Konačno stigao odgovor: Da li sme da se jede hrana s poda?

Ne treba ohrabrivati decu da jedu hranu s poda, ali ni da izbegavaju kontakt s nečistim stvarima, jer preterana zaštita od rutinskih bakterija nije dobra, kaže doktorka Kejtlin Barns.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 02.06.2017.

13:11

Konačno stigao odgovor: Da li sme da se jede hrana s poda?
foto: thinkstock

Čuveno pitanje: da li je opasno da deca jedu hranu koja je prethodno pala na pod?

Rezultati ankete koja je izvršena među zdravstvenim radnicima koji se bave pitanjem higijene, pokazali su da 77 odsto majki dece mlađe od pet godina smatra da nije jer se na taj način jača imunitet.

Jedna od teorija je da se na taj način dete “čeliči” u borbi protiv bakterija i jača imunitet.

S druge strane, doktorka Barns sa Univerziteta Tafts kaže da ipak ne treba ohrabrivati decu da jedu hranu s poda, ali ne treba ni da izbegavaju kontakt sa nečistim stvarima, jer preterana zaštita nije dobra.

“Postoje bakterije koje pomažu, ali treba svesti na minimum izloženost mikroorganizmima koji izazivaju ozbiljne bolesti. Neka oboljenja su bila uglavnom nepoznata u 18. veku i ranije, a sada postaju češća, pa nije dobro da se jede s poda ili prljavim rukama”, savet je stručnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: