Vakcine protiv ove tri opake bolesti nikad neće biti pronađene?

Tokom prošle godine od HIV-a je u svetu umrlo oko milion ljudi, a od malarije godišnje umre nešto više. Od tuberkuloze godišnje u svetu umre oko 1,7 miliona ljudi, a gledajući tehnološki razvoj i gomilanje bogatstva u svetu, postoji sve što je potrebno da se nađu vakcine protiv ove tri opake bolesti, koje su glavna tri uzročnika umiranja u siromašnim delovima planete.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

10:12

Default images

Za mnoge te bolesti, HIV, malariju, TBC, lepru postoje manje ili više uspešni lekovi ako ne oni koji udaraju uzročnika onda takvi koji ljudima simptomatski pomažui da ozdrave i prežive. Vakcine i krajnje efikasni lekovi praktično su iza ugla, ali ipak najnovija istraživanja, koje objavljuje Gates Open Reasearch, upozorava da medicina ni za HIV ni za TBC ni malariju neće u dogledno vreme ugledati svetlost dana, osim ako bi se krenulo sa mnogo većim ulaganjem u istraživanja.

Istraživanje 15 naučnika, koje je finansirala Fondacija Bila i Melinde Gejts, otkriva da bi za pronalaženje terapija koje bi predstavljale praktično rešenje za te bolesti (pritom se misli i na bolest spavanja, hepatitis C, denga groznicu i sl.) do 2030., bilo potrebno devet milijardi dolara. Sada se izdvajanja za istraživanja – iz budžeta nacionalnih vlada, privantih donacija i iz farmakoloških kompanija – svode na tri milijarde.

U narednih pet godina za najkritičnije lekove koji nedostaju, a koje bi trebalo pronaći, procenjuje se da nedostaje između 1,5 i 2,8 milijardi dolara. I dok bi čovek očekivao da se izdvajanja za takva istraživanja povećavaju, bilo zato što je često reč o jeftinim lekovima, bilo zato što su i vlade i fondacije i kompanije od 2000. do izbijanja krize povećavali svoja izdvajanja, bilo zato što je očigledno da epidemije i smrt dovode do ekonomske i političke nestabilnosti, od 2009. izdvajanja padaju.

Izuzetak je ebola, i to od onog trenutka kad je zakucala na vrata Zapada, kad je kriza sa širenjem tog virusa iz Afrike zamalo prešla prag da se neko zarazio u nekoj od bogatih zemalja sveta. Aktualno istraživanje je vrlo pesimistično, ali je realno uz sadašnja kretanja.

Pokazuju to i brojke s terena. HIV je danas donekle suzbijen ili se suzbija. Broj umrlih u prošloj godini za čak 52 odsto je manji od 2004., godine u kojoj je smrtnost od HIV-a bila najveća, te je 34 odsto manji od broja umrlih 2010. Cilj Svetske zdravstvene organizacije do 2020. godine je smanjiti broj umrlih na 500.000 ili manje, a to teško da može da se ostvari ovim ritmom suzbijanja bolesti i nabavke terapije za obolele po siromašnim zemljama.

Slika malarije u svetu danas je, ipak, takva da ubije jedno dete svakih 30 sekundi ili 3000 dnevno. Jeftini postojeći lekovi sve su manje delotvorni, sojevi su postali otporni u oko 70 odsto slučajeva, a bolji lekovi su oko 10 puta skuplji od onih jeftinijih. Oko 40 odsto čovečanstva živi u područjima s malarijom, godišnje se zarazi između 300 i 600 miliona, mnogi imaju posledice ako i prežive, posebno deca, sveukupno, samo malarija "uzima" Africi čak 1,3 posto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: