Stiglo upozorenje: Bakterije koje se šire u porodici mogu da izazovu i rak?

Kada gastrointestinalni problemi uključuju bakteriju Helicobacter pylori, članovi porodice pacijenata takođe bi trebali da se testiraju, pokazalo je kinesko istraživanje.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 06.02.2023.

12:36

Stiglo upozorenje: Bakterije koje se šire u porodici mogu da izazovu i rak?
Foto: ETAJOE/Shutterstock

Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili početnog dela tankog creva sa Heliko bakterijom najčešći su uzroci čira.

Heliko bakterija takođe može uzrokovati gastritis, iritaciju želdučane sluznice iliti sluzokože i, u retkim slučajevima, ako se ne leči, može dovesti do raka želuca, tvrde stručnjaci.

Istraživači u Kini sproveli su testove na svim članovima porodice obolelih u 29 pokrajina. Među 31.098 ispitanika obuhvaćenih studijom, približno 43 posto odraslih i 21 posto dece i adolescenata bili su zaraženi.

Samo 29 posto njih nije imalo infekciju. Svih preostalih 71 posto imalo je barem jednog zaraženog člana, uključujući 20 posto u kojima su zaraženi svi članovi porodice, objavili su istraživači u časopisu Gut.

Izloženost zaraženim članovima porodice verovatno je glavni izvor širenja, pretpostavili su naučnici. Dok je 14 posto dece i adolescenata koji žive sa nezaraženim roditeljima i samo bilo zaraženo, ta se stopa povećala na 34 posto među decom koja žive sa dva zaražena roditelja.

Stopa zaraženosti heliko bakterijom je izuzetno visoka u Kini. Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, infekcije heliko bakterijom pogađaju 30 do 40 posto ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najčešće se infekcija dobije u detinjstvu. Naučnici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen, cela porodica treba biti testirana, i svi zaraženi članovi trebaju moraju biti lečeni.

Infekcije se eliminišu primenom antibiotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: