Naučnici zabrinuti zbog jednog soja korone: Možda najsmrtonosniji i najzarazniji do sada

Preliminarna studija o takozvanom kalifornijskom soju kovida 19, koja još nije prošla recenziju, ukazuje na to da se ovaj soj širi brže, da može da dovede do težih oblika infekcije, pa čak i da je smrtonosniji od ostalih sojeva.

Zdravlje

Izvor: Science

Petak, 26.02.2021.

09:42

Naučnici zabrinuti zbog jednog soja korone: Možda najsmrtonosniji i najzarazniji do sada
Foto: Shutterstock/Andrii Vodolazhskyi

S obzirom na to da istraživanje nije prošlo recenziju, odnosno proveru nezavisne grupe naučnika, treba da se uzme sa rezervom jer je moguće da će se u njemu uočiti neke greške ili nedostaci.

Ono što do sada znamo

Kalifornijski soj koronavirusa je prvi put otkriven u južnim delovima Sjedinjenih Američkih Država. Ova verzija je prisutna i u drugim državama SAD, ali je najviše slučajeva registrovano u Kaliforniji.

"Ova varijanta je zabrinjavajuća jer naši podaci pokazuju da je zaraznija, verovatnije povezana sa teškom bolešću i barem delimično otporna na neutralizujuća antitela", rekao je stručnjak za zarazne bolesti Ćarls Čiu, sa Kalifornijskog univerziteta.

Šta je pokazalo istraživanje?

Naučnici su analizirali 2.172 genoma uzoraka virusa prikupljenih između 1. septembra 2020. i 29. januara 2021. godine, od pacijenata iz 44 kalifornijska okruga. Nova varijanta, koja dolazi u dva oblika (B.1.427 i B.1.429), bila je prisutna u 23% slučajeva.

Stručnjaci su takođe proučili medicinsku evidenciju 324 osobe zaražene kovidom 19 koje su bile na kliničkom lečenju, a nakon što su prilagodili podatke faktorima starosne dobi, pola i etničke pripadnosti, uočili su da oni zaraženi kalifornijskim sojem imaju skoro pet puta veću šansu da završe na intenzivnoj nezi, kao i 11 puta veću šansu da preminu od komplikacija usled koronavirusa.

Podaci su pokazali da je ovaj soj i zarazniji. Naime, pacijenti sa novom verzijom su imali u nosu dvostruko više virusa nego oni sa drugim sojevima, što znači da su mogli lakše da prenesu infekciju drugima.
Foto: Shutterstock/CKA
Otporniji na vakcine?

Laboratorijska istraživanja su ukazala na još jednu zabrinjavajuću stvar - B.1.429 je uticao na efikasnost naših antitela, odnosno bio je četiri puta manje osetljiv od izvornog koronavirusa na antitela onih koji su preležali kovid 19 i dva puta manje osetljiv na antitela ljudi koji su primili vakcine kompanija Fajzer ili Moderne.

Smrtonosniji soj ili preopterećene bolnice?

Osam od 61 hospitalizovanog pacijenta sa kalifornijskim sojem (13%) završilo je na intenzivnoj nezi, za razliku od oko 3% onih koji su imali neki drugi soj koronavirusa. Nešto više od 11% zaraženih je preminulo, prenosi portal Indeks.

Autori studije su priznali kako za sada nije moguće da se utvrdi uzrokuje li ovaj soj zaista teže simptome ili je, na primer, većina pacijenata sa tom varijantom obolela tokom najgorih meseci pandemije, kada su zdravstveni sistemi bili preopterećeni i nega o pacijentima nije bila savršena.

Varijanta sa pet mutacija

Naučnici iz medicinskog centra "Cedars-Sinai" u Los Anđelesu otkrili su da kalifornijski soj ima pet istovremenih mutacija. Od jula do decembra prošle godine, ovaj soj je bio prisutan kod 23% zaraženih na područjima Los Anđelesa i Južne Kalifornije.

Prema najnovijim podacima, varijanta B.1.429 se do danas proširila na najmanje 54 država SAD i 19 drugih zemalja na svetu. Zabeležena je, između ostalih, u Francuskoj, Britaniji, Norveškoj, Finskoj i Severnoj Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: