Mnogo novca za mrlju bez traga

Dermatologija: Fleke na koži, posledice sunčanja, teško se uklanjaju, a lako se vraćaju. Tretmani laserom su najefikasniji i najskuplji: šest košta 30.000 dinara.

Zdravlje

Izvor: Novosti.rs, M. Vasiljeviæ

Utorak, 11.03.2014.

08:31

Default images

Ako su od prošlog leta ostale fleke na koži, poslednji je čas da pre nove sezone sunčanja uradite tretmane za skidanje tamnih mrlja. Fleke, odnosno pigmentacije po koži, uglavnom su posledica nepravilnog i prekomernog sunčanja, ili boravka u solarijumima. Tamne mrlje ne blede ni tokom zime i mogu uporno da traju godinama. Obično se javljaju na otvorenim delovima tela, koži lica, rukama i dekolteu.

Prema rečima dr Dubravke Đerić, dermatologa u Odeljenju za dermatokozmetologiju beogradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti, lečenje fleka je veoma teško i dugotrajno:

"Pigmentacije lako nastaju, ali se teško skidaju. Pojedine mrlje nikad ne mogu u potpunosti da se uklone nijednim postojećim tretmanom. I ako se uklone, niko ne može da garantuje da se ponovo neće pojaviti već sa sledećim sunčanim periodom."

Jedno pravilo ipak može da se primeti: ako su fleke svežije, mlađe, veće su šanse da će se skinuti određenim tretmanom. One koje traju godinama, i ako je u pitanju starija osoba, mnogo teže se izbeljuju. Za vreme tretmana i obavezno nakon njih, veoma je važno da se koriste fotoprotektivne kreme.

Laser je jedna od najefikasnijih metoda, iako ni on nije garancija da će se neke uporne i duboke fleke ukloniti. Laseri su zbog efikasnosti i najskuplji. Cena šest tretmana: 30.000 dinara

Postoji nekoliko metoda izbeljivanja, odnosno uklanjanja fleka. Koji tretman će se izabrati zavisi isključivo od toga koliko novca je pacijent spreman da izdvoji.

Kreme

Kreme i preparati su jednostavniji za korišćenje jer mogu da se mažu kod kuće uz preporuke specijaliste. Ali da bi imale efekta, trebalo bi da se mažu najmanje dva do tri meseca, ujutru i uveče. Cena zavisi od proizvođača, mada veliki broj apoteka, prema receptu dermatologa, spravlja ove preparate za izbeljivanje koji su jeftiniji od stranih kozmetičkih proizvoda. Mana krema je što zbog određenih supstanci mogu da iritiraju kožu, da dovedu do crvenila i peckanja.

Cena: od 800 do 5.000 dinara

Hemijski piling

U Zavodu za kožne bolesti najčešće primenjuju hemijske pilinge, koji deluju brže i efikasniji su od krema. Pilinzi su popularni kod žena, jer istovremeno i podmlađuju kožu, pa se tako svrstavaju i u antiejdžing tretmane. Pilinzi se rade najčešće sa trihlor sirćetnom kiselinom, koja ima najbolji efekat za izbeljivanje.

Mikrodermoabrazija

To je jedna vrsta fizičkog pilinga i njeni rezultati su slabiji, mada se ponekad koristi u kombinaciji sa hemijskim pilingom da bi se pojačao efekat. Ako se koristi samostalno, onda je potrebno od šest do deset tretmana. Cena jednog tretmana: 1.500 dinara

Broj tretmana zavisi od toga kolika je zahvaćena površina i koliko je fleka stara. Prosečno se rade četiri tretmana, jer se najpre rade tretmani sa većom koncentracijom kiseline direktno na fleku, a zatim dva ili tri površinska pilinga. Ako je potrebno, posle jednog meseca radi se još jedan tretman.

Cena jednog tretmana: 2.800 dinara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: