19 najčešćih simptoma omikrona

Istraživanje je otkrilo 19 najčešćih simptoma omikrona sa nekoliko koji odskaču od uobičajenih.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2022.

10:26

19 najčešćih simptoma omikrona
Foto: Shutterstock/angellodeco

Delta soj koronavirusa je označio pomak u simptomima kovida 19 u odnosu na klasične simptome poput groznice, kašlja i gubitka ukusa ili mirisa, prema aplikaciji ZOE Covid Study.

Simptomi slični prehladi postali su češći kod delta soja, a kod omikrona se to samo nastavilo, rekao je profesor Tim Spektor, koautor aplikacije.

Spektor kaže da znaci omikrona mogu da variraju od curenja nosa do magle u mozgu i bolova u očima otkako je virus evoluirao.

Aplikacija ZOE pratila je simptome kovida od marta 2020. godine sakupivši 480 miliona izveštaja.

"Važno je da zapamtimo da iako delta i omikron mogu da liče na prehladu kod mnogih od nas, isto tako mogu da izazovu dugotrajne simptome koje će ometati našu svakodnevicu, pogotovo kod ljudi koji nisu vakcinisani ili su imunokompromitovani", rekao je Tim Spektor.

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu uporedili su podatke iz perioda kada je delta bila glavna varijanta u oktobru sa izveštajima u decembru kada je omikron počeo da se širi i nisu pronašli nikakvu razliku između simptoma delte i omikrona.

Bez obzira na to, neki simptomi su češći kod infekcija omikronom, a Spektor je predstavio 19 najčešćih simptoma omikron soja koronavirusa:

- curenje iz nosa,

- glavobolja,

- umor,

- kijavica,

- upaljeno grlo,

- uporan kašalj,

- promukao glas,

- jeza ili drhtavica,

- groznica,

- vrtoglavica ili slabost,

- magla u mozgu,

- promenjen miris,

- bol u očima,

- neobični bolovi u mišićima,

- gubitak apetita,

- gubitak mirisa,

- bol u grudima,

- otečene žlezde,

- depresivno raspoloženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: