Evo šta ebolu čini tako prostom i smrtonosnom

Ebola je prost virus, ali je isto tako i jako suptilan. Vrpčaste partikule sastoje se iz genoma obmotanog sa dva sloja proteina. Ovaj dugačak, tanak paket, zajedno sa velikim proteinom nazvanim polimeraza, spakovan je u membranu koja je okovana glikoproteinima – proteinima sa šećerom zalepljenim za nju, piše "Business Insider".

Zdravlje

Izvor: Businessinsider

Nedelja, 19.10.2014.

18:37

Default images

Kada virus inficira ćeliju, polimeraza pravi kopije genoma i vara ćeliju da koristi njih za proizvodnju proteina potrebnih virusu. To uključuje dva proteina, VP35 i VP24, koji stoje kao prepreka interferonima, klasi molekula koji uzbunjuju imuni sistem na infekciju.

VP35 sprečava pravljenje interferona, dok VP24 sprečava da se čuju njihovi povici za pomoć. Šećeri na spoljašnosti virusa otežavaju drugim delovima imunog sistema da dođu do njega, a kako bi stvari bile dodatno zbunjujuće, virus tera inficirane ćelije da proizvode više glikoproteina koji su mu potrebni za omotač, dok se višak izbacuje u krvotok. Antitela koja bi inače napadala virus, vezuju se za ovaj mamac u vidu proteina.

Imune ćelije koje virus rano napada u krvotoku prenose infekciju do jetre, slezine i limfnih čvorića. Simptomi se mogu manifestovati u roku od jednog ili dva dana, a mogu proći i nedelje.

Vremenom, širenje virusa aktivira preteranu aktivnost imunog sistema. Krvni sudovi počinju da propuštaju, pada krvni pritisak, kao i temperatura tela, organi prestaju da rade i telo ulazi u šok.

Brojne kombinacije ovih i drugih simptoma ubijaju oko 70 odsto osoba koje se razbole.

Neke osobe uspeju da izdrže, ali većina ljudi koja preživi infekciju učini to zahvaljujući tome što nisu iskusile najgore simptome i svu snagu ebole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: