Hronično bolesni mogu da odahnu: Evo kada stiže lek za štitnu žlezdu u apoteke

Nakon našeg pisanja da u apotekama gotovo da nema leka eutiroks (Euthyroks) koji koriste oni koji boluju od nepravilnog rada štitne žlezde, saznali smo od kompanije "Merk" (Merck) zašto ga nema i kada će se naći u prodaji.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2020.

15:28

Default images
Foto: depositphoto/kalinovsky

Naime, direktorka "Apoteka Beograd" spec. farm. Jasminka Bjeletić je u izjavi za B92.net rekla da leka nema kod proizvođača, odnosno kod kompanije Merk, a u kompaniji Merk su to demantovali.

"Kompanija Merk redovno snabdeva tržište Srbije lekom eutiroks i nastaviće da ga snabdeva. Kratkoročne deficitarnosti pojedinih doza pomenutog leka posledica su povećane potražnje na globalnom tržištu kao i u Srbiji. Trenutna deficitarnost posledica je stvaranja zaliha leka kod pacijenata. Kompanija Merk je na globalnom nivou preduzela sve neophodne korake i angažovala je dodatne proizvodne kapacitete tako da odgovori na povećane potrebe tržišta."

Dodatne količine leka eutiroks za Srbiju koje bi stabilizovale tržište očekuju se tokom marta, naglašavaju u kompaniji.

"Razloga za zabrinutost nema, jer će kompanija Merk nastaviti redovno snabdevanje."

Inače, prema pojedinim istraživanjima, svaka druga žena u Srbiji boluje od štitne žlezde. Na drugom mestu po brojnosti su hipertireoza i hipotireoza, ali i nezaobilazni Hašimoto tireoiditis, a za dva poslednja se propisuje upravo eutiroks.

S.V.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: