Šta se sve nalazi na rukama koje nisu oprane 10 godina

Pranje ruku nije stvar bontona već morala. Da li znate šta bi sve moglo da se nalazi na ruci koja nije oprana 10 godina?

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 15.02.2019.

10:38

Default images
Foto: Blueringmedia / depositphotos.com

Ruke su najveći prenosioci zaraznih bolesti, kaže profesor Val Kurtis iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, a među bakterijama koje se zadržavaju na rukama naveo je salmonelu, ešerihiju koli i norovirus, prenosi Gardijan.

Novinar Foksa Piter Hegset izazvao je ove nedelje burne reakcije kada je izjavio da nije prao ruke 10 godina. Iako je posle tvrdio da se šalio, mnogi ljudi nisu želeli da se rukuju sa njim.

"Ako ovaj tip ode do toaleta i obriše zadnjicu, ili ne, i dotakne bilo koji deo svog tela, a posle ne opere ruke, bakterije bi mogao da prenese na sve što dotakne. To mogu biti kvake na vratima i ruke drugih ljudi", objašnjava Kurtis.

Kako je ocenio, antisocijalno je da se ne peru ruke jer to druge ljude dovodi u opasnost od bolesti.

Iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da je pranje ruku pitanje života i smrti.

Lisa Akerli, profesorka u londonskom Kraljevskom društvu za javno zdravlje, kaže da nema uputstvo o tome koliko puta bi na dnevnom nivou trebalo prati ruke.

"Da li 20 puta? Možda 30? Pa, moglo bi biti mnogo više od toga. Operite ih kada je to potrebno, a potrebno je nakon odlaska u toalet, pre pripreme hrane, pre jela i kada se vratite iz škole ili posla, kako bi doprineli tome da vaša kuća bude bez klica", istakla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: