Uskoro test za rano otkrivanje melanoma?

Prvi test u svetu za rano otkrivanje melanoma napravljen je u Australiji posle ispitivanja na oko 200 ljudi. Primena se očekuje za pet godina. Pol ispitanika imalo je ovaj karcinom, a test je biuo uspešan u 87,5 odsto slučajeva.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

10:18

Default images
Foto: Thinkstock

Sama ispitivanja testa trajaće tri godine da bi se poboljšala njegova tačnost na 90 odsto. Njegova svrha je da olakša otkrivanje raka kože pre nego što postane smrtonosan, naveli su naučnici univerziteta Edit kauan u svom istraživanju, prenosi Bi-Bi-Si.

Lekari melanom otkrivaju pregledom kože i biopsijom, ali se nažalost opasna bolest se brzo širi. Testiranjem krvi prema mišljenju naučnika mogu da se dobiju precizniji rezultati nego pregledom kože, jer prepoznaje antitela koje proizvodi organizam u borbi protiv rasta karcinoma.

Maligni melanom najteži je oblik raka kože i u većini slučajeva nastaje izlaganjem UV zračenju. Obično počinje s promenom mladeža ili novom izraslinom na koži.

Iako su specijalisti dobro obučeni da prepoznaju melanom, profesorka Mel Ziman kaže da bi ovaj test mogao da ubrza postavljanje dijagnoze.

"U rutinskoj kliničkoj praksi često je teško razlikovati melanom u ranoj fazi od mladeža. Ovaj krvni test dobro će doći kada pacijent stigne u kliniku kako bi se utvrdilo da li je promena na koži melanom. Lekar će to moći da uradi pre biopsije", dodala je.

Ranim otkrivanjem melanoma stopa smrtnosti u velikom procentu opada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: