Zdrava ishrana u menopauzi

Da li treba da potpuno promenite način ishrane ako ste u četrdesetim ili pedesetim godinama života? Ne, ako se već zdravo hranite. Ishrana koja se zasniva na svežim namirnicama, mnogo (znate već šta sledi) voća i povrća prijaće vam celog života.

Tekst: Vesna Vukadinović

Preuzeto iz magazina CICA

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2009.

21:08

Default images

Vreme je da prilagodite ishranu svom životnom dobu ako:

* u toku dana jedete više brze i konzervisane hrane, nego sveže i kuvane

* primetili ste da su kilogrami počeli da se nagomilavaju

* želite da smanjite šanse za dobijanje osteoporoze, srčanih oboljenja i kancera

Na šta da obratite pažnju?

* Jedite sveže pripremljenu hranu što je češće moguće. Bolje spremite ručak od povrća i mesa koje trenutno imate u frižideru, nego da kupujete gotovu hranu.

* Svakog dana jedite pet porcija svežeg voća i povrća. Da ne biste uneli mnogo šećera, jedite više povrća.

* Stavite sveže voće ili povrće u svaki obrok koji pripremate, bio to ručak ili užina. Neka vam to bude važan deo vašeg novog načina ishrane.

* Iseckajte svežu jabuku i dodajte u musli, za užinu uz jogurt pojedite svežu šargarepu, za ručak, kada ste na poslu, pojedite salatu uz sendvič, sušene kajsije grickajte uz keks po podne, dok pijete kafu ili čaj, jedite dve ili tri vrste povrća za večeru i bananu pre odlaska na spavanje.

* Manje jedite hranu koja je puna energije. Sir čak i u malom komadu ima mnogo masnoće i kalorija. Smanjite unos hrane koja sadrži zasićene masti, kao što su meso, sir i mlečni proizvodi.

* Jedite hleb i testeninu od celih žitarica, musli i braon pirinač. Zaboravite bele, prerađene namirnice (brašno, šećer i so) jer sadrže malo hranljivih sastojaka i vlakana, a u nezdravoj hrani se često kombinuju sa šećerom i mašću (zemičke za hamburgere, torte, keks).

Zašto se odjednom gojite?

Zašto vam se odjednom kilogrami gomilaju, posebno oko struka? Najčešće se to dešava zbog promena u nivou hormona u menopauzi. Oni utiču na to da se salo drugačije nagomilava u tom periodu života i teže je da ga se oslobodite.

Sa suvišnim kilogramima u menopauzi možete da se izborite ako poštujete sledeća pravila:

* izbegavajte da držite dijete za mršavljenje jer one nanose više štete nego koristi, osim ako mislite da ćete moći da ih se pridržavate do kraja života. Mnogo je bolje da usvojite zdravije, lakše održive navike u ishrani i smanjite unos kalorija tako što ćete prestati da jedete hranu koja šteti vašem zdravlju, ali i izgledu.

* Zdrava ishrana i vežbanje su magična kombinacija koja će sigurno pokazati dobre rezultate u vidu smanjenja obima vašeg struka. Budite aktivni i poboljšaćete svoje zdravlje u svakom smislu.

* Vodite računa o tome šta i koliko jedete. Trudite se da u jednom obroku pojedete manju količinu proteina i masti s većom količinom povrća, zrnevlja, celih žitarica i voća.

* Princip je jednostavan: smanjite količinu nezdrave hrane koju trenutno jedete i bazirajte svoju ishranu na svežim namirnicama.

Kako hrana utiče na vaše zdravlje

Ono što jedete ne utiče samo na vaš struk, već i na celokupno zdravlje. Evo koje se bolesti najčešće javljaju kod žena u menopauzi i kako da sprečite njihov nastanak:

* oboljenja srca nastaju tiho, često bez simptoma, ali mogu da dovedu do srčanog udara, ukoliko se ne otkriju na vreme i ne leče. Možete da umanjite šanse za njihov nastanak tako što ćete se zdravo hraniti (bez soli i masne hrane) i pojačati fizičku aktivnost.

* kancer je još jedno oboljenje delimično povezano s godinama, ali se češće javlja posle menopauze. Ako jedete svežu, neprerađenu hranu, bogatu vitaminima i antioksidantima, sprečićete pojavu ove opake bolesti.

* osteoporoza je pretnja za žene u postmenopauzi koja dovodi do omekšavanja i lakog lomljenja kostiju, pa može da vam smanji pokretljivost. Nikada nije previše rano da počnete da jedete hranu bogatu kalcijumom, uključujući mlečne proizvode s malo masnoće, ribu (sardine) i lisnato zeleno povrće kako biste sprečili pojavu ove bolesti.

Vaše zdravlje u budućnosti zavisi od toga koliko vam je ishrana zdrava i uravnotežena u menopauzi. Počnite sada da menjate svoje navike i nećete zažaliti.

Pogledajte Jabuku na dan posvećenu menopauzi

NOVA CICA NA KIOSCIMA SVAKOG PETKA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: