Sirće: I začin i lek

Jabukovo sirće je prirodno lekovito sredstvo, a lekovito dejstvo imaju i pirinčano i umeboši sirće. Koje još vrste sirćeta postoje? Objašnjava: dr Slobodanka Babić, nutricionista

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2005.

09:45

Default images

Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin. Sirće je proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola, koji predstavlja bazu za stvaranje sirćeta.

Sirće treba da bude čisto i prozirno. Ono koje se kupuje u prodavnici je pasterizovano, tako da neotvorena boca može da traje beskonačno dugo ako se drži na tamnom i hladnom mestu, a kada se jednom otvori, traje tri meseca ako je dobro zatvorena. Ako se na sirćetu pojavi buđ, to je znak da se pokvarilo.

Koje vrste sirćeta postoje?

Vinsko. Može da se pravi od belog ili crnog vina, šerija, pa čak i šampanjca, a sirće zadržava boju i ukus vina koje je korišćeno. Vinsko sirće je najzastupljenije u kuhinjama mediteranskih zemalja. 

Sirće od slada. Pravi se od ječmenog slada. Najbolje je koristiti ga kao začin, uz prženu hranu. 

Destilovano sirće. Pravi se od alkohola iz žitarica. Ima jak ukus i veću količinu kiseline od ostalih vrsta. Odlično je kao konzervans za turšiju.

Aromatično sirće. To je vinsko sirće obogaćeno začinskim biljem, začinima i voćem. Lako se pravi: u vinsko ili destilovano sirće ubace se željeni »pojačivači« ukusa. Aromatično sirće je veoma popularno. Inače, sirće sa aromom karanfilića, malina i morača (divlje mirođije) prodavano je na ulicama Pariza u 13. veku. 

Pirinčano sirće. Nastaje fermentacijom pirinča. Izuzetno je delotvorno i medicinski jako sredstvo. Čisti organizam od toksina i pomaže pri varenju. Ima blag kiseo ukus, pa se, osim u prelivima, koristi i za kiseljenje. U malim količinama je dobar dodatak dinstanom povrću, jelima od seitana, algama - jer ih omekšava. Takođe se koristi u makrobiotičkoj ishrani. 

Umeboši sirće. Umeboši šljive su fermentisana vrsta japanske kajsije. Tečnost koja nastaje pri procesu fermentacije umeboši šljive je umeboši sirće. Kod nas se može praviti od trnjina ili naših kajsija, prema tradicionalnom japanskom receptu. Sa medicinskog stanovišta, umeboši sirće deluje tako što pojačava apetit kod bolesnika, zaustavlja proces truljenja u crevima, momentalno vraća krv u bazno stanje iz kiselog, čisti organizam od otrova, pomaže kod opstipacije i smanjuje bolove.

Jabukovo sirće – začin i lek

Jabukovo sirće se dobija sirćetnom fermentacijom usitnjenih jabuka i ima veliku primenu u današnje vreme ne samo kao začin nego i kao prirodno lekovito sredstvo. Sirće divljih jabuka naročito je popularisao dr D. Džervis u knjizi “Tajne zelenih riznica prirode”, u kojoj navodi lekovita svojstva sirćeta protiv prehlade, hroničnog umora, visokog krvnog pritiska, migrene, visoke temperature, artritisa, trovanja hranom, infekcija bešike i smanjenja telesne težine. Ono štiti od bakterijskih i virusnih infekcija, poboljšava cirkulaciju krvi i jača fizičke i umne sposobnosti.

Neosporno je da mineralni sastojci iz jabuke i neki koji nastaju u toku fermentacije čine jabukovo sirće lekovitim. Pored prirodnih kiselina (jabučna, limunska, mlečna i sirćetna) i kalijuma, koji je neophodan za rast, razvoj i održavanje mekoće i gipkosti telesnih tkiva, ono sadrži i karotin, vitamine B2, B6, C, nikotinsku i pantotensku kiselinu.

Kada i kako koristiti jabukovo sirće

Ujutro popiti čašu vode sa kašikom jabukovog sirćeta i kašikom meda. Ovaj napitak koristi deci, odraslima, starim osobama i naročito trudnicama, kao i onima koji treba da smanje telesnu težinu, jer jabukovo sirće ubrzava sagorevanje masnoća i sprečava njihovo nagomilavanje.

Kod zapaljenja grla. Kašicicu jabukovog sirćeta izmešati sa jednom čašom vode i na svakih sat vremena ispirati grgoljanjem, a zatim i popiti.

Kod reumatizma i proširenih vena. Koristi se u vidu obloga. Gazu, natopljenu sirćetom, staviti uveče i ujutro na bolno mesto i ostaviti da se sirće osuši na koži. Dodaje se i kupkama za osveženje tela.

Kod ujeda insekata. Ujedeno mesto premazati sirćetom, jer ono neutrališe bolove i sprečava lokalnu upalnu reakciju tkiva.

Kako se pravi jabukovo sirće?

Jabuke, po mogućstvu divlje, dobro oprati, iseći na sitnije komade i samleti ili izrendisati. Na 5 kg jabuka dodati pola litra vode i 300 g šećera. Sve dobro izmešati, prekriti i držati na toplom do završetka vrenja (obično 3-4 nedelje). Sadržaj procediti, a flaše držati na hladnom i tamnom mestu. Dobro sirće treba da ima zlatno-žutu boju i prijatan nakiseo ukus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: