 na Viberu

Ishrana

strana 1 od 61 idi na stranu