Šta je netolerancija na hranu?

Netolerancija na hranu je prenaglašena i/neželjena reakcija organizma na pojedinu hranu ili njene sastojke koja nastaje svaki put kada se ona jede i NE uključuje imunološko alergijsku reakciju.

Piše: dr Slavica Dautović, pedijatar-endokrinolog
Foto: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2010.

16:17

Default images

Simptomi koji nastaju zbog uzimanja namirnice koju organizam „ne trpi“ su nespecifični ili pridruženi nekoj bolesti. Netolerancija na hranu je sve češći problem savremenog društva u kome vlada izobilje i ogromna ponuda raznovrsnih namirnica.

Šta netolerancija na hranu nije?

Netolerancija NIJE alergija na hranu. Alergija na hranu uzrokovana je aktiviranjem IgE antitela protiv belančevina iz hrane i nastupa brzo, najdzuže posle 30 minuta posle uzimanja određene namirnice. Simptomi su svrab, oticanje, osip, otežano disanje, muka, povraćanje, proliv; najozbiljnija alergijaska reakcija je anafilaktički šok koji dovodi do kolapsa i smrti usled gušenja. Javlja se kod 8% beba tokom prve godien života, kod 3% dece do pete godine života i kod manje od 1% odraslih osoba. Rešenje je potpuno isključivanje određene namirnice iz ishrane stalno. Intolerancija NIJE ni trovanje hranom – trovanje uzrokuju otrovne materije u hrani i kod svakog kop jede tu hranu (npr. trovanje gljivama). Taodje, netolerancija na hranu NISU psihološke reakcije na hranu (npr. gađenje i mučnina pri pogledu na hranu – ako se određena namirnica ,,maskira’’ medju druge i učini očima neprepoznatljiva neće biti nikakve reakcije).

Netolerancija na hranu može biti uzrok brojnih zdravstvenih tegoba: probavne tegobe - sindrom nadraženog creva, grčevi, nadimanje, prolivi, zatvor, povraćanje, česte ranice u ustima, podrigivanje, ,,kiselinu, neprijatan zadah itd., promene na koži – osip, ekcem, svrab, otok, akne, suvoću, crvenilo, loš ten, podbulost itd. disajne smetnje - ,,začepljenost nosa’’i/ili ,,curenje’’ nosa, česte prehlade i infekcije, otežano disanje, bolovi u grudima... neurološke poremećaje - migrene, glavobolje, vrtoglavice, utrnutosti, peckanja, i sl. psihološke probleme - nervoza, depresija, letargija, nedostatak koncentracije, slabo pamćenje, napadi panike, uznemirenost, hroničan umor, nesanica, promene raspoloženja itd., bolove u zglobovima i mišićima razlog neuspeha redukcionih dijeta.

Naš organizam svakodnevno trpi veliko opterećenje, a problemi koji mogu nastati, često su posledica intolerancije na određene namirnice, koje nismo ni svesni.

Poremećaj u razgradnji i resorpciji hrane dovodi do stvaranja imunokompleksa koji cirkulišu kroz organizam i izazivaju zakasneli imuni odgovor. Uzrok je nedostaatak ili nedovoljna funkcija enzima koji razgrađuju hranu i/ili smetnje u upijanju hrane zbog čega nedovoljno svareni sastojci iz hrane (antigeni) dospevaju u krvotok. Organizam reaguje stvaranjem IgG antitela koja se nakupljaju i sa antigenima stvaraju imunokomplekse koji su odgovorni za tegobe.

Reakcija se javlja 48 i više sati od uzimanja namirnice, zbog čega se uglavnom, nastali simptomi ne povezuju sa njihovim pravim uzrokom. Ako je namirnica često zastupljena u jelovniku, simptomi će se javljati kao hroničan problem. Manje količine daju samo blagu reakciju, a veće - ozbiljnije simptome. Reakcija organizma zavisi od doze (za razliku od alergije gde je dovoljna minimalna količina da bi započela reakciju). vako će reagovati stvaranjem IgG antitela, a zatim i imunokompleksa koji cirkulišu kroz organizam.

Zavisno od vrste nastalog imunokompleksa, ali i tkiva gde se nakuplja u organizmu, razvijaju se različiti poremećaji: glavobolja, visok krvni pritisak ili zapaljenje vena, ako se nakupljaju u krvim sudovima, astma ili česte infekcije, ako se nakupljaju u plućima, promene na koži ili zglobovima, ako se odlažu u ovim tkivima, itd. Svaki deo tela može biti ugrožen i svaki simptom se može razviti, zavisi samo od individualnih genetskih predispozicija. Kod intolerancije na hranu, imuni sistem organizma angažovan je u reakciji na određenu namirnicu, pa lako dolazi do infekcija i organizam je podložniji bolestima.

Najčešći uzrok netolerancije su žitarice, mleko i mlečni proizvodi, čokolada, jaja, pomorandže, dodaci hrani i piću, orah, badem, lešnik, alkohol, čaj, kafa i hemijski prezervativi i aditivi u hrani i napicima, kao što su sulfiti, benzoati, salicilati, glutamat, kafein, aspartam, tartrazin. Nemogućnost tela da potpuno razgradi određenu namirnicu dovodi do formiranja štetnih bioprodukata i histamina koji mogu imitirati simptome alergije (,,pseudo-alergijska reakcija’’). Posebno značajno je kreiranje dijete za svakog pojedinca, prema rezultatima koji se dobijaju pomoću ovog testa.

Analizom uzorka krvi utvrđuje se potencijalna netolerancija na najčešće namirnice. Na osnovu dobijenih rezultata, preporučuje se tzv. rotacioni način ishrane, kojim se isključuju i zamenjuju nepoželjne namirnice. Eliminacijom namirnica za koje je testom utvrđeno da izazivaju netoleranciju moguće je promenom jelovnika i isključivanjem ,,nepoželjnih’’ namirnica kod više od 2/3 osoba nestaju neprijatni simptomi i značajno se poboljšava opšte zdravstveno stanje, uklanja se višak kilograma. Rezultati su vidljivi posle 20 – 60 dana. Značajna poboljšanja utvrđena su kod simptoma u organima za varenje, kožnih promena, psiholoških smetnji, neuroloških i disajnih tegoba.

Gojazne osobe koje ne reaguju na uobičajene dijete, najverovatnije imaju problem netolerancije na hranu. Uobičajena preporuka kod dijeta, da se unosi što više tečnosti, ovde samo pogoršava stanje.

Program netolerancije na hranu obuhvata sve mere neophodne da se oslobodite neprijatnih tegoba i viška kilograma. Potrebno je samo da se pridržavate saveta nutricioniste zasnovanih na rezultatima testa i uživate u novom doživljaju svoga tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: