Zašto je laneno ulje tako zdravo

Nemačka naučnica dr Johana Budvig dokazala je usku povezanost između telesnog sadržaja masnih kiselina i raka. Njena istraživanja su pokazala da osobe obolele od raka imaju znatno više zasićenih, a nedovoljno nezasićenih masnih kiselina u odnosu na zdrave osobe. Zahvaljujući lanenom ulju, ovaj nedostatak se može značajno ublažiti.

Izvor:
Podeli

Nezasićene masne kiseline - brana protiv raka!

Dr Johana Budvig bila je hemičar po struci, veoma posvećena istraživanju lipida (masti). Otkrila je hromatografiju lipida i usavršila taj metod do te mere da je pomoću obične analize krvi pacijenta mogla da napravi takozvani "lipidni profil". Tako je i otkrila da osobe obolele od raka imaju znatno veći procenat zasićenih masnih kiselina, dok im nedostaju nezasićene masne kiseline, koje spadaju u antioksidanse i "teraju" slobodne radikale iz organizma. Dr Budvig je zaključila da pacijenti oboleli od raka pate od poremećaja metabolizma masti i da ova zamena "dobrih" masnoća "lošim" masnoćama dovodi do raka.

Japanci zdraviji od Amerikanaca

Naučna istraživanja iz pedesetih godina potvrdila su ono što je danas dokazano - u Japanu - zemlji u kojoj je pre svega zastupljena hrana na bazi nezasićenih masnih kiselina - rizik od raka znatno je manji nego u SAD. Ali, kada se Japanci isele iz svoje zemlje i pređu na zapadni način ishrane, i njihovo zdravlje počinje da strada.

Dr Budvig je analizirala sve prirodne masnoće i ulja i otkrila da se u lanenom ulju nalazi najveći procenat nezasićenih masnih kiselina (preko 25%). Istraživanja su dalje pokazala da masne kiseline iz lanenog ulja u roku od nekoliko sati dospevaju u celo telo zdrave osobe i na taj način se širi njihovo pozitivno i zaštitno dejstvo. Nasuprot zdravim osobama, obolelima od raka je potrebno i nekoliko meseci da, uz intenzivnu primenu lanenog ulja, dostignu "normalan" lipidni profil.

Iz ovog istraživanja je proistekla i čuvena dijeta dr Budvig, koja se bazira na lanenom ulju. S obzirom da se laneno ulje kvari u dodiru s vazduhom, pa mu se zbog toga i ukus pokvari, dr Budvig je razmišljala o tome kako da na prijatan način uvrsti laneno ulje u svakodnevnu ishranu. Došla je do zaključka da se dodavanjem surutke ukus lanenog ulja može znatno popraviti. Na osnovu ovog otkrića nastali su razni recepti

Evo nekih recepata koji koriste laneno ulje:

Majonez od lanenog ulja

Pomešati:

3 kašike lanenog ulja

3 kašike mleka

3 kašike surutke

1 kašiku limunovog soka

i/ili

2 kašike jabukovog sirćeta

1 kašika senfa

1/2 kašičice soli

Doručak dr Budvig

Pomešati:

3 kašike lanenog ulja

2 kašike lanenog brašna

2 kašike mleka

100g surutke

1 kašičica meda

sastojke koji mogu da "poprave" ukus (razni začini, voće, suvo voće...)

Optimalna doza

Optimalna doza za obolele od raka iznosi 3 supene kašike lanenog ulja dnevno. Umesto lanenog ulja može se koristiti i šolja (150-200g) sveže samlevenog lanenog semena.

Kod lanenog ulja važi pravilo: ne možete preterati s količinom. Što više nezasićenih masnih kiselina, to bolje.

Prati B92 na Viberu

Ishrana

Najzdraviji kolačić na svetu ima samo dva sastojka

Ovaj recept je još jedan dokaz toga da su najbolje stvari u isto vreme i najjednostavnije. Ovaj recept, star više od 6.000 godina, pominje se čak i u Homerovoj "Ilijadi". Poznat je i kao grčki doručak, iako nam, u stvari, dolazi sa područja Grčke, Egipta i Bliskog istoka.

Ishrana utorak 25.04. 19:50 Komentara: 27

Telo šalje jasne signale kada mu nedostaje neki vitamin

Prerađena hrana sa malo hranljivih materija, brzinsko kuvanje ili konzumacija gotove hrane je drastično smanjila unos vitamina u organizam. Obično ljudi saznaju za nedostatak nekog vitamina ili minerala u telu kad je situacija već dramatična, a simptomi su i više nego vidljivi.

Ishrana subota 22.04. 18:40 Komentara: 7
strana 1 od 60 idi na stranu